Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: [phpBB] Wirtualny serwer ???
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Hardware
palo
helo!
Postanowiłem 'pobawić się' w forum. Tzn. zobaczyć, jak to działa, z czym to się je i ściągnmąłem sobie z www.phpbb.pl forum, rozpakowałem i mam dużo plików. Kolega mówi,l że mam to wszystko na serwer wrzucić, ale ja bym chciał zrobić serv na swoim kompie. Nie chodzi mi o to, żeby mój komputer był serwerem i ludzie z całego swiata mogli z niego korzystac, tylko, żeby móc zrobić forum na komputerku i na bieżąco robić sobie zmiany. Na takiej zasadzuie, jak przy html. Robie strone w notatiku, save, potem tylko odświeżam i już. Nie musze jej wysyłać do internetu etc. Nie wiem, czy mó jtok myslenia jest dobry, ale myśle, że znajdzie się ktoś, kto wie o czym mówię smile.gif

pozdro
mario87
jesli rozumiem to chcesz zoprbić takie forum u sibie na komputerze tylko dla siebie, tak?

no to musisz szukac jakiegoś programu który obsługuje php i mysql albo to 'emuluje'

nie wiem czy coś takiego istnieje nawet tongue.gif jak chcesz to szukaj na google :wink:
palo
jesli rozumiem to chcesz zoprbić takie forum u sibie na komputerze tylko dla siebie, tak?

no to musisz szukac jakiegoś programu który obsługuje php i mysql albo to 'emuluje'

nie wiem czy coś takiego istnieje nawet tongue.gif jak chcesz to szukaj na google :wink:

dokładnie o to mi chodzi, forum tylko dla mnie na moim PC smile.gif rzućcie chociaz nazwe, to sobie poszukam.
shady
chyba czegoś takiego niema, ale czy niełątwiej załozyć jakis serwer, i zainstalowac ??
Burzasty
chyba czegoś takiego niema, ale czy niełątwiej załozyć jakis serwer, i zainstalowac ??

Jak to nie ma , no co ty. Wszystko sie da...

Sa do sciagniecia serwery typu Apache z dodatkami ( bazy danych mysql, i inne , ktore sa konieczne do dzialania skryptow php ). Poszukaj w googlach wszystko co sie da o serwerach typu "Apache"

Od razu na wstepie mowie, zeby to skonfigurowac trzeba miec stalowe nerwy i przynajmnie, srednio/wysokia znajomosc komputerow i pojec.
Jezeli Apache sprawi problemy, poszukaj serwera "Krasnal" i dodatki do niego.

Pozdro
palo

Od razu na wstepie mowie, zeby to skonfigurowac trzeba miec stalowe nerwy i przynajmnie, srednio/wysokia znajomosc komputerow i pojec.  
Pozdro

to ja chyba skorzystam z jakiegoś lycosa jednak, bedzie prościej laugh.gif
Burzasty
No tez bym tak radzil. Sam mam na komie serva, ale nie az tak skomplikowanego. Nawet bez php. Po prostu az tak wiele mozliwosci mi nie potrzeba...
Walo
Ale przeciez obsluga "krasnala" jest prostsza od budowy cepa :?
Z apachem jest juz troche trudniej ale ogolnie tez light cool.gif

Jezeli ktos ma jednak z tym problem to polecam zaznajomic sie z tym faq'u, ktore specjalnie dla Was napisalem %DDDD
Oto i one:

Pobierz krasnala stąd

Zainstaluj w DOMYŚLNYM KATALOGU c:usr

zresetujesz kompa, a potem start> programy> Krasnal SERV > Krasnal Start.

odpali ci się krasnal i MySQL

MySQL to (światła drogowe w zasobniku systemowym, powinno byc zielone )
krasnal (piórko w zasobniku, tez zielone)

wchodzisz do katalogu c:usrkrasnalwwwi tworzysz tam folder o nazwie np. "ja" i do niego wklejasz pliki forum

Po tym zabiegu

teraz trzeba utwozyć baze danych dla naszgo forum
klikamy prawym na piórko i dajemy na "phpMyAdmin"

logujemy się jako:

user: root
hasło: krasnal

tam bedzie cos takiego jak: utworzenie nowej bazy danych; wpisujesz tam np: "baza" i to bedzie nasza nazwa bazy.

i naciskamy na utwórz.

-----------------

powinno sie pokazac coś takiego: "Baza danych "baza" zostało utworzone."

otwieramy teraz przeglądarkę; i wpisujemy
http://localhost/~ja/install.php
mozna tez wpisac http://127.0.0.1/~ja/install.php

i odpali sie nam instalator forum.

później serwer nas prosi o usunięcie folderów "contrib i install"

i je usuwamy. i odpalamy nasze forum :

logujemy się jako (te dane które podaliśmy w instalacji )

i wchodzimy w panel admina (na dole nad napisem "powered by phpBB group....")

i chyba to wszystko.

http://localhost/~ja/index.php

Prawda, ze latwe jak tirówka ? laugh.gif biggrin.gif
... i juz widze jak zaraz pol Polski zacznie fora zakladac laugh.gif
palo
Walo: Wielkie dzięki, za faq, ale ja wczoraj wieczorem sobie już lycosa załozyłem... :roll: Ale jeszcze raz thanks za chęci laugh.gif

Moje pierwsze forum skończone. Jest ono dokładnie o niczym, bo to tylko wprawka, nauka, żeby zczaić o co w tym chodzi i musze wam powiedziec, że to banalnie proste. Z odpowiednim FAQ po doslownie 1 dniu miałem juz załozone i skonfigurowane forum. Jeszcze sobie skina diodałem, a co smile.gif Aż teraz żałuje, że jak kiedyś prowadziłem stronke www to się nie bawiłem w fora. Przerażała mnie ta wielkość, jak np forum PE, a tam jest taki łatwy interfejs laugh.gif Jak ktoś chce zobaczyć, co mi wyszło, to zapraszam tutaj: http://members.lycos.co.uk/palo/index.php laugh.gif

temat w sumie mozna już zamknąć :wink:
Burzasty
Walo: Wielkie dzięki, za faq, ale ja wczoraj wieczorem sobie już lycosa załozyłem...  :roll:  Ale jeszcze raz thanks za chęci  :lol:  

Buehehe icon_twisted.gif Nie no dziekowa, mi tez sie przyda...
palo
Walo: Wielkie dzięki, za faq, ale ja wczoraj wieczorem sobie już lycosa załozyłem...  :roll:  Ale jeszcze raz thanks za chęci  laugh.gif 

Buehehe icon_twisted.gif Nie no dziekowa, mi tez sie przyda...
]
niech bedzie

a przy okazji jesdno pytanie, jak zrobic forum zamknięte, żeby tylko wybrańcy mogli tam wchodzić, bo da się, ale tylko dla moderatorów albo adminów to robić confused.gif laugh.gif
Walo
a przy okazji jesdno pytanie, jak zrobic forum zamknięte, żeby tylko wybrańcy mogli tam wchodzić, bo da się, ale tylko dla moderatorów albo adminów to robić confused.gif  laugh.gif
No to tworzysz to forum, oczywiscie wiesz jak ? %D

Panel admina:
arrow.gif Fora/zezwolenia/ wybierasz forum/ ustawiasz co potrzeba na "prywatne"
arrow.gif Potem grupy/zezwolenia/ wybierasz jakas tam grupe/dajesz na "dostep zezwolony"

I od teraz kazdy członek tej grupy bedzei mogl przegladac to forum, no i admin(i) no ale to chyba jasne. Prawda ze proste ? icon_twisted.gif
palo
Walo, dzięki jeszcze raz, ale jest kolejna sprawa. Dziś zobaczyłem, co to sa hacki biggrin.gif

Co prawda znalazłem dwa FAQi ale to dla mnie za mało biggrin.gif
( http://www.phpbb.pl/forum/viewtopic.php?t=805 i http://www.phpbb.pl/forum/viewtopic.php?t=4501 )

Tego cholerstwa jest od groma, ale ja na początek chciałem sobie zainstalować hack_list. Niby jest easy, a mi nie działa :roll: Ściągnłąem, rozpakowałem, dodałem linijke kodu w jednym z plików, podmieniłem ten plik na serwerze, wrzuciłem inne pliki, które były w hacku itd. Był tam katalog jescze goodies i hl. Ale tego nie skopiowałem, bo nie mam czegoś takiego na serv. W sumiwe to w panelu admina pojawia mi się opcja Lista Hacków, ale jak ją właczam to jest:

Problem z dostępem do tabeli z listą hacków.

DEBUG MODE

SQL Error : 1146 Table 'palo_uk_db.phpbb_hacks_list' doesn't exist

SELECT * FROM phpbb_hacks_list

Line : 46
File : functions_hacks_list.php

W hacku był plik hacks_list, a, że mi brakuje podobnego, to zminiłem jego nazwe na "palo_uk_db.phpbb_hacks_list" ale myślenie na chłopski rozum tutaj nie pomoga...

A, mówie o tym hacku:
http://phpbb.pl/download.php?d=194
Walo
Walo, dzięki jeszcze raz, ale jest kolejna sprawa. Dziś zobaczyłem, co to sa hacki biggrin.gif

Co prawda znalazłem dwa FAQi ale to dla mnie za mało biggrin.gif
( http://www.phpbb.pl/forum/viewtopic.php?t=805 i http://www.phpbb.pl/forum/viewtopic.php?t=4501 )

Tego cholerstwa jest od groma, ale ja na początek chciałem sobie zainstalować hack_list. Niby jest easy, a mi nie działa  :roll: Ściągnłąem, rozpakowałem, dodałem linijke kodu w jednym z plików, podmieniłem ten plik na serwerze, wrzuciłem inne pliki, które były w hacku itd. Był tam katalog jescze goodies i hl. Ale tego nie skopiowałem, bo nie mam czegoś takiego na serv. W sumiwe to w panelu admina pojawia mi się opcja Lista Hacków, ale jak ją właczam to jest:

Problem z dostępem do tabeli z listą hacków.

DEBUG MODE

SQL Error : 1146 Table 'palo_uk_db.phpbb_hacks_list' doesn't exist

SELECT * FROM phpbb_hacks_list

Line : 46
File : functions_hacks_list.php

W hacku był plik hacks_list, a, że mi brakuje podobnego, to zminiłem jego nazwe na \"palo_uk_db.phpbb_hacks_list\" ale myślenie na chłopski rozum tutaj nie pomoga...

A, mówie o tym hacku: http://phpbb.pl/download.php?d=194
Skoro na razie nie wiesz co to mySQL to może, lepiej się za to nie bierz, bo wystarczy 1 zly ruch.. i forum ni ma biggrin.gif Ten bład wskazuje brak na to, że tabela w twojej bazie danych, o nazwie 'palo_uk_db.phpbb_hacks_list' nie zostala utworzona, no a powinna być, żeby działał ten hack, a wiec chodzi o SQL a nie, że brakuje jakiegoś pliku laugh.gif dlatego czym prędzej przywroc nazwe tego pliku do poprzedniego stanu i zrob nastepujaca rzecz.
Przekopiuj te foldery "goodies" i "hl" z cala zawaroscia, do glownego katalogu, w ktorym masz forum, to samo zrob z plikami „nivisec_install.php” i „hacks_list.php”
Skoro mowisz, ze wszystko inne zgrałeś to ok icon_twisted.gif

Teraz przekopiuj na pc plik z forum/includes/constants.php otworz go w wordPadzie (bo najlepiej xD) potem ALT+F3 znajdz "define('GROUPS_TABLE', $table_prefix.'groups');" i w nastepnej linijce dopisz takie cuś"define('HACKS_LIST_TABLE', $table_prefix.'hacks_list');" bez cudzyslowia ofkoz
potem zapisz ten plik i wrzuc na serwa tam gdzie byl.
Teraz dopiero uruchom plik http://twojeforum.costam/nivisec_install.php
Zaloguj się i wejdz, wszystko powinno już działać biggrin.gif

Dobra rada na przyszlosc, wgrywania hackow lepiej naucz sie na localhoscie, jak tego dokonach chyba, juz wiesz ? xDDDDD

Aha jeszcze jedno, za drobna oplata moge Ci wgrac jakikolwiek hack, bez znaczenia czy easy, czy ultra hard %D, to taka mala reklama :wink:
palo
Walo, wykrakałeś, moje stare forum mi 'wzięło i znikło' tongue.gif Co do opłaty, to podziękuje, bo ja sam chcę to jako tako opanować i się ćwicze. Teraz sobie ściągnąłem phpbb by przemo, ale to z kolei wygląda jak choinka i na chu* mi galeria zdjęć i download (?). Teraz kopiuje jakiegoś merkurego laugh.gif Było napisane, że dobra rzecz, dla ludzi nie umiejących instalować hacków. Jak to mi nie przypasi, to będe się samodzielnie męczył z tymi kilkoma, które chce mieć :wink:
mario87
jak chcesz mieć dopbre forum i bawic się hackami to ściągnij sobie vbulletin :wink:
Anonymous
Dla ludzi nie umiejacych instalowac hackow (lub dla tych bardzo leniwych :wink: ) polecam wmontowac "ghast'a" imo najlepsza modyfikacja, tzn. posiadajaca najefektywniejsze mody, z tym, ze dla laika moze byc inny problem mianowicie style, przy ktorych nalezy sie troche bawic, no ale swiat do odwaznych w koncu nalezy :wink:

Merkury jest rowniez niezly, a Przemo jak dobrze powiedziales, to choinka xDD
palo
Mam merkurego, wszystko gra i buczy, jest sporo bajerówe, ale to przy okazji i nie wysuwaja sie one na pierwszy plan ( hi przemo icon_twisted.gif ) Bardzo mi to odpowiada. Jest wszystko, co chciałem miec, a nawet więcej, ale z umiarem. Polecam. A teraz oczywiście czas na pytanie. Jak to jest ze skórami do tych zmodyfikowanych wersji? Trzeba zmodyfikowane skóry ściągać? Czy normalna z phpbb.pl bedzie działć? Bo tuaj sa dodatkowe ikonki ( tlen, GG ) i jak to działa?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.