Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: DScena
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy > Nintendo DS
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Skeleton
Osobiście posiadam R4 DS z kingston 1 GB japan i nie narzekam. Większość gier działa bez problemów, a cena z micro sd(kingston 1 GB japan) to nie całe 200 zł.

Podaję linki do opisów nagrywarki:
http://wiki.scorpei.com/index.php/R4_compatibility_list

http://www.gbatemp.net/index.php?showtopic=41279
Czappi
Też mam R4+Kingston 512mb made in Taiwan. Wszystko hula.
RoL
R4 + Kingston 1GB mozesz kupic juz za 180zl
ArkejD
czyli rozumiem że jak mam czystego ds lite kupionego w sklepie, podłaczam do pc adapter cart sd przerzucam rom z gra na karte micro sd, wkladam ja do adaptera i całość do ds i już mi wszystko działa ? żadneog flashowania ?
działają w ten sposób gry z gba ?
RoL
nic nie flashujesz, na karte zgrywasz tylko oprogramowanie i to, co chcesz odpalic. nic nie musisz konfigurowac. jesli chodzi o gry z gba, to niestety na samym r4 ich nie uruchomisz. bedziesz potrzebowal jakiegos supercarda, albo cos podobnego (pod slot 2).
Ali G
ja mam wlasnie problem z oprogramowaniem r4
wszystko wkleilem metoda kopiuj i wklej
i o ile z ekranu glownego zakladka games mi sie uruchamia normalnie
to multimedia [ta ze srodka]
wyswietla cos w stylu
error detected while trying to acces disc or file: i nizej kilka mozliwosci
min pytanie o katalog moonshell

co robic?
Skeleton
A czy można go uruchomić z zakładki games?
Jeśli tak to wystarczy że zmienisz nazwę pliku z np. MoonShell_R4TF_M3Simply-R4DS (MicroSD Card).nds na _DS_MSHL.nds

Jeśli nie to znaczy, że nie wkleiłeś wszystkich plików.
Di
Też mam R4 i mi z kolei po wybraniu opcji Multimedia wyświetla się Game loading i nic nie mogę zrobić. Zmodyfikowałem/skasowałem przypadkowo jakieś pliki?

Czy jest coś lepszego do przeglądania obrazków niż imgviewer? Na razie sprawdziłem kilka programów i ten póki co najlepiej się sprawdza w oglądaniu slajdów z wykładów, bo właściwie póki co niczego innego przeglądać nie muszę wink.gif Fakt, trzeba się trochę pobawić z konwertowanem, ale potem wszystko jest ładnie uporządkowane.
Próbowałem odtwarzać duże grafiki (1200 na 900 pikseli) w DS Organise, ale konsola albo się zawieszała albo wyskakiwał bład (zależnie od formatu, który chciałem odtworzyć).

Szukam czegoś do drugiego slota, żeby móc grać w gry z GBA i używać Opery. Czy ten SC: http://allegro.pl/item259951765_super_card...s_nds_lite.html będzie dobrym wyborem? Czym rózni się od tej: http://allegro.pl/item259943814_super_card...wyprzedaz_.html ? (poza formatem kart)
Ali G
CYTAT(Skeleton @ 26 10 2007, 14:17) *
A czy można go uruchomić z zakładki games?
Jeśli tak to wystarczy że zmienisz nazwę pliku z np. MoonShell_R4TF_M3Simply-R4DS (MicroSD Card).nds na _DS_MSHL.nds

Jeśli nie to znaczy, że nie wkleiłeś wszystkich plików.

tak mozna
mozna tez z multimedia, tylko po drodze mam te komunikaty o bledzie
mp3 i obrazki dzialaja normalnie, ciekawe jestem tylko czy te bledy to tak u kazdego czy tylko u mnie.

u mnie wyglada to tak:

Skeleton
U mnie było to samo, ale wszystkie mp3, obrazki i filmiki działały dobrze, więc nie wiem dlaczego pisał o jakiś błędach.
Ale i tak ostatnio w zakładce multimedia używam DSOrganize bo bardziej mi się przydaje. smile.gif
Lecho
Mam takie pytanie. Czy na M3 można odpalać wgrane na micro sd gry z gba?
Skeleton
Niestety, nie można. Musisz kupić osobną kartę na slot-2.
Ali G
ja mam carta ze starej nagrywarki do gbmicro co nie ewin flash czy cos takiego i ten no myslalem zawsze, ze to nie pojdzie na ds i nie probowalem ale ostatnio wlozylem carta i normalnie smiga jak na gbmicro, teraz moge zobaczyc gry z advance na "duzym" ekranie ds, fajnie.
Ali G
mam jeszcze pytanie:
jakie formaty video obsluguje moonshell?
probowalem odpalic bodajze *.mpeg i nie zaskoczylo
podajcie liste obslugiwanych formatow, dzieki
Skeleton
Moonshell odtwarza filmiki tylko w formacie *.dpg.
Sanset
mam taki problem, do jakieos czasu wszystkie gry smigaly ok, ale teraz np zelda albo contra nie i pisze data could not be read
probowalem sciagnac jakis upgrade z m3adapter po rozpakowaniu mial rozszezenie e35 zmienilem na nds wrzucilem na karte i nic to nie dalo, nie wiem co jest 5
Dabman
Co sadzicie o tym?
http://allegro.pl/item326060451_nagrywarka...klep_slask.html

Dzis kupilem DS'a, chcialem odpalic kopie/emulatory, dobre takie uzadzonko? oraz jaka najwieksza karte moge wlozyc, aby bylo stabilnie. Co polecacie, co odradzacie, nie mialem stycznosci z DS'em ( stary nie lite !! )
Pelipe
Bardzo dobre, prawdopodobnie najlepszy programator na rynku i w 100% kompatybilny ze wszystkimi grami, nie trzeba nic patchować.
A karta, micro SD chytry_.gif, nie wiem jakie są największa pojemność kart micro na rynku.
Dabman
8GB, tylko czy takowa wejdzie:)
RoL
Mam R4 i jestem zadowolony. Na poczatku bylo kiepsko z homebrew, ale na obecnej wersji firmware'u odpalisz znaczna wiekszosc. Jesli chodzi o romy, to nie ma zadnych problemow - oczywiscie zdarzaja sie wyjatki, np. freezy albo nieuruchamiajace sie gry, ale jest ich tak malo, ze nie ma sie czym przejmowac. Poza tym wszystkie godne uwagi tytuly dzialaja bez problemow, a jesli jakas porzadna gra nie dziala, lub dziala z problemami, to na pewno za jakis czas pojawi sie odpowiedni firmware, ktory rozwiaze problem. Tu masz zreszta liste kompatybilnosci - znajdziesz tam zarowno stopien emulacji danych romow, jak i kompatybilnosc poszczegolnych kart micro sd: http://wiki.scorpei.com/index.php/R4_compatibility_list
Di
CYTAT(Dabman @ 18 03 2008, 22:46) *
8GB, tylko czy takowa wejdzie:)

Nie wejdzie. Jak ktoś chce używać kart HC to powinien zaopatrzyć się w Supercarda, choć moim zdaniem to gorsze rozwiązanie. Po co komu 50 gier na karcie? Kilkanaście gier, programy i kilka albumów w mp3 - taki zestawik wystarcza w zupełności i mieści się na karcie 2GB.
Dabman
Dzieki, moze ktos mi dac namiar na opis, jak wzucac/odpalac gry przy pomocy R4? karta to Kingston 2GB, jak by co.
Di
Wrzucasz kopiując pliki na kartę gdzie chcesz, a potem po włączeniu konsoli z włożonym R4 wybierasz plik na karcie. Zero filozofii :)
Dabman
to samo sie tyczy do gier z GBA? czy trzeba inna przystawke?
oraz co z aktualizacja firmware R4 ( o ile takowa jest ) i konsoli, nie przeszkadza aktualizacja ( o ile jest w ogole ) w funkcjonowaniu?
RoL
Na r4 nie odpalisz romow z gba. Musisz dokupic jakas karte na slot 2.
Nowy firmware do r4 pojawia sie co jakis czas na stronie producenta, a sama aktualizacja polega na zastapieniu starych plikow nowymi. Czasem jakas gra moze nie wspolpracowac poprawnie z nowszym oprogramowaniem (np. Final Fantasy IV dzialal bez problemow na starszych wersjach, zas na nowych w ogole sie nie uruchamial), jednak zawsze po jakims czasie pojawia sie wersja, ktora rozwiazuje dany problem.
raven_raven
Mam pytanko:
Jak to jest z Operą? Można nagrać sobie na super carda czy musi być oryginał wsadzony?
raven_raven
Sorki za double-posta, ale chce by to było widoczne.

Mam Super Carda Rumble i Super Key. Keya wkłada się w slot-1, Super Carda w slot 2 (wystaje troszke bo jest większy od zwykłej kasetki GBA), a kartę w Super Carda. I teraz pytanko: odtworzę tym gry z GBA? Czy jest ten sprzęt w jakiś sposób ograniczony, nie wiem nie odtwarza jakichś romów czy coś takiego?

Jak to w ogóle się dzieje że gry z NDS działaja ze slotu GBA?

I jeszcze jedno, toto obsługuje sleepa?
Di
Z tego co pamiętam to SC Rumble nie obsługuje gier z GBA.
raven_raven
Dobra, a mogę teraz prosić o ustawienia w patcherze, żeby mi gry supercard wykrywał? Niby sobie pat(pipi)e, wkładam na kartę a i tak nie mogę grać, bo jedyne co znajduje to save'y...
Gasei
pytanie - czy flashme jest potrzebne zawsze czy tylko np. do supercarda ?
RoL
Flashme to juz przezytek. Obecnie, w dobie programatorow pod slot 1, nie jest do niczego potrzebny. Zreszta nawet do programatorow pod slot 2 nie trzeba juz flashowac konsoli.
Gasei
Czyli rozumiem ze jak wloze R4 albo EZ flasha to zmiejsca odpale homebrew i romy ?
Tak przy okazji co lepsze R4 czy EZ ?
RoL
1. Tak, po uprzednim wgraniu firmware na karte micro SD.
2. Zalezy, ktory EZ Flash. No, ale mimo wszystko, majac do wyboru np. EZ Flash V i R4, raczej lepsza jest ta druga opcja.
raven_raven
Mam jeszcze pytanie, czy kompresja romów, odpalanie ich z karty pamięci może skutkować stratą na jakości dźwięku?
RoL
Raczej nie bardzo. Wiem, ze np. w przypadku r4 sporo zalezy od samej karty micro SD, ale ewentualne problemy to najczesciej zwolnienia w grach lub black screeny. Jesli chodzi o przycinanie romow za pomoca trimmera, to nie wplywa to w zaden sposob na ich dzialanie.
raven_raven
Dzieki wielkie za info. Już nie mam pytań, pozostaje mi tylko graaaać. Udało mi się rozszyfrować tego programatora, ale Zelda np. nie działa.
Des
98-99% romów na NDS nie działa na R4
Czappi
CYTAT(Des @ 1 05 2008, 14:28) *
98-99% romów na NDS nie działa na R4

Chyba jesteś nie poważny.
Jedyna gra z która miałem problemy to Tony Hawk Downhill Jam, działa ale strasznie muli.

Tutaj jest lista kompatybilności gier z R4:
http://wiki.scorpei.com/index.php/R4_compatibility_list
Di
CYTAT(RoL @ 27 04 2008, 13:47) *
Jesli chodzi o przycinanie romow za pomoca trimmera, to nie wplywa to w zaden sposob na ich dzialanie.

Otóż to. Trimmowanie usuwa tylko "wolną przestrzeń", która tam się znajduje, żeby gry zajmowały 2^n megabajtów.
bajej
czy komus sie obił o uszy sunny flash? Co to za dziadostwo?
Czappi
Uruchamiał ktokolwiek z was Quake'a na R4? Jest w ogóle taka możliwość czy trzeba mieć programator pod Slot2?
Di
Masz chyba na myśli programator na Slot 2. Bez niego nie odpalisz.
raven_raven
Chodzi o Q2?

Z tego co słyszałem, to RAM packa on wymaga.
Czappi
Nie, chodzi mi o pierwszego Quake'a. Czyli samo R4 odpada? Trochę lipa.
Di
CYTAT
the original game required somewhere between ten and twelve megabytes of RAM, including the loading of the program into memory. The DS has just four megabytes of general-purpose memory - not cool.
raven_raven
No ale mało jest innych dobrych gier na DS'a wink.gif?
Czappi
Wszystko co mnie interesuje już zaliczyłem, a w mojego ulubionego Quake'a pograłbym sobie chętnie w toalecie biggrin.gif
Janish
Mam do was pytanie, jaki programator byście mi polecili ?
Myślałem nad m3 i r4 coś z tych, ale może macie jakieś lepsze pomysły smile.gif
Czappi
Jeśli chcesz grać tylko w gry na NDSa to bierz R4, jeśli interesują Cię też gry na GBA to musisz rozejrzeć się za programatorem pod Slot 2 np. Supercard.
xiii-13
Mi ten Quake chodzi w miare dobrze na samym M3.
Chyba, ze Rumble Pack ma w sobie dodatkowy RAM smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.