Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: PS3 - TUTAJ MOŻEMY KOMENTOWAĆ NEWSY!
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS3
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138
Kac_r
O tym, że nVidia i Sony od dłuższego czasu pracują nad chipem graficznym do następcy Playstation 2 wszyscy już doskonale wiedzą. Ale nie wszyscy wiedzą jak wielka ma być moc tego urządzenia. Jesteście zainteresowani przechwałkami pracowników nVidii?
Jen-Hsun Huang, szef firmy mówi, że chip będzie mniej więcej ... pięćdziesiąt razy potężniejszy od tego, który siedzi w PS2. Jego słowa potwierdza Dan Vivoli zajmujący się w nVidii marketingiem. Bardzo odważne słowa, ale chyba niczego innego nie można się było spodziewać. W każdym razie obaj panowie mogą już niedługo utonąć w zalewie \"zielonych\", bo technologia, nad którą pracuje ich firma znajdzie zastosowanie również w playerach DVD oraz telewizorach Sony.  

News od Gameonly

50 razy to jest mało , miejmy nadzieję , ze ten news to jakaś plotka z (pipi) icon_evil.gif .

ROTFL. Ludzie, to dowcip biggrin.gif. Nie dajcie się podpuszczać na tekst T800 smile.gif. No chyba, że w to naprawdę wierzysz, to współczuję ;p. 50 na pewno nie będzie. Stawiam gdzieś na 10-12- krotną moc w porównaniu do PS2.

To w cale nie żarty , 50 razy to mało , i zwróć uwagę że mówimy o samych polygonach. A dlaczego uważam , że mało?
PSX jest w stanie pociągnąć bez efektów ok 350 tyś. trójkątów na sekundę , a PS2 gołych trójkątów ciągnie ponad 70 milionów na sekundę , więc różnica jest taka , ze PS2 przelicza ok. 200 razy więcej polygonów!
Czy teraz wiadomo dlaczego mało? :roll: .

t800 : ja rozumiem ze lubisz na siebie zwracac uwage itd, alew tym temacie wybitnie pokazujesz ze nie masz zbytnio pojecia o sprawie a twoje posty do tematu wnosza tylko i wylacznie niekonstruktywne dyskusje an temat czy to dobrze, czy to zle ....
przestan sie najlepiej wypowiadac jezeli poza powodowaniem OT nie masz nic ciekawego do powiedzenia.

pozdrawiam
T800
t800 : ja rozumiem ze lubisz na siebie zwracac uwage itd, alew tym temacie wybitnie pokazujesz ze nie masz zbytnio pojecia o sprawie a twoje posty do tematu wnosza tylko i wylacznie niekonstruktywne dyskusje an temat czy to dobrze, czy to zle ....  
przestan sie najlepiej wypowiadac jezeli poza powodowaniem OT nie masz nic ciekawego do powiedzenia.  

pozdrawiam

Nie rozśmieszaj mnie proszę , wyrażam tylko swoja opinię , a pojęcie o sprawie jako takie mam , uwierz mi.

I powiedz mi sprawiedliwie, ze na PS2 widzisz 200 razy lepsza grafe niz na PSXie . Tak dopowiem: postaci w grach na PSX skladaly sie z 350-500 poligonow, a w grach na PS2 z 4000-12000 (w bijatykach).

Posłuchaj Azbeścik smile.gif .
Sam sobie po części odpowiedziałeś , podajac liczbę polygonów postaci z obu platform , dalej można powiedzieć , że drzewko w tej samej grze o której piszesz składa się z 15 razy większej liczby , samochodzik też , domek też i tak dalej i dalej , rozumiesz?
Nie chodzi o to , że na PS2 musi być lepsza grafa 200 razy skoro Dwójka przelicza ok. 200 razy więcej gołych trójkątów. Bo popatrz , w przypadku PS2 po nałożeniu dużej ilości efektów ( a te muszą być w dużej ilości bo przecież chcemy żeby gra ładnie wygladała ) , z 70 milionów robi się nam około 15 mln pol/s. , czyli ilość spada ok 5 razy! W przypadku PSX napewno tak nie było ,podejżewam że ta liczba spadała do ponad 100 tysięcy (w którymś Extrimie to nawet pisało) , choćby z tego powodu (teoretycznie) , że na playu zwykłym jest dużo mniej efektów przez które ta liczba miałaby tak spadać , ale też nie koniecznie.
CELL7777
niemożna tak sobie powiedziec że polygony niemają znaczenia i że nie będą miały bo rozwój gier pokazuje że tak nie jest. wszystko idzie w kuerunku że gry pozerają coraz większe ilości polygonów i to widać przy prawie bardziej powaznej produkcji.ale efekty tez są ważne czyli te obie rzeczy musza iśc mniej więcej w tym samym tempie.
są różne sposoby żeby zwiększyć ilośc przeliczanych polygonów przez procek graficzny

-zwiększenie taktowania procka(wiadomo im bardziej kręcimy tym więcej się grzeje żeby tak nie było mozna zastosowac lepsze chłodzenie,rozciaganie krzemu, korzystają z technologi 90nm lub jeszcze mniejszej jak dobrze pamiętam mniejsze szczeliny w układzie dzieki temu mniej grzeje sie układ

-"strained silicon", pozwalający zmniejszyć straty spowodowane "przeciekaniem" prądu między tranzystorami. Nowo opracowana przez IBM i AMD metoda - nazwana DSL (Dual Stress Liners) ma ułatwić produkcję procesorów z wykorzystaniem technologii "strained silicon". DSL według szacunków ma pozwolić na zwiększenie wydajności tranzystorów nawet o 24% jednocześnie nie zwiększając znacząco kosztów produkcji.
-zwiększneie ilości potoków jakie obsługuje układ dzisiejsze karty PC mają około 16 możemy sie spodziewac że układ w ps3 bedzie miał dużo więcej(ilość operacji ile może wykonać układ w jednym takcie procka)

-budowanie układów wielordzeniowych to tak jak nowy układ w ps3 ma się opierać na technologi takiej jak CELL

...itd mogę jeszcze bardzo dużo wymienić innych usprawnień które wpłynął na duży skok jakościowy...

do czego zmieżam....( bo graczy nie interesują dane na papierze tylko to co widzą)dzieki tym oraz innym zabiegom zwiększy sie skok jakościowy pomiędzy np konsolami i róznica będzie znacznie większa niż pomiędzy PS1 a PS2.
BiG_G
Polygony Polygony, hmmm
spójrzcie na to tak
xbox - 30 milionów poligonów na sekundę
ps2 - 15 milionów poligonów na sekundę
teraz porownajcie w ktorym roku wyszla czarnula i x, i teraz zastanówcie się po tych kilku latach ile bedzie miala polygonow ps3 ójka, jest rok 2005!! dla japancow 1 rok to dla nas 10 !!! technologia
Mermind
dla japancow 1 rok to dla nas 10 !!! technologia

aha czyli rozumiem ze tylko Japonia sie rozwija a swiat stoi w miejscu? laugh.gif
Jak sam widzisz Sony przy produkcji swojego procesora..poprosilo o wspolprace IBM..grafiką zajmowac sie będzie Nvidia...wiec 2 rzeczy..które będa grały pierwsze skrzypce w PS2 robią amerykanie..bo Sony by chyba sobie nie dalo rady...
Wiec jak sam widzisz japonczycy nie są jakimis kosmitami jesli chodzi technologie...
BiG_G
Kolumb sie znalazl, to ze amerykanie robia podzespoly nie ktore!!! Mowilem ogolnie rzecz jasna.
CELL7777
nvidia nie robi sama chipa graficznego do ps3 obie firmy razem współpracują(IBM też w tym też siedzi) i dzieki tej współpracy powstanie chip do ps3 z tym że nvidia występuje tutaj w roli pomocnika a całośc trzyma Sony

a tak pozatym zauważyliście że do wszystkich nowych konsol będzie produkował IBM...

"NVIDIA's graphics processing unit (GPU) for PlayStation 3 will be completed by the end of 2005, according to US Internet reports citing comments made by chief executive Jen-Hsun Huang to investment firm Morgan Stanley this week.

"I have every expectation that we will be able to see final production silicon later on in the year," Huang commented, following the announcement earlier this month that NVIDIA is collaborating with Sony on its next-generation console format.

"This next generation architecture took several hundred people several years to build, but this specific implementation of that architecture should take about 50 engineers. It's something we're running full throttle on," he added.

Although NVIDIA's provision of a custom GPU for PlayStation 3 is now out in the open, this is the first time the graphics firm has discussed the question of production timing, and Huang's comments seem to tie in with projections that Sony's next-generation console will be ready some time in 2006.

Microsoft's rival Xbox 2 format, expected to be unveiled within the coming months, has been tipped to arrive earlier than that, possibly in time for Christmas 2005. NVIDIA's fierce rival ATI is providing the graphics hardware for Microsoft this time around.

Huang also spoke of the PS3 chip's relationship with past PC-based architecture, or the lack thereof. "It's nothing to do with Windows, it doesn't use any of the Windows features, and it's not about driving Windows. It's not about the PC at all," he said of the GPU's background.

In announcing its collaboration with Sony this month, NVIDIA revealed that the PS3 chip would be a custom GPU incorporation next-generation GeForce technology, and that it will be manufactured at Sony's Nagasaki Fab2 as well as OTSS, the fabrication facility Sony shares with Toshiba."

http://www.gamesindustry.biz/content_page.php?aid=6025
Anonymous
Pare informacji na temat "The Cell" czyli procka PS3 :wink:

http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/4051983.stm

Kilka informacji na temat GT5

http://spong.com/detail/news.asp?mode=news...2Bmore%2Binside

Daty premier PS3

http://www.theinquirer.net/?article=20147
SOAD
Playstation 3 GPU: NV40/NV50 with XDR DRAM

A report from Japanese web-site PC Watch suggests that the PlayStation 3 graphics processing unit will use NVIDIA’s technologies found in the current NV40 generation of its own chips as well as numerous techniques developed for the next-generation part known under NV50 code-name.

Still, despite of circuitries of the company’s desktop chips found in the GPU, according to NVIDIA’s chief Jen-Hsun Huang, the PlayStation 3 GPU has nothing to do with Microsoft Windows, Microsoft DirectX or OpenGL and will use Sony’s API for the console.

Naturally, the PlayStation 3 graphics processing units supports XDR DRAM memory developed by Rambus. While there is nothing new in Rambus memory for Sony, NVIDIA has never worked with memory by Rambus.

http://www.ps3portal.com/?view=article&art...b011cbf717538f0
Dajmito
http://home.btconnect.com/hgi/ps3/ps3images.html[/url]
Owiec
Czlowieku wez tamte 3 posty wywal icon_evil.gif Pozatym to co tam jest to w wiekszosci o PSP ,a do PS3 to tylko wymyslone ksztalty - a to bylo nawet w PE :?

EDIT: ten 4 pod moim tez :?
Dajmito
Wyluzuj, coś się zwaliło w trakcie jak dodawałem posta i z tad te 3 wyżej. Nie moge ich wywalić, przynajmniej nie wiem jak 8O
Hela
Superkonsola.
Pod koniec roku 2005 oczekiwana jest premiera Sony PlayStation3, której mózgiem będzie superkomputer 100 razt sztbszt niż Pentium 4. Najbardziej pożądana zabawka młodzych ludzi będzie rozpoznawała i reagowała na ruchy i gesty gracza.

Tekst super profesialnego dwytygodnika Komputer Świata.
McDrive
Superkonsola.
Pod koniec roku 2005 oczekiwana jest premiera Sony PlayStation3, której mózgiem będzie superkomputer 100 razt sztbszt niż Pentium 4. Najbardziej pożądana zabawka młodzych ludzi będzie rozpoznawała i reagowała na ruchy i gesty gracza.

Tekst super profesialnego dwytygodnika Komputer Świata.

Od dawna wiedziałem że pracują tam "profesjonaliści" jeśli chodzi o konsole. laugh.gif laugh.gif laugh.gif
ghost.
A może oni w ten niezwykle profesjonalny biggrin.gif sposób chcą zasugerować, że PS3 może mieć wbudowaną kamerkę w stylu eye toy'a?
Anonymous
Więcej informacji o Sony Playstation 3
Autor: Adam | źródło: The Inquirer | 14:04

Konsola tworzona przez Sony - Playstation w 3 wydaniu - przy udziale nVidii będzie wykorzystywać jako układ graficzny połączenie technologii układów NV40 i NV50. Pierwsze z oznaczeń odnosi się do serii kart GeForce 6 a NV50 to kodowe oznaczenie układu, który miał się pojawić w przyszłości - wszystko wskazuje jednak na to że firma porzuciła prace nad tym układem. Chip graficzny z Playstation 3 ma bazować na architekturze NV40, ale jednocześnie czerpać wiele rozwiązań z układu NV50. Ponadto, aby zmniejszyć pobór mocy i ilość wydzielanego ciepła, układ ten będzie produkowany w fabryce Sony w technologii 65 nm. PS3 będzie także korzystać z pamięci XDR, opracowanych przez firmę Rambus - również poprzednie wersje konsol Sony korzystały z pamięci opracowanych przez Rambus. Wszystko wskazuje także na to, że nVidia będzie musiała stworzyć na potrzeby PS3 kontroler obsługujące ten typ pamięci - nie wiadomo jednak czy stworzy od podstaw własny układ czy skorzysta z kontrolera opracowanego przez Rambus.

Zródło www.twojepc.pl
Krowamowa
Mnie tam qrce interesuje na jakim nosniku bede gry biggrin.gif
Bo co jak co ale plytki dvd odejda niedlugo w niepamiec wiec tak rozmyslalem dosc dlugo i wpadlem na pomysl ze najrozsodniejsze bylo by HD-DVD a wy jak myslicie tongue.gif
Jakim
Z tego co mi wiadomo- Blue Ray
konstant
Nom, HD-DVD ma byc w Xenonie
Solidny (pan)
A ja słyszałem o ciekawym patencie zwanym Optical DVD czy cuś. Ale nie pamiętam, słyszałem kilka miesięcy temu
:wink:. Wutłumaczcie mi, jak działa HD-DVD.
Berion
A ja słyszałem o ciekawym patencie zwanym Optical DVD czy cuś. Ale nie pamiętam, słyszałem kilka miesięcy temu  
:wink:. Wutłumaczcie mi, jak działa HD-DVD.

"HD-DVD has a capacity of 15 GB (for dual-sided HD-DVD, maximum capacity would be 30 GB). Like Blu-ray, HD-DVD does not require a caddy or cartridge. The cover layer is, as in the case of the DVD, 0.6 mm thick (unlike the Blu-ray Disc at 0.1 mm). The numerical aperture of the optical pick-up head is accordingly the same as that of DVD player (0.65 mm). These factors mean that HD-DVD media is less expensive to manufacture than Blu-ray, not requiring the re-tooling of disc production lines (as is needed for Blu-ray discs). Moreover, existing DVD media are playable on HD-DVD drives without significant complications with respect to the optical pickup unit. It should be noted that Blu-ray Disc units also include DVD backward compatibility. The two formats employ nearly identical video compression techniques, including MPEG-2, Video Codec 1 (VC1, based on the Windows Media 9 format) and H.264/MPEG-4 AVC."
Roki
Skopiowac angielski tekst z jakejs stronki, to nie problem, jesli juz to tlumaczcie teksty - to polskie forum :wink:
Krowamowa
Koncern Sony poinformował, że nowy model konsoli PlayStation (PS3) będzie obsługiwał format Blu-Ray (typowany na następce DVD)

A ja myslalem ze HD-DVD na ale i tak bedzie wesolo zwlaszcza ze
Blu Ray ma pojemnosc 50 GB icon_evil.gif
nWo
[b]Dobra to konsola wyjdzie za rok, dwa. A pomysleliscie ile trzeba bedzie czekać na gry question.gif Ze cztery lata zanim Zaczniemy grac w GT5 albo MGS4 icon_evil.gif Żebym tylko dożył.
Berion
Skopiowac angielski tekst z jakejs stronki, to nie problem, jesli juz to tlumaczcie teksty - to polskie forum :wink:

niech Ci będzie: (w skrócie)
HD-DVD mieścić będzie do 15 GB na jednowarstwowej (30 na dwu). Nie potrzeba całkowicie zmieniać lini produkcyjnych, wystarczy drobna modyfikacja "tych od" DVD. HD-DVD jest wstecznie kompatybilne (chodzi o nośnik, ta sama wiązka lasera) z DVD.
Korzysta z tych samych kodek'ów co DVD.
CELL7777
i tak w ps3 najlepiej będzie jak dadzą "Blu Ray " i HDD do konsoli anie jakieś wynalazki częsciowo już przestarzałe
Jakim
[quote][b]Dobra to konsola wyjdzie za rok, dwa. A pomysleliscie ile trzeba bedzie czekać na gry question.gif Ze cztery lata zanim Zaczniemy grac w GT5 albo MGS4 icon_evil.gif Żebym tylko dożył.

Na gry za długo nie poczekamy. Zanim konsola ukaże się w Europie założę się że jakieś killery bedą juz gotowe. Przeciez juz teraz progrmiści największych firm tworzą gry na nowe konsole.
OsciBosci
Poza tym na starcie konsolka zostanie wsparta kilkoma dobrymi tytułami!!
Berion
i tak w ps3 najlepiej będzie jak dadzą  \"Blu Ray \" i HDD do konsoli anie jakieś wynalazki  częsciowo już przestarzałe

BD-ROM będzie na 200%. Ten format to klika Sony, więc jak myślisz? PS3 miałaby wspierać format konkurencji?
Anonymous
Trzy lasery od Philipsa
Holenderski koncern Royal Philips Electronics opracował napęd optyczny odczytujący i zapisujący płyty CD, DVD oraz Blu-ray. Kompatybilność z trzema formatami - dwoma popularnymi obecnie (CD i DVD) oraz jednym promowanym na standard przyszłości (Blu-ray) - udało się uzyskać dzięki zastosowaniu w urządzeniu trzech laserów. Napęd Philipsa rozpoznaje format nośnika i wykorzystuje odpowiedni laser, obsługując płyty od standardowych CD-R, po mieszczące 27GB danych jednowarstwowe nośniki Blu-ray. Konstruktorzy urządzenia podkreślają, że zastosowane w nim rozwiązania pozwolą w przyszłości dostosowywać je do nowszych rozwiązań - np. zwiększać prędkość zapisu.
Nagrywarka ma trafić do sprzedaży w drugiej połowie roku. Ze względu na zastosowanie trzech laserów z pewnością nie będzie tania, jednak sam fakt jej dostępności może być argumentem za popularyzacją standardu Blu-ray, rywalizującego z formatem HD-DVD.

Zródło www.benchmark.pl

Myśle ze to jest ważna i B.dobra informacja.
Berion
[...] Myśle ze to jest ważna i B.dobra informacja.

No nie wiem... Nagrywarki BD-RW i tak wcześniej nie pojawią się, jak gdzieś w okolicach 2007r. O cenie nie wspominając... ...

Analogia do PS2 i DVD.

PS: taka mała dygresja. Czy wiecie że chińczycy opracowują swój własny format na potrzeby swojego rynku? wiązka ultrafioletu [?] [!]
konstant

No nie wiem... Nagrywarki BD-RW i tak wcześniej nie pojawią się, jak gdzieś w okolicach 2007r. O cenie nie wspominając... ...

Analogia do PS2 i DVD.

PS: taka mała dygresja. Czy wiecie że chińczycy opracowują swój własny format na potrzeby swojego rynku? wiązka ultrafioletu [?] [!]

Chinczyki to wogule poje.bane sa. To samo jesli chodzi o telefonie 3G to tez cos innego, ale podobnego zrobili
White
Uhm... wiadomo coś na temat odtwarzania gier z PSX'a/PS2 na PS3? Mam nadzieję że Sony nie odetnie nam drogi do wspominania starych czasów na nowym sprzęcie? wink.gif
Roki
Chodza pogloski ze PS3 nie bedzie czytac gier z PSX-a.
McDrive
Chodza pogloski ze PS3 nie bedzie czytac gier z PSX-a.

Gry z PSX'a jeszcze przebole, ale mam nadzieje że odpali z PS2.
Patrycjusz

Analogia do PS2 i DVD.

Na cdrinfo.pl ze takowa nagrywarka ma byc juz dostepna pod koniec tego roku, tak wiec mysle ze dlugo nie bedziemy czekac.
bucky
to bedzie najwazniejsze by PS3 czytalo gierki z PS2, bo co by to bylo bez tych boskich tytulow??
Loto
tak samo bylo w przypadku psx i ps2. ludzie nie wyobrazali sobie zycia bez gt2, residentow czy innych. a okazalo sie ze wiekszasc gra tylko w gry na ps2. ps3 zapewni nam takie tytuly ze zapomnimi o ps2. moze mgs,sillenty,resident sie wybroni
McDrive
Tera ciekawi mnie tylko jedno: Czy sony wyda PS3 w polsce??
MichAelis

a czemu ma nie wydac??
Roki

a czemu ma nie wydac??

Tym bardziej, ze teraz jestesmy w UE. Moze nawet cena bedzie normalna smile.gif
McDrive
a czemu ma nie wydac??

Niewiem, ale nie chciałbym aby powtórzyła sie sytuacja jak z X'em że premiera 2 lata po rozpoczeciu sprzedaży
Tym bardziej, ze teraz jestesmy w UE. Moze nawet cena bedzie normalna smile.gif

Też licze na niską dosyć cene.
SOAD
PS3 będzie obsługiwać DX 9.0 i Shadery 3.0 !

Dowiedzieliśmy się właśnie, że chip graficzny, jaki będzie montowany w konsoli PlayStation 3, będzie obsługiwać nie tylko DirectX 9, ale również Shadery w wersji 3.0.
Wygląda na to, że nowe gry będą prezentować się naprawdę dobrze.
O tym jednak przekonamy się dopiero w przyszłym roku, bo wtedy nowa konsola trafi do sklepów.
McDrive

Dowiedzieliśmy się właśnie, że chip graficzny, jaki będzie montowany w konsoli PlayStation 3, będzie obsługiwać nie tylko DirectX 9, ale również Shadery w wersji 3.0.
O tym jednak przekonamy się dopiero w przyszłym roku, bo wtedy nowa konsola trafi do sklepów.

No same możliwości zobaczymy nawet w maju na E3. Tylko ciekawi mnie jedno przecie DirectX to ster M$ więc jak to możliwe??
T800

To jakieś bzdury , DX9 laugh.gif ? DX9 to obsługiwały karty graficzne do PC , które wyszły ponad rok temu , a do tego GPU w PS3 nie będzie korzystać z API DX tylko NVidia zaaplikuje nowe procedury. Przynajmniej tyle wiadomo do tej pory.
CELL7777
niezła ściema z tym DX 9.0 i Shadery 3.0 laugh.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.