McDrive
21 01 2005, 16:29
Pamiętacie ten obrazek żółtego Porshe z gry, które miały się ukazac na PS3 i X2? Macie teraz więcej obrazków z tej gry \" NFS: Most wanted\". Dziwi mnie tylko to, że nic nie piszą o wersji na PS3 tylko głównie o x2.
Jak wyjdzie PS3 to pewnie też zrobią konwersje.
CELL7777
21 01 2005, 17:13
McDrive
23 01 2005, 11:19
Podaj info z jakiegoś zagranicznego WIARYGODNEGO serwisu to uwierze, a narazie DirectX to wynalazek M$ i nie chce mi sie wierzyć że udostepniliby tę technologię konkurencji.
dante2003
23 01 2005, 17:36
McDrive
23 01 2005, 19:18
Badajcie to:
Podobno Fight Night 3 od EA
McDrive
24 01 2005, 17:17
A wiadomo z którego NNG'a te rendery?? Chociaż nawet po co pytam skoro na PS3 będzie grafa taka sama jak na X2.
Cos mi to wyglada na normalna twarz, ale moge sie mylic...
Mi też to wygląda na prawdziwą twarz...ale wiesz...moc next genów
McDrive
25 01 2005, 17:40
Wygląda, ale spójrzcie pod jego szyje.
I co tam niby mamy znalezc?
McDrive
26 01 2005, 19:58
I co tam niby mamy znalezc?
To że na szyi sie kończy. Nie widzisz że w miejscu barków jest prosta linia.
moze kolesiowi laserem odcieli pecyn ;]
geez taki dowod to zaden dowod ...
Cała prawda o CELL zostanie ujawniona na ISSCC w San Francisco, które odbędzie się 6-10 luty.
Nowa konsola Sony zostanie zaprezentowana na trargach E3 w Los Angeles, wcześniejsza jej premiera będzie jednak miał miejsce w Japonii już 31 marca b.r., kiedy to podane będzie więcej szczegółów, dotyczących nowej konsoli. W środku PS3 znajdować się mają: procesory Cell, układy graficzne nVidii, XDR DRAM Rambusa oraz czytnik Blu-Ray.
Zastanawia jednak sens tak szybkiej prezentacji, gdy prawdopodobnie, jak twierdzi X-Bit, do czasu premiery nie powstanie ani jedna gra pod tą platformę.
Zródło www.in4.pl
Jestem ciekaw ile będzie kosztować ???
Jestem ciekaw ile będzie kosztować ???
puszkin
30 01 2005, 16:07
A ja jak wyglądać.
Co do wyglądu wiem tylko tylę, że Sony na pewno nie będzie chciało postawić konsoli pionowo - tak jak to miało miejsce w przypadku PS2. Patent ten podobno nie za bardzo się przyją i w opiniach graczy był on po prostu zbędny. Podobno mało osób ma w domach tak właśnie postawioną konsolę (pionowo). I ja się wcale nie dziwię. Konsola u mnie stoi poziomo (płasko), ponieważ boje się, że przechodząc ktoś zachaczy o kabel pada i konsola fiknie kozła. A na gadżet typu "klimatyczna podstawka" mnie po prostu nie stać - nie tu - nie w Polsce!
dante2003
1 02 2005, 16:34
U mnie PS2 stoi pionowo bo zajmuje mniej miejsca. Poza tym płyty się lepiej wczytują.
neospiderman
1 02 2005, 17:20
U mnie PS2 stoi pionowo bo zajmuje mniej miejsca. Poza tym płyty się lepiej wczytują.
U mnie tak samo, pionowo + podstawka, płytki znacznie lepiej się wczytują - ciekawe czy sony to przewidziało że w pozycji pionowej płytki lepiej "wchodzą" [w psxe też był taki motyw na porządku dziennym szczegulnie w starszych wersjacz] i od razu zaprojektowali obudowę tak aby dało się ją postawić w pionie

.
A pozatym uwarzam że cały projekt obudowy został przemyślany właśnie do pionowego ustawienia konsoli, w poziomie wygłąda troszkę nienaturalnie, ale to tylko moje odczucie.
U mnie to samo, ładnie wyglada stojac pionowo obok TV.
O czym wy tutaj piszecie?? Przecie to temat o PS3, a nie o tymjak macie ustawioną PS2 w domu.
Uwaga!
Dzis nowe info!
Uwaga!
Dzis nowe info:
Spong.com have posted an interesting article with comments once again from Playstation boss Ken Kutaragi. The article goes into discussion about the PS3's CELL processor and some of its capabilities. Check out the full article here.
A report on Forbes claims to have gained something of a scoop on what may be announced. According to the news service, a single Cell chip is expected to be capable of surpassing 250 billion floating point operations, or 250 gigaflops, per second, rivalling the best mid-1990s supercomputer. Impressive if true.
The piece also has comment from a Sony Cell engineer who, under terms of anonymity said, It is so fast there is no point talking about the number," says a Cell engineer who spoke with FORBES on the condition of anonymity. "The beauty is in its flexibility." The processor, it was claimed, will be able to link millions of people into a vibrant, lifelike virtual community on a scale never seen before.
Źródło:
http://www.totalnextgen.com/index.php
http://spong.com/detail/news.asp?mode=news...s%2Blaid%2Bdown
http://news.zdnet.com/2100-9584_22-5563803.html
Moze ktos to przetlumaczyc
dante2003
6 02 2005, 10:39
W skrócie: Kutaragi powiedział że Cell jest tak szybki że nie jesteśmy w stanie sobie tego wyobrazić. Ma wydajność 250 gigaflopów (Pentium 3GHz ma wydajność 12 gigaflopów)
Badajcie to:
Podobno Fight Night 3 od EA
No spoko! tak powinien wyglądac KAZDY KIBIC w Pro evolution na PS3
No to kibice byliby nie bałdzo zróżnicowani

Wszyscy tacy sami ????
Forebode
7 02 2005, 16:39
Kurde wygląda wręcz niemożliwie. Ja w to na razie nie wierzę
Dzisiaj sie zaczela konferencja o Cellu. Wiadomo juz cos o nim?
No to kibice byliby nie bałdzo zróżnicowani :D Wszyscy tacy sami ???? 8)
Chodziło mi o to zeby kazdy kibic byl tak dokładnie zrobiony ofkoz...no i kazdy inaczej ma wyglądać
U nich inna strefa czasowa, więc dowiemy się czegoś najwcześniej jutro.
U nich inna strefa czasowa, więc dowiemy się czegoś najwcześniej jutro.
Albo dzisiaj w nocy :wink:
Dziś IBM, Sony i Toshiba zaprezentują procesor Cell.
Korporacje IBM, Sony oraz Toshiba zaprezentują dzisiaj (7 lutego 2005 r.) wyniki prac nad procesorem, który według jego autorów zrewolucjonizuje spojrzenie na elektronikę użytkową, komunikację i multimedia.
Mowa tu o procesorze Cell, który ma znaleźć zastosowanie w konsoli PlayStation 3. Mikroprocesor powstawał od 2001 roku w Austin w Teksasie. Okazją do prezentacji układu jest konferencja Solid State Circuits Conference, która rozpoczęła się wczoraj w San Francisco.
Nowy chip ma być wydajniejszy i bardziej uniwersalny niż procesory produkowane przez korporacje Intel i AMD. Dwaj najważniejsi producenci przesiadają się właśnie na 64-bitową technologię, która wspomagana będzie dwurdzeniową architekturą. Cell ma zawierać przynajmniej cztery rdzenie, co ma mieć znaczny wpływ na wzrost wydajności - układ pozwoli na wykonywanie wielu zadań równocześnie.
Jak zapewniają autorzy Cella, kość umożliwi zwiększenie jakości obrazu wideo przesyłanego przez szerokopasmowe łącze internetowe. Autorzy Cella stworzyli już prototyp stacji roboczej z możliwościami porównywalnymi z tymi, jakimi może pochwalić się superkomputer.
Pilotowa produkcja Cella ruszy w pierwszej połowie tego roku. Układy wytwarzane będą z 300-milimetrowych plastrów krzemowych w fabryce w Nowym Jorku.
Źródło: chip.pl
Najpoteżniejsz parametry...
For those of you who like reading numbers more than words, here are some raw specs (which we'll discuss below):
-Each Cell processor contains 8 Synergistic Processing Units and a single 64-bit Power Architecture Unit (All are RISC designs with SIMD)
-Operates at >4GHz and capable of >256GFLOPS
-256KB Local Storage per SPU and 512KB L2 Cache (2.5MB total)
-128+ concurrent transactions to memory per processor
-High-speed internal element interconnect performing at 96B/cycle
-234 million transistors
-Prototype die size of 221mm^2
-Fabricated with 90nm SOI process technology
http://ps2.ign.com/articles/585/585865p1.html
no czyli wszystko sie wyjasnilo .... nadal nic nie wiemy :DSAd
Dokładnie to samo chciałem napisać

- podnieca was tak bardzo ilość cyferek i dzikie nazwy ... ?

(rozumiem oczywiście ZNACZENIE tych słów ... ale co to kurcze piórcze mi daje ?

) - dajcie mi screenshoty ! Dajcie mi pokaz tych całych śmiesznych nazw i cyferek !

Pokażcie możliwości ! A jak nie to ... eeee - czyli wciąż nic niewiadomo,tak? :wink:
Pozdrawiam,Wydmuch.
dante2003
8 02 2005, 08:45
Najważniejsza cyferka-250 gigaflopów. Najsilniejszy Pentium ma 12 gigaflopów.
CELL7777
8 02 2005, 09:15
Ale wy pier.dolicie przypomnijcie sobie jak wychodziło PS2 też była podnieta że dwa procesory graficzne,że ileś tam razy lepsze od najlepszych procesorów graficznych itp.a za pół roku po premierze już pojawiały sie lepsze.Wiec nie ma sie co podniecać PS3 bo i tak za niedługo to będzie coś przeciętnego.
MichAelis
8 02 2005, 10:30
Pewnie ze nie ma co sie podniecac. Dopoki nie zobacze jakies gry w akcji dopoty zlewam na te wszystkie informacje.
dante2003
8 02 2005, 10:36
Pewnie ze nie ma co sie podniecac. Dopoki nie zobacze jakies gry w akcji dopoty zlewam na te wszystkie informacje.

Jest się czym podniecać. Pierwszy raz w historii złamano prawo Glooma (dwukrotny przyrost mocy procesora w ciągu 18 miesięcy).
Po wczorajszej (7 lutego 2005 r.) prezentacji znane są już dane techniczne procesora Cell autorstwa inżynierów z firm IBM, Sony oraz Toshiba.
Bazujący na technologii IBM Power RISC układ charakteryzuje się architekturą wielordzeniową.
Prototypowy Cell zajmuje powierzchnię 221 mm2, składa się z 234 milionów tranzystorów i wykonany został z wykorzystaniem procesów technologicznych 90 nanometrów, SOI (Silicon-on-insulator) oraz low-k dielectrics.
Kluczowym elementem chipa jest rdzeń bazujący na architekturze PowerPC, który koordynuje pracę ośmiu jednostek wykonawczych, będących procesorami wektorowymi, zdolnymi do wykonywania wielu instrukcji jednocześnie.
Cell może współpracować z wieloma systemami operacyjnymi, m.in. Linuksem, systemami czasu rzeczywistego oraz OS-ami dedykowanymi.
Pierwsze wersje opisywanego mikroprocesora taktowane będą zegarem o częstotliwości przekraczającej 4 GHz - prawdopodobnie 4,6 GHz. Dla porównania: najszybszy procesor Pentium 4 pracuje z częstotliwością 3,8 GHz.
Wydajność Cella szacowana jest na 256 miliardów operacji w ciągu sekundy (256 gigaflopów). Najwolniejsza maszyna umieszczona na liście 500 najszybszych na świecie superkomputerów charakteryzuje się wydajnością 851 gigaflopów.
Układ wyposażono w 2,5 MB pamięci umieszczonej w układzie. Chip będzie mógł przesyłać dane do i z pamięci systemowej z prędkością 100 gigabajtów na sekundę, a to dzięki licencjonowanym od Rambusa technologiom XDR i FlexIO.
Źródło: chip.pl
MichAelis
8 02 2005, 11:01
Ja i tak twierdze ze nie ma czym sie podniecac. Co mi z tego ze zostalo zlamane jakies tam prawo, jesli nie widzialem zadnej gry. Podniacal bede sie wtedy jak konsola bedzie rok na rynku i bede mogl powiedziec: No rzeczywsicie, ps3 jest swietne, tym razem SONY niczego nie zje.bało, progrmisci nie narzekaja na ograniczenia sprzetowe i nie szukaja zadnych sztuczek, a ja nie musze dokupowac kart pamieci, kart sieciowych, multitapow, dyskow twardych...I za konsole dalem 999zl w dniu premiery.
Wlasnie wtedy bede sie podniecal, a nie teraz ja patrze na jakies cyferki, ktore nie maja narazie zadnego potwierdzenia w rzeczywisctosci.
scorcher
8 02 2005, 11:31
Tak samo bylo przed premiera PS2, ze niby ich procesor, EmotionEngine, to potrafi takie cuda ze... Ze niby jest 100 wydajniejszy od PIV 2GHz (wtedy to byl proc:) Tjaaaaa. Ja zawsze zadaje pytanie przy takich 'rewelacyjnych_procesorach_100_krotnie_wydajnieszych_od_Earth_Simulator'.
Dlaczego, skoro to jest takie dobre, to nie zaprzegna tego do rozkodowania bialek, szukania Marsjan, do lamania szyfrow, czy szukania szczepionki na HIVa. Przeciez wziac takie dwa procki od PS3 i 10000 procesorow Intela i AMD sie chowaja. A dlaczego tak nie ma? Bo to guzik prawda z ta wydajnoscia. Oczywiscie wydajnosc bedzie oszalamiajaca, ale w grach, bo ten procek jest dedykowny do gier. Chcialbym zobaczyc procesor specjalizowany od AMD czy Intela w grach, a nie jak jest teraz. Musza one obslugiwac programy, gry, dekodowanie, neta i kupe innych rzeczy.
Tak samo bylo z procesorem do XBoxa. Jest on przeciez potezniejszy od PS2, ale jest slabiutki ze az piszczy. Na Anandtech porownali go do Semprona 2300+ i Sempron wciagnal go noskiem.
Ja na takie 'nowosci' sie nie nabiore...
Pozyjemy, zobaczymy...
ps. I znowu bedzie taka 'rewolucja' w grach jaka byla z MGS2 i EmotionEngine, ktory, zekomo mial wyspecjalizowany 'obszar' w procesorze odpowiadajacy za sztuczna inteligencje. Pamietam jak HIV podniecal sie sie tym i snul wizje nt. zachowan przeciwnikow. Oj, a mialo byc tak pieknie. I inteligencja w tej grze (i n
scorcher
8 02 2005, 11:39
Wlasnie wtedy bede sie podniecal, a nie teraz ja patrze na jakies cyferki, ktore nie maja narazie zadnego potwierdzenia w rzeczywisctosci.
Masz racje MichAlelis, literki nic nie znacza. Pamietam (znowu) jak Hiv podniecal sie moca przerobowa PS2*. Juz teraz nie przytocze konkretnych liczb, ale podam dla porownania. Hiv wtedy napisal (tak samo jak teraz sie czyta) ze podsystem graficzny zjada pecetowy na sniadanie. Podal przy tym (jak wspomialem wyzej, liczby sa dla porownania) ze PS2 moze przeliczyc 700 tys. polygonow, a GF 150 tys. Wow, kto pomysli, no to ten ps2 to bedzie wypas. Tak, 700 tys, ale czystych polygonow, bez texturowania, cieniowania i nakladania efektow. Po tych zabiegach, moc przerobowa biednego PS2 spadla (dla porowania) z 700 tys do marnych 35 tys polygonow.
Jesli sie juz pisze artykul to rzetelnie, a nie propagandowo.
* bo nie wspomnie o jego debilnym porownaniu swego czasu Dreamcasta i PS2. Widac ze chlopak nie zna sie na sprzecie. Stara sie cos udowodnic, ale mu nie wychodzi.
Pzdr, Wojtek
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.