Trochę się dziwię, że nie ma jeszcze w tym dziale ematu o tym wspaniałym pisarzu s-f

Dlatego zapelniam lukę...
Co myslicie o P.K.Dicku? Czy Waszym zdaniem jest to genialny wizjoner i pisarz czy raczej piszący bzdury wariat?
A tak BTW - chcę sobie kupic jakąś książkę P.K.Dicka i jakos nie mogę sobie jej wybrać

Moze Wy mi pomozecie? Oto lista książek Dicka z pewnej internetowej księgarni:
A teraz zaczekaj na zeszły rok *
Blade Runner - Czy androidy marzą o elektrycznych owcach? (Czy androidy marzą o elektrycznych owcach?, Blade Runner) *
Boża inwazja *
Cudowna broń *
Czas poza czasem *
Człowiek o jednakowych zębach *
Człowiek z Wysokiego Zamku *
Czysta gra
Doktor Bluthgeld *
Dr Futurity *
Galaktyczny druciarz (Druciarz galaktyki) *
Inna ziemia *
Klany księżyca Alfy *
Kosmiczne marionetki *
Krótki, szczęśliwy żywot brązowego Oxforda *
Labirynt śmierci *
Marsjański poślizg w czasie *
Możemy cię zbudować *
My zdobywcy
Na terenie Miltona Lumky'ego
Nasi przyjaciele z Froliksa 8
Ofiara
Oko na niebie *
Oko Sybilli
Opowiadania najlepsze *
Ostatni pan i władca *
Paszcza wieloryba *
Płyńcie łzy moje, rzekł policjant *
Prawda półostateczna *
Przez ciemne zwierciadło *
Przypomnimy to panu hurtowo (Pamięc Absolutna)
Radio Wolne Albemuth *
Raport mniejszości
Simulakra *
Słoneczna loteria
Świat Jonesa *
Transmigracja Timothy'ego Archera *
Trzy stygmaty Palmera Eldritcha *
Tytańscy gracze *
Ubik *
Valis *
Wbrew wskazówkom zegara
Wyznania łgarza *
Zapłata *
P.S. "Ubika" i "Blade Runnera" juz przeczytalem
QUOTE(_Diabeu_ @ 3 05 2005, 17:50)
A czy pozamiata mną tak samo jak "Ubik"

I czy zakonczenie daje kopa
baaaardzo lubie ksiazki autorstwa Philip.K.Dick strasznie mnie wciagaja i jest to chyba jedyny pisarz ktorego ksiazki mnie nie nudza. ja moge ci polecic Czas poza czasem - choc to nie jest ksiazka w troche innym klimacie ale dla mnie lux

dr. futurity tez przyjemnie sie czyta

ale nie wiem czy cos pobije ubika

jak chcesz moge napisac ci to co pisze na tylach okladke moze to cie bardziej do czegos przekona.
ps
jak mozesz to podaj adres tej ksiegarni bo chodze po sklepach za paroma ksiazkami i nie moge dorwac ich
QUOTE(kubson @ 3 05 2005, 21:29)
jak mozesz to podaj adres tej ksiegarni bo chodze po sklepach za paroma ksiazkami i nie moge dorwac ich

http://www.biblionetka.pl/ka.asp?id=3
dzieki ale szkoda ze nie da sie zamowic

taki maly oftop ktos zna jakas dobra ksiegarnie internetowa procz vivid.pl ? bo chodzi mi o ksiazke raport mniejszosci bo film calkiem fajny

a w krakowie nigdzie nie ma
QUOTE(Ceglash @ 3 05 2005, 20:04)
QUOTE(_Diabeu_ @ 3 05 2005, 17:50)
A czy pozamiata mną tak samo jak "Ubik"

I czy zakonczenie daje kopa

żadna kniga Dicka nie skopała mnie tak jak ta, potrafi zrobić duży damage w głowie
od Ubika wolę Labirynt Śmierci czy też Stygmaty Palmera.....
Przez ciemne zwierciadło *
Narazie czytałem tylko to i strasznie mi się to spodobało, bardzo mocna książka, polecam combo Przez Ciemne Zwierciadło + Requiem For A Dream.
a co powiesz tekA na to że okranizują Scanner Dakly?
na yahoo jest trailer, nie dość że obsada klasa (Keanu ma znowu test bo go nie lubię przez matrixa) to jeszcze technika wykorzystana do jego zrobienia jest niezła, w tej konwencji to to może się udać
macie trochę info
http://www.austinchronicle.com/issues/disp...string_all.html
Obsolete
4 05 2005, 11:59
wypada sie zapoznac z "Czlowiekiem z Wysokiego Zamku" imo;]
Blade Runner- zdecydowanie najlepsza książka Dicka, zaraz potem Ubik.
Obsolete
4 05 2005, 21:49
QUOTE(Genra @ 4 05 2005, 21:22)
lol to zes Celgashowi doradzil, nie ma co;;]
QUOTE(Obsolete @ 4 05 2005, 21:49)
QUOTE(Genra @ 4 05 2005, 21:22)
lol to zes Celgashowi doradzil, nie ma co;;]
A co tam... liczą się dobre chęci

Na drugi raz mam dobrą radę dla pani(pana?

) Genry - Proszę zawsze uważnie czytać moje(i nie tylko

) posty DO KOŃCA :glare: Pozdrawiam
QUOTE(_Diabeu_ @ 4 05 2005, 10:25)
na yahoo jest trailer, nie dość że obsada klasa (Keanu ma znowu test bo go nie lubię przez matrixa) to jeszcze technika wykorzystana do jego zrobienia jest niezła, w tej konwencji to to może się udać
macie trochę info
http://www.austinchronicle.com/issues/disp...string_all.htmlNieżle, będe śledził ten projekt. Taką techniką wykonywano chyba film animowany " Władca Pierścieni" ( leciał jakoś w długi weekend na Polsacie ).
Ups, Sry. Jakoś nie zauważyłem ostatniej linijki
Jak tak to "Valis" i "Przez Ciemne Zwierciadło", natomiast zdecydowanie odradzam "Dr Futurity" , to chyba najgorsza książka Dicka.
tekA nie do końca ta technologia ale podobna hehe
tu jest to co użyto w Waking Life - z 3 niechy temu na C+ było
wpierw grano sceny normalnie a następnie dopadali materiał filmowy animatorzy i można rzec że rysowali "ręczne animacje" na tym, of korz technologia komputerowa i nie ma żadnych farbek, ale wrażenie/efekt taki jest
Ceglash jak masz pod ręką gdzieś Trzy Stygmaty Palmera Eldritcha to bez wahania sięgaj po tą kniżkę, zacna jest
No pięknie pięknie to juz sam nie wiem co lykac
Na celowniku mam zatem:
Trzy Stygmaty Palmera EldritchaLabirynt ŚmierciPrzez ciemne zwierciadłoMam rzucać kostką?
a po co? bierz wsie 3
potem i tak zaczniesz ryć kolejne jego dzieła
QUOTE(_Diabeu_ @ 5 05 2005, 13:46)
a po co? bierz wsie 3
potem i tak zaczniesz ryć kolejne jego dzieła
Slusznie, tylko że nie samym Dickiem czlowiek zyje(jest jeszcze Pratchett

). Hmm mysle, że najpierw łyknę "Przez ciemne zwierciadło", potem "Labirynt smierci", a na koncu "Trzy stygmaty...". Poprawcie mnie jesli się mylę
ciekawa kolejność, atakuj:]
Piękna sprawa, EKRANIZUJĄ "Przez ciemne zwierciadło"

Wszak będzie to "tylko" animacja komputerowa ale to zawsze coś
Lukajcie tutaj:
http://www.filmweb.pl/Film?id=121935
QUOTE(_Diabeu_ @ 4 05 2005, 10:25)
macie trochę info
http://www.austinchronicle.com/issues/disp...string_all.htmlWiemy, wiemy
Ups sorry, jakos nie skojarzylem, że "Scanner Darkly" tlumaczy sie na "Przez ciemne zwierciadło"
nasi tłumacze czynią cuda
Dicka czytałem jak dotąd "Przez ciemne zwierciadło" i "Czy androidy marzą o elektrycznych owcach?" swietne knigi.
Dawno nic nie czytałem, trza będzie wybrać się do biblioteki, tam to zawsze mają coś od Wacka.
Ja od siebie mogę polecić z tych 3 książek " Trzy stygmaty Palmera Eldritcha" Jedyną , którą czytałem.(poza Blade runnerem).
QUOTE(Ceglash @ 5 05 2005, 13:38)
Na celowniku mam zatem:
Trzy Stygmaty Palmera EldritchaLabirynt ŚmierciPrzez ciemne zwierciadłoMam rzucać kostką?

Ja ze swojej strony polecam Labirynt Smierci. Tylko uprzedzam: tytul zakrecony o stopien wyzej, niz sam Ubik

. Zreszta nawet przy przedslowiu sam autor wspomina, ze opis posmiertnych przezyc pewnej bohaterki inspirowany byl pierwszymi doznaniami autora po LSD
QUOTE(Kali @ 10 05 2005, 01:57)
QUOTE(Ceglash @ 5 05 2005, 13:38)
Na celowniku mam zatem:

Ja ze swojej strony polecam Labirynt Smierci. Tylko uprzedzam: tytul zakrecony o stopien wyzej, niz sam Ubik

. Zreszta nawet przy przedslowiu sam autor wspomina, ze opis posmiertnych przezyc pewnej bohaterki inspirowany byl pierwszymi doznaniami autora po LSD

Kurde bele, trzymałem to wczoraj w rękach ale było w takim stanie, że wolałem nie brać po ostatniej przygodzie "Palmerem Eldritchem" gdzie nie było paru ostatnich kartek

Ostatecznie zdecydowałem się na Klany księżyca Alfa - dopiero samiutki początek ale zapowiada się nieźle - na planete służącą niegdyś za szpital psychiatryczny, teraz zdane na siebie społeczeństwo wyrusza statek z ekspedycją z ziemi. Na alfie jest kilka 'ras' - Hebowie - robotnicy, Depowie - zawsze zdołowani, bez nadzieji na lepsze zycie, Pare - chorobliwie boją się o własne życie, mają obsesję na punkcie bezpieczeństwa, Poly - wieczne dzieci, Skitzowie - lewitujący filozofowie, wiecznie medytują, Ob-Comowie - owładnięci przez liczby, bez przerwy liczą wszystko i wszystkich i Mansowie - żądni krwi barbażyńcy bez skrupułów. Jak nie trudno się domyślić są to chyba chorzy psychicznie pacjenci byłego szpitala, pogrupowani wg. chorób...
Labirynt Śmierci zdeka mnie zabił zakończeniem, On go faktycznie spotkał? ale.... nie ma sensu wnikać, w końcu to P.K. Dick hehhehee
a do mnie leci zbiorek opowiadań Fiuta (mehehehehe)
„Krótki, szczęśliwy żywot brązowego Oxforda”
z lat 1951-52
szperajcie na allegro, dobra kniga za kilka zeta się znajdzie
Ceglash
10 05 2005, 11:03
QUOTE(_Diabeu_ @ 10 05 2005, 09:16)
a do mnie leci zbiorek opowiadań Fiuta (mehehehehe)
z lat 1951-52
A tak BTW czytaliscie opowiadania pana Dicka. Ja przeczytalem kilka m.in. "Przedludzie"(Feministki KRYĆ SIĘ

), "Król Elfów"(Potrafi postraszyć), "Przypomnimy to panu hurtowo"(hehe to dopiero zakręcone opowiadanko jest i cholera zmusza do myslenia

) i jeszcze jedno, ale juz nie pamietam tytułu(było o przenoszenu sie w przyszłosc i plagą zabójczych motyli - kocham to opowiadanko bo zadaje wlasciwie podobne pytanie co kultowy juz dla mnie film "12 małp").
P.S. Trzymam już w łapach "Przez ciemne zwierciadło" i już niedługo będę celebrował rozpoczęcie czytania tegoż dzieła

(na razie muszę skonczyc czytac "Kod Leonarda Da Vinci", ale juz niedługo

)
tez zaopatrzylem sie w ta ksiazke na dniach bede czytal

ps ktos moze czytal raport mniejszosci ? wogole dobre to ? bo nigdzie tej ksiazki znalesc nie moge
mam i czytam, Stabilizacja jako pierwsze opowiadanko a już widać że poryte jest, a to początek lat 50tych
ciekawy wstęp Rogera Zelaznego
hello
Czytalem wszystkie pozycje tego pisarza i jestem jego wielkim fanem... moicm zdaniem pozycje obowiazkowe to
Ubik (wiem juz czytales:)
Czlowiek z wysokiego zamku
3 Stygmaty...
Ostatni Pan i wladca
Valis
Generalnie cala jego tworczosc jest genialna...Oczywiscie sa pozycje ocierajace sie o kicz np Dr. Futurity lecz po wczesniejszym zapoznaniu sie z jego interesujaca biografia nawet one beda interesujace...
Polecam przeczytac takze wszystkie zbiory opowiadan w wiekszoci stoja one na bardzo dobrym poziomie.
A pozycja obowiazkowa to swietna biografia autorstwa Lawrence Sutin Boże inwazje - Philip K. Dick.
Chyba sobie przeczytam cos jeszcze raz...

...– Istnieje tylko Bóg – rzekł David –i Jego testament.
– Mam nadzieję, że jestem wspomniany w jego testamencie – powiedział Kevin – i że otrzymam więcej niż jednego dolara.

----------
gg:13548
www.artx.blog.pl
raport mniejszosci ? wogole dobre to ? bo nigdzie tej ksiazki znalesc nie moge
Raport mniejszość to opowadanie Dicka, nie książka. Wraz z premierą filmu pojawił się zbór opowadań, także i z Raportem. Musisz szukać w opowiadaniach.
Takie małe pytanko mi się nasuwa. "Pamięć Absolutna" z Arnoldem była nakręcona na podstawie książki czy tylko opowiadania, bo zdawało mi się, że w jakimś zbiorze Dick;a czytałem coś o okrojonej fabule tego filmidła.
Takie małe pytanko mi się nasuwa. "Pamięć Absolutna" z Arnoldem była nakręcona na podstawie książki czy tylko opowiadania, bo zdawało mi się, że w jakimś zbiorze Dick;a czytałem coś o okrojonej fabule tego filmidła.
Pamięć Absolutną nakręcono na podstawie opowadania "Przypomnijmy to panu hurtowo"
Właśnie taki tytuł miał ten zbiór opowiadań.
Dark Serge
14 11 2005, 23:57
Hmmm. Dick jest prześwietnym pisarzem i nic narazie nie pobije komba - Ubik + Machinae Supremacy !
przeczytałem też : "Człowiek z Wysokiego Zamku" i "trzy stygmaty..."
Nie wiem czy ktos z was czytał "Dies Irae" (dzień gniewu) napisał go Dick wraz z jakims gościem którego nazwiska zapominałem.. Jakos tamta książka do mnie nie dokońca przemówiła. Ciekawe motywy (spoiler :
metalowa korona cierniowa wyrastająco gościowi z głowy. Punkt naprawczy - prześmiewczy ton czuć na odległość
) ale w ostatecznym rozrachunku jakoś średnia była. Dobra, ale to nie to czego się spodziewałem

.
Ölschmitz
27 12 2005, 23:51
wlasnie skonczylem "Czy androidy marzą o elektrycznych owcach?". inna od filmu, ale i tak z(pipi)ysta. przeczytalem ja za jednym zamachem, nie da sie oderwac:) jak skoncze czytac to co mam to biore sie za inne ksiazki fi.utka:)
edit:
no i skonczylem "przez ciemne zwierciadlo". ksiazka skopala mi dupsko, oj skopala ;]
Ölschmitz
5 05 2006, 18:22
panowie, mam maly problem.
jak mam na maturze mowic o tej ksiazce dicka? "czy androidy ble ble ble" czy moge krotko "blade runner"? bo nie chce mi sie za kazdym razem tak dlugiego tytulu powtarzac ;p
nowela ma tytuł "Czy androidy śnią o elektrycznych owcach"
tego się trzymaj
Ölschmitz
6 05 2006, 10:24
tak w sumie myslalem. no nic bede unikal gadania za kazdym razem "czy androidy snia o elektrycznych owcach?"... thx.
mashter
19 06 2006, 01:59
chcecie cos bardziej porytego od calej tworczosci Dicka razem wzietej?
"Robot" - Snerg Wisniewski
aha i czytnijcie sobie wedlug mnie najlepsze opowiadanie Dicka "Przedludzie".
widać jak znasz jego twóczość, "Robot" bardziej poryty? lol
Nie ma jeszcze informacji o polskiej premierze "Scanner Darkly'? Przeszedłbym się do kina, a nie wiem czy powstrzymam się przed zaliczeniem DVDRip'a jakby trzeba było czekać do jesieni.
daty polskiej premiery nie ma, jest tylko data światowe 07-07-06
nowy trailer mnie zgniótł, nawet do multikina pójdę (a najchętniej bym tą budę z dymem puścił)
Obsolete
26 06 2006, 18:08
a ja cos czuje, ze bedzie z tego lipa...Keanu jako Bob/Fred/Bruce? Khem...jedyny plus, ze ten koles niewazne w jakim filmie gra i tak wyglada jak narkoman, taki ususzony typek;p Barris i Luckman za to calkiem niezle obsadzeni..Winone R jako Donne przemilcze, bo to nawet nie jest smieszne, jak oni zepsuja te postac.
Z ta powiescia jest taki problem, ze strasznie szafuje nastrojami. Z jednej strony wesole cpanie w towarzystwie, smieszne dialogi (ciekawe jak bedzie z cenzura, jakos watpie, ze uslysze w kinie monolog Donny o wozeniu dragow w c.ipie itp;p), sielankowa atmosfera, a potem dolujace motywy w "Nowej Drodze", toczace sie powoli, niefilmowo do samego konca, rownie niefilmowego, bo bez oczekiwanego kopa, czy jakiegos zwrotu akcji..po prostu akcja sie konczy Bruce to warzywo i nic tego nie zmieni.
Teraz pytanie, czy tworcy obrazu beda umieli to jakos odpowiednio wywazyc..splycic fabule i tak musza, bo naukowe motywy chociazby w rozdziale 12 (rozmowa dwoch typow poddajacych Freda testom) to jest intelektualna rzez. Za duzy ciezar, ludzi w kinie glowa rozboli;p
aha, no i ponowaiam rade, jezeli ktos nie czytal "Czlowieka z Wysokiego Zamku", a Dicka lubi, powinien te powiesc zaliczyc;] Jedna z lepszych, political fiction (co by bylo gdyby Niemcy i Japonia wygraly 2 wojne sw),mocna "dickowska" koncowka, przyjemnie napisana, co sprawia, ze z checia siega sie po nia kilka razy.
Hmmm...
Tak czytam i czytam i nigdzie nie moge znaleźć najlepszej (przynajmniej wg mnie) powieści. Może jest tak trudno dostępna...
Zowie się ona "Oko na Niebie" -> tak zakręcona jak sam "Ubik" -> szóstka ludzi podczas zwiedzania nowo wybudowanego reaktora wpada do rdzenia; szybko zostają odratowani, martwi ich jedynie fakt pojawienia się na niebie "Boskiego Oka" oraz konieczność kupowania papierosów w automacie za... wiarę

Szczerze polecam, podobnie zresztą jak "Człowieka z Wysokiego Zamku" i "Ubika"
Obso, weź obadaj trailery zanim zaczniesz szerzyć herezje, to nie film dla mas
jak oni ten film zwalą to im wyrżnę rodziny, no ale nie zwalą hehe:]
Mnie najbardziej podoba się "Trzy stygmaty...". Jest to dla mnie zdecydowanie numer jeden ze wszystkich dostępnych w pobliskiej bibliotece książek Dicka. Chociaż "Człowiek..." też niczego sobie. Zaraz potem "Ubik" itd, itd, itd...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.