Ktoś z was miał styczność z tąm kultową i niezwykle wciągającą grą na PSX'a ???
Jakie są wasze odczucia i wrażenia ???
Co o niej myślicie ???
Ile ją przechodziliście ???
Czy druga część okazała się lepsza od jedynki ???
Od dłuższego czasu zajmuje się tworzeniem kącika o tej grze w którym znajdziecie praktycznie wszystko o niej. Serdecznie zapraszam na stronę
http://www.psxgames.xt.pl i z dostępnych "Kącików Gier" wybierzcie Parasite Eve
Parasite Eve II - gra b. fajna, nie za bardzo wymagająca ale trzymająca poziom. Połączenie RPG z Przygodową/Horrorem - ciekawa mieszanka.
Moje odczucia są jasne - gra była świetna ale jej nie przeszedłem
Nie umiałem rozwalić jednego boss'a (I wcielenie Eve) bo rozwalało mnie gdy bodajże z jego brzucha walił w bohaterke jakimś promieniem i mnie zabijał
Wałek-do gry niestety nie wróciłem bo moja kochana memoreczka (z Sony

) czasem ma taki kaprys że kopiuje jeden sejv i wpier.dala go na drugi

albo sama formatuje sie :? albo też nie chce sie nagrać i trzeba memore wyjąć-przechuchać ją

- i znowu próbować
Do jedynki Parasite'a nie podeszłem-zraziła mnie grafa i klimat (miałem ją dłuuuuugooo po premierze bo jakieś 6 lat czy ile tam

) - no niestety
Parasite Eve II jest grą bardzo dobrą i zamierzam podejść do niej zaniedługo jeszcze raz żeby przejść ją w całości
Pozdro
Według mnie to właśnie jedyneczka jest lepsiejsza (właśnie ją kończę). Dwójka pomimo ładniejszej grafy i długości gry jest dla mnie nawet o klasę niżej.
[...] Do jedynki Parasite'a nie podeszłem-zraziła mnie grafa i klimat (miałem ją dłuuuuugooo po premierze bo jakieś 6 lat czy ile tam

) - no niestety

[...]
Jezu... ... co do grafy to rozmumien, ale klimat? Klimat w I był prześwietny. System, bossowie, lokacje... ... Dla mnie to gra legenda (niedoceniona)... ...
(jedyne czego można się czepić to słabe modele postaci na FMV i conajmniej dziwne "bieganie")
Dwójka straciła wszystkie plusy z jedynki (w moich oczach). Aya też już nie ta (zdecydowanie bardziej wolałem "tą mangową")... ... system uległ uproszczeniu, łeee... ...
... ale klimat? Klimat w I był prześwietny....
Zgadzam się
... jedyne czego można się czepić to słabe modele postaci na FMV....
Dlaczego? Filmiki są zrobione z klasą ostatnich wielkich produkcji na PSX. Według mnie to nawet motion capture na FMVkach jest całkiem nie głupie.
Przyczepić się trzeba do animacji drzwi, wind czy tego typu ruchomych przedmiotów bo mają one dosłownie po 3 klateczki animacji na cały efekt (np. zamknięcie drzwi) - to jest tragedia.
Już niedługo koniec - przed ostatni dzień
[...] Do jedynki Parasite'a nie podeszłem-zraziła mnie grafa i klimat (miałem ją dłuuuuugooo po premierze bo jakieś 6 lat czy ile tam

) - no niestety

[...]
Jezu... ... co do grafy to rozmumien, ale klimat? Klimat w I był prześwietny. System, bossowie, lokacje... ... Dla mnie to gra legenda (niedoceniona)... ...
(jedyne czego można się czepić to słabe modele postaci na FMV i conajmniej dziwne \"bieganie\")
Spoko, ja w to grałem 15 minut
Zraziłem sie bo wole eRPeGi stricte Finalowe-konwencionalne

(Suiko, Finale itd. )
Nie martwcie sie-zmieniam szybko zdanie-zaczne grać "na serio" to powiem że gra wymiata pewno
Pozdro !
[...] Dlaczego? Filmiki są zrobione z klasą ostatnich wielkich produkcji na PSX. Według mnie to nawet motion capture na FMVkach jest całkiem nie głupie. [...]
Ja miałem na myśli modele postaci (ich mordy) co by nie mówić - ubogie (a przecież to był '98 rok!).
[...] Przyczepić się trzeba do animacji drzwi, wind czy tego typu ruchomych przedmiotów bo mają one dosłownie po 3 klateczki animacji na cały efekt (np. zamknięcie drzwi) - to jest tragedia. [...]
Tu Ci przyznam rację...
...Spoko, ja w to grałem 15 minut

...
Jeśli zdecydujesz się zagrać w jedyneczkę to koniecznie ukończ ja dwa razy (przez pierwszą godzinę może być nudno ale potem jest OK). Za drugim razem jest troszke ciekawiej [EX Game]. Wtedy to też dostaniesz dostęp do prawdziwego zakończenia

.
mi tak samo bardziej do gustu przypadla 1dynka, w dwojce denerwowaly mnie troche te smieszne potworki, i wogule to ze wiekszosc akcji rozgrywala si ena dzikim zachodzie... nie przepadam za takimi klimatami:>
Dołączam fotkę z mapką kanałów z 5 dnia:
Ja tam bardziej "oscyluje" w dwójce bo za jedynkę się praktycznie nie brałem
Grając w jednykę z dwa razy i porównując ją do dwójki to wydaje mi się że druga odsłona zdecydowanie straciła na klimacie. A zwłaszcza poziomy B1 B2 itd. są takie "trętwe" i nic nie wnoszą i kiepsko wypadają na tle Dryfield czy Shambala któe są wykonane bardzo dobrze z jakąś swoją "charyzmą".
Graficznie to nie mam wątpliwości że dwójka jest owiele lepiej zrobiona.
Gdy bym miał wybierać jedynkę czy dwójkę to wybrałbym dwójkę z powodu że jedynki "nie znam" i przy dwójce spedziłem dużo czasu i przeszedłem ją 29 razy co pozwoliło mi stworzyć o niej kącik. :wink:
Może przyda ci sie do kącika gif który dopiero co powstał z końcówki intra (no troche musiałem go uwydatnić) z PE2?
Wielkie dzięki Pavlik, jeszcze nie wiem może i się przyda :wink:
Anyway, PE 2 ssie na całej linii - IMHO w ogóle nie ma klimatu, w przeciwieństwie do jedyneczki. ^^
Anamoli aż tak źle to nie jest

bo gra jest naprawdę ciekawa i godna uwagi dla mnie ona coś ma w sobie że wraca się do niej
Gdyby zmieniono trochę fabułe tzn gdyby byłe ciekawe lokacje jak Dryfield czy Shambala zamiast poziomów B1 i B2 to gra byłaby dla mnie świetna :wink:
Naprawdę jest warta uwagi i zagrania minimów z 3 razy aby wpaść w "wir"
Pozostaje tylko tam zajrzeć.........
Coś małe zainteresowanie privą, a coś nie chce mi się wierzyć aby tylko parę osóbna grało w serię Parasite Eve:wink:
STFilms_Stefan
19 03 2008, 10:55
Ja w PE2 grałem długi okres czasu , przeszedłem ją 5 razy w tym 3 z najlepszymi zakończeniami . Za każdym razem doskonale się bawiłem , wybór dalszego rozwoju scenariusza też był niezły , za każdym razem mogłeś przejść grę inaczej ,
kustomizacja broni , świetne wstawki FMV , oraz system walki - śmieszne potwory ? W Silent Hill też były śmieszne , no ale nie chcę sie tu wykłucać o potwory . Gra bardzo mi przypadła do gustu .
Niestety nie grałem w jedynkę - spróbuję gdzieś dorwać RIPa i zatopić się w ten świat . . .
Zdecydowanie polecam pierwszą część Parasite Eve.
PE 2 była na siłę robiona na wzór Resident Evil i to trochę zabiło tę część.
Ogólnie obie gry są dobre ale PE 1 wolę za jej RPG-owe korzenie
beavisbathol
25 03 2008, 23:42
PE 2 obszedłem 9 razy na wersji PAL i 5 razy na NTSC-JAP.
Większość piszę, że PE 2 bardzo wymięka przy części pierwszej. Tylko nie wzięli kilka rzeczy pod uwagę (pomijam aspekty techniczne gry):
1. PE 2 nie jest już jRPG tylko przygodówką typu total wipeout, nie przygodówką-horrorem. Albo horrorem biologicznymj eśli chcemy być super dokładni, ale to trzeba wiedzieć czym to jest.
2. PE 2 miał być inny niż jedynka i jest. System walki real time jest świetny. Zastosowano go, bo zmienili parametry postaci, broni, pancerzy na proste HP, MP i typy amunicji do broni. Trochę bardziej poszli w real.
3. Kwestia bonusów. PE 2 oferuje 4 tryby rozgrywki po grze właściwej + zdobywanie bonusowego asortymentu do sklepów. W jedynce jest tylko tryb EX (1 bonusowa lokacja) i tworzenie ekwipunku.
Ja bym tu postawił znak ekwiwalencji pomiędzy obiema częściami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.