Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: MotorStorm
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS3
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36
YETI
Intro gry (niezłe)
http://ps3movies.ign.com/ps3/video/article...6_qtlowwide.mov
YETI

icon_twisted.gif
Mikes

ten screen to render z 05 czy screen z gry? O_o
Er_WolvEr
QUOTE(Mikes @ 9 11 2006, 20:09) *

IPB Image

ten screen to render z 05 czy screen z gry? O_o

To jest z intra (podawanego przez YETIego, ale dobrej jakosci). Ale polecam ten filmi,, szczególnie jak bedzie pokazane jak wygląda z maski

www.youtube.com/watch?v=ozVmlog2Kvk

Nie wiem tylko czy to jest z jedneg o z 3ch dem, czy z wersji finalnej.
Ural
Z wersji finalnej wedle IGN. Nota bene również wedle IGN giera wygląda bardzo podobnie do tego, co zaprezentowano na E3 i się nad końcową japońską wersją rozpływają - a gdy mówiłem kiedyś, że PS3 pociągnie coś takiego, to nikt mi nie chciał wierzyć, a tutaj cóż, jednak może smile.gif. A to dopiero pierwsza generacja gier na PS3, oj, będzie się działo - już się nie mogę doczekać, co takiego pokaże Killzone - mam nadzieję, że w przyszłym roku wreszcie zobaczymy coś z gameplaya. No ale mniejsza, to temat o Motorstormie - jestem już na 99% pewien, że PS3 kupię na starcie z tą gierką... Natomiast waham się jaki tytuł wybrać jako drugi, ale na to jeszcze jest czas - Motorstorm ma szansę pozamiatać smile.gif.
YETI
Nie wiem czy ta wersja japonska ktorą ma IGN jakos bardzo rozni sie od tego co widzielismy na Gamers Day, ale obecnie to dla mnie jakies 80% tego co prezentował render (mowa o grafice).
IMO MS nie osiągnie takiego poziomu (chodz kto wie do premiery gry jeszcze 5 miesiecy) jednak sadze ze druga czesc tej gry moze sprostac wizji MS z E3'05.

QUOTE(ural @ 9 11 2006, 22:41) *

Motorstormie - jestem już na 99% pewien, że PS3 kupię na starcie z tą gierką... Natomiast waham się jaki tytuł wybrać jako drugi, ale na to jeszcze jest czas - Motorstorm ma szansę pozamiatać smile.gif.

Ja mam juz dwa pewniaki, Resistance (głownie dla multiplayera ktory podobno jest swietny) i MotorStorm (tu takze online powinno dac rade ^^).
Jezeli Sony zdazy z Heavenly Sword to bedzie mały problem...bo skad tu wziąć tyle kasy biggrin.gif
...bym zapomniał o F1 ktora zapowiada sie pysznie...trzyba zaczac grac w lotto lub w STSie ;P

PS. Co do KZ3, z dwoch źródeł wyszły przecieki jakoby gra wygladał w 99% tak jka render z E3'05. Pewnie za jakis czas przekonamy sie jak to naprawde jest.

PS2. Ciekawe o co chodzi w tym screenie
http://smallvillestories.free.fr/images/Af...railerreel9.jpg
"masz szanse najwyzej na drugie miejsce"
wink.gif hehe
Ural
Tzn nie masz tutaj do końca racji, że zostało 5 miesięcy. Bowiem 5 miesięcy do premiery amerykańskiej - w Japonii gra będzie dostępna na starcie i IGN testowało tę gierkę - ponoć jest mocno podrasowana w stosunku do tego co prezentowano dotychczas oraz znacznie szybsza - mówię - rozpływali się nad gierką. W USA gra wyjdzie później, bowiem pracują teraz nad multiplayerem - wersja japońska będzie go pozbawiona.

Co do Resistance - hmm, nie wiem - na razie nie powaliła mnie ta gra na kolana - na pewno za to nabęde F1, ale ja bym chciał F1 07, a nie coś z podrasowaną grafą - a nie wiem co to wyjdzie teraz smile.gif.

Mnie natomiast Motorstorm utwierdził w tym, że niedowiarki nie miały racji - PS3 jest stać na taką grafikę, jak ta z renderów - nawet jeśli MS tylko w 80% wygląda tak jak na renderze, to pamiętajmy, że to pierwsza generacja - więc gry będą coraz lepiej wyglądać. Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że dobrze zrobiłem nie decydując się na X360, tylko czekając na PS3 - nie mogę sie Killzone doczekać i pewnego innego FPSa, który zmierza wielkimi krokami na PS3 smile.gif.

A jeszcze co do drugiego screena - ten znak jest obraźliwy - nie pamiętam co oznacza dokładnie, ale nie jest to "V" od zwycięstwa, bo wtedy dłoń ma być odwrócona. A tutaj jest tak jak "fuck" wink.gif. Nie pamiętam co to "V" ze screena znaczy, ale coś wulgarnego wink.gif.
Trzcina
W irlandii polnocnej w ten sposob pokazuje sie 'double fuck'. smile.gif

OsciBosci
QUOTE(ural @ 9 11 2006, 21:43) *

Tzn nie masz tutaj do końca racji, że zostało 5 miesięcy. Bowiem 5 miesięcy do premiery amerykańskiej - w Japonii gra będzie dostępna na starcie i IGN testowało tę gierkę - ponoć jest mocno podrasowana w stosunku do tego co prezentowano dotychczas oraz znacznie szybsza - mówię - rozpływali się nad gierką. W USA gra wyjdzie później, bowiem pracują teraz nad multiplayerem - wersja japońska będzie go pozbawiona.

Nie prawda gra wychodzi w Japonii December 7, a nie przy premierze.
Ural
No to może 7-go - zasugerowałem się tym, że IGN miało już ostateczną wersję japońskiej do testów.

Nie wiem czy to było, ale filmik super - a to wersja z targów, czyli mniej dopasiona wedle IGN:

http://www.youtube.com/watch?v=9NppWrc4PCs

początek mnie rozwalił smile.gif
Ficuś
www.youtube.com/watch?v=ozVmlog2Kvk

widok z maski jest niesamowity,słońce wkońcu tak oślepia ,ze naprawde nic nie widać.

WOW nie sądziłem ,że ta gra będzie aż tak wyglądać-praktycznie każda gra pierwszej generacji PS3 jest ładniejsza od pierwszej generacji gier na X360 co świadczy o tym ,że choć o wiele droższy to PS3 jednak faktycznie jest mocniejsze
Ryo-San
QUOTE(Ficuś @ 9 11 2006, 23:01) *

-praktycznie każda gra pierwszej generacji PS3 jest ładniejsza od pierwszej generacji gier na X360 co świadczy o tym ,że choć o wiele droższy to PS3 jednak faktycznie jest mocniejsze

nie wydaje Ci sie ze jest to poprostu logiczne? przeciez kazda gra z pierwszej generacji na PS3 wychodzi rok po grach z pierwszej generacji na xO - rok czasu w sprawach developingu to szmat czasu....
przeciez gdyby gry launchowe na PS3 byly brzydsze od tych sprzed roku z xO to moznaby to nazwac wrecz kompromitacja Sony....
Ficuś
nie wydaje Ci sie ze jest to poprostu logiczne? przeciez kazda gra z pierwszej generacji na PS3 wychodzi rok po grach z pierwszej generacji na xO - rok czasu w sprawach developingu to szmat czasu....
przeciez gdyby gry launchowe na PS3 byly brzydsze od tych sprzed roku z xO to moznaby to nazwac wrecz kompromitacja Sony....

Nie do końca-wcale nie ma różnicy roku w sprawach developingu-tak mógłbyś powiedzieć kiedy w tym samym czasie firmy robiące gry dla Sony i Microsoftu dostałyby dev-kity ,a jak mnie pamięć nie myli to pełne dev-kity Sony rozsyłało dopiero w okolicach tegorocznego E3 stąd nie było grywalnych dem.
Ale masz racje jakby te gry były brzydsze niż pierwsza linia gier na kloca to byłaby to kompromitacja
Ural
Gorsze na pewno by nie były - mogły być co najwyżej porównywalne. Nie można też porównywać sprzętów w tym zakresie, tj. że skoro gry pierwszej generacji na X360 wyglądały tak, to na PS3 muszą wyglądać lepiej. X360 to nie PS3, a PS3 to nie X360 - każdą z tych konsol inaczej się programuje, ba, PS3 ponoć jest trudniejsza w programowaniu (no, choćby przemawia za tym większa ilość rdzeni, ale nie tylko) - wszystko jest zatem kwestią poznania platformy - a to zajmuje czas. Przy X360 plus jest także taki, że oparty jest na XNA Studio, na którym jest oparty Windows Vista, który z kolei ma wiele wspólnego w programowaniu z Windowsem XP - słowem - nowy Xbox powinien być w miarę łatwy w programowaniu, zresztą Microsoft wręcz słynie z pomocy w tym zakresie i świetnej dokumentacji smile.gif.
YETI
MotorStorm w lutym.

Is there any chance that Evolution Studios will hurry up the highly-anti(pipi)ted MotorStorm for a surprise 2006 release in the as rumored? The racing game's release date has shifted several times over the last few months, and the Japanese launch in December gave reason to the rumor. Sony Computer Entertainment looks to have finally put the rumor to bed for the last time in a pamphlet included inside the PlayStation 3 on upcoming titles -- MotorStorm is a February 2007 title.

http://ps3.ign.com/articles/745/745238p1.html

I jeden nowy filmik z youtube (wiec jakosc nie najlepsza confused.gif ale i tak polecam)
http://www.youtube.com/watch?v=ZUiq0schlG8
Ural
To jeszcze filmik z wersji targowej z tego co widzę - a finalna japońska jest szybsza i jeszcze lepiej ponoć wygląda. Must have!
AbraHAM
gameplay z ostateczniej wersji
http://www.youtube.com/watch?v=mg7ByRpTob4...ted&search=

miejscami dynamika zrywa czapki
YETI
http://www.youtube.com/watch?v=wo9DN9XJaUU...ted&search=
jeszcze jeden filmik
jakosc bardzo słaba

PS. To nie jest ostateczna wersja.
AbraHAM
QUOTE(YETI @ 16 11 2006, 12:03) *

jeszcze jeden filmik
jakosc bardzo słaba

Filmiki dodano 2 dni temu , to jest ostateczna wersja , a gosc gra na standzie w jednym ze sklepow w USA 9 (chyba BEST BUY ) a premiera na dniach to gra jest raczej skonczone nie wydaje wam sie tongue.gif
jasiumaster
QUOTE(AbraHAM @ 16 11 2006, 12:36) *

QUOTE(YETI @ 16 11 2006, 12:03) *

jeszcze jeden filmik
jakosc bardzo słaba

Filmiki dodano 2 dni temu , to jest ostateczna wersja , a gosc gra na standzie w jednym ze sklepow w USA 9 (chyba BEST BUY ) a premiera na dniach to gra jest raczej skonczone nie wydaje wam sie tongue.gif

Premiera jest chyba w lutym w USA jak dobrze pamiętam...
Mastah27
Motorstorm będzie zapewne jedną z pierwszych gier jakie wciągam kupując PS3, jednak cholernie odrzuca mnie respawnowanie się pojazdów. Najpierw pojawia się model auta/motoru, a dopiero potem tekstury - co to kurva ma być blink.gif? Grafika jest niezła, dynamika i wypadki również, a tu taki zonk. Ciekawe czy ma to związek z wolnym odczytywaniem płyty przez napęd PS3, bo wątpię, żeby developer MS władował takiego babola do gry świadomie.
Trzcina
.. O lol biggrin.gif

No ja sadze ze to po prostu jest pare sekund kiedy jestes 'nietrafialny'. Dzieku temu jak zrobisz respawn i stoisz na srodku drogi to inny pojazd w ciebie nie uderzy, tylko 'przejedzie'...
Mastah27
No tak, tyle że we wszystkich grach wyścigowych w jakie do tej pory grałem, auta respawnowały się z już nałożonymi teksturami (np. w NFS:U2 - bryka "migotała", ale z teksturami), więc w MS wygląda to dla mnie paskudnie. Może to i śmieszna sprawa, ale IMO respawn w Motorstorm to porażka.
Mikes
Mashter, tradycyjnie czepiasz się pierdół, we właściwie kazdej grze rajdowej auta respawnują się jako duchy(czy jak to ująłeś, "bez tekstur")

Mi to wielkiej różnicy nie robi, na gameplay to raczej nie wpływa dry.gif
Trzcina
Lol... smile.gif

Za chwile wyjdzie na to ze motor storm slaby graficznie bo respawn jest bez tekstur tongue.gif Po prostu tak sobie zalozyli developerzy, mi to tam nie przeszkadza bardziej, ani mniej niz 'migotanie'. Przy migotaniu mozna powiedziec 'jaka beznadzieja, bo samochod co parenascie setnych sekundy znika calkowicie' O_o

No ale oczywiscie masz prawo zeby ci sie to nie podobalo smile.gif
Mastah27
QUOTE(Trzcina @ 16 11 2006, 14:29) *
Za chwile wyjdzie na to ze motor storm slaby graficznie

QUOTE(Mastah27 @ 16 11 2006, 13:53) *
Grafika jest niezła

Spudłowałeś smile.gif.

Na samym początku (gameplay z E3) myślałem, że respawn w Motorstorm to jakiś bug, który zostanie poprawiony, a tu się okazało, iż tak to będzie wyglądać w grze. No cóż, najwyżej będę zamykał oczy podczas tego "czegoś", ale zdania nie zmienię - respawn w MS ssie biggrin.gif.
Trzcina
Inny sposobem bedzie po prostu nie zginiecie ani razu :>
Psychonaut
QUOTE(Mastah27 @ 16 11 2006, 15:53) *

Motorstorm będzie zapewne jedną z pierwszych gier jakie wciągam kupując PS3, jednak cholernie odrzuca mnie respawnowanie się pojazdów. Najpierw pojawia się model auta/motoru, a dopiero potem tekstury - co to kurva ma być blink.gif? Grafika jest niezła, dynamika i wypadki również, a tu taki zonk. Ciekawe czy ma to związek z wolnym odczytywaniem płyty przez napęd PS3, bo wątpię, żeby developer MS władował takiego babola do gry świadomie.

To nie babol, tylko umyslnie wstawiony fajerwerk, ktory dostrzezesz widzac gierke na zywo. Zapewne jeszcze obslinisz sie jak zobaczysz jak to nieoteksturowane auto bedzie blyszczalo efektami wody, gejzery i wodotryski normalnie laugh.gif . Wolny odczyt plyty przez PS3? smile.gif Przeciez to auto, razem z teksturami i ze wszystkim juz jest w RAMie i musi tam byc przez caly wyscig, wiec nie wiem jak na to wpadles tongue.gif.
S_600
ej co wy... przecież w każdej wyścigówce to jest impletowane...po to żeby tuż po respownie ktoś ci poprostu nie wjechał w du@%sko...najlepiej żeby w ogóle nie było respownów, jedno życie i cie nie ma ;] to było by hardkor do kwadratu ;]
Psychonaut
Przeciez to jasne i nie jestesmy tacy glupi :>. Doczytales?
YETI
QUOTE(AbraHAM @ 16 11 2006, 14:36) *

Ile razy mozna pisac ze wersje ostateczna (jap.) widział tylko IGN
A sama gra ma premiere w lutym.

edit

Nowe screeny
http://static.flickr.com/113/298634451_627cf295cf_b.jpg
http://static.flickr.com/122/298634806_eaf6962de9_b.jpg
http://static.flickr.com/114/298634117_bb46db616c_b.jpg
http://image.com.com/gamespot/images/2006/...6_screen001.jpg
http://image.com.com/gamespot/images/2006/...6_screen005.jpg
http://image.com.com/gamespot/images/2006/...6_screen006.jpg
http://image.com.com/gamespot/images/2006/...6_screen007.jpg
http://image.com.com/gamespot/images/2006/...6_screen009.jpg

Dzis na PS3 Store pojawi sie demo MotorStorm.
OsciBosci
QUOTE(YETI @ 17 11 2006, 10:34) *

Poprostu rewelacja, fenomenalne. A co "buduje mnie" to fakt ze w demie z TGS sciagalo sie 12 pojazdow, tutaj juz 15 mamy, moze dojdzie do 20?? smile.gif
Mikes
Ze screenów na screen coraz więcej zmian, teraz poprawiły się pojazdy i zwiekszyła się ich ilośc.

btw. znowu powrócono do kilku boostów na wyścig? bez sensu trochę, przegrzewający się silnik był IMO lepszym rozwiązaniem.
Gemi
Ojojoj!... TEN obrazek ROBI wrazenie :> Ta gra coraz bardziej mi sie podoba. Przy okazji mam dla was zadanie.Sprobujcie znalezc zabki na ktoryms ze screenow (szczegolnie kieruje to do krzykaczy ktorzy to za kazdym razem niemal wytykali to PS3'ce.. ze niby mialo byc pieknie a jest co innego).. no jak widac zabkow nie bedzie a jezli nawet to takie ktorych niemal nie widac.. a juz napewno nie bedziemy na nie zwracac uwagi podczas gry. Bardzo pieknie smile.gif Oby tylko wiekszosc developerow trzymala chociaz taki poziom to bedziemy miec real next-gena biggrin.gif
AbraHAM
QUOTE(killer-san @ 17 11 2006, 21:12) *

QUOTE(YETI @ 17 11 2006, 10:34) *

Poprostu rewelacja, fenomenalne. A co "buduje mnie" to fakt ze w demie z TGS sciagalo sie 12 pojazdow, tutaj juz 15 mamy, moze dojdzie do 20?? smile.gif

niestety zmartwie cie ale 15 pojazdow wystepuje na ekranie tylko wtedy gdy sa jednej klasy (np same buggy) , podczas gdy na ekranie sa pojazdy roznej klasy (np motory, buggy, ciezarowki ) konsola ma do przeliczzenia wiecej roznorakich animacji i niestety ilosc scigajacych ogranicza sie do 12 ( wielka moc PS3 ?!? ) ...
OsciBosci
Stary po pierwsze skad wiesz jak jest albo jak bedzie, a po drugie nie gadaj ze PS3 moze miec miec problemy z przeliczeniem animacji skoro nawet komp potrafi bez problemu przeliczyc 42 pojazdy biorace udzial w wyscigu. Dalej to by bylo troche niedorzeczne gdyby moglo byc 15 pojazdow z jednej klasy, a nie moglo wiecej jak 12 z roznych klas, biorac pod uwage ze sa tam motocykle ktore napewno zajmuja mniej mocy niz 3 razy wieksze buggy. Zreszta spojrz ze w wyscigu z tego screena sa rozne klasy np. niebieski pojazd z przzodu to zwykly wyscigowy samochod.
Emet
Yyyy... pamięć, panowie, pamięć tongue.gif IMO tu chodzi o ilosć pamięci. Różnorodne auta potrzebują jej wiecej, a tak to już z konsolami jest, że cierpią na jej niedobór confused.gif Chociaż w przyszłości w jakiś sposób na pewno byłoby to rozwiazane, a teraz nie ma co narzekać wink.gif
OsciBosci
QUOTE(Emet @ 17 11 2006, 23:13) *

Yyyy... pamięć, panowie, pamięć tongue.gif IMO tu chodzi o ilosć pamięci. Różnorodne auta potrzebują jej wiecej, a tak to już z konsolami jest, że cierpią na jej niedobór confused.gif Chociaż w przyszłości w jakiś sposób na pewno byłoby to rozwiazane, a teraz nie ma co narzekać wink.gif

No wlasnie myslalem o pamieci, spojrzalem na posta ktoremu odpowiadalem i napisalem animacja...
Emet
Nowy gameplay: http://www.gametrailers.com/gamepage.php?id=1678
Trzcina
Mikes na gameplay do ktorego linka dal emet, mozna zauwazyc ze nie powrocili do 'ilosciowego boosta'. Po prostu na poczatku wyscigu trzeba odczekac 9 sekund, nim mozna uzywac boosta.

Ata cyfra na jednym ze screenow to to czas odliczajacy kiedy bedzie mozna boosta uzywac.
Blim
Gameplay jest calkiem niezly. Nie ma tu dynamiki urywajacej leb, ale i tak daje rade. Dobra (aczkolwiek nieco zbyt sterylna) oprawa graficzna (zakurzony ekran - wiecej takich akcji prosze) i swietna fizyka wypadkow zdecydowanie na +. Wkurzac na pewno bedzie brak mozliwosci zjechania z trasy, nie jestem tez pewny co do slusznosci obranego modelu jazdy. Poki co IMO najciekawsza gra na PS3 majaca sie ukazac w najblizszym czasie. smile.gif
YETI
No to teraz na trasie mamy 15 pojazdów (wczesniej było 12)
smile.gif
Jakim
Mnie dalej denrwuje fakt iż z tylu trailerów, pokazujących gameplay widziałem 2 kurka trasy, które do tego sa strasznie do siebie podobne:/

W takim razie ja się pytam, skoro gra jest bliska ukończeniu to ile my tych tras dostaniemy w pełnej wersji? 4?!
Martwię się także nie tylko o ilośc tras ale także o ich różnorodność. Ja rozumiem że akcja dzieje się na pustyni i w kanionach ale do diabła można to jakoś ciekawiej zaprojektować.

Z drugiej strony.. widziałem tylko 2 trasy, więc nie sądzę czy powinienem się wypowiadać o różnorodności tras:/
YETI
Jakis czas temu chyba w OPM3 były skany i arty z MS przedstawiajace wszytskie trasy (była naprawde fajnie pomyslane, wiele skrotkow, jakis wiszacych mostow itp.)
Tras w grze bedzie tylko 8 plus około 20 do zassania/kupienia z netu.
Podobno jedna trasa ma kosztowac 1$ lub 2$.
Hela
Tras w grze bedzie tylko 8 plus około 20 do zassania/kupienia z netu
To jakis zart, tak? Ja myslalem, ze tylko EA wydaje niekompletne gry, zeby pozniej wyciagnac od nas jeszcze kase z mikrotransakcji...
Don_Pedro
Objaw dokupowania, srania, pierdzenia(czyli cos czego nienawidze, cos czego nie mailo ps2, cos do czego nie przywyklem) bedzie widoczny zapewne tylko w grach wyscigowych i amerykanskich/europejskich erpegach. Na dzien dzisiejsdzy nie wyobrazam sobie kupic dmc4, mgs4, czy heavenly sword niekompletnego. Ile kosztuja gry? 250 zl? To ja mam dac tyle siana na cos co jest tak naprawde niepelnym produktem, zaledwie 50% bo drugie tyle czeka na mnie w sieci za kolejne 200 zl? Ja podziekuje...
YETI
QUOTE(Hela @ 19 11 2006, 18:35) *

Tras w grze bedzie tylko 8 plus około 20 do zassania/kupienia z netu
To jakis zart, tak? Ja myslalem, ze tylko EA wydaje niekompletne gry, zeby pozniej wyciagnac od nas jeszcze kase z mikrotransakcji...

nie to nie zart, tak jak M$ pobiera kasa za nowe mapy do H2 czy PDZ, czy pewna firma za nowa zbroje do konia (Oblivion laugh.gif ), tak Sony pobiera kase za nowe trasy.
I jeszcze jedno za "lajwa" placisz co miesiac (lub rocznie) a granie na PS3 jest za free.

QUOTE(Don_Pedro @ 19 11 2006, 18:40) *

Objaw dokupowania, srania, pierdzenia(czyli cos czego nienawidze, cos czego nie mailo ps2, cos do czego nie przywyklem) bedzie widoczny zapewne tylko w grach wyscigowych i amerykanskich/europejskich erpegach.

nie tylko, dodaje do tego FPS (nowe mapy do Resistance juz zostały zapowiedzian, oczywiscie chodzi o multi)
Hela
I jeszcze jedno za "lajwa" placisz co miesiac (lub rocznie) a granie na PS3 jest za free.
I co to nieby ma wspolnego z tym, ze w grze bedzie 8tras? Kur.wa 8... Usiadziesz, pograsz pol godziny i juz bedziesz mial wszystkie obcykane. Ze niby skroty beda? Co z tego?
Blim
YETI - "za darmo nikt ci nic nie da. A jak coś jest za darmo to jest to na pewno jakiś szajs"

8 tras to mało, nie wiem jak w oparciu o taką liczbe chca stworzyc jakis sensowny sytem mistrzostw i progresu w grze.. dry.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.