Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: KillZone 2
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS3
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50
Pablo el
CYTAT(Jacobss @ 9 08 2007, 13:34) *
Oby tylko Killzone 2 nie był, aż tak liniowy jak Gears of War. tongue.gif

sadzac po tym co bylo pokazane Killzone 2 bedzie linowy. Wogule mam wrazenie (np. po tym levelu co gosciu pokazal) ze gearsy mialy bardzo duzy wplyw na ksztalt tej gry. Najlepszy przyklad -> zawsze jest gdzie sie schowac tongue.gif

Mam coraz wieksze obawy co do grywalnosci tego tytulu - jak narazie nie pokazano jakies wiekszej przestrzeni tylko same zamkniete lokacje. Jak sie to skonczylo w przypadku D3 wiemy bardzo dobrze icon_cry3.gif

Dla ludzi jarajacych sie grafa polecam kubel zimniej wody (lub piwa) i ostatni trailerek z Crysis waah.gif wink.gif
WESKER-DL
No ten pokaz zrobił na mnie duze wrażenie, świetna grafika no ale to już standard, pokazane miejscówki robią a fizyka to małe mistrzostwo świata, choć narazie mało jej pokazano tak już wiem że zostanie należycie wykorzystana
Jacobss
CYTAT(Pablo el @ 9 08 2007, 23:45) *

sadzac po tym co bylo pokazane Killzone 2 bedzie linowy. Wogule mam wrazenie (np. po tym levelu co gosciu pokazal) ze gearsy mialy bardzo duzy wplyw na ksztalt tej gry. Najlepszy przyklad -> zawsze jest gdzie sie schowac tongue.gif

Mam coraz wieksze obawy co do grywalnosci tego tytulu - jak narazie nie pokazano jakies wiekszej przestrzeni tylko same zamkniete lokacje. Jak sie to skonczylo w przypadku D3 wiemy bardzo dobrze icon_cry3.gif

Dla ludzi jarajacych sie grafa polecam kubel zimniej wody (lub piwa) i ostatni trailerek z Crysis waah.gif wink.gif

Co do zamknietych lokacji to sie zgadzam, o gameplayu dowiemy sie juz w tym roku, kiedy wyjda Beta-Testy. Co do Crysisa to wybacz, ale ta gra nie robi na mnie kompletnie wrazenia. Zwykly sredniak i nic wiecej. Na dodatek plastikowa, ze pozal sie Boze. Nie ma to jak moje brudno-szare Killzone 2. smile.gif
walek
CYTAT(Pablo el @ 10 08 2007, 01:45) *

sadzac po tym co bylo pokazane Killzone 2 bedzie linowy. Wogule mam wrazenie (np. po tym levelu co gosciu pokazal) ze gearsy mialy bardzo duzy wplyw na ksztalt tej gry. Najlepszy przyklad -> zawsze jest gdzie sie schowac tongue.gif

Szczególnie widać to w pierwszej scenie, gdzie chłopaki ląduja w samym centrum chaosu. Wszędzie metalowe osłony, jakby tam od wieków czekały na ISA troops. smile.gif Ale to tylko ten element, który "naśladuje" GoW... no i jeszcze ta szaro-bura kolorystyka.

Cierpliwości, cierpliowści... Guerrillas nie odsłoniło wszytstkich kart, a jesli tak, te machnęło nimi tak, ze nie zdązylismy nic zauważyć. W Killzone było mnóstwo otwartych przestrzeni, w Liberation tez, w drugie odsłonie na pewno ich nie zabraknie. A jesli chodzi ogrywalność, to faktycznie ja się o to boje. Dzis pyknąlem sobie w Killzone na PS2. Nuuudyyy straszne! Czy wy tez tak mieliście, ze ginąc w połowie misji, odechciewało wam się juz grać. smile.gif

Wiesz, co ci powiem. To co jest dostępne w sieci, nie robi na mnie żadnego wrażenia (grafa rzecz jasna). Jednak po przeczytania kilkunastu relacji naocznych świata, jestem święcie przekonany, ze ta pre-alph'owa wersja skopała by ci tyłek. Premiera Crysis jest 19.10.07, a KZ2 prawdpodobnie parenaście miesięcy później. To naparwde duzo na dopieszczenie gry. Daje uciąć twoją głowe, ze KZ2 bedzie lepszy technicznie niz Crysis. Jedyne co zrobiło na mnie wrazenie w grze Crytek, to kury, które mozna łapać- naprawde fajna sprawa. smile.gif

"... one level I played had been in development for the last six months, and with such hyper-real detail it is easy to see why the game is not due for release until 2008."

"The raw processing power of the PlayStation 3 has been harnessed to create a level of detail seen only in a handful of games on high-end PCs."

PS. Tylko dlaczego ta drewniana paleta po serii nie rozpada sie na kawałki?... Opada wczesnie oparta na ścianie, lecz nie mozna jej zniszczyć. ermm.gif
Obsolete
CYTAT(walek @ 10 08 2007, 01:26) *

Cierpliwości, cierpliowści... Guerrillas nie odsłoniło wszytstkich kart, a jesli tak, te machnęło nimi tak, ze nie zdązylismy nic zauważyć. W Killzone było mnóstwo otwartych przestrzeni, w Liberation tez, w drugie odsłonie na pewno ich nie zabraknie. A jesli chodzi ogrywalność, to faktycznie ja się o to boje. Dzis pyknąlem sobie w Killzone na PS2. Nuuudyyy straszne! Czy wy tez tak mieliście, ze ginąc w połowie misji, odechciewało wam się juz grać. smile.gif

No to sie nazywa dobra taktyka marketingowa. Cala sytuacja z Killzone 2 jest nieco smieszna, dla ludzi patrzacych chlodnym okiem.
Machneli chlopaki pare lat temu render, ludzie sie zaczeli podniecac, o niczym innym nie mowic, tylko o tym, czy to bedzie naprawde tak wygladalo. Koniec koncow przy tegorocznym pokazie to wlasnie na grafike bylo najwieksze cisnienie. POdniety fanbojow, fake'owe screeny, rozne bzdury. Guerilla idealnie to rozegralo.
Nikt juz nie pamieta, ze Killzone byl przecietnym shooterem, pod wzgledem grywalnosci bylo naprawde tak sobie. Teraz kazdy rozpatruje to, czy gra bedzie dobra, pod wzgledem grafiki jaka ujrzymy i co smieszniejsze, nawet po zagraniu w K2, u sporej ilosci ludzi wytworzy sie w swiadomosci schemat: udala im sie swietna grafika=swietna gra. Gracze juz przesiakneli ta kontrolowana atmosfera.
Gdyby o Killzone bylo caly czas cicho i gra wystartowalaby dopiero w tym roku, na e3, to bylaby rozpatrywana w duzo bardziej umiarkowanym tonie, a tak, hype budowany przez 2 lata wciaz nad ta gra krazy i te gre de facto sprzeda.

Podobna zagrywke zaczyna stosowac coraz wiecej firm, chociazby - http://www.psxextreme.info/THEY-t54326.html
Puscili jeden efektowny screen, teraz bedzie przez dluzszy czas trwala kontrolowana cisza, by u ludzi urodzil sie stan oczekiwania i tak to sie kreci. Z tym, ze w przypadku "They" to juz prawdopodobnie nie wypali;]
killdante
CYTAT(Obsolete @ 10 08 2007, 02:40) *

No to sie nazywa dobra taktyka marketingowa. Cala sytuacja z Killzone 2 jest nieco smieszna, dla ludzi patrzacych chlodnym okiem.
Machneli chlopaki pare lat temu render, ludzie sie zaczeli podniecac, o niczym innym nie mowic, tylko o tym, czy to bedzie naprawde tak wygladalo. Koniec koncow przy tegorocznym pokazie to wlasnie na grafike bylo najwieksze cisnienie. POdniety fanbojow, fake'owe screeny, rozne bzdury. Guerilla idealnie to rozegralo.
Nikt juz nie pamieta, ze Killzone byl przecietnym shooterem, pod wzgledem grywalnosci bylo naprawde tak sobie. Teraz kazdy rozpatruje to, czy gra bedzie dobra, pod wzgledem grafiki jaka ujrzymy i co smieszniejsze, nawet po zagraniu w K2, u sporej ilosci ludzi wytworzy sie w swiadomosci schemat: udala im sie swietna grafika=swietna gra. Gracze juz przesiakneli ta kontrolowana atmosfera.
Gdyby o Killzone bylo caly czas cicho i gra wystartowalaby dopiero w tym roku, na e3, to bylaby rozpatrywana w duzo bardziej umiarkowanym tonie, a tak, hype budowany przez 2 lata wciaz nad ta gra krazy i te gre de facto sprzeda.

Podobna zagrywke zaczyna stosowac coraz wiecej firm, chociazby - http://www.psxextreme.info/THEY-t54326.html
Puscili jeden efektowny screen, teraz bedzie przez dluzszy czas trwala kontrolowana cisza, by u ludzi urodzil sie stan oczekiwania i tak to sie kreci. Z tym, ze w przypadku "They" to juz prawdopodobnie nie wypali;]

wpełni sie zgadzam, wszyscy jak narazie rozwodza sie nad grafika a gdzie grywalnosc. Swoja droga killzone na ps2 dosc szybko mnie znudził
Jacobss
CYTAT(Obsolete @ 10 08 2007, 01:40) *

Tak, ale po. 1 Killzone na PS2 mnie sie akurat podobal (grafika jak i grywalnosc). Majac kiedys PS2 i Xboxa to czesciej odpalalem Killzone, niz Halo i Halo 2. Juz Halo bylo gorsze od Killzone. W kazdym razie, to ze ludzie patrza dzisiaj tylko na grafike, to zadna nowosc. Wystarczy spojrzec na Gears of War, ktore mnie znudzilo po 3-krotnym przejsciu albo Crysis, ktory znudzil mnie juz po filmikach.
Ural
Hmm... Gears of War znudziło Cię po trzecim przejściu - zważywszy, że z reguły ludzie grę przechodzą tylko raz i mają dość, to na pewno opinią tą zniechęciłeś wielu potencjalnych kupców GoW. wink.gif
walek
Jak wyglądałby Killzone2, gdyby szaro-burą kolorystyke zamienić na słoneczną aurę? Czy to nie wygląda jak słynny render z 2005 roku!!?? http://gametrailers.com/player/usermovies/...aylist=featured

PS. Stąd mozecie ściągnąc szczególowe dane techniczne Killzone 2, w formacie PDF: http://www.megaupload.com/nl/?d=586SWWC7

tutaj jest to samo, tyle ze online: http://h1.ripway.com/Yaywalter/DeferredRen...ginKillzone.pdf

Jako totalny laik w zakresie programowania, nic nie kumam. Moze ktos "kumający baze"wypowie się na temat, i wyjaśni nurtujace kazdego gracza pytanie: czy to jest "techniczny" wypas, czy tez nie?

Ps2. Z tego wykumałem, to giera chodzi obecnie w 720p. sad.gif

Deadeye
CYTAT(walek @ 10 08 2007, 22:12) *

ten screen to nie jest "zamieniona aura", tylko sadzac z tego dokumentu jest to efekt koncowy z pokazanych przykladowych etapow tworzenia grafiki przez engine kz . innymi slowy takie rzeczy w tej chwili potrafi robic engine smile.gif mozna to potraktowac prawie jak screenshot z gry.

CYTAT
Jako totalny laik w zakresie programowania, nic nie kumam. Moze ktos "kumający baze"wypowie się na temat, i wyjaśni nurtujace kazdego gracza pytanie: czy to jest "techniczny" wypas, czy tez nie?

ten doc to materialy do konferencji dla developerow, na ktorej prezentowany byl sposob renderingu jakiego killzone uzywa. nie sa to informacje ktore bezposrednio potrafia powiedziec czy gra bedzie ladna wink.gif najwazniejsze info to 720p i, uwaga, uwaga, to ze kz jest pierwsza duza gra na ps3 wykorzystujaca antyaliasing biggrin.gif a myslalem ze sie takich juz nie doczekamy... smile.gif no i jesliby brac dokladnie wykres pod koniec tego docu to widac ze engine w tej chwili wykorzystuje ppu i tylko 4 spu, ale tak to pokazali prawdopodobnie tylko do czytelnosci wykresu
walek
Te 4 spu, to podejrzewam ze sa to rdzenie Cell'a. Bądz co badz KZ2 wykorzystuje 4 rdzenie (bardzo duzo). Czy stwierdzenie typu "KZ2 wykorzystuje 4 rdzenie, a Crysis 2, wiec bedzie słabszy technicznie niz killer ze stajni Sony" nie bedzie mega-totalnym laicką tezą? W koncu cztery to cztery, a dwa to dwa. smile.gif
YETI
będzie, mimo ze na tym sie nie znam dobrze, to powiem ci ze będzie
smile.gif
Deadeye
CYTAT(walek @ 10 08 2007, 23:31) *
Te 4 spu, to podejrzewam ze sa to rdzenie Cell'a. Bądz co badz KZ2 wykorzystuje 4 rdzenie (bardzo duzo). Czy stwierdzenie typu "KZ2 wykorzystuje 4 rdzenie, a Crysis 2, wiec bedzie słabszy technicznie niz killer ze stajni Sony" nie bedzie mega-totalnym laicką tezą? W koncu cztery to cztery, a dwa to dwa. smile.gif

tak, spu to sa rdzenie cella, ale watpie zeby pozostalych w ogole nie wykorzystywali? chytry_.gif
a co do porownania z Crysis, to jak z pojazdami ;> ciezarowka ma wiecej kol, wiecej mocy, motocykl mniej, a to ten drugi szybciej jedzie smile.gif ogolnie oceniajac cokolwiek po jednej wartosci liczbowej mozemy byc pewni, ze sie mylimy chytry_.gif
kenedi
CYTAT(walek @ 10 08 2007, 22:31) *

Wiedzialem ze KILLZONE bedzie graficznie lepszy niz Crisis! Ciekwe czy filmik zaprezentowany na E3 07 korzystal z 4 rdzeni (watpie, stawiam na dwa:p).
Deadeye
swietne doslownie wszystko, oprocz tekstur sad.gif te wciaz wygladaja slabo, az dziw ze do tego stopnia...
YETI
Gdzie ty widzisz słabe tekstur? bo chyba nie na modelach postaci.
Jacobss
CYTAT(Deadeye @ 11 08 2007, 00:56) *
swietne doslownie wszystko, oprocz tekstur sad.gif te wciaz wygladaja slabo, az dziw ze do tego stopnia...

Przesadzasz. rolleyes.gif Nie zapominaj, że gra wyjdzie dopiero w przyszłym roku. Poza tym, nawet jak kilka tekstur będzie słabych to co z tego? Świat się od tego zawali? Niektórzy to już naprawdę przesadzają. Zresztą znam ludzi, którzy z nie dokładnie zrobionych skrzydełek od much w jednej grze, potrafili zrobić wielką aferę.
kenedi
CYTAT(Deadeye @ 10 08 2007, 23:56) *

[gorszego screenu nie bylo? gra o niebo lepiej wyglada w nocy, no i te teksturki zeczywiscie za dobrze nie wygladaja.]

nich ktos ten tekst w nawiasie przetlumaczy na angielski (nie znam za bardzo ten jezyk), wrzuci na angielskie oficjalne forum o KILLZONE 2 zeby panowie z GG wzieli se to do serca:).
YETI
Zartujesz sobie? jasny screen przynajmniej wszystko dobrze widać. Ja nie mam wiekszych zastrzeżeń do tej fotki. Moze sie nie znam, ale dla mnie to wygląda...bardzo dobrze hyh.gif
Jacobss
Ech, na sile sie wszyscy tekstur czepiaja. W kazdej grze mozna sie zreszta przyczepic. Zmieniaj temat, zastanawia mnie jedna rzecz: Czy w grze ujraze sie level znany z rendera 2 lata temu?
Deadeye
CYTAT(YETI @ 11 08 2007, 00:59) *
Gdzie ty widzisz słabe tekstur? bo chyba nie na modelach postaci.

nie, wszedzie indziej wink.gif podloga, sciana po prawej (szczegolnie to brazowe cos) - straszna sieczka. dziwi mnie tym bardziej, ze mowimy przeciez o jednym z najbardziej zaawansowanych engine'ow na ps3 - oferujacym swietne wszystko, oprocz tekstur? oczywiscie nie ma co oceniac gry po takim buildzie, a juz szczegolnie po screenie ktory wlasciwie nie jest do konca z gry, tylko z pokazowki dzialania engine'u, ale jednak - daleko temu do idealu

CYTAT(Jacobss @ 11 08 2007, 01:01) *
Przesadzasz. rolleyes.gif Nie zapominaj, że gra wyjdzie dopiero w przyszłym roku. Poza tym, nawet jak kilka tekstur będzie słabych to co z tego?

bosh, przeciez nie pisze ze gra wyglada zle - napisalem, ze wyglada swietnie i bardzo mi sie podoba, a niektore elementy zostaly zrobione wrecz perfekcyjnie (widac to w tym dokumencie http://www.megaupload.com/nl/?d=586SWWC7 gdzie dokladnie jest pokazane jak powstaje taka scena), co jednak nie zmienia faktu ze tekstury sa slabe, wyraznie odstajace od reszty smile.gif i nie rozumiem czemu niektorzy proboja temu zaprzeczyc, tak jakby bolalo ich ze grafika nie jest idealna, a "tylko" swietna i przesliczna chytry_.gif

CYTAT(kenedi @ 11 08 2007, 01:12) *
[gorszego screenu nie bylo? gra o niebo lepiej wyglada w nocy, no i te teksturki zeczywiscie za dobrze nie wygladaja.]

jesli chodzi o postacie i jakosc renderingu to ten screen przewyzsza o wiele to co pokazano na ostatnim trailerze smile.gif wiec nie wiem czemu piszesz ze gorszego nie bylo smile.gif tylko te tekstury... a kolesie z gg raczej sami dobrze wiedza co maja robic wink.gif
walek
CYTAT(kenedi @ 11 08 2007, 02:12) *
CYTAT(Deadeye @ 10 08 2007, 23:56) *

nich ktos ten tekst w nawiasie przetlumaczy na angielski (nie znam za bardzo ten jezyk), wrzuci na angielskie oficjalne forum o KILLZONE 2 zeby panowie z GG wzieli se to do serca:).

O tekstury się nie martw, będą wypasione. Ze screen'a cięzko wycignąć jakiekolwiek wnioski. To statyczny obraz, który tak naparawde przekazuje nam mało informacji. Zresztą spójrz na screen'y Gears of War (linki nizej). Czy ta gra jako FPP nie wyglądałaby mizernie?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...7696989961.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...1ef2df7600.html

Ps. Nie moge wstawiać na forum obrazków z fotosika.pl. Why?

CYTAT('Jaccobs')
Ech, na sile sie wszyscy tekstur czepiaja. W kazdej grze mozna sie zreszta przyczepic. Zmieniaj temat, zastanawia mnie jedna rzecz: Czy w grze ujraze sie level znany z rendera 2 lata temu?

Raczej nie: za duze przestrzenie, za duzo akcji, elemntów ruchomych, zolnierzy etc. Ps3 by nie wyrobiło, ekslodowałoby predzej niz udzwignęlo taką akcje, w takiej jakości. smile.gif

Masz kenedi:[gorszego screenu nie bylo? gra o niebo lepiej wyglada w nocy, no i te teksturki zeczywiscie za dobrze nie wygladaja.]
Why have you put that crap screen? The game looks better at night! The textures don't look well.
Ural
CYTAT(walek @ 10 08 2007, 23:31) *

CYTAT(YETI @ 10 08 2007, 23:34) *
będzie, mimo ze na tym sie nie znam dobrze, to powiem ci ze będzie
smile.gif

Panowie nie macie pojecia o czym piszecie smile.gif. SPU (lub SPE - jeśli wliczyć Memory Flow Controller), to nie są pełnoprawne rdzenie, takie jak w procesorach Intela, które możnaby spokojnie nazwać procesorami... wieloprocesorowymi - nie chce mi się wchodzić w szczegóły, stąd takie stwierdzenie - konstrukcja SPU jest zupełnie inna, mają mniejszy przydział pamięci Cache, ale nie to jest największym problemem jest brak czegoś, co się nazywa "branch predictor" (nie wiem jaka jest polska nazwa, ale tutaj możecie sobie o tym poczytać: http://en.wikipedia.org/wiki/Branch_predictor) - w przypadku PS3 próbuje się to ominąc z poziomu kompilatora, tj. gdy kompiluje się kod, to uwzględnia on ten brak i w ten sposób instrukcje są dostosowywane do ograniczenia, aby maksymalizować efektywność procesora, ale wiadomo jakie są programowe rozwiązania (niedoskonałe). Cell oczywiście jest potężny, ale porównywanie gier z PC z grami konsolowymi pod względem tego, ile taka gra wykorzystuje rdzeni, to absurd, bo to są zupełnie inne procesory (Cell to odmiana PowerPC, więc z procesorami Intela i AMD ma niewiele wspólnego).

Kwestia kolejna - Crysis korzysta z drugiego rdzenia w zasadzie tylko po to, aby obliczać fizykę - oprawa graficzna jest oparta na karcie graficznej, a to już inna para kaloszy, bo 1) układ z PS3 jest słabszy, 2) układ z PS3 jest nieco rozwiniętym układem bazującym na DX9, podczas gdy Crysis jest tworzony z myślą o DX10 (wsparcie dla wielu nowych efektów, których niestety RSX nie obsługuje - trzebaby je generować bez wsparcia = potrzeba olbrzymiej mocy obliczeniowej).

Wnioski? Nie ma sensu porównywanie tych dwóch gier. Ale jeśli miałbym stwierdzić, która gra jest bardziej zaawansowana technologicznie, to moim zdaniem jest to Crysis - z wielu powodów. Przede wszystkim z powodu fizyki i interakcji z otoczeniem - w Crysis można rozwalić prawie wszystko w drobny mak, interakcja z otoczeniem jest olbrzymia - wystarczy zobaczyć co się dzieje, gdy bohater dotyka roślin (reagują na nacisk - np. Uncharted, wygląda równie obłędnie, ale interakcji z roślinnością nie ma w nim żadnej - a interakcja to rzecz technicznie mocno zaawansowana i zasobożerna).

Killzone wygląda świetnie, ale jest zupełnie innym rodzajem gry. Sądzę jednak, że od strony technicznej będzie słabszy niż Crysis, co nie znaczy, że przełoży się to na wizualia. Po prostu pewne efekty osiągnie się okrężnymi drogami. Ale i tak widać gołym okiem, że interakcja z otoczeniem w Killzone będzie mniejsza - mniejsza dewastacja otoczenia przede wszystkim. Co z kolei nie znaczy, że PS3 Crysisa nie pociągnie, bo pociągnie i liczę, że w końcu Crytek się raczy przyznać, że grzebie przy kodzie na PS3 - liczę na tegoroczne Games Convention, ale pewnie się przeliczę wink.gif. Wracając natomiast do tematu, to imo nie ma się co przejmować, która gra jest lepsza technicznie, bo obie gry zapowiadają się wprost doskonale i jeśli chodzi o wizualia, rozpierduchę na ekranie i ogólne wrażenia z grania, to jestem w 100% przekonany, że będą to pozycje równorzędne i stawiam, że obie zapiszą się na kartach historii - a w każdym razie na pewno będą to najlepsze FPS'y nadchodzących 12 miesięcy (bo zakładam, że nie będzie poślizgów) i nawet UT3 i Halo 3 (błagam, nie bijcie!) ich nie przebije. A sprawy techniczne bym olał, bo najwazniejsze jak gra wygląda i jaki jest gameplay, a nie to co jest "w środku".
YETI
dla deadeye, urala i całej reszty która ogarnia techniczne sprawy

http://gamers-creed.com/?p=301
kenedi
nie znam sie ale po co 4 prawie takie same screeny?

PS. dziesiaty screen jest prawie taki sam jak ten co yeti pokazal u gory tylko ze ma jeszcze lepsze modele postaci.
arab
Yeti, jak tak dalej pójdzie, to i do Killzone się przekonam (har, har) tongue.gif

A teraz "na poważnie"...

Ural, w przeciwieństwie do tego co piszesz, właśnie brak branch predictora oraz możliwość kopiowania zawartości cache pomiędzy jednostkami SPE (bez udziału procesora głównego, czyli też bez żadnego dodatkowego narzutu) jest główną zaletą CELL'a. Rozwiązania softwareowe nie są niedoskonałe, bo na ich bazie robi się rozwiązania sprzętowe smile.gif Te same algorytmy działają w kompilatorze jak i branch predictorze każdego procesora (wiadomo, AMD ma swoje algosy a Intel swoje, nie zmienia to faktu, iż powstały one na bazie programowej).
komar737
CYTAT
PS. dziesiaty screen jest prawie taki sam jak ten co yeti pokazal u gory tylko ze ma jeszcze lepsze modele postaci.

A ja myslalem, ze to jest ten sam.. eh.
Emet
Może ktoś wrzucić te screen'y na imageshacka?? Ta stronka (gamers-creed) w ogóle u mnie nie działa.. nie wiem czemu, nie wczytuje się w ogóle. Już nie raz były podawane tam liki i nie otworzyła mi się ta strona ani razu confused.gif Liczę na kogoś, to niedużo roboty wink.gif
nightrunner
Na 12 screenie

http://gamers-creed.com/wp-content/gallery...zone/kill12.jpg

jest pokazana scena bez uzycia tekstur (tylko oświetlenie i bryły)

IMO nawet bez nich prezetuje nad wyraz dobrze szczegółowość i przywiązanie do drobnych detali - i to wszystko zrobione za pomocą polygonów!

Myślę, że gra przejdzie sporą metamorfozę - a jeszcze prawdopodobnie rok developingu...

Jeszcze nam wszystkim szczęki poupadają tongue.gif
Deadeye
CYTAT(YETI @ 11 08 2007, 10:13) *
dla deadeye, urala i całej reszty która ogarnia techniczne sprawy

http://gamers-creed.com/?p=301

przeciez to juz bylo w tym dokumencie ktory wczesniej podal walek, wraz z komentarzem smile.gif
CYTAT(komar737 @ 11 08 2007, 11:14) *
CYTAT

A ja myslalem, ze to jest ten sam.. eh.

ludzie... na ostatnim screenie prezentuje sie gotowa wyrenderowana scena, a na ostatnim nalozone sa efekty post-processingu, przede wszystkim motion blur - czyli, tak wyglada ta klatka w RUCHU. dlatego np. bronie sa wyraznie rozmazane, poniewaz sie ruszaja smile.gif jakosc modeli oceniac trzeba na tym 10tym screenie.
a 4 screeny tego samego - to nie sa te same, bo pokazuja kolejne etapy powstawania sceny w kz2
GMB
Ja napisze tylko tyle że jeszcze się zdziwicie. Nie koniecze po zagraniu w Killzone 2 ale na PS3 ujżymy takie gry że Crysis będzie leżał i kwiczał. To samo było z PS2 i to samo będzie z PS3.

Co do Crysisa to owszem jest to piękna gra (być może najpiękniejsza) ale zapowiada się niestety kolejne bieganie po dżungli z super mocami a to już było. Mnie ta wcale nie przekonuje i nawet nie śledze jej losów. Ot kolejny pokaz fajerwerków graficznych i nic wiecej jak dla mnie.
Ural
CYTAT(arab @ 11 08 2007, 10:50) *
Ural, w przeciwieństwie do tego co piszesz, właśnie brak branch predictora oraz możliwość kopiowania zawartości cache pomiędzy jednostkami SPE (bez udziału procesora głównego, czyli też bez żadnego dodatkowego narzutu) jest główną zaletą CELL'a. Rozwiązania softwareowe nie są niedoskonałe, bo na ich bazie robi się rozwiązania sprzętowe smile.gif Te same algorytmy działają w kompilatorze jak i branch predictorze każdego procesora (wiadomo, AMD ma swoje algosy a Intel swoje, nie zmienia to faktu, iż powstały one na bazie programowej).

Jak możesz pisać, że jest to główna zaleta cella, kiedy powszechne jest przekonanie, że jest to ograniczenie. A że rozwiązania programowe nie są równie dobre (to już ogólnie), to najlepszym tego przykładem może być wsteczna kompatybilność PS3 - a chipy z PS2 robiono przecież na bazie programowej, jak wszystko. Przykład z innej działki, ale łopatologicznie przedstawia problem - zresztą lepiej jak zacytuję:

CYTAT
Compared to a modern personal computer, the relatively high overall floating point performance of a Cell processor seemingly dwarfs the abilities of the SIMD unit in desktop CPUs like the Pentium 4 and the Athlon 64. However, comparing only floating point abilities of a system is a one-dimensional and application-specific metric. Unlike a Cell processor, such desktop CPUs are more suited to the general purpose software usually run on personal computers. In addition to executing multiple instructions per clock, processors from Intel and AMD feature branch predictors. The Cell is designed to compensate for this with compiler assistance, in which prepare-to-branch instructions are created. For double-precision, as often used in personal computers, Cell performance drops by an order of magnitude, but still reaches 14 GFLOPS.

Podsumowując - gdyby było tak jak piszesz, to w procesorach Intela i AMD nie stosowanoby branch predictora, bo taniej byłoby przygotowywać instrukcje z poziomu kompilatora. Oczywiście chodzi tutaj o potrzebę wszechstronności procesorów z PC, ale o tym pisałem już wcześniej. I do tego właśnie zmierzam, że zależy pod jakim kątem oceniać te procesory - dlatego właśnie jeśli chodzi o gry, to jak pisałem wcześniej wolę Cell'a, ale do komputera stacjonarnego wybrałbym jednak procesor Intela (tzn. gdyby istniał taki wybór, choć niby istnieje za sprawą Linuxa na PS3, tylko że Linux wiadomo jaki jest i wiadomo, że na razie Cell i tak nie jest w pełni przez ten system wykorzystany wink.gif).
arab
Ural, ależ oczywiście, że tak. Nigdy nie twierdziłem, że do ogólnych zastosowań CELL będzie się lepiej sprawował niż procki intela czy amd. Cell (w przypadku środowisk o ściśle określonych zastosowaniach [gry smile.gif]) będzie się po prostu lepiej sprawował. Branch predictor, potrafi optymalizować wykonywanie kodu w przypadku, gdy nie jesteś w stanie określić, czy szybsze będzie wykonanie kilku instrukcji warunkowych dla danego procesu, czy też przełączenie kontekstu na inny proces i dalsze działanie w ramach danego procesu (jakkolwiek jest to też bardzo duże uproszczenie). W przypadku kodu o ściśle określonych zastosowaniach (jak i parametrach wykonania) CELL+SPE sprawuje się świetnie, gdyż jesteś w stanie dokładnie określić, w którym momencie - jakie dane otrzymasz (vide F@H).

Enyłej - dyskusja zeszła zbyt mocno w stronę technicznego gdybania.

Patrząc po ostatnich screenshotach - wszystkie efekty, które do tej pory w killzone2 oglądaliśmy, autorzy uzyskują przy wykorzystaniu 4 jednostek SPE (+fkorz główny rdzeń PowerPC). Kolejne 3 się nudzą. Mam nadzieję, iż do czasu przedstawienia finalnej wersji gry popracują nad wykorzystaniem pozostałych 2 (jedna dla OS), dostępnych dla PS3 jednostek (np texture streaming, czego K2 wyraźnie brakuje). Do daty premiery mają jeszcze ponad rok... oby go dobrze spożytkowali, czego wam i sobie szczerze życzę wink.gif
Wafrzo
A to nie przypadkiem maly % PPU obsluguje system? Bo SPU chyba są do "ściśle określonych zadan", a tu trzeba jednak wszechstronnosci. Tak mi sie zdaje.
Emet
Źle ci sie wydaje tongue.gif PPU i 6 SPE (czy SPU, zawsze zapominam xD) są dla gier, jeden SPE dla systemu i jeden leży odłogiem.
YETI
BBC calls Killzone 2 'most cinematic and immersive game ever'
http://gamepro.com/news.cfm?article_id=128628
Ural
Szkoda, że już w samym tekście jest napisane: "Killzone 2 will be one of the most cinematic and immersive games ever produced on a console", czyli że jedną z najbardziej intensywnych, a nie najbardziej intenstywną... ale takie newsy i tak cieszą smile.gif.
komar737
"One of" to bardzo szeroki prog, tak naprawde i w dzisiejszych czasach, przy tym hajpie, przy tej walce o klientow, chlytach maketingowych - to zadne wyroznienie tongue.gif

Ferrari Enzo is one of the fastest cars ever made. Przy czym Enzo w istocie jest slabe. smile.gif

Ale oczywiscie tak jak wy, pokrywam w Kilzołnie duze nadzieje.
YETI
Nowy numer GI przyniesie nowe informacje o KZ2 hyh.gif

walek
To raczej nie wygląda na post-processing. Kto chyba bawił się w photo-shopie. smile.gif

http://www.gamesradar.com/gb/ps3/game/news...816105215706005
YETI

@_@
Ryo-San
CYTAT(YETI)
@_@

tak szczerze to nie widze nic powalajacego na tym shoocie...
do tego te texturki podloza jakies takie nijakie....a ziomek ktory strzela wyglada prawie jak Big Daddy; ]
walek
Zamiast jasnego błysku z flesh'a, mamy pomarańczowy, nic ponadto. Reszta zdjęc (patrz moj link, powyzej) tez nie zachwyca. Zabawne są te reakcje na zach. forach: Look at this new pic. OMFG smile.gif

Cholernie ciekawi mnie, jak to wygląda na "zywca". Czytam te doniesienia od dziennikarzy, i jakos nie moge zauwazyc tego, co oni widzą. Niech wrzucą demo na PS w dobrej jakości, najlepiej 1080p!
Ryo-San
CYTAT(walek @ 17 08 2007, 16:35) *
Zabawne ohmy.gifsą te reakcje na zach. forach: Look at this new pic. OMFG smile.gif

zapewne gdyby nie wiedzieli, ze to shooty z KZ2 ale z jakiegos innego zupelnie nieznanego tytulu to shooty przeszly by bez echa - bo naprawde sa mocno srednie....ale hype robi swoje - wystarczy wrzucic na jakis mega fanbojowy serwis shoot pixela i napisac ze to pixel z KZ2 i kurcze: OMFG - this is the best pixel of the next generation games ohmy.gif OMFG
kenedi
CYTAT(Ryo-San @ 17 08 2007, 15:28) *
CYTAT(YETI)
@_@

do tego te texturki podloza jakies takie nijakie....a ziomek ktory strzela wyglada prawie jak Big Daddy; ]

Ryjek, gdzie ty masz ta slaba teksture bo jej nie widze (a wzrok mam bardzo dobry)?? No i zeczywiscie ten helghast wyglada jak Big Daddy tylko ze lepiej.
Emiel
CYTAT(kenedi @ 17 08 2007, 18:45) *
CYTAT(Ryo-San @ 17 08 2007, 15:28) *
CYTAT(YETI)
@_@

Ryjek, gdzie ty masz ta slaba teksture bo jej nie widze (a wzrok mam bardzo dobry)?? No i zeczywiscie ten helghast wyglada jak Big Daddy tylko ze lepiej.

kenedi, Ryo ma rację tekstura jest średnia, jeśli nie słaba. Co gorsze od razu mi się to rzuciło w oczy, więc nie jest to jakaś tam daleka teksturka, której 80% ludzi nawet nie zauważy. Jeśli Ty tego nie widzisz to czas kupić okulary tongue.gif.

Co do Big Daddy'ego ogólnie ich koncept od początku mi nie pasuje stąd też nie uważam, żeby to było coś ekstra.
kenedi
Ja tam nie widze zadnej brzydkiej tekstory... czepiacie sie juz byle czego!!!
Soul
A Ty się podniecasz byle czym , i wszystkim co jest ba ps3.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.