Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Ochrona konsolki
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy > Sony PSP
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Mithos
Bylo o tym juz w watku ogolnym, ale tam ciezko jest cos znalezc wiec proponuje osobny topic.

Czego uzywacie do ochrony ekraniku ? Folii (jak tak to jakiej?), futeralow (pelno tego na Allegro), a moze pancernej kasetki by Logitech ?

Strasznie odbijaja sie palce na ekranie i obudowie, a i o drobne ryski nie jest trudno (choc widac je tylko pod swiatlo...), wiec zastanawiam sie jak zabezpieczyc PSPka.
tygrysex
W moim przypadku: folia i zbroja Logitech
ale mozna to bylo zostawic w temacie ogolnym wink.gif
Mithos
QUOTE(tygrysex @ 18 05 2005, 10:39)
ale mozna to bylo zostawic w temacie ogolnym wink.gif

To znajdz cos w temacie ogolnym jak przychodzisz tu pierwszy raz happy.gif

QUOTE(tygrysex @ 18 05 2005, 10:39)
W moim przypadku: folia i zbroja Logitech

A jaka folia ? Jakas specjalna ?
tygrysex
ja mam ta folie:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=51590555
komplet na ekranik i naokolo klawiszy (ale przykleilem tylko na ekranik)

co do mikrorysek (ale nich sie wstydzi ten ktory zrobi to swojej konsolce tongue.gif) to wyglada, ze przedni panel PSP jest zrobiony z tego samego materialu co moj panel w samochodowym radiu Sony (a juz dawno przestalem o niego dbac, laduje w roznych miejscach schowek/torba/ kieszen bez pokrowca) i swietnie usowa sie z niego ryski (nawet glebsze) Displex'em (do ekranikow w komorkach - na Allegro do kupienia na "kilogramy"), po takiej kuracji tym srodkiem panel wyglada jak nowka.
Mithos
QUOTE(tygrysex @ 18 05 2005, 10:53)
co do mikrorysek (ale nich sie wstydzi ten ktory zrobi to swojej konsolce tongue.gif) to wyglada, ze przedni panel PSP jest zrobiony z tego samego materialu co moj panel w samochodowym radiu Sony (a juz dawno przestalem o niego dbac, laduje w roznych miejscach schowek/torba/ kieszen bez pokrowca) i swietnie usowa sie z niego ryski (nawet glebsze) Displex'em (do ekranikow w komorkach - na Allegro do kupienia na "kilogramy"), po takiej kuracji tym srodkiem panel wyglada jak nowka.

Cos takiego ?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=51224590

Przetestuje na telefonie twisted.gif
tygrysex
hmmmmmmmmmm, tylko beda szczerym, to testowalem to na 2 telefonach sl45, 8210 i znikomy efekt, a na tym panelu od radia czyni cuda biggrin.gif
Mithos
QUOTE(tygrysex @ 18 05 2005, 11:02)
hmmmmmmmmmm, tylko beda szczerym, to testowalem to na 2 telefonach sl45, 8210 i znikomy efekt, a na tym panelu od radia czyni cuda biggrin.gif
*

Najwyzej bede cale 10 zeta w plecy happy.gif
shady
Ja mam pokrowiec " for psp ", no i zaniedługo kupie folie ochronną " HORI : )
Paczek
ja sie zastanawiam nad zbroja Logitecha dobra jest??
rysiu01
ja mam folie HORI i polecam ja kazdemu posiadaczowi PSP tongue.gif po wlaczeniu konsolki jest praktycznie niewidoczna biggrin.gif
tygrysex
A ja wlasnie chcialem spytac o ta folie HORI, dobra jest?
bo ta moja zaczyna sie odklejac na rogach sad.gif coprawda jak wlaczysz gre to juz tego niewidac, ale przy konsolce off widac to bardzo dokladnie i mam ochote ja zerwac, zmielic w ustach i wypluc...
Najlepiej by bylo gdyby do PSP byla folia Brando (mam ja w Pockecie i telefonie) - poprostu mistrzostwo swiata biggrin.gif
To jak sie zachowuje ta HORI?
rysiu01
HORI zachowuje sie tak jak by jej wogole nie bylo biggrin.gif
Konsolke kupowalem u arty5ty tak jak ty i dostalem folie w komplecie , jednak ta folia to lekko mowiac shit po naklejeniu mialem same bable a jak nakleilem HORI to przezylem szok blink.gif nie myslalem ze tak to moze wygladac zero babelkow i jest ona praktycznie niewidoczna jak pokazywalem zoimkowi konsole to nawet jej nie zauwazyl twisted.gif polecam ta folie kazdemu kto ma PSP gdyz jest ona GENIALNA!!!!!
Mithos
W sumie chyba lykne to folie Hori. Prosto sie to nakleja, czy mam sie liczyc z tym ze beda bable itp ?
tygrysex
Jesli jest dobrze zrobiona, to bedzie wszystko spoko, a nawet jak zrobi Ci sie babel to wycisniesz go palcem do kantu foli, najgorsza jest zabawa z kurzem, ale na to tez jest sposob (przetestowany juz wiele razy biggrin.gif) - niezbyt mocna tasma klejaca.
No nic to ja tez kupuje HORI....
rysiu01
Nklejenie to bulka z maslem nie ma zadnych babli no chyba ze mikrobable tongue.gif ale te nalezy jakby to powiedziec wetrzec delikatnie dolaczona sciereczka!!!
No i podstawa to wyczyscic ekran konsolki z drobinek kurzu mi to sie jakims cudem udalo biggrin.gif
shady
A jak tą folie HORU się " nakłada " ??
Paczek
Jakie SWhady ty ostanio pytania zadajesz, jestes pijany czy co ?? biggrin.gif Musisz kupic Super glue ( nie jest w standarcie ) wylac na ekran i przykladasz folie do ekranu. a tak na powarznie to chyba kazda folie sie tak samo naklada !!
shady
Paczek - tak samo, czyli jak ??
rysiu01
Najpierw odklejasz jedna warstwe ochronna ta z niebieskim koncem potem ta z czerwonym a podczas odklejania tej drugiej powoli naklejasz ja na ekran konsolki i gotowe biggrin.gif
Butcher
Ja również posiadam folie HORI i jest rewelka. To zresztą jedyna póki co folia, na która samo Sony udzieliło licencji i poleca ją do PSP - wiec to wyjaśnia wszystko...

Moje PSP jest wyjmowane i wkładane kilka razy dziennie do futerału z Value Packa - folia ani myśli aby się odkleić na rogu czy cuś biggrin.gif
Pozbycie się kurzu z ekranu to pół biedy (razem z folią w opakowaniu jest genialna ściereczka, przydaje sie takze później do czyszczenia obudowy). Druga połowa sukcesu to kwestia aby nie złapać żadnych drobinek kurzu pod folię podczas naklejania - jesli ktoś żyje w "mało sterylnym" otoczeniu. Takie drobinki widać potem na białym tle LCD sto razy wyraźniej niż martwe pixele - i bardziej to wkurza, a usunąc się nie da (chyba ze wywalimy folię).
Jaki na to patent ? Weźcie gorący prysznic albo kąpiel (czasami warto wink.gif aby łazienka ostro zaparowała. Poczekajcie aż para osiądzie na ścianach i sprzętach (można puścić zimny prysznic do wanny, bedzie szybciej), a powietrze stanie się czyste. I w łazience przyklejajcie folię - osiadająca para zabrała ze sobą wszystkie drobiny kurzu z powietrza i jest czysto.
Co do innych osłon, na razie używam futerału z VP (i tak nosze PSP w torbie do pracy). W planach zakup Logitecha, albo czegoś co moge zamocować na pasku, jakiejś "kabury". Nie uśmiecha mi się latem noszenie PSP w ręce podczas wypadów na miasto...
Polecam zakup opakowań na UMD - jak uzbiera Wam się po kilka gier, bez sensu wozić je na jakieś wyjazdy w oryginalnych pudełkach. Na Allegro widziałem pojedyncze Epoch (5 kolorowych) oraz Intec (2 czarne pudełka na 3 gry każde).
Epoch są fajne, pojedyncze, widać przez nie tytuł gry, mają fajny system wsuwania/wysuwania, ale ich 2 zaczepy mogą po jakimś czasie rysować tył kasetki UMD, co zaboli estetów.
Intec mieszczą po 3 UMD - jeśli masz mniej, to będą "grzechotać" w środku (chyba że wypełnimy np. watą), a poza tym żadnych wad. Może poza nieciekawym wyglądem smile.gif
tygrysex
Nareszcie, pan z poczty dostarczyl dzis zbroje Logitech'a biggrin.gif
niewiem czemu, ale caly czas mialem wyobrazenie, ze jest zrobiona z aluminium, a tak naprawde to przezroczysty plastik z czarnym wnetrzem... ale i tak jest poprostu swietna, jesli ktos sie wachal nad zakupem, niech spokojnie kupuje.
Jesli chcecie to moge zamiescic pare real fotek.
shady
tygrysex, byłbym wdzięczny gdybyś zamieścił
shady
Heh, fajne cacuszko, ile dałeś za to ?
tygrysex
okolo 150 z kosztami przesylki - ebay.com
shady
Łeee, troche drogo, o ile sie nie myle, to Paczek sobie ściągał za 90zł z wliczoną przesyłką smile.gif
shady
Hah, jutro rano Tygrysex wysyła mi folie HORI, no choler/nie się ciesze ze bęe miał w końcu jakąś ochrone na ten ekranik smile.gif biggrin.gif.
Paczek
Ja dzisiaj zobaczylem futeral Logitecha i mowie wam ze sobie go zamawiam jest super!! Polecam kazdemu !!
sym
A czy ta zbroja made by Logitech nie jest czasem bardzo podatna na zarysowania? Bo ten plastik wygląda na taki, który po paru "razach" pokryje się rysami. Wiem, że to futerał, i że ma chronić konsolke samemu przyjmując "razy", ale boje się, że po krótkiej eksploatacji może dużo stracić na estetyce...
tygrysex
QUOTE(sym @ 31 05 2005, 21:24)
A czy ta zbroja made by Logitech nie jest czasem bardzo podatna na zarysowania? Bo ten plastik wygląda na taki, który po paru "razach" pokryje się rysami. Wiem, że to futerał, i że ma chronić konsolke samemu przyjmując "razy", ale boje się, że po krótkiej eksploatacji może dużo stracić na estetyce...
*

No jest podatna, ale to ma chronic tak jak mowiles konsole, przeciez niebedziesz kupowal pokrowca na pokrowiec... ehhhh tongue.gif ale jak chcesz go jeszcze jakos zabezpieczyc wizualnie to ludziska wkladaja jeszcze do niego jakies obrazeczki na cala powierzchnie (rozne wzorki i motywy) wklada sie ja miedzy plastik a czarna powloke chroniaca przed obiciem PSP (napewno bedzie mneij widac ryski na jakims kolorowym tle, ja narazie poczekam az sie konkretnie zdezeluje i wtedy bede myslal co z nim zrobic biggrin.gif a na chwile obecna - chwala mu za ochorone PSP, oraz wygode w graniu (lepiej teraz PSP w dloniach lezy w tym pokrowcu) biggrin.gif

wkladki do zrobienia samemu
http://www.cheapassgamer.com/forums/showthread.php?t=49336

albo gotowe do wydruku
http://modmypsp.com/
tygrysex
A tak wyglada moja zbroja z skinami ktore byly gotowe do wydruku:

jak znajde chwilke czasu to zrobie sobie sam jakiegos skina z tygryskiem tongue.gif
shady
O_O, ale jaja, wygląda super, ja zaczynam zbierac kase na ta zbroje hyh.gif
Furbik
A ja mam pytanko, jesli nie kupilem wczesniej folii ochronnej, a juz mam pare rysek sad.gifsad.gif to czy oplaca mi sie jeszcze kupowac folie ???
Paczek
mam to samo co fubrik, a zwarzywszy na to ze dzisiaj sobie zamowilem Zbroje Logitecha, czy wiec potrzebuje folie ??
Furbik
Zbroja to futerał, więc to co innego jak folia, bo chyba ciezko sie gra na konsoli w futerale wink.gif.
shady
Paczek, Furbik - Zamaiajcie folie. Ja też miałęm pare rysek, zamówięlm folie HORI, jak przylepiałem to weszło mi kilka paprochów pod folie, ale w grze ich niewidać, a rysek teraz nie widać smile.gif.
Więc kupujcie folie ( Mithos teraz je ma smile.gif )
tygrysex
QUOTE(Furbik @ 5 06 2005, 17:58)
Zbroja to futerał, więc to co innego jak folia, bo chyba ciezko sie gra na konsoli w futerale wink.gif.
*

mylisz sie, gra sie wygodniej, konsolka lezy owiele lepiej w dloniach bo pokrowiec ja lekko pogrubil, ja teraz caly czas gram w zbroi biggrin.gif

a co do folii i istniejacych juz rysek, to faktycznie jesli nie sa zbyt glebokie to floia moze je ukryc...

Pokazaly sie juz akcesoria Brando dla PSP na allegro.pl
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53938641
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53716009
naprawde Brando robi swietne produkty, wiec juz jest jakas altarnatywa i konkurencja dla Hori i Logitech'a
Furbik
Mam takie pytanko, czy ktoś ma jakias fotke PSP w folii ??? Nie wiem czy nie szpeciałaby konsoli, kiedys zalozylem taka na GBA i jak ja zdjolem to klej spirystusem zmazywalem tongue.gif:P
tygrysex
Zerknij na moje fotki wyzej, tam gdzie PSP jest w pokrowcu Logitech, tam jest przyklejona folia Hori
Furbik
No super sprawa ale na 100 % ich nie widac?? Jak tak to juz szukam na allegro biggrin.gif
rysiu01
To aluminiowe tongue.gif od Brando to super by bylo gdyby sie do gory otwieralo tak jak Logitech a nie do dolu sad.gif nie wyobrazam sobie jak wtedy sie gra a tak pozatym jak by bylo otwierane do gory to by przed sloncem chronilo dodatkowo ale ogolnie fajnie wyglada no i ma wyciecie na karte biggrin.gif
tygrysex
A poco Ci wyciecie na karte? szczeze i od serca ile razy dziennie srednia ja wyciagasz? zero? tongue.gif
a co do otwierania, skoro tak zrobili znaczy ze da sie wygodnie grac, tak jak mowie Brando to nie firma Zenek&Bronek Sp. z o.o.
rysiu01
Nie no wyciecie na karte jest mi zupelnie nie potrzebne taka ciekawostka przyrodnicza tongue.gif ale i tak wydaje mi sie ze lepiej by sie gralo gdyby sie otwieralo do gory zastanawialem sie juz wczesniej nad kupnem tego futeralu ale zrezygnowalem z tego wzgledu ze otwiera sie do dolu sad.gif i dzieki temu jakze zmyslnemu i przebieglemu dry.gif rozwiazaniu nie bedzie dodatkowo chronilo przed sloncem dla mnie moze to byc nawet "Zenek&Bronek" biggrin.gif oby funkcjonalne bylo i zdawalo swoj egzamin smile.gif wink.gif
Paczek
QUOTE(rysiu01 @ 9 06 2005, 21:15)
dla mnie moze to byc nawet "Zenek&Bronek"  biggrin.gif oby funkcjonalne bylo i zdawalo swoj egzamin smile.gif  wink.gif
*

Dla tego ja zamowilem Logitecha i mam nadzieje ze dobrze zrobilem za niedlugo sie przekonam !! biggrin.gif
Paczek
Dostalem nie dawno pudeleczka na UMD, fajnie sa zrobione. Proste sa i wogole ale chronia "delikatne" UMD. Teraz tylko czekac na Logitecha armor !! i bedzie git!! biggrin.gif
bartiz
Mam naklejoną folię HORI i mogę powiedzieć, że jest wyśmienita. Wczesniej miałem PSP brz folii i odrazu mi sie ryski porobiły, teraz jest ekranik zabezpieczony cool.gif

Folia HORI + gąbeczka z Value Pack i jak narazie więcej mi nie potrzeba.
Furbik
Nowe podejscie do tematu!!!!!!! A ja myslalem ze PSP to konsola przenosna tongue.gif:P:P LOL No comment tongue.gif
Paczek
Wlasnie mi przysla zbroja biggrin.gif Logitecha i jest super wykonanie strasznie mi sie podoba !! Teraz tylko jeszcze Lumines i bedzie gitesik biggrin.gif
66sickfreak
QUOTE(Furbik @ 11 06 2005, 17:01)
Nowe podejscie do tematu!!!!!!! A ja myslalem ze PSP to konsola przenosna tongue.gif:P:P LOL No comment tongue.gif
*

No co chesz od tej walizki dobze wykonana estetyka jest biggrin.gif:D:D:D:) ... normalnie niemoge zeby tam jeszcze taka gombka byłą ze sa juz wyrzezbione idelanie dopasowane do elementow konsolki zaglebienia a tu kurde jak w jakims chlewie przegrody porobione:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.