oko_małpy
16 03 2005, 18:15
Jaki jest wasz ulubiony pisarz? Ja najbardziej cenie Stephena Kinga i J.R.R. Tolkiena.
Jednego ulubionego, którego ceniłabym najbardziej nie mam. Lubię np. Tolkiena, Lema, Whartona czy Kinga. Przeważnie czytam po jednej, dwóch książkach danego autora. Nie lubię czytać książek jednego autora przez dłuższy czas, bo w końcu mnie to nudzi. No ale może kiedyś trafię na takiego, że zmienie zdanie.
Dean R. Koontz, Tom Clancy, H.P. Lovecraft
Coben, Koontz, Puzzo, Clancy, Grisham, Forsyth, Ludlum....
Beliaal
17 03 2005, 19:22
jrr tolkien masterton sapek itp
Kolejność przypadkowa:
Hemingway(za Stary człowiek i morze i Komu Bije Dzwon)
King(za wszystko;)
Witkacy(za zrytą psychike:)
Palahniuk(za Fight Club)
Tolkien(za trylogie)
Kafka(patrz Witkacy:)
Airwalk666
20 03 2005, 21:45
Mario Puzo, za "Ojca Chrzestnego" i "Sycylijczyka".
Ostatnio Marek Hłasko- za ostrość widzenia rzeczywistości i brutalnie piękny język.
No i od paru ładnych lat Ken Kesey. Jego "Lot nad kukułczym gniazdem", przypomina mi moją polską rzeczywistość, pełną świrusów i kosmitów. Podobnie jak gówny bohater, czuje się jedynym normalnie funkcjonującym obywatelem RP-reszta jest nienormalna... Czy aby Wy, nie czujecie się podobnie?
humungatunga5
22 03 2005, 11:02
Oto moja ''Trójca Święta'':

J.R.R. Tolkien - Nie chce mi sie rozdrabniać, wszystko w jego temacie zostało juz powiedziane, człowiek(świeć Panie nad jego duszą) stworzył Swój własny, wykreowany w wyobraźni świat, wcielił się niejako w rolę Boga i chwała mu za to.

S. King - Za to, że jest.

Mario Puzzo - Oczywiście, że za Ojca Chrzestnego - najpiękniejszą ksiazkę jaką do tej pory czytałem.

Kafka a mówie to nie tylko po procesie ale tekże po poznaniu innych powieści i opowiadań.
żeby wymienić innych musiałbym to przemyśleć ,bo nie wiem czy ktoś zasługuje na miano "ulubiony".
Mendrek
22 03 2005, 16:08
T. Zahn, R. A. Knaak, S. Lem, P. Coelho, A. Norton, R. Hoob, T. Clancy, J.R.R. Tolkien, M. Furrey.
Clive Barker
Philip K. Dick
Franz Kafka
Ceglash
23 03 2005, 11:09
Terry Pratchett
Stanisław Lem
Stephen King
P.K. Dick
Mendrek
23 03 2005, 11:33
Sorka za offtop... ale po tym jak napisalem jednego z moich ulubionych pisarzy, zaraz dowiedzialem sie ze pare dni temu... zmarla. Andre Norton (17.02.1912 + 17.03.2005) - wspaniala pisarka, stworzycielka calego "Swiata czarownic", kazda czesc czytalo sie z zapartym tchem. Pisala bardzo mesko, twardo i wyraziscie. Heh... Wielu po stylu (i ja tez) myslalo ze to mezczyzna. Szkoda ze odeszla. Nie chce zakladac osobnego topicu (a moze powinienem? To moze niech admin przeniesie), ale tresc newsa daje tu:
17.03 odeszła Andre Norton. Urodzona w roku 17.02.1912 była bardzo znaczącą i znaną pisarką (a także poetką), znaną po obu stronach Atlantyku. Była laureatką licznych, choć niekoniecznie znanych w Polsce, nagród - była również pierwszą kobietą, która otrzymała Gandalf Grand Master of Fantasy award. Była też pierwszą kobietą wprowadzoną do galerii sław Stowarzyszenia Amerykańskich Pisarzy Fantasy i SF (SFWA). SFWA, aby uczcić ją, postanowiła stworzyć nagrodę im. Andre Norton, która będzie przyznawana młodym autorom powieści - aby upamiętnić pomoc i rady jakie Andre niosła młodym twórcom. Sam pomysł zyskał aprobatę imienniczki tuż przed śmiercią. Nagroda, przyznawana według tego samego regulaminu co Nebula, ma zostać wprowadzona w 2006 roku, przy rozdaniu nagród Nebula.
Andre umarła z powodu niewydolności serca - w swoim domu w Tennessee. Zgodnie z jej życzeniem, jej zwłoki zostaną poddane kremacji razem z jej pierwszą i ostatnią książką - tzn. z \"The Prince Commands\" i \"Three Hands of Scorpio\"
Lacze sie z bolem w kondolencjach.
Po przemyśleniu jednak dodam jeszcze Lovecrafta.Narazie innych musze przemyśleć.
Oczywiście R.A. Salvatore, J.R.R Tolkien, C.S. Lewis. Choć nie jest to pisarz tyko pisarka J.K. Rowling
A. Sapkowski
J.R.R. Tolkien
H. Harrison
T. Goodkind
A. Norton
Ja mam dwoch ulubionych - H.P. Lovercrafta i Neila Gaimana.. przeczytalem prawie wszystkie ksiazki tych panow i na zadnej sie nie zawiodlem.
QUOTE(qwer @ 16 03 2005, 19:30)
Jednego ulubionego, którego ceniłabym najbardziej nie mam. Lubię np. Tolkiena, Lema, Whartona czy Kinga. Przeważnie czytam po jednej, dwóch książkach danego autora. Nie lubię czytać książek jednego autora przez dłuższy czas, bo w końcu mnie to nudzi. No ale może kiedyś trafię na takiego, że zmienie zdanie.
Uwielbiam Dean'a Koonz'a.
Chcialbym rowniez dodac, ze jestem w stanie zalatwic autograf Pana Lema (gdyby ktokolwiek byl zainteresowany). Niestety, trzeba sie spieszyc, bowiem Pan Lem jest naprawde bardzo chorym czlowiekiem, i byc moze niewiele czasu mu juz zostalo (puk, puk...).
Moim jest oczywiscie
Stephen King
bardzo lubie ksiazki Philip K. Dick przeczytalem chyba z 5 i jeszcze chce wiecej i wiecej a to jest plusem
look_ass
3 05 2005, 14:20

William Wharton

Alistair Maclean
Polecam, zwłaszcza miłośnikom prozy o tematyce wojennej
Andrew_q
16 05 2005, 21:24
Mój ulubiony pisarz to zdecydowanie Grisham. Ile jego książek przeczytałem, nie wiem. Ale było tego troche
Moim ulubionym pisarzem ostatnio jest Paulo Coelho.
Tolkien - No comments needed
Sapkowski - Wiedźmin rządzi, świetny w zestawie z Tolkienem (wg. mnie jako do pewnego stopnia przeciwieństwa świetnie się uzupełniają)
Herbert - Diuna 4ever

Pratchett - Człowiek, który udowadnia, że antonimem "śmieszny" jest "nie śmieszny", a nie "poważny", bo jego książki są śmieszne I poważne.
hellium
23 05 2005, 08:59
H.P. LOVERCRAFT
John Grisham, Harlan Coben
Mario Puzo
David Lodge
Jerzy Pilch, Janusz Głowacki
R.A. Salvatore za jego książki fantasy i Dan Brown za jak na razie "Kod Leonarda da vinci"
Dzwonek
24 05 2005, 19:00
Także lubię Dan Brown'a. Przeczytalem już jego dwie kultowe książki. "Cyfrowa Twierdza" oraz "Kod Leonarda Da Vinci"
Firekage
24 05 2005, 19:46
Dean.R.Koonz
R.A. Salvatore
Dark Serge
15 11 2005, 00:04
Kolejność przypadkowa (+ przykładowe książki, piszę z pamięci) :
Dean.R.Koonz(Odwieczny wróg),
Graham Masterton(Ciało i krew),
Stephen King(Smętarz, Skazani na Shawshank, miasteczko salem, buick ITD

),
H.P. Lovecraft(WSZYSTKO ! a i tak za mało !),
Terry Pratchett(wieloksiąg Z CeDeków

),
Dick(Ubik, Człowiek z wysokiego zamku, Trzy stygmaty ...),
Willami Golding (Władca Much).
Edit - masz rację. mój błąd

, ale poprawiony
Nie wydaje mi sie żeby Masterton napisał "Odwiecznego Wroga"...
Mario Puzo, Graham Mastertoon, Koontz, koij suzuki;-)
Moja ulubiona trojka:
- Harlan Coben
- J.R.R. Tolkien
- John Grisham
Duzo rowniez slyszlalem o Lovercrafcie i w najblizszym czasie planuje wypozyczyc ktoras z jego ksiazek.
Kathleen
5 12 2005, 19:53
Oczywiscie na pierwszym miejscu mój mistrz Tolkien
Zaraz po nim C.S.Levis, R.A.Salvatore, Pratchet... no i oczywiście Bruczkowski :)
Obowiązkowo czytam tez Coelho i Whartona... a reszta to tak w zależności od knigi...
Ze wzgledu na zainteresowania: King, Lovercraft.
nie wierze ze nikt nie wymienil Roberta E Howarda, jego ksiozki to miód, doskonale sie je czyta, seria conana to naprawde swietne dzielo a mimo to ludzie czesto podchodza do tego niepowaznie( dla mnie swietnie wciagajace ksiozki), wiem tez ze wydal pare ksiozeczek ktore zawieraly rozne pokrotsze opowiadania, one tez byly genilane (np "Nie bedzie pokoju miedzy bogami") Bardzo polecam dziela tego pisarza.
George Orwell
Będzie to Coelho i Clancy.
Mr. Jigsaw
2 02 2006, 15:58

dean r. koontz rzadzi

przeczytałem z 10 jego ksiartzek i mi sie nie nudzi chce jeszcze

moja ulubiona to "łzy skoma"
Witek.bielsko
3 02 2006, 16:51
Moi ulubieni pisarze:
- Hanna Krall
- Bogusław Wołoszański
- Amos Oz
- Ernest Hamingway
Wyboru dokonałem głównie ze względu na "pozagrowe" zainteresowania ( Historia )
Ölschmitz
3 02 2006, 22:27
tak troszke poza tematem, jakie ksiazki koontza mozecie mi polecic, tak cos dobrego na poczatek?

w zamian moge napisac cos w stylu "dzieki" tylko bardziej szczere niz w tym cudzyslowie.
"Odwieczny Wróg", "Kątem Oka", "Mroczne Ścieżki Serca" (nie jestem pewien czy dobrze pamietam tytuł tego ostatniego), "Opiekunowie" podobno też dobre. Aha i nie polecam "Tik-Tak".
Mr. Jigsaw
4 02 2006, 15:18
"łzy smoka","odwieczny wróg","złe miejsce","grom","głos nocy","wizja" i wiele innych
canabis
24 03 2006, 11:33
Zdecydowanie Lovercraft i Masterton
Neil Gaiman i Terry Pratchet, Stanisław Lem - za caloksztalt, Sławomir Mrożek za "Wesele w Atomicach"
Graham Masterton i J.R.R. Tolkien.
Sunderland
26 05 2006, 12:04
Stephen King to geniusz.
Mastachi
4 07 2006, 10:43
- Masterton
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.