Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: PSYCHONAUTS - Delikatnie połechce twoje kresomózgo
Forum PSX Extreme > Platforma > Microsoft > Xbox
Stron: 1, 2
dragon
Witam ponownie w dziale rzeczy zagubionych, dziwnych i odbiegających od ogólno akceptowanych formatów (czytaj oryginalnych). Pamiętam jak dzisiaj mój pierwszy kontakt z tą grą. Było to krótkie demo na płycie dołączonej do mojego Xa - a było to ładnych kilka lat temu. Gra od razu wpadła mi w oko, tak więc sprawdziłem co i jak, no i stała się jasność. Za projektem stoi Tim Schafer, gość odpowiedzialny za najfajniejsze i najbardziej oryginalne przygodówki na pieca. Jeżeli będzie wam się chciało to poczytajcie sobie wywiady z nim a zapewniam, że nie będzie to czas stracony. Szczególnie warte uwagi są jego przemyślenia na temat kondycji i mechanizmów rządzących dzisiejszym przemysłem gier, oraz jego argumentacja dlaczego opuścił LucasArts. Innymi słowy wyjątkowo bystry i dowcipny facet, być może nawet za bystry jak na dzisiejsze czasy. I tak oto Tim postanowił zrobić platformera. Dogadał się z Microsoftem a gra miała być exclusivem na Xboxa. Niestety jak każdy perfekcjonista pracujący z niewielkim sztabem sprawdzonych ludzi, przekładał ciągle terminy wydania tej gry. W efekcie tego BĘCWAŁY z Microsoftu porzuciły projekt stwierdzając, że ich sztandarowym platformerem zostanie tylko i wyłącznie Blinx..... rany boskie....?!@#! Na całe szczęście znalazło się kilku trzeźwo myślących ludzi z Majesco (jest taka firma... naprawdę) i przyjeli Tima pod swoje skrzydła. Oczywiście o ekskluzywności mowy być nie mogło i gierka bedzię także na PS2 i pieca. Na Xa już jest, bo wczoraj trafiła do sklepów - stąd ten topik. Nie będę wam opisywał gry bo jeszcze jej nie mam, jednak w ramach zachęty podrzucam kilka linków dla zainteresowanych.

http://www.doublefine.com/ - Firma Tima, bardzo fajne archiwum newsów dla tych co lubią szlifować angielski.

http://www.psychonauts.com/ - Firmowa strona Majesco.

http://www.razputin.net/ - Bardzo fajna stronka fanów gry i samego Tima - szczególnie polecam.

Z całego serca życzę grze i Timowi powodzenia, obawiam się jednak, że może przejść niezauważona (niestety nie wypełzłem spod kamienia i znam realia). Dlatego otwieram oficjalną grupę wsparcia. Heja bracia i siostry, czy jest ktoś jeszcze w nadwiślańskiej krainie kto czeka na ten tytuł ??? Czyżbym był osamotniony ???? To by było straszne.... odezwijcie się. cool.gif
Diabeu
nie jesteś sam dragon, również wyczekuję tego tytułu
psychedeliczno/oniryczny tytuł wysmażyli - dobry do lufy icon_twisted.gif
Dragen
Ja niedawno grałem w dmeo na X-a, i gra bardzo mnie zaskoczyla..pełno innowacji, mocne texty, głęboki humor..świetne lokacje..grafa na poziomie...za niedługo bedę ją miał także wypowiem sie wiecej...pozdro
..::XMANiAK::..
kolejna gra po Second Sight i PSI OPS korzystajaca z mocy paranormalnej, chetnie sproboje bo te moce bardzo ciekawe zastosowanie maja
Mazzi
Dragon jak ty cos napiszesz, to az sie kliknac chce i przeczytac. 20 postow na liczniku - niektorzy maja po 3000 juz, a nie sa bardziej wartosciowe te wypowiedzi od spamu.

Psychonauts roxx wink.gif
xelloss
Psychonauts roxx wink.gif

Grasz już? Cos mi się wydaje, że w przyszłym numerze xbox będzie miał w konsolometrze nawet dychę. Jade Empire, Psychonauts, pewnie też Forza Motosport i zestaw dużo lepszy od recek z gier z tego numeru, a przecież w tym numerze jest aż 9-.

Ja aktualnie gram w grę, której projektantem był Tim Shaffer - Grim Fandango na PC - rewelacyjny pomysł na świat, świetny humor, Mam nadzieję, że tak samo jest z jego najnowszą grą.
Ölschmitz
uuuaaa! kolo od Full Throttle i Grim Fandango zrobil gre na Xa? czemu nic nie wiedzialem? musze to miec ;] dobry humor gwarantowany!
paroofa
Są pierwsze recenzje. Oceny średnio ~9. Hicik, a szkoda, że nie exclusive. Niech teraz MS żałuje.
dragon
Salutes comrades !!! Widzę, że kilku nas jest cool.gif

Xelloss - Grim Fandango, jest ostatnią przygodówką zrobioną przez Schafera i jest to prawdziwa perła - tylko jego załoga mogła coś takiego zmajstrować. Delektuj się nią powoli, wtedy najlepiej działa. Wszystko wskazuje na to, że PSYCHONAUTS dotrzymuje jej kroku na całym polu.

Co do ocen to faktycznie pojawiły sie pierwsze doniesienia i wygląda na to, że Tim jest nadal w szczytowej formie. Zresztą nic dziwnego, dopieszczał ją bardzo długo - niech cymbały z Microsoftu żałują, że opuściły zajęcia w szkole gdy omawiano znaczenie słowa cierpliwość. Nic tylko się cieszyć i czekać aż gierka zawiruje w czytniku.

Mazzi - dzięki za miłe słowa. Na przekór polskiej tradycji ułańskiej, staram się przedkładać jakość nad ilość. Zostawiam ślad elektroniczny gdy mam coś do powiedzenia (przynajmniej tak mi się wydaje), jakkolwiek forum czytam regularnie. Zresztą też mnie wpieniają posty bez ładu i składu. Jest trochę osób, których wypowiedzi czyta się z przyjemnością i są takie indywidua, że ręce opadają. Klasyczny przekrój naszego społeczeństwa.

Tak się zastanawiam, czy nie wrzucić tego topiku rówież do działu PS2 - chłopaki z drugiej strony barykady mogą przecież tutaj nie zaglądać (część z nas jest na pewno multikonsolowcami). Jednak nie jestem pewny czy dublowanie postów to dobry pomysł question.gif
Diabeu
dublujesz tylko post otwierający, dysputa sama pójdzie swym torem, zakładaj temat icon_twisted.gif
dragon
Ok Diabolus, ziarno zostało zasiane icon_twisted.gif
TomisH
uuuaaa! kolo od Full Throttle i Grim Fandango zrobil gre na Xa?

...a że M$ pokpił sprawę także na PS2 i PC...
Ölschmitz
nie wiem, dla Was to jakis problem, ze gra wyjdzie na wszystko? co za roznica, dopoki jest na Xa to jest looz.
TomisH
Szczerze? Ja się cieszę, że giera dotrze do szerszego grona graczy.
Minio
http://www.gamespot.com/xbox/action/psycho..._flashtop_story
Recenzja Gamespotu. Ocena- 8.8 . Nie jest źle (SC: CT dostał 8.6 a PGR2 8.7 - wiem, że to nie ten gatunek, ale te oceny są aby pokazać, że Gamespot nie daje dobrych ocen byle shitowi).
Ölschmitz
Pograłem wczoraj dosłownie chwilkę. Pierwsze wrażenie - menu jest zayebiste! Oryginalne, fajne i ogolnie 'fpytke'. Dalej jest gorzej. Od razu dała mi po łbie ogromna infantylność początku gry. Kurde, jakieś potworki czy co to jest, śmieją się, krzyczą itp. Jakos to przezylem (no dobra skipnąłem filmiki;), ale dalej się rozczarowałem. Fakt, pare razy dal o sobie znac humor Tima Schafera (uwielbiam tego goscia), ale ogol jest jakis taki zwykly. Dzisiaj pogram wiecej, ale na razie oprocz samego faktu bieganie w umyslach ludzi nie widze niczego oryginalnego.
cameel
Wczoraj pograłem dłuższą chwilę, gra jest bardzo klimatyczna. Mega zdeformowane postacie dają rade. Podróże wgłąb psychiki też są spoko. Ogólnie cały interfejs jest bardzo przyjemny w obsłudze, grafika przypadła mi do gustu. Sama rozgrywka to połączenie platformera z przygodówką i elementami rpg (doświadczenie, zbieranie mocy psi). Jak na razie jest bardzo dobrze. Fabularnie też wciąga, ide grać dalej...
dragon
Jakiś czas temu dopadłem tą grę i nadaję z lekkim opóźnieniem z okolic płata czołowego kory mózgowej. Będzie to spostrzeżeń kilka w telegraficznym skrócie, czyli bezspośrednia konfrontacja wyobrażeń i oczekiwań zwiazanych z tą grą z końcowym produktem.
Generalnie gra jest świetna, prawdę mówiąc lepsza niż się spodziewałem. Jak dla mnie zdecydowanie najlepszy platformer na Xboxa. Ale czy na pewno platformer ? No wlaśnie, ta gra ma tak rozbudowaną fabułę, że lokuje się gdzieś pomiędzy platformówką i przygodówką - wyjątkowo smakowita konfiguracja. Wszystko w niej wspaniale i naturalnie się zazębia, bez żadnej sztuczności i czuć to na każdym kroku. Teraz dopiero rozumiem dlaczego Psychonauts powstawał tak długo. To nie jest żadne Malice, które było klejone przez kilka lat i na końcu powstała niegrywalna "kupa". Gra jest dopracowana perfekcyjnie we wszystkich aspektach. Podróz w każdy umysł jest tak różnorodna, że wydaje się być oddzielną grą. Grafika jest doskonała, nie od strony czysto technicznej (jakkolwiek jest bardzo przyzwoicie) lecz od strony artystycznej - piękna i oryginalna. Muzyka równa w górę a dialogi to mistrzostwo świata, naprawdę. Dawno nie było już tak wychuchanej i dopieszczonej pod tym względem gry. Nie dajcie się zwieść pozorom, ta gra ABSOLUTNIE NIE JEST INFANTYLNA, WRĘCZ PRZECIWNIE, a że występują tam dzieci niczego nie zmienia, natomiast doskonale potęguje klimat. Niestety (lub stety w zależności od preferencji), żeby cieszyć się w pełni tym diamentem trzeba bezwarunkowo bardzo dobrze znać język angielski - w innym wypadku tracimy cały smak i gubi się misterny klimat tego arcydzieła. Ilość wspaniałych dialogów prezentowanych z całą paletą akcentów jest przytłaczająca i z reguły prowadzi do ciągłego usmiechu na twarzy. Kolejnym wartym odnotowania faktem jest bardzo dobrze wyważony poziom trudności. Gra praktycznie nigdy nie jest frustrująca (jak dotychczas bo ciągle gram) i ma bardzo fajny i sprawnie działąjący system podpowiedzi. Ogólnie są momenty w których trzeba trochę wysilić szarą istotę pod kopułą, brak jest natomiast (na całe szczęście) niemożliwych do wykonania kombinacji zrecznościowych. No i na koniec smutna konstatacja. Pomimo tego, że gra wyłapuje doskonałe recenzje, sprzedaje się słabo i wydaje się, że przejdzie niemal niezauważona, dołączając tym samym do ekskluzywnego klubu gier pokroju ICO. Gier kultowych i kochanych w bardzo wąskich kregach graczy i sam nie wiem czy to dobrze czy wręcz przeciwnie.... Na razie to by było na tyle. Wracam do gry by ponownie zagłebić się w pokręconych umysłach i jak mi jeszcze coś mądrego przyjdzie do głowy to odezwę się ponownie.
xelloss
3 godziny z grą za mną. Masakrycznie mi się podoba i podzielam zdanie Dragona.
Dragen
HEH gra jest zawodowa!!!!! jeszcze mnie zadna tak nie wciągnęla klimatem!! gra jest inna, strasznie zapada w pamięc..i to szczególy..mi chodził po głowie płacz tego dzieciaka zamkniętego hehe, taki specyficzny, strażnik na wyspie tez mnie rozwalił, koleś zeshizowany!! jakie texty puszcza!! jego oczy, może sie kłaść ze śmiechu!!cala otoczka gry!! kolorystyka, design, czołówka!! wiem ze wiele mnie jeszcze czeka:) nie wiem jak dluga jest giera, ale bawię sie super!! motyw ale godzilla tez daje rade:) hehe..naprawdę polecam wszystkim!!! nikt ni epowinien sie zawieść!! excl.gif
Siarex
jestem obecnie we lbie mlecarza i powiem wam, ze ta gra jest straszniejsza od silent hilla blink.gif ja sie boje w to grac to jest dla mnie zbyt poschizowane smile.gif
TomisH
To poczekaj do ostatniego bossa blink.gif
C1REX
Tak mocno wzbudziliście moją ciekawość, że prawdopodobnie kupię ją po wakacjach. O ile uda mi się dostać.

Trailery mnie rozwaliły, więc jestem bardzo dobrej myśli odnośnie całości.
TomisH
Gra powinna spokojnie znaleźć miejsce na półce każdego Xboxmaniaka (i nie tylko). Tylko ostrzegam - mimo wszystko nie jest to gra dla dzieci.
C1REX
No motyw z krainą potworków, którą atakuje człowiek już budzi uśmiech na twarzy. Albo uśmiercenie jednego z nich za pomocą decybeli przy próbie nawiązania kontaktu. Trailery dają jasno do zrozumienia, że to gra absurdalnego humoru dla starszej widowni.

Amerykańska wersja jeżyka jest na szczęście na tyle prosta, że daję radę nawet bez napisów, co nie jest u mnie takie oczywiste : )

Obawiam się jednak, że będę miał problem ze znalezieniem tej gry, a nie chcę zassysać jej z Netu.
Diabeu
http://eurogamer.net/article.php?article_id=59442

będzie dystrybucja w UE
Siarex
czy moglby mi ktos pomoc bo utknelem dry.gif
jestem w glowie milkamana i nie wiem co robic w tym miejscu gdzie jest snajper i kolesie z giwerami. nie mam giwery a ostatni przedmiot jaki zdobylem to przepychaczka do kibla tongue.gif czy ktos mi moze powiedziec gdzie zdobyc giwere.
Dragen
Też sie tutaj zaciąłem...heh..
xelloss
spytajcie agenta crullera tongue.gif
jak was snajper namierza, to odpalcie shielda smile.gif
Siarex
o tym to ja wiem tylko jak zrobic zeby przejsc przez przez te pole gdzie sa ludki z giwerami. ja nie mam broni, a jak snajper ich wykancza tych ludkow to oni sie odradzaja i nie moge przejsc bo ide do "wiezienia".
Dragen
No własnie, i gdzie uderzyc zeby dorwac ta snajpę..potem to juz easy jest to przejsć..-wie ktos?? ninja.gif
xelloss
trzymacie w łapie gana i jak do was snajper nawala to wciskacie shielda. przechodzicie spokojnie przez plac i włazicie do budynku. cool.gif
Dragen
kolego czytasz dokładnie to co piszemy?? bo to troche śmieszne jest, jakbyś miał jakies shizy conajmniej..wez jeszcze 1 to przeczytaj i napisz odpowiedz...bo piszesz.."masło maślane"..
Siarex
ja moze powtorze tongue.gif
niech ktos powie gdzie mozna zdobyc karabin bo reszta to pikus rolleyes.gif
TomisH
Macie przepychaczkę? Macie. No to sugerowałbym isć do kanałów happy.gif
Siarex
ale jak wchodze do kanalow to od razu przenosi mnie do tego miejsca gdzie sa snajperzy i przez kanaly nawet nie moge przejsc. chyba ze sa dwa wescia do kanalow...poszukam
xelloss
jeśli dobrze pamiętam to spluwa była na cmentarzu, wystarczyło spalić te haszcze na nim. cool.gif
TomisH
Nie pamiętam co było w ogrodzie... Bo jest ogród, gdzie furtka zamyka nam brame trzeba tak wymanewrować, zeby tam wejsć - to raz. Dwa - mamy budynek z zamkiem szyfrowym, gdzie podchodzimy, majstrujemy coś i wychodzi koleś. Przełączamy sie na wizję z jego oczu (umiejętność) i poznajemy kod. Potem wskakujemy "na piłkę" tongue.gif i wklepujemy kod. W środku też już coś tam było. No i trzy - wspomniany cmentarz, na który włazimy z kwiatkiem i pyrokinezą palimy roślinkę przed grobowcem.

Tyle pamiętam tongue.gif
Siarex
dobra a skad wziac kwiatek?? wacko.gif...........

dobra niewazne domyslam sie ze kwiatek jest w tym ogrodzie co trzeba wymanewrowac bramke biggrin.gif

ok juz wszystko wiem..

najpierw trzeba isc do ogrodu przejsc przez taka furtke i jak sie bedzie wracac to trezba ja przeskoczyc, nastepnie otworza sie drzwi i mozna wziac kwiatek.
z kwiatkiem idziemy na cmentarz i pdpalamy krzewy po czymn wchodizmy do srodka i przenosi nas do mlecarza , ktory daje nam giwere biggrin.gif
styxq
a wie ktoś może skąd moge wziąc monete napoleona potrzebną do przekupienia wiesniaka sad.gif
TomisH
Zagadać z wysokim, a ten powie, że miał kiedyś taką monetę. Potem wyjąć ją telekinezą z kominka.
xelloss
W końcu przeszedłem. 15 godzin na liczniku, około 80% itemów zebranych. Gra jest świetna i są szanse na sequel cool.gif
dragon
Też bym chciał ale wątpliwe, bo Tim Schafer z założenia i z premedytacją nie robi sequeli. ninja.gif
C1REX
Czy ta gra oferuje jakie s dodatki przez live'a? Teraz kosztuje niemal $50, a to trochę dużo za grę na 30 godzin.
styxq
QUOTE(C1REX @ 9 06 2005, 07:02)
Czy ta gra oferuje jakie s dodatki przez live'a? Teraz kosztuje niemal $50, a to trochę dużo za grę na 30 godzin.
*

niestety nie sad.gif

jestem przy ostatnim bosie biggrin.gif
Diabeu
THQ dogadało się z Majesco na dystrybucję ich produktów w Europie, więc otrzymamy Psychonauts w PALu, zaj.ebiście

http://eurogamer.net/article.php?article_id=60593
Psychonaut
Myslalem, ze bedzie to cos bardziej trafiajacego w definicje wikipediowa. A tu wyszlo conieco popluczynowato. Platformer z paroma fajnymi patentami i miliardami takich, ktore juz widzielismy np. w lepszej oprawie, badz po prostu mocniejszych.
quba
Mam problem z tą grą a minowicie jestem w głowie francuza i nie wiem co mam zrobić żeby ten kolo z restauracji mi pomógł. Pomocy excl.gif smile.gif
humanno
Przybliz troche sytuacje bo nie pamietam dokladnie a moze moglbym pomoc.
quba
Dobra no więc jestem w umyśle francuza i mam do wykonania różne zadania w celu zwerbowania wojska, zrobiłem już wszystkie zadania oprócz tego kolesia z restauracji. gdy właczam filmik w którym Raz rozmawia z tym chłopem pokazuje mi on jakieś miejsce(chyba sad) ale nie wiem co mam tam zrobic.Mam nadzieje że ci chociaż troche przyblizylem.Z gory thx biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.