CYTAT(artur_z @ 12 08 2008, 16:47)

CYTAT(Slorb @ 12 08 2008, 12:59)

Ta gra mnie nienawidzi i chce żebym umarł, ja to wiem

. Przeszedłem wczoraj cały Backyard, Temple of Enlightement (nie wiem czy dobrze pisze), mam wszystkie skarby podwodne, z Treasure Hunta i innych bonusowych questów. I nie mam dalej achieve'a za zdobycie wszystkich przedmiotów. Pochlastam się. Nie wiem co mnie podkusiło do zdobycia calaka, ale zdobęde go, choćby to miała być ostatnia rzecz jaką zrobię w życiu.
A niewidzialne skrzynki też zebrałeś ?? Wszystko z aukcji wykupiłeś??
Mam i jedno i drugie. Wczoraj zauważyłem ze ominąłem kilka skrzynek w forgotten cave. Po zebraniu dalej nie mam zaliczonego achieve'a. Nic, musiałem ominąć coś gdzieś (pewnie w jakiejś z pierwszych lokacji). Ciężka praca czeka.
Polecam Prima guide przechodzisz wszystkie lokacje, śledząc lokacje skrzynek, dzięki tej solucji odkryłem 4-5 skrzynek które jakimś sposobem ominąłem wcześniej. Ostatnia skrzynka znalazłem pod woda, zatem proponuje przeczesać cała mapke świata Nihailusem.
(Zly)Seba
24 08 2008, 04:34
ma ktos poradnik do tej grry? bo gubie sie jak dziki w niej ? jestem na 16 lvl i tylko jeden koles umie czrowac nie wiem gdzie potiony kupic itp bylbym wdzieczny za polski opis ;] teraz mam bosa takiego robala co ma 5 przydupadow, jednym slowem tragedia macie jakies rady na niego ?
edit: oki wiem,ze jakos postacie ucza sie maggi przez te pierscienie , jeszcze tego nie skumalem do konca , ale za iles tam punktow doswiadczenia dochodzi level i jakos ten pierscien sie zapelnia czy postac sie go uczy dobrze rozumuje ? plz help mi jakis krotki poradnik niech ktos napsize jak czary zdobywac itp

bo troche sie w tym gubie jak wyzej juz napisalem. co do gierki fantastycznia
artur_z
24 08 2008, 10:33
CYTAT((Zly)Seba @ 24 08 2008, 05:34)

ma ktos poradnik do tej grry? bo gubie sie jak dziki w niej ? jestem na 16 lvl i tylko jeden koles umie czrowac nie wiem gdzie potiony kupic itp bylbym wdzieczny za polski opis ;] teraz mam bosa takiego robala co ma 5 przydupadow, jednym slowem tragedia macie jakies rady na niego ?
edit: oki wiem,ze jakos postacie ucza sie maggi przez te pierscienie , jeszcze tego nie skumalem do konca , ale za iles tam punktow doswiadczenia dochodzi level i jakos ten pierscien sie zapelnia czy postac sie go uczy dobrze rozumuje ? plz help mi jakis krotki poradnik niech ktos napsize jak czary zdobywac itp

bo troche sie w tym gubie jak wyzej juz napisalem. co do gierki fantastycznia

Czary i skille śmiertelne postacie uczą się wraz z levelelami. Przy końcu gry będzie trzeba też zrobić quest dla każdej postaci, co by zdobyć jakiś czar/skill. Co do samych czarów to nie wystarczy, że postać osiągnie odpowiedni level, wymagany do jego nauczenia, trzeba też ten czar znaleźć lub kupić.
Natomiast nieśmiertelni uczą się skilli/czarów z akcesoriów i poprzez skill-link, czyli podpięcie się pod zdolność śmiertelnika

Każdy skill/czar do nauczenia wymaga odpowiedniej ilości punktów, po walce dostaniesz komunikat, jeśli postać się czegoś nauczyła.
A tak właściwie to to wszystko pisze w instrukcji do gry
(Zly)Seba
24 08 2008, 22:42
instrukcje mam po ang i duzo nie czaje a o co chodzi z tym mieszaniem pierscieni np ? to co jest na samym dole po wcisnieciu y ? macie jakis opis po pl ? z gory thx ;]
Syntezujesz sobie tam różne pierścienie które z kolei mają różne efekty, opisane w grze. Potem equipujesz postaci taki pierścień i masz z tego tytułu bonusy w stylu większego damage, ataku elementalnego i tym podobnych.
(Zly)Seba
25 08 2008, 07:18
aha teraz jestem przy pogrzebie , wiecie gdzie te pochodnie sie zapala po tym jak uratowalem te kwiatki i dzis prawie plytye polamalem ze zlosci, odpalam tym malym pochodnie kolesiowi przy pogrzebie i dalej nic krece sie na wszystkie strony i dalej nic , tak pokrecilem 10 min i mysle zawieszka konsoli , nastepnie laduje jeszcze raz gre , dochodze do tego miejsca i dalej to samo , normalnie myslalem,ze ta plyte polamie albo jeszce dzis wystawie na allegro zeby sie nie wkurzyc wrrr co tam trzeba zrobic ? jedna pochodnie odaplam a dalej nic.... zawiecha .... czy to wina plyty czy cos trzeba zrobic bo sma nie wiem ... ;( najlepiej nich ktos zarzuci linkiem na opis pl bo ja w necie nie moglem znalesc, z gory dzieki za rady .
lena163
30 08 2008, 15:11
Ja mam pytanie innego typu które, możliwe że się już powtórzyło ale nie hce czytać wszystkich postów ze względu na ewentualne spoilery
Chciałam bym wiedzieć ile potrzeba czasu, żeby przejść Lost Odyssey w miare dokładnie

Bo niewiem czy kupić teraz zanim zacznie się rok akademicki (a na studiach nie mam dostepu do konsoli) :/czy lepiej poczekać do następnych wakacji żeby na spokojnie przejść a i cena gry pewnie spadnie.
artur_z
30 08 2008, 15:19
CYTAT(lena163 @ 30 08 2008, 16:11)

Ja mam pytanie innego typu które, możliwe że się już powtórzyło ale nie hce czytać wszystkich postów ze względu na ewentualne spoilery
Chciałam bym wiedzieć ile potrzeba czasu, żeby przejść Lost Odyssey w miare dokładnie

Bo niewiem czy kupić teraz zanim zacznie się rok akademicki (a na studiach nie mam dostepu do konsoli) :/czy lepiej poczekać do następnych wakacji żeby na spokojnie przejść a i cena gry pewnie spadnie.
Myślę, że aby przejść grę dokładnie, potrzeba około 100h.
Na 100%z wymaxowaniem postaci na 99lvl bedzie 100h
Tak w miare dokładnie z ukończeniem wiekszosci questów starczy 70-80h
Jest jakieś miejsce prócz Temple Of Enlightment,gdzie w miarę szybko idą levele?
Tak w ogóle to ta lokacja jest przerąbana

Niby mam te wszystkie uber skille,ale to przez co tam trzeba przejść to szok!Postacie na lvl 68 a tu jakieś wybuchające gó.wna ze swoim ressurect mnie prawie ownują.Została mi tylko ta lokacja i będę miał wszystko co potrzebne by ukończyć grę(no zostanie jeszcze Hall Of Mirrors,ale po ToE to będzie bułka z masłem)
Kelony w ToE daja lvl za każdym razem, jedyna lepsza lokacja do lvlowania jest dungeon z DLC
Chyba Kelolony

Są w ToE dwa typy tych stworków Black i Hellish - oba dają lvl za każdym razem?
Crono,czy Ty aby nie udzielałeś się na forum pes.com.pl ?

Aha i jak już to się spytam Ciebie :
Blue Dragon czy Eternal Sonata?
zgadza sie Kelelony - dawno nie grałem

Czarne kelelony daja lvl za każda walke do około 90 poziomu, potem trzeba je ubić 2-3 razy
Stare dzieje, owszem kiedyś byłem maniakiem PES i grałem tam w lidze

. Twojego nicka jak najbardziej kojarze,
czy to nie ty byłes apprenticem Pitbulla

?
Żadnej nie ukończyłem ale zdecydowanie lepiej podeszło mi Eternal Sonata i stawiam ją wyżej, aczkolwiek jeśli szukasz dobrych jRPG na x-a to proponuje Tales of Vesperia albo wstrzymaj sie do wyjścia Star Ocean 3
CYTAT(Crono @ 31 08 2008, 20:43)

Czarne kelelony daja lvl za każda walke do około 90 poziomu, potem trzeba je ubić 2-3 razy

?
Żadnej nie ukończyłem ale zdecydowanie lepiej podeszło mi Eternal Sonata i stawiam ją wyżej, aczkolwiek jeśli szukasz dobrych jRPG na x-a to proponuje Tales of Vesperia albo wstrzymaj sie do wyjścia Star Ocean 3
Star Ocean 4 Crono, cztery

ToV w Europie bedzie najprawdopodobniej dopiero w 2009
CYTAT(Crono @ 31 08 2008, 20:43)

?
Znowu źle Kelolony - nie kelelony ani kelony

Tak,tak ja i Pit do tej pory jesteśmy w dobrym kontakcie

Co by nie offtopować :
Jaką umiejętność trzeba mieć by nosić accesory na Nullify All Elements i HP Up 4?
Bo Mam wyuczone Ming Special Accesory a tu dupa,"nie widzi" tych przedmiotów.
Właśnie 2 dni temu doszła gra

Jak narazie mi się podoba, walki z bossami są trudniejsze i często trzeba mieć na nich sposób (np wąż mi sparaliżował dwóch członków drużyny i było po walce), zauważyłam też że nie mozna w jednej rundzie wskrzesić postaci i jej uleczyć bo znika na ten czas z opcji wyboru i dlatego już zdarzyło mi się widzieć game over

Jedyną wadą jak narazie są dla mnie długie loadingi podczas przemieszczania się po lokacjach czy nawet po walkach
A i osoby, które mówią, że to dziwne że niesmiertelna postać może zginąc w walce nie mają racji bo jak się nieśmiertelnych nie ożywi to po kilku rundach same wstaną, no chyba że padną wszystkie naraz to wtedy nie wstaną bo będzie game over
CYTAT(Ader @ 31 08 2008, 21:32)

Jaką umiejętność trzeba mieć by nosić accesory na Nullify All Elements i HP Up 4?
Bo Mam wyuczone Ming Special Accesory a tu dupa,"nie widzi" tych przedmiotów.
Potrzebujesz nauczyć się Royal Equipment od Toltena, wtedy założysz te przedmioty.
CYTAT(lena163 @ 5 09 2008, 19:35)

Jedyną wadą jak narazie są dla mnie długie loadingi podczas przemieszczania się po lokacjach czy nawet po walkach

No niestety, loadingi to pięta achillesowa tej pozycji. Na początku tak nie przeszkadzają, ale im dalej, tym gorzej. Denerwują też drobne przycinki zaraz na początku walki, ale do tego akurat można przywyknąć.
CYTAT((Zly)Seba @ 25 08 2008, 10:48)

aha teraz jestem przy pogrzebie , wiecie gdzie te pochodnie sie zapala po tym jak uratowalem te kwiatki i dzis prawie plytye polamalem ze zlosci, odpalam tym malym pochodnie kolesiowi przy pogrzebie i dalej nic krece sie na wszystkie strony i dalej nic , tak pokrecilem 10 min i mysle zawieszka konsoli , nastepnie laduje jeszcze raz gre , dochodze do tego miejsca i dalej to samo , normalnie myslalem,ze ta plyte polamie albo jeszce dzis wystawie na allegro zeby sie nie wkurzyc wrrr co tam trzeba zrobic ? jedna pochodnie odaplam a dalej nic.... zawiecha .... czy to wina plyty czy cos trzeba zrobic bo sma nie wiem ... ;( najlepiej nich ktos zarzuci linkiem na opis pl bo ja w necie nie moglem znalesc, z gory dzieki za rady .
Udało Ci się to przejść? Bo też mam to samo. Za wczasu wyłączyłam konsole, żeby jej krzywdy nie zrobić bo to nie moja ale brata
Nie no w życiu bym nie wpadła na to że to trzeba 4 razy tą samą pochodnie zapalać z różnych stron

Wszędzie piszą najedz w stronę pochodni itp a ja zawsze myślałam że to chodzi o tą nastepną pochodnie a nie tą którą już zapaliłam

Cóż jednak ciemniak ze mnie
[InSaNe]
12 09 2008, 12:09
Jak mozna miec z tym problem?

Dzieki za poprawe humoru ;]
Czy gra na dlugiej plycie jest dluga? Ubilem ten czolg w Numarze, teraz mam isc do portu ... Kiedy bedzie dostepny Auction House, bo jednego Seeda przegapilem...? I jeszcze jedno pytanie - jest achievement za zbieranie wszystkich skrzynek . Czy chodzi tylko o te, ktore zawieraja niepowtarzalne itemy, czy o wszystkie - tzn, jak przegapie np. skrzynke z Healing Herb to dupa?
CYTAT([InSaNe] @ 12 09 2008, 13:09)

Jak mozna miec z tym problem?

Dzieki za poprawe humoru ;]
Czy gra na dlugiej plycie jest dluga? Ubilem ten czolg w Numarze, teraz mam isc do portu ... Kiedy bedzie dostepny Auction House, bo jednego Seeda przegapilem...? I jeszcze jedno pytanie - jest achievement za zbieranie wszystkich skrzynek . Czy chodzi tylko o te, ktore zawieraja niepowtarzalne itemy, czy o wszystkie - tzn, jak przegapie np. skrzynke z Healing Herb to dupa?
Nie da sie przegapić tego achivementa (tak naprawdę nie da się przegapić żadnego achievementa poza jednym związanym z zaklęciami), jeśli nie zebrałeś tej skrzynki i nie masz możliwości powrotu do miejsca w którym ona się znajduje, pojawi się ona na AH. Jeśli ciągle da się tam wrócić będziesz musiał troszkę poszukać .
Do achivementa wliczają się wszystkie skrzynki w grze: zarówno te ukryte, z mapy świata jak i wszystkie specjalnie- z drzew, kraterów itp
Odradzam ale powodzenia
[InSaNe]
12 09 2008, 17:21
Dzieki za odpowiedz . Ale rozumiem, ze np. jak przegapie skrzynke ze "zwyklasem" np. healing herb to nie zaliczy achievementa tak?
Skrzynki nie da sie przegapic, zawsze mozesz sie do niej wrocic a do achievementa musisz miec wszystkie.
[InSaNe]
18 09 2008, 13:06
Ile zajmuje przejscie gry, wraz ze zdobyciem wszystkich achievementow? Jestem na poczatku czwartej plyty, gram z faqiem Prima - wszyskie skrzynki do tej pory zabrane, no chyba ze potrzebuje okularki i Toltena do odblokowania jest skarbow, ale to sie zrobi

Trudni sa ci dodatkowi bossowie do rozwalenia? Druzyna na levelu ok. 43, ale za bossow dodatkowych wezme sie po przejciu fabuly .
I jeszcze jedno pytanie - bedac w Ex. Grand Staff, byl quest z robieniem przyslugi technikom . Nie zrobilem tego, stad pytanie - czy item, ktory sie dostaje od nich jest wazny etc.? Z gory thx za odpowiedzi

PS. Im dalej, tym lepiej
artur_z
18 09 2008, 13:27
CYTAT([InSaNe] @ 18 09 2008, 14:06)

Ile zajmuje przejscie gry, wraz ze zdobyciem wszystkich achievementow? Jestem na poczatku czwartej plyty, gram z faqiem Prima - wszyskie skrzynki do tej pory zabrane, no chyba ze potrzebuje okularki i Toltena do odblokowania jest skarbow, ale to sie zrobi

Trudni sa ci dodatkowi bossowie do rozwalenia? Druzyna na levelu ok. 43, ale za bossow dodatkowych wezme sie po przejciu fabuly .
I jeszcze jedno pytanie - bedac w Ex. Grand Staff, byl quest z robieniem przyslugi technikom . Nie zrobilem tego, stad pytanie - czy item, ktory sie dostaje od nich jest wazny etc.? Z gory thx za odpowiedzi

PS. Im dalej, tym lepiej

Przejście gry ze wszystkimi achievementami - około 100 h.
Dodatkowi bossowie to dziady

.
No, oprócz może ostatniego na arenie (nie wiem jak z tymi z DC, nie ściągałem).
CYTAT(artur_z @ 18 09 2008, 14:27)

Przejście gry ze wszystkimi achievementami - około 100 h.
Dodatkowi bossowie to dziady

.
No, oprócz może ostatniego na arenie (nie wiem jak z tymi z DC, nie ściągałem).
Dodatkowi bossowie to rzeczywiście straszne cieniasy, tylko Immortal z areny może sprawić trochę problemów. Natomiast boss z Dungeon Packa jest mocny, choć mając na niego sposób można go pokonać w ciągu trzech rund. Raczej trzeba, bo nie wiem czy istnieje inny na to sposób.
[InSaNe]
19 09 2008, 10:06
A jak to jest z przejsciem gry - czy potem mozna zrobic wszystko, co sie ominelo, czy gra sie po prostu konczy?
New Game + jak w CC i CT. Fabułą od początku z lvlem 50 bodajże
CYTAT([InSaNe] @ 19 09 2008, 11:06)

A jak to jest z przejsciem gry - czy potem mozna zrobic wszystko, co sie ominelo, czy gra sie po prostu konczy?
Gra się kończy, ale przed ostateczną walką możesz wykonać wszystkie zadania poboczne, pokonać sub-bossów itp.
Brolly PL
28 09 2008, 17:00
Odblokował ktoś wszystkie sny? Ja mam problem z 13, moim ostatnim. Na lost-odyssey.net jest do niego taka podpowiedź:
- 13. Numara - On the Bridge, overlooking the sea in the back
Ktoś jest w stanie pomóc? Zwiedziłem całe miasto i nic

z góry dzięki
GhettoKingSas
28 09 2008, 18:16
stan przy prawej kolumnie na moscie, poleca ptaki i bedzie wstawka

ja mam pytanie jedno do grajacych masterow

jaka zdolnosc lub przedmiot musze miec zeby widziec HP przeciwnika? widze tylko rodzaj i zywiol
Brolly PL
28 09 2008, 19:00
To były chyba Search Glasses, a umiejętność nazywała się raczej Search Analysis.
Skill: Ultimate Analysis u jednej z postaci załatwia sprawę
Gooralesko
4 10 2008, 21:58
Jest problem - dotarłem do Grand Staff i nie mogę ubić drugiego Bogimoraya. Jakieś taktyki specjalne czy ja jestem lama? Próbowałem kilka razy zmieniając za każdym razem taktykę ale nie pomogło. Sam nie wiem może nie mam czegoś założonego na siebie co mi pomoże szybciej zneutralizować paraliż albo coś w tym stylu.
EDIT: Dobra nieaktualne. Po napisaniu posta zasiadłem do gry i gnojka rozwaliłem bez problemu
Kurna w koncu zabralem sie na powaznie za gre i jest masakra. Dawno nie naparzalem w tak dobrego jRPG. jestem na 2 dvd.
Question, bo zauwazylem ze sny Kaima odblokowuja sie nie po kolei. Lepiej je czytac jak sie pojawia czy czekac az beda po kolei?
kazdy sen to osobna historia takze czytaj jak chcesz i kiedy chcesz ;]
Polacy moga sciagac dodatki do Lost odyssey z marketplac,czy jak kupie MS,sprobuje sciagnac dodatki to mi wyskoczy ze z tego kraju nie moge tego pociagnac?
artur_z
10 10 2008, 19:03
CYTAT(Velius @ 10 10 2008, 13:44)

Polacy moga sciagac dodatki do Lost odyssey z marketplac,czy jak kupie MS,sprobuje sciagnac dodatki to mi wyskoczy ze z tego kraju nie moge tego pociagnac?
O_O to ty masz konto na Polskę ? Sugeruję założyć osobne konto na UK, jak ściągniesz na konto UK, to będziesz mógł wykorzystać ściągnięte rzeczy na polskim koncie.
Mam na UK,ale mapek z Gears of War nie sciagniesz bo sprawdza IP,wiec pytam czy dodatki z LO da sie sciagnac czy jest babol
Nie ściąga bo gry klasyfikowane są na 18+ dlatego mapki z GoWa, Doom, UMK3, Duke Nukem 3d nie ściągniesz ale dodatki do Losta to żaden problem
Ok,dzieki za odpowiedz.
Kolejne pytanie,mam dziwny problem z dyskiem 3 LO w dashboardzie,mianowicie zamiast "Lost odyssey" mam azjatyckie znaczki i kreski,to samo opis gdy skonczylem disc 3,w achievementach jest napisany tymi znaczkami,to normalne,jakis bug?
artur_z
13 10 2008, 19:08
CYTAT(Velius @ 13 10 2008, 19:08)

Ok,dzieki za odpowiedz.
Kolejne pytanie,mam dziwny problem z dyskiem 3 LO w dashboardzie,mianowicie zamiast "Lost odyssey" mam azjatyckie znaczki i kreski,to samo opis gdy skonczylem disc 3,w achievementach jest napisany tymi znaczkami,to normalne,jakis bug?
Ja mam to samo, tylko że wszystko po japońsku (wszystkie achievementy i nazwa gry w menu). Czytałem gdzieś (nie wiem nawet, czy nie na tym forum) że pomaga odzyskanie swojego profilu przez sieć (nie wiem, czy precyzyjnie to ująłem

)
Fakt, pomaga. Ale zdobyte już osiagnięcia dalej będą po japońsku.
GhettoKingSas
14 10 2008, 16:55
LO niszczy

dzis wieczorem chyba skoncze wreszcie

mam pytanko dla wyjadaczy odnosnie walki ze
zlotym rycerzem w Uhra City - toltenem sie ultimate hit otrzymuje:)
nie moge odblokowac tej walki, chyba wszystkie royal seale zaliczylem po drodze , chociaz nie jestem pewien, podchodze do tego royal seala w zamku uhra i tolten cos tam gada (nie pamietam co, nie gralem pare dni) i dupa nie ma rycerza
ominalem jakas royal seal czy nie zrobilem jakiegos questa pobocznego ? Gra mna pozamiatala strasznie

szkoda ze framerate spada czesto
@GhettoKingSas. Napisz tutaj co Ci się tam wyświetla, ale chyba ominąłeś jakiś Royal Seal.
Jak wyjdziesz ze stacji Uhra Royal Castle (czy jakos tak - nie pamietam) to na koncu lokacji stoi ktos a'la mnich. Zagadaj do niego, a powie ci, ktorego Cresta ominales. Jesli masz wszystkie odkryte, to oczywiscie tez cie o tym poinformuje, ale w tym przypadku moglbys juz walczyc z rycerzem;]
GhettoKingSas
16 10 2008, 01:56
juz po problemie

jutro / dzis skoncze LO wreszcie chyba
CYTAT(artur_z @ 13 10 2008, 19:08)

CYTAT(Velius @ 13 10 2008, 19:08)

Ok,dzieki za odpowiedz.
Ja mam to samo, tylko że wszystko po japońsku (wszystkie achievementy i nazwa gry w menu). Czytałem gdzieś (nie wiem nawet, czy nie na tym forum) że pomaga odzyskanie swojego profilu przez sieć (nie wiem, czy precyzyjnie to ująłem

)
To jest normalka. Pomaga zmiana języka w dashboardzie na angielski - po zmianie każdy achiv którego zdobędziesz będzie już po angielsku, ale niestety - te co zdobyłeś do tej pory nadal będą w krzaczkach.
CYTAT
Question, bo zauwazylem ze sny Kaima odblokowuja sie nie po kolei. Lepiej je czytac jak sie pojawia czy czekac az beda po kolei?
Odblokowuje się je po kolei więc jeżeli między jakimiś snami masz znaki zapytania to któryś przeoczyłeś, bo na pewno jest dostępny

.
Powie mi ktos gdzie znajde wioske kelolonów i gdzie tam jest pieczec królewska(Royal seal )
No wiochę Kelolonów (raczej las) masz na zachód od Saman - masz takie jeziorko odciete od reszty zatoki górami - dajesz nura Nautilusem i podwodnym tunelem przedostajesz się do owego jeziorka. A Royal Seal tam jest bardzo prosty do znalezienia więc nawet nie trzeba tłumaczyć gdzie jest.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.