Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Lost Odyssey
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik RPG
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
ping
QUOTE(Ryo-San @ 13 09 2006, 16:09) *

QUOTE(Hela @ 13 09 2006, 12:30) *

A poza tym, demo jest ukończone i pojawi się w Famitsu w pierwszym tygodniu listopada. Na razie tyle.
Oby to demo ukazalo sie tez na japonskim live'ie.

Ukazac ukaze sie napewno jednak samej gry nie odpalisz na PALowej ani amerykanskiej konsoli - o ile sie nie myle to z Love Football bylo podobnie - i tak jest(chyba) w przypadku kazdej gry ktora dostepna jest tylko na japonskim Lajwie

yeah, jedynie zegapain można odpalic na europejczyku
Ryo-San
jak widze demko rzeczywiscie wyszlo razem z Famitsu
tutaj przod okladki http://img152.imagevenue.com/img.php?image...1_122_511lo.jpg
i tyl http://img37.imagevenue.com/img.php?image=...2_122_560lo.jpg

a samo demko podobno wypada.......F A T A L N I E
Tid z subfan.pl przytoczyl 3 wypowiedzi osob ktore demko ukonczyly:

Holy crap.

It just finished.

I can't believe how bad that was.

Wow, I just finished the Lost Odyssey demo. It took about 35 mins or so in total, and I explored every corner and every bit of the demo available. Overall it's a pretty disappointing experience that shows some SERIOUS flaws in the development of Lost Odyssey.

Everyone has seen the first 10 minutes of the demo, so I won't go over that again. It's the same thing and easily the most impressive part of the entire demo. The seamless switch from FMV to realtime is impressive and the models are nice and detailed. The actual combat animation leaves much to be desired and the fire effects are really pretty bad, but those are not problems that cannot be fixed.

After the battle is when the problems start. Firstly there is quite a bit of loading. Basically every new area requires loading and the areas are pretty small. What's worse is that there's loading before and after each random encounter, and it really breaks up the pacing. Another problem is that whenever you get to a new area, the ground is a blurry mess for 2-3 seconds before the detailed textures pop-in. That's pretty disgusting even if this is a free demo of a presumably early build.

Another problem that will be encountered is that the fields themselves are pretty badly designed. They reek of PS1 era RPGs with pre-rendered backgrounds where you have no idea which areas are really accessible or just plain art. With no way to rotate the camera and some questionable art decisions, the first two areas has you running around in 30fps with no v-sync and framerate dips at times (which is really distracting) while poking at every corner to visible object trying out if you can move in that direction or interact with said object. It's really quite annoying and not much fun at all.

While most of the environment look somewhat good, the good parts are all in the art designs and the tech seems to fail at every turn possible. Poor effects, underwhelming natural environments and objects, etc. When you eventually get to the camp to hitch a ride, the cutscenes that use multiple camera angles on the same screen are laughable at best. To make things worse, not only were the scenes laughable but they caused more framerate drops. Pathetic.

The entire ride to the capital city shows off some of the poorest vehicle motion scenes I've seen in next-generation. The wheels of the vehicles spin, but the entire model seems to be floating over the ground as opposed to actually moving on it. Compare this with any launch Xbox360 game and you'll find something better there.

Eventually you get to the city and explore several small indoor areas before getting onto the monorail to end the demo with a rather impressive FMV of the entire city panning out. You can interact with several objects while in the "city" (it's not really the city proper, but the monorail station leading into the city itself which isn't in the demo) to find gold and other items like most other RPGs. If you try to leave the station area you get a message that you cannot access the World Map in the demo, so I guess the game uses a World Map... maybe.

Overall it's a real disappointment even if you're expecting a mediocre demo. MS should never have asked Mistwalker to put out a product this unfinished and if they're willing to put it out, it's fair to judge it based on what is presented. I'll give the graphics a B, the music an A- and the gameplay a C at this point. For what MS is trying to hype up as one of their major titles of 2007, having B-level graphics is so hilarious. Sorry MS, maybe you should have put out a Blue Dragon demo instead.

I just got done playing this shitpile of a demo.

What the f*ck is this trash? Yeah, way to sell your game by making the worst demo possible and packaging it with every copy of Famitsu. Jesus H Christ.

i moje obawy o Lost Odyssey sięgnęły zenitu :F
ping
niemniej jednak jeśli byłby ktoś w stanie to sprowadzić przy racjonalnych kosztach, chętnie bym stestował
Sanryu
Mam nadzieje ze tylko to demo jest do d..y bo jak nic na XO nie moge narzekac na nadmiar jrpg, a jest to moj ulubiony gatunek, wiec i BD jak i wspomniany LO musza byc dobre...no po prostu musza wink.gif
koso
Blah, caly świat idzie do przodu, a Sakaguchi został przy sztampowych turówkach z nadmiarem efektów wizualnych. Nie tędy droga niestety i obawiam się, że LO będzie grą "na 7".

Ale fajnie jeśli się mylę, bo nic w ten sposób nie stracę, wprost przeciwnie wink.gif
Yaxa
A mi sie to podoba, turowy system w rpg jak najbardziej mi pasuje. Ta gra nie moze byc na 7, licze, ze scenariusz, postacie, klimat i system dadza rade bo jak nie to strace wiare w jrpg confused.gif
ogqozo
Nie tyle "został", co się uwstecznił. W końcu jeśli chodzi o jakość gameplayu i nienachalność walk, Chrono Trigger ze SNES-a w zasadzie do dziś pozostaje ideałem - brak losowych walk, brak tur, brak przestojów, słowem to chyba jedyny jRPG, w którym cały ten battle nie przeszkadza mi w odbieraniu scenariusza, a mu pomaga.
Final Fantasy praktycznie dopiero w ostatniej odsłonie dogonił Chrono Triggera, przynajmniej jeśli chodzi o przyjemność z rozgrywki, bo scenariuszem to mu nawet lizać stóp nie może.

Tak że Mistrzu coś zmienił, tylko że nie w tą stronę. Cokolwiek, niech tylko bugi nie wystąpią, loadingi muszą zniknąć i niech fabuła będzie na zapowiadanym poziomie, to będę chyba w stanie przeboleć całą resztę.
Yaxa
Coz ja nie lubie real-timowych walk w rpg, od tego sa fpsy, tpsy i inne action rpg. Turowy system z FFX byl swietny, dawal mnostwo przyemnosci i niestresowal. Jesli LO podazy w tym kierunku bede bardzo zadowolony. Co do losowych walk to fakt potrafi to czasem wkurzyc ale tez nie uwazam ze jest jakims bardzo przestarzalym rozwiazaniem.
Soul
No Koso jak będziesz Ty pisał reckę to już znamy ocenę :lol A Tak na poważnie również mocno wieże w ten tytuł biggrin.gif Ta gra po tym co zobaczyłem na demie nie może być grą na "7" nie nie ,jeszcze trza pamiętać kto ją robi ! biggrin.gif Musi zarządzić i tyle i mam nadzieje że to nie będzie jedyna taka produkcja tego pana na X360 wiadomo jaka jest sytuacja jeżeli chodzi o ten gatunku gier ,ich brakuje najbardziej na X360 ! A jak już zapowiadają takie Lost Odyssey to nie może być kichy!! Kolejna gra w moim top 5 ;)
Hela
CYTAT(Soul @ 6 05 2007, 13:03) *
Ta gra po tym co zobaczyłem na demie nie może być grą na "7"
Akurat mnie filmiki z dema srogo zawiodły. Wszystko takie sztywne, szaro-bure, ze schematami minionej epoki. Szczerze mówiąc oczekiwałem czegoś nowatorskiego.
Soul
Wiesz Hela nie mówię że to co zobaczyłem powaliło mnie na kolana faktycznie gra wydaję się być trochę sztywna. Ale nie o to chodzi, gra wygląda naprawdę imponująco , no i ta początkowa scenka, co ten typek z nimi tam robi masakra!, a to genialne przejść z filmiku w walkę ehh :) (system Finalowy iHAAAAAA) Nie ma to jak dobry turowy RPG ,ba i bohater nasz wygląda nareszcie przyzwoicie cool.gif Co tu dużo mówić było więcej za niż przeciw dlatego też wierze mocno w ten produkt.
Keymaker
http://www.next-gen.com.pl/index.php?optio...12&Itemid=2

Tak jak an PS2 rzygałem wszystkimi jRPG, tak teraz na X'ie brakuje mi jakiegoś porządnego RPG'a z Japonii smile.gif Ten news poprawił trochę moje prognozy co do tej gry, szczególnie info o braku loadingów:) Któryś z testerów dema narzekał kiedyś na ciągłe loadingi, a więc prace muszą wrzeć skoro się z tym uporano. Czekam z wywalonym jęzorem...
ping
testerzy dema ogólnie na ten tytuł strasznie narzekali, do pełnej wersji jeszcze pół roku, zobaczymy jak im pójdzie. Szkoda tylko że nie można nigdzie dostać dema a jak już to osiąga ono zaporową cenę 15 dolców.
Keymaker
Słyszałem że demo jest na japońskim Live!, ale osobiście nie sprawdzałem...
kratos_
CYTAT(Keymaker @ 6 05 2007, 17:06) *
Słyszałem że demo jest na japońskim Live!, ale osobiście nie sprawdzałem...

Nie, było dostęone w jednym numerze ich "kultowego" tygodnika, Famitsu
Keymaker
No to się nie dziwię tym cenom demka...
ping
a ja się dziwię bo sprzedają coś co było dodawane ZA DARMO do gazety za kwotę którą po doliczeniu wysyłki można kupić jakąś półroczną grę wink.gif 5$ rozumiem, 15$ ee?
Hela
Kolejny przeniesiony temat z działu xboxa, po tym jak Mass Effect i kilka innych zostało nieruszonych...cokolwiek.

3 skany:
http://www.xboxyde.com/news_4531_en.html

Na nich sporo nowych materiałów, jakiś boss, nowy przeciwnicy, lokacje, ogólnie gra nabiera rumieńców, bo pierwsza lokacja i stożkogłowi żołnierze jakoś mnie nie powalili...
Enkidou
Nice shit. smile.gif W przyszłym tygodniu nowy zwiastun z LO. Jeszcze kilka prezentacji najbardziej oczekiwanych gier i może tegoroczne E3 nie będzie katastrofą. tongue.gif
Soul
Nice,dawać to E3 no i tą grę w między czasie będzie trzeba zaliczyć Blue Dragona:)
Hela
Giera jest ukończona w tej chwili w 80%, ma wyjść pod koniec roku w Japonii i w anglojęzycznych krajach (USA i Anglia), reszta będzie musiała poczekać na swoje lokalizacje do pierwszego kwartału 2008.

http://www.xboxyde.com/news_4536_en.html
ogqozo
Hm, to znaczy, że ludzie nie zdążą skończyć Blue Dragona, a już będzie w sklepach Lost Odysey? Trochę to imo za dużo naraz.
Soul
Co Ty gadasz huh.gif IMO bardzo dobrze że tak będzie ;]

Ja, jestem świeżo po trailerze z LO ja Cię szykuje się kozak!!!! Nigdy nie wątpiłem w tą grę!!:]
Tokar
No niestety trochę zawiódł mnie trailer z konferencji M$. Niby początek klimatyczny, głos głównego bohatera bardzo fajny, ale przedstawione fragmenty scenek jakieś takie totalnie bez ikry, zero jakichś charakterystycznych postaci, mocno przeciętny design i jakieś kosmosy w postaci rycerza na koniu na statku powietrznym. Do tego animacja sobie radośnie pochrupuje ;f
Hela
CYTAT(Tokar @ 11 07 2007, 17:11) *
No niestety trochę zawiódł mnie trailer z konferencji M$. Niby początek klimatyczny, głos głównego bohatera bardzo fajny, ale przedstawione fragmenty scenek jakieś takie totalnie bez ikry, zero jakichś charakterystycznych postaci, mocno przeciętny design i jakieś kosmosy w postaci rycerza na koniu na statku powietrznym. Do tego animacja sobie radośnie pochrupuje ;f

Kosmosy w rpgach były już większe, więc można na to przymknąć oko. Poza tym, zgadzam sie, tylko jeszcze tym dodał, że pośród całej tej przeciętności imo wybija się muzyka, która jest świetna.
btw. ten koleś ma bieg bardziej pretensjonalny niż vaan.
Sarge
Bardziej interesuje mnie jednak Blue Dragon, a nowy trailer mojego nastawienia do Lost Odyssey jednak nie zmienił... Może jeszcze do czasu premiery mnie do siebie przekona wink.gif . BTW aż mi się nie chce wierzyć, że wyjdzie w tym roku...
Soul
Lost Odyssey , nie w tym roku!
ping
z kolei w nowym famitsu (wrzesniowym) przy zapowiedzi tego tytulu widnieje data 2007
C1REX
Ostatnio ściągnięty trailer z Market Place super na mnie wrażenie zrobił.

Fajny pomysł na głównego bohatera. Nieśmiertelny.

Gra wydaje się bardziej finalowa, niż ostatnie kilka finali od kwadratowych.
Velius
Ja mam tylko nadzieje ze poziom trudnosci bedzie wysoki,niechodzi mi tu nawet o to ze trzeba pakowac bohatera zeby bossa rozwalic,ale zeby czasami bylo trzeba pokombinowac i uzyc jakies strategii,a nie tylko isc przed siebie klikajac atak...

Coraz wiecej nowych rpgow ma ta wade
izon
CYTAT(Velius @ 28 08 2007, 13:41) *
Ja mam tylko nadzieje ze poziom trudnosci bedzie wysoki,niechodzi mi tu nawet o to ze trzeba pakowac bohatera zeby bossa rozwalic,ale zeby czasami bylo trzeba pokombinowac i uzyc jakies strategii,a nie tylko isc przed siebie klikajac atak...

Dokladnie!Zreszta juz nawet Final X byl banalny mimo ze ogolnie byl swietna gra..a Lost Odyssey bardzo mi przypomina wlasnie tego Finala(co mnie bardzo cieszy)..
C1REX
CYTAT(izon @ 28 08 2007, 12:47) *
CYTAT(Velius @ 28 08 2007, 13:41) *

Dokladnie!Zreszta juz nawet Final X byl banalny mimo ze ogolnie byl swietna gra..a Lost Odyssey bardzo mi przypomina wlasnie tego Finala(co mnie bardzo cieszy)..

Mi najbardziej przypomina Finala 8. Ewentualnie Finala Tacticsa (fabularnie) za motyw wielkiej wojny.

No i faktycznie sporo RPG ostatnio ma tragicznie niski poziom trudności.
Mastah27
Screeny:

http://www.gamersyde.com/news_4920_en.html
Hela
15minutowa prezentacja:
http://www.gamersyde.com/news_5028_en.html

Gra jest gotowa w 95%, będzie miała premierę 6 Grudnia w Japonii, w Ameryce/Europie ukaże się w Lutym 2008.
Soul
Nice!!! Nic tylko czekać !:)
the_m
Polowiczne zgodza sie z Soulem (!) wink.gif

Moje wrazenia po tych 15min (rozumiem ze byly reprezentatywne - byla scenka, byl render, byla walka, byla eksploracja, krotkie przerywniki itd) (filmik ma chyba jakis spoiler)
Po pierwsze. Podczas ogladania wydawalo mi sie ze patrze na gre w wersji alfa lub beta, ale potem przypomnialem sobie ze gra jest juz 95% gotowa - mina mi troche zrzedla.
Zaczne od tego co sie rzuca w oczy czyli grafika - IMO LO prezentuje poziom podrasowanego FFXII. Gra w ogole wieje seria FF na kilometr (czy to dobrze czy zle to zalezy co kto lubi wink.gif ), a w szczegolnosci czescia X. Mamy podobne rzuty kamery z daleka ukazujace nam to co musimy w danej chwili widziec (ale mozna nia ruszac) - klimat FF i tyle (nie tylko ze wzgledu na kamera - tak ogolnie, savepointy, design lokacji). Nie podoba mi sie masa loadingow (ale to jeszcze mozna poprawic), jak takie beda w wersji finalnej to kanal. Dziwne jest tez to wyskakiwanie okienek z geba postaci ktora aktualnie cos dziala/mowi - takie to troche bez ikry, bez pomyslu, kojarzy sie z anime ale brakuje ramek czegos co by mocniej odroznilo te okienka od reszty obrazu. Random encountery - hm kolejna nalecialosc "strych" Finali? Szkoda ze nie zostalo to rozwiazane tak jak w Blue Dragon albo chociazby FFXII (skoro juz o fajnalach mowa) - no nic oby nie byly zbyt czeste i upierdliwe. System walki - turowka, no i to lubie smile.gif Co prawda Mistwalker chcial to jakos urozmaicic i wrzucil "czasowe kolka", ktore nie wygladaja jakos tak specjalnie fajnie, ale dobrze ze cos dodali do tej turowki smile.gif (calosc sys walki tez "zalatuje" FFX tongue.gif ). To chyba na tyle co mozna skrytykowac.
Co mi sie spodobalo? Na pewno wyglad postaci - wkoncu nie bedziemy biegac banda 11latkow tylko wyrosnietymi bohaterami (co oznacza ze fabula na prawde moze byc powazna!) i do tego tadnie wymodelowanymi smile.gif To sie chwali. Wbrew pozorom podoba mi sie Fajnalowosc LO - jakby nie patrzec taki FFX to na prawde swietna gra smile.gif
Mam nadzieje i to spore co do tej gry smile.gif Mam nadzieje na porzadny system rozwoju postaci (Boze strzez przed popelnieniem takiej gafy jak w FFXII), conajmniej genialna, wielowatkowa, powazna i gleboka fabule. Mam nadzieje na nietuzinkowe postacie, zapierajce dech w piersi lokacje, roznorodnosc bestiariusza. Mam nadzieje... na wypasna gre biggrin.gif Ja wierze w MW i w to, ze LO dostanie same 10 i 9 od recenzentow i to ze nie bede zalowal ani jednej zlotowki ktora wydam na ta gre smile.gif (jRPG ponad wszytko! ;P )

BTW LO i FFy sa podobne pod jeszcze jednym wzgledem - maja fatalistyczna nazwe wink.gif
Yaxa
Moje wrazenia po prezentacji sa dosc pozytywne choc pare rzeczy nie do konca zagralo. Tak jak pisal the m tez mam wrazenie jak by byla to jeszcze dosc wczesna wersja gry. Moze to demko zostalo przygotowane wczesniej i przez to te male niedociagniecia? Zobaczymy czy to poprawia. Te okienka w cut scenkach tez jakos tak ni z gruszki ni z pietruszki confused.gif

No to teraz to co mi sie podobalo: przede wszystkim widac, ze stawiaja na fabule, mnostwo przerywnikow i filmikow to to co lubie smile.gif Turowy system i random battles - jak dla mnie git, powrot do korzeni. Mam nadzieje, ze fabula da rade bo to dla mnie w rpg najwazniejsze.
C1REX
Jeśli ta gra będzie przynajmniej tak dobra, jak Blue Dragon, to ja będę zadowolony.

Wiadomo, że to dwa zupełnie inne światy i zupełnie inne podejście, ale jednak ten sam twórca.

Mimo wielu krytycznych ocen BD, osobiście uważam Niebieskiego Smoka za jeden z lepszych RPGów ostatnimi czasy.
C1REX
Pojawił się ten sam filmik na MarketPlace. Idealna jakość. Dosłownie jakby gra była puszczona na konsoli.

Grafika - Ładna, ale niewiele lepsza od FFX IMHO. Mimo wszystko zapowiada się bardzo mocny tytuł.
Crono
Dla mnie najbardziej wyczekiwany RPG roku,
Fabuła zapowiada sie na ciekawa i dojrzałą chociaz troche zalatuje Highlanderem tongue.gif
Grafika nie jest jakas powalajaca ale przecież nie jest to najważniejsze w tym gatunku, pozostaje czekać rolleyes.gif
Ficuś
TGS 07 Developer Walkthrough Pt. 1 HD
http://www.gametrailers.com/player/25323.html

TGS 07 Developer Walkthrough Pt. 2 HD
http://www.gametrailers.com/player/25322.html

TGS 07 Developer Walkthrough Pt. 3 HD
http://www.gametrailers.com/player/25321.html

TGS 07 Trailer HD
http://www.gametrailers.com/player/25302.html

Jeśli Ty uważasz,że to jest srednia grafika to ja chyba jestem ślepy-bezsprzecznie najładniejszy z zapowiedzianych na chwilę obecną jrpg ,a zważywszy na team jaki robi tą grą jestem skłonny wierzyć ,że ta gra sprzeda miliony x360 w Japonii i okaże się hitem
Crono
Nigdzie nie napisałem ze jest średnia smile.gif. Jest bardzo dobra - czytaj troche lepsza od FFXII
Ficuś
Chyba miałeś na myśli XIII a nie XII bo ta jeszcze na ps2 wyszła tongue.gif .A jeśli miałeś na myśli XIII to w gruncie rzeczy jeszcze gameplaya nie pokazali ,a o White Engine który napędza grę gadają cuda ,więc XIII może być łądniejsza od LO

BTW 4 dvd Lost Odyssey robią wrażenie-ewidentnie dvd to nie jest nośnik dla gier z dużą iloscią filmików w HD
C1REX
Fajnale na ps2 to akurat bardzo wysoko postawiona poprzeczka. Jeśli gra będzie wyglądała tylko trochę lepiej (na co się zapowiada), to i tak będzie super.

Niesamowicie mi ta kojarzy się z Finalami. Zwłaszcza VIII.
Ficuś
No sorry Cirex ale jak Ty możesz napisać ,że grafa troche lepsza niż w FFX

Lost Odyssey nie dość ,że wychodzi na konsole chyba z 20 razy mocniejszą od PS2 to chodzi na Unreal Engine 3 na którym śmiga chociażby Gears of War i naprawdę to widać-postacie ,otoczenie,animacja to przepaść w porównaniu z FFX.

Nie waidomo jak z innymi elementami ale pod względem grafy jest bardzo bardzo dobrze
C1REX
CYTAT(Ficuś @ 30 09 2007, 22:24) *
No sorry Cirex ale jak Ty możesz napisać ,że grafa troche lepsza niż w FFX

Lost Odyssey nie dość ,że wychodzi na konsole chyba z 20 razy mocniejszą od PS2 to chodzi na Unreal Engine 3 na którym śmiga chociażby Gears of War i naprawdę to widać-postacie ,otoczenie,animacja to przepaść w porównaniu z FFX.

Nie waidomo jak z innymi elementami ale pod względem grafy jest bardzo bardzo dobrze

Mam nadzieję, że to się sprawdzi.
Chętnie pogram w kolejnego RPGa po świetnym IMHO Blue Dragon.
Sanryu
Ja takze mam spore nadzieje co do LO smile.gif. Nie mam jakis specjalnych wymagan odnosnie fabuly, ale cieszy mnie(przynajmniej wnioskujac z filmikow wink.gif ), ze bohater nie jest jakims "przydupasem"(jak jakis Vaan, ktory na dobra sprawe mogl zginac, a i tak nikt by nie zauwazyl...no moze Penelo tongue.gif ) tylko wazna MAIN character smile.gif ...no i wyglada na twardziela.
Master JIN
na trailerkach i gameplayach gra miażdży! Świetna grafa,barzo fajnie przedstawione walki i dramaturgia plynąca z filmików.Kto wie kiedy to wyjdzie??
Ficuś
Aktualnie data premiery w Japonii to grudzien tego roku

Zdecydowanie najlepiej zapowiadający się rpg na nową generację konsol,zobaczymy co z tego wyjdzie ale Sakagutchi poprostu nie moze tego zepsuć
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.