Tak, jak przewidywałem - Barca wygrywa 4 golami, a Real szybko traci bramkę i jest dramat. Jaka ta liga zrobiła się przewidywalna:). Ogółem Barca była mistrzem przez 80 minut, a Real przez ostatnie 10. Cóż, trochę się pospieszyli tym razem:).
Bramki ciekawe i dość zaskakujące. Zwłaszcza Diarry na 2-1, który to gol jest chyba jego drugim w tym sezonie, bo zawodnik ten rzadko wykazywał tendencje ofensywne. Teraz też ledwo wpadło.
Z Realem nie wiadomo co będzie, jak zawsze mówi się o wielkich transferach. Kilka dni temu Kaka odrzucił kontrakt na 12 mln euro rocznie. Mimo wszystko zespół jest w dobrej sytuacji. Najstarsi piłkarze - Beckham i Roberto Carlos - odchodzą. Zostają młodzi Higuain, Robinho, Gago, Torres, którzy w Realu mogą spędzić następne 10 lat. Zresztą, co do Beckhama, to Real teraz wstydzi się, że oddaje za darmo najcelniej podającego pomocnika na świecie, i kombinuje, jakby tu go odzyskać. Chyba nigdy tak dobry zawodnik nie grał poza Europą i Ameryką Płd. Podobno LA Galaxy stwierdziło, że odda Beckhama za... 100 mln dol. Cóż, za późno się w Madrycie zorientowali, że David to nadal świetny piłkarz.
Gorzej z Barcą - tutaj właśnie nadchodzą zmiany, które dotknęły rok temu Królewskich. Z sześciu zapowiadanych trofeów skończyło się na jednym - superpucharze Hiszpanii, o którym już mało kto pamięta. Mówi się, że nowym trenerem zostanie Arsene Wenger. I dobrze, bo Rijkaard nigdy nie wydawał mi się tytanem taktyki. Kilka nieco zblazowanych piłkarzy ma odejść - idealnym kandydatem wydaje się Eto'o, bo Messi i Ronaldinho mimo wszystko są nie na sprzedaż. Kto przyjdzie? Ciągle są plotki o Henrym, ale nie mam wątpliwości, że Barca poszuka jakichś talentów i w następnym sezonie zobaczymy inną drużynę.
CYTAT(ogqozo @ 18 06 2007, 10:01)

Chyba nigdy tak dobry zawodnik nie grał poza Europą i Ameryką Płd.
Pele
1975-1977
New York Cosmos

Wczoraj Beckham był mimo wszystko wyróżniającą się postacią. No ale było minęło - w Madrycie już go nie uświadczą raczej.
Nie żebym się imał legendy, ale Pele w zasadzie zakończył karierę w '71-72 roku. Mam na myśli ostatnie mecze w kadrze Brazylii i w jakiejkolwiek silnej lidze. Potem chyba pojechał do domu, aż się skusił na bycie kolejną atrakcją turystyczną NY. To jak wtedy, gdy MJ wrócił do Wizards - niepotrzebnie, bo choć nadal był wtedy dobry, to już nie najlepszy.
A Beckham? Jest chyba w życiowej formie. Na ostatnim mundialu był najlepszym piłkarzem swojej ekipy. Ostatnio wrócił na 2 mecze - i z czterech strzelonych przez Anglię goli, trzy padły po jego ultraprecyzyjnych podaniach. Zresztą pisze o tym w dzisiejszym artykule Rafał Stec:
http://www.sport.pl/sport/1,65028,4231474.htmlPiłkarze u szczytu kariery zazwyczaj przechodzą do silniejszych klubów, a nie dużo słabszych. Ktoś sobie wyobraża transfer Boruca do Konkordii Knurów? Wyobrażacie sobie, w jakiej formie na zgrupowaniach będzie piłkarz, który przebył nie 200, jak reszta, a 20 000 kilometrów?
Skoro już rzucam linkami, to macie tutaj składankę pt. "Minutos de Infarto", czyli w wolnym tłumaczeniu - "szalone minuty". Chodzi oczywiście o końcówki Realu z tego sezonu:
http://www.youtube.com/watch?v=EQgnhAlmltUAż trudno uwierzyć, że Fabio Capello w takim momencie ma odejść. A jednak. Ramon Calderon stwierdza, że na jego następcę dobry byłby obecny trener Getafe, Bernd Schuster. To tak samo jak 10 lat temu, kiedy tuż po zdobyciu mistrzostwa Capello odszedł, a za niego zatrudniono niemieckiego trenera (wtedy był to Jupp Heyckenes). Niespecjalnie mi pasuje taka opcja, bo Getafe gra futbol raczej nudny i defensywny (ci co narzekają na obecny Real chyba nie oglądają Getafe). Ale taki już jest zarząd Realu, że chaos zdaje się jego głównym celem.
http://www.sport.pl/sport/1,74696,4233364.htmlnie dziwne ,że text nie ma autora . Ja przewiduje ,że Galacticos ,nie dotrą nawet do półfinału LM .Znajdzie się tam za to Milan . Zakład o bana ? Kto chętny ?
Kubaa__
21 06 2007, 20:48
dobry sezon. prawda jest taka, ze i Real i Barca nie byly w dobrej formie, ale w lepszej pozycji na przyszly rok imo sa ci pierwsi. Capello 3/4 sezonu byl krytykowany, teraz wszystkim szkoda, ze odchodzi. nie lubie jego wizji gry, ale chyba faktycznie Calderon popelnil blad zatrudniajac Schustera. co do Beckhama, od poczatku bylem zdania, ze beda tego zalowac. ktos kto twierdzi, ze to tylko umalowany blondasek wyszykowany do reklamowek niech obejrzy chociaz pare meczow z jego udzialem w Realu. nie mam pytan. odwalal kawal dobrej roboty, znakomity pilkarz. zal. teraz wypada tylko czekac na transfery, Real musi szukac dobrych zmiennikow Carlosa i Becksa, a Barca wyrzucic błazna Eto'o;).
::Filo::
21 06 2007, 20:59
ta informacja o Shusterze to plotka z as.com

dlaczego po paru godzinach na rm.pl zniknela informacja o tym ze shuster ma byc trenerem Realu?
HALA MADRID CAMPEONES!!!
Moje podsumowanie.
Jedenastka sezonu: Iker Casillas - Daniel Alves, Rafael Marquez, Sergio Ramos - Lionel Messi, Pablo Aimar, Ronaldinho, David Beckham - Diego Milito, Ruud Van Nisterlooy, Fernando Torres
Najlepszy trener: Juande Ramos
Najlepszy nowy zawodnik: Gonzalo Higuain
Największe zaskoczenie: Sevilla, Getafe
Największe rozczarowanie: Betis, Atletico
MVP: Ruud van Nisterlooy
Najlepsze mecze:
1. Barca-Real 3:3
2. Real-Sevilla 3:2
3. Racing-Atheltic 5:4
I na koniec - kompilacja bramek z jutjuba:
http://www.youtube.com/watch?v=tJaxDyBP2n8
oranjefan
22 06 2007, 21:56
Barca kupiła Henrego. Tylko po co?! niby taka wielka gwiazda, a w Arsenalu van Persie giprzycmił. Robi sie z nich drugi Real.
Mendrek
22 06 2007, 23:36
Wszyscy mówili w poprzednim sezonie, że na cholerę Barcy tylu napadziorów, a dostał kontuzje jeden z drugim, to nie było kim grać. Zawsze to jedna gwiazda więcej, gdyby znów ktoś skosił Messiego, czy E2 który ma pecha do kontuzji, znów jakąś nabył. Henry ma dobre to, że jest doświadczony, mimo wieku ma zwyżki formy i potrafi rozegrać indywidualną akcję w ataku (i wygrać mecz).
Dobra, teraz pora wzmocnić obronę. Bo faktycznie się dawny Real zrobi.
CYTAT(ogqozo @ 21 06 2007, 20:16)

Moje podsumowanie.
Jedenastka sezonu: Iker Casillas - Daniel Alves,
Rafael Marquez, Sergio Ramos - Lionel Messi, Pablo Aimar, Ronaldinho, David Beckham - Diego Milito, Ruud Van Nisterlooy, Fernando Torres
Najlepsze mecze:
Czym sie kierowales wybierajac Marqueza do tej jedenatski?
CYTAT(Foxpl @ 23 06 2007, 07:51)

CYTAT(ogqozo @ 21 06 2007, 20:16)

Moje podsumowanie.
Jedenastka sezonu: Iker Casillas - Daniel Alves,
Rafael Marquez, Sergio Ramos - Lionel Messi, Pablo Aimar, Ronaldinho, David Beckham - Diego Milito, Ruud Van Nisterlooy, Fernando Torres
Najlepsze mecze:
Czym sie kierowales wybierajac Marqueza do tej jedenatski?
Rzeczywiście Marquez powinien znależć się w 11stce,zagrał z 10 spotkań,resztę spędził na ławie lub leczył kontuzje,jak nic jego sezon.
Co do transferu Henry'ego to zastanawiające jest w jaki sposób Barca chce pomieścić całą czwórkę w składzie i czyim kosztem to będzie...może sprzedadzą Deco,bo i takie plotki chodzą a za niego bedzie grać Roni.
A może bez DMa,ale po co by kupowali Yaya Toure?
Miał być Puyol, ale uznałem, że ma zbyt głupią fryzurę.
A propos Henryego. Barcelona nie kryje się z tym, że Eto'o jest do kupienia - cena wynosi ok. 30 mln euro. Byłbym zdziwiony, gdyby został - Barsie potrzebna jest świeżość. Myślę, że wymiana wyjdzie im na korzyść.
Myślę, że "drugi Real" nam nie grozi, najwyżej "nowy Real". Popatrzcie na ostatnie transfery madryckiego klubu - pozbyli się wielkich nazwisk, jak Ronaldo, Roberto Carlos, Beckham, a kogo kupili? Fernando Gago, Gonzalo Higuaina, Christopha Metzeldera. Pod wodzą Capello Real się "odgalaktycznia". W tej chwili w klubie nie ma już ani jednego z "los galacticos" poza wychowankiem - Raulem.
Dziwne bo na każdym kroku mówi sie,że Eto'o zostanie,a i cena która piszesz wydaje się śmieszna jak na takiej klasy zawodnika.
Eto'o powinien odejsc, bo Barca musi w koncu przewietrzyc sklad - 2 sezony jednym praktycznie zestawianiem to za dlugo, co widac szczegolnie po drugiej czesci sezonu. A cena na niego jest chyba wlasnie odpowiednia - wysoka z jednej strony, pokazujaca klase zawodnika, przystepna z drugiej - zeby ktos sie skusil. Ktos, czyli pewnie liverpool.
Co do Becksa natomiast to przez caly praktycznie sezon gral co najmniej dobrze. W wielu slabych meczach Realu byl jedynym zawodnikiem, ktory wykazywal chec gry i zwyciestwa. Odejscie jego to oczywisty blad, ktorego krolewscy beda pewnie zalowac, ale tak to juz jest w tym klubie (nie wiem czemu, ale sytuacja Owena mi sie przypomina). Gdzies kiedys przeczytalem, ze byl (a moze jest?) pomysl sprowadzenia na Santiago Bernabeu Diego z Werderu. Szkoda, motyla noga, ze nic na ten temat nie wiadomo, bo moim skromnym zdaniem jest to obecnie najlepsza opcja z zawodnikow "do wyjecia", a do tego znaja sie obaj z Robinho doskonale, wiec bylaby duza szansa, ze stworzyliby bardzo grozne duo.
::Filo::
25 06 2007, 08:46
Blancos mogą odbić Chivu Barcelonie
Barcelona robi wszystko, aby Chivu przeniósł się do stolicy Katalonii. Txiki poprzedni tydzień spędził w Rzymie, gdzie próbował dojść do porozumienia z włoskim klubem i samym piłkarzem. Nie udało mu się wypełnić żadnego zadania. Roma chce 18 milionów euro, tymczasem Barcelona nie zamierza wydać więcej niż 12 milionów. Do tego dochodzi jeszcze brak porozumienia z zawodnikiem. Powód jest taki, że Fabio Capello rozmawiał już z Chivu i obiecał mu, że ściągnie go do Madrytu.
Obrońca zgodził się na transfer do Królewskich, jednak teraz to przyszłość Capello jest niepewna. Chivu wstrzymuje się z rozmowami z Barceloną, dopóki nie rozstrzygną się losy trenera Realu Madryt. Jeśli Włoch odejdzie, to Rumun będzie musiał wybrać Katalonię. Jednak jeśli zostanie, to Chivu prawdopodobnie skończy w stolicy Hiszpanii. Najbliższe otoczenie piłkarza zapewnia, że nie ma niczego podpisanego z Realem Madryt, ale rozmowy z trenerem Blancos miały miejsce i uzyskał on wstępną zgodę od zawodnika.
Jedynym klubem, oprócz Los Merengues, który może powstrzymać Chivu od przeprowadzki na Camp Nou jest Inter. Obrońca jest skłonny do przejścia do Mediolanu, jednak Roma nie doszła do porozumienia z Morattim. Wszystko wyjaśni się w najbliższych dniach.
http://www.sport.pl/pilka/1,65082,4263259.htmlFabio Capello wyjechał na urlop i w telewizji zobaczył, że już nie musi wracać. Zarząd tego klubu jest genialny.
Pablo el
28 06 2007, 16:45
CYTAT(ogqozo @ 28 06 2007, 11:40)

http://www.sport.pl/pilka/1,65082,4263259.htmlFabio Capello wyjechał na urlop i w telewizji zobaczył, że już nie musi wracać. Zarząd tego klubu jest genialny.
Murzyn zrobil swoje , Murzyn moze odejsc.
Bylbym za pozostaniem Capello w Realu. Dorzucilbym mu tylko Deschampa czy tez Koemana do pomocy

Po roku Fabio idzie na zasluzona emeryture (i staje sie dyrektorem sportoym czy cos

) i jego asytent przejmuje druzyne.
No ale iloraz inteligencji Calderona jest wyraznie mniejszy od sredniej krajowej i nie wpadl na taki genialnie prosty deal
Mendrek
28 06 2007, 17:10
I dobrze. Może nowy trener sprawi, że Real będzie grał efektowniej i nie liczył na fuksa. Może i mniej efektywnie, ale na co komu efektowność, skoro od zdobywania mistrza jest Barca ;p
Musiolik
28 06 2007, 17:23
No a Barca zakontraktowała Abidala, to już 3 wzmocnienie w tym okienku, kto teraz? Czyżby Chivu? ;>
CYTAT(Mendrek)
I dobrze. Może nowy trener sprawi, że Real będzie grał efektowniej i nie liczył na fuksa. Może i mniej efektywnie, ale na co komu efektowność, skoro od zdobywania mistrza jest Barca ;p
Z tej ekscytacji głupotą rywala aż ci się sens zgubił...
Tak, wiem, to są podobne słowa. Oba na "e".
And the winner is...

Bernd Schuster.
Ciekawa jest jego ksywa: "Blond Anioł", czyli "Blonder Engel".
Schuster zapowiada wszem i wobec, że na Santiago Bernabeu zagra w tym sezonie Javier Saviola. Dla mnie równie ciekawy wydaje się wczorajszy transfer do Realu obrońcy Fc Porto Pepe.
Barca chyba już zrezygnowała ze starania się o Chivu. Z tego co można wyczytać w różnych źródłach Rumun za długo wodził za nos szychy z Barcelony. Za pewne po raz kolejny sprawa rozbija się o pieniądze. Podobno obrońca Romy nie chciał przystać na warunki finansowe jakie mu w Katalonii proponowano, bo wstępne warunki transferu pomiędzy Romą i Barcą były już uzgodnione. W jego miejsce na Camp Nou pojawi się za pewne Gabriel Milito i to już prawdopodobnie pod koniec tego tygodnia. Przypomnę tylko, że wcześniej Barce zasiliły takie gwiazdy jak Henry i Abidal oraz solidny Toure.
Blonder Engel dzisiaj stwierdził, że Saviola w sumie już jest graczem Realu. Nie będzie łatwo go zmieścić w jedenastce, ale może ktoś wreszcie wykorzysta jego wielki talent. Bo na to, jak bezlitosny był dla niego Rijkaard, patrzeć nie było można.
Prezentacja i podpisanie 4-letniego kontraktu Fc Barcelona - Gabriel Milito w poniedziałek, po powrocie zawodnika z Copa America. Kwota transferu to 17mln euro + ewentualne 3,5mln jeżeli Barca ugra co nieco w nadchodzącym sezonie. Yaya Toure, Henry, Abidal, Milito - na pierwszy rzut oka świetne transfery. Kolejne wzmocnienia nie są już planowane. Saviola i Van Bronckhorstz już, a z klubem pożegnają się jeszcze prawdopodobnie Belletti, Motta, Giuly, Ezquerro, Maxi Lopez, Edmilson. Klub opuszczają zawodnicy rezerwowi i pozostający na wypożyczeniu tak jak Lopez. Trzon zespołu pozostaje niezmieniony. Rijkaard ma w czym wybierać. Każda linia naszpikowana gwiazdami. Żeby się tylko nie okazało, że z dużej chmury mały deszcz tak jak w przypadku galacticos z Realu lub Chelsea. Zastanawiam się czy uda mu się tak zestawić zespół, aby jednocześnie na boisko wychodzili REM + Henry. Czy znajdzie się miejsce dla Dos Santosa w podstawowym składzie trochę częściej niż w Pucharze Króla? Nie jestem pewien ale młodu Bojan Krkić Perez chyba też ma być włączony do I kadry na nowy sezon. Nie wiem czy lepszym pomysłem nie było wypożyczenie tych dwóch młodych zawodników po tym jak Barca B spadła do IV ligi. Interesowało się nimi dość poważnie kilka klubów z Ligue 1.
W niedzielę finał Copa America: Brazylia - Argentyna! Cudowna bramka Messiego w półfinale z Meksykiem, odsyłam na youtube.com!
Obok Savioli i Pepe madrytczyków zasilił wczoraj Metzelder. Tym samym spekulacje, że Chivu będzie grał w tym sezonie w Hiszpanii (Barca bądź Real) są już chyba nieaktualne. Pojawiły się prasowe(Marca) plotki jakoby Dudek był już praktycznie rezerwowym bramkarzem Realu.
Gdyby wszystkie plotki były prawdą, to Dudek już by grał w siedmiu klubach naraz.
Fakt Real, Betis, Recreativo, Bolton, Benfica. Dudek twierdzi, że chce jeszcze pograć jako nr 1 w jakimś dobrym klubie oraz reprezentacji. Jeżeli potwierdzi się to co pisze Marca to pewnie za rok przejdzie na zasadzie wolnego transfery z Realu do Legii albo Wisły?
I kolejka La Liga 25-26.08:
Real Madryt - Atlético Madryt
Athletic Bilbao - Osasuna
Recreativo Huelva - Betis
Espanyol - Valladolid
Deportivo - Almería
Valencia - Villarreal
Mallorca - Levante
Murcia - Zaragoza
Racing - Barça
Sevilla - Getafe
sir_ryszard
13 07 2007, 00:29
To już nie plotka. Jerzy Dudek oficjalnie bramkarzem wielkiego i słynnego Realu Madryt. Szkoda że będzie tylko, albo aż zmiennikiem Ikera Casillasa. Po prostu, poszedł na pieniądze, nie zważając na możliwość regularnych występów. Oj Jurek, Jurek. Myślałem że będą jeszcze z Ciebie ludzie, a tu nic z tych rzeczy. Chociaż z drugiej strony... fajnie musi być w jeszcze większym niż dotychczas (to jest moje przekonanie) klubie. W końcu można zasmakować nowej atmosferki, a pieniążki strumykiem płynąć dalej będą. W międzyczasie może jakaś 'bibliografia'/ ;p
Transfery w Primera Division, zestawienie przygotowane przez dziennik As.
klik i pełny terminarz
klikBarca w pn 23.07 rozpoczyna przygotowania przedsezonowe w Szkocji. Pobyt potrwa do 28.07. W trakcje rozegrane zostaną dwa mecze: 26.07 z Dundee oraz 28.07 z Hearts.
Gran Derby w tym sezonie: 23.12.07 w Barcelonie i 7.05.08 w Madrycie.
Milito pojawi się w Barcelonie dopiero w czwartek. Pozyskanie nowych zawodników kosztowało Barcę 66 mln Euro.
Giuly przenosi się do Rzymu. AS Roma płaci za Francuza 3,2 mln euro + 400.000 za każdy sezon gry Włochów w LM przez najbliższe 3 lata. Motta, Ezquerro i Maxi Lopez także już niebawem opuszczą Barcelonę. O Lopeza stara się Sporting, Motta prawdopodobnie przeniesie się do Włoch - podobno Milan, Ezquerro jest bardzo bliski powrotu do Bilbao (nowy prezydent Atletic Fernando García Macua obiecywał sprowadzenie Ezquerro w swojej kampanii wyborczej). Edmilson, Belletti póki co pozostaja w składzie na przyszły sezon.
Ale podjara! Dudek w Realu.
http://www.realmadrid.com/articulo/rma41175.htmOpis wszystkich Polaków grających w Realu. Że nie było? A oni znaleźli.
http://www.realmadrid.com/articulo/rma41172.htmOficjalny wywiad dla strony klubu. Odnośnik pt. "Dudek" prowadzi do prezentacji Bernda Schustera, ale może to naprawią.
Barca rozegra jutro pierwszy mecz nowego sezonu. Zmierzy się w towarzyskim spotkaniu z Dundee United, w którym między słupkami prawdopodobnie zadebiutuje wypożyczony ze Sturm Graz Grzegorz Szamotulski! Rijkaard zagra za pewne sprawdzonym systemem 4-3-3 z Ronaldinho, Eto'o i Henrym z przodu, sprawę ułatwia fakt nieobecności Leo Messiego. Zawodnicy przebywają obecnie na zgrupowaniu przygotowawczym w Szkocji. Mecz z Dundee jest pierwszym z dwóch zaplanowanych w trakcie pobytu na wyspach. Drugi to sobotni pojedynek z Hearts. Z tego co się orientuję żaden z ogólnodostępnych sportowych kanałów telewizyjnych nie będzie pokazywał tego meczu na żywo. No cóż, pozostaje zadowolić się transmisją via internet... Jeżeli macie inne info to dajcie znać, z przyjemnością obejrzałbym Katalończyków w TV, zamiast męczyć się z PPstreamem?
Lista zawodników którzy znajdują się na zgupowaniu w Saint Andrews: Valdés, Jorquera, Oier, Belletti, Sylvinho, Zambrotta, Abidal, Marc Valiente, Oleguer, Thuram, Olmo, Xavi, Yaya Touré, Iniesta, Motta, Deco, Marc Crosas, Dimas, Giovani dos Santos, Bojan, Ronaldinho, Eto'o, Henry, Maxi López i Ezquerro.
Eidur Gudjohnsen, Carles Puyol - kontuzjowani.
Gabriel Milito, Leo Messi, Rafa Márquez - odpoczywają po Copa America.
Sprawa otrzymania przez Dos Santosa hiszpańskiego obywatelstwa już się finalizuje. Ministerstwo Spraw Zagranicznych pozytywnie rozpatrzyło wspólny wniosek klubu i młodego Meksykanina. Ostatnią rzeczą jaką musi zrobić Giovani jest złożenie konstytucujnej przysięgi. Eto'o, Ronaldinho i Toure zajmują w składzie drużyny 3 maksymalnie dozwolone przez UEFA miejsca dla zawodników z poza Uni. Prawdopodobnie w ciągu najbliższych tygodni rozwieją się wątpliwości w sprawie hiszpańskiego obywatelstwa dla Ronaldinho.
Najnowsze plotki o Santiago Ezquerro - zainteresowanie napastnikiem, poza Atletic Bilbao, wyrażają takie kluby jak: Celtic, Zaragoza, Osasuna i Olympiacos.
Wczoraj w wieku 75 lat zmarł ojciec Joana Laporty!
Nowy sezon zbliża się wielkimi krokami. Już w sobotę o 22:00 transmitowany w ogólnodostępnej telewizji TVP2 Superpuchar Hiszpanii: Real - Sevilla.
Zdecydowanym faworytem jest Sevilla, aczkolwiek mam nadzieję ujrzeć w akcji nową taktykę Realu, Javiera Saviolę, a może i Dudkowi dadzą pograć.
No nie wiem, Sevilla po ostatnim występie przeciw Wiśle jakoś nie wysuwa się na pozycję faworyta.
Dla mnie mimo wszystko Real chyba.
Akurat Real też w sparingach dostaje, ostatnio z Deportivo, wcześniej 0-3 z HSV Hamburg. Sevilla to zgrana ekipa, która ma skład z poprzedniego sezonu właściwie, a Real będzie pewnie ciągle próbował nowe ustawienia, więc raczej nie porządzi.
sir_ryszard
12 08 2007, 10:56
No i po pierwszym spotkaniu Sevilli z Realem Madryt. Nie spodziewałem się takiego obrotu sprawy, nie myślałem że Królewscy przegrają, a szczególnie w taki sposób. Przecież to co się działo to nic innego jak wypaczenie wyniku. W głównej roli oczywiście arbiter główny. Kim on ma być? Tym sprawiedliwym, pilnującym ładu i porządku na murawie. Obraz panów z gwizdkiem pokrywa się cieniem na piłkę nożną. Wiem że każdy ma prawo się pomylić, że faul jest wtedy kiedy zagwiżdże, ale na Boga kochanego! Nie wiem czy oni dokładnie analizują, np. w przerwie i po meczu swoje kontrowersyjne decyzje. Winni swoje błędy eliminować. Moim skromnym zdaniem Sergio Ramos nie faulował przeciwnika, nie należał się karny, ale jeżeli już do niego doszło, to powinien być podyktowany w drugą stronę. Sytuacja z Javierem Saviolą. Wynik niesprawiedliwy. Słaba postawa Blancos to swoją drogą. Kiepsko spisał się wspomniany już Ramos, Pepe także kulawo ale dajmy mu czas. Zawiązywanie każdej kolejnej akcji było takim zacieśniającym się sznurem na szyi gości. Stworzyli sobie mniej okazji na bramkę. Po przeciwnej stronie rządził Alves. Nie pozwalał praktycznie na nic Balboie (kuźwa, skąd ten koleś się wziął?) i Miguelowi Torresowi. W pojedynkę rozstrzygał z nimi boje. Piłkarze z Andaluzji zagrali o niebo lepiej niż to, co widzieliśmy z Wisłą Kraków o Chicago Trophy. Kapitalnie spisywali się bramkarze. Palop jak również Casillas. Tytułem zakończenia. Postawa piłkarska nie zawsze świadczy o tym czy ktoś zasłużył na zwycięstwo, czy też nie. W moim mniemaniu wynik jaki powinien paść wczoraj to - 0:0, a jak już to równo po karnych 1:1. Do gnoju z takim sędzią.
Nędza straszna... w porównaniu z tym, co te drużyny pokazały w ostatnim wzajemnym meczu, ten wczorajszy był nicością. Składy eksperymentalne, takaż taktyka, brak zaangażowania zawodników przez 85 min (bo ostatnie minuty, przyznajmy, były ciekawe).
Ale fajnie, że TVP szuka jeszcze niezarezerwowanych meczów topowych drużyn. Nie jest łatwo coś znaleźć, dobry i Superpuchar Hiszpanii.
Real na razie przypomina ten z początków poprzedniego sezonu. Zbieranina bardzo dobrych piłkarzy, którzy nie wiedzą, co robić na boisku, przeplatając swą niemoc zagraniami genialnymi i beznadziejnymi. Nowy stoper, tradycyjnie dla tego klubu, wypadł cieniutko - Pepe bodajże dwa razy mógł sprokurować karnego (bodiczek i ręka), lecz na szczęście sędzia przystosował się do sparingowego klimatu meczu i nie używał gwizdka prawie w ogóle.
Fani się pewnie pytają, po co zwalniano Capello, skoro Schuster wcale nie jest bardziej ofensywny czy efektowny. I po co zwalniano Beckhama, skoro Królewscy nie mają ani jednego dobrego skrzydłowego - wczoraj na tej pozycji występowali: napastnik Robinho, napastnik Raul i przesunięty z rezerw Balboa. Tego ostatniego za tydzień już pewnie nie zobaczymy, bo będzie to ostatni sprawdzian przed ligą, a do drużyny dołączy Royston Drenthe i być może w końcu Arjen Robben.
sir_ryszard
16 08 2007, 14:39
Nie wiedziałem gdzie to dać. Bramka Becksa, byłej już gwiazdy Realu Madryt i ManU. Ten gracz cały czas świeci jasno na niebie, nigdy nie miałem co do tego żadnych wątpliwości.
http://www.youtube.com/watch?v=QpEvOklJHcw...kham%2Den%2Dmls
Dzisiaj na TVP2 o 22:00 rewanżowy mecz o Superpuchar. Real, wzmocniony Sneijderem, Van Nisterlooyem i Drenthem (holenderska kolonia a la Barca lat 90?), na pewno będzie walczył o odrobienie strat - powinno być ciekawiej niż tydzień temu.
A skoro mowa o byłych gwiazdach Primera Division, to dziwi mnie, jak bez echa przeszło wyjawienie największej tajemnicy XXI wieku, czyli "co powiedział Materazzi do Zidane'a". Moja opinia? Głupio, że to wyszło. Prysnął cały urok tej sytuacji, bo zdanie "wolą tą kurewkę, twoją siostrę", choć niewątpliwie plugawe, nie unosi ciężaru sytuacji (końcówka finału Mundialu - a więc dla wielu mężczyzn najważniejsze minuty życia). Naprawdę, smutny będzie świat, kiedy ludzie nie będą mogli się zastanawiać, co powiedział Materazzi. To prawie jakby udowodniono, że Boga nie ma.
Marcin$
19 08 2007, 23:06
Świetne widowisko o czym świadczy aż 8 goli. Superpuchar wygrany przez Seville, bądź co bądź, zasłużenie (6-3 w dwumeczu). Żal mi trochę Schustera i Realu. Podobała mi się gra Sergio Ramosa. Imponuje szybkością, techniką i grą ofensywną, mimo iż jest obrońcą. Real wolno się rozkręcał, po wejściu Gutiego gra wyglądała o wiele lepiej. Drenthe także bardzo perspektywiczny gracz, kosztował około 14mln Euro i w porównaniu z 28mln wydanymi na Pepe, pieniądze te nie poszły na marne. No właśnie Pepe.. szczerze mówiąc nie wiem co myśleć o tym zawodniku.. z jednej strony miał kilka solidnych interwencji, a z drugiej zaliczył wpadki, no i czerwona kartka na koniec. Z pewnością jak wykuruje się Metzelder będzie większe pole do manewru dla trenera. Sevilla wykorzystała wszystkie sytuacje jakie miała. Imponuje skutecznością (Hat trick Kanoute i dwie bramki Renato). Czy tylko mnie irytowało jak Szpakowski mówił "Snajders"!?
:D Ten Pepe ile kosztował? :D Boże... toż to Dudka w reprezentacji lepiej gra. To jakiś joke, że taki piłkarz gra w Realu.
Poza tym Cannavaro - cień piłkarza z MŚ 2006. Drugi po Pepe do zmiany.
Za to Sevilla nie gra nazwiskami i dlatego już zaczynam się bać meczu o SuperPuchar Europy.
Ogólnie, to ładny mecz, bo dużo goli - no i ta brameczka Drenthe, palce lizać.
Marcin$
19 08 2007, 23:18
Opis Pepe na polskiej Wikipedii

CYTAT
Niektórzy mówią, że posiada w nogach nożyczki, ponieważ przecina każdą akcję. Perfekcyjny pod względem taktyczny, ustawienia się, siły, inteligencji... Dominuje w pojedynkach powietrznych jak mało kto. Dla wielu sportowych analityków, Pepe jest piłkarzem nowoczesnym, przykładem doskonałego obrońcy XXI wieku.
CYTAT(Marcin$ @ 20 08 2007, 00:06)

Czy tylko mnie irytowało jak Szpakowski mówił "Snajders"!?
Ciekawe, że tak od 60 min zaczął się poprawnie wysławiać. Pewnie mu ktoś z rodziny sms do studia podesłał.
Komentarz do meczu to mnie po prostu rozbrajał! Takiej niekompetencji, niezdecydowania, braku polotu dawno w trakcie transmisji nie słyszałe. Panowie Szpakowski z Engelem to momentami jakby dwa różne widowiska komentowali. Widać, że jak się w kółko reprezentacje komentuje to jak zagrają jakieś drużyny trochę szybciej i bardziej efektownie to się już biedny Darek połapać nie może.
Niespodzianki nie było! Wiem po fakcie to ja teraz mogę być mądry! Tochę mnie może rozmiary porażki zaskoczyły ale to że sevilla zdobła puchar to na pewno nie.
Po obejrzeniu wyjściowych jedenastek widać było, że I połowa należeć będzie do gości. Nie wiem co sobie myślał Schuster ale Drenthe ze Snajderem w środku boiska kierujący grą ofensywną? Dziwne to było conajmniej! To nie są zawodnicy przeznaczenie do takiej gry. [Drenthe skrzydłowy, Sneijder raczej napastnik niż pomocnik] Coś się Diarra starał ale niestety kreacja to nie jest jego mocna strona. Robinho to już chyba wszystkich przyzwyczaił, że z dużej chmury... Trochę lepiej skrzydła wyglądały, szczególnie młodemu Torresowi na lewym widać było, że zależy. Parę stoperów pozostawiam bez komentarza. To że Real oddał środek pola a przez to pałeczkę i cały mecz Sevilli to po 30 kilku min. już chyba nikt nie miał wątpliwości. Piękna bramka Drenthe! Ale podobnie jak pozostałe Krolewskich nie wynikała z rozegranie dobrej składnej akcji czy przeprowadzenia "zabójczej" kontry, a raczej indywidualnych umiejętności zawodnika. Kolejne dwie dla Realu ze stałych fragmentów! Druga połowa przyniosła odrobinę odmiany. Częściowo przez zmianę gry Sevilli ale trzeba oddać Gutiemu, że jego wejście i przesunięcie Drenthe na lewą flankę (gdzie jest jego nominalna pozycja) oraz zaangażowanie się w ataku Ramosa wprowadziło wiele ożywienia w szeregi Królewskich i był moment, że prawię uwierzyłem w do znudzenia powtarzaną mantrę "Szpaka", że oto oglądamy Real, a kiedy gra ta drużyna to wszystko jest możliwe. Niestety wystarczyło kilka rajdów Alvesa po skrzydle i zagrożenie ze strony Realu zniknęło. [Genialny zawodnik swoją drogą. Szkoda, że Barca się trochę bardziej o niego nie postarała. Chociaż kasa jaką chce płacić za niego Abramowicz to zwykłe przegięcie pały jest.]
Sevilla wypunktowała Królewskich niemiłosiernie i to na ich podwórku. Rewolucja jaka nastąpiła wraz z przyjściem Schustera na razie za wiele nie przyniosła. Widać, że niektóre posunięcia transferowe to było spore nieporozumienie. [oddejście Becksa, Pepe przepłacony, no i bezproduktywny Saviola, gdyby nie fakt, że za darmo mimo wsztstko jakimś pewnym pkt drużyny to on nie będzie] Absolutnie konieczne jest wzmocnienie środka pola. Poza Gutim nie widzę zawodnika który może prowadzić grę. Ale sam Guti nie da rady brylować przez cały sezon. Okienko jest jeszcze otwarte - czas poszukać jakiegoś na prawdę wartościowego wzmocnienia, a że czasu coraz mniej to i cena będzie wysoka [niewykluczone, że szykuje się transferowy rekord - tylko kto?] Drenthe to małe objawienie, chociaż dla tych którzy śledzili jego grę w Holandii to na pewno nie zaskoczenie. Sneijder jest świetnym zawodnikiem ale na granie pierwszych skrzypiec w pomocy to się według mnie nie nadaje, skrzydło, szpica to może bardziej.
Real ma spore problemy na dzień dzisiejszy. Za tydzień rusza liga, a gra królewskich to póki co spore rozczarowanie Pierwszy mecz Z Atletico, które przynajmniej kadrowo wygląda na cholernie mocne w tym sezonie. Po wczorajszym sprawdzianie widać, że zarówno Barca jak i Sevilla będą w tym sezonie dla Królewskich chyba poza zasięgiem, a konkurencja o 2 pozostał miejsca premiowane grą w LM też jest spora.
Barca to będzie poza zasięgiem kogokolwiek i to chyba nie tylko na hiszpańskich boiskach! Hehe! VeB!
Kapitalny mecz. Kto nie widział, niech żałuje.
Zaczęło się podobnie, jak tydzień temu - chaos w Realu, zdecydowana przewaga Sevilli. Nie dziwne, że szybko wpadła bramka. Jednak po fantastycznym trafieniu Drenthego spotkanie zmieniło się jak za dotknięciem różdżki. Real odkrył gardę i ruszył do ataku, na co nie omieszkała odpowiedzieć Sevilla. Zrobiło się prawdziwe widowisko, które miało to, za co wielbię lige hiszpańską - gorący temperament. Tutaj piłkarze przeplatają genialne zagrania fatalnymi kiksami, wirtuozerię z chamstwem. Najlepszymi tego przykładami byli Guti i Sergio Ramos (typowe hiszpańskie byczki) oraz Pepe i Dani Alves (obrońcy, którzy lepiej czują się na połowie rywala niż swojej). Razem ta czwórka zarobiła 5 żółtych kartek, a mniej tolerancyjny arbiter mógłby ich wszystkich wyrzucić z boiska (Torres i Alves brutalnie faulowali, Guti wykłócał się z sędzią). Jednak wszyscy mieli swoje momenty, w których imponowali umiejętnościami.
Na boisku ciągle działy się rzeczy dziwaczne i niezrozumiałe. Kłótnie wszystkich z wszystkimi, niezrozumiałe decyzje sędziów, fatalne błędy piłkarzy (po których padła większość goli). Co chwila cieszyłem michę. Klimat pogłębiali komentatorzy, którzy z reguły gadali coś od rzeczy, bez żadnego związku z tym, co widniało na ekranie.
Ogółem Sevilla pokazała, że w tym sezonie również będzie się liczyć w walce o tytuł, jak również w Lidze Mistrzów. To nawet mój cichy faworyt do zwycięstwa w tych rozgrywkach - fantastycznie wychodzą im spotkania pucharowe, o czym świadczą dwa Puchary EUFA z rzędu, Superpuchar Europy, Puchar Hiszpanii i wreszcie ostatnie dwa mecze. Taki hiszpański Liverpool - nie zawsze olśniewa w lidze, ale w starciach z najmocniejszymi błyszczy.
CYTAT(ogqozo @ 20 08 2007, 15:43)

Ogółem Sevilla pokazała, że w tym sezonie również będzie się liczyć w walce o tytuł, jak również w Lidze Mistrzów. To nawet mój cichy faworyt do zwycięstwa w tych rozgrywkach - fantastycznie wychodzą im spotkania pucharowe, o czym świadczą dwa Puchary EUFA z rzędu, Superpuchar Europy, Puchar Hiszpanii i wreszcie ostatnie dwa mecze. Taki hiszpański Liverpool - nie zawsze olśniewa w lidze, ale w starciach z najmocniejszymi błyszczy.
Czy ja wiem czy nie olśniewa w lidze? To chyba nieodpowiednie określenie - w koncu w poprzednich rozgrywkach pewnie ukończyli ligę na trzecim miejscu, ze stratą zaledwie pięciu punktów do lidera.
Iker kontuzjowany na treningu reprezentacji w starciu z Cesciem. Na razie nie wiadomo co się dokładnie stało ale sprawa podobno wyglądała dość dramatycznie. Towarzysko z Grekami zagra Reyna. Nie chce, żeby w takich okolicznościach, ale kto wie czy podstawowym portero Królewskich nie został właśnie Jerzy?
Marcin$
21 08 2007, 12:34
CYTAT
Kontuzja bramkarza Realu Madryt Ikera Casillasa okazała się mniej poważna, niż początkowo prognozowano. Reprezentant Hiszpanii będzie pauzował 4-6 dni i nie wiadomo, czy zagra w sobotnim meczu piłkarskim z Atletico Madryt w 1. kolejce ligowej.
Jurek najprawdopodobniej będzie miał swoją szanse. Zobaczymy czy zrehabilituje się za tego wolnego.
CYTAT
Sneijder raczej napastnik niż pomocnik
Wydaje mi się, że Sneijder to właśnie środkowy pomocnik, taki rozgrywający w stylu chociażby van der Vaarta z HSV
Jeden mecz Sneijderowi nie wyszedł, ale nie ma co go przekreślać - nie można oceniać rozgrywającego, który trenował z kolegami od 3 dni. W Holandii jest już w zasadzie filarem reprezentacji, mimo młodego wieku.
Natomiast Royston Drenthe to może być strzał w dziesiątkę i prawdziwy następca Roberto Carlosa - szybki, waleczny, potrafi minąć rywala i uderzyć z dystansu. Radził sobie całkiem nieźle z pilkarzami Sevilli, a ma dopiero 20 lat! Nic dziwnego, że chciały go kupić Barca i Chelsea.
Zobaczymy, jak na tym tle wypadną nowe nabytki Barcelony. Do rozpoczęcia ligi jeszcze kilka dni.
sir_ryszard
23 08 2007, 13:52

Komentarz do meczu to mnie po prostu rozbrajał! Takiej niekompetencji, niezdecydowania, braku polotu dawno w trakcie transmisji nie słyszałe. Panowie Szpakowski z Engelem to momentami jakby dwa różne widowiska komentowali. Widać, że jak się w kółko reprezentacje komentuje to jak zagrają jakieś drużyny trochę szybciej i bardziej efektownie to się już biedny Darek połapać nie może.
Zazwyczaj komentuje spotkania prosto ze stadionu ,teraz robił to ze studia w Warszawie, więc trudno się dziwić, aby atmosfera udzielała mu się do tego stopnia żeby komentował rywalizację na swoim wysokim, przyzwoitym poziomie. Będę bronił zioma bo skromnie uważam go za czołówkę najlepszych polskich komentatorów piłki nożnej
http://www.wpadki.com/media/szpakowski.mp3 chociaż nie do pobicia jest Tomasz Zimoch. Moim skromnym zdaniem to najlepszy kozak. Tutaj jego NAJLEPSZY KOMENT EVER JAKI SŁYSZAŁEM, tak poza tym to oglądałem ten mecz. Piękne to były czasy, do dziś pamiętam te nazwiska a Majak był moim ulubieńcem. Piłka w latach 90tych miała ten niezapomniany feeling
http://www.wpadki.com/media/tomasz_zimoch.mp3 
Oczywiście to wszystko w okresie w którym żyje, bo pierwszym wymiataczem był oczywiście Jan Ciszewski -
http://www.gornik.zabrze.net.pl/download.html (tutaj nie świrował bo i drużyna nie świrowała ;p).
CYTAT
To że się myli jak każdy inny komentator, a w rewanżowym spotkaniu wymawiał "Snajder" i inne rzeczy? Co z tego, wskaż mi takiego który się nie myli.
"Snajder" to akurat dobrze, a on mówił "Sznajders";].
ChOomik
23 08 2007, 15:26
CYTAT(ogqozo @ 23 08 2007, 15:31)

CYTAT
To że się myli jak każdy inny komentator, a w rewanżowym spotkaniu wymawiał "Snajder" i inne rzeczy? Co z tego, wskaż mi takiego który się nie myli.
"Snajder" to akurat dobrze, a on mówił "Sznajders";].
Co prawda to prawda

Bardzo dobrze stało się, że na Santiago Bernabeu trafił Robben, ale ciężko mi tak samo nazwać transfer Heinze ... zobaczymy. W sumie Real wykupił sporo młodych byczków więc czas na nieco starsze dupki

Najgorszym ruchem podczas tego okna transferowego jest spylenie za niewielką cenę Cicinho ... Cycek
jest świetnym piłkarzem, a mógłby jeszcze się w realu rozkręcić. Żal mi jeszcze Helguery- zawsze go lubiłem, zresztą wprowadzał nieco życia do składu Galaktycznych. Szkoda, że w tym sezonie bedzie tylu pokrzywdzonych ... wydaje mi się, że ławę grzać będą m.in. Raul i Saviola.
Szkoda, że do Realu nie przeszedł Quaresma no i Alves z Sevilli. Trudno.
Marcin$
23 08 2007, 16:28
CYTAT(sir_ryszard @ 23 08 2007, 14:52)

To nie jest mój cytat

Łącznie na transfery Real wydał 120 milionów euro. Schuster stara się zbudować drużynę na nowo i na pewno trochę to potrwa, zanim chłopcy się zgrają. Pojutrze inauguracja rozgrywek i derby Madrytu. Atletico może namieszać, bo kupili kilku wartościowych graczy jak np. Forlan, Luis Garcia czy Reyes.