Pełne tłumaczenie rozmowy tego gościa z blogu z paszczakiem z Guerrilly zabrane z serwisu FUNTALITY (nawet linka podam ;p
http://funtality.ad2.pl/news.php?readmore=18 )
,,Z Blogu PS Rozmowa H. Hulsta z Głównym Dyrektorem Guerilla Games
1. >Jaką grę przygotowaliście na tegoroczne E3?
=>Jesteśmy wyjątkowo podekscytowani możliwością pokazania Killzone'a w tym roku.
2. >Opisz grę w 5 słowach lub mniej:
=> Killzone 2 jest Teatrem wojny gdzie wszystko uderza z dużą dozą dramaturgi (sorrki, Killzone jest za duży by opisać go w 5 słowach)
3. >Powiedz mi o głównej linii fabularnej, o czym opowiada ?
=> Akcja dzieje się 2 lata później (po działaniach z poprzednich Killzone'ów, zapewne po Liberation [FUNY]), ISA przybywa na planetę należącą do Helghastów (ich dom rodzinny

[FUNY]). Ich zadaniem jest złapanie dowódcy a przez to zakończenie wojny.
4. >Co ta gra zawiera, iż nie moglibyście wydać jej na innej platformie ?
=>Potrzebowaliśmy dużej mocy obliczeniowej maszyny, by urzeczywistnić naszą wizję. PS3 naprawdę daje nam możliwość stworzenia Killzone 2 na ogromną skalę z lvlami tak pełnymi detali, które tak przyciągają oko, oraz konsoli na którą wiedzieliśmy co chcemy zrobić i dzięki ogromnej mocy przerobowej móc to zrobić (uwierzcie, wolicie bym nie tłumaczył tamtego zdania dosłownie [FUNY]). Podam przykład - masze modele postaci mają takasamą ilość polygonów co cały lvl w Killzonie na PS2.
5. >Co Twoim zdaniem jest najbardziej superaste w Waszej grze ?
=> Jedna zajezacna rzecz jest ta, że mogliśmy wsadzić do gry rzeczy których w oryginalnym Killzone'nie nie dałoby rady. Hardwere PS3jki daje nam naprawdę dużo więcej swobody w trakcie tworzenia. W mojej opinii naprawdę najfajniejszą rzeczą w grze jest obrazek Helghasta (zamieszczałem go kilka postów temu [FUNY])."