Jako że mamy sezon ogórkowy i trzeba jeszcze poczekać na kolejne sezony 24, Losta i Prison Break'a, postanowiłem poszukać jakiegoś fajnego serialu do obejrzenia jako wypełniacz czasu. Przeglądając jakieś forum o serialach natrafiłem na tytuł
The ShieldKoleś pisał że serial jest super i że go poleca. Postanowiłem więc obejrzeć pilota żeby przekonać się co to za serial. Obejrzałem pilota i wgiotło mnie w fotel! Seriale policyjne to już, wydawało się, wyblakły gatunek, w którym wszystko zostało powiedziane. Tymczasem okazuje się że The Shield to totalnie nowa jakość w tym temacie i wypas totalny.
Główny bohater Vic Mackey mówi o sobie że jest innym rodzajem gliny, ani dobrym, ani złym. Vic jest szefem grupy uderzeniowej (Strike Team) która zasadniczo robi widowiskowe najazdy na podejrzane speluny i miejsca gdzie przebywają podejrzani. W każdym odcinku jesteśmy świadkami kilku takich mocnych wejść, widzimy też w jaki sposób grupa zdobywa informacje i nie są to sposoby zgodne z przepisami

Członkowie tej specjalej grupy (4 osoby) to przyjaciele na śmierć i życie. Panowie dorabiają też sobie na boku niezupełnie legalnie. Mając jednak doskonałe statystyki zatrzymanych przestępców - mają dużo swobody i nikt się ich nie czepia. Jest jednak ktoś kto chce ich ukarać i dowieść przed szefem że nie grają czysto. Tym kimś jest David Aceveda, naczelnik komedy w Farrington gdzie toczy się akcja. Farrington to najpodlejsza dzielnica Los Angeles. Czarni, meksy, arabowie, nielegalni imigranci z różnych stron świata, wreszcie gangi, dilerzy, ćpuny, dziwki i pedofile. To właśnie mieszkańcy tej piekielnej dzielnicy. Nasi bohaterowie mają więc co robić. Oprócz wyczynów grupy uderzeniowej, obserwujemy działania dwójki świetnych detektywów (najlepsza para w historii seriali kryminalnych) oraz podglądamy przy pracy zwykłych "krawężników" którzy jeżdzą samochodem i patrolują dzielnicę. Oni też mają pełne ręce roboty.
Serial jest niezwykle "mocny" i dynamiczny, cały czas coś się dzieje i nie ma miejsca na nudę. Zdjęcia kręcone są jakby "z ręki", obraz lata, a do tego jest ziarnisty (chyba kręcą to na 16mm ale nie wiem na 100%). Kapitalna jest ścieżka dźwiękowa, dużo rocka, balladek i troszkę rapu. Fajny jest klimat w The Shield, jest ciężki, nieprzyjemny, widz tego serialu obejrzy dużo brzydkich akcji: gwałty homoseksualne, odcięte kończyny, przypalanie palnikiem, wymiotowanie, tortury itp.

Zasadniczo serial jest dramatem, ale humor też się tu znajdzie, czarny humor
The Shield kręcony jest od 2002 roku. Powstało do tej pory 5 sezonów po około 12 odcinków każdy. W styczniu rusza 6 sezon. Przedwczoraj skończyłem oglądać piąty i jestem po prostu zachwycony! Piąty sezon jest jak na razie najlepszy, po prostu serialowe mistrzostwo świata! Było w nim wszystko co uwielbiam, dużo dramatyzmu, troszkę humoru, świetna muza (Smashing Pumpkins) i dołujący klimacik. Gwiazdą tego sezonu jest... Forest Whitaker, który zagrał detektywa z wydziału wewnętrznego (Jon Kavanaugh) który prowadzi dochodzenie w sprawie naszych bohaterów z grupy uderzeniowej. Jak nie trudno się domyślić, pomiedzy panami dochodzi do ostrych spięć, raz Kavanaugh jest górą, a raz Strike team. Ogląda się to w pozycji "wgniecionyw fotel". Whitaker zagrał rewelacyjnie, po prostu Oscarowo. Co ciekawe Whitaker nie był jednyną tego kalibru gwiazdą Shielda, w 4 sezonie zagrała Glenn Cloese (4 sezon też wymiatał, zresztą wszystkie są wypas).
The Shield nie jest w polsce popularny. Leciał kiedyś na Canale+, obecnie chyba 3 sezon puszczają na AXN Crime. Na szczęście jest sieć i można sobie obejrzeć wszystkie sezony na kompie. Polskie napisy są zrobione do połowy 4 sezonu. Mój angielski jest zbyt słaby na oglądanie bez napisów, ale serial tak mnie wessał że obejrzałem go do końca bez polskich napisów. O tak, Shield uzależnia i to mocno. Do tej pory jedynymi serialami które obejrzałem w trybie "non-stop" były 24, Lost i Prison Break. A właśnie, Shielda stawiam na równi z wymienionymi. Myślę też że 6 sezon będzie taką jazdą że szok. Polecam z czystym sumieniem, to najlepszy serial policyjny jaki kiedykolwiek powstał.
Zainteresowanych serialem i jego fanów którzy na pewno tu nie brakuje - zapraszam na forum (linka w sygnaturce). Dopiero co powstało i nie ma na nim zbyt wiele, ale liczę że się rozkręci.