A Piła zapowiada się ŚWIETNIE

Jesli gustujesz w filmach z morderca, ktorego wyczaic trudniej nizli w \"Krzyku\"; lubisz thrillery z ciekawymi pomyslami/ujeciami/klimatem zaszczucia to atakuj smialo! To nie jest zaden film, ktory powstal na kanwie gry \"Silent Hill\" tylko film budzacy mieszane uczucia, ktore zabija zakonczenie i nie pozwala przez dluzsza chwile zebrac szczeki z podlogi. ;]
Ja takie filmy uwielbiam (\"Seven\", \"Cube\", \"Scream\" - z takimi tytulami na rowni stawiam sobie \"Zabojcza Lamiglowke\" - bo taki jest chyba PL tytul) i dlatego tez \"Saw\" cenie sobie bardzo wysoko.
to znaczy wiesz sporo osób zachwyca sie filmem(vide temat w tym dziale) mi jednak on zbytnio nie przyoadł do gustu co nie zmienia faktu ,ze warto sie zapoznać z nim żeby mieć własne zdanie.
Zgadzam sie z przedmowca, chociaz nie budzi takich skrajnych uczuc jak chociazby 'Matrix - Rewolucje' czy 'Cube' (o 'Grudge' nie wspominam, heh) to warto go lyknac.
No i polecam Teksańską Masakrę Piłą Mechaniczną
Remake nie dorasta oryginalowi do piet - do momentu akcji ze strozem prawa (niezle pojechany ziomal) ktos sie staral zrobic kino warte polecenia. Jest mocny wstep z zapisem z czarnobialej kamery (niezla muza!), grupa przyjaciol, ktora powoli zmierza ku nieuchronnemu (nawet, nawet nakreslone osobowosci), zeschizowany staruszek no i ww. stroz prawa. Szkoda, ze pozniej zaczyna sie juz dobrze znane i tym razem bez wyrazu szarpanina i wymac.h.iwanie pila lancuchowa (tytul tez skiepscili - \"chainsaw\" to przeciez \"pila lancuchowa\"). W oryginale byly cholernie ostre motywy ('kolacja rodzinna' i 'dziadku, przywal jej' to totalny p.ie.r.do.lec, a scena gdy leatherface wymach.u.je pila za odj.ez.dzaj.aca dziewczyna po prostu miazdzy - ale to w oryginale), dzwiek zamykajacych drzwi przez 'skoroglowego', ktory niesie wierzgajaca dziewczyne pamietam do dzisiaj i wywoluje u mnie zimny dreszcz ... Moglbym tak jeszcze kilka akcji porownac ale zwyczajnie nowa wersja wypada slabo i bez sily przebicia, bo oryginal \"Teksanskiej\" jest dla mnie jednym z najlepszych filmow z klimatem totalnego \"za.j.o.ba\" - to nie horror, to po prostu ma-sa-kra ...
No wlasnie. Zamierzam kupic jutro kilka nowych filmow ktore albo weszly dopiero do kina, albo na dniach wejda.
Dlatego co aktualnie polecacie?? I prosze o krotka charakterystyke.
Jak juz mowilem - patrzac na obecna liste seansow kinowych przebija sie pila.