Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: gry logiczne na psx
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PSone
Mackal21
Jakie znacie gry logiczne na szaraka i w jakie graliście?
Ja obecnie pykam w Kula World.Ta gra po prostu wymiata.
Hubi
Polecam Kurishi (bylo w demach podstawowych z PSX'em)
Radzik
Worms Armagedon, no co? tam też trza myśleć jaką strategię zaplanować i jak się bronić :wink:
nWo
Jakie znacie gry logiczne na szaraka i w jakie graliście?
Ja obecnie pykam w Kula World.Ta gra po prostu wymiata.

Mackal gdy skonczysz to daj mi znać bo mam pytanie. Jak narazie przeszedłem 99 lv i nie wiem czemu cos mnie blokuje przed następnym. Wiem ze gra ma 150 leveli a ja zaczynam podejrzewać ze mam taki sam motyw jak moj znajomy, który grał na oryginale i tez nie mogl przebrnoc za 99 level. Byc moze ta gra ma wade icon_evil.gif obecnie szukam ROLL AWAY - U.S KULA WORLD i
Kula Quest - JAP KULA WORLD

moze tutaj usunięto to coś, bo gra jest produkcji made by Sweeden smile.gif i najpierw uderzyla na Europe. Dopiero puzniej zabrano sie za atakowanie tamtego rynku.
Mackal21
Polecam Kurishi (bylo w demach podstawowych z PSX'em)

Tak,pamiętam ją z dema(by Playstation Magazine).
Niestety nie miałem okazji zagrać w pełną wersję Kurushi,a z chęcią bym to zrobił,bo ta gierka ma wielki potencjał i klimat.

Quirex -ja jestem dopiero w 2 świecie smile.gif
Im dalej tym coraz trudniej,ale gierka wykręcona na maxa.
Twoje spostrzeżenia są nie wątpliwie ciekawe.
Czy w Kula World jest nieskończona ilość żyć?
nWo
Czy w Kula World jest nieskończona ilość żyć?

Nie. Skonczy ci sie kasa, skończy ci sie gra. Zbieraj wszystko po drodze, kazdego banana, kazdego arbuza - dosłownie wszystko. Graj na styk aby tylko nazbierac jak najwiecej. Nie odpuszczaj tez monetom po drodze bo sie nie opłaci.

Im dalej idziesz tym wiecej kasy tracisz za nie ukończenie poziomu i nastepne przechodzenie plansz pokrywa strety tylko w 60 %
nWo
uffff pora odświerzyć ten temat excl.gif i tchnąć w niego troche zycia.

Idea gry przedstawia sie mniej wiecej tak:

Naszym bohaterem jest Kula (zwyczajna plazowa hyh.gif ) Poruszamy sie nią w Trójwymiarowym środowisku po dość skomplikowanych Levelach zawieszonych w przestrzeni. Jezeli ktos ma lęk wysokości moze miec problemy icon_twisted.gif
Gre mozna spotkac pod nazwami Kula World - w Europie Kula Quest w Japonii oraz Roll Away w US.
Z tych gier nie mam jedynie Jap wersji Kula Quest, wiec jezeli ma ktos dostęp do nieznanych źródeł to niech da znać.

Zabieram sie ostatecznie do ukończenia tej Gry, dwukrotnie już podchodziłem i dwukrotnie zawiodłem. Gre jak pamietam skończyłem na 99 levelu sad.gif i nic dalej.

Gra ma 150 leveli naszpikowanych pułapkami gdzie zbieramy klucze aby odblokować znak wyjscia i zaliczyc level, wszystko odbywa sie na czas. Czas mozna przedluzyc zbierając Klepsydre - ale pod warunkiem ze widzimy jak nam uciekają cyferki. Inaczej klepsydra zadziała wręcz odwrotnie i mając spory zapas czasu nagle bedzie go zaledwie kilkanascie sekund.

Dodatkowo na kazdej planszy znajdują sie monety za które dostajemy kase, Niebieskie są warte wiecej niz złote. Na planszach znajdują sie tez diamenciki równiez warte sporo szmalu.
Oprócz nich na planszy mozna wytropic rózne owoce (Dynie, Truskawki, Banany), które są bardzo wazne, obok klucza chyba najwazniejsze bo odblokowują ukryte bonusowe poziomy.
Mozna przechodzic poszczególne plansze bez koniecznosci zbierania monet i brylancików bo dają one jedynie kase ktora jest potrzebna do kontynuowania gry gdy skonczy nam sie czas lub jakaś pułapka nas zniszczy czy tez spadniemy z planszy.

Pamiętać trzeba o tym ze im wiecej szmalu tym wiecej razy mozna kontynuwować dany level az nam sie kasa skonczy i wówczas
GAME OVER. wiec pomimo to warto je zbierać.

Ale o wiele bardziej wazniejsze są wlasnie Owoce. Niestety poziom bonusowy mozna zaatakowac tylko raz excl.gif Zaliczamy go zbierając wszystko co sie na nim znajduje i zaliczając kazdy klocek. Niebieski zmienia sie na zółty w chwili gdy sie na nim znajdziemy i po sprawie, trzeba pamietac aby najpierw starac sie zebrac ile tylko damy rade (kasa) a potem pozaliczac klocki.

Gre mozna dorwac na torrentach spakowana 133 mb, Jeden dzien ściągania a dodatkowo istnieje niebezpieczeństwo ze jezeli zawładnie i twoim sercem tak jak i moim do masz gwarantowane dłuuugie godziny grania.

Z dostępnych światów mamy:
Egipt [1 - 15]
Góry [16 - 30]
Astek [31 - 45]
Antarktyde [46 - 60]
Chemiczny [61 - 75] chyba brakujęce poziomy wypełnia Mroczny/Mist [76 - 90] ale ręki obciąć nie dam.
Kosmiczny [91 - 105]
Mroczny [106 - 120]
Mars [121 - 135]
Apokalipsa [136 - 150]

Arox
A ja polecam SUPER PUZZLE FIGHTER 2 TURBO

Wariacja na temat Tetrisa z postaciami z bijatyk Capcomu.
Przyjemna graficzka i muzyczka (motywy z oldskulowych gier np. 1943)
nWo
Tak mam to, jest rewelacyjna na 2 graczy. Chetnie bym z kims przycioł w necie biggrin.gif
Arox
Ja niestety cioram samemu bo nie mam "sparring partnera". (zapuszczam dla relaksu na 15 min)
Tego typu gry są mocarne na 2 graczy.

Co do logicznych to była jeszcze Devil Dice - podobno niezła. Niestety osobiście nie grałem.
PiotrB
QUOTE(Arcadio @ 7 08 2005, 17:32)
Ja niestety cioram samemu bo nie mam "sparring partnera". (zapuszczam dla relaksu na 15 min)

Co do logicznych to była jeszcze Devil Dice - podobno niezła. Niestety osobiście nie grałem.
*

Z gier logicznych najbardziej utkwiła mi w pamięci Kula World (Fajna gra). W Devil Dice grałem, ale na demo. Gra nie jest taka zła, ale Kula jest lepsza.

Devil Dice:

Ocena Gamespot nie powala: 6,9.
Arkady
O właśnie miałem pisać o Devil Dice, udało mi się dorwać oryginała i obecnie naginam w trybie "Puzzle" mówie wam masakra, wciąga jak diabli, niektóre układy zajmują z godzine zanim się je rozkmini excl.gif POLECAM każdemu
nWo
Najpierw sie musze uporać raz na zawsze z Kula World, potem poszukam Devil Dice i jak znajde to pokatuje.

Tymczasem w SF Puzzle mozna po necie spróbowac przez Emulator. Tak samo i w Kula na dwóch rolleyes.gif
kempa
gry logiczne są chyba najbardziej niedoceniane ze wszystkich gatunków gier...a szkoda closedeyes.gif
nWo
Bo ciezko jest cos wymyslic w tym temacie innowacyjnego. Taka jest wlasnie Kula World. Z obecnych gier logicznych uwazam ją za zdecydowanie najlepszą. Trzeba skakac zapamiętywać kombinować umiec poruszac sie w przestrzeni (kostka rubika sie kłania).

Do tego teleporty które nie wiadomo gdzie nas przeniosą bo nie wiemy gdzie jest drugi koniec, niewidzialne kostki na które czasami wskoczymy fartem, ruchome przeszkadzajki które są nieprzewidywalne bo raz zblizają sie do nas bardzo blisko i gdy juz myslimy ze je rozpracowalismy i nic nam nie grozi one poprostu robią BUFFFF i nadziewamy sie na nie bo, a są jeszcze spadające klocki do tego dochodzi jeszcze z góry wyznaczona przez Level droga (strzałkami) przypomina to prawdziwy labirynt, w którym nawet Minotaur poszczał by sie ze stresu.

No i levele umieszczone są w fantastycznych sceneriach to pośród lodowców to na piaskach czy też wśród gwiazd a nawet w chemicznych oparach. Jak tylko juz siedzimy w jakimś swiecie dosc dlugo zaczyna nam sie poprostu nużyc ale nagle zaliczamy kolejny level i następuje zmiana scenerii i znów uczucie klaustrofobii powraca icon_twisted.gif

A do tego czasami trzeba tak wykombinowac aby niektore rzeczy zebrac najpierw aby nic na levelu nie zostawic np. zamiast najpierw zbierac klucze to trzeba skoczyc na klocek z X który jest nieaktywny i za którym coś sie znajduje pieniązek czy diamencik a dopiero potem zbierac klucze bo jak X stanie sie aktywny to juz nie ma mozliwosc wskoczenia tam gdzie chcemy. Z pozoru czasami sytuacja jest bez wyjscia ale to tylko złudzenie.

Nie mozna tez sie zatrzymywac zeby pomyslec, lepiej to robic w ruchu. Gdyz czasami level ktory z pozoru wydaje nam sie nie do przejscia okazuje sie banałem nie wymagającym wielokrotnych prób. Fart tez sie przydaje a jest go tutaj tez nie mało, tyle ze lepiej na farta nie liczyc wink.gif

Obecnie jestem w 82 Levelu i jak dotąd wszystko udalo mi sie zebrac kazdy pieniązek i kazdy Diamencik niewykluczając Bonus leveli. Jedna rzecz mnie martwi bo jak dotąd udalo mi sie odkryc jeden Level specjalny, zupelnie nie wiem od czego zalezy ich odkrywanie. Mam nadzieje ze wszystkie te levele będą dostępne po przejsciu calej gry. Tzn 150 leveli + bonusowe, nie wiem ile ich jest.

Jak juz pisalem grałem wczesniej w Kula World dwa razy i dwa razy doszedlem do 100 levelu, udalo mi sie zaliczyc 100'tny level ale gra sie blokowała mad.gif Byc moze nie mogelm isc dalej bo nie zbieralem wszystkiego co sie na Levelach znajduje. Teraz jednak sie na nią zawziołem i tym razem nie odpuszczam, nie zostawie zadnego nawet najmniej wartego pieniązka excl.gif Do 100 levelu jeszcze wiem co mnie czeka ale co bedzie gdy sie okaze ze to chodzilo o zbieranie wszystkiego ohmy.gif i przyjdzie mi sie zmierzyć z nieznanym levelem 101 a potem 102 i tak az do 150 ....

Mówie wam ta gra uzależnia .... im loving it
Venom 333
Ja polecam jakieś szachy, wiem, że niezbyt oryginalny tytuł, aczkolwiek na PSX'a wyszło kilka ciekawych gier o tematyce tej nieśmiertelnej gry loginczej.
Pavlik
Natomiast moje ulubione gry logiczne na psxa to (kolejność nie zamierzona):

Wyżej spomniane Devil Dice i Kula World.
Ballistic - aka kulki na kompa smile.gif
Spod igły Yaroze - Pushy
IQ: Inteligent Qube
Land Maker
Lemmings oh no more Lemmings
Pipe Dreams 3D [Pipemania 3D]
Qix Neo
S.Q. Sound Cube [JP]
StarSweep
Tall Infinity
Turn About
BreakOut
i pod IMBNES'a pd rom: Warehouse No.18 biggrin.gif
DarkSerge
Ja polecam Mr. Drillera biggrin.gif w sumie nie wiem czy to jest logiczne czy bardziej zręcznościowe ale gra się wyśmienicie smile.gif

A oprócz tego grałem też w taką logiczną gierke Spin Jam, fajna ale dość szybko się nudzi.
PiotrB
QUOTE("Pavlik")
Spod igły Yaroze - Pushy

Zgadza się. Fajna gra logiczna przy której można spędzić kilka miłych godzin. Ciągle mam ją w demku smile.gif .
Jeay
W ciemno można brać dwa tytuły z gatunku logicznych: Devil Dice i osobiście moją ulubioną grą ever na PSX'a - Sheep, Dog and Wolf. W ten drugi tytuł jeśli ktoś jeszcze nie grał radzę szybko nadrobić zaległości, bo jest tam trochę zręcznościówki, trochę logiki, ale przede wszystkim mnóstwo wspaniałego klimatu, świeżyzny i ciekawych patentów. wink.gif
dudi
Niewiem dokładnie jak ta gra się nazywała, chyba Time Sleep, może time to sleep, time to sleap???
Zajefajna gra do łamania głowy. Mniejwięcej chodziło o to aby dojść ślimakiem z punktu A do punktu B. na drodze spotykaliśmy wszelakiego rodzaju przeszkadzajki. psikus był w tym że co minute z punktu A wychodził nasz klon, który podążał dokładnie tą samą drogą co my 60 sekunt temu. Nieraz trzeba było kąbinować tak aby nasz klon stanoł na guziku ktury otwiera drzwi tylko wtedy gdy się na nim stoi abyśmy my mogli przejść dalej. Niemusze chyba pisać, że plansze są tak pomyślane, abyśmy przecinali swe drogi po kilka razy. Fajne akcje z tego wychodzą . Polecam każdemy. Jeśli miałby ktoś namiary skąd tę gre można ściągnąć to niech da znać tutaj albo na gg (gra powstała na Yaroze, więc jest chyba darmowa), był bym bardzo wdzięczny, niegrałem w to chyba z 5 lat. Gierka była kiedyś na cd w PlayStation magazyn.
Mackal21
QUOTE(PiotrB @ 7 08 2005, 17:41) *

QUOTE(Arcadio @ 7 08 2005, 17:32)

*

Z gier logicznych najbardziej utkwiła mi w pamięci Kula World (Fajna gra). W Devil Dice grałem, ale na demo. Gra nie jest taka zła, ale Kula jest lepsza.

Devil Dice:

Ocena Gamespot nie powala: 6,9.

Grałem kiedyś w demo z moim bracholem.Gierka rządzi.
A pamięta ktoś z was ,,Swing''?
tez niezła gierka.
Paulek L
Co ja bym dał za pełną wersję "Swing"! Grałem niestety tylko na demówce...
Z logicznych to oczywiście niezapomniana KULA WORLD. Gra po prostu wymiata happy.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.