Jak wiadomo Sebastian Dowie, jest jednym członków zespołu tworzące Killzone2. Od czasu do czasu pojawia się forum Playstation, i odpowiada na pytania internautów ( w tym również i moje ). Dzisiaj sie nudziłem, wiec postanowiłem co niektóre pytania przetłumaczyć i opublikować na forum PE.
Jesli chodzi o tłumaczenie, to czasem pomijałem zbędne lanie wody, i skupiłem sie naistotniejsz treści pytania. Czasami -zmieniałem pewne wyrazy, tak aby to po "polskiemu" ładnie brzmiał.

-Na pierwszy ogien moje pytania (kurcze, prawie jak wywiad na żywo):
-Jakbyś opisał róznice między trailerem, który mozna było ściągnąc z internetu, a tym co ty widzisz na codzień, w studiu dev. w Amsterdamie (kazde pytanie o grafike konczyło się "no comments', wiec postanowiłem podejść Sebastiana z innej strony)
Seb Dowie: Chodziło ci o gameplay pokazywany na E3, a nie o trailer?... Więc to jest to, co widzieliśmy 
-Phill Harrison powiedział, ze niektóre elementy przerosły trailer z E3 2005. Moze wymienić, które z nich?
S.D. Porównaj ten z E32007, i odpowiedz sobie na pytanie. Wydaje sie, ze ludzie mają na ten temat różne opinie. Dla mnie, osobiscie, jest to warstwa dzwiekowa. -Na jednym trailerze mogliśmy zauwazyć eksplodujący statek desantowy, w którego uderzył piorun. Na kolejnym ten sam statek został potrącony przez inny, juz płonący. Zamierzacie umieścić w grze wiele takich smaczków?
S.D. Tak, zamierzamy umieścić tych motywów tak duzo jak to tylko bedzie możliwe, w rozsądnych ilościach, po to by graczowi się przyjemnie oglądało i grało.-Jak "tworzyliście" poziom trudności? Czy god-mode polega na tym, ze dostaje jedną kulkę i ginę, a w easy-mode muszą zmarnować na mnie cały magazynek? Czy mozemy oczekiwać "bystrego" zachowania na wyższym poziomie trudności?
S.D. (sorry,tego mi sie nie chce tłumaczyć
) Erm, tough question. Balancing anything in a game is possible the hardest thing to do. A lot of it is down to focus testing, getting average playthrough/death stats and just watching newbies play. The more you do this the more proof you get for a particular section being too hard/too easy etc etc. With those stats you then try make an informed decision to try and balance the level or leave it as it is. One thing to remember is that the game over-all has to have a difficulty curve. So once you have all the stats for each section/level/chapter you can see how far off the curve you are and make adjustments.
-"Playthrough" na konferencji Sony oglądali tylko zaproszeni goście. My (internauci) oglądalismy trailer zmontowany z paru fragmentów gameplau'u i sceny otwierającej.
S.D. Kluczowe kwestie były zawarte w trailerze. Zobaczysz niedługo również i "playthrough" (moj przyp. Nice!!)-Efekt szmacianej lalki i soczysta krew, są świetne. Ale czy istnieje szansa, ze w finalnym prudukcie zobaczymy Helgasta, który po strzela z karabinu bedzie miał podziurawiony hełm, zniszczoną aparature oddechową, odzież itd?
Hmm... do pewnego stopnia moze. (nie jestem pewien jak to przetłumaczyć, wiec ponizej umieszczam oryginalną odpowiedz)
Obecnie moze zestrzelić czapki i maski."Hmm.. to a small extent maybe. Depends on how much it actually adds. Right now you can shoot off hats and face-masks etc" (kto wie moze w jakims stopniu przyczynie sie do zaimplementowanie tego motywu w grze

)
Reszta wyłapana z topicu:
---------------------------------------------------------------------------------------------------
-Dlaczego Helgaści noszą maski, na swoje macierzystej planecie?.
S.D. Chodzi o styl... Helagasci nie byliby Helgastami bez, gdyby nie nosili masek 
-Czy Killzone zaoferuje nam jeszcze bardziej zaawansowaną fizyke? I czy bedzie zimplemetowana interakcja z "martwym ciałem" ala Gears of war.
S.D. Obecnie mozna strzelac do wroga w kazdy punkt na ciele (Seb chciał zaznaczyc, ze "kazdy punkt" = rozna reakcja; przynajmniej tak mi sie wydaje)
Natomista jesli rzucisz granat, to zoabczysz latającą szmacianą lalkę. Jesli chodzi o iterakcje z "martwym ciałem", to my tego nie chcemy. Chodzenie po trupie byłoby irytujące (moj przypis: zwłaszcza jak się gesto ściele trup)
-Zdaje sie, ze Killzone jest we wczesnej fazie produkcji, wiec finalna wersja bedzie miała ostrzejsze tekstury?
S.D. To był bug związany z motion-blur (mój przyp.chodzi o te kiepskie tekstury na trailerze), więc tak, poprawimy je.
-Czy zobaczymy stopy naszego herosa?
S.D Na chwile obecną, nie.-Czy strzał w "dyśke" równa się trup na miejscu?
S.D Niekoniecznie. Niektóre strzały strącają kaski lub czapki z głów Helgastów-Czy aminacje "konania" są mieszanką fizyki i skryptowanych animacji? (moj przyp.skryptowane animacje ???)
S.D Tak-Czy zamierzacie bardzo mocno skoncentrować się na warstwie dzwiękowej? Wykorzystacie pojemność BR, aby umieścić dzwięk wysokiej jakośc?. Pytam się bo trailer nie zaimponował w tej kwestii... Wiecie, głosy w jedynce były monotonne, zdawało się ze nie współgrały z postaciami, jakby oddzielnie funkcjonowały. Moze powinienem jeszcze raz obejrzeć trailer, i wsłuchac w warstwe audio?
S.D Warstwa dzwiękowa bedzie "wielka". Widziałem Killzone w studiu nagraniowym, gdzie gra była masterowana, i musze wam powiedziec, ze wrazenie było imponujące. Jesli wsłuchasz się uwaznie w "gameplay-trailer" (moj przyp. duzo na tego nie dali), to z pewnością zauwazysz wiele warstw dzwiękowych. Ułszysz okrzyki bojowe, wystrzały z broni, klimatczyczną muze, dzwięki etc. Za kazdym razem jak to słysze, to jestem pod wrazeniem.
-Jakie są wasze inspracje przy tworzeniu Killzone2?
S.D Pierwsza cześć bazowała mocno na II wojnie światowej. Killzone 2, moim zdanie, jest trochę bardziej "współczesne", ale poczekajmy i zobaczmy.-Czy planujecie wydanie "walkthrough", jakie było pokazywane na E3?
S.D. Rozmawialiśmy na ten temat, ale to nic pewnego.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jesli chcecie więcej info, to wejdzcie na strone:
http://boardsus.playstation.com/playstatio...ing&page=27Jutro o mniej-więcej 12.00 bedzie Seb Dowie, wiec rejestrujcie sie i zadawajcie pytania. Dzisiaj foruma oglądało 16 tyś ludzieji, w tym pond 300 zarejstrowanych.

Ps. Trzy nowe gif'y na samym dole topicu:
http://forums.gametrailers.com/showthread....359&page=42