Oks, pobawilem sie troche ta gra, jakies dwie godziny i oto moje spostrzezenia.
Ta gra jest podobna do Shin Megami Tensei : Nocturne w analgiczny sposob jak kolejne ff'y byly podobne do siebie. Tak wiec itemy maja identyczne nazwy, bardzo podobny jest spsoob robienia save i kupowanai itemow, podobna jest tez eksploracja terenu, ale WEWNATRZ lokacji, gdyz zewnatrz, poki co po prostu nie istnieje, wzorem ffx wybieramy lokacje do ktorej chcemy sie udac... czy dobrze to czy zle, o tym zdecyduje sie pozniej :)
To by bylo jesli chodzi o podobienstwa z Nocturne, kazdy kto gral w nocturne bedze wiedzial o co chodzi, a kto nie gral... ten powininien zagrac ;) lub odszukac temat o nocturne tam wszystko jest napisane :)
Ze zmian, przede wszystkim mamy normalne party!!! Nie moge powiedziec zeby mnie to nie ucieszylo, o ile rekrutowanie demonow to bardzo fajny patent, to jednak sa one bezosobowe... tutaj party nei tylko ma swoj charakter i osobowosc, ale takze VOICE ACTING! Tak to czego najbardziej brakowalo aby moc sie w czuc w nocturne, jest w DDS i to w naprawde neizlym wykonaniu. Poki co nasze party sklada sie tylko z trzech osob, ale wierze ze przybedzie pare nowych.
Zupelnie inny jest tez sam system gry, nie system walki, tylko gry. Teraz nie uczymy sie z megatamy nowych skilli, tylko wzorem FFX mamy specjalnego grida (duuuuzo mniejszego, ale wyst rozbudowanego) na ktorym wybieramy tzw 'mantre'. MAntra ta po osiegnieciu odpowiedniej ilosci AP osiaga status 'master' i wtedy uczymy sie wszystkich skilli ktore ona oferuje, oraz odslaniaja nam sie nowe mantry na gridzie.
To wszystko nei mialoby wiekszego sensu, gdyby nie sposob przydzielania skilli, jest zupelnie inne niz w nocturne, sami mozemy wybraz z dostepnych dla danej postaci skilli, cztery ktorych chcemy uzywac w walce, nie ma juz tak ze jedne skille zastepuja drugie, zamiast tego mamy specjalna ksiazka w ktorej sa wypisane wszystkie skille ktore dana postac sie nauczyla z wspomnainej wczesniej mantry i to z niej wybieramy to co chcemy.
Jesli chodzi o zmiany w sferze audio/visual to w jednej jest troszke gorzej, a w drugiej ZNACZNIE lepiej niz w nocturne. Muzyka jest imo troszke gorsza, mniej rockowa, mniej gitarowo/bassowa a co za tym idzie mi sie mniej podoba, ale jest naprawde bardzo fajna (chociaz po uslyszeniu xenosagi 2 to chyba wszystko bym uznal za fajne...) natomiast jesli chodzi o grafike... to jest WYRAZNIE lepiej. Lokacje w koncu zyskaly tekstury, sa duzo bardziej plastyczne i mniej... kwadratowe? Mniej schematyczne? O ile grafika w nocturne byla naprawde bardzo estetyczna i bardzo fajna, to tutaj do tej estetyki dolozono sporo efektow (deszcz), mnostwo bardzo fajnych tekstur, oraz bardzo urozmaicono lokacje, jest wiec ZNACZNIE lepiej.
Podsumowywujac, jest to calkiem udana gra, od samego poczaktku wciaga... po obejrzeniu pierwszych scenek chce sie isc dalej zeby zobaczyc o co chodzi i co z tego wynika... i po wejsciu do karmas temple, gdzie wyjasnia sie mniejwiecej, tymczasowo co i jak, nie mozna sie juz oderwac od gry tak wiec koncze i ide grac ;)
Jeszcze bardziej mnie zacheciles do tej gry. Choc w Nocturna nie gralem, to zdam relacje z mojego obcowania z gra jutro*
*
Jesli kogos to interesuje wogole xD
SMT:Nocturne bylo trudne :) zabieralem sie do tego tytulu wiele razy... wiele godzin poswiecilem na pakowanie swoich pupilkow... teraz mamy Digital Devil Saga... jestem naprawde zaskoczony:) z dwoch tytulow pierwszej swiezosci [jeszcze dochodzi Eternal Mana] DDS jest meczony caly czas... :) zaskoczylo mnie wiele np. intro :) piekny, patetyczny wokal i d'n'b... :) jesli chodzi o wizualia to nie jestem wymagajacy i oprawa pasuje jak najbardziej :) bez fajerwerkow ale stylowo :) fabularnie... hmmm Atlus mnie zaskoczyl po raz kolejny:) plemiona i pogon za rajem [Nirvana] to naprawde przyjamne:) sa momenty kiedy mozna sie posmiac :) np. stary, opuszczony na pustyni statek gdzie...
sami zobaczycie :) moze i wszystko zakrecilem ale polecam bardzooooooo!!!!!!!! naprawde mile spedzicie czas... ja sam tak wsiaklem ze po 2 dniach chcialem sie znalezc w Junkyard...
wojtasso
28 05 2005, 22:54
Dzisiaj dostałem gierke i właśnie się za nią zabieram może jutro albo pojutrze napisze jakie są moje odczucia po nocce grania powinienem już coś powiedzieć na temat gierki
Pozdro
zduniacz
25 06 2005, 07:48
Wczoraj zagrałem, bardzo mi się spodobała fabuła, tylko że ja w rpg gram bardzo sporadycznie, i oczywiście ogromny problem sprawia mi trudność tej gry. Jestem po Karmas Temple, podporządkowałem sobie te plemię na górze i teraz walczę razem z nimi przeciwko ich wrogom(moim zresztą też). No i mam trudności, po każdej zwykłej walce schodzą ze 2-3 rationy no i qrde rozwalają mnie często, Wam też tak ciężko szło? Nie mówie, że jest jakoś ultratrudno bo jakoś doszedłem tutaj gdzie jestem sam :> ale robi się coraz trudniej.. wracaliście do poprzednich lokacjo podpakować postacie troszke?
Powiem szczerze ze mam podobny problem. Gra jest dosc trudna, choc moze tylko na poczatku. Mnie osobiscie draznia losowe walki. Jest ich tak duzo! Dlatego gdy jestem w poblizu save pointu, to staram sie troche podpakowac postacie i co jakis czasie je uleczac w "oltarzyku". zduniacz jestem w chyba w tym samym miejscu co ty. Wspolnie z innym plemieniem bede atakowal nastepne.
zduniacz
5 07 2005, 14:55
Tak yab, jestes mniej więcej tam gdzie ja. Ale muszę przyznac, że zarzuciłem narazie tę grę. Za trudna dla mnie, rozwalał mnie boss w tej lokacji (walka podczas której naszym przeciwnikiem jest 2 x 5 strażników, a później pojawia się lider we własnej osobie) wkurzyłem się i gra jest narazie w odstawce. Nie lubie się denerwować :> a losowe walki tylko potęgują stresogenne przeżycia podczas szarpania w DDT :>
Dark Squall
16 12 2005, 17:38
Siemanko jatu z innejbeczk. Rozwaliem giere prawie na maxa ale nie moge otworzyc drzwi w Brutes base w pokoju gdzie walszyło się z Varine'm
Chicken
21 07 2006, 17:58
Mam 3 pytanka.
1) W DDS jest on narzucony poziom trudności czy może mamy do wybory jeden z kilku jak w SO3.
2) Która z tych gier jest trudniejsza?? DDS, a może SO3 na poziomie trudności EARTH (normal)??
3) System w DDS jest łatwy do opanowania, czy może będę musiał 2 godziny się zastanawiać "co z czym się je"
Widzę, ze Trzcina co nieco wytłumaczył, ale w "akcji może byc inaczej"
Za odp Thx.
1) Po przejsciu masz do wyboru Hard.
2) DDS
3) W sumie trudny nie jest, ale 'chwile' trzeba mu poswiecic.
Chicken
27 07 2006, 13:35
Jeszcze jedno pytanko i spadam.
Co myślicie o zamieszczeniu solucji "DDS" w Poradniku 10??
Ktoś przeszedł digital devil saga??? Pytam się ponieważ zastanawiam się czy nie kupić gierki. Niedługo premiera drugiej części i chciałbym dowiedzieć się czegokolwiek. Głównie chodzi mi o stronę fabularną gry, bo jeśli ta jest dobra to przymrużę oko na wszelkie niedociągnięcia, tylko, że fabuła musi być na naprawdę wysokim poziomie.
Dark Serge
26 02 2007, 00:13
No masz tu do czynienia z jedną najbardziej dorosłych fabuł jakie można zobaczyc na PS2 - Demony, walka o zachowanie człowieczeństwa, walki o przetrwanie w zniszczonym świecie - bah! Tyle po 10 H grania ^^'Skończe RG to następny leci DDS

A system walk tez jest jednym z bardziej wymagających.
Co do Twojego pytania dot. poziomu trudności - SO3 na Earth jest banalne ^^' w DDS jak nie uważasz co robisz to możesz zginąć w zwykłej walce .
Jednak nie zmienia to faktu, że gra "rozwija skrzydła" dopiero na hardzie:P
Mowimy o DDS 1 czy DDS2? Ta gra jest w znaczacym stopniu rozna niz Devil Summoner? Bo ten mnie w ogole nie wciagnac, Nocturne tak srednio, wiec sie zastanawiam czy brac sie za to.
dark_grzyb
3 03 2007, 23:17
Poszukuję arta o jak najwieszej rozdziałce takiego jak plakat z DDS2 [Sera + jej matra] lub jakiś inny ładny art [np Angel jak na pocztówce z DDS2 itd]. Chodzi o to by rozdziałka była jak największa i się ogólnie nadawało na plakat. Z góry dzięki za pomoc.
Może spróbuj jakiegoś z tych
http://www.animepaper.net/gallery/wallpape...tal-Devil-Saga/ ? To co prawda nie "art'y", a fanowskie tapetki, ale IMO całkiem niezłe

. Jedyne co, to na tej stronce trzeba się zarejestrować....
A, Shin Megami Tensei jak dla mnie mistrzostwo

. Coś w sobie ta seria ma...
Niebawem biorę się za DDS2, który wreszczcie (po dwóch latach od premiery gry w Japonii) wyszedł u nas... Cóż, lepiej późno niż wcale....
dark_grzyb
9 03 2007, 13:26
Już znalazłem [jakiś tydzień temu] na tej samej stronce w sekcji skanów dokładnie to co chciałem - mimo wszystko dzięki ;]
Jestem na etapie zbierania kasy na DDS2 i łudzeniu się, że w polsce da radę zakupić edycję limitowaną [wie ktoś czy na gameplay.com można zapłacić zwykłą wizą czy trzeba miec jakąś kosmiczną kartę ?]
o co chodzi z tym half w lewym górnym rogu
Prosze odpiszcie mi na to pytanie do czego służy tokułeczko w lewym górnym rogu ekranu co wskazuje czasami max, half, 6/8 itp. Bardzo prosze o odpowiedź ponieważ bardzo mnie to intryguje
Eee wymyślasz.Pobiegaj przy sklepie i zobaczysz ,że wraz ze zmianami faz słońca zmieniają się ceny i można drożej sprzedać lub taniej kupić różne towary.
bart-blank
6 06 2007, 14:13
Mam pytanko : czy dużo stracę jeżeli nie grałem w pierwszą część a zacznę grać w drugą? Czy jest zachowany jakiś ciąg fabularny między nimi ?
Tak. Jest zachowana bardzo wyrazna linia fabularna (tzn. ciag przyczynowo-skutkowy). W pierwszej czesci dazyc do takiego niby nieba bijac sie z innymi klanami, a w drugiej juz tam jestes i okazuje sie, ze...
siwypmz
24 01 2008, 16:18
Niezła giera, wysoki stopień trudności, żeź i posoka. Czyli wszystko to co lubie. Fabuła też niczego sobie, może niema za dużo filmików które pozwoliły by śię w nią bardziej zagłębić ale te które są dają rade

Miła odskocznia od tych wszyskich ff i inych infantylnych rpg. Tylko grafa odstaje od reszty, ale na to można przymknać oko nie jest aż tak źle.
Sunderland
27 01 2008, 11:02
Z początku miałem mieszane zdanie o grze, ale po przejściu jej sporego kawałka (sporo ponad 20 h na liczniku) stwierdzam, że nie jest to tytuł obok, którego można przejść obojętnie.Z początku szare, nieco monotonne lokacje (i zarąbiście długie), zostają zastąpione w późniejszej fazie gry zaiste ciekawymi miejscówkami, w których panuje wręcz psychodeliczna atmosfera.Fabuła wręcz przyciska do ekranu.Człowiek musi wiedzieć o co tu psia mać chodzi, bo teorii w głowie piętrzy sie sporo.Do tego dochodzi wypasiony (jeden z najlepszych) system walki.Klepanie attack w tej grze po prostu nie ma sensu i to mi się podoba.Dużo kombinowania.No i system rozwoju to strzał w dziesiątkę (i to dosłownie bo w FFX był Sphere Grid

).Ostatnią wisienką na torcie jest dość spory poziom trudności.Trzeba po prostu z głową prowadzić rozgrywkę oraz dokładnie planować walki (poznanie słabości wroga to obowiązek), żeby się nigdzie nie zaciąć.Tytuł zaiste zacny.
Belcoot
27 01 2008, 21:23
DDSy zacnymi RPGami są

.
Sunderland -> skoro tak bardzo się Tobie spodobały DDS, to z całego serca polecam Tobie SMT:Lucifer's Call. Ma zupełnie inny sposób prowadzenia historii (mniej się skupia na głównych bohaterach, bardziej na onirycznym świecie, w którym rozgrywa się akcja), ale pod wieloma względami jest znacznie lepsza od DDS (DDS to właściwie taka okrojona wersja Lucifer's Call

). Nie wspominać już trzeba o Personie 3, choć ta jeszcze w EU nie wyszła....
MoniqaPS2PSP
3 03 2008, 00:50
Po dds1 i dds2 gdzieś po drodze zgubiłam SMT: nocturne za którego wzięłam się wczoraj

Smakuje wybornie.
A grasz na hardzie czy normalu? Na hardzie to jest najbardziej hardcoreowy rpg na ps2 moim zdaniem - pierwszy fiend jest już wtedy naprawdę poważnym przeciwnikiem. No i game over po śmierci demi-fienda też czasami będziesz wyklinała:P.
Ale chociaż game over screen jest śliczny. Musiał być, bo się go często ogląda lol.
DDSów też się to tyczy.
A ja właśnie gram w po raz kolejny w DDS1. Ale nie od nowa - pakuję swój stary save z pierwszej tury maxująć wszystkim łebkom Mantry itd aby następna tura z sekretnym bossem poszła gładko. No i właśnie - zna ktoś jakiś trick na szybką Maccę / EXPa? Wiem, że można sępić Celle w Karma Temple, ale tak się pytam czy jest coś szybszego. Wiem, że Omoikane w Karma Temple zostawia dużo EXPa i Macci, no ale wiecie jak z nim jest. Mój sposób na kasę z Isis jest dobry, ale...no po prostu chcę wiedzieć czy można szybciej no

.
EDIT: Jeszcze jedno pytanko - są w tej grze silniejsze naboje niż Forged Shot?
CYTAT
EDIT: Jeszcze jedno pytanko - są w tej grze silniejsze naboje niż Forged Shot?
Jest, ale tylko jeden na całą grę

. Musisz wykonać jeden uber-sidequest.
Nie chodzi przypadkiem o ubicie Beelzebuba?
CYTAT
Nie chodzi przypadkiem o ubicie Beelzebuba?
Emm, nie pamiętam dokładnie, ale raczej trza ubić Orochi by zdobyć Ultimate-Fuckyeah-Ammo, którego prawdziwej nazwy nie zdradzę, bo to fajny easter-egg

, a także które tak naprawdę w ogóle się nie przydaje w grze, no chyba, że w New Game+ (amunicja zostaje, o ile dobrze pamiętam...).
A właśnie, że amunicja się przydaje:P
CYTAT
A właśnie, że amunicja się przydaje:P
Czasem tak, w celach strategicznych w sumie tylko. I działa dobrze na niewielką ilośc przeciwników, no ale jak działa, to wali criticale, a przez to ma się dodatkowe tury

. Przydaje się, ale nie w końcowym dungeonie - a właściwie tylko to zostaje po zdobyciu najpotężniejszej amunicji

.
Ja akurat używam guna na Omoikane, bo to chyba jedyny środek który zadaje mu sensowy damage (a i tak trzeba często mieć nadzieję na criticala) i dlatego się pytałem o silniejsze ammo, bo Forged na Omoikane w Karma Temple jest średnio skuteczny

.
MoniqaPS2PSP
5 03 2008, 15:14
CYTAT(Aramis @ 3 03 2008, 12:04)

A grasz na hardzie czy normalu? Na hardzie to jest najbardziej hardcoreowy rpg na ps2 moim zdaniem - pierwszy fiend jest już wtedy naprawdę poważnym przeciwnikiem. No i game over po śmierci demi-fienda też czasami będziesz wyklinała:P.
Gram na normalu i nie zauważyłam jak na razie wysokiego poziomu trudności. Świetny klimat. Podoba mi się bardziej od DDS1 i 2.
Normal to lajt w Nocturne. Hard jest za to lekko masochistyczny

Po Beelzebubie (mucha) znalazłem Magatama - naboje z 200 str:). Na Omoikane w sam raz:)
Teraz czas na 4 bestie.
CYTAT
Gram na normalu i nie zauważyłam jak na razie wysokiego poziomu trudności. Świetny klimat. Podoba mi się bardziej od DDS1 i 2.
Mnie również. Szkoda też, że DDSy to niestety takie pocięte SMT 3

. Gdyby te gry były równie rozbudowane, co Nocturne......
Ah, nie powiedziałbym, że SMT3 to taki lajt na normalu. Tzn. w porównaniu z wieloma innymi jRPG na PS2

. Są trudniejsze i łatwiejsze momenty. A hard tak na serio trudny jest tylko na początku (ba, przez pierwszą walkę przebrnąłem dopiero za czwartym razem....), przy Matadorze i przy tym ostatecznym-mega-fakin bossie

.
DDSy w sumie też znowu takie łatwiutkie nie były. Przyznam, że ostatni boss w DDS2, choć wszędzie piszą, że jest żałośnie łatwy, mnie załatwiał tyle razy (i to pod koniec walki), że mając już dość, odłożyłem grę na jakiś tydzień, zanim ponownie się za niego zabrałem...
Ja tak miałem z Final Bossem DDS1 i bossami na lotnisku w DDS2 (Serph powracał do drużyny ze swoim żałosnym levelem:P) no i Vritrą w EGG Instalation.
Wszyscy dodatkowi bossowie w DDS1 padli, łącznie z Huang Longiem. W sumie byli średnio wymagający (Stara szkoła RPG - dopakujesz level to przejedziesz po nich bez większych problemów). Teraz New Game+ i Demi-Fiend;]
CYTAT
Teraz New Game+ i Demi-Fiend;]
Walczyłem z nim raz. Załatwił mnie w pierwszej turze. Nie na moje siły to

.
Jelithe
20 04 2008, 15:11
Może mi podpowiecie w jednym miejscu.
Jestem w cytadeli Solids (tam gdzie głowy z czerwonymi oczami) i muszę znaleźć dwa klucze aby umieścić je w okrągłych otworach głów, które zagradzają mi drogę do drzwi. Znalazłam prawy klucz, kiedy pokonałam kobietkę na koniopodobnym stworze, ale nie mogę znaleźć drugiego.
Nawet cofnęłam się na inne piętra i do podziemi myśląc, że może coś pominęłam, ale nie mogę znaleźć.
Czy oba klucze są na tym samym piętrze?
Pomocy!!
Belcoot
20 04 2008, 20:07
CYTAT
Czy oba klucze są na tym samym piętrze?
Są na tym samym piętrze. W tym miejscu, gdzie masz savepoint jest chyba czworo drzwi, każde prowadzące jakby do innej części, eee, bazy Solidsów. W dwóch z tych czterech części powinny być gdzieś te klucze (w obydwu przypadkach się je zdobywało po pokonaniu sub-bossów, jeśli dobrze pamiętam)....
diesvindu
1 06 2008, 08:58
Witam.
Jako, że nie znalazłem topicu o DDS2 to chciałbym tutaj poprosić o pomoc
Mianowicie chodzi o to, czy ma ktoś jakiś sposób na pokonanie przedostatniego bossa w DDS2?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.