skorzystałem z okazji, jaką dawała darmowa prezentacja gry i sprawdziłem Gearsy w akcji. Grafika powoduje eksplozję gałek oczu, to pewne. Jednak pod względem gameplau oczekiwałem rewolucji, a dostałem "jedynie" rewelacje. Gra się bardzo przyjemnie, jednak m.in. brak pełnej swobody eksploracji plansz i silna liniowość powoduje, że nie jest to IMO gra na 10/10. Gearsy nie są też dla mnie pozcyją, która z miejsca przekona mnie do zakupu iXa. Ogólnie mówiąc, za nadto się na tytuł nakręciłem, oczekując gry redefiniującej pojęcie gry akcji TPP. Jeżeli ja miałbym oceniać, dałbym 8+ lub 9 /10
Prime Hunter
27 11 2006, 21:08
QUOTE(ShtaS @ 27 11 2006, 19:54)

skorzystałem z okazji, jaką dawała darmowa prezentacja gry i sprawdziłem Gearsy w akcji. Grafika powoduje eksplozję gałek oczu, to pewne. Jednak pod względem gameplau oczekiwałem rewolucji, a dostałem "jedynie" rewelacje. Gra się bardzo przyjemnie, jednak m.in. brak pełnej swobody eksploracji plansz i silna liniowość powoduje, że nie jest to IMO gra na 10/10. Gearsy nie są też dla mnie pozcyją, która z miejsca przekona mnie do zakupu iXa. Ogólnie mówiąc, za nadto się na tytuł nakręciłem, oczekując gry redefiniującej pojęcie gry akcji TPP. Jeżeli ja miałbym oceniać, dałbym 8+ lub 9 /10
Miałem to samo uczucie, aż do momentu odpalenia gry na mojej konsoli.
A tak się zapytam, czy ten najwyższy poziom jest podobny do weterana w COD2, czy jeszcze trudniejszy?
podbny , przy czym final boss to masakra %-) natomias w cod 3 veteran jest pomylka, umierasz z czestotliwoscia 15 razy na min
FlyJ4ck
27 11 2006, 22:57
polecam zajrzec na Allegro. niezle oferty tam tera są Gowa za 200 :>
Mam i ja troche pozno ale warto było czekac, kocham tę grę !
Czy wy tez macie takie lagi online ? tzn. mnie przenosi do tyłu gdzies

Jaki polecacie tryb online oprocz co-opa ?
Gram od wczoraj gierka jest świetna. Zacząłem na CASUAL ale to jest śmiech na sali, przeszedłem kawałek i od nowa na hardcore, tutaj już trzeba było powtarzać kilka razy pare momentów.
Grafika powala naprawde...właśnie czegoś takiego się spodziewałem - wypas ide grać

Do zobaczenia na LIVE ;D
WildFirePL
28 11 2006, 11:23
Ale wczoraj sobie poszaleliśmy na Live panowie było poprostu świetnie, czekam zniecierpliwością na kolejną nocke przy GOW z DiukPL i innymi forumowiczami, co do lagów nie mam żadnych, fakt żadko coś tam przeniesie do boku albo do tyłu, ale raczej jest to czysta gra bez kłopotu, Gasei zmieniaj serwery, któryś zawsze ci podpasuje

PS. Kupuje Headset, moglibyście mi doradzić czy mono czy stereo?
Piasecznik
28 11 2006, 11:34
Headset do X360?
I tak słychać w nim wyłącznie chat więc stereo Ci na plaster (o ile wogóle coś takiego znajdziesz).
WildFirePL
28 11 2006, 11:41
Lord Tidek
28 11 2006, 14:23
Wydaje mi się że wtedy bedziesz słyszeć tylko chat bez odgłosów walki itp. więc może to trochę przeszkadzać, ale nie wiem jak tobie
Zeratul
28 11 2006, 14:44
lol przeca... normalnie w headsecie slyszysz tylko glosy... dzwieki z gry to masz w TV... nie wyobrazam sobie granie z kims i slysze przez headset 5 gadajacych ludzi, polowa z akcentem

i jeszcze odglosy gry... chaos... _-_
dzis dozla do mnie paczka z dvd crave. Limitowana edycja ( metalowe pudlo, plyta z gra i material promocyjny na dvd- region free) co kosztowalo mnie jakies 220 zl ze wszystkim

Paczke wyslali 21 listopada a doszla 28 jak dla mnie to expresss zważywszy ze kraj kangurów to praktycznie drugi koniec świata:) sparwdzilem tylko plyte dvd z materialami dodatkowymi bo x360 czeka w szafce na gwiazdke

Wiec wrazeniami ze swojej strony podziele sie dopiero za jakis czas... an razie pozostaje mi tylko podziwianie pieknego metalowgo opakowania :|
Gre skonczyłem na normal, gram teras na hardkor, jest świetna lecz.... bardzo kameralna ta wojna jak na tak globalną skale. Od początku odnosi się wrażenie że uczestniczy się w czyms wielkim a sprowadza się do tego że bieżemy udział w widowiskowych ale jednak potyczkach. Boli mnie długość gry, szczegulnie teraz gdy mam miesiąc luzu / zwichnięte ramie/ ,też można by się przyczepić do dziwnej fizyki umierających wrogów ale to szczegół. Przykro mi że trochę skrytykowałem to cudo ale się nudziłem.
P.S. Ale trzeba być twardzielem, żeby trzymać sprzęt i gry w szafie przes miesiąc
QUOTE(opall @ 28 11 2006, 14:51)

bo x360 czeka w szafce na gwiazdke

Wiec wrazeniami ze swojej strony podziele sie dopiero za jakis czas... an razie pozostaje mi tylko podziwianie pieknego metalowgo opakowania :|
eee, kupiłeś sobie iXa i wsadziles do szafy? troche dziwne, tymbardziej, ze kto wie, czy na świeta ix nie staniej ;p poza tym, trudno tak wytrzymać

Prime Hunter - miejmy nadzieje ze podobnie bedzie w moim przypadku
Uzywaj opcji "Edytuj" ;p
Jak wiedziales, ze masz miesiac luzu, to po co kupowales GoW'a ? napewno wiedziales z tego forum, czy z recenzji z extreme'a czy innych serwisow internetowych etc. ze kampania dla jednego gracza jest krótka ... teraz Ci pozostaje szpilac na necie jak nie masz w co grac ; Trzeba bylo kupic jakis tytul co zapewnia dluzsza zabawe ;p np. Obliviona.
Kolego na GOW czekałem rok, i miałbym go nie kupić, dla tego że mam za dużo czasu. puknij się w czoło. A npisałem tylko że brak mi tam jakiejś wielkiej przygody
No albo tak ... ale czytajac Twoja wypowiedz, nie musiales juz pisac o "Boli mnie długość gry, szczegulnie teraz gdy mam miesiąc luzu / zwichnięte ramie/" To Ci zaproponowalem inny tytul, a Ty mi "puknij się w czoło"
Matriks_1111
28 11 2006, 17:57
QUOTE(ShtaS @ 28 11 2006, 16:33)

eee, kupiłeś sobie iXa i wsadziles do szafy? troche dziwne, tymbardziej, ze kto wie, czy na świeta ix nie staniej ;p poza tym, trudno tak wytrzymać

Nie stanieje i gigant z Redmond już o tym wspomniał

Swoją drogą, dlaczego mi się wydaje że GoW momentami trochę rwie
nie chce offtopowac weic zakoncze tym postem

primo: kupilem boxa w tej magicznej promocji 1399 bo nie mialem pewnosci ze taka cena sie utrzyma.
secundo: podzial kasy byl taki ze ja daje 400zl a kochana mama 1000 zl

wiec ze tak powiem ona posiada pakiet kontrolny i stawia warunki
tercio: moze uda mi sie przeforsowac pomysl zeby byl to prezent mikolajkowy wiec jakby co to tylko tydzien.
I tak sukces ze konsolke mam

Obiecalem sobie ze jak w trzech zrodlach Gears'y dostaną 9,5 lub powyżej to kupuje i boxa i gre.
gamespot-9,5 n+- 9.7 no i Pe- 9+ wiec za bardzo nie mialem wyjscia
Czy to prawda, ze sa jakies problemy z GoW na Xboxie 360 w wersji Core?
Kenshin
28 11 2006, 19:04
Core to to samo co premium tylko bez "srebrnej" tacki i bez hdd wiec nie sadze
Er_WolvEr
28 11 2006, 19:06
QUOTE(Zajcik @ 28 11 2006, 21:03)

Czy to prawda, ze sa jakies problemy z GoW na Xboxie 360 w wersji Core?
QUOTE(Kenshin @ 28 11 2006, 21:04)

Core to to samo co premium tylko bez "srebrnej" tacki i bez hdd wiec nie sadze
Chyba chodziło Zajcik'owi o to, że konsola nie może zgrać części plików na dysk, i czy przez to nie ma jakichś perturbacji.
mam zbyt wolne lacze (minimalne wymagane do live)
Ja w GoW pogrywam na radiowym z Orange, więc nie trzeba mieć od razu megabitowych łącz żeby choć przetestować tryb online. Co prawda troszkę mi tam laguje
seban694
29 11 2006, 20:25
wlasnie stoczylem kilkanascie partyjek offline w Gears of War... Gra jest przesliczna i przekozacka. Wszystko wypasik, fabula ciut za plytka, momentami zbyt przewidywalna, ale ta gra to dzielo sztuki. Do minusow zaliczam jeszcze male mozliwosci destrukcji otoczenia i wkurzajaca fizyke szmacianej lalki- niby ciala fajnie lataja, jak je sie kopnie, ale sa zbyt lekkie, bo watpie, zeby Markus mial takiego powera w nodze, ze lekkim zamachem nogi potrafil walnac na 5 metrow olbrzymiego Locusta, i do tego smiesznie martwe Locusty sie ukladaja- jakby po smierci tracily wszystkie kosci

... ale i tak w porownaniu do calosci to zaden problem. Gears of War zabija, na miejscu... Czyli, ze co, granica miedzy renderem i gra zatarla sie? ;p
Limak122
29 11 2006, 21:30
Zatarła się ?? lol Po pierwsze brak AA i AF dyskwalifikuje grę jako bardzo ładną, mała rozdziałka też daje się we znaki. Zatrzeć się może wtedy gdy świat z gry będzie zbudowany z setek miliardów polygonów, nie tak jak jest teraz , że jeden locust ma trochę ponad milion. Na pierwszej prezentacji UE 3 była podana konkretna liczba poligonów z jakiej się składają modele w wersji HIGH i LOW , to świadczy o tym , że na początku gra miała wyjść także na PC no i w zapowiedzi IGN pisze o tym , że gra ma wyjść także na PC. Ciekawe ile dokładnie mają w wersji na X. Mogli już dać do tej gry AA oczywiście kosztem Soft shadows, moim skromym zdaniem gra zyskałaby na jakości. Dziwne jest też to , że jeszcze w żadnej grze (przynajmniej nie zauważyłem jeszcze w jakiejś grze , jeśli się mylę poprawcie mnie) na Xboxa 360 nie ma Filtrowania textur Anisostropowego, taki bajer o wiele polepszyłby ich jakość w oddali.
Niestety na korzyść PS3 , widziałem takie filtrowanie w Ridge Racer 7.
lol Po pierwsze brak AA i AF dyskwalifikuje grę jako bardzo ładną
Rzeczywiscie, teraz jak o tym wspomniales, to od razu gra sobie uswiadomilem jak ta najladniejsza gra na XO jest zupelnie nieladna... zreszta jak mozna wydac gre bez aa i af i xd? [/ironia]
Lord Tidek
29 11 2006, 22:16
QUOTE(Hela @ 30 11 2006, 00:02)

lol Po pierwsze brak AA i AF dyskwalifikuje grę jako bardzo ładną
Rzeczywiscie, teraz jak o tym wspomniales, to od razu gra wydala mnie sie zupelnie nieladna... jak mozna wydac gre bez aa i af i xd? [/ironia]
Boże jaka ta gra się nagle zrobiła ochydna

brak AA i AF, poprostu blee.0 Zaraz wywale swoja kopie przez okno
<joke

>
Zeratul
29 11 2006, 22:56
QUOTE(Limak122 @ 29 11 2006, 22:30)

Zatarła się ?? lol Po pierwsze brak AA i AF dyskwalifikuje grę jako bardzo ładną, mała rozdziałka też daje się we znaki. Zatrzeć się może wtedy gdy świat z gry będzie zbudowany z setek miliardów polygonów, nie tak jak jest teraz , że jeden locust ma trochę ponad milion. Na pierwszej prezentacji UE 3 była podana konkretna liczba poligonów z jakiej się składają modele w wersji HIGH i LOW , to świadczy o tym , że na początku gra miała wyjść także na PC no i w zapowiedzi IGN pisze o tym , że gra ma wyjść także na PC. Ciekawe ile dokładnie mają w wersji na X. Mogli już dać do tej gry AA oczywiście kosztem Soft shadows, moim skromym zdaniem gra zyskałaby na jakości. Dziwne jest też to , że jeszcze w żadnej grze (przynajmniej nie zauważyłem jeszcze w jakiejś grze , jeśli się mylę poprawcie mnie) na Xboxa 360 nie ma Filtrowania textur Anisostropowego, taki bajer o wiele polepszyłby ich jakość w oddali.
Nie no Xbox 360 jest w ogole do bani i Sony z GUNDAMEM wymiata... tam jest AA, AF a najwiecej jest LMAO i ROTFL
Limak122
29 11 2006, 23:04
Może jednak jakieś argumenty?? Czy jak w przedszkolu się bawimy ?

Ty cos powiesz ja powiem, że jesteś be i już? I nie jestem , żadnym głupim fanbojem sony czy Xboxa. Nie powiedziałem , że gra nie jest ładna bez AA i AF ... Na gwiazdkę kupuję xboxa 360 pewnie z Biegami Wojny , żeby nie było.
Post ogólnie był odpowiedzią , na "zatarcie się granic między renderem, a grą" Nie atakiem do fanbojów X i tejże gry.

Burak jestes bo buraczany sok pijesz

ponad milion polygonow na postac to chyba nie jest malo no ale jak zawsze znajdzie sie niedoluczony malolat ktory udaje specjaliste w dziedzinie o ktorej zielonego pojecia nie ma.
Anonimowy Alkocholik oraz Arcy Fajfus jestes
A mnie troche denerwuje widoczne nakładanie sie lepszych tekstur na obiekty...
Nie wiem czy to wina mojej konsoli czy też troche już porysowanej płytki, ale konsola czasami nie nadąża z dogrywaniem lepszych tekstur, i człowiek stoi przy takim ochydnym placku na ścianie czekając aż sie dograją dobre teksturki - wkużające
No i jescze jedno - przedostatnia plansza... teksturki na niektórych budynkach to jakiś jawny żart (np. przy wisielcu albo po przedarciu sie przez wąskie uliczki gdy wychodzi sie na większą przestrzeń z nazwijmy to "namiotem"na środku , wystarczy sie odwrucić a tam BACH tekstura rodem z n64 "tosz to szok")
Ale to są tylko drobne rysy na diamęcie , a ja uwielbiam "lizać ściany" w każdej wspaniałej grze która mnie pochłania bez reszty
QUOTE(Limak122 @ 29 11 2006, 23:04)

Na gwiazdkę kupuję xboxa 360 pewnie z Biegami Wojny , żeby nie było.
Tryby wojny bylyby wlasciwszym tlumaczeniem
a co do braku AF, AA, CCCP , OBWE, i UE to wydaje mi sie ze moglo by to zabic ilosc FPSow.
i co ty tam prawisz o tej rozdzialce ... jak cie to boli to kup TV full HD i graj na wypasionej rozdzialce..
Zostawmy autorom jakies argumenty na kolejne generacje gier na x360.
A co do tego czy zatarla sie roznica miedzy renderem a gra... to wiesz zalezy jak dobrze wykonany jest render.
sebaxfan
30 11 2006, 13:01
Gears of War podniósł poprzeczkę jeżeli chodzi o grafikę,pomimo kilku tak naprawdę mało istotnych błędów jest to najładniej zrobiona gra na konsole nowej generacji,testowałem ją zarówno na zwykłym tv jak i na HD,i choć na HD GoW poprostu wypala oczy, na tivikach typu SD nadal wygląda niesamowicie. Pozatym myślę,że nie grafika jest najważniejsza,co z tego że czasem coś sie dorysuje,coś lekko przytnie,ważne jest, ze gra dostarcza nam tego czegoś co sprawia, że przy chwili wolnego czasu mamy ochotę zagrać właśnie w nią a nie w inny tytuł
QUOTE(Limak122 @ 30 11 2006, 01:04)

Eeee... z taką cienką grafiką nie ma co. Poczekaj na kolejne części:
"2 Bieg Wojny", "3 Bieg Wojny", "Bieg wsteczny wojny" no i "Przełajowy Bieg Wojny"
one będą pewnie miały AA, AFK, CHGW, ITP, MZK
Piasecznik
30 11 2006, 13:16
i ADHD
malin1976
30 11 2006, 13:47
Każdy boss w grze powinien mieć ADHD . Wyobraź sobie jak ciężko byłoby go pokonać !
Limak122
30 11 2006, 14:44
QUOTE(otis @ 29 11 2006, 23:09)

Burak jestes bo buraczany sok pijesz

ponad milion polygonow na postac to chyba nie jest malo no ale jak zawsze znajdzie sie niedoluczony malolat ktory udaje specjaliste w dziedzinie o ktorej zielonego pojecia nie ma.
Anonimowy Alkocholik oraz Arcy Fajfus jestes

Andrzejku , jeśli jesteś taki dorosły to chyba skończyłeś kurs czytania ze zrozumieniem w podstawówce... Nigdzie nie napisałem , że to mało. Dla porównania około miliona polygonów miał cała mapa w pierwszym Unreal Torunament.

Buraku... czy tam wieśniaku , jak wolisz. Aha popracuj nad pisownią.
QUOTE(sotter @ 30 11 2006, 13:14)

QUOTE(Limak122 @ 30 11 2006, 01:04)

Eeee... z taką cienką grafiką nie ma co. Poczekaj na kolejne części:
"2 Bieg Wojny", "3 Bieg Wojny", "Bieg wsteczny wojny" no i "Przełajowy Bieg Wojny"
one będą pewnie miały AA, AFK, CHGW, ITP, MZK

Nie ma to jak znawca tematu

Dobra, dobra Tryby Wojny

QUOTE(malin1976 @ 30 11 2006, 13:47)

Każdy boss w grze powinien mieć ADHD . Wyobraź sobie jak ciężko byłoby go pokonać !

Co by było gdyby leciał na koksach
Moze autorzy walneli literowke i chcieli dac tytul gry "Girls of War",pasowaloby do Marcusa i reszty;P
Lord Tidek
30 11 2006, 15:14
QUOTE(Zajcik @ 30 11 2006, 16:56)

A moze Mechanizmy Wojny?
Nie

Tryby wojny to jest chyba najodpowiedniejsze tłumaczenie, Gears of War to nazwa odziału i członkowie tych oddziałów nazywani są gearsami, a ponieważ są jednostkami (trybami)to tworzą większe rzeczy (mechanizmy)Więc gdyby chodziło o mechanizmy wojny to walczylibyśmy całymi oddziałami

a nie pojedyńczymi żołdakami
mord00k
30 11 2006, 15:47
Tidusus. Bdb udane tłumaczenie ^^ IMHo właśnie tak jest. To tryby tworzą mechanizmy, w tym wypadku wojny
Zeratul
30 11 2006, 16:07
jak juz byc dokladnym, to IMO nie mechanizmy, a mechanizm.
Ogolnie tryby wojny brzmia najlepiej, ale trzeba wlasnie podac wyjasnienie czym/kim ma byc ten tryb, bo potocznie niezaznajomiony z tematem, bedzie myslal, ze chodzi o rozne tryby w sensie rozne przebiegi wojny...
Jak już zaczęliśmy analizować tłumaczenie... może by tak odbiegające nieco od dosłownego tłumaczenia ale chyba oddające klimat "Narzędzia wojny"
Lord Tidek
30 11 2006, 17:39
QUOTE(sotter @ 30 11 2006, 18:34)

Jak już zaczęliśmy analizować tłumaczenie... może by tak odbiegające nieco od dosłownego tłumaczenia ale chyba oddające klimat "Narzędzia wojny"

To, przyznam się szczerze, kojarzy mi się z ogrodnikiem

a jakoś nie widze Marcusa w roloi ogrodnika
Ja tam nie wiem, ale mi najbardziej pasuje z tymi Mechanizmami

zreszta niewazne - wiadomo, o co chodzi
Gdyby ktos mi placil, to bym przetlumaczyl jako Machanizm Wojny lub Machina Wojny/Wojenna.
Doslownie tego raczej nie powinno sie tlumaczyc.
Graficznie gra robi super wrazenie, ale nie jest duzo ladniejsza od nowego Splintera. Nie wiem nawet, czy wcale jest ladniejsza. Trudno mi to teraz ocenic, bo chwilowo zmuszony jestem do grania na zwyklym TV. Lekka pikseloza faktycznie jednak troche drazni. Ustawienie trubu wyswietlania na "Soft" w opcjach wydaje sie lekko to poprawiac.
Muzyka natomiast jest wypas.
Inna sprawa, ze nie jestem jakims wielkim fanem strzelanek FPP. Perfect Dark mi sie wcale nie podobal. Serie Halo jedynie lubie. Ta natomiast stawiam gdzies w okolicach Halo. Gra cudowna, ale nie dla mnie.
Kupilem wersje kolekcjonerska (ksiazeczka z artami, plyta DVD z bonusami, metalowe pudelko), wydalem dodatkowa kase i przeszedlem w kilka godzin. To zdecysowanie za malo dla kogos, kto nawet nie gra dobrze w takie gry. Multiplayera raczej odpuszczam, bo czas jest zarezerwowany glownie dla DOA.
El Loco Chocko
30 11 2006, 19:44
Dla mnie gdyby nie co-op to juz do Game bym ta gre zaniosl i wymienil.Live jakos mnie drazni a szkoda bo na niego sie glownie szykowalem.Dlaczego drazni?Chyba na poczatku zle trafilem z jakimis najaranymi angolami ze strefy pro

hyhy i byli pro.Podsumowujac przygode z live "zly dotyk boli przez cale zycie"
PS.C1REX z Londynu jestes?Jak tak dodaj mnie do listy.Pogadamy.
QUOTE(evil_dick @ 30 11 2006, 18:44)

PS.C1REX z Londynu jestes?Jak tak dodaj mnie do listy.Pogadamy.
To lepiej jak Ty mnie dodasz. Ja chwilowo nie mam Netu (zmienialem niedawno mieszkanie) i cos sie opoznia reconnect. Teraz nie jestem jeszcze zarejestrowany.
Na dniach powinieniem byc jednak online i dostepny na Live.
BTW: Na pudelku wersji kolekcjonerskej GoW jest "Made in Poland" : )
QUOTE(C1REX @ 30 11 2006, 19:22)

Multiplayera raczej odpuszczam, bo czas jest zarezerwowany glownie dla DOA.
Jezu chryste,sorry za offtop ale WKONCU ktos kto meczy DOA oO Jesli mowisz o 4 to koniecznie dodaj mnie/lub ja Ciebie do friendsow;p
A co do GoW'a,jutro dostane swoj egzamplarz(moglem miec za 160zl,ale zwalilem i kupilem za 200;/) i zobaczymy jakie to jest.Co prawda nie lubie strzelanek itd,ale skoro wszyscy tak chwala ta gre,to trzeba sprobowac.No i nastawiam sie na multiplayer
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.