No, nie przesadzajmy, gdyby książka była naprawdę bezwartościowa, przede wszystkim nie sprzedałaby się w takim nakładzie, krytycy nie ocenialiby jej w ten sposób.
A co do części 5... Może trochę przesadzone są opinie, że pani Rowling zrobiłą tym razem książkę 'dla dorosłych'. Jest tak jak było. I może nie jest to literatura najwyższej klasy, ale bez przesady...
Ryo-San
31 01 2004, 23:12
ktoś czyta ten syf
w samych stanach w dniu premiery ostatniego najnowszego tomu sprzedali 5 milionow egzemplazy, przetlumaczono to na ponad 200 jezykow... nie chyba nikt tego nie czyta

oO to jednak ktoś to czyta.
blah, próbowałem to czytać, ale wytrzymałem jakies 10 stron
djmojastara
2 02 2004, 13:37
Ja sę myślę, że HP dobry jest jak najbardziej dla dzieci do lat 14, bo przynajmniej rozwijają se wyobraźnię. Mnie na przkład nie ciekawi tego typu przedstawienie jakiejś historii, po prostu jest zbyt dziecinne.
Ogólnie HP to pozytywne zjawisko z tego wzgl.ędu, że dzieciaki czytają "coś", może dlatego, że taka moda, ale to dobra moda. Nie mogę znieść tylko HP (podobnie jak Władcy Pierścieni) na etykietach pepsi, na jakichś pierołowatych naklejkach itp.
blah, próbowałem to czytać, ale wytrzymałem jakies 10 stron

Ja skończyłem na okładce
Wg mnie wy myślicie że jak jakaś książka świetnie się sprzedaje to musi być syf. Dla mnie jest bardzo dobra (nie licząc 1 i 2)
a tak BeTeWu to ktos czytal Harregi Piąteczke ? :roll:
Uważam ,że książka jest skierowana dla czytelników w wieku 10-12 lat.Ja w tym okresie przeczytałem Hobitta i uważam iż jest to wartośćowsza lektura a i młody czytelnik zainteresowałby się potem książką władca pierścieni(który kładzie na łopatki Harrego Portiera).
_Bardock
3 02 2004, 15:28
Dla mnie wszyscy, którzy czytają H.Pottera są albo niedojrzali emocjonalnie albo poprostu pomyleni...
Dla mnie wszyscy, którzy czytają H.Pottera są albo niedojrzali emocjonalnie albo poprostu pomyleni...
biedni krytycy :roll: :roll: chlip, chlip :roll:
Dziękuję za komplement. Jak tobie się coś nie podoba, to nie znaczy że innym też musi się nie podobać. A co do Hobbita: nie przeczytałem całej, ale lepsza niż 1 i 2 część Chorego Portiera.
_Bardock
4 02 2004, 12:18
biedni krytycy :roll: :roll: chlip, chlip :roll:
Krytycy to wyjątek, a tak btw, to ty bronisz Harrego?
Anonymous
4 02 2004, 12:48
Kiedys była taka promocja w C-C , świąteczna . Zbierało się zakrętki od butelek i można było dostać chyba pierwszą część Harrego . Uzbierałem , dla siostrzenicy i z ciekawości zajrzałem w celach poznawczych , a nawet by książkę przeczytać . Nie dało rady . Teraz jak słyszę o 800 stronach nowego Harrego to mi niedobrze i nie dziwię się , że dzieciaki łeb na.pi.er.da.la .
Sznuje Harrego ale nie potrafie go czytac.... Zupelnie mnie to wciagnac nie potrafii.. Ni epoiwem ze jestem na to za stary bo starsi ode mnie za nim szaleja.... Po prostu nie przypada mi do gustu.
ja tam harrego przeczytalem 3 czesci <:LOOOOL:> ale owiele bardziej przypadly mi do gusty klimaty Środziemia...
ja tam harrego przeczytalem 3 czesci <:LOOOOL:> ale owiele bardziej przypadly mi do gusty klimaty Środziemia...
Dośc skrajne porownanie choc notabene jedno i drugie jest w klimacie fantasy...
Dośc skrajne porownanie choc notabene jedno i drugie jest w klimacie fantasy...

no juz sobie wyobrazam walke Harego z Legolasem ;D
szcze nie mialam okazji czytac harego ale z tego co mowili moi znajomi tonie za fajna chociash nijak ma sie ta opinia do frekwencji w sklepach i recenzji w prasie i TV wiec ja nie wiem 8O
Lp_dream
12 02 2004, 09:00
Ja do |pottera nic nie mam . ale nie zamierzam przeczytać tych ksiazek... za dużo..
Przeczytałem wszystkie części oprócz 5 i muszę przyznać, że Potter to lekkie czytadełko dobre dla 10-13 latków, reszta niech omija :!:
mlody jestem, dzieciak mozna by rzec, ale mimo wszytsko harry "portier" mi sie nie podoba. wole nadal playboya dla niewyzytych nieletnich

oczywisicie zartuje :wink:
HARRY POTTER TO PALANT, jak powiedział swego czasu Snopy Doggy Dog.
Carl9os
22 02 2004, 21:34
a tak BeTeWu to ktos czytal Harregi Piąteczke ? :roll:
Ja czytałem(z ciekawości)średnia,ale znaaacznie bardziej mi odpowiadała niż poprzednie części (Gł 1 i 2)
_CrasH_
23 02 2004, 10:54
najpierw nie chciałem czytac tej ksiazki ale mój kuzyn powiedział ze ksiażka jest spoko. przeczytałem pierwsza czesc i mi sie spodobało. teraz mam przeczytane wszystkie czesc i czekam na nastepna(6)
Przeczytałem pierwszą część i więcej jużraczej nie przeczytam. IMO historyjka dla 13-14 latków. Infantylne dialogi, postaci i zachowania. Wolę "troszkę" bardziej dojrzalsze pozycje, np. spod znaku "Ravenloft"
HARRY POTTER TO PALANT, jak powiedział swego czasu Snopy Doggy Dog.
A czytales, czy kierujesz sie zdaniem Snoop Doga, ktory pewnie dawno mial jakakolwiek ksiazke w rekach?
kotlet_schabowy
3 03 2004, 18:41
Raczej nigdy nie byłem negatywnie nastawiony do tej serii, wkurza mnie jedynie maksymalna komercja ( niewiedziałem jak to napisać ). Ludzie znają Harry'ego Potter'a z filmu, ale książki pewnie nie czytali. Pierwsze dwie części pożyczyłem i mi się spodobały, to rodzice mi kupili czteropak

. W sumie fajna książka. Ale nie mam teraz kasy na piątą część, więc będę musiał pożyczyć od kogoś.
Guados lord
3 03 2004, 22:24
Mi tam sie Harry nawet podoba. Autorka świetnie bawi się imionami postaci i ich symbolika.
Piąta ześc jest całkiem niezła, do jakiejś 200 strony bo potem powtarza się schemat znany z 4 poprzednich czesci.
Jedyne co mozna zarzucić pani rowiastej to wlasnie schematycznosc do bulu!
Mr_selfdestruct
12 03 2004, 21:00
..ja tego kijem nie rusze...zdania nie zmienie...
matek_79
16 03 2004, 01:42
Zapoznalem sie z ta lektura (tylko pierwsza czescia), ale tylko dlatego abym mogl potwierdzic moje przypuszczenia: ksaizka jest przeznaczona dla dzieci. Nie rozumiem faktu ze tylu doroslych ludzi przejawia takie zainteresowanie ta pozycja. Nie jest to Tolkien, ani Lewis a jednak. Najdziwniejsze jest to ze podoba sie ona ludzia inteligentnym, ktorzy wystawiaja jej bardzo pochlebne recenzje. Kwestia gustu. Ja do niej wiecej nie wroce.
Guados lord
16 03 2004, 15:22
Wiesz ludziom inteligentnym książka podoba się bo potrafią znaleść w niej wiele ciekawych motywów, którymi bawi się autorka. Poza tym w jakiś sposób wykracza za utarty schemat fantastyki tworząc zupełnie nowy świat na zupełnie nowych zasadach. Książka jest pisana pod kontem dzieci i to nie ulega wątpliwości, mimo to dzieci nie są w stanie dostrzec coniektórych nawiązań.
Pierwszy tom to Cegła jakich mało, nastepne są już znacznie lepsze (chodź raczej schematyczne).
Nie trawie tego typu książek jakim jest "Harry Potter". Jest to typ niebezpieczny dla dzieci.
Dj Miecho
8 05 2004, 13:11
Czyta się ją jak wode tak więc nawet małe dzieciaki nie mają problemu z czytaniem i rozumieniem każdego słowa. Ja jestem za stary na takie książki ale dla dzieciaków czemu nie ? Dzieki Potterowi chodziaż czytają książki i później bedą bardziej oczytane.
Czyta się ją jak wode tak więc nawet małe dzieciaki nie mają problemu z czytaniem i rozumieniem każdego słowa. Ja jestem za stary na takie książki ale dla dzieciaków czemu nie ? Dzieki Potterowi chodziaż czytają książki i później bedą bardziej oczytane.
"...później będą bardziej oczytane", jeszcze zapomniałeś dodać, że będą umiały obsługiwać latające miotły, a nie wiem czy start na miotle z 10-tego piętra dla dziecka nie skończy się tragicznie.
lysy1983
8 05 2004, 17:49
(pipi), zawsze byłem negatywnie nastawiony(mało powiedziane!) do Harrego i zastanawiałem się jak miliony ludzi czyta taki syf, a przeglądając posty w tym temacie sam zastanawiam się czy nie sięgnąć po(do?) portfela
eee jakim sposobem mozesz miec negatywne nastawienie do HP skoro nie czytales?? Moze ulegasz sugestii innych?
zeby OT nie bylo to powiem ze 3 czesc mi sie najbardziej podobala a reszta mniej wiecej rowny poziom z 5 (oprocz 1szej)
Anonymous
8 05 2004, 19:04
eee jakim sposobem mozesz miec negatywne nastawienie do HP skoro nie czytales?? Moze ulegasz sugestii innych? :P
zeby OT nie bylo to powiem ze 3 czesc mi sie najbardziej podobala a reszta mniej wiecej rowny poziom z 5 (oprocz 1szej)
Nie wiem, po prostu wydawało mi się to głupiutką książką dla dzieci, którą nie wiadomo dla czego czytają dorosłe osoby. I ciągle chodziło mi go głowie , że autorka śmieje się w duchu z tych naiwniaków którzy się na Harrego portfela nabrali i łykają każdą kolejną część. No i co to ma być: głowny bohater to jakiś dzieciak w okularkach- tego jeszcze nie było!
Ale w wakacje jak będę miał czas to przyjrzę się tej książce i zdam relację
Dj Miecho
12 05 2004, 09:46
\"...później będą bardziej oczytane\", jeszcze zapomniałeś dodać, że będą umiały obsługiwać latające miotły, a nie wiem czy start na miotle z 10-tego piętra dla dziecka nie skończy się tragicznie.

Masz rację to tobie też zalecam wylączyć natychmiast konsole. Bo jeszcze zaczniesz bawic się w Burnouta i roz(pipipi) się na skrzyzowaniach albo chodzić z piłą mechaniczną jak Tommy. Człowieku tobie naprawdę sprzedali te bajki, które pieprzą w telewizji ? Poza tym ksiązkę dostają dzieci, które troche umią czytać a to już średnia wiekoa 7-8 lat. I jeżeli takie dziecko rzuci sie z 10 pietra na miotle, no to sorry, albo to dziecko potrzebowalo pomocy albo wychowanie rodzicow dalo znac o sobie...
Nie no harry potter to książka dla dzieci i wątpie aby jakieś dziecko chciało po przeczytaniu wyskoczyć z okna.Mnie bardziej interesuję dlaczego często starsza młodzież to czyta?Przecież to dla dzieciaków.
Squaller
12 05 2004, 13:12
Nie no harry potter to książka dla dzieci i wątpie aby jakieś dziecko chciało po przeczytaniu wyskoczyć z okna.Mnie bardziej interesuję dlaczego często starsza młodzież to czyta?Przecież to dla dzieciaków.
Kwestia wyluzowania się

A jaka by nie była ta książka, jej autorka pływa w kasie...
Ja pierd.olę... Ale mnie wkurza to jak ktoś mówi, że Harry Potter to książka dla dzieci... Może pierwsza część była przeznaczona dla dzieci młodszych, ale też i dla starszego pokolenia. Każdy może czytać tą książkę i starszy i młodszy :?
Ja pierd.olę... Ale mnie wkurza to jak ktoś mówi, że Harry Potter to książka dla dzieci... Może pierwsza część była przeznaczona dla dzieci młodszych, ale też i dla starszego pokolenia. Każdy może czytać tą książkę i starszy i młodszy :?
wręcz mozna rzec, że kolejne tomy są przeznaczone dla czytelników starzejących się z kolejnym tomem :!:
Nie, no Purcel oczywiście wszstkie książki o HP są dla dzieci do lat 3 i tylko one mogą je czytać jeśli umieją... Debilizm...
świerzbik
6 07 2004, 19:53
Nie, no Purcel oczywiście wszstkie książki o HP są dla dzieci do lat 3 i tylko one mogą je czytać jeśli umieją... Debilizm...
Eh człowieku ty to masz jakieś problemy w domu czy coś...bo z twego gadania to można sobie pomysleć, że ty jakiś zafajdany megafan Szofera jesteś or sth. Książka niby tam moze być ale nie jest to jakieś "megaobjawienie" światowej literatury.
Taaaa, HP to jest mój idol po prostu. W domu to mam wszędzie plakaty z nim i wszystkimi co w książce i w filmie występują.
świerzbik
9 07 2004, 10:54
Taaaa, HP to jest mój idol po prostu. W domu to mam wszędzie plakaty z nim i wszystkimi co w książce i w filmie występują.
To kup se kuna miotłe i skocz z okna. Albo znajdź se jakąś czarownice i do lasu z nią. Albo kup se nowy tom przygód Harry'ego , zamknij sie w domu i takjich debilizmów tu nie wypisuj więcej.
Ja przeczytałem wszystkie 5 tomów, i nie sądze, żeby to była ksiażka dla dzieci, nie wiem dlaczego, ale trzeba ją po prostu zrozumieć, są w niej ukryte sensy

Głupi są co uważają, że ta ksiązka jest głupia, chociaż jej wcale nie czytali, a filmy w ogóle nie odwzorowują klimatu i całej ksiązki.
Ja przeczytałem wszystkie 5 tomów, i nie sądze, żeby to była ksiażka dla dzieci, nie wiem dlaczego, ale trzeba ją po prostu zrozumieć, są w niej ukryte sensy

Głupi są co uważają, że ta ksiązka jest głupia, chociaż jej wcale nie czytali, a filmy w ogóle nie odwzorowują klimatu i całej ksiązki.
Tu się z tobą zgodzę. Filmy sa tak kiepskie że ja nawet w łóżku jestem lepszy. Książka nie jest dla dzieci. Ja bym raczej powiedział: dla młodzieży. A ci ludzie tutaj w tym temacie to w większości są "Taa, nie xzytałe, ale wiem najlepiej, bo w końcu ja super mastah jestem. A tak wogóle jestem cool". ==

Nie iwem czy to pisałem, ale oceniam całą sagę na mocna siódemkę.
Dokładnie Czopek, a po za tym, to pewnie wiele ludzi w moim wieku (13 lat) uważa, że "to nie jest modne, będą sie jeszcze ze mnie śmiali". Ja jak sie zapytałem kolegów, czy czytali (nie wiedzieli jeszcze, że ja czytałem) odpowiadali "no co ty". Dziwi mnie to, że tak mało chłopaków w moim wieku tą książke czytali (nie znam żadnego na "żywca"). Wiele bym dał, żebym był jednym z nich, żeby nie znać jeszcze żadnej części, jaka to byłoby przyjemnosć

. Tak normalnie to czytam ksiązki mniej więcej jak juz ją zapomne

. a Zakon Feniksa czytałem już 2 razy
świerzbik
14 07 2004, 10:06
a Zakon Feniksa czytałem już 2 razy

No i nie wiem jakąś tam nagrode za to chcesz. A poza tym sam przyznałeś się, że masz 13 lat więc mamy tu dowód dla kogo przeznaczone są te "książeczki"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.