Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: [FAQ w trakcie pisania]Zakupy za granica
Forum PSX Extreme > Platforma > Pchli targ
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
Mithos
Moze zrobic temat, o zakupach w dvdcrave, lik-sangu i innych i przykleic go w tym dziale oraz(albo) w Pchlim Targu. Bo czesto ludzie pytaja sie o to jak tam cos kupic, a tak mozna by odeslac do gotowego tematu i problem z glowy. Ktos podziela moj punkt widzeinia ?

Jezeli jest ktos chetny, zeby cos takiego zrobic (albo moge zrobic ja, a ktos skoryguje - bo wiem ze niektorzy siedza w tematyce troche bardziej), to niech sie ujawni.

A moze cos takiego juz jest tylko ja tego nie widze ?
Ryo-San
jest gdzies temat ogolneie o sklepach i moj maly faq o ebayu..ale mozna ogolnie zrobic jakis jeden porządny faq ..
wiec jakby co to zrob Mitos jak mozesz Faq o sklepach ja zrobie o jeszcze raz o ebayu..polaczymy to w jeden konkretny FAQ odnosnie kupowanie za granicą i bedzie fajnie;]
Mithos
Wieczorem postaram sie cos napisac i podesle na prv :wink:
MichAelis
to moze zedytujujemy pierwszego posta zamkniemy i przykleimy, najlepiej chyba w Pchlim:) widzialem ze na forum DS XboxFan fajny poradnik dot dvcrave napisal, to tez sie wklei... smile.gif
Mithos
Ano, napisal. Trzeba go wkrecic do tego przedsiewziecia :wink:

Zamykajcie, edytujcie, robcie co trzeba :wink:
Mithos
Pozwolilem sobie napisac, krotki wstep i kilka informacji ogolnych. XboxFan wyrazil zgode na zastosowanie tego co napisal przy temacie DS'a o dvdcrave.com oraz na wykorzystanie zdjec, ktore zrobil (przydatna sprawa).

Pozniej (zaraz musze jechac) to troche pozmieniam i uporzadkuje i umieszcze zaraz za wstpem.

Btw. o czym mozna jeszcze wspomniec w informacjach ogolnych (chce jeszcze napisac o tym ile przesylka idzie do nas)?

Ryo zobowiazal sie do napisania o ebay'u to ja tej kwesti nie poruszam.

Za wszelkie wskazowki z gory dziekuje. Wstep ponizej.

Polskie realia konsolowe sa jakie sa i dlatego tez, wielu graczy zmuszonych jest sprowadzac okrelslone konsole czy tez gry z krajow bardziej pod tym względem cywilizowanych. Innym powodem niż brak na naszym rynku, tego czego aktualnie potrzebujemy, mogą być roznice w datach premier poszczegolnych platfrom. Jeżeli ktos chce grac na sprzecie, który swojej europejskiej premiery jeszcze nie miał także jest zmuszony importowac go na wlasna reke. Kolejnym, bardziej juz prozaiczynym zrodlem może być zwykla roznica w cenie, jako ze często bywa tak iż, taniej jest sprowadzic sprzet/gry niż kupic go w kraju. Do najpopularniejszych zrodel, w których zaopatruja się polscy gracze, możemy zaliczyc Austarlijskie dvdcrave.com czy tez mieszczacy się w samym Hong-Kongu lik-sang.com (ma on swój oddzial także w Europie). Duza popularnoscia cieszy się także, ebay.com (glownie amerykanski i niemiecki ).

W zwiazku z wieloma pytaniami, dotyczacymi zakupow w zagranicznych sklepach wysylkowych, zdecydowano się zebrac w jednym miejscu wszelki potrzebne na ten temat informacje.

Informacje ogolne.

CŁO
Sprowadzajac sprzet oraz gry z kraju innego niż ten nalezacy do Unii Europejskiej możemy liczyc się z tym, ze na nasz towar zostanie nalozone clo. Nie ma tutaj jednak reguly. Czasem paczki lekko przechodza bez kontroli, innym razem sa trzymane prze celnikow, po czym „puszczane wolno”. Trzecia, najgorsza opcja to naliczanie nam cla. Jak się przed tym obronic? Przede wszystkim należy postarac się aby paczka zostala oznaczona jako GIFT. Takie przesylki z reguly nie sa clone, chociaz należy zachowac pewien umiar (piec takich samych tytulow jako GIFT nie przejdzie...).
Druga mozliwosc na ominiecie cla jest zanizenie wartosci naszego towaru. Tutaj także, jest jednak potrzebna odrobina szczescia, ponieważ może się zdarzyc, iż paczka zostanie otwarta. Jeżeli trafimy na celnika, któremu będzie się chcialo sprawdzic realna wartosc zamawianego towaru wtedy clo może zostac nam naliczone.
Jeżeli zamawiamy wiele towarow skutecznym sposobem może być zamowienie ich w osobnych przesylkach (zaplacimy wtedy wiecej za wysylke, jednakze zmniejszymy szanse na zaplacanie cla).
Oczywiście najlepiej jest stosowac wszystkie opcje jednoczesnie.

PŁATNOŚĆ
We wszystkich sklepach obowiazuje platnosc z gory. Oznacza to, ze pieniadze musza trafic do sklepu zanim wysle on do nas towar (znana w naszym kraju opcja za pobraniem odpada).
Oby dokonac zakupu trzeba posiadac karte kredytowa (w standardzie VISA lub MasterCard), karte do zakupow w internecie, która często „udaje” zwykle karty kredytowe (najpopularniejsza jest eKarta pochodzaca z mBanku), lub tez karte Visa Electron z Inteligo (jest to jedyna karta typu Visa Electron w Polsce, która umozliwia robienie zakupow w internecie).
Pieniadze sa sciagane/blokowane na karcie praktycznie blyskawicznie, dlatego przystepujac do zakupow powinnismy mieć przygotowana odpowiednia kwote.

Należy się także liczyc z tym, iż cena widoczna w koszyku sklepowym będzie się nieznacznie roznila od zaplaconej przez nas kwoty (przewaznie zaplacimy troszke wiecej). Wynika to, z roznych kursow walut (każdy bank liczy po swojemu) oraz ze sposobu dokonywania przeliczania zlotowek na obce waluty (euro/zlotowka , dolar/zlotowka ). Sa to jednak sumy groszowe.

Przy pierwszym zakupie dokonywana jest z reguly weryfikacja (nie mam wplywu na nia) miedzy sklepem, a bankiem. Trwa to z reguly kilka godzin (czasem nawet 2-3 dni)
Niektóre sklepy jak np. lik-sang.com domagaja się przeslania im skanow karty, za pomoca ktorej dokonujemy zakupu.

CZAS OCZEKIWANIA
To jak dlugo będziemy czekali na przesylke zalezy od wielu kwestii. Zwykle jest to ok. 7-10dni. Jednakze gdy zdarzy się, iz nieszczesliwie nasza przesylka zainteresje się Urzad Celny (obojetnie czy clo zostanie naliczone, czy nie) to może ona utknac tam na dlugo. Zdarzaly się przypadki, ze okres oczekiwania zwiekszal się wtedy do miesiaca. Niestety nic nie jestesmy w stanie na to poradzic i jest to kwestia czysto losowa. Irytujace bywa conajwyzej to, ze nie wiemy tak naprawde czy nasza przesylka zaginela gdzies po drodze, czy tez trzyma ja wspomniany Urzad Celny.

Sklepy :

1.Dvdcrave.com – najpopularniejszy sklep, z którego usług korzysta wielu Polakow. Potocznie zwany „kangurami”. Rozumiejac nasze realia dvdcrave zawsze oznacza przesylki do Polski jako GIFT, jednoczesnie zanizajac ich wartosc. Cecha charakterystyczna tego sklepu sa niskie ceny, często najnizsze na swiecie. Dotyczy to zarówno cen filmow dvd, konsol jak i gier do nich. Przesylki sa realizowane szybko i sa wlasciwie zabezpieczone. Dodatkowo czasem można trafic na naprawde atrakcyjne promocje. Komunikacja ze sklepem jest idealna (odpowiedz na maila zawsze w ciagu 24h, często szybciej) i naprawde wiele naszych rodzimych sklepow powinno się od nich uczyc. Innymi słowy POLECAM !!

Jak kupic interesujacy nas towar ?

1. Przede wszystkim, należy wejsc na strone www.dvdcrave.com i dokonac rejestracji.
2. Gdy się już zarejestrujesz wybierasz interesujący Cię towar.
3. Sprawdzasz linijke Availability:
- jeżeli jest In stock to znaczy że towar jest "na stanie" (liczba ta jest aktualizowana automatycznie, dlatego nie ma obawy, jak w przypadku wielu polskich sklepow, ze cos jest dostepne tylko w cenniku).
- jeżeli jest Out of stock, tzn ze towaru aktualnie nie ma. Obok będzie widoczna data kiedy planowana jest dostawa towaru.
4. Sprawdzamy koszt wysyłki towaru do Polski. Koszt wysyłki sprawdzasz poprzez kliknięcie na cyferke obok Ship Weight. Dostepne opcje to wysylka poczta lotnicza albo kurierem. Zdecydowanie polecana jest opcja pierwsza, która choc wolniejsza jest tansza i powoduje mniejsze prawdopodbienstwo doliczenie cla.
5. Klikasz Add to Cart .
Ukazuje Ci się takie oto okno: cena towaru jest mniejsza o kilka $ ponieważ nie dotyczy nas podatek australijski który jest odliczany. KOSZTY WYSYŁKI NIE SĄ JESZCZE WLICZONE

http://img178.exs.cx/my.php?loc=img178&ima...mage=pol6ly.jpg

6. Następnie klikamy checkout i przed nami pojawia się takie oto okno:

http://img136.exs.cx/my.php?loc=img136&ima...age=pol18fv.jpg

7. Uzupełniamy dane i klikamy "next"
8. Pojawia się strona na której wpisujemy dane dotytczace karty (jeżeli, się pomylimy to zamowienie nie zostanie zrealizowane, dlatego tez należy SPRAWDZIC poprawnosc wpisanych informacji) :

http://img121.exs.cx/my.php?loc=img121&ima...age=pol25mh.jpg

CardHolders Name: Imię i nazwisko posiadacza karty,
Card Number: 16 cyfrowy numer karty,
Card Expiry: data waznosci karty
Verification Code: 3 ostatnie cyfry które znajdują się na odworcie karty (panel podpisu) info >>>> http://www.ems-ce.com/verify.htm <<<<<
W Comments: możemy wpisac swoja prośbe dot. wysłania paczki jako gift itp. (sklep "sam" zaniża jej wartośc,ale jeżeli ktos jest uparty może im o tym przypomnieć)
Shipping Method: wybieramy Priority Air Mail (5 - 10 Days)
Shipping Insurance: ubezpieczenie paczki (za dodatkową opłatą,)
9. Klikamy next:

http://img228.exs.cx/my.php?loc=img228&ima...age=pol47lp.jpg

10. Zatwierdzamy "proceed" i nasze zamówienie się realizuje.

Nastepnie otrzymamy maila potwierdzajacego zlozenie zamowienia, oraz kolejnego, w przlosci, gdy przesylka zostanie już do nas wyslana.
Do momentu zapakowania i wyslania przesylki (zwykle 24h od zlozenia zamowienia) mamy mozliwosc odwolania zamowienia („Cancel order”). Spowoduje to zwrot pobranej kwoty na nasza karte. Jednakze, NIE NALEŻY tego robic notorycznie, lepiej dobrze przemyslec zakup niż pozniej kombinowac.

Jeżeli wszystko przebiegnie pomyslnie i dostaniemy maila potwierdzajacego wyslanie przesylki to pozostaje nam tylko czekac na listonosza. ENJOY !!
ChillZ
to może ja dorzuce:

http://www.iqp.pl/sklep/hardkor_kupowanie.php
bartiz

Czego w ramce ze sklepami przy DVDCRAVE pisze Inteligo i "NIE" przeciez obsługuje karte inteligo icon_twisted.gif
sterna
Btw polecam zamiast pisac do userow [np do mnie :wink: ] "ile zapłace za to czy za tamto, czy wysyłaja do nas itp. itd. napiszcie poprostu maila do sklepu [wiem odkrywcze tongue.gif ale niestety nie wszyscy na to wpadaja] tam opisujecie konkretna sytuacje i macie odp "od źródła" icon_idea.gif
erix
To ja moze tutaj zapytam : kupowa ktos w www.linker4u.com?

Mozecie mi powiedziec jakie beda koszty wysylki do Usa i jakie do Polski (nawet "na oko" ).Bo to mialo byc tak ze znajomy w stanach kupi w tym sklepie linkera i go w przywiezie w "kieszeni ", ale teraz patrze - sklep ma lokalizacje w honk kongu , a nie stanach jak caly czas myslalem . Czy to zmienia calkiem oblicze sprawy czy to szczegol , czy moze jedank do Stanow beda kilku dolarowe koszty wysylki , czy moze takie duze ze sie oplaca do Polski zamawiac ?

Pozdrawiam.

ps. Prosze o opinie i uwagi o www.linker4u.com
sterna
Wez checkout i po klopocie..
Matrox
Jak jest z tym skanowaniem karty w lik-sang, jak ja mam eKarte to tez bede musial im wyslac skan, przeciez tam nie ma ani podpisu, ani nic ;] ?
Mithos
QUOTE(Matrox @ 5 05 2005, 10:34)
Jak jest z tym skanowaniem karty w lik-sang, jak ja mam eKarte to tez bede musial im wyslac skan, przeciez tam nie ma ani podpisu, ani nic ;] ?
*

To wyslesz taki skan, ewentualnie podpiszesz sie na kartce obok.
czterech_
Mithos - ale ekarta fizycznie nie istnieje,jest stworzoną wirtualnie na potrzebe jednego zakupu nibywizą, dla ludzi,którzy chcą coś kupić i potrzebują wizy,ale jej nie mają
Mithos
QUOTE(czterech_ @ 3 06 2005, 17:25)
Mithos - ale ekarta fizycznie nie istnieje,jest stworzoną wirtualnie na potrzebe jednego zakupu nibywizą, dla ludzi,którzy chcą coś kupić i potrzebują wizy,ale jej nie mają
*

Oczywiscie, ze istnieje. Jest to kawalek plastiku, z logiem VISA i numerem. Taka przezroczysta (zielonkawa) z delfinkiem. Wysylana jest poczta.

Mozna jej takze uzywac wielokrotnie jako, ze wazna jest przez rok.
Arox
Łyżka nie istnieje:)
bartek79
Kurcze, a co ja moge zrobic, jesli platnosc jest tylko przez PayPal? Problem polega na tym, ze tam w wyborze kraju nie ma Polski! No i jak ja mam podac namiar mojej karty. Moge co prawda podac np. UK, potem jakos dopisalbym ze to PL, ale nie wiem czym to grozi.
Mithos
QUOTE(bartek79 @ 16 06 2005, 10:32)
Kurcze, a co ja moge zrobic, jesli platnosc jest tylko przez PayPal? Problem polega na tym, ze tam w wyborze kraju nie ma Polski! No i jak ja mam podac namiar mojej karty. Moge co prawda podac np. UK, potem jakos dopisalbym ze to PL, ale nie wiem czym to grozi.
*

Od wczoraj PayPal Polska dziala !! blink.gif
ShtaS
kurka ma problem, dotyczacy zakupow za granica na ebayu. Ryo San kiedyś pisał faq o tym, ale nie moge go znalezc, moglby mi tkos pdac linka, lub pomoc w inny sposob? z gory thx
Jędrek
Powiedz jaki masz problem.
ShtaS
wiec jestem wtrakcie licytacji gry na ebay.com. Typ co sprzedaje jest z Wielkiej Brytanii. W jaki sposb mam mu potem zaplacic ? Chcialbym przez pay pal, ale dopiero teraz sie rejestruje i nie wiem jaki rodzaj konta wybrac to transakcji w ebayu smile.gif. Najbardziej nzalezaloby mi na takim faq od a do z smile.gif
MichAelis
tu nie ma co pisac...
Wchodzisz na www.paypal.com klikasz register i postepujesz zgodnie z instrukcjami. Musisz miec oczywiscie karte ktora umozliwia placenie w necie. Potem jak wygrasz aukcje przyjdzie mail, klikasz w nim paynow, logujesz sie na paypal i wszystko. Naprawde nie ma gdzie sie zgubic... no chyba ze nie znasz angielskiego, wiec drauj sobie zagraniczne licytacje.
ShtaS
spoko z angielkim nie bedzie problemu, msylalem ze to scierow jakise bardziej skomplikowane jest smile.gif a jak wyglada sprawa z ksoztami wysylki ? kolo mi podaje czy jest jakas sawka ustalona ? do ebaya jaki wybrac rodzaj konta w pay palu ? premium czy personal ?
MichAelis
wybierz to najprostrze, potem mozna zrobic update jak bedzie po co.
Koszty sa zawsze w aukcji podane... patrzysz ile ma napisane przy wordwide i juz. Jak przychodzi mail z ebay to kwota jest od razy powiekszona o koszty przesylki ktore podal koles, wiec za bardzo nie musisz nic robic. No chyba ze ktos nie podal tych kosztow, to spytaj wtedy...
deXter #17
Siema.
Podzielę się trochę własnym experience, który może się komuś przydać.

Polecam międzynarodowy transfer pieniężny - Western Union w Banku BPH (www.westernunion.com.pl). Pieniądze są dostępne w parę minut po udanym przekazie i są dostępne w dowolnej placówce WU w miejscu docelowym, kasę możemy wysłać w dowolne miejsce na świecie!
W zależności, czy wysyłamy czy pobieramy pieniądze z zagranicy wypełniamy odpowiedni druczek, no formularz smile.gif.

Musimy:
* znać dokładny adres drugiej osoby (musi to być osoba prywatna np. 'John Smith', a nie firma np. 'Games Store CO'),
* podać kwotę do wpłacenia lub pobrania oraz walutę (funt, dolar, euro, złotówka lub inne). Trzeba pamiętać o kursie waluty w danym kraju niż jego wartość u nas.
Przykład przy wpłacie: Bank przeliczy złotówki wg kursu w USA (ok 3,9) niż jego wartość w Polsce (ok 3,3). Czyli za przekaz 100 dolarów zapłacimy 390 zeta, a nie 330 + prowizja (więcej info na stronie pl),
Natomiast kwota, którą otrzymujemy (już w złotówkach) jest przeliczona na wartość, jakiej się spodziewamy.
* pamiętać też o dowodzie tożsamości lub paszporcie, zaznaczamy też czym potwierdzi swoją tożsamość ktoś zagranicą,
* zaznaczyć, czy płacimy za usługi oferowane przez Internet lub nie - kupujemy na aukcji internetowej lub w sklepie za granicą - z oferty na stronie www - więc [tak]),
* oczywiście musimy się podpisać i zaakceptować warunki WU (które są na odwrocie).
* otrzymać numer MTCN (o tym dalej) który umożliwi nam lub komuś wypłatę kasy.

Możemy:
* przekazać widomość dla odbiorcy wraz z przekazem,
* powiadomić go telefonicznie,
* zaznaczyć dodatkowe zabezpieczenie - pytanie i odpowiedź, na które osoba odbierająca przekaz będzie musiała odpowiedzieć tak, jak zaznaczyliśmy.
** oczywiście za dodatkowymi drobnymi opłatami wink.gif

Po wypełnienu odpowiednich miejsc, dajemy formularz Agentowi WU (jak to brzmi smile.gif Ten uzupełnia inne informacje i wprowadza je do kompa. Potem stempel oraz powierdzenia i najważniejsze MTCN - Money Transfer Confirmation Number, czyli numer potwierdzenia przekazu pieniężnego. Otrzymujemy go my i tylko my. Musimy go przekazać drugiej osobie (mejl, sms, tel, fax) by ta mogła pobrać kasę, która jest dostępna już od paru minut! Bez niego ani rusz!

Należy pamiętać np. by nie śpieszyć się by go dać tak odrazu. Czekamy na potwierdzenia wysłania towaru itp. dopiero wtedy dajemy go danej osobie. Sklepom możemy zaufać. Natomiast, jeżeli jest to gostek z takiego 'allegro' to przezorność na maxa. No bo co będzie, jak zgarnie kase, a nie wyśle paczki? Należy pamiętać, że nie każdy system płatności jest idealny i w 100% bezpieczny, pamiętamy o oszustach i przestrodze.

Paczka np. nadana z USA zawiera pewien numer np. EV785372420US. Wchodzimy na stronę United States Postal Serwice - www.usps.com i w okienku 'Track & Confirm' wpisujemy go. Tam wyświetli całą historię transportu naszej paczki - przez jakie poczty główne i miasta przechodziła. Aż do Polski.
Ciekawostą jest to, że za towar nabyty w Australi - (przeciwległy kraniec świata) zapłacimy za usługę mniej i szybciej do nas dotrze, niż z USA(!)

Więcej informacji na stronie http://e-platnosci.23.pl/ tam jest masa informacji o płatnościach za granicą, kupnem, wysyłką i dużo, dużo więcej...

I to by było tyle...

Chciałbym, by ktoś poruszył temat np. co zrobić, gdy towar 'długo' nie przychodzi - gdzie pisać, zadzwonić gdzie zdobyć info no i CO ROBIĆ?!
Aha, czy jeżeli nasza paka zaciekawi urzęd celny, to czy poinformują nas, że przetrzymują ją czy coś??
Ryhol
Ja mam takie pytanko bo mnie cena DSa u kangurow zaszokowala tongue.gif KLIK czy oni maja cos z przelicznikiem walut czy z systemem bo ni jak ta cena nie chce mi wyjsc, a z checia bym sie skusil za takie pieniadze.
Mithos
Wez pod uwage :
- koszt przesylki,
- brak gwarancji,
- brak ladowarki pasujacej do naszego gniazdka (niby mozna kupic przejsciowke ale to zawsze kilkanascie PLN),
- ryzyko cla i vat.

Nadal sie oplaca ? smile.gif
alienator
Oglądalem na egeju oferty z Guitat Hero i tak się zastanawiam ile by wyniosły koszty przesyłki do Polandu (z USA) i czy ewentualnie znalazłby się ktoś uczciwy kto by mi ową gitarę z grą zakupił? Ofkoz wpłacił bym pieniądze itd. Nie mam PayPal'a ani konta na egeju toteż takie pytanie.

Póki co to czysta teoria (chcociaż na 70%zakupię to cudo), ale chciałbym "wybadać grunt".
Ryhol
Ja sie z kumplem zamierzemy na zakup tego cuda przez ebay, tylko narazie kase trza uzbierac ;]
MichAelis
QUOTE(alienator @ 28 01 2006, 21:39) *

Oglądalem na egeju oferty z Guitat Hero i tak się zastanawiam ile by wyniosły koszty przesyłki do Polandu (z USA) i czy ewentualnie znalazłby się ktoś uczciwy kto by mi ową gitarę z grą zakupił? Ofkoz wpłacił bym pieniądze itd. Nie mam PayPal'a ani konta na egeju toteż takie pytanie.

Póki co to czysta teoria (chcociaż na 70%zakupię to cudo), ale chciałbym "wybadać grunt".

Na aukcji powinny bc napisane koszty wysylki, a jak nie ma to spytaj. Ale z USA drogo sobie licza za wysylke.
borygo911
Witam
Mam jedno pytanie
Mianowicie na dvdcrave xbox premium jest bardzo tani (ten australijski co wychodzi w marcu), ale nie umiem sprawdzic ile bedzie kosztowac przesylka, bo tam jest tylko podane ze waga(chyba) wynosi 55. Mógłby mi ktoś powiedzieć ile to by kosztowalo( sprawdzić albo chociaż na oko)
Z góry dzięki
Mithos
Unfortunately we are not shipping this console outside of Australia.
Nightmare90
Kupil ktos z was "cos" np z DVD Crave jak tak to napiszcie czy przesylka doszla nie naruszona itd i moze mi ktos powiedziec co znaczy na ww stronie PLZ? czyzby polska waluta?
Nightmare90
OKI PLZ to polski zloty to znalazlem ale tam chyba jest drogo np RE4 na GC kosztuje 198.94 zl wiec, z przesylka to bylo by ponad 200 wiec strasznie drogo ,chyba ja sie na tym nie znam.
Mithos
Bo RE 4 jest akurat drogie. Ale pare miesiecy temu kupilem np DMC 3 za 50 zl (nowka,folia,3xA). Trzeba przegladac oferty i wyszukiwac okazje. Jak sie nabierze wprawy to idzie to szybko, no i wie sie gdzie szukac. A okazji jest cala masa.

Ja zamawialem tam juz prawie 40 razy i ZAWSZE dostalem paczke. Raz UC otwieral mi przesylke z GBA SP i pozaklejali swoimi badziewnymi tasmami (otwierali nawet pudelko z konsola). Ale to bylo raz. Gry pzechodza bez niczego. Raz tez chciano mi wlepic clo, ale udalo sie tego uniknac.
Nightmare90
Jesli to prawda to dobry jestes ja moze sprobuje tylko jeszcze zobacze i moze sprobuje.
Red_XIII
Ja mam nastepujacy question. Otoz kupilem na allegro gre, sprzedawca ma podany adres polski, konto bankowe w Polsce, ale w danych telefon jest chyba angielski (0-44?). W poniedzialek napisal mi, ze wyslal paczke ubezpieczona i powinna dojsc w ok 3 dni robocze. Zdziwilem sie, ze nie poszlo to po prostu poleconym priorytetem bez dodatkowego ubezpieczenia tak jak sugerowalem - wtedy okazalo sie, ze koles jednak wysyla towary z Anglii. Zapewnia mnie, ze przesylka jest ubezpieczona, ma dojsc w kilka dni roboczych i, co najwazniejsze, podpiszę potwierdzenie odbioru (do rąk wlasnych). Z drugiej strony kumpel mowi mi, ze na pewno nie bede nic podpisywal a przesylka zostanie ordynarnie wlozona do skrzynki niczym kawal miesa (jak to polezy pol dnia w skrzynce to na wieczor pewnie juz tego nie bedzie).

Jak wiec to wyglada? Czy niemozliwym jest, zebym musial pokwitowac odbior zagranicznej przesylki?? Wszystko laduje bez mojej wiedzy w skrzynce i poczta sie potem wypina co dalej sie z tym stanie?? Kto ma racje? :-)
Mithos
Zalezy. Mozliwe sa rozne opcje.
Red_XIII
Dlatego tez chcialbym wiedziec, czy na pewno jest opcja przesylki rejestrowanej (z UK do PL)? Chce miec pewnosc, ze dostane ja za jakims pokwitowaniem, a nie do skrzynki. Sprzedawca twierdzi, ze podpisze, kumpel twierdzil, ze to niemozliwe. Wiec mam metlik w glowie :)
Mithos
Mozliwe ale takie przesylki sa drogie (z 6 czy 10 euro/funtow) wiec sie czyms takim po prostu nie wysyla.
Red_XIII
Mysle, ze 10 funtow by chyba nie placil za wysylke, bo gra warta byla 80zl. Jednak pisal, ze poszlo jako paczka ubezpieczona (na 160zl) i ze podpiszę potwierdzenie odbioru. Dlatego sie tak dziwie, facet chyba wie co pisze, gdyz sprzedal troche drogich rzeczy i kazdy klient towar otrzymal, patrzac po komentarzach. Glupia sprawa, gdybym od razu wiedzial jak bedzie to szukalbym sprzedawcy z kraju.
Mithos
Tzn nie wiem czy dokladnie 10 bo dawno nic nie zamawialem z UK. Ale w kazdym razie roznica miedzy zwykla przesylka, a taka jest spora i jak kupowalem na ebayu to z niej swiadomie zrezygnowalem bo by wyszlo zbyt drogo.
Red_XIII
ok, dzieki za odp. Zobaczymy jak to bedzie - sprzedawca brzmi przekonujaco, ale czy pokrywalby koszt wysylki rowny w prawie polowie wartosci gry? Poczekam wiec pare dni (pisal do mnie, ze w 3 dni powinno dojsc - to mozliwe, ze tak szybko??).
Mithos
Do mnie raz doszla w poniedzialek przesylka wyslana z UK w piatek smile.gif
Red_XIII
good.gif wow. No to ok, czekam wiec do piatku (nadana podobno w poniedzialek), jak nie bedzie do tego czasu to zaczne sie martwic ;-) Problem tylko w tym, ze jesli jednak nie bedzie zadnego potwierdzenia odbioru (chociaz sprzedawca zapewnia), to rownie dobrze nasza poczta moze sobie przygarnac prezencik w postaci mojej gry, a ja nigdy sie nie dowiem i niczego nie udowodnie sad.gif (jesli to dziala na zasadzie naszego listu "zwyklego")
Mithos
Ale jak kupowales przez Allegro to sie nie masz czym martwic, bo sie zalapiesz pod ubezpieczenie (chyba bo nie znam detali aukcji). Tak wiec NO FEAR smile.gif
Red_XIII
No wlasnie z tym ubezpieczeniem to sa jajka bo:

"Program Ochrony Kupujących nie obejmuje następujących sytuacji:

(....)
Sprzedający nie był uprawniony do przekazania tytułu własności.
Transakcji nie dokonano na terenie Polski.
Towar uległ zniszczeniu lub został zagubiony podczas transportu z winy przewoźnika.
(....) "

Czyli - poczta zgubi, odszkodowanie przepada (pkt ostatni). Pkt 1 - nie wiem czy mial prawo przekazac tytul wlasnosci :) Okaze sie ze to byla gra wujka kolegi kolegi dziadka znaleziona na strychu i tez nie ma odszkodowania :) Nie jestem pewien jak formalnie wyglada drugi pkt - niby towar leci z Anglii, ale placilem na polskie konto, z mojego polskiego domu :D. No i obowiazkowe jest zawsze zgloszenie sprawy na Policje - a znany jest mi tylko polski adres. Gliny beda scigac kogos w UK w ciemno dla 80zl? Dobra, nie dramatyzuje juz, czekam na szpilke i mam nadzieje ze po ponad 200 udanych transakszyns mimo wszystko nie natne sie
Mithos
Okej, ale do stwierdzenia zagubienia przez poczte potrzebna jest cala procedura reklamacyjna, a wiec i potwierdzenie nadania. Brak potwierdzenia nadania = brak mozliwosci udowodnienia, iz przesylka zostala nadana. A wtedy to mozna takie cos zglosic na policje lub prokurature jako zwykle oszustwo (Art. 286 KK).

To, ze koles wysyla z UK to Cie nie interesuje. Dostales polskie dane, polskie konto, wiec nie masz pojecia, ze koels naprawde wysyla paczke wlasnie z wysp. Zglaszajac popelnienie przestepstwa podajesz dane, ktore masz. Po jakims czasie (max miesiac) zostaje wszczete dochodzenie i dzwonisz na policja lub prokurature i dostajesz sygnature akt i wiecej do ubezpieczenia nie potrzeba.

Poza tym przy oszustwie nie ma znaczenia kwota (moze byc i 10zl) i policja ma OBOWIAZEK przyjac zawiadomienie. Wazne jest to zeby nie dac sie zbyc, a niestety jest to praktyka powszechna w roznego rodzaju komisariatach smile.gif
Red_XIII
Ok, dzieki za cenne wskazowki, Majin Vegeto ;) Sadzac po komentarzach koles wałka raczej nie szykuje (sprzedal troche towarow po 500zl i wiecej), ale i tak milo byloby wiedziec przed aukcja, ze towar przyleci z UK.
Pozdr.

Update:
hje hje doszla przesylka, starszy pokwitowal i odebral jak mnie nie bylo :) Na kopercie jest od cholery znaczkow, ale nie wiem gdzie sie doszukac ile za to zaplacono (na jednym znaczku jest napis "9p" a na reszcie "1st"). Tak czy inaczej dzieki za odzew, ide grac :)
Gasei
MAm pytanie na dvd crave jest xO premium za 1390 złociszy około. Opłaca sie kupować ?? Znaczy sie ile by wyniosła konsola razem z przesyłką ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.