Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Prince of Persia Two Thrones
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS2
Stron: 1, 2, 3, 4
Shadow of Nobody
Dla chcącego nic trudnego, giera ma już swoje lata więc można ją nabyć za psie pieniądze.
A żeby nie było offtopa...właśnie, zapomniałem ocenić Two Thrones - ode mnie mocne 8/10.
Tiglatpilesar
Nie podeszły mi Dwa Trony. Próba połączenia poważnego klimatu dwójki z jedynką nie wyszła. Według mnie najsłabsza część serii. Dwójka była dobra, ja jednak wolę jedynkę. W WW nie czułem tego wschodniego klimatu rodem z Baśni tysiąca i jednej nocy (głównie przez muzykę, która mimo, że była swietna to tworzyła zupełnie inną atmosferę).
White
Hm, więc HIV się nie zna ;]. Nie czaję jak mógł się np. tak rozpływać w recenzji nad klimatem albo ścieżką muzyczną, moim zdaniem też jest najgorsza w serii. Heh, no wiem, o gustach się nie dyskutuje. Ale HIV ma dziwny gust, o czym świadczy chociażby recka MGS2 ;)
Yap
Ja z kolei uważam, że TTT jest zajefajną grą łączącą w sobie to co miały poprzedniczki. W zasadzie najmniej przykuł mnie SoT. Bajkowe klimaty to tylko w popierdułkowatych platformerach lubię. Ciężki klimat dwójki i pseudo-skradankowy trójki targały mną jak nic. Speedkille, czasówki pod postacią demona, zabawa z czasem i tony skakania to to czego oczekiwałem. A poza tym historia w dwóch ostatnich częściach została opowiedziana najlepiej moim skromnym zdaniem.
Pan S.
Orientuje się ktoś jak jest wydane 'Prince of Persia Trilogy' ? w 3 oddzielnych pudełkach?
Urzyk
chyba w jednym pudełku są 3 płyty, ja właśnie przymierzam się do zakupu
Berion
Nie chyba, a na pewno. Ja takie właśnie posiadam. Te pudełka są zj*e (nośnik się rysuje przy nieumiejętnym zdejmowaniu płyty!) - lepiej kupić osobno te gry. Tym bardziej, że nic w tym pakiecie nie ma czego by nie było w "zwykłych wydaniach". 3 płyty, 3 instrukcje. Tyle. Dla porównania to pudełka są takie same jak w MGS3-S, SH-C i chyba Hitman Trilogy or sth.
Pan S.
rozumiem, że 3 płyty są wpakowane jedna na drugą na ten sam 'dynks'? kiepska sprawa.
Urzyk
tyle, że trylogia jest o wiele tańsza niż jakbyś kupił 3 gry osobno, a żeby płytki się nie rysowały to można kupic 3 pudełka do cd i tam powkładać płyty z grami wink.gif
White
CYTAT
rozumiem, że 3 płyty są wpakowane jedna na drugą na ten sam 'dynks'? kiepska sprawa.

Nie nie, to nie jest taka kapa jak w Hitman Trilogy. Są normalnie trzy trzpienie, oddzielny dla każdej płyty. Chodzi tylko o ich konstrukcję- trzymają tak mocno, że trzeba bardzo uważać przy wyciąganiu płyty, bo ciągnąc na chama można ją nawet złamać. Ale jest sposób żeby wyjąć je delikatnie, wystarczy tylko trochę wyczucia, więc spoko.
Wiatrak
jest sposob bardzo prosty wystarczy wylamac kilka zabkow plyta sie trzyma i latwiej ja sie wyjmuje biggrin.gif ja tez uwazam ze TTT jest najgorsza czescia , SoT przyciagna mnie swoja grafika i tym basniowym klimatem , WW mial zupelnie inny klimat ciezki , mroczny tez mi sie spodobal a TTT hmm tak jak tu pisaliscie polaczenie SoT i WW nie wyaplilo
Pan S.
CYTAT(White @ 8 08 2007, 10:43) *
CYTAT

Nie nie, to nie jest taka kapa jak w Hitman Trilogy. Są normalnie trzy trzpienie, oddzielny dla każdej płyty. Chodzi tylko o ich konstrukcję- trzymają tak mocno, że trzeba bardzo uważać przy wyciąganiu płyty, bo ciągnąc na chama można ją nawet złamać. Ale jest sposób żeby wyjąć je delikatnie, wystarczy tylko trochę wyczucia, więc spoko.

czyli nie jest tak tragicznie? w sumie stówka za 3 części gry nie jest wygórowaną ceną.
White
nie jest tragicznie, wydziałem co prawda lepsze kompilacje, ale ta jest IMO jak najbardziej warta swojej ceny.

I nie trzeba wyłamywać żadnych ząbków Wiatrak :)
Urzyk
Właśnie zamówiłem trylogię w sklepiku psx.. i też uważam, że obejdę się bez wyłamywania ząbków biggrin.gif
Wiatrak
no ale wiesz jak pieknie chodzi a to najprostszy sposob zeby nie polamac plyty biggrin.gif no moze i jest inny sposob ale ten tez jest spoko ja tak zrobilem i jest dobrze. Fajna kompilacja co chcecie 3 naprawde dobre gry (no moze oprocz TTT ale tez jest niezla) za nieduza cene ja kupilem na swieta i nie zaluje biggrin.gif
raven_raven
Da się, właśnie zakupiłem całą trylogię i da się płytki wyciągnąc. Naciśnij kciukiem sam środek( to kółko) i powoli podważ płytkę, sama wyjdzie.
raven_raven
Skończyłem już 1, w połowie 2, i całą 3. Boooooskie.

Świetne! Wspaniała animacja bohatera, niezła grafika, dodatkowo niezwykłe zdolności księcia i zabawa z czasem. Całoś jest zacna.
Najlepsza jest IMO 3jka, naprawdę świetna, epicka produkcja. Speed kille, powrót do klimatu 1, posta dark prince'a, i ogólnie Babilon wymiatają. Na dodatek świetna fabuła. Jak ujrzałem zakończenie, a szczególnie etap we śnie księcia... wspaniałe zakończenie trylogii. Naprawdę polecam, kupa świetnej zabawy.
Wiatrak
dobra gra ale czlowieku ja to przechodzilem wszystkie po kolei to byla dopiero zabawa ! biggrin.gif Odswiezylem sobie 2 dni temu trojeczke ktora mimo najbardziej rozbudowanego systemu walki i fajnych lokacj nie podaszla mi tzn. dobra gra ale z seri najgorsza wg. mnie
adamst85
Właśnie zakupiłem trylogię mimo, że na Piecu przelazłem 1 i 2. Piękne gierki, trzy książeczki, wydanie w porządku tylko na początku musiałem się głowić jak bezpiecznie płyty wyjąć. Kciuki trochę bolą. No i cena - 74 zł w stanie idealnym. Grzech nie brać było.
Wiatrak
Juz ci mowie ze nie bedziesz zalowal biggrin.gif ja mimo ze kazda czesc przelazlem po 2 razy ciagle wracam do tej gry (do WW najczesciej tongue.gif bo to moja ulubiona)
Zwyrodnialec
Poradziłem sobie z problemem na końcu. Swoją drogą beznadziejne jest te czarne tlo po napisach końcowych. Można pomyślec, że gra się zawiesiła, a tu trzeba wcisnąć start i jeszcze raz start, by zrobić save'a. wink.gif
raven_raven
No, każda padła już 2 razy, 2 tygodnie grania non-stop, jestem pod wielkim wrażeniem tego, co panowie z Ubisoftu wyczarowali. Wspaniała, epicka powieść, i co się nie wydaje, to powaliła mnie fabułą! A już zakończenie trójki, kiedy SPOILER historia zatacza kółeczko i puszczają na nowo nakręcony render z początku jedynki, mnie zabiło! Doprawdy, nie ma to jak pobiegać po ścianach na wszystkie możliowe sposoby, skakać na 10m i mieć ramiona ze stali, a kiedy coś nie wyjdzie cofnąć czas. Jak dla mnie - idealne połączenie platformówki, slashera i dodanie zabawy z czasem i jeszcze te speed kille w trzeciej części, i postać dark prince'a, coś wspaniałego, doprawdy. A i jeszcze zachwyciła mnie 2jka, która początkowo mnie zraziła, potem okazała się świetna fabularnie(MASKA!!! i przechodzenie wszystkiego jakby po raz drugi, boskie!). Muszę jeszcze tylko ją zaliczyć znajdując wszystkie postumenty... i tym samy odkrywając ukryte zakończenie, które przecież łączy WW z Dwoma Tronami.
Yap
Dokładnie. Motałem się ostatnio ze wszystkimi upgrade'ami jak dziki osioł. Można je zdobyć naprawdę szybko, ale ja dałem radę tuż przed końcową walką. Przyda ci się również ten drugi niezniszczalny miecz jako second weapon. Zadaje świetny damage. Polecam Hard.
Zwyrodnialec
CYTAT(raven_raven @ 26 10 2007, 21:00) *
No, każda padła już 2 razy, 2 tygodnie grania non-stop, jestem pod wielkim wrażeniem tego, co panowie z Ubisoftu wyczarowali. Wspaniała, epicka powieść, i co się nie wydaje, to powaliła mnie fabułą! A już zakończenie trójki, kiedy SPOILER historia zatacza kółeczko i puszczają na nowo nakręcony render z początku jedynki, mnie zabiło! Doprawdy, nie ma to jak pobiegać po ścianach na wszystkie możliowe sposoby, skakać na 10m i mieć ramiona ze stali, a kiedy coś nie wyjdzie cofnąć czas. Jak dla mnie - idealne połączenie platformówki, slashera i dodanie zabawy z czasem i jeszcze te speed kille w trzeciej części, i postać dark prince'a, coś wspaniałego, doprawdy. A i jeszcze zachwyciła mnie 2jka, która początkowo mnie zraziła, potem okazała się świetna fabularnie(MASKA!!! i przechodzenie wszystkiego jakby po raz drugi, boskie!). Muszę jeszcze tylko ją zaliczyć znajdując wszystkie postumenty... i tym samy odkrywając ukryte zakończenie, które przecież łączy WW z Dwoma Tronami.

Ja w Warriow Within zebrałem wszystkie Life Upgrade'y, a potem w tej komnacie z klapsydrą(gdzie jest później ten wodny miecz)zrobiłem save'a. Za pierwszym razem przeszedłem bez wodnego miecza, a potem z water swordem i obejrzałem 2 zakończenia. smile.gif
Wojtq
Pomocy! Jak wyciągnąć płytkę WW z pudełka Trylogii? Robię tak jak pisaliście wcześniej - wciskam kciukiem sam środek i powoli wyjmuję, jednak nie wiem jak bardzo płytka może się wygiąć żeby nie pękła :\

ZAŁATWIONE wink.gif . podciąłem trochę ząbek i jakoś wyszło.
raven_raven
To jest proste wink.gif

I odwalcie się od TTT, bardzo dobra filmowa produkcja, co Wy chcecie...
White
bo jest liniowa i "bezklimatyczna" jak gierki we flashu tongue.gif

Nie widzisz jak sobie odpuścili developerzy przy smażeniu tej gry? Nawet kamerę z panoramą można włączyć tylko w pewnych momentach (a nie w dowolnym, jak w poprzednich częściach), gdy pojawia się w rogu ekranu oko. I oczywiście wskazuje ona dokładnie ścieżkę/ rozwiązanie zagadki, coby broń Boże ktoś się nie zaciął.

Przyjrzyj sie np. dokładnie postaci ksiecia. Jakim cudem wygląda on gorzej niż w WW?

itp, itd.
Divine
Raz już to napisałem ale chętnie powtórze - The Two Thrones jako gra sama w sobie jest bardzo dobra, jeżeli jednak oceniać ją pod kątem dwóch poprzednich części (że genialnych i mega grywalnych to juz chyba nie musze dodawać?) to na tym tle wypada nad wyraz mizernie. Po zakończeniu tak wielkiej, epickiej trylogii chyba każdy spodziewał się ciut więcj niż gierki z ładną grafiką i skopiowanymi mechanizmami rozgrywki.
raven_raven
No, tu może masz rację. Ja jednak łykając je wszystkie od razu nie poczułem nawet, a speed kille i Babilon bardzo mi przypadły do gustu.

Pozdro, peace wink.gif
Wiatrak
Ostatnio znow zasiadlem przed TTT i musze powiedziec ze gra mi sie przyjemnie ladna grafika , rydwany , system walki itp. ale pozniej wlaczylem sobie moja ulubiona czesc czyli WW i jakos nie mialem ochoty juz wrocic do TTT biggrin.gif SoT i WW maja swoj klimat a TTT dla mnie jest takie bez wlasnego klimatu podkreslam to moja osobista opinia biggrin.gif
adamst85
Jestem po ukończeniu Two Thrones. Patrząc obiektywnie najdłuższa, najbardziej urozmaicona część trylogii. - niby najlepsza - ale oceniam troszkę niżej niż jedynkę (pierwsze wrażenie akrobacji księcia niezapomniane jednak), i troszkę niżej niż dwójkę (wkurzający backtracking - chociaż dodawały głębi zagadki w czasie, i mroczny książe w dwójce baaardzo nieprzekonujący i mało grywalny). Czyli tak - po skończeniu wszystkich części SoT - 9,5/10, WW - 8,5/10, TTT - 9-/10. Nibt w TTT mało nowośći? Hmm dla miłośników księcia jest tu ich dużo - wymienię je na poczatku w plusach:

Plusy:
+ Mroczny Książe z prawdziwego zdarzenia, fajny design, świetnie sprawdza się w walce "łańcuch" - jak i dodaje większy wachlarz ruchów w czasie elementów platformowych, uszczypliwe rozmowy między mrocznym ego a a normalnym Księcia wprowadzają fajny klimat,

+ speed kille - naprawdę fachowa nowość, możemy się bawić w zabójcę ala tenchu, albo naparzać niczym w bijatykach

+ bossowie z prawdziwego zdarzenia - nie jest to poziom GOW (ale mało gier ma takich bossów :-)), ale w porównaniu z wcześniejszymi częściami jest wyraźne polepszenie - różnorodni bossowie, nie zatrudni, z fajnym wyglądem, jestem zadowolony. (W Sot tylko Wezyr, w WW te wielkie posągi, laski i boss). Trójka pod tym względem najlepsza

+ rydwany - dużo ludzi narzeka, ale całkiem ładnie zrobiony ten element, widowiskowy tylko, że trudny

+ długość gry - chyba najdłuższa ze wszystkich ale ciężko powiedzieć bo nie zapisuje na karcie czasu potrzebnego do ukończenia

+ oprawa audio/video, grywalność (jeszcze więcej nowych ruchów księcia, ciągłe balansowanie nad przepascią, cudownie się biega po ścianach, kładkach, gzymsach, dachach :-), zagadki trzymające poziom - czyli wszystko to do czego przyzwyczaiły nas poprzedniczki.

Minusy:

- najwiekszy minus - gra na ps2 chrupie frameratem szczególnie w czasie walk z większą ilością przeciwników - bardzo mnie to irytowało, gdyby było płynniutko dałbym ocenę wyższą z pół punktu. Jak w poprzednich częściach na ps2? Mam trylogię, ale nie zagłębiałem się w te części na playu, 1 i 2 skończyłem na Piecu)

- kamera czasem szwankuje przy speed killach, musimy zdać się na słuch wtedy :-)

- liniowość do bólu. Ciągle do przodu pędzi Książę. Tutaj autorzy wzięli sobie do serca narzekania graczy na backtracking dwójki (mnie też to irytowało, bo było tego za wiele). Backtracking odpowiednio wyważony (vide Rygar gdzie nowe zdolności pozwalają się dostać w nowe miejsca) - nie jest zły. Trzeba znaleźć złoty środek - w trójce naprawdę Księże leci przed siebie bez opamiętania (a Mroczny to już nie powiem :-))

Świetne zakończenie trylogii. Czekamy na Księcia na next geny - tylko bez sztyletu czasu? Jak to Ksiąze sobie poradzi :-)....
Sonotori
CYTAT(adamst85 @ 11 05 2008, 11:22) *
+ rydwany - dużo ludzi narzeka, ale całkiem ładnie zrobiony ten element, widowiskowy tylko, że trudny

W porządnych zręcznościówkach (np. w Jakach) takie akcje to norma. Narzekają chyba ci, którzy lubią, żeby się gry same przechodziły.
+ długość gry - chyba najdłuższa ze wszystkich ale ciężko powiedzieć bo nie zapisuje na karcie czasu potrzebnego do ukończenia

Podobno T2T są krótsze od WW, który jest ponoć z kolei dłuższy od TSoT. Przeszedłem wszystkie 3 na PC i nie mam zdania w tej kwestii. Każda zawierała jakąś łyżkę dziegciu, ale warto było (nawet nie przeszkadzało mi wracanie w WW, choć do Chrono Trigger się nie umywało). Najlepiej wspominam TSoT. Planuję przejść całą trylogię ponownie (2 i 3 na hardzie).
- najwiekszy minus - gra na ps2 chrupie frameratem szczególnie w czasie walk z większą ilością przeciwników - bardzo mnie to irytowało, gdyby było płynniutko dałbym ocenę wyższą z pół punktu. Jak w poprzednich częściach na ps2?

Podobno WW na PS2 przycinał, z kolei wersja na Kloca miała te same bugi co wersja na PC. Wersja na Kostkę budziła chyba najmniej zastrzeżeń. Na TSoT nikt mi się nie skarżył. Osobiście nie sprawdzałem.
Yap
Planujesz pchnąć WW zaliczając wszystkie sekrety? Bo jeśli tak to Hard'zie końcowa walka potrafi być naprawdę upierdliwa. Zaliczając wszystkie sekretne piaski czasu dostaniesz Water Sword, ale przydałby się jeszcze ten drugi dodatkowy miecz. Dahaka na Hard'zie jest dość trudny.
A jeśli chodzi o całą trylogię to moim skromnym zdaniem T2T jest najlepszą odsłoną. Bajkowy klimat jedynki podszedł mi najmniej choć rzecz jasna SoT jest grą świetną.
adamst85
Dahaka już był trochę upierdliwy na normalu. Zrobiłem WW na 100% ale na normal. Czy na hard dochodzi jeszcze jakiś nowy miecz? Szkoda, że w TTT nie ma, zadnego alternatywnego zakończenia. Zebrałem wszystkie upgrady (chociaż w tej części to nie problem) - i lipa. Takze na gamefaqu piszą, że dodatkowego nie ma.
Yap
Mam na myśli miecz, który znajduje się za jedną ze ścian w podziemiach (tam gdzie musisz skakać ze stalagmitu na stalagmit). Są tam drzwi, które otwierasz i musisz się dostać za nie na czas. Jak tylko będziesz za nimi spadnij w tą dziurę i rozwal jedną ze ścian. UWAGA! TO JEST MIECZ DO LEWEJ łAPY! OD TEGO MOMENTU NIE WOLNO CI WCISNąć KółKA LUB CZEGOKOLWIEK NA KLAWIERCE CO ODPOWIADA ZA WYRZUCENIE BRONI!! BO DUPA BLADA BęDZIE...PO MIECZYKU.
segal258
Mam pytanko, czy ten świecący, łysy, latający koleś(Nie wiem jak sie nazywa tongue.gif ) jest ostatnim bossem , czy może jest jeszcze coś po nim? Pokonał mnie pare razy i nie mam ani troche motywacji żeby wrócić do tej walki(denerwujący koleś).
Jeśli jest to ostatni boss to go po prostu nie przejde tongue.gif .
White
A co dokładnie Ci nie wychodzi w walce z nim? Przecież to jeden z najłatwiejszych bossów w grach wideo.
Sonotori
CYTAT(segal258 @ 16 05 2008, 17:44) *
Mam pytanko, czy ten świecący, łysy, latający koleś(Nie wiem jak sie nazywa tongue.gif ) jest ostatnim bossem , czy może jest jeszcze coś po nim? Pokonał mnie pare razy i nie mam ani troche motywacji żeby wrócić do tej walki(denerwujący koleś).
Jeśli jest to ostatni boss to go po prostu nie przejde tongue.gif .

Jeśli chodzi o apgrejdowanego Wezyra, to zajrzyj do solucji (www.gamefaqs.com). Trzeba wpaść na pewien pomysł, poza tym walka jest umiarkowanie trudna.
CYTAT(White @ 16 05 2008, 17:49) *
A co dokładnie Ci nie wychodzi w walce z nim? Przecież to jeden z najłatwiejszych bossów w grach wideo.

Bez przesady. Od bossów (wszystkich dwóch) w Ptaszkach Czasu i J&D (grze tak poza tym dość trudnej) jest sporo twardszy.
PiotrB
Koleś zwie się Viizier i był też ostatnim i jedynym bossem w SoF. W TTT też jest ostatnim bossem.

Jak chcesz go pokonać to musisz w odpowiednim momencie robić uniki (najlepiej w bok), gdy atakuje. Po udanym uniku natychmiast go atakujesz combo. Tak kilka razy po czym boss utrudni ci nieco sprawę bo będziesz musiał unikać kamieni. Podbiegasz do kolumny przed, którą stoi i robisz speed killa. Po trzech speed killach jest ostatni fragment walki. Musisz wdrapać się po blokach do bossa i nacisnąć kwadrat. Ogólnie walka bardzo prosta nawet na hard.
Yap
PB ma rację. Troszkę samozaparcia i pada jak kawka. Troszkę denerwująca dla mnie była wspinaczka, ale nawet na Hard'zie kolo jest do pchnięcia za 3im, 4tym razem. . Podążaj za wskazówkami przedmówcy biggrin.gif .
segal258
Dzięki panowie ale mi nawet nie chodzi o to , że on jest jakiś tam trudny(pokonał mnie dopiero 4 razy tongue.gif ) Myśle , że kolejne 3-4 próby i bym go pokonał tongue.gif . Po prostu nie chce mi sie walczyć tej walki( ogólnie w PoP walki z bosami do zbyt ekscytujących nie należą ) .Chciałem tylko wiedzieć czy to ostatni boss czy nie tongue.gif . Ale ogulnie dzięki za info i zapraszam do tematu o god of war 2 , może dam też dacie mi dobrą rade happy.gif .
raven_raven
Ostatni boss, tak. A ostatni speed kill w grze jest przekozak, taki matrixowy. Ta wspinaczka też mi się podobała. Walka łatwa, ale jak jej się na pamięć wyuczy, wcześniej trzeba tego bossa rozkminić.
adamst85
Heheh "nie chce mi się walczyć" :-). Jak już dolazłeś do końca to wypadałoby go załatwić :-). W TTT bossowie już są ok, ale to nie jest poziom GoW'a (ale jak pisałem mało gier ma bossów tak wykonanych), czy innych slasherów (NG czy DMC). Prince to bardziej przygodówka plus akrobacje platformowe, a że bossów dodali więcej niż w poprzednich częściach to wg mnie na plus. Najbardziej wkurzający w TTT byli bliżnacy z toporem i mieczem. Pierwszy boss fajny ale łatwy bardzo :-). Ciekawe jak będzie wyglądał Prince na next genach (akrobacje w assassin credzie dają już przedsmak) i film na dużym ekranie.
segal258
Heh no w sumie racja tongue.gif Może jednak wróce do tej walki(ale to nie jest pewne tongue.gif)
Sonotori
CYTAT(adamst85 @ 17 05 2008, 20:25) *
Heheh "nie chce mi się walczyć" :-). Jak już dolazłeś do końca to wypadałoby go załatwić :-).

Dodam, że walka z bossem to jeszcze nie koniec gry jako takiej i że właściwe zakończenie (gry i całej trylogii) warto poznać.
Wracając do wcześniejszej kwestii - raczej się nie zawezmę, żeby w PoP: WW znaleźć wszystkie skrety. Dla całkowitej pewności musiałbym chyba grać z rozłożoną solucją, co niezbyt mi się uśmiecha.
adamst85
Wiem, że nie koniec. Ale wydarzenia, które następują po wezyrze za długie i trudne wcale ie są. Fajne to fakt, ciekawie zrobione, ale do przejścia łatwe. Zaś co do sekretów w WW - w sumie najbardziej ukryte (w najgłupszych miejscach) - są sekrety w "głównym" pomieszczeniu . Z wajchami i obniżanymi/podwyższanymi półkami. Jak grałeś to wiesz, o które pomieszczenie chodzi. Te znajdziesz to reszta jest praktycznie jak na dłoni.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.