Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Ninja Gaiden
Forum PSX Extreme > Platforma > Microsoft > Ninja Gaiden
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30
Soul
NGB Bede mial na dniach(niedziela);] Yupi!!!! blush.gif
Diabeu
ty no stary, zadziwiasz mnie icon_twisted.gif
Soul
a Tobie oco chodzi?;P ...znowu.......... ;]
Diabeu
QUOTE(Soul @ 23 09 2005, 14:51)
NGB Bede mial na dniach(niedziela);] Yupi!!!! blush.gif
*

żadnej literówy:F
Soul
Heheh NG -B Testing......Jutro opisze wrazenia:)

S-po-iler --->
---------------------------------------------------------
Oka Lecimy Gra Wydaje sie byc jeszcze ladniejsza albo dawno w nia niegralem:P
Poczatek ......Cool - Inny
» Kliknij by pokazac spoiler, kliknij znowu by go schowac... «
matek_79
QUOTE(Soul @ 24 09 2005, 20:55)

S-po-iler --->
Oka Lecimy  Gra Wydaje sie byc jeszcze ladniejsza albo dawno w nia niegralem:P
? Ryo Zeskakuje i jednym cienciem przecina zlego Brazowego Ninja hyh.gif Ayane kazda ze Swych podpowiedzi czyta nam pieknie na glos biggrin.gif sam Save point wyglada tak samo mianowicie  :menu" jezeli tak mozna to nazwac Save pointu wyglada fajniej smile.gif no i znalazlem Smook Bomb O_0  Kij tesh jest ogulnie jesttroche nowych scenek itemy po ukladane jeszcze calkiem inaczej jak mialo to miejsce w HP1 aa no i tlo w glownym Menu rzadzi ...hehehe ps wlasnie skonczylem 2 Chapter jest Bosko must Have !!!! ..gra wydaje sie byc ciut trudniejsza...ps pamietacie jak tu sie te fajne stroje wybiera??biggrin.gif:biggrin.gif:biggrin.gifD: bo ja nie ;> a napewno jakies sa ;] a na kazdym przerywniku wgrze sa teraz ladne napisy jak by ktos czegos nie uslyszalmoze sobie przeczytac:P:P:P elO!!

*

Soul jak z kamera? Porawili jej prace, czy nadal trzeba z nia walczyc tak jak bylo w 1 NG? I jak jest z poziomami trudnosci- sa tylko te podstawowe czy doszedl ten trudniejszy?
mobie
pograłem chwile, w zasadzie doszedłem do połowy drugiego lewelu.

nie wiem moze przeoczyłem, ale nie ustawiało się poziomu trudności...

pierwsze intro chyba takie samo jak w zwykłym NG

na samym poczatku gry inna wstawka, potem do drugiego levelu wszystko było identyczne jak w podstawowym NG. nawet elixiry są w tych samych miejscach. no moze pozatym że w jednej skrzyni były jakieś ogłuszające bomby.

ta sama grafika, ta sama kamera, wszystko identyko.

troche odechciało mi się grać w tą samą gre z innym menu i nowa nazwą , bo tydzien temu przeszedełm NG poraz 3.

moze dalej sa jakieś nowe levele ale się już nie dowiem bo odechciało sie grać smile.gif
Soul
QUOTE(matek_79 @ 25 09 2005, 18:01)
QUOTE(Soul @ 24 09 2005, 20:55)

S-po-iler --->
Oka Lecimy  Gra Wydaje sie byc jeszcze ladniejsza albo dawno w nia niegralem:P
? Ryo Zeskakuje i jednym cienciem przecina zlego Brazowego Ninja hyh.gif Ayane kazda ze Swych podpowiedzi czyta nam pieknie na glos biggrin.gif sam Save point wyglada tak samo mianowicie  :menu" jezeli tak mozna to nazwac Save pointu wyglada fajniej smile.gif no i znalazlem Smook Bomb O_0  Kij tesh jest ogulnie jesttroche nowych scenek itemy po ukladane jeszcze calkiem inaczej jak mialo to miejsce w HP1 aa no i tlo w glownym Menu rzadzi ...hehehe ps wlasnie skonczylem 2 Chapter jest Bosko must Have !!!! ..gra wydaje sie byc ciut trudniejsza...ps pamietacie jak tu sie te fajne stroje wybiera??biggrin.gif:biggrin.gif:biggrin.gifD: bo ja nie ;> a napewno jakies sa ;] a na kazdym przerywniku wgrze sa teraz ladne napisy jak by ktos czegos nie uslyszalmoze sobie przeczytac:P:P:P elO!!

*

Soul jak z kamera? Porawili jej prace, czy nadal trzeba z nia walczyc tak jak bylo w 1 NG? I jak jest z poziomami trudnosci- sa tylko te podstawowe czy doszedl ten trudniejszy?
*

Kamera ta sama mad.gif poziom trudnosci brak wyboru na samym poczatku pewno trza przejsc gre co wlasnie czynie icon_twisted.gif wiec pokico nic nie wiadomo na temat nowych poziomow trudnosci muzykaw glownym menu rzadzi ;] a i wart otesh wspomniec ze kazdy z przeciwnikow moze zablokowac najmocniejsze UT od tak O_0
a i nowa kombinacja rzutu tego co Ryo bierze typa z glowe teraz robi sie go X+A blush.gif to tyle reszte nalezy domnie a wam jak najszybciej polecam sie do tej gry zabrac:D ps....brak clear Save z NG = przechodzenie gry na normalu (strata czasu!!!)
Siarex
A kto ci kaze przechodzic na normalu? ja tez nie mam clear saevu wiec lece na hardzie i jest bosko icon_twisted.gif BTW strój wybiera sie w miejscu gdzie wybierasz slot z zapisaną grą(wystarczy nacisnąć Y ), lecz chyba trzeba przejsc najpierw gre zeby cos odblokowac
SIKI
chu.jnia, że nie działa SAVE ze starego Gaidena confused.gif
Chciałbym od razu zobaczyc Blacka z #HP1 i #HP2
Soul
QUOTE(Siarex @ 26 09 2005, 15:32)
A kto ci kaze przechodzic na normalu? ja tez nie mam clear saevu wiec lece na hardzie i jest bosko icon_twisted.gif  BTW strój wybiera sie w miejscu gdzie wybierasz slot z zapisaną grą(wystarczy nacisnąć Y ), lecz chyba trzeba przejsc najpierw gre zeby cos odblokowac
*

Jak Wybrales Harda.....??? ja po wcisniaciu New Game niemialem mozliwosci wyboru poziomu trudnosci.....
estel
[wymoderowalem sie ze wzgledu na regulamin ;]]
sentinel
ekhem... - rozmowa kontrolowana... rozmowa kontrolowana... ;-)
>>I to podwójnie.TH<<
Siarex
QUOTE(Soul @ 26 09 2005, 16:05)
QUOTE(Siarex @ 26 09 2005, 15:32)
A kto ci kaze przechodzic na normalu? ja tez nie mam clear saevu wiec lece na hardzie i jest bosko icon_twisted.gif  BTW strój wybiera sie w miejscu gdzie wybierasz slot z zapisaną grą(wystarczy nacisnąć Y ), lecz chyba trzeba przejsc najpierw gre zeby cos odblokowac
*

Jak Wybrales Harda.....??? ja po wcisniaciu New Game niemialem mozliwosci wyboru poziomu trudnosci.....
*

Mialem od razu hard tak samo jakbym w oryginalnym NG odpalil new game .
senman0
Super nowosci sa w tym blacku ale jak gra sie na hard i wery hard to jest dopiero hp1,trzeba master ninja przechodzic wtedy wlancza sie hp2 ale to jest hardkor i slinotok,juz 5 godz mecze sie z bosem na statku masakra jaka trudnosc
Soul
Jest Tak jak Tecmo nam obiecalo gra jest jeszcze bardziej prz$%#*^$*(# O_0 OPOR!!!
SIKI
SOul, przykłady byś jakieś podał ;]
Diabeu
w HP2 nie grałeś? każdy przeciwnik ma rzut na ten przykład, na dodatek tak gdzie np. miałeś ninjasów zwykłych to teraz są te białe wafle plus np. czarni ninjas co grzmocą explosive shurikens, a tam gdzie byli czarni ninjas to masz "koteczki", mnie sprzętu znajdujesz, w skrzyniach mogą siedzieć przeciwnicy

no same fajne rzeczy

i Ogry
Infinite
No ja jestem po dluzszej sesyjce i narazie duzych zmian nie zauwazylem, ale pewnie dlatego, ze nie wybralem poziomu trudnosci bo nie ma takiej opcji (jakim cudem Siarex to zrobiles?). Mecze normala, i poza paroma wstawkami (nic nie wnoszacymi trzeba dodac) zadnych nowosci nie uswiadczylem.
Co do samej gry to grajac w NG myslam\lem ze grafioza bardziej wy(pipi)ana byc nie moze, ale jak widac Team Ninja potrafi ;> Blur z DOAU, bardzo ladnie ie przezentuje. Twarze postaci sa dokladniejsze (Tenrai). Pozatym nie wiem czy tylko ja odnioslem takie wrazenie, ale gra wydaje sie szybsza niz poprzednia wersja wiec tu tez plusik. Nowa zabawka w postaci Lunar'a, bardzo przyjemna w obsludze ;} O nowosciach bede mogl mowic (prawdopodobnie) kiedy odblokuje inne poziomy trudnosci i pewnie wtedy dopiero zacznie sie hardkor. Wiec to tyle narazie.

I jeszcze pytanie do Soula > dzie jest filmik z DOA4 w tym NG? Bo jakos go nie widac...
Siarex
Musze miec jakis hacked wersion bo jak daje new game to mam dwa poziomy trudnosci normal i hard biggrin.gif
Ozi
QUOTE(Infinite @ 28 09 2005, 10:18)
Nowa zabawka w postaci Lunar'a, bardzo przyjemna w obsludze ;}

Coś mi tu nie pasuje panowie - piszecie, że zmian w samej rozgrywce niewiele ale jednak Lunar jest. Wynika z tego, że standardowo odpalając NG Blacka odpalacie lekko zmodyfikowany (nowe scenki itp.) Hurricane Pack #1.

Nie wiem tego na pewno ale wydaje mi się to bardzo prawdopodobne...
Soul
Normal = kij jest+ kilka nowych Scenek +Smok Bomb+ w nie ktorych miejscahc inni przeciwnicy np w Ice Cave sa Zwykle Smoki+Bossowie bez pomocnikow(Easy) ale bardziej Ogarniaja:D+Nowe Miejsca z Save pointem....
Hard = to HP1 po ostrym tuningu kazdy Boss ma Ziomow do pomocy Masakra.....O_0 ale idze pograc
Very Hard = niewiem i niechce wiedziec co tam sie dzieje.....
Master Ninja = HC !!!! do ogarniecie
Infinite
A ja mam problem - po przestawieniu jezyka mowionego w grze na japonski, we wszystkich wstawkach liczonych w czasie rzeczywistym, rzeczywiscie jest japonski. Niestety w renderach, pojawia sie ni z gruchy ni z pietruchy angielski. Dziwne jest to o tyle, ze kiedy po takim renderze jest kolejna wstawka, ale liczona juz w czasie rzeczywistym to ta juz jest po japonsku (mowie wciaz o jezyku jakim posluguja sie postaci). Ma ktos podobny problem? W pierwszym NG z czyms takim sie nie spotkalem. A teraz nie wiem czyja to wina - Team Ninja (;p) czy torrenta z ktorego gre ciagnalem tongue.gif
SIKI
QUOTE(Infinite @ 29 09 2005, 22:37)
A teraz nie wiem czyja to wina - Team Ninja (;p) czy torrenta z ktorego gre ciagnalem tongue.gif
*

Raczej to drugie, bo oryginalne NG i NG:B wyszło na dwuwarstwowych płytach dvd (DVD9).
Więc pewnie "ktoś" wyciął język japoński.
Soul
Dokladnie Ja Mam NGB DVD9 i wszystko jest Okej hyh.gif
matek_79
Ninja Gaiden Black w domu, zaczalem od normal, aby zobaczyc co sie zmienilo, a co nie, obecnie przechodze hard, a opinia w poscie.
Post bedzie jednym wielkim spoilerem wiec jesli nie grales w Ninja Gaiden, poprostu nie czytaj.
Pierwsza rzecz i najbardziej denerwujaca, oraz ta na ktorej najbardziej sie zawiodlem- w grze wogle nie ruszono pracy kamery, jak chodzila, tak chodzi, malo tego- utrudniono jeszcze, bo w niektorych momentach gdzie trzeba dokladnie wymierzyc skok zabrano widok FPP, zamiast niego pojawia sie tylko bialy blysk i mozna manewrowac kamera za placow Ryu tylko na boki (do tego invertet).
Gra wbrew pozorom ma wiele zmian, ktore wg. mnie niekoniecznie poszly w dobra strone. Od pocztaku. Menu glowne, jak to menu glowne, niczym szczegolnym sie nie wybija, choc to z jedynki (NG) podobalo mi sie bradziej. No ale to kwestia gustu. Niewazne. Wybieram new game, mam poprzednie sejwy na x-ie wiec mam do wyboru- normal i hard. Lecim na normal. Zadnego wyboru stroju (na poczatku, po przejsciu gry to sie zmienia), poczatkowy filmik, znam ale ogladam bo nie moge przerwac (tak jak i wszystkie filmiki do konca gry- ot urok przechodzenia od poczatku, a jest to dosc denerwujace bo znam je na pamiec), ale olac. Nowa animacja na poczatku. Nie pojawiamy sie ot tak pod wodospadem, tylko Ryu spada z hajpodpuchy na ninjasa. Fajnie. No to lece do Muraia, po drodze spotykam podpowiedz, ktora (jak juz wspominal Soul) jest ladnie czytana. Trafiam na pierwszych worgow, zabijam, pojawiaja sie esensje. I szok- nie wiem co panow z Tacmo podkusilo w zmienianiu tego aspektu gry, ale w NGB totalnie zrypali wchlanianie dusz (esensji znaczy). Nie leca tak ladnie jak w NG, wszystkie razem, nie- teraz potrzebuja czasu aby sie ruszyc, im wieksze tym wolniej leca, poza tym wydaje sie ze najpierw leca zolte, potem reszta i przedewszystkim jest ich mniej, nie chodzi o to ze mniej z nich kasy, czy energii, ale chodzi o liczbe, bo np. po wykonaniu ultimate tehnikue na smoku zostawaly dwie esensje ktor mozna bylo wykorzystac do ultimate tehnikue na nastepnym, a teraz to mozna mu co najwyzej raz przylozyc, a pozniej machanie mieczykiem. Denerwujace i utrudniajace gre, poza tym troche zmienia taiming w grze, bo teraz o wiele trudniej zebarc np. sama niebieska esensje, zaostawiajac zolte do walki a i ultimate teh., dluzej sie laduje (co prawda recz sie rozbija o dziesietne sekundy, ale w tej grze to znaczy- zarobic od wroga albo nie zarobic / zostac zchwytanym-nie zostac)
Dobra lecim dalej, trafiam do muraia i kolejne zdziwnie- ciosy Ryu i Muraia wydaja sie byc mocniejsze (jeden i drugi wydaje sie zabierac wiecej energii). Niedawno przechodzilem normal w NG i nie bylo takiej kosy jak w NGB, a moze to tylko moje wrazenie. Bynajmniej walka skonczyla sie dlugo przed czasem (a stary trik dalej dziala). Koniec chaptera i kolejne zdziwnie- wynik Master Ninja. Łodafak se mysle- lazilem po scianach, z wrogami sie bawilem a nie walczylem na czas, esensja 0, a tu master ninja. Za latwo, zdecydownie za latwo teraz zdobyc ten poziom (na normalu, bo na hardzie jest inaczej).
Chapter 2- zamiast elixir of devil way siakies bomb smoke. No to uzywamy. Eeee....dupa, dziala tylko na ziemi, zadaje male obrazenia, i nadaje sie tylko w sumie do powstrzymywania wrogow. Dobrze ze wszystkich w zasiegu. Lecim dalej, szybko spotykamy Lunar (kijek znaczy), no to dawaj go w ruch. Hmm....jak ktos lubil Vigoorian Flail to kijek tez mu podejdzie, tak mi sie wydaje, bo moze i efektownie sie nim macha, ale malo efektywnie- jak zawsze dla mnie Dragon Sword zawsze bedzie nr. 1 w tej grze. I dalej to samo. Do koni- nagle kijek zanjduje swoje miejsce w grze, bo bardzo przyjemnie sie nim walczy z konnica. Poza tym dochodzi nowy filmik z Ajane. Po nim dostaje luk i kolejna zmiana- nie ma podwujnego przyblizenia, zamiast tego jest jedno- to dalesz, mi to podpasilo, bo nie tracilem czasu na to czego i tak z NG nie wykorzystywalem.
Chapter 3- nowy filmik- zaraz na poczatku statku Ryu siedzi na lozku, a glos Ajane tlmaczy dlaczego sie znalazl na tym statku. Dalej to samo (te same rozlozenie przedmiotow, skarabeuszy). Jedna zmiana- koncowy boss- nie dzialaja na niego dashe, czyli ta taktyka odpada, zosatje trzymanie sie blisko, turlanie i atak (ewentualnie z podejscia- przod i 2 razy x).
Acha- nie wiem czy to wina mojego dobitego pada, czy tez to zrypali, ale wydaje sie ze trudniej sie turlac trzymajac blok (Ryu nie reaguje juz tak elastycznie jak w NG, ale to pewnie moj pad).
Dalej to samo, do pierwszych smokow- teraz te czerwone skladaja sie i turlaja przed siebie i na dodatek zieja ogniem. I najlepsze- juz nie mozna ich zastopowac gdy ziona, ot jak juz zaczely to skoncza i mozna nie wiem co robic, nie da sie tego powstrzymac.
Acha- po nietoperzach nie zostaja juz duze esensje po wykonaniu UT, tak wiec odpada zarabianie na nich jakies konkretnej kasy.
Dalej jest praktycznie to samo, poza faktem ze za chyba ok 15. skarabeuszy dostajemy 100 life of goods (za to nie ma go w 100 fiend chelenge po przejsciu Fiend Realm- tego z brazowymi krabo-costam i rozowymi fiend, po przejsciu tego w skrzyni znajdziemy Talisman of Rebirth). Dzieki temu szybciej mamy dluzszy pasek energii- nadal tylko w normal.
Kaplica (czy tez kosciol jak ktos woli)- zmiana u wrogow latajacych (tych z kosa, co to rzucaja pentagramy na podloge)- teraz o wiele latwiej je zlapac w powietrzu i wyprowadzic kombo, latwiej tez je zlapac na dasha, choc juz nie da rady wykonac trzech dashy na raz, mimo wszystko sa latwiejsi (co szczegolnie widac w 100 fiend chelenge w bibliotece). Mumie te same (a wlasciwie wydaja sie byc latwiejsze do pokonania, ale to tez subiektywne odczucie). Katakumby- wszystko na swoim miejscu, Alma- ja wiem ze mam praktyke w tej grze, ale w NG nie bylo mozliwosci podturlania sie i wykonania XYXXY, tutaj mi sie udalo, co czyni ta pania latwiejsza do pokonania.
Wojsko to same, do czlogow- juz nie dziala trik z ustawieniem sie na srodku, ale to nie zanczy ze jest trudniej- oddalenie sie, strzal, zmiana pozycji, strzal, zmiana pozycji.... poltora kolczana i po dwoch czolgach, przy czym szalejaca kamera w tym miejscu powoduje ze praktycznie nie da sie przejsc tego na czysto.
Hipcio ten sam, i tak do Aquaduktu.
Tu jedna zmiana- robaki-glizdy nie da rady juz wymiesc na nich 200-300 combo przy pomocy nunchaka, zamiast tego dabilahro w lape (Wioslo nie wiem dlaczego, ale sie nie sprawdza- dochodza tylko dwa pierwsze ciosy, trzeci juz nie) i niszczymy kolesia/ kolesi. Walka latwa, porsta i przyjemna. W sumie zajelo mi to 20 sek. w przypadku pojedynczego robala i 50 w przypadku dwoch.
Na koncu aqueduktu mily dodatek, tuz przed walka z wielkim szkieletorem, na gorze, kolo miecza ("brand of valior" chyba) dolozona zostala jedna statula z sejwem. Milo.
Poziom plywany ten sam, chociasz rybki zyskaly na wygladzie, sa bardziej niebieskie ;p I nic poza tym.
Doku- nie dziala dash od przodu (no niby, bo mi te dashe tez dosc losowo wchodzily), reszta bez zmian.
100 fiend chelenge- smoczki. Odpada motyw z wcisnieciem sie do konta i walenie ultimate tehnikue z wiosla- jeden taki podbiega, zieje ogniem i game over. Zamiast tego born w lape i biegamy od jednego do drugiego. Kamera szaleje, Ryu nie wiadomo dlaczego albo atakuje wszystkie trzy smoczki, albo zadnego, ot taki urok kamery. Do przejscia bez problemu, na dlugo przed uplywajacym czasem. Problem zaczyna sie w momencie gdy chcemy dodtrzec na gore przestawic dzwignie, zebrac to co jest w skrzyniach i skarabeusze- to co wyprawia kamera przechodzi ludzkie pojecie. Ciezko ustawic prawidlowo Ryu (latwiej zeskakuje ze wszystkiego), poza tym nie da sie manewrowac prosto z oczu ;/ (pojawial mi sie tylko bialy blysk jak chcialem przejsc w widok FPP). Szal normalnie ogarnia czlowiek ja ma tam wskoczyc.
Acha- Kaitetsu- nie obiera juz Ryu energii, co dla mnie jest na minus bo tylko do tego go uzywalem, poza tym okazuje sie ze mozna go rozbudowywac (do trzeciego poziomu u kowala). Czyli obecnie ta bron dla mnie nie ma najmniejszego uzytku, zwykly bajer.
Nastepnie jaskinie- nie ma juz "kamiennych smokow", teraz zawsze sa tylko czerwone. Koles z wielkimi lapami cos latwy do pokonania (wioslem ofkoz ;p), zaraz po nim w NG mozna bylo znalesc Jewel of the demon (ten fioletowy)- teraz juz go nie ma w skrzyni, bedzie zaraz potem- za sakarabeusze (jesli oczywiscie zbieralismy wszystkie jakie byly po drodze). Robaczek- dabilahro i ogien, na koncu levelu smok- juz nie da rady pokonac go tylko Inferno i strzalami (w NG jakby ktos nie wiedzial, byl to najprostrzy sposob na pokonanie Smoka- jeden czar, trzy strzaly , znowu czar, trzy strzaly, poltora kolczana i smoka nie bylo. W NGB mozna wystrzelac wszystkie strzaly i koles dalej stoi. Co zostaje? Jak zawsze- co kto lubi ;p). Po smoku, dlugo sie meczylem aby na niego trafic ;/
Lecimy dalej, uruchamiamy teleporty i druga Alma- trick z wyczekaniem az sama podejdzie i zastosowanie na niej Dragon Sword: cyrcle Y (czyli obrot na galce i przytrzymanie Y) nie ma juz uzytku, bo owszem, zabiera sluszna ilosc energii, ale Ryu nie zostaje wtedy bezbronny i tez zbiera baty. Za to o wiele latwiej wchodza dashe. Poza tym zmiana w jednym ataku- gdy alama atakuje wielka kula, teraz laduje sie i strzela o wiele szybciej.
Piramida- bez zmian, potem rybki-duchy. I kolejna bezsensowna zmiana. Juz nie da rady ciagle prowadzic comba Dragon Sword (LV 4): XY, XY (jak to bylo w NG), w NGB rybki przerywaja combo, pozostaje czar Inzuma, i tu kolejny zonk, bo czar dziala bez zarzutu, ale zmiana jaka poszla w esensjach uniemozliwia nam zebranie tych ktore zostaja po zabitych rybkach. Poprostu, mamy do wyboru- albo ciagle napierniczamy Inzume albo zbieramy esnesje z rybkami jako bonus. Drugim sposobem jest Lunar, ale tu pozostaje ten sam problem z esensjami, bo cos nie sa laskawe sie ruszyc same do Ryu. Wkurza to, bo powoduje, ze mamy wybor- albo tracimy kase, albo energiie, albo kase i czary.
Drugi Doku, i znowu zmiany- dashe albo dzialaja od tylu, albo w odpowiednich momentach (np. po wyrzuceniu reki lub miecza przez Doku), co przy odwiecznie szalejacej kamerze w tym miejscu poprostu denerwuje, poza tym ten Doku czesciej wyprowadza kontry.
Za to milym dodatkiem jest dodatkowa statua z sejwem tuz przed walka z Doku.
Wchodzimy na gore lac sie o Dark Dragon Blade. Pierwsza sala, czerwone smoki. Dobra, druga sala, czerwone smoki + pelzajace zielone robaki po ziemi (te same z piramidy i aqueduktu). No niby prosto, ale takiego mayhremu ktory tam sie pojawia nie uswiadczymy w calej grze ;/ Kamera nie wie co ma pokazywac i najczesciej pokazuje slup na srodku sali, smoki depcza po robakach jak gdyby nigdy nic, robaki sobie wesolo skacza bez ladu i skladu a ja gdzies tam machalem wesolo dabilahro w sumie nie wiedzac w co wlasnie Ryu wali. Ot bezsens totalny i tyle.
I do konca prawie to samo. No moze tylko Murai na koncu wydaje sie latwiejszym przeciwnikiem, a to dlatego ze idzie latwiej kontrolowac walke.
I na koncu wielka niespodzianka- nie ma zerowego sejwa. No trudno, i tak nie mam zamiaru ponownie przechodzic normal w NGB.
Z innych zmian jeszcze- nie ma branzolety tranqulity (odnawiajacej energie), zamiast tego po zebraniu odpowiedniej liczby sakarabeuszy dostajemy niebieska branzolete (Horse cos tam), ktora wzmacnia uderzenia z nog i zwieksza damge chwytow, oraz druga, zielona, ale jak sie nazywa i co daje tego nie wiem, bo nie sprawdzalem nawet.
Tyle jesli chodzi o normal, jest prawie niezmieniony jesli chodzi o fabule, kilka smaczkow, ktore jednym beda sie podobac innym nie, ale jesli ktos przechodzil NG to nie warto sie za niego zabierac.
Normal w NGB jest latwy, zdecydowanie za latwy. Za kazdy chapter dostawalem Master Ninja, mimo ze kupe czasu spedzilem na zabawie z Lunarem czy Kaitetsu, bieganiem i szukaniem, czy aby nie ma jakis nowych skrzyn (nie ma, tak apropo) i ogolnie bezstrosko do niego podeszlem. Mimo to wynik na konec kazdego chaptera byl zawsze ten sam.
Przejscie gry odblokowuje Theater mode, oraz swietny tryb Mission mode (o nim ponizej).
Od tego momentu zaczynaja sie spoilery dla poziomu Hard
I tu sie zaczyna cala zabawa w NGB smile.gif
Pierwsza rzecz: Mission Mode po przejsciu normala- wymiata totalnie, dawno sie tak nie bawilem, wyzynka i nic wiecej na celu, zero skakania po platformach, zamiast tego dostajemy born, ktora sobie mozemy wybrac z mozliwych dostepych i zaczynamy sieczke. Roznych przeciwnikow co nie miara, kombinowanie, skakanie, i walka, walka, wlaka. Za ten tryb glebokie poklony dla panow z Tecmo.
Wybieram Hard i pokazuje mi sie fajny ekranik z wyboram stroju. Narazie mam tylko dwa- podstawowy i ten na styl Spidermana, wybieram oczywiscie ten drugi. Pierwszy chapter i zmiana przeciwnikow tuz na stacie. Biale ninjasy zamiast zwyklych brazowych, brazowe z wybuchajacymi shiurokenami zamiast bialych i wogle wesolo jest. Dojscie do sejwa juz nie jest takie latwe i przyjemne. Murai tez ma towarzystwo. Fajnie chociasz ze mozna na nim wykonywac ultimate tehnikue z esensji ktore pozostaja po martwych ninjach, a i to nie takie proste, bo ze wszystkich ciosow dochodza trzy- cztery, reszte murai blokuje i cieszy fakt, ze gdy dobrze wykonamy unik to Murai leje swoich pomocnikow. Wesolo jest, tymbardziej ze mieczyk na pierwszym poziomie i trzeba kombinowac.
Koncze rozdzial z ocena Greater Ninja. O w morde, mysle, nie wszystkich co prawda, ale wiekszosc przeciwnikow wykonczylem w przeznaczonym czasie, uzylem kiklanascie razy ultimate tehnike, co pradwa zuzylem kilka eliksirow co by sie zregenerowac, ale Greater Ninja. Nie jet latwo, to napewno.
Koniec drugiego rozdzialu, przechodze konnice, ide po scroll "couter atack" a tam zonk- life of goods.
3 rozdzial, miecz na drugim poziomie, a w sklepie nie ma "Izuna Drop", jeszcze weselej.
W 4 chapterze fajni zolnierze, tylko troche zbyt futurystyczni jak dla mnie (niektorzy wygladaja jak chodzace choinki), dostaje oba scrole za skarabeusze, robi sie latwiej. Zamiast ninjasow na wiezy spotykam jakies kotki (fajnie mrucza) ale za trudne nie sa, chociasz potrafia zaskoczyc dashem w strone Ryu, mimo to spodziewalem sie trudniejszych. I tu narazie jestem.
Koniec Spoilerow
Generalnie gra przeszla metamorfoze i o ile po normalu myslalem ze Tecmo zrobilo zwykly wyciagacz kasy, tak juz teraz wiem, ze Ci panowie nie spoczywaja na laurach i napewno warto nabyc ta gre. Zmian wiele, niektore na + inne na -, ale NGB dalo mi ponownie (a przedemna jeszcze dluga droga do zaliczenia wszystkiego) potezne poklady grywalnosci, z masa nowych przeciwnikow, nowymi atakami i wszystkiego tego, czego po NGB oczekiwalem.
A ze jestem soba to jeszcze dorzuce- mogli chociasz ta nieszczesna kamere naprawic i nie spieprzyc tych esensji. wink.gif
Siarex
to sie nazywa krotka zwizla wypwiedz laugh.gif teraz juz przynajmniej wiem czy warto ta gre konczyc. a ze od poczatku gram na hardzie to widze ze warto (co ja bym dal zeby juz grac w mission mode) biggrin.gif
Diabeu
Hurricane Pack opisał
lekko zmieniony tylko (pomagierzy bossów)

weź może te Mission Mode rozpracuj , bo na razie nihil novi

Normal = HP1
Hard=HP2
matek_79
QUOTE(_Diabeu_ @ 1 10 2005, 09:58)
Hurricane Pack opisał
lekko zmieniony tylko (pomagierzy bossów)

weź może te Mission Mode rozpracuj , bo na razie nihil novi

Normal = HP1
Hard=HP2
*

No rzeczywiscie w normal nic nowego, ale hard juz to zmienia. Nie bede zdradzal gdzie, aby nie popsuc zabawy, ale dosc wczesnie w grze spotkalem...Ruy Hayabusa, i powiem jedno- MASAKRA, koles wyczynia niesamowite akrobacje, a nie robi nic, do czego nasz ninjas nie jest zdolny, (no moze tylko jedna rzecz- zmienia sobie shiurikeny kiedy tylko chce) ma dragon sworda na lv4, i wogle masakryczny przeciwnik do walki. Ale do przejscia, z innych rzeczy- zolenirzą-miską (tym zielonym, z karabinami) doszedl nowy chwyt a koles z bazuka laduje i strzela o wiele szybciej. Poza tym prawie kazdy boss ma pomocnikow (prawie bo nie kazdy, ale tez nie ma sensu psuc zabawy i zdradzac kto i gdzie).
Mission Mode- narazie rozpracowalem 3 albo 4 ze wszystkich (narazie skupiam sie na przechodzeniu poziomow, a jak siadam do konsoli z doskoku to wrzucam mission mode). Ale tak dla porownania misji z ngb, z tymi wypuszczonymi na xbl: pierwszy szereg to "path of the master ninja", 5 misji, pierwsza to biale, brazowe, czerwone ninjasy+kolesie miotajacy kulami, druga to smoki+ninja, trzecia to walka z konnica, czwarta (narazie moja ulubiona) to ninja, zolnierze i wszystko co mozna nazwac czlowiekiem no i piata to murai+ninja. Drugi szereg "Nightmarish Phantams". Nie ma sensu opisywania wszystkiego, ale mam pytanko- czy to samo bylo dostepne poprzez xbl?
Ozi
Nie, nie było...

Oprócz tego, że mialeś dwa rodzaje standardowej gry - pierwszy praktycznie bez zmian - to była jeszcze jedna "misja".

Zaczyna się na pierwszym piętrze ostatniej lokacji ze standardowej gry - w tej wieży. Po dojściu na szczyt wchodzi się w portal i od tej pory zaczyna się jazda. Po pokonaniu bossa (samurai na koniu + konni pomagierzy) wyskakuje z podłogi sejw i kupiec. Za odpowiednio przystosowane do tej misji ceny mozna kupić napoje, scrolle lub zupgrejdować broń. Potem do przejścia jest jeszcze jakieś 5 czy 6 poziomów - po każdym sejw i kupiec. Każdy poziom to krótko mówiąć rzeźnia. Masa przeciwników, mało miejsca, 2-3 bossów na koniec poziomu. Cholernie ciężko to przejść - jak już nie raz pisałem standardowe rodzaje gry przeszło odpowiednio 5 tysięcy (HP#1) i 3,5 tysiąca (HP#2) osób. Tą misję coś koło 1200 (a na dobrą sprawę przechodzi się to w nie więcej niż półtorej godziny); mam na myśli łączny czas wszystkich misji a nie efektywny czas poświęcony próbom przejścia. W moim wypadku siedziałem nad tym z bity tydzień z hakiem; grałem z doskoku po 2, 3 godziny dziennie.

Pewnie, że znajdą się ludzie którzy mniej sie z tym męczyli ale generalnie misja jest po prostu cholernie ciężka. hyh.gif
Diabeu
ty o HP3 piszesz? to jest popizgane, survival dla rzeźników
styxq
mam juz NGB i chciałbym siem dowiedziec: na intro widac walke ryu z drugim ryu tyle ze w innym stroiu blink.gif przechodze gre na normal i jestem juz w 11 chapterze i walki z ryu dalej nie widze . Wie ktoś może gdzie spotykamy evil ryu ninja.gif
Yap
QUOTE(matek_79 @ 1 10 2005, 18:18)
No rzeczywiscie w normal nic nowego, ale hard juz to zmienia. Nie bede zdradzal gdzie, aby nie popsuc zabawy, ale dosc wczesnie w grze spotkalem...Ruy Hayabusa,
*

Na hardzie.
Siarex
mam Prosbe . czy moglby ktos zamiescic na forum sejva z ukonczonym NGB( tak zeby mission mode byl odblokowany) bo doszedlem do polowy i w ogole nie chce mi sie po raz "nasty" konczyc tej gry lekko zmodyfikowanej ninja.gif
Soul
Na Hardzi Ci sie jej niechce konczyc ?! laugh.gif laugh.gif laugh.gif
..::XMANiAK::..
@Siarex

sprawdz www.xbox-saves.com
Siarex
QUOTE(Soul @ 2 10 2005, 18:41)
Na Hardzi Ci sie jej niechce konczyc ?!  laugh.gif  laugh.gif  laugh.gif
*

No nie chce mi sie tongue.gif

QUOTE(..::XMANiAK::.. @ 2 10 2005, 18:50)
@Siarex

sprawdz www.xbox-saves.com
*

sprawdzalem dry.gif nie ma
Soul
to wes se normala i przejdz ja w 5h closedeyes.gif
TomisH
Gra jest poprawiona (też mi odkrycie tongue.gif) - począwszy od kilku nowych wstawek, usprawnionej kamery (do wyboru - z oczu, albo z tpp) po złagodzony poziom trudności - life of gods, wszędzie pełno skrzynek, tabliczka od zmartwychwstania... A to przed pierwszym bossem.

Dziwne ze nie działają save'y z NG confused.gif
matek_79
QUOTE(Soul @ 28 09 2005, 12:52)
Very Hard = niewiem i niechce wiedziec co tam sie dzieje.....
*

Przeszles? Bo ja wlasnie sie mecze na wiezy (dochodze do 4 pietra, a tam jest zbyt duzy maichrem- ogry, kolesie z meteorow + zielone fiends, i nie daje rady tego opanowac- przynajmniej wczoraj nie dalem) i mam problem z zaliczniem 100 fiend chelenge w miejscu gdzie walczymy z pierwszym doku (ogry+ panowie w meteorach) oraz z tym gdzie sie dostajemy teleportem (najpierw wyskakuje 30 zwyklych ninjasow, potem 30 z "ognistymi" mieczmi, ci czerwoni znaczy- to akurat latwizna, ale potem zlatuja panowie w metorach (ci z wielkim mieczem, ktorzy maja dwie postacie- najpierw biala, potem czarna), ograniam 10 i dalej nie wyrabiam.
Co do vh to gra jest do przejscia (no bo niby jestem przy koncu, ale pad i tak juz kilkanascie razy zaliczyl podloge w przyplywie wsciaklosci i bezradnosci), tyle ze troche tu przesadzono ze zwyklymi przeciwnikami- czesto sie lapie na tym ze przejscie bossa nie jest wiekszym problemem, jest nim za to dojscie do tego bossa, poza tym gre utrudniono dziwnymi kombinacjami przeciwnikow i nowymi wlasciwosciami ich ciosow (np. to ze gdzies tak od polowy gry praktycznie nie uzywa sie conterow), no i trzeba sie uczyc nowych mozliwosci zadawania im obrazen, sami nowi przeciwnicy to calkiem inna bajka i o ile ogry sa proste to juz wspomniani kolesie w meteorach to calkiem inna bajka- jedyny sposob na walke z nimi to "dziobanie" ich energii, a i to nie gwarantuje ze zabije sie takiego bez uszczerbku na zdrowiu.
Btw. TomisH o ktorej grze pisales? Bo ja poziomu easy w NGB nie uswiadczylem, podobnie nowej kamery.
Ozi
QUOTE(matek_79 @ 17 10 2005, 12:21)
[...]o ile ogry sa proste to juz wspomniani kolesie w meteorach to calkiem inna bajka- jedyny sposob na walke z nimi to "dziobanie" ich energii, a i to nie gwarantuje ze zabije sie takiego bez uszczerbku na zdrowiu.

Ogry są proste? tongue.gif

Co do typków w meteorach... Nie wiem, cz w NGB wprowadzono ten sam patent co w Hurricane Packach tzn. "zastąpiono" normalny Counter Attack takim specjalnym kontratakiem który odpala się naciskając blok dokładnie w momencie jak Ryu ma oberwać - coś na kształt uproszczonego countera z DOA. Poznaje się to po tym, że przez ekran przechodzi taki ledwo zauważalny "wybuch blura" - nie bardzo wiem jak to prościej opisać. Anyway, właśnie ta kontra doskonale spisuje się w czasie walki z tymi typkami. W HP oprócz tego, że będąc daleko od tych typków często gęsto atakowali czarami, to w zwarciu uzywają raczej tylko miecza - odpowiedni timing i odpalasz tą kontrę w odpowiedzi na ich machanie mieczykiem.

30 takich typków? W jednym z HP było ich pięciu ale 30 to już coś... tongue.gif Inna sprawa, że tych pięciu trzeba było rozwalic praktycznie bez straty życia, bo zaraz potem były dwie formy dopasionej Almy. hyh.gif

Anyway, mam nadzieję, że przyda Ci się to co napisałem.
matek_79
QUOTE(Ozi @ 17 10 2005, 13:25)
QUOTE(matek_79 @ 17 10 2005, 12:21)
[...]o ile ogry sa proste to juz wspomniani kolesie w meteorach to calkiem inna bajka- jedyny sposob na walke z nimi to "dziobanie" ich energii, a i to nie gwarantuje ze zabije sie takiego bez uszczerbku na zdrowiu.

Ogry są proste? tongue.gif

Co do typków w meteorach... Nie wiem, cz w NGB wprowadzono ten sam patent co w Hurricane Packach tzn. "zastąpiono" normalny Counter Attack takim specjalnym kontratakiem który odpala się naciskając blok dokładnie w momencie jak Ryu ma oberwać - coś na kształt uproszczonego countera z DOA. Poznaje się to po tym, że przez ekran przechodzi taki ledwo zauważalny "wybuch blura" - nie bardzo wiem jak to prościej opisać. Anyway, właśnie ta kontra doskonale spisuje się w czasie walki z tymi typkami. W HP oprócz tego, że będąc daleko od tych typków często gęsto atakowali czarami, to w zwarciu uzywają raczej tylko miecza - odpowiedni timing i odpalasz tą kontrę w odpowiedzi na ich machanie mieczykiem.
*

Nie spotkalem sie z tym, co oczywiscie nie zanczy ze tego nie ma, napisz mi tylko jeszcze czy uzywajac True dragon sword (bo tego uzywam do walki z nimi, dabilahro czesto gesto nie trafia w nich) mozna uzyskac ten efekt, bo jesli tak, to poterenuje, poprobuje i zobaczymy.
Co do ogrow- nie wiem jak w HP, ale tutaj wystarcza dwa comba z dabilahro, a w dodatku po pierwszym combie pozostaja w swojej pierwszej, latwiejszej formie, drugie jest poprostu na dobicie, a wiec walka z nimi sprowadza sie do comba XXXX, odturlanie i combo XXXXY. Jak pisalem- proscizna tongue.gif
Ozi
Ten typ countera mozna odpalić niezależnie od broni którą trzymasz w łapie.

Ale jeśli się z tym nie spotkałeś to cieńko to widzę. confused.gif Info o tym pojawia się w drugim czy trzecim Kunai Scroll - zaraz po pierwszej walce w grze z dwoma ninjasami spadającymi z urwiska.
Diabeu
może matek po prostu nie trafił z timingiem? bo blok musisz zrobić tuż przed tym jak ma cię wróg trafić, wtedy ten błysk jest (i hcyba nawet dźwięk specyficzny)
matek_79
QUOTE(_Diabeu_ @ 17 10 2005, 13:58)
może matek po prostu nie trafił z timingiem? bo blok musisz zrobić tuż przed tym jak ma cię wróg trafić, wtedy ten błysk jest (i hcyba nawet dźwięk specyficzny)
*

Tez tak mysle, pozniej to sprawdze, ale podejrzewam ze tez to przeniesli, aby wyrownac szanse.
Ma ktos moze filmik do sciagniecia gdzie bedzie to zaprezentowane?
Edit: ale z tego co widze w scrollu "counter attacks" nie ma o tym mowy, chyba ze chodzi o te od Ayane (tych nie zbieralem).
Ozi
http://weibull760.dyndns.org:8989/NinjaGai...04_2_wmvlow.wmv

"Intercept" - bo tak się tan counter nazywa widać dokładnie w drugiej sekundzie filmu; zastopuj sobie odtwarzanie filmu i zerknij na tabelkę z punktacją - typek dostał za to 1000 punktów. Nie widać natomiast jak wygląda sam counter, bo akurat ten wszedł dość przypadkowo - znaczy się, typek go nie wykorzystał. W każdym razie jeśli grający pacnął by w tym momencie "Y" to Ryu przez moment będać niewrażliwym na ataki wyprowadziłby kontrę - żeby było jeszcze ciekawiej, cały ten counter działa też na esensję - jeśliby gdzieś w pobliżu znajdowały się kulki, to naciśnięcie "Y" zassałoby je dokładnie tak samo szybko jak zaraz po skoku.

Postaram się jeszcze poszperać i może znajdę jakiś filmik na którym pokazano cały "intercept".
Diabeu
matek, bo do tego nie ma scrolla, to jest zawarte w tych od Ayane, w hp2 to bylo na samym początku, po pierwszych 2 ninjasach
Ozi
Faktycznie, trochę zamotałem - do tego nie ma scrolla, to po prostu jest patanet wprowadzony do gry i tyle. Nic nie musisz znajdować żeby to móc odpalić.

Edit:

http://weibull760.dyndns.org:8989/NinjaGai...04_2_wmvlow.wmv

Podobnie jak w poprzednim filmiku - 2 sekunda, dokładnie widać jak wygląda cały "intercept".
matek_79
O ty w morde, normalnie jetem w szoku, jesli chodzi teraz o pisanie odpowiedzi biggrin.gif .
Co do tematu- probowalem na wszelkie mozliwe sposoby i nie udalo mi sie to ani razu, za to okazalo sie, ze sa momenty gdy jednak panom z meteorow mozna zalozyc countera no i da sie ich spokojnie pokonac (znaczy sa do przejscia, pod warunkiem ze walczy sie gora z dwoma na raz), jednak nadal wymaga to dziobania.
Ozi jak mozesz to przepisz mi dokladnie co tam napisala ayane, moze to mi pomoze, bo narazie dupa happy.gif
Acha- nie wiem dlaczego, ale w NGB konsola nie walczy przeciwnikami ktorych nie widac na ekranie (i w sumie dobrze, bo i tak jest trudno).
Ozi
Własnie dorwałem się do palowskiego NGB - i na początek tylko króciótkie info.

SĄ DEKAPITACJE !!! Tej wersji NG nie ocenzurowano.

Yummmmmie... hyh.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.