Polowiczne zgodza sie z Soulem (!)

Moje wrazenia po tych 15min (rozumiem ze byly reprezentatywne - byla scenka, byl render, byla walka, byla eksploracja, krotkie przerywniki itd) (filmik ma chyba jakis spoiler)
Po pierwsze. Podczas ogladania wydawalo mi sie ze patrze na gre w wersji alfa lub beta, ale potem przypomnialem sobie ze gra jest juz 95% gotowa - mina mi troche zrzedla.
Zaczne od tego co sie rzuca w oczy czyli grafika - IMO LO prezentuje poziom podrasowanego FFXII. Gra w ogole wieje seria FF na kilometr (czy to dobrze czy zle to zalezy co kto lubi

), a w szczegolnosci czescia X. Mamy podobne rzuty kamery z daleka ukazujace nam to co musimy w danej chwili widziec (ale mozna nia ruszac) - klimat FF i tyle (nie tylko ze wzgledu na kamera - tak ogolnie, savepointy, design lokacji). Nie podoba mi sie masa loadingow (ale to jeszcze mozna poprawic), jak takie beda w wersji finalnej to kanal. Dziwne jest tez to wyskakiwanie okienek z geba postaci ktora aktualnie cos dziala/mowi - takie to troche bez ikry, bez pomyslu, kojarzy sie z anime ale brakuje ramek czegos co by mocniej odroznilo te okienka od reszty obrazu. Random encountery - hm kolejna nalecialosc "strych" Finali? Szkoda ze nie zostalo to rozwiazane tak jak w Blue Dragon albo chociazby FFXII (skoro juz o fajnalach mowa) - no nic oby nie byly zbyt czeste i upierdliwe. System walki - turowka, no i to lubie

Co prawda Mistwalker chcial to jakos urozmaicic i wrzucil "czasowe kolka", ktore nie wygladaja jakos tak specjalnie fajnie, ale dobrze ze cos dodali do tej turowki

(calosc sys walki tez "zalatuje" FFX

). To chyba na tyle co mozna skrytykowac.
Co mi sie spodobalo? Na pewno wyglad postaci - wkoncu nie bedziemy biegac banda 11latkow tylko wyrosnietymi bohaterami (co oznacza ze fabula na prawde moze byc powazna!) i do tego tadnie wymodelowanymi

To sie chwali. Wbrew pozorom podoba mi sie Fajnalowosc LO - jakby nie patrzec taki FFX to na prawde swietna gra

Mam nadzieje i to spore co do tej gry

Mam nadzieje na porzadny system rozwoju postaci (Boze strzez przed popelnieniem takiej gafy jak w FFXII), conajmniej genialna, wielowatkowa, powazna i gleboka fabule. Mam nadzieje na nietuzinkowe postacie, zapierajce dech w piersi lokacje, roznorodnosc bestiariusza. Mam nadzieje... na wypasna gre

Ja wierze w MW i w to, ze LO dostanie same 10 i 9 od recenzentow i to ze nie bede zalowal ani jednej zlotowki ktora wydam na ta gre

(jRPG ponad wszytko! ;P )
BTW LO i FFy sa podobne pod jeszcze jednym wzgledem - maja fatalistyczna nazwe