Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Atelier Iris: Eternal Mana
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik RPG
Trzcina
Chyba nikt nie zalozl jeszcze takiego tematu, wiec zrobie to ja wink.gif

Na liczniku wlasnie stuknelo 10 godzin... Co zdolalem przez te 10 godzin zaobserwowac? To ze jest to niezwykle przyjemna gra... Rozbudowany system, przykrywa z nawiazka niedoskonalosci gry w kwestii fabularnej, jak i ogolnych rozwiazan. Co mam na mysli piszac ogolne rozwiazania? Chodzi o graficzny sposob przedstawienia swiata gry. Nie, nie chodzi o jakosc grafiki, na ktora nie mozna narzekac, jest bardzo ladna. Chodzi o to ze lokacje w wiekszosci przypadkow, skladaja sie z jednego, gora dwoch ekranow. Co przyprawia o klaustrofobie... Niestety po dluzszym pograniu nie zmienia sie to, ale i tak jest coraz lepiej.

No to glowny mankament gry mamy za soba. Czas opisac mneijwiecej gre. Atelier Iris, moze na poczatku wydawac sie infantylna... i wlasciwie to wrazenie nie opuszcza nas do konca gry, byc moze jest to spowodowane grafika, moze troche fabula i wspomnianymi wczesniej rozwiazaniami. Niemniej jednak, w kwestii grywalnosci nie ma to ZADNEGO ZNACZENIA. Gra ma tyle ciekawy system, do ktorego w miare grania dochodza coraz to nowe elementy, ktore nie pozwalaja sie nudzic, ze wlasciwie to tylko on popycha cala te gre dalej. Sama gra wziela kilka elementow z action/rpg ale jest pelnoprawnym przedstawicielem gatunku. Walki odbywaja sie na osobnym polu walki, menu jest dosc mocno rozbudowane (zwlaszcza w pozniejszej fazie gry) dochodzi mozliwosc zmiany postaci niczym w FFX, dosc widoczny jest podzial na klasy postaci (widac roznie pomiedzy magiem a wojownikiem) i wszystko ladnie ze soba wspolgra. Nie mam teraz sily pisac na czym ten system polega... powiem tylko w skrocie, ze jest to gra item based wink.gif Oczywiscie w zupelnie innym stylu niz diablo, jednak calosc rozgrywa sie wlasnie wokol itemow oraz istot nazwanych 'mana', ktore pozwalaja glownemu bohaterowi (i tlko jemu poki co) specjalne, bardzo potezbne itemy magiczne, bez ktorych nektore walki bylyby bardzo trudne do wygrania. Cala reszta bohaterow w postaci kolejnych 2 na polu walki i 2 w rezerwie (poki co) wspomaga naszego glownego bohatera, glownie atakami fizycznymi, bo nie potrafia uzywac itemow ktore zrobil nasz hero.

Musze szczerze powiedziec, ze grywalnosc niesamowicie boostuja kolejne zdobywane 'many'. Kazda z nich oferuje jedna dodatkowa umiejetnosc, ktora mozna wykorzystac podczas NORMALNEGO EKSPLOROWANIA LOKACJI! Dzieki temu, uzyskuje sie to neisamowite uczucie, patrzenia jak nasza postac ewoluuje i robi sie coraz potezniejsza. Co wiecej, gra jest swietnei zaprojektowana dzieki czemu juz w pierwsze lokacjach napotkasz miejsca ktore bedziesz mogl odwiedzic dopeiro po zdobyciu odpowiedniej 'many'. Dzieki temu czlowiek chce wracac do poprzednio zwiedzonych lokacji, tylko po to zeby sprawdzic nowe umiejetnosci. I powiem szczerze ze nie pamietam kiedy ostatni raz sprawialo mi to taka frajde ;]

Ok, koncze juz te wywodu, bo nie wiem czy komukolwiek bedzie sie chcialo to czytac. Dodam jednak na koniec ze Atelier Iris jest bardzo fajna gra i zdecydowanie warta poswieconiu jej czasu.
MaxVarEmreis
Ja mam takie pytanko natury technicznej.
Czy walka wygląda mniej wiecej tak jak w "Valkyrie Profile" ?
Bo jak patrze na screeny walk, to mi ta gra na myśl przychodzi. Wyglada jak walka 2D, ale może to tylko złudzenie z obrazka. Można się swobodnie w każdym kierunku po arenie przemieszczać??
Kurcze, lubie tego typu RPG.
Suik
No ja tez ostatnio wpadlem na ta gre niestety egzaminy uniemozliwily mi dluzsze pogranie ale czekalem na taka gre od dawna bo mam juz dosyc 3d rpg:) napisze cos wiecej jak dluzej pogram.
Trzcina
Nie mozna sie poruszac po polu walki, to nie jest Star Ocean 3 smile.gif Postacie maja jednak mozliwosc przesuniecia sie bardziej do przodu lub do tylu (3 pola, z przodu, posrodku i z tylu) nie zauwazylem jednak zeby to mialo jakies znaczenie, ale moze za krotko gram.
mario87
gre mam od kilku dni ale dopiero wczoraj jakoś się za nią zabrałem i żałuję że nie zorbiłem tego wcześniej, same intro już mnie pozytywnie nastawiło do gry, a gdy przyszło do oprawy ingame to tym bardziej byłem na +
oprawa jak i sama gra jest w mangowym/japońskim stylu(sama grafika przypomina mi troche ragnaroka), twórcy nie zaprzestali tylko na świetnej grafice, jest też voice acting(IMO bardzo dobry) smile.gif

co do fabuły to mało moge powiedzieć bo grałem ok 4-5h... a co do systemu walki to jest nieźle, przeciwko nam może wyskoczyć nawe 6 przeciwników w różnych formacjach, a gdy my atakujemy to możemy za jednym zamachem przywalić kilku wrogom(hmm coś a'la chrono trigger?), na polu walki mozemy korzystać ze zwykłego ataku, mana items(tylko jeden bohater jak narazie może z nich korzystać) i skili
skile dostajemy jak awanasujemy na inny poziom, na kazdym poziomie dostajemy 3sp które możemy przydzielić do posiadanych skili(żeby podniesc ich poziom)
co do mana items to najpierw musimy zsyntetyzować odpowiedni przedmiot, żeby to zrobić potrzebujemy odpowiednią MANE (w tej grze to takie stworki które latają i gadają ;p ) i odpowiednią ilosć 'esencji', których troche jest, zdobywamy je przez rozwalanie przedmiotów na głownej mapie odpowiednią umiejętnością
co do samych MAN to trzeba je dobrze trakotowac, dawać im prezenty i zabardzo ich nie męczyć, jak nas lubią to możemy dostac jakiś bonus, a jak nie to .... nie wiem bo jak narazie mnie lubią happy.gif
za każdą nową zdobytą mane dostajamy nową umiejętność którą możemy wykorzystywac na głównej mapie, np. pała do rozwalania przedmiotów i ekstrakcji esencji, jakieś ogniste kule do rozwalania przeszkód, czy zwoływanie potworków żeby z nimi walczyć (coś a'la monster arena?)
możemy oczywiście też mieszać w ekwipunku, kupować bronie i różne przedmioty

a teraz jedna z fajniejszych rzeczy które mi się spodobały, tworzenie przedmiotów(tak, coś a'la Star Ocean 3 tylko chyba bardziej ubogi), jak narazie można mieszać z przedmiotami pokroju jedzienie/napoje i ubrania/eliksiry/narzędzia
mi się to podoba, prawie na kazdym kroku znajdujemy jakieś składniki, co do samego tworzenia to wybieramy z menu to co chcemy zrobić i wybieramy do tego składniki, mamy np. 5 rodzajów owoców, 2 rodzaje mleka, 3 rodzaje czegoś do posłodzenia, 4 rodzaje aklocholu, itp. i wybieramy po jednym, możemy zrobić to co wybieraliśmy albo otrzymamy coś nowego smile.gif puźniej mam opinie konsumentów
co do samych składników to po jakiś czasie spotykamy kupca dla którego mam zrobić liste przedmiotów, jest tam 46 stron i ok 10 rzeczy na jednej stronie

jakoś więcej niechce mi się opisywac wink.gif gre polecam i mam pytanie do tych co grali, są jeszcze jakieś podbne gry do tej?
Trzcina
Legend of mana? tongue.gif

Raczej nei spotkalem sie z czyms takim jak Atelier Iris, glownei dlatego ze ona laczy wlasnie, elementy z parunastu innych rpg dodajac mnostwo swoich. Ta gra ma jakis dziwny urok, ktory przyciaga do siebie... troche kojarzy sie alundra nr jeden z psx (w kwestii eksploracji mapy), skojarzec jest jeszcze sporo roznych, chociazby star ocean i jego system tworzenia itemow, na poczatku wydaje sie ubogi, ale okazuje sie byc naprawde zaawansowanym, zwlaszcza kiedy dojdzie wiecej przepisow na itemy.

Moje postacie sa na 40 lv, liczba mana itemow jest naprawde spora, skille aktywowane prawie dla kazdej postaci i jest naprawde fajnie biggrin.gif Co wiecej, mam wrazenei ze to dopiero polowa gry, a mam jakies 17 godzin, przy czym musze powiedziec, ze robie wiekszosc questow pobocznych i bawie sie w kolekcjonowanie, gdyz jest to po prostu bardoz przyjemne biggrin.gif

Teraz moge z czystym sercem polecic te gre...
-acid-
teraz jest Digital Devil Saga smile.gif wiec Eternal Mana musi poczekac... hyh.gif
mario87
http://www.gamefaqs.com/console/ps2/data/926005.html
ma być 2 część biggrin.gif mam nadzieje że nie trzeba będzie czekać roku na zrozumiałą wersje ninja.gif swoją drogą prawie dokładnie rok po ukazaniu się pierwszej częsci wychodzi 2 częśc...
Trzcina
Acid, DDS byl jais czas temu wink.gif Ale to sa zupelnie inen gry, Atelier Iris, pozwala odpoczac od wszystkiego i poprostu sei pobawic. A DDS to bardzo trudna i powazna gra... ale obie sa znakomite.
mario87
dobra pograłem jeszcze troche(mam ok 16h) i musze przyznac że gra jest świetna biggrin.gif a teksty+znakomity voice acting powalające, np.
"- can you sleep with me?
- no way, ESRB will go nuts!" (ESRB - Entertaiment software raiting board, znaczek widnieje na każdym pudełku od gry i jest często pokazywany podczas ladowania się gier)
"- puni, puni?" (po kilkudziesięciu razach text powalający tongue.gif )

co do przedmiotów i ich zbierania to naprawde się opłaca, za zebrane komplety dostajemy np. bonusowe materiały z gry dostępne w początkowym menu
i mam już możliwość pieczeczenia, bawie się w piekarni tongue.gif
moge też upgradować broń przez wstawianie kryształów do niej, ale najpierw trzeb a zrobić sobie kryształki rolleyes.gif

co do MANY to mam ich 6, w tym jedna to chyba dodatkowa którą, ale nie trzeba samemu znaleźć, ciekawe ile ich jest wszystkich
można też MANY przypisywać do bohaterów, dzieki temu mamy zwiększone umiejętności i statsy(zależnie od many)
-acid-
Trzcina wiem smile.gif ale DDS jest jak dla mnie jak grom z nieba smile.gif wspanialy tytul smile.gif) EM wystartooje za jakies 3 dni:)
Jakim
Okej mam grę ale jak narazie pograłem w nia około 2 godzin. Kurde przypomniały mi się czasy rpg z Psxa. Grafika spokojnie mogła by się pokazac na Psxie ale nic to nie zmienia, że jest to jeden z najlepszych rpg ostatnio. Już po tych dwóch godzinkach wiem że gra będzie lepsza niż wydany ostatnio Musashi.

Co do grafiki to tak- tła są ładnie namalowane, szczegolnie miasteczka, jakieś lasy itp. Ważne że można po nich skakać dostają cię wyższe poziomy co daje większe możliwośc w eksplorowaniu lokacji. Jednakże wygląd postaci i przeciwników kompletnie mi się nie podoba. Ubogo animowane sprite'y, naprawdę ubogo. Mogli by się pokusić o fajniejsze rysuneczki. Co do artów postaci przy wymawianych kwestiach to są ok, tak samo jak głosy bohaterów.

Okej lece grać może wypowiem się nieco później.
Jakim
Okej mam pytanko do tych co grają... gdzie mam dokładnie się udac jak pokonałem Super Puniego?? wracam do Kavok i ten mały skrzat coś tam mruczy. Po czym wszyscy nagle się zastanawiają nad dwoma Mirrorami- gdzie one sa i że trzeba więcej informacji.
Kurna przemiezyłem świat wzdłóż i wszerz i nie wiem gdzie mam iść!!

hilfe

edit: juz wiem gdzie mam się udaćbiggrin.gif

Kurde gra jest świetna.. ten świetnie znany klimacik z PSXowych erpegów powrócił.. ciekawe o czym będzie cześć druga.
mario87
już jest 2. część, od kilkunasty dni, teraz trzeba się tylko zastanawiać ile będzmy czegać na wersje w zrozumiałym języku (pierwsza część w zrozumiałym dla nas języku wyszła rok puźniej... confused.gif )
Jakim
czyli jasna sprawa.. poczekamy jeszcze rok.
ds
dorwalem te cudenko, gierka zauroczyla mnie swoimi screenami przywodzacymi na mysl legend of mana czy inne psxowe szlagiery;)

atelier iris jest latwa, kolorowa, przyjemna, ma mase rajcownych pierdół takich jak zbieranie skladników do potraw, szukanie mana itemow dajacych roznorakie profity w walkach....

bezstresowy tytul na lato;p

lada chwila bede mial smt:nocturne, wiec niewiem czy eternal mana na dlugo zagosci w mojej konsolce;]
Basior
Nie ma co gra się zarąbiście!!! Gram dopiero 3 h, ale naprawdę giera jest napradę światna. Grafika, klimat, dialogi, eksploracja i system rządzą! A stworki MANA są ciekawe. Giera jest rozbudowana na maxa. Nie wiem dlaczego ale czuję, że u Stara dostanie 7+ ;-)
Jakim
Mnie niestety znudziła po 14 godzinach grania i nie mam ochoty się za nia zabrać. Jednak chcę to ukończyć i będę musiał się zmusić.
Iitem
mozne juz kupić w polsce?????????
Hela
QUOTE(Jakim @ 15 07 2005, 17:08) *

Mnie niestety znudziła po 14 godzinach grania i nie mam ochoty się za nia zabrać. Jednak chcę to ukończyć i będę musiał się zmusić.

No to ja mialem identycznie tongue.gif Tylko, ze ja nie bede sie zmuszal i olewam ta gierke.
Dworek
wychodzę na z miasta Kavoc, idę w dół i obok wielkiego niebieskiego Puni(PuniGod) skręcam w lewo,potem droga prowadzi w górę i natrafiam na lokacje która wygląda jak szachownica na której są pionki kiedy do nie wchodzę niby jest ułożona droga,ale ja po zwiedzeniu tego miejsca nie mogę znaleźć przejścia.Co mam w takim razie zrobić lub gdzie jest przejście????
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.