Humulus XP
29 03 2005, 09:19
Jeśli szykowany na PSP remake jedynki okaże się sukcesem to jest iskra nadziei, że seria doczeka się pełnoprawnej kontynuacji.
...oby tylko Dan nie trafił w przyszłość... Powrót do średniowiecza - to jest to.
Martwi mnie, że Sony Cambridge sporo ostatnio eksperymentuje z różnymi klimatami i nie wychodzi im to na dobre. Primal był dla mnie nudny i bez wyrazu. Demko Ghosthuntera także nie zrobiło na mnie wrażenia...
ah genialna gra, pamietam jak sie zastanawialem co kupic

w sklepie byly 4 gry, z czego dwie odpadly na wstepie (GT i FF VII), nie moglem sie zdecydowac nad crashem 2 a medievilem (dodam ze kupowalem w ciemno, nie znalem zadnej gry, no mzoe troszke o crashu 3 slyszalem), ale ojciec mi doradzi l

na podstawie screenow z tylu opakowania

. na pcozatk uwydawalo sie nudne, ale potem tak wciagnelo ze wymasterowalem na 100, szkoda ze nie ma kontynuacji na ps2

M2 to juz nie to samo, gorszy klimat, chociaz sporo ciekawych pomysłów :|
Medievil troszkę przypominał taką stareńką gierkę automatową Ghost & Goul. Szkoda, że sir Daniel nie gubił zbroi i nie biegał w samych gatkach

po otrzymaniu ciosu. Humor i piękna muza to zalety tej gry. Na resztę można przymnkąć oko.
_RikkimarU_
7 05 2005, 13:09
Właśnie zaczynam grać w drugą część tej gry, w jedynke nie udało mi się zagrać, ale chyba też postaram się ją zdobyć. Medievila 2 kupiłem niedawno i grałem jedine z godzine, ale ta gra juz zdążyła mi się spodobać. Podobna jest do DMC, tyle że jest bardziej platformowa i z dużą ilością humoru. Najbardziej podobają mi się przeciwnicy - odcinasz im ręce, głowy, a oni człapia w twoim kierunku jak kaczki

. Ogólnie gra spoko rózne bronie, fajna grafika itp. muszę pograć w ten ytuł troche dłużej
QUOTE(_RikkimarU_ @ 7 05 2005, 13:09)
Właśnie zaczynam grać w drugą część tej gry, w jedynke nie udało mi się zagrać, ale chyba też postaram się ją zdobyć. Medievila 2 kupiłem niedawno i grałem jedine z godzine, ale ta gra juz zdążyła mi się spodobać. Podobna jest do DMC, tyle że jest bardziej platformowa i z dużą ilością humoru. Najbardziej podobają mi się przeciwnicy - odcinasz im ręce, głowy, a oni człapia w twoim kierunku jak kaczki

. Ogólnie gra spoko rózne bronie, fajna grafika itp. muszę pograć w ten ytuł troche dłużej

...jak dwójka Ci się podoba to poczekaj aż dorwiesz sie do jedynki. Gwoli ścisłości, to Devil jest podobny do Medievil'a, bo ta wyszła duuużo wcześniej

(mowa o jedynce)
Seraphin
13 05 2005, 13:52
Ehehe, Wy opowiadacie że to "kultowa giera" itp, a ją dopiero zaczołem w nią grac

. Znaczy się w tej chwili mój brat walczy z pierwszym bossiem, z tym złamanym sercem

a ja pisze tego posta. Gra mi się bardzo podobała (ale się nasłuchałem od BoBer-mana o niej), a hjumor i klimat ma zawiesisty.
"Sławny Sir Daniel Fortesque, ten co umarł trafiony w pierwszym żędzie"
oraz najczęstrze powiedzenie u mnie wśród funfloow:
"Hymfhymfhmhf mhfmhmf mhmmf !!! <"U'll just wait !"> .
Jedna z moich ulubionych gier. Pomieszanie tajemniczości i grozy z czarnym humorem daje tej grze tak groteskowy klimat, że ja nie mam pytań. Dziwna, zniekształcona grafika, gotycka muzyka, która sprawia że się rozpływam (Hilltop Mausoleum! Enchanted Forest! Ant's Nest!). Nie sądziłem, że ktoś inny niż Japończycy może zrobić tak artystyczną grę, sic! Do dziś pamiętam niektóre teksty bohaterów z Hall of Heroes oraz samego Siir Dana Fortesque ("I'll show you!"

)
MediEvil 2... ciekawy eksperyment, technicznie lepsza, gameplay'owo również (pistolec wymiata), a jednak ogólny klimacik osamotnienia zniknął. Choć kilka miejscówek wciąż zachowało ten feeling (np. zamek drakuli, a potem rozbrajająca z nim walka, olbrzymia forteca, Greenwich), to np. walka z ostatnim bossem mnie zawiodła. Dobra gra, ale nie tak idealna jak jedyneczka. Tyle.
el Komendante
29 06 2005, 18:46
Ja tez dopiero co poznaje ta gre...
Mam od niedawna i stwierdzam, że to jedna z najlepszych gier na PSXa. Świetny klimat i niesamowita grywalność. Spodobała mi się postać Dana (I'll show you !

) koleś rządzi. Niedługo porównam do drugiej części.
Wioska nocą ma klimat...
Spróbujcie przejść grę tylko z podstawowym mieczem.
QUOTE(Arcadio @ 5 09 2005, 21:47)
Wioska nocą ma klimat...
Spróbujcie przejść grę tylko z podstawowym mieczem.
Niezłe wyzwanie ! Ale i tak będiesz musiał używać sztyletów na niektórych bossów. Ogólnie cała gra ma niezimski klimat. A Sleeping Village to jeden z najlepszych poziomów.
Fakt ta gra jest za****sta !! Ale mnie osobiści najbardziej wciągnęły zagadki ... Jak wykonywałem tę ze słoniem w "The Asylum Grounds" to myślałem że puszcze !Giera ma fajny klimacik, nie jest przejaskrawiona a pozytywne połączenie tajemniczości i humoru jest po prostu rewelacyjne ! Ogółem MediEvil Rula
tak zgadzam sie z wszystkimi gierka jest wypas i jedynka i dwojka dlatego bardzo zaluje ze nie ma czesci trzeciej na PS2 ...
QUOTE(Sizzzu @ 7 09 2005, 07:31)
tak zgadzam sie z wszystkimi gierka jest wypas i jedynka i dwojka dlatego bardzo zaluje ze nie ma czesci trzeciej na PS2 ...

Noo, powinni tego, kur*wa, zabronić

. Nie przeniesienie tej serii na PS2 to wg mnie jedna z większych pomyłek XXI wieku <:|.
QUOTE(DSK @ 9 09 2005, 18:52)
QUOTE(Sizzzu @ 7 09 2005, 07:31)

Noo, powinni tego, kur*wa, zabronić

. Nie przeniesienie tej serii na PS2 to wg mnie jedna z większych pomyłek XXI wieku <:|.
Zgadzam się ! Ale chociaż dostaniemy trzecią część na PSP i wygląda bardzo ładnie.
Ja chciałem tylko nadmienić, że z tego, co sie orientuje, to chyba na PSP bedzie remake jedynki...
Chyba nie do końca remake. Parę nowości chyba wrzucą...
Na PSP JEST PORT, a nie remake. Dodane sa tylkie jakies minigierki i inne duperele.
A może jest ktoś zainteresowany spolszczeniem do tejże gry? Jeśli tak to zapraszam przetestować moje tłumaczenie na stronie
www.spolszczeniapsx.cba.pl obejmujące ok. 65% gry. Życzę miłej zabawy

.
O takich pieknych i niebywale klimatycznych grach jak Medievil sie nie zapomina.Do dzisiaj naparzam w pierwsza czesc.Szkoda tylko że wersja na PSP zostala zbabrana.Ale póki co cieszmy sie wersjami na PSX'a
Szkoda że zamiast MediEvil 3 Sony usmażyło Primala. Choć gra jest ponoć wypasiona, brakuje mi Sir Dana na PS2. Ale z drugiej strony- jeśli miałoby im wyjść tak jak z PSP to może i lepiej...
Swego czasu byłem tak zafascynowany "jedynką", że aż zacząłem klecić opis- progres: 50 %, potem projekt porzuciłem. Ale jeśli ktoś jest zainteresowany, mogę udostępnić
jay jay
11 08 2006, 20:08
Ja w jedynce miałem problem w jednym miejscu kiedy to trzebabyło uderzać mieczem w takie obracające się posążki. To było jak dobrze pamiętam w jakimś ogrodzie, labiryncie. Nie mogłem sobie poradzić. Miełem grę rzucić, ale przypomniałem sobie o mojej super, extra, mega, wypasionej księdze kodów. Cyk, cyk i już byłem dalej :wink:
ja utknąłem dokladnie w tym samym miejscu.Co tam trzeba było zrobic ?
Rafael_Sorel
12 08 2006, 18:08
MediEvil jak i podobnie Crash jest można powiedzieć wizytówką Playstation, a raczej zaznaczyłbym PSX-a
Gra ma wyczesany klimat i dużą dawke humoru, ta gra poprostu nigdy.....MediEvil not dead .....niezginie

I żeby jeszcze na Next-geny wyszły takie perełki
QUOTE(jay jay @ 11 08 2006, 21:08)

Ja w jedynce miałem problem w jednym miejscu kiedy to trzebabyło uderzać mieczem w takie obracające się posążki. To było jak dobrze pamiętam w jakimś ogrodzie, labiryncie. Nie mogłem sobie poradzić. Miełem grę rzucić, ale przypomniałem sobie o mojej super, extra, mega, wypasionej księdze kodów. Cyk, cyk i już byłem dalej :wink:
Pomyśleć
Należy obrócić wszystkie mordy (zadowolone) w stronę "wariata".
Gra ma wyczesany klimat i dużą dawke humoru, ta gra poprostu nigdy.....MediEvil not dead .....niezginie
Nie może zginąć po raz drugi, skoro już raz zginęła

. Tzn. główny bohater, no.
Lol, to była baaardzo wymagająca zagadka

.
Wiśnia San
16 08 2006, 19:36
Jedna z lepszych gierek na PSXa, ja miałem niezłą zagadke gdy trzeba było postraszyć słonia z żywopłotu myszą. Bardzo podobał mi się humur jaki panował w grze.
Czarny humor, groteska- świetny miks. Wszystkim, którym podobał się klimat MediEvil'a, polecam filmy Tima Burtona- są utrzymane w podobnej konwencji.
Wiśnia San
16 08 2006, 19:44
ogladałem bajke "gnijaca panna młoda" i jakoś taki średnie to było, kilka momentów było nawet zabawne ale tak pozatym to marność.
To polecam dwa pierwsze Batmany i The Nightmare Before Christmas. Nie zawiedziesz się raczej.
canabis
21 10 2006, 07:40
Zgadzam się z White'm, TheNightmareBeforeChristmas to świetna alternatywa na brak M3. Podobny klimat(czasem nawet fajniejszy!) no i bohater tez taki "kościsty"

ale do Fortesque sie nie umywa oczywiście
Tak, tak... Danny to prosty acz konkretny chłopak był ;/ Gra legenda, na której się odchowało

Dwójka też była fajna, a brak trójki na PS2 to przegięcie, o
Lukastec
20 07 2007, 16:44
Uwielbiam tą gre. Grałem w nią z moim dziadkiem i babcią. Ale było fajnie....
Paulek L
20 07 2007, 22:45
Na samym początku to grałem w jedynkę na Demo Discu, potem dorwałem dwójkę i przeszedłem ją z marszu

Świetna gra, miałem w niej wszystko, co było do zdobycia, ale za łatwo nie było

Czarny humor z tej gry po prostu RZĄDZI!!!
Lukastec
21 07 2007, 11:01
Przyznaję, że też najpierw grałem w MediEvil na demce
Paulek L
22 07 2007, 12:09
Tę demówkę z Medievilem przeszedłem jakieś 20 razy

Kiedyś po prostu musiałem dorwać pełną wersję, niezależnie od numerka po nazwie
Też się napaliłem na MediEvila po demówce. Jedynka do tej pory jest moją ulubioną grą na szaraczka, ale szczerze mówiąc dwójką się zawiodłem- sporo klimatu z cudownej jedynki się ulotniło (chociaż niektóre lokacje trzymały poziom, ot choćby posiadłość wampirów). I zmienili Danowi głos :/
Lukas_AT
8 02 2008, 15:10
Uważam iż Medievil to jedna z najlepszych przygodówek na PSX. grafika była ładna, a klimat ciekawy. Niestety druga część rozczarowała mnie.
Bezapelacyjnie,MediEvil była grą dłuższą i lepszą od swego sequela.Mi udało się ukończyć drugą część.
canabis
11 07 2008, 13:28
Też tak uważam , mi się nie udało ukończyć ale powołuje się na was że jest krótsza
Warto również wspomnieć o głupim zakończeniu. Dwóch głupich zakończeniach.
Ta gra powinna była się skończyć na pierwszej części, a Burton powinien nakręcić ekranizację.
Ostatnio przeszedłem dwójkę. Świetna giera, bawiłem się przednio. Ale rzeczywiście jedynka lepsza. Dwójka to już nie te klimaty, ale całkiem fajne patenty - rączka i walki z bossami ( boks rulez)
Lukastec
5 10 2008, 11:02
Ja tez od jedynki nie moglem sie oderwac, przy dwojce jednak jekos nigdy nie siedzialem dluzej niz tak ze 2 godziny. Nie przeszedlem tej gry, bo nie moglem, ale mimo wszystko nie byla az tak zla.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.