_Globus_
8 05 2005, 13:54
Nie znalazłem takiego tematu, a z pewnością jest on ciekawy.
Dziś drugi dzień 32 kolejki. Do tej pory zostało rozegrane spotkanie NEC Nijmegen z Feyenoordem. W ekipie gospodarzy przez pełne 90 minut (a nawet trochę więcej

) grał polski napastnik - Andrzej Niedzielan, który rozegrał bardzo dobra partię. Był bardzo aktywny, kilka razy został złapany na spalonym, ale udało mu się strzelić ładnego gola z główki w 86 minucie. Chłopak był bardzo szczęśliwy, skakał z radości i... zdjął koszulkę, za co dostał... wiecie co

. Była to jego 5 bramka w sezonie.
Dzisiejsze spotkania zapowiadają się na jednostonne prowadzenie gry. Jeden z takich meczy odbędzie się w Eindhoven, gdzie PSV podejmie outsidera - Graafschap Doetinchem.
EDIT: co, nie ma zainteresowania...?
...
Ölschmitz
11 05 2005, 19:02
nie lubie ligii holenderskiej bo IMO jest strasznie nudna. niewazne zreszta, w niedziele obejze PSV - Feyenoord bo leci na polshicie sport.
tam cała frajda to oglądanie 3 drużyn ;/
_Globus_
12 05 2005, 15:28
No dzięki chociaż za takie wspomaganie tamatu

. IMO to ciekawa liga o wysokim i wyrównanym poziomiem, na pewno frajdą nie jest oglądanie tylko 3 drużyn. Widziałem mecze NEC z Ajaxem i Feyenoordem. Drużyna Niedzielana jest nisko w tabeli, a potrafiła pokonać Feyenoord, a także momentami zdobywać przewagę nad Ajaxem (choć przegrali 0:1, z gry mieli więcej).
In_sane
12 05 2005, 16:57
no ja eredivisie ogladam glownie ze wzgledu na Ajax, ale nie uwazam ze liga holenderska jest nudna...fakt ze sa tam 3 czy 4 wiodace druzyny, ale co w takim razie mozna powiedziec o lidze szkockiej
TomekOST
7 08 2005, 18:34
Liga Holenderska jest na poziomie.Dużo zaciętych meczy.To prawda , że są tam 3 czy 4 drużyny ,które rządzą ale reszta drużyn dzielnie stawia im czoło,a co za tym idzie..mecze są wyrównane,ciekawe
Piłkarze Ajaksu Amsterdam po zwycięstwie z PSV Eindhoven 2:1 zdobyli Superpuchar Holandii.
Bramki:
Wilfred Bouma (51) (PSV)
Nourdin Boukhari (72)
Ryan Babel (78)
czyżby wreszcie powrót wielkiego Ajaxu z lat 90tych?
widać również, że ubytki w kadrze PSV są poważne i w nadchodzącym sezonie drużynie Guusa Hiddinka ciężko będzie obronić tytuł mistrzowski
_Globus_
8 08 2005, 10:04
Nie jest dobrze. Strata Parka i Van Bommela to dla PSV ubytek 50% drużyny. Amsterdamskie c*pki na czele z Charisteasem (który umie dryblować

) dały radę... Ech, a tak fajnie było, mistrzostwo kraju, puchar, półfinał LM...
QUOTE(HHGLOBUS @ 8 08 2005, 10:04)
Nie jest dobrze. Strata Parka i Van Bommela to dla PSV ubytek 50% drużyny. Amsterdamskie c*pki na czele z Charisteasem (który umie dryblować

) dały radę... Ech, a tak fajnie było, mistrzostwo kraju, puchar, półfinał LM...
jaki Charisteas

? Rosenberg i Babel z przodu ziąąą

co ciekawe Ajax wygral ten mecz bez kilku podstawowych zawodnikow, ktorzy nie grali z powodu kontuzji..
Rekord Van Nistelrooy'a

We wczorajszym meczu z Andorą Ruud van Nistelrooy zdobył dwa gole i powiększył swój reprezentacyjny dorobek do 25 bramek. Napastnik Manchesteru United potrzebował do tego wyczynu 47 spotkań, dokładnie tyle samo co jego starszy kolega Dennik Bergkamp.
Wydaje się to wynikiem bardzo dobrym, ale jeśli przyjrzeć się historii, to mina kibicom Ruuda zrzednie. Idol poprzedniego pokolenia Johan Cruijff potrzebował do tego tylko 34 spotkań, a najlepszy w zestawieniu Beb Bakhuys tylko 17 pojedynków!
Van Nistelrooy najwięcej, bo aż 13 goli zdobył w eliminacjach MŚ, 5-krotnie trafiał do siatki w eliminacjach do ME, a 4-krotnie w samych finałach europejskiego czempionatu. Zawodnik ma też w swoim dorobku 3 bramki w meczach towarzyskich.
Jeśli chodzi o przeciwników, to najczęściej udawało mu się pokonać bramkarza Andory (4), potem Estonii, Finlandii i Szkocji (3) oraz Armenii, Niemiec, Łotwy i Czech (2). Po jednej bramce Van Nistelrooy zdobył w meczach z Anglią, Cyprem, Maroko i Mołdawią.
Zapraszamy do zapoznania się z tą statystyczną ciekawostką.
Najszybciej zdobytych 25 bramek dla Oranje:
lp. imię i nazwisko liczba meczów rok
1. Beb Bakhuys 17 1936
2. Kick Smit 28 1946
3. Faas Wilkes 29 1958
4. Johan Cruijff 34 1974
5. Abe Lenstra 38 1957
6. Patrick Kluivert 43 2000
7. Ruud van Nistelrooy 47 2005
Dennis Bergkamp 47 1996
Kroolik
19 11 2005, 23:25
RKC Waalwijk [4 - 4] PSV Eindhoven
14' [0 - 1] J. Farfan
17' [1 - 1] B.D. Ceulaer
44' [1 - 2] J. Farfan
49' [1 - 3] J. Farfan
65' [2 - 3] R. Hoogendorp
76' [3 - 3] S. Keller
80' [4 - 3] R. Hoogendorp
90' [4 - 4] Robert
Ajax Amsterdam [2 - 0] FC Twente Enschede 70' [1 - 0] D. Majstorovic (o.g.)
90' [2 - 0] M. Rosenberg
Roda Kerkrade [2 - 3] Feyenoord Rotterdam 25' [0 - 1] D. Kuijt
28' [1 - 1] Sergio
33' [1 - 2] A. Bahia
44' [2 - 2] A. Oper
80' [2 - 3] D. Biseswar
82'
red card P.M. Kah (Roda)
FC Groningen [0 - 0] AZ Alkmaar Heracles Almelo [3 - 0] RBC Roosendaal 09' [1 - 0] S. Hellings
58'
red card J.F. Rodriquez (RBC)
75' [2 - 0] D. Calincov
86' [3 - 0] S. Hirayama
Sparta Rotterdam [1 - 2] SC Heerenveen 40' [0 - 1] F. Derveld
52' [0 - 2] K.J. Huntelaar
61' [1 - 2] Y. Rose
In_sane
22 11 2005, 22:00
ufff moze Ajax cos wygrywac zacznie w koncu, bo mi sie zal zaczynalo robic...
ale na majstra raczej nie pojdą...i chyba nawet nie zalapią sie na LM:/
no poki co to biednie wyglada
Kroolik
19 01 2006, 16:07
Sparta Rotterdam [1 - 3] NEC Nijmegen
41' [0 - 1] A. Niedzielan
47' [0 - 2] A. Niedzielan
64' [0 - 3] A. Niedzielan
70' [1 - 3] D.V. Tornhout
86' red card M. Bruma (sparta)
joecole
19 01 2006, 22:24
Niedzielan: Sędzia się pomylił, zdobyłem cztery gole
Napastnik NEC Nijmegen i reprezentacji Polski Andrzej Niedzielan jest teraz na ustach wszystkich kibiców. W zaległym meczu Eredivisie przeciwko Sparcie Rotterdam zdobył cztery gole, z czego jednego sędzia nie uznał.
- Jestem bardzo, bardzo szczęśliwy. Czułem, że jestem w dobrej formie, ale nie spodziewałem się aż tak dobrego występu. Nie aż trzech goli! To niesamowite uczucie - powiedział Niedzielan w wywaidzie udzielonym serwisowi eredivisie.pl
- Tak naprawdę to zdobyłem cztery gole. Sędzia przy jednym z golu podjął błędną decyzję. Już wtedy wydawało mi się, że bramka była zdobyta prawidłowo, nazajutrz w domu obejrzałem mecz raz jeszcze i teraz jestem już pewien: spalonego nie było - dodał polski napastnik.
- Jestem przekonany, że Paweł Janas zwróci uwagę na moje osiągnięcie. Bardzo się cieszę, że udało mi się tak dobrze rozpocząć rundę wiosenną. Jeśli nie dojdzie do jakiejś katastrofy, to o bilet do Niemiec jestem spokojny - zakończył Niedzielan.
Źródło: eredivisie.pl
Bret Hart
5 02 2006, 23:01
Napastnik NEC Nijmegen, Andrzej Niedzielan, zdobył 9. bramkę w tym sezonie. W meczu 22. kolejki holenderskiej ekstraklasy. Drużyna Polaka wygrała na wyjeździe z RKC Waalwijk 3:1 i awansowała na 4. miejsce w tabeli Eredivisie.
Niedzielan w 87. minucie ustalił wynik spotkania.
Początek meczu nie był udany dla gości, gdyż w 12. minucie gola dla Waalwijk zdobył Robert Fuchs. W 42. minucie wyrównał jednak Romano Denneboom. Po godzinie gry zadanie piłkarzom Nijmegen ułatwił Ramon van Haaren, który osłabił swoją drużynę dostając czerwoną kartkę. Grający w przewadze goście zdobyli dwa gole. Najpierw na listę strzelców, w 76. minucie wpisał się Said Boutahar, zaś pod koniec meczu trafił Niedzielan, który w sędziowskim protokole zapisał się jeszcze raz - w 11. minucie ukarany został żółtą kartką.
Polski napastnik imponuje ostatnio formą strzelecką. W ostatnich czterech spotkaniach swej drużyny zdobył 5 goli.
ajax niestety dalej w lesie...3-2 w zadek z Feyenordem..po tragicznej grze..choc Ajax juz powoli mnie do takiej przyzwyczaja. Mam nadzieje ze w letniej bedzie tam jakas rewolucja, bo poki co to lipa
Niedzielan pyknal 10 bramke w lidze holenderskiej,ale co tam nawet szansy nie dostanie u Janasa,lepsze byki z II lub III boisk europejskich typu Rasiak,Sosin.
In_sane
18 04 2006, 02:05
no i sieu play-offy zaczna

(imo poroniony pomysl..)
Jak to jest z awansem do ligi mistrzów w eredivisie?, 1 miejsce ma awans, 2 z 3 i 4 z 5 gra?.
w zdnaje lidze wiecej niz 4 druzyny nie graja w LM
a w holendreskiej tylko 2 sie lapia
In_sane
20 04 2006, 09:43
Druzyna z pierwszego miejsca kwalifikuje sie automatycznie, a pozostale 4 graja o mozliwosc gry w eliminacjach.
In_sane
23 04 2006, 14:34
Alez moj kochany Ajax rozgniotl Feyenoord

3-0 u siebie i 4-2 na wyjezdzie

ten widok bezradnych karaluchow, placzacego Kuyta i publicznosci opuszczającej De Kuip w przerwie meczu, BEZCENNE

..WIR ZJIN AJAX
Piękna końcówka sezonu ! Miałem nadzieję, że Ajax zdobędzie tytuł ...
1. PSV 75 PKT
2. Ajax 75 PKT
3. AZ 72 PKT
Do (pipi) ze o mniejscu nie decyduje bezposrednie spotkanie bo tak Ajax miał by mistrza,na którego zasłuzyl po zwyciestwie nad PSV 5-1
Ölschmitz
29 04 2007, 23:56
hyhyh psv mistrzem dzieki 1 bramce wiecej ;p
kolesie powinni zrobic sciepe i zafundowac cocu ktory strzelil gola na 5:1 najlepsze dziwki w miescie xD
Powoli zaczynam się obawiać o Ajax. O ile jeszcze sezon 2007/2008 może być dla Nich owocny (czgo Im szczerze życzę) jednak już w następnym może nie być różowo. Babel już się przeniósł do Liverpoolu, a w kolejce, aby przejść do innej drużyny stoją Sneijder i Huntelaar. Stam chce zakończyć karierę, a Davidsowi kończy się kontrakt (oby go przedłużył). Dodatkowo zachodnie kluby interesują się Urby'm i Johnym... nie wiem jak zespół poradzi sobie bez swoich fundamentów. Mam nadzieję, że Ajax podtrzyma tradycję i "wychowa" godnych następców.
Nie od dzis wiadomo ze holenderskie kluby to najwieksi eksporterzy talentow. Tak bylo od dawien dawna i tak bedzie jescze dlugo. Nie ma sie o co martwic bo maja zdolnych juniorow ;]
Dobra nie bede sie rozpisywal za duzo bo co tu mowic
PSV 5 - 0 NEC.
Ha ha !
Ajax 4 : 1 Heerenveen
Tylko co z tego, jak nie awansowali do LM? a wydawało sie, że po dwoch, wysokich zwyciestwach w lidze nie bedą mieli problemow z awansem. Shit happens...
Heerenveen -Heracles 9-0
7 bramek Alvesa!!!!!!!!
Będzie o tym głośno w całej piłkarskiej Europie
Sensacyjna decyzja reprezentanta Polski! Jak donosi "Przegląd Sportowy" 26-letni Radosław Matusiak rozwiązał kontrakt z holenderskim Heerenveen i zamierza skończyć z zawodowym futbolem. - Radek ma już dość tej nagonki na jego osobę. Będzie zajmował się czymś innym - mówi ojciec i menadżer piłkarza Janusz Matusiak.
sport.pl
Na moje to powinien wrócić do przeciętnego klubu w Polsce i powoli odbudować formę i swój wizerunek.
edit : a jednak już zakończył karierę
http://www.sport.pl/pilka/1,65046,5640900,...yl_kariere.html
Ajax zaczął nie najlepiej, ale mam nadzieję że dadzą radę w tym sezonie
jest na forum więcej fanów Ajaxu?? a może ktoś kibicuje innej drużynie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.