Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: hdd 60 to 80
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Hardware
evilcrusader
Witam mam znajomego który pracuje w firmie konputerowej i muwił mi ze ze mozna odlokowac dysk 60 giga tak zeby miał 80 ?

Czy jest to prawda i jak nalezy to zrobic?
mlokon
QUOTE(evilcrusader @ 8 05 2005, 00:19)
Witam mam znajomego który pracuje w firmie konputerowej i muwił mi ze ze mozna odlokowac dysk 60 giga tak zeby miał 80 ?

Czy jest to prawda i jak nalezy to zrobic?
*

też coś kiedyś o tym słyszałem.. ponoć jest program który odblokowuje awaryjne sektory czy jakos tak.. nie wiem może cos mi sie poyebało
A.Z.BEST
No są programiki, ale one pier.dolą dysk!

Zagadaj lepiej z tym kumplem informatykiem, hez.
C1REX
Nie tylko 60GB dyski to mają, ale chyba każdy normalny. W zależności od firmy, ta ilość wolnego miejsca może być całkiem spora.
Służy ona do tego, by w razie wystąpienia bad sectorów, dysk automatycznie zastąpił je "zapasowym" miejscem. Nie wiem na ile ryzykowne jest korzystanie z niego (podobno małe) i czy ma to jakiś związek z wydajnością.

Miejsce to można odblokować np. Norton Ghostem. Sam gdzies mam wersję dyskietkową, ale ona nie miała chyba tej opcji. Sądzę jednak, że np. wersja 60MB ghosta już takową ma.

EDIT: Google Twym przyjacielem : )
http://www.devhardware.com/forums/archive/...rives-recovered

Norton Ghost 2003

Niesamowite daje czasem wyniki. Nawet ponad 100% dodatkowego miejsca : )
evilcrusader
z tego co szłyszałem od znajpmego czesc dyskow np jak 60 jat na dwoch talerzach gdzie jeden powinien miec 40 1 drugi 20 jednak tak nie jest wiec jesli ktos ma dysk dysk wiekszy niz 20 i niepodzielny przez 4x to moze zciagnac specjalnego biosa i odblokowac dodatkowe miejsce

odblokowywanie bad sektoró jest dosc ryzykowne bo gdy cos stało moza zapomiec od dysku
C1REX
Trochę jeszcze poczytałem o tym na sieci. To jest jednak bzdura i bardzo popularna plotka. Nie biercie tego napoważnie.

Te dodatkowe miejsce, to błąd Niektórych programów, które tylko źle zapisują informacje o dostępnym miejscu.

Norton Ghost 2003 Build 2003.775
..::XMANiAK::..
na allego takie poradniki sprzedaja/wali
C1REX
QUOTE(..::XMANiAK::.. @ 14 05 2005, 19:28)
na allego takie poradniki sprzedaja/wali

Ja bym z miejsca ich banował za to. Można stracić ważne dane przez takich debili.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.