Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Podradnik domowy dla noobów.
Forum PSX Extreme > Kąciki > Halo Arena
Stron: 1, 2, 3
Saunter
Kazdy z nas byl kiedys noobem:) Proponuje bardziej doswiadczonym i nie ma co gadac duzo lepszym graczom o rozne podpowiedzi na tematy:
- jak sie poruszac
- najskuteczniejsze bronie
- taktyka
- i co przyjdzie do glowy.
Ja sam jestem ultra poczatkujacym i chetnie poczytalbym rady od polskiej elity Halo 2.
Licze na odzew smile.gif
SIKI
graj z elitą polskiego halo2 to się nauczysz grać wink.gif
ot taka moja rada...
Maiden
bronie : Snajperka podstawą

Mixy=snajpa + shotagan lub miecz
battle rifle + zielone

duale=Plasma rifle + pistol lub smg
2 x pistol
zielone+pistol
Smg + pistol

Z rakiet nie strzelac we wroga w maire mozliwosci , tylko w sciany no oczywiscie można stzelac headszoty z bazooki to jest full pro

8O

Wystrzegac sie needlerów . nic dodac nic ujac ...no ...jedna rzecz...celowac w leb a nie k*tasa :wink:

Ja tam w to halo jest słaby ale to sa podstawy .
Raptor

- jak sie poruszac

Madrze i nie leciec na jana czy za kims.
- najskuteczniejsze bronie

Wszystko zalezy od sytuacji (stad podzial na krotki dystans i dlugi)
- taktyka

Przede wszystkim myslenie... za duzo by pisac, ale najwazniejsze - ubezpieczac snipera. MOWIC przez MICa! (kto gdzie z czym jest, co wzieles). Upuszczaj snajperki i inne 'map power weapons' jedynie w dogodnej sytuacji, aby wziasc 2ga ponownie.
- i co przyjdzie do glowy.

(skromnosc mode on)Niedlugo troche filmikow ponagrywam ;P laugh.gif (skromnosc mode off)
Ja sam jestem ultra poczatkujacym i chetnie poczytalbym rady od polskiej elity Halo 2.

Zapoznaj sie na sucho (sam grajac) z mapkami - to jest podstawa. Wiedz jakie bronie gdzie leza, uzywaj timera, ktory jest w grze (do timingu respow broni/power upow). Sciagaj filmiki z trickami, montaze - podpatruj jak inni graja (m.in. poruszanie sie). Jeszcze raz... MYSL PODCZAS GRY - polowa sukcesu.

Troche porad pro maidena lol wink.gif
bronie : Snajperka podstawą

Zwlaszcza na close range, albo jak sie z niej nie potrafi strzalac? laugh.gif
Mixy=snajpa + shotagan lub miecz

Zalezy od mapy
Z rakiet nie strzelac we wroga w maire mozliwosci , tylko w sciany no oczywiscie można stzelac headszoty z bazooki to jest full pro

Chyba pod nogi, albo bardzo blisko - jak nie zginie to dobic za pomoca BR. A jak jest z bliska to nie robic bron boze jak maiden i nie wciskac R! laugh.gif wink.gif tylko podskoczyc i B (podskok + melee rakieta = 1 hit kill)
Wystrzegac sie needlerów . nic dodac nic ujac ...no ...jedna rzecz...celowac w leb a nie k*tasa :wink:

Takie rady sobie zachowaj dla siebie bo nigdy nie bedziesz dobrze gral jak tak bedziesz robil. Tak jak w halo1 bylo, ze 2 w cialo i jeden w glowe. Tak tutaj 3 w cialo (prysnie tarcza) i 4ty w glowe. W cialo duzo latwiej trafic...
Ja tam w to halo jest słaby ale to sa podstawy .

Z czescia bym polemizowal.
Goldi69-PL-
Jakis ten moj poradnik do Halo byl mniej krotki :?
Chyba to zalezy od glebi gry.

Ja Ci nic nie polece bo nOObem jestem i po ostatnim lanie u Cegly (w Halo) na 10 meczy 9 na Livie przegralismy (w tym z 8 przez moj ujemny ratio), nie ma co ukrywac jestem nOObem w Halo 2 i nie bardzo sie tym przejmuje. Halo mnie denerwowalo jak mi nie szlo a ta gra mnie poprostu irytuje, czasami 2-3 razy na partie a czasami z 20.

Swoja droga nie chce moze ktos kupic Halo2 :wink:
<Oskarious>

Swoja droga nie chce moze ktos kupic Halo2  :wink:

Goldi nawet ty namawiasz do złego... 8O laugh.gif sad.gif :cry:
Flaha

Swoja droga nie chce moze ktos kupic Halo2  :wink:
Goldi znormalniał po kilku dniach choroby :wink:
Raptor
Stay on topic icon_evil.gif.
Maiden
Raptorze chyba sie ze mna zgodzisz ze w fevorze walki gdy wszyscy chodzą " nadszarpnieci" raczej jak sie ma tego BTR (mowa o trybie MLG) to raczej wypadałoby strzelac w tę szmieszną kuleczke znajdujaca sie nad szyja wroga :wink:

Można byc też chytrym, podniesc shotgana i stac w teleporcie (hmm happy.gif??) i czekac aż jakis ciekawski tam zajrzy =-)
Można też podniesc znajdujcaca sie na mapie bazuke ( coagulition , ascension ) i sie wepachac do bunshee =-D

A jesli mial bym cos dodac to nie pchac sie "na afere" ot co ohmy.gif[...]No chyba ze sie jest mega rzeznikiem BaNaNem laugh.gif :wink:
Saunter
Dzieki za dotychczasowe rady, szczegolnie dla Raptora, ktory rzeczowo odpowiedzial.

Prosze jednak o kolejne spostrzerzenia, bo takie wskazowki moga byc cenne.
-Hp- BaNaN
Oto poradnik od nooba dla noobów

Miecz nie jest po to żeby z nim szarżować na wroga który jest daleko. Zawsze uważaj żeby cię ktoś z tyłu nie zaszedł. Jak masz bazooke to uwarzaj na wszelkie palmy i przeszkody które są tuż przed tobą. Jak masz snajpe to liczy się spokuj znaczy że nie celuj nerwowo. Poznaj mapy na sucho najpierw zobacz gdzie co jest gdzie jak można wskoczyć itp.. Shotgun choć osłabiony nadal jest dość mocny ale na małą odległość a najczeście strzał z shotguna trzeba doprawić melem. Jak koloeś ma pojazd a ty bazooke to pamiętaj o opcji z samonaprowadzaniem. Nigdy nie leć w lini prostej do kolesia. na niektórych mapach część broni można brać przez sufit lub ściany to samo jest z dobrze ustawioną flagą. czasem warto najpierw wrzucić bułke a po jej wybuchu dopiero wejść. Jak snajpujesz to upewnij się że za plecami nie masz nic co może wybuchnąć. Nawet jak masz over Shielda to jak ktoś ci z zielonego (pipi),nie to po twoim shieldzie. Jeśli grasz z radarem to pamiętaj że jak idziesz na kuckach to cię nie widać. Plasma rifle też dość szybko zabiera shielda. No i to co mówi Raptor cały czas mode myślenie on.
Raptor
Raptorze chyba sie ze mna zgodzisz ze w fevorze walki gdy wszyscy chodzą \" nadszarpnieci\" raczej jak sie ma tego BTR (mowa o trybie MLG) to raczej wypadałoby strzelac w tę szmieszną kuleczke znajdujaca sie nad szyja wroga    :wink:

Nope, Nope, Nope, Safe, Safe, Nope smile.gif Jezeli mu nie prysnie tarcza od czyjegos ostrzalu to nie. Lepiej i tak zawsze wpierw w cialo, w ktore masz duzo wieksze szanse trafic a potem dopiero w glowe.

Można też podniesc znajdujcaca sie na mapie bazuke ( coagulition , ascension ) i sie wepachac do bunshee =-D

W przypadku coagulation... i pozwolic aby nie mial kto stracic banshee/ghost/jeep atakujacych twoich snajperow?

Miecz nie jest po to żeby z nim szarżować na wroga który jest daleko.

A dokladniej: Miecz nie jest po to by z nim latac na wierzchu. Jak sie przeciwnik odpowiednio blisko zblizy to mu sie aplikuje niespodzianke w postaci szybkiej zmiany na miecz i lounge.
strzał z shotguna trzeba doprawić melem.

Najlepiej robic to po prostu odruchowo (strzal, potem melee - czasem zdazy sie ze jeszcze po tym przezyje :roll: - nie ma to jak lag).
na niektórych mapach część broni można brać przez sufit lub ściany to samo jest z dobrze ustawioną flagą.

Do wyjscia patcha, ktory zawita na konsoli kazdego (na turniejach bedzie patch) uzytkownika podlaczonego do LIVE i zalatwi ta sprawe w duzej mierze.
-Hp- BaNaN
A przypomniało mi się coś jak walniesz mela w ryj z takich rzeczy jak flaga, czaha i bomba to typ ginie od jednego mela. Podpowiem ci jeszcze że na dach budynku na Zanzibarze morzna wskoczyć i nie jest to skomplikowane potrzeba tylko bułki jednej. A na BC jest kilka wejść na bazy nie tylko to które było w jedynce. Na niektórych mapach są schowane bronie np. na Ivory tower jest Carbine (to zielone (pipi) z przybliżeniem). Dobrą rzeczą jest wykorzystanie tych wybuchających pudeł np. jak ktoś na Ivory towerze będzie wchodził od shielda a wybuchowe pudło jeszcze będzie stało to morzna mu niespodzianke zrobić. ghost ma jedno słabe miejsce jest to takie gówienko na tyle lewego skrzydła. Więcej już mi nic do głowy nie przychodzi. A na koniec pamiętaj że sam dobry Aiming nie wystarczy potrzebna jest jeszcze znajomość map i trochę szczęscia.
Raptor
A przypomniało mi się coś jak walniesz mela w ryj z takich rzeczy jak flaga, czaha i bomba to typ ginie od jednego mela.

Jedynie pod warunkiem ze podskoczysz i go walniesz. Walniecie ot tak w ryja jest na dwa uderzenia.
YETI
Takie jedno (noobowskie) pytanko, nie wydaje wam się ze needlery przebijają się przez overshielda ?
Już spotkała mnie kilka takich sytuacji ze miałem na sobie prawie całego overshielda, przeciwnik do mnie strzelał dwoma needlerami i po chwili było po mnie. Tak jakby igły przebijały się przez „ochronke”.
Raptor
W zamknietym pomieszczeniu (na hoscie zwlaszcza) - np. tuneliku jakims dwa needlery sa zabojdze, ale tylko wtedy... na dluzszy dystans dalej ssa.
Hubi
1. Którą bronią najlepiej niszczyć osłony przeciwników?
2. [on-line] Czy grając w multiplayerze nasi przeciwnicy maja jakies oslony (tak jak przeciwnicy w singlu) a moze wystarczy jeden celny headshot np. z Magnuma aby zabic wroga?
Flik
1. rozumem tongue.gif
2. nie. maja tylko gacie i nie wolno ich niszczyc xD
Flaha
Hey przelotem na forum patrze fajny temacik to mam małe zapytanko:
Jak sie w tą gre gra ?? Niech mi ktos wytlumaczy bo gram i gram i nic mi nieidzie sad.gif
Hubi
QUOTE(Flik @ 18 06 2005, 15:05)
1. rozumem tongue.gif
*

Poziom odpowiedzi odpowiada poziomowi inteligencji piszacego.
SIKI
lol, flik zjechany przez predatora xD
2. Tak, każdy ma shielda całego. Można ustawić bez shieldów, ale zazwyczaj gra się z tymi właśnie ochronkami.
na Online Plasma Pistol naładowany do max jak trafi zabiera całego shielda, wystarczy potem jeden celny headsot z Battle Rifle i mam fraga.
Jest tzw n00b combo.
Flik
QUOTE(Hubi @ 18 06 2005, 21:39)
*

ale ty jestes dziwny. odpowiedz byla adekwatna do pytania -_-''
Hubi
QUOTE(Flik @ 19 06 2005, 10:39)
QUOTE(Hubi @ 18 06 2005, 21:39)
*

ale ty jestes dziwny. odpowiedz byla adekwatna do pytania -_-''
*

Watpie. Zastanow sie ktora odpowiedz jest madrzejsza. Twoja:
QUOTE(Flik @ 18 06 2005, 15:05)
1. rozumem tongue.gif
*

Czy moze Sikiego:

QUOTE(SIKI @ 18 06 2005, 21:47)
lol, flik zjechany przez predatora xD
2. Tak, każdy ma shielda całego. Można ustawić bez shieldów, ale zazwyczaj gra się z tymi właśnie ochronkami.
na Online Plasma Pistol naładowany do max jak trafi zabiera całego shielda, wystarczy potem jeden celny headsot z Battle Rifle i mam fraga.
Jest tzw n00b combo.
*

BTW Siki dzieki za inteligętną odpowiedz. Jeszcze jedno
A czy w multiplayerze jak sie rozwali juz komus shielda to po jakims czasie sie on odnowi (tak jak w singlu)?
-GLD-Uzny
A samemu nie mozna sprawdzic?
Wlacz sobie split screen i (pipi)nij sie granatem.
KarCzoH
Uzny ,ale ty jesteś niemiły tongue.gif Może chłopaczyna nie ma w domu dwuch padów wink.gif laugh.gif

Hubi odnawia się.

PS:
Uzny JOKE ^^
Hubi
Pytam sie bo nie wiem czy w multiplayerze on-line jest tak samo jak w off-line (patrzac po filmikach wiem ze tak nie jest).
SnakeMayCry
QUOTE(Hubi @ 20 06 2005, 13:38)
Pytam sie bo nie wiem czy w multiplayerze on-line jest tak samo jak w off-line (patrzac po filmikach wiem ze tak nie jest).
*

Zależy o czym mowisz, bo w większoście rzeczy wszystko jest tak samo, ale np. w multi swordy się nie zużywają.
Hubi
QUOTE(Jędrek @ 20 06 2005, 17:01)
QUOTE(tekA @ 20 06 2005, 07:30)
A propo Sfory to jeden z lepszych polskich seriali nie to co teraz te wszystkie Gliny i inne Oficery. Skończył się chyba drugi sezon Kryminalnych bo [SPOIL] zaje.bali Zawade [SPOIL]
*

W multi w ogole powinno ich nie byc. Imo.
*

O co chodzi jakby??

Na jednym filmiku widzialem ze ktos podskoczyl i strzelil z bazooki w ziemi gdy byl w powietrzu i zamiast zginac jak to ma miejsce w singlu, to wylecial w gore.
Jędrek
Pewnie zrobil jakis trick.

Napisalem, ze miecza byc nie powinno bo to najbardziej n00bowska bron w calej grze i tylko psuje zabawe.
Frank Jaeger
QUOTE(Jędrek @ 20 06 2005, 18:58)
ROTFL  laugh.gif

Ostatnio wypowiadalem sie w temacie o serialach w TV  ninja.gif  ninja.gif

Ofkoz, chodzilo mi o wypowiedz Snake'a wink.gif
*

Nie no wiesz.. troche w Halo pograłem na Lajwie i nie raz widziałem Kryminalnych
tongue.gif A co do samej obecności Energy Sworda to imo w team slayerze może być.. gdy powiedzmy 3 osoby bronią jakiegoś punktu na mapie mają w ten sposób pewną przewage nad atakującymi.. najbardziej irytuje mnie obecność energy sworda i rocket launchera w 1 vs 1 icon_evil.gif Już nie raz mi się zdarzyło, że grałem z kimś właśnie Head to Head.. gość ustawił warlocka, wziął camo i przykucnięty kampował z energy swordem.. albo na (nie pamiętam, jak ta mapa się nazywała- taka żółta, kwadratowa z dwoma turretami naprzeciw siebie tongue.gif) wziął bazooke i napier.dalał cały czas z daleka.. przez takie idiotyczne patenty 1 vs 1 w halo 2 nie ma imo sensu..
Frank Jaeger
QUOTE(Jędrek @ 20 06 2005, 20:42)
Sword na Warlocku ? Nie widzialem jeszcze :|
*

Chodziło mi o Lockout tongue.gif
Raptor
Masa postow pokasowana, masa warnow... Koniec z tym - dzis jest BAD FUR DAY i nie mam litosci dla nikogo. Ci ktorzy nie dostali to niech sie nie ciesza bo o nich nie zapomnialem (dostaniecie w swoim czasie).
Koniec ze SPAMem.

Mr_Bobek: Nie przeginaj.
Niezadowolonych zapraszam na PRV (i tak nic nie wskoracie).

ps. Sorry my bad za blad w nicku.
player
dawno nikt tu nie pisał.mam nadzieje że dostane odpowiedz smile.gif
ktos poradzi jak walczyc na krótkim dystansie?nigdy sie nie moge zdecydowac czy walnac plazmą (przeciwnik blisko-moze trafie),czy normalnie ostrzał,a może zaskoczyć przeciwnika mieczem?
opłaca sie skakać?
jak należy strafe'ować?
wracając do miecza,jak najefektywniej go używać?jakieś triki?wyskakiwac przed udeżeniem?
czy tylko ja radze sobie tak źle z defaultowym na wielu mapach smg?jak tego używać?
co do map,to na której najlepiej uczyć sie grać?a może na wszystkich po trochu zeby poznawać mapy?
jak moge nauczyć sie poruszania po mapie?chodzi mi o skróty itp.
gram na xlinku czy na xbc mozna spotkac kogoś z leprzych polskich graczy?
na xbc sa turnieje z tego co wiem.nie żebym miał szanse:) ale na jakiej to jest zasadzie?często sie odbywają?
CichyGrzmot
Ja Ci moge odpowiedzieć.Poprostu tego wszystkiego Ty musisz sie nauczyć.Musisz to sam poznać, nic Ci nie da, jeśli Ci to ktoś powie.
Goldi69-PL-
grac,grac,grac,grac czasem oblukac jakis filmik z gameplayu i podpatrzec jak to robia najlepsii a potem...... grac, grac, grac

a najlepiej, sprzedac halo 2 kupic drugiego pada i z kumplem na splicie w Halo CE zagrac wink.gif
player
dobra powiedzcie mi choć jedna rzecz
na jakim look sensivity gracie?gram na najwolniejszym,najlepiej sie celuje(przynajmniej mi).z drugiej strony,juz tyle razy (pipi)walem bo nigdy nie da sie obrocic na czas gdy ktos jest np. za mna smile.gif
-GLD-Uzny
5-6
player
pfffff.5-6?pikus:)
pytanko kolejne(napewno noobowskie ale nie wiem czy do tematu).w co gra wiecej osob?H1,H2?straszny pojazd niektorzy tu robia H2 zauwazylem.co niby w nim jest nie tak?
Saunter
Wejdz na Xbox Connect to zobaczysz:) W Halo 2 gra M-A-S-A ludzi, ja uwielbiam tę grę, innym pasuje Halo CE bo jest skillowe. Wsio
player
no wlasnie.halo2 nie jest skilowe?moim zdaniem(zdanie nooba)jest.uderzam grac:)
Saunter
Mniej od H1, co mi nie przeszkadza smile.gif
YETI
jest skillowe(Team Hardcor, BR na starcie) ale H1 jest ultra skillowe, a PDZ podobno jest jeszcze bardziej skillowe niz ultra skillowe H1 wink.gif heheh
-GLD-Uzny
Skillowe to nie znaczy ze jest mniejszy autoaim czy cos, chodzi o cala gre, cala ROZGRYWKE. Nie tylko o celowanie, bo to tylko jej czesc. Mniejsza z tym, h2 grane jest tylko dlatego ze ma online. Kto przy zdrowych zmyslach gralby na lanie w h2 majac do dospozycji h1 ntsc (no tak, sorry, tylko totalne nuby - "ale (pipi) te duale").
Maiden
jest skillowe(Team Hardcor, BR na starcie)

G*wno prawda.Kto pierwszy zacznie strzelac ten wygra pojedynek ( mowie o bezposrenim starciu )
Zreszta najpesza mapa H2 ( i chyba jedyna dobra, no ok ascension na sile) czyli Lockout ogranicza sie do kampienia na jednej z Baz.

Uzny dobrze to ujoł tu chodzi o rozgrywke.
YETI
QUOTE(@-t M@iden @ 21 12 2005, 01:14) *

jest skillowe(Team Hardcor, BR na starcie)

G*wno prawda.Kto pierwszy zacznie strzelac ten wygra pojedynek ( mowie o bezposrenim starciu )
Zreszta najpesza mapa H2 ( i chyba jedyna dobra, no ok ascension na sile) czyli Lockout ogranicza sie do kampienia na jednej z Baz.

Wiesz nie zawsze jest tak ze zaczniesz pierwszy do kogos strzelac i juz masz fraga w kieszeni.
Z tymi mapami troche przesadziłes, przeciez jest jeszcze Midship, Ivory tower, Warlock, Beaver Creek no i to wszytsko smile.gif

Maidan lepiej powiedz skad masz info ze przy Halo3 siedzi ekipa odpowiedzialna za jedynke.
Maiden
Wiesz nie zawsze jest tak ze zaczniesz pierwszy do kogos strzelac i juz masz fraga w kieszeni.

W halo 2 tak nie jest blink.gif ?
Na pewno blink.gif ?
Kurde a myslalem wacko.gif

Z tymi mapami troche przesadziłes, przeciez jest jeszcze Midship, Ivory tower, Warlock, Beaver Creek no i to wszytsko

Midship-Kto pierwszy do zielonego
BC- Mega z(pipi)any w stosunku do pierwowozru.Kto pierwszy na czerwona baze z rakietami i zielonym
IT- Kurewskie kampienie przy shieldzie.

W ogole cala ta gra jest do D smile.gif

Skad mam to info smile.gif ?
Farmer mnie taka informacja uraczyl smile.gif
A Farmik ma wtyki cool.gif
Beware ninja.gif

wink.gif
Flaha
buehehe nad czym wy sie rozwodzicie ZE HALO 2 jest skillowe blink.gif lol to chyba z needlera to wtedy jest pro skill bo trudno jest tą bronią grac ale reszta jest łatwa strasznie łatwa wrecz zadne wyzwanie. wacko.gif
Wojtass

zgadzam sie cool.gif jak grasz z moderami albo koleś standby`aja Ci walnie to wtedy nie wygrasz closedeyes.gif

laugh.gif laugh.gif laugh.gif
YETI
QUOTE(Wojtass @ 21 12 2005, 22:43) *

zgadzam sie cool.gif jak grasz z moderami albo koleś standby`aja Ci walnie to wtedy nie wygrasz closedeyes.gif

laugh.gif laugh.gif laugh.gif

No akurat miałem cos innego na mysli (dwóch na jednego, przyklejenie plazmy, head shot no i jeszcze mamy Energy Sword wink.gif heheh)
Maiden
jeszcze mamy Energy Sword wink.gif

Kurde zapomnialem o tej Broni blink.gif
To jest esencja skilla. Nie ma to jak Team Swords na BC laugh.gif

H A L O 2 = cool.gif
H A L O 2 Map Pack = cool.gif + cool.gif
H A L O 3 " KUPA's Return" = cool.gif + cool.gif + cool.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.