Wg. mnie takim mocno charekterystycznym motywem zapadajacym mi w pamiec na dlugie, dlugie wieki jest fragment z filmu American Beauty!
Reklamowka powiewajaca na wietrze i pianiono Thomasa Newmana...cos pieknego...poezja...czlowiek wpatruje sie w to jak w ducha...zaczyna gleboka droge do innego swiata ktory jest pokryty lekka wznoszącą sie mglą...
Takim motywow w tym filmie jest bez watpienia wiecej, nie bede sie tutaj rozpisywal...Poza tym zalatwilem sobie soundtrack z tegoz wlasnie filmu i slucham podczas cwiczen, moja osoba zaczyna przypominac Lestera Burnhmana
Kolejnym niezapomnianym momentem ale juz nie tak priorytetowym jest scena z filmu Terminator 2 w ktorej to T-1000 zostaje powolutku opuszczany do lawy ,wjezdza wspaniala muzyka i na zakonczenie jego pamietny kciuk...bedzie dobrze...jest OK!
Kolejny motyw z tego filmu to akcja w barze! Odebranie ubrania, kluczykow od motoru, wyjscie na zewnatrz. Mala konsultacja z wlascicielem: "...nie pozwole abys odebral mu motor..." ,szybkie wziecie okularow , muzyczka ZZTop(mam ich plytke

) i odjazd na harley'u czy innym choperze...
Motyw z "Ostatniego Samuraja" gdzie Katsumoto wraz z kapitanem 'Olgrenem' i cala inna plejadą wspanialych i 'mitycznych' wojowników wjezdzali na koniach do miasta. Kapitalny dzwiek, kapitalna otoczka dzwiekowa...oj taaaa
Nasuwa mi sie tutaj jeszcze wiele motywow z Wladcy Pierscieni ale wspomne chociazby o motywie z 'Powrotu Krola'. Bitwa o Minas Tirith, scierwa staraja sie zdobyc 'miastofortece'. Wylania sie Krol Eomer(czy to oby on :? Nakreca swoich ludzi do walki: "naprzod Rohimirowie za Rohan za cos tam...

i przepotezny szturm paru tysiecy jazdy!!! Znowu kapitalna sciezka dzwiekowa sie uwidacznia po czym rzeznicze ciecie....
Kolejny film to "Braveheart" i tortury na Williamie Wallace'e.
"Blagaj o litosc, wystarczy krzyknac a bol przeminie..." Ludnosc "....litosci,litosci...!!!!" No dalej Williamie "litosci..." a on :
"FREEEEEEEEEEEEEEEDDDDDDDDDDDDOOOOOOOOOOOOMMMMMMMM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!"
MUZYKA A JA PŁACZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Takich motywow jest znacznie, znacznie wiecej, niezliczona ilosc ...jezeli mi sie cos przypomni nie omieszkam napisac...