Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Lost Odyssey
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik RPG
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
styxq
QUOTE(Ozi @ 9 06 2005, 13:49)
QUOTE(styxq @ 9 06 2005, 14:25)
nawet jak okaże się gorsszy od ff7 to i tak będzie na 100% dobra gra to jest pewne
*

Niby skąd ta pewność? Jak napisał Trzcina - o tej grze poza krótkim info o fabule nie wiadomo nic. Zero, null, nothing... wiemy tylko kto ją robi. A pomimo tego, że to znane postacie nie gwarantuje to bynajmniej, że będzie to dobra gra.
*

zdolni tworcy to już 50% sukcesu wink.gif a z osądami czy gra będzie dobra czy nie wstrzymajmy sie do pokazania jakiś następnych info closedeyes.gif
Trzcina
Gran Turismo lubilem kiedys. Pierwsza czesc na PSX. Potem przestalem.

Dla mnie licza sie gry a nie ludzie je robiacy. Co z tego ze shigeru myamoto zrobil milion gier z mariem ktorych srednia ocen przekracza 13.5 na 10 skoro ja w to nie gram? smile.gif

Nie interesuje mnie kto robi gre, interesuje mnie gra. Duzo wiecej razy okazalo sie ze slawne nazwiska zawodzily niz satysfakcjonowaly, tak wiec...

Mnie w rpg najbardziej interesuje system. Mowiac system nie mam na mysli systemu walki, tylko ogolnie system gry. Ten z morrowind mi sie nie podoba, ale podoba mi sie (i to bardzo) swoboda. Tylko co z tego skoro pokazana ona jest w taki a nie inny sposob?

Anyway, jak dla mnie te gre moze pisac nawet sam Pan Twardowski polaczony z Johnnym Bravo a i tak dopoki nie bedize konkretow to nie powiem dobrego (ani zlego) slowa na temat jaka ona bedzie.
Tokar
Wszystkim hurrra optymistom chciałem przypomnieć, że Sakaguchi podpisał się też pod landrynkowym FFX-2. Nikt nie ma patentu na robienie tylko genialnych gier :>
No, ale trzeba przyznać, że fabuła Lost Odyssey zapowiada się naprawdę ciekawie.
Flik
co nie zmienia faktu ze to bedzie pierwszy jRPG na konsole billa. wiec tak na dobra sprawe ludzie sie na to tak czy siak rzuca wink.gif
Kenshin
Pierwszy bedzie Blue Dragoon cool.gif wiec wcale nie wiadomo czy tylko dlatego beda sie na to rzucac , wiele bedzie zalezalo wlasnie od tego czy Blue Dragoon bedzie gra chociaz 7 albo 8/10 dry.gif
Ryo-San
Wywiad z Hironobu - jeszcze cieply; )

Redaktor Kikizo poruszyl ciekawą kwestie, o ktorej calkowicie zapomnialem a wydaje sie az nadto oczywista - skoro nasz bohater nie moze umrzec to przeciez nie moze takze zginac w walce hehe Sakaguchi mowi ze szykuje nowy system, ktory na to pozwoli..a zreszta przeczytajcie sami..
byku00
Kurde ładnie sie napaliłem na tą giere, czekam aż wyjdzie, a potem do sklepu. biggrin.gif
mikes
hmm... niby w fabule chodzi o to że jesteśmy facetewm co ma żyć 100 lat. a na obrazkach widac jakąś babe złego faceta i bitwe... wiec jaka bedzie fabuła? przeciez nie bedziemy przez 100 godzin gry łazili do pracy jak w simsach...
Ryo-San
nie 100 lat ale 1000 tak gwoli sprostowania;]
a co ma do tego wszystkiego baba, zly facet i bitwa? nie rozumiem;/
O fabule niestety niewiadomo prawie nic..ale bardzo mozliwe ze bedzie sie min. opierala na wspomnieniach glownego bohatera

po cichu licze ze na TGS pojawią sie jakies konkretne informacje o samej grze..plus oczywiscie jakis filmik z gameplaya..
Tokar
QUOTE(Ryo-San @ 13 08 2005, 12:02)
nie 100 lat ale 1000 tak gwoli sprostowania;]
a co ma do tego wszystkiego baba, zly facet i bitwa? nie rozumiem;/
O fabule niestety niewiadomo prawie nic..ale bardzo mozliwe ze bedzie sie min. opierala na wspomnieniach glownego bohatera

po cichu licze ze na TGS pojawią sie jakies konkretne informacje o samej grze..plus oczywiscie jakis filmik z gameplaya..
*

No to się przeliczysz :>
Przecie pisałem, że z powodu opóźnień gra nie zostanie pokazana na tegorecznym TGS-ie.

EDIT: Pisałem, ale w temacie o Blue Dragon xD
Ryo-San
Tokar ale mi nie chodzi o grywalna wersje czy kilkudziesiecio megowe filmiki z gameplayu;]

mi chodzi o kilka nowych screenow, moze jakis nowy trailerek czy kilka faktow odnosnie fabuly - na to tez nie na co liczyc?;/
czyli rozumiem ze Mistwalker wogole nie bedzie obecny na E3?
Tokar
Z informacji, którą podało Gameonly juz jakiś czas temu, wynikało że ani Lost Odyssey, ani Blue Dragon nie pojawią się na targach w żadnej formie.
Jak będzie w rzeczywistości, to przekonamy się w połowie września :>
OsciBosci
Taaaa gra bedzie zaje.bista bo robi ja Sakaguchi...!!

Kto tak uwaza to ma ostro poje.bane w bani
mikes
właściwie killer-san ma racje... wychwalamy ją nad niebiosa a tak naprawde nie wiemiy o niej NIC... nie ma ani jednego screena, ani jednego filmiku z gameplay'a o fabule nie wiemy właściwie niczego... te nasze ochy i achy zostawmy do pierwszego screenu/filmiku to wtedy bedziemy ją wychwalali(mam nadzieje)
Flik
ludki po co sie burzycie. sprawa wyglada mniej wiecej tak. Sakaguchi zrobil fajna gre, pokazal sie z dobrej strony, wiec jest duze prawdopodobienstwo ze to nie byl ot taki sobie jednorazowy wybryk lecz czeka nas wiele wspanialych tytulow. podobna sytuacja panuje w kazdej branzy... chociazby Miyazaki. robi sobie chlopak anime (Sen to Chihiro no kamikakush & Mononoke Hime - oba w polskich kinach) jak szalony i wiadomo ze kazde jego nastepne dzielo bedzie trzymalo poziom. tutaj mamy podobna sytuacje wiec trudno sie dziwic ze ludzie maja domysly. tylko ze zwykle po takich OGROMNYCH wymaganiach nastepuje rownie wielkie rozczarowanie. przyklad: Fable Piotrusia Molyneuxa.
OsciBosci
No wlasnie, samo nazwisko nie oznacza od razu znakomitej gry. Peter M. wczesniej zaslynol z takich gier jak Civilization, Dungeon Keeper a Fable mialo wyprzedzac wszystko o kilka lat, a co sie okazalo?? Zrobil gre co najwyzej bardzo dobra, dlatego nie ma co sie tak podniecac na zapas!!
Ryo-San
QUOTE(killer-san @ 14 08 2005, 20:43)
Taaaa gra bedzie zaje.bista bo robi ja Sakaguchi...!!

Kto tak uwaza to ma ostro poje.bane w bani
*

a jak mialbys do wyboru dwa mecze
Brazylia-Argentyna i Sri-Lanka-Burkina Faso to ktorym bys sie za wczasu podniecał i niecierpliwie czekał na niego mimo tego ze nie masz pojecia jaki ten mecz będzie? wiesz tylko jakie nazwiska wystapia w tym meczu i to, ze oba kraje sa zasluzone dla swiatowego futbolu..
to samo jest jest z LO i Sakaguchim - nikt nie wie jaka ta gra bedzie..nie wiemy w sumie prawie nic...ale Sakaguchi to Sakaguchi..Uematsu to Uematsu..te nazwiska przyciągaja jak magnes..kazdy wie ze to wielkie nazwiska, ludzie ktorzy sie moooocno zasluzyli dla tego gatunku...ponadto, tutaj Sakaguchi ma totalnie wolną ręke...teoretycznie pracuje dla Microsoftu, ale ten wylozyl tylko kase na projekt, rzucil pewnie kilkuset pracownikow i koniec..rob sobie co chcesz stary..tylo nie zawiedz..
i tutaj nikt nie mowi ze ta gra bedzie zaje.bista tylko ze ta gra MOZE byc zaje.bista..albo jeszcze inaczej..ta gra ma duze szanse na bycie zaje.bistą;]

slawne nazwiska zrobily tylko co co w sumie mialy zrobic marketingowo - skierowaly w strone wlasnie Lost Odyssey a nie innego jrpga oczy wielu graczy..
a teraz niech Sakaguchi martwi sie resztą;]
OsciBosci
Wiesz jestem w stanie zrozumiec ze ktos sie podnieca faktem ze taka gra bedzie robiona przez takiego Pana, ale za cholere nie jestem w stanie zrozumiec ludzi ktorzy juz teraz twierdza ze gra bedzie zaje.bista, dudowna itd. Owszem tez czekam na ta gre, przynajmniej na pierwsze screeny i filmiki ale nie mozna na zapas sie tak podniecac jak gra Fable, ktora jeszcze przed premiera stala sie gra kultowa.
Diabeu
QUOTE(killer-san @ 15 08 2005, 12:21)
No wlasnie, samo nazwisko nie oznacza od razu znakomitej gry. Peter M. wczesniej zaslynol z takich gier jak Civilization, Dungeon Keeper a Fable mialo wyprzedzac wszystko o kilka lat, a co sie okazalo?? Zrobil gre co najwyzej bardzo dobra, dlatego nie ma co sie tak podniecac na zapas!!
*

blink.gif
Flik
diabeu - jak zwykle zaszalales biggrin.gif
killer - no skoro dla ciebie nie ma co sie podniecac bardzo dobrymi tytulami to w co ty grasz?
OsciBosci
QUOTE(Flik @ 15 08 2005, 15:14)
killer - no skoro dla ciebie nie ma co sie podniecac bardzo dobrymi tytulami to w co ty grasz?
*

no wez mnie nie rozsmieszaj, LO jest bardzo "dobrym tytułem"?? a po czym wiesz ze gra bedzie bardzo dobra, po tytule czy po nazwisku osoby ktora ja robi?? podnieca cie sam tytul?? jezeli lubisz podniecac sie samymi tytulami gier to ci z przyjemnoscia zapodam kilka tytulow, dzieki ktorym bedziesz mial dzisiejsza noc zajeta...

ja natomiast wole podjarac sie grami o ktorych co nieco wiadomo, screenami z gier, perwszymi relacjami.

Diabeu - no przeczytalem kiedys w PE ze Peter M. jest autorem serii Civilization na PC

edit. rzeczywiscie Civilization pomylilo mi sie z Populous
mario87
raczej Sid Meier
Ryo-San
killer-san to moze wprowadzmy to regulaminu forum forum dodatkowy punkt, ktory bedzie mowil ze nie mozna zakladac tematow o grach, ktorych jeszcze nie ma unsure.gif
w kazdym takim temacie mozna powiedziec to co Ty teraz mowisz..dopoki gra nie zostanie wytloczona na plyte to tak naprawde nie mozna stwierdzic czy spelni oczekiwania..a co za tym idzie jest to podniecanie sie niczym..
to samo moge powiedziec o nowych konsolach, ktorymi podniecaja sie miliony ludzi a ktorych przeciez jeszcze nie ma..

a co do tematu to zauwaz ze tutaj nie tylko nazwisko zadzialalo ale i zarysy fabuly, ktore zapowiadaja sie fenomenalnie...Sakuguchi robi tez innego jrpga na X360 a mianowicie Blue Dragon..a tą gra zainteresowanie jest akurat duuzo mniejsze..

a tak ogolnie to konczymy juz tego offtopa..bo to temat o Lost Odyssey
OsciBosci
Oo wlasnie sobie przypomnialem ze widzialem krotki filmik z Lost Odyssey Jak ktos nie widzial filmiku, ale mimo to znacznie bardziej interesuje mnie Blue Dragon...
ogqozo
Nie można wybaczyć, gdy ktoś porównuje geniusza Sakaguchiego z Molyneuxem. Jeden stworzył najlepszego RPG wszechczasów (tak tak, mówię o Chrono Triggerze - dojrzały i cholernie piękny), a potem przez wiele lat nie mógł rozwinąć skrzydeł bo firma w której pracował przyjęła strategię "kasa, kasa i jeszcze raz kasa". A drugi w sumie nic nie zrobił (pecetowe strategie? no dajcie spokój), a słynie tylko z tego że dużo obiecuje i długo zwleka z wydaniem gry, która i tak okazuje się średniacka. Jedyna gra współtworzona przez Sakaguchiego, Uematsu i Toriyamę to Chrono Trigger, który jak dla mnie jest czołowym osiągnięciem ludzkiej cywilizacji, więc Mistwalker to wg mnie najlepsze studio. I wierzę że gatunek jRPG, poniżony przez Sqaure'a, odrodzi się. Tym bardziej że do Mistwalkera dołączają ludzie mający dość durnowatych i infantylnych pierdółek.
Diabeu
QUOTE(Flik @ 15 08 2005, 16:14)
diabeu - jak zwykle zaszalales biggrin.gif

*

no BA!

ogqozo: ta, piter NIC nie zrobił na rynku PC, weź się pacnij
Populous, Syndicate, Dungeon Keeper - faktycznie szajsy nic nie warte, lol

http://www.globetechnology.com/servlet/sto...query=sakaguchi

wywiad z Sakaguchi-san tongue.gif
OsciBosci
QUOTE(_Diabeu_ @ 16 08 2005, 08:22)
ogqozo: ta, piter NIC nie zrobił na rynku PC, weź się pacnij
Populous, Syndicate, Dungeon Keeper - faktycznie szajsy nic nie warte, lol

jeszcze jest autorem genialnego jak dla mnie Theme Park
mario87
a o Black & White wszyscy zapomnieli?? mellow.gif

I wierzę że gatunek jRPG, poniżony przez Sqaure'a, odrodzi się.

prędzej przez enix

co do samego LO to jak mówiłem i tak bedzie jednym z najlepszych RPGów na X360 na początku(1. miejsce ma Oblivion jako że będzie to tytuł startowy, ale i tak już wiadomo że ludzie z Bethesdy byle średniaka nam nie szykują) jako że będzie to jedna z niewielu takich gier na początku
ogqozo
Tak, grałem w te gry. Ciekawe pomysły, owszem, ale porównywanie ich z dziełami Skaguchiego to "lekka" przesada. Gry te nie są ani strasznie emocjonujące, ani zbyt rozbudowane, ani piękne, ani dopracowane. A takie jałowe dyskusje jak ta przyczyniają się, że Molyneux jest znanym gościem, a twórcy np. Metroid Prime albo Soul Calibura nie.
OsciBosci
QUOTE(ogqozo @ 16 08 2005, 21:13)
Tak, grałem w te gry. Ciekawe pomysły, owszem, ale porównywanie ich z dziełami Skaguchiego to "lekka" przesada. Gry te nie są ani strasznie emocjonujące, ani zbyt rozbudowane, ani piękne, ani dopracowane. A takie jałowe dyskusje jak ta przyczyniają się, że Molyneux jest znanym gościem, a twórcy np. Metroid Prime albo Soul Calibura nie.
*

Juz ja widze jak grales w te gry...
Diabeu
neko.gif

no nie wyrobię, ubaw po pachy - haysel 2
Trzcina
Hamtaro!

Sory za oftopa, ale mario87 skad wiesz ze oblivion bedzie launch title na x360? To pewne? Bo jesli tak to szanse ze jednak sprawe sobie x'a rosna ;P

Co do sakagutchiego... to jeden czlowiek nigdy nie robi gry i NIGDY nie srobi z tej gry killera (wyjatkiem jest autor tetrisa). Mnie osobiscie bawia zarowno wszelkie achy i ochy ;]

Osobiscie wole czekac na nowe Final Fantasy niz na nowa gre od sakagutchiego. FFX jest najlepszym (razem z FFVII) finalem w calej sadze i jak dla mnie tytul 'final fantasy1' jest duzo wiekszym magnesem niz nazwisko jakiegos zoltka z malym fafkiem...

Ehhh ulzylo mi, dawno juz nie dalem lacha z wypowiedzi na forum, zapomnialem jak bardzo to lubie ;]
Diabeu
jedyny dobry fajnal to 11 - howgh pauko wodna icon_twisted.gif
mario87
QUOTE(Trzcina @ 17 08 2005, 10:56)
Sory za oftopa, ale mario87 skad wiesz ze oblivion bedzie launch title na x360? To pewne? Bo jesli tak to szanse ze jednak sprawe sobie x'a rosna ;P
*

bo taką liste podbno wypuściło EBGames, sprawdz temat z newsami smile.gif

aha http://static.elderscrolls.com/images/obli...liv_boxes01.jpg wink.gif
ogqozo
Warto zauważyć, że lista EB nie ma nic wspólnego z rzeczywistością i jest po prostu przypuszczeniem jakiegoś gościa, mającym przybliżyć bibliotekę tytułów na 360 i zachęcić do zakupu.
OsciBosci
QUOTE(ogqozo @ 3 09 2005, 17:28)
Warto zauważyć, że lista EB nie ma nic wspólnego z rzeczywistością i jest po prostu przypuszczeniem jakiegoś gościa, mającym przybliżyć bibliotekę tytułów na 360 i zachęcić do zakupu.
*

Ciekawe w takim razie po co podali dokladne daty innych gier i to tych nie majacych premiery w dniu premiery 360:

- Halo 3 30/06/06
- Gears of War & Prey 01/02/06

No i Lost Odyssey 15/11/05!!

QUOTE(mario87 @ 17 08 2005, 10:27)
QUOTE(Trzcina @ 17 08 2005, 10:56)
*

bo taką liste podbno wypuściło EBGames, sprawdz temat z newsami smile.gif

aha http://static.elderscrolls.com/images/obli...liv_boxes01.jpg wink.gif
*

Oblivion jak i King Kong maja swa premiere 5 dni po launchu tzn. 21/11/05 smile.gif
styxq
QUOTE(Trzcina @ 17 08 2005, 09:56)
Hamtaro!

Co do sakagutchiego... to jeden czlowiek nigdy nie robi gry i NIGDY nie srobi z tej gry killera (wyjatkiem jest autor tetrisa). Mnie osobiscie bawia zarowno wszelkie achy i ochy ;]

Osobiscie wole czekac na nowe Final Fantasy niz na nowa gre od sakagutchiego. FFX jest najlepszym (razem z FFVII) finalem w calej sadze i jak dla mnie tytul 'final fantasy1' jest duzo wiekszym magnesem niz nazwisko jakiegos zoltka z malym fafkiem...

Ehhh ulzylo mi, dawno juz nie dalem lacha z wypowiedzi na forum, zapomnialem jak bardzo to lubie ;]
*

ja również jestem fanem FF ale nie moge już patrzec jak seria się stacza na dno. Pozatym ile można, większe nadzieje pokładam w nowych seriach takich jak LO które może przywroci to co kiedyś czułem do FF7 wub.gif ale poki nic nie pokazali nic nie wiadomo i nic nie moge powiedziec na temat tego jaki LO będzie
a sakagutchi ma talent do RPG i dlatego tyle osób pokłada w LO duże nadzieje wink.gif
Hela
QUOTE(www.GameOnly.pl)
W wywiadzie udzielonym dla japońskiego magazynu Famitsu, Hironobu Sakaguchi zdradził kilka szczegółów odnośnie Lost Odyssey - jednej z najbardziej oczekiwanych przez Japończyków pozycji na nową konsolę Microsoft'u.

Jeden z ojców serii Final Fantasy poinformował, iż prace grupy Mistwalker (developer) skupiają się aktualnie na opracowaniu intra do gry. Jego realizacja dokonana ma zostać technologią CG (Computer Generated/Graphics), a pozwoli to chociażby na kontrolowanie przebiegu gry już od samego wprowadzenia! "Nie moglibyśmy stworzyć tej pozycji na żadnej innej konsoli" - mówi Sakaguchi, podprogowo wychwalając tym samym możliwości techniczne Xbox'a 360.

Sama nazwa gry inspirowana jest serią Final Fantasy. "Odyssey" w tytule jest swoistą alternatywą dla "Fantasy", natomiast "Lost" w kontekście kontynuacji brzmieć będzie, według Sakaguchi'ego, bardziej logicznie, niźli „jednorazowe” "Final". Tyle jeśli chodzi o zabawę słowem - ta będzie bowiem nieistotna już podczas przyszłorocznego E3, bo to właśnie wtedy (podobno) uraczeni zostaniemy grywalną wersją tej pozycji.

Premiera (w USA i Japonii) to nadal szeroko pojęty rok 2006, czyli - jeśli wierzyć w punktualność developera - w Lost Odyssey szczęśliwcy zagrają pod koniec przyszłego roku (okolice Bożego Narodzenia, to w końcu najlepszy moment na wypuszczenie wielkiego hitu). Wskazujący palec trzymamy na pulsie!
Mastah27
Lost Odyssey przełożony na 2007 rok:

http://www.gamespot.com/xbox360/rpg/lostod...tml?sid=6147248
Ryo-San
tu akurat ciesze sie z przesuniecia, ktore i tak bylo pewne - bo takiej gry, ktora ma zawierac takie rzeczy nie mozna pospiepszac..niech robia to w spokoju; )

no i w wakacje(badz na jesien) swiatlo dzienne ujrzy demo - ktore min bedzie zawieralo 20 min opening sequence;]
Enkidou
Według jednego gościa z 2ch który powołuje się na informację z najnowszego numeru Famitsu Xbox 360 ( okładka ), demo Lost Odyssey ma być dołączane do kolejnego wydania tego magazynu. :o

Po przeczytaniu tego gdzie indziej info odszukałem w samym źródle (post nr. 30), ale nie pisze tam czy demo będzie grywalne. Raczej będzie, bo jeśli dobrze pamiętam(a jeśli źle to niech ktoś mnie poprawi) miało ono się pojawić pierwotnie niedługo po tegorocznych E3.

http://game9.2ch.net/test/read.cgi/gamerpg/1156537151/l50
YETI
zadnych screenow z gry, nowych informacji, nic...a tu od razu demo ? o_0
Hela
QUOTE(YETI @ 28 08 2006, 12:11) *
Według jednego gościa z 2ch który powołuje się na informację z najnowszego numeru Famitsu Xbox 360 ( okładka ), demo Lost Odyssey ma być dołączane do kolejnego wydania tego magazynu. ohmy.gif
Mnie to raczej wyglada na plotke, albo jakis blad w tlumaczeniu, rozumieniu, czy cos. Jak mozna dac od razu demo gry o ktorej nic nie wiadomo, szczegolnie, ze niedlugo ma premiere inna gra MW - Blue Dragon i to raczej dema tej gry bym sie spodziewal na MP.
Enkidou
Spokojnie, "Famitsu Xbox 360" to miesięcznik więc już będzie po TGS. wink.gif

Wciągu nadchodzącyc tygodni mogą pojawić się jakieś informacje, a demo będzie najprawdopodobniej to samo co z TGS.
Hela
Mam nadzieje, ze rzeczywiscie sie to demo pojawi, bo pokladam w tej grze wielkie nadzieje.
Mastah27
Screeny i artworki:

http://www.xboxyde.com/news_3427_en.html
Enkidou
Dobre wieści wink.gif

W najnowszym numerze Famitsu dostępne są screeny z LO (gameplay). A poza tym, demo jest ukończone i pojawi się w Famitsu w pierwszym tygodniu listopada. Na razie tyle.
Hela
A poza tym, demo jest ukończone i pojawi się w Famitsu w pierwszym tygodniu listopada. Na razie tyle.
Oby to demo ukazalo sie tez na japonskim live'ie.
Enkidou
W razie czego mam możliwość ściągnięcia Famitsu z Japonii przez znajomą mojego bardzo dobrego kolegi(chyba że będzie ona w tym czasie w kraju nad Wisłą). Jakby coś, to mogę Ci załatwić. A przynajmniej postarać się, bo nic na pewno obiecać nie moge. wink.gif
Ryo-San
QUOTE(Hela @ 13 09 2006, 12:30) *

A poza tym, demo jest ukończone i pojawi się w Famitsu w pierwszym tygodniu listopada. Na razie tyle.
Oby to demo ukazalo sie tez na japonskim live'ie.

Ukazac ukaze sie napewno jednak samej gry nie odpalisz na PALowej ani amerykanskiej konsoli - o ile sie nie myle to z Love Football bylo podobnie - i tak jest(chyba) w przypadku kazdej gry ktora dostepna jest tylko na japonskim Lajwie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.