Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Karty pamieci
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy > Sony PSP
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
Mithos
Jakiej wielkosci macie ? Ja mam 256 mega i brakuje mi miejsca. Niebawem kupuje chyba 1Gb...

i tam bla, bla, bla... pozwole sobie edytowac posta tongue.gif - Coati

Zanim zapytasz drogi userze o oryginalnosc danej karty... przeczytaj tego posta do końca. ok? OK.

CYTAT
1. Wszystkie oryginalne SONY Memory Sticks posiadają takie numery:
* PRO series: 1GB (MSX-1GS), 2GB (MSX-2GS).
* PRO Duo Hi-Speed series: 1GB (MSX-M1GN), 2GB (MSX-M2GN), 4GB (MSX-M4GN).
* PRO Duo series (previous): 1GB (MSX-M1GST), 2GB (MSX-M2GS), 4GB (MSX-M4GS).
* PRO Duo series (current): 2GB (MSX-M2GS/X), 4GB (MSX-M4GS/X), 8GB (MSX-M8GS/X).
2. Karty z takimi oznaczeniami to są podróbki Sony
* PRO Duo: 2GB (MSX-M2GST/X), 4GB (MSX-M4GST/X), 8GB (MSX-M8GST/X).

teraz juz wiesz jakich oznaczen kart Sony unikać, ale teraz pewnie zapytasz: Co z kartami Sandiska??

a więc, karty sandiska w wiekszosci to oryginaly czyt. bardzo trudno kupic podrobke, a podrobki ce(pipi)a sie tak jak w przypadku kart sony... bardzo niską ceną [nie mowiac o jakosci i szybkosci]. Czyli bardzo niska/konkurencyjna cena karty = podrobka.
Dodam jeszcze, ze podrabiane karty sandisk to wersje 'niebieskie'. wersje u2 i gaming nie sa podrabiane.

Jestesmy na etapie w ktorym wiesz juz mniejwiecej, ktore karty sa oryginalne, a ktore nie. teraz odpowiedzi na inne czesto pojawiajace sie pytania.

1) Czym rózni sie sandisk "zwykly", gaming i ultra2??
-zwykly i gaming... niczym poza kolorem. Ultra2 rozni sie od 2 pozostalych wieksza szybkoscia zapisu na karte [w teorii odczytu tez, ale przyrost jest znikomy]

2) Co kupic? sony czy sandisk?
-ja preferuje sandisk'i, są nieco szybsze niz sony; cena rowniez konkurencyjna

3) ile gb kupic?
-jak najwiecej, na ile cie stac... miejsca nigdy za wiele. karty 4gb oryginalne kosztuja juz okolo 120zl

4) psp gubi dane, gry nie chca dzialac, kupilem karte na allegro... co robic?
-karta na 80% NIE JEST ORYGINALNA i jeszcze nikt na to nic nie poradzil. dla pewnosci sprawdz jeszcze czy karta, pomimo widniejacego na niej napisu magic gate... posiada go. jak to zrobic? przykladowo w menu psp.

5) na moja karte nie da sie przekopiowac plikow wiekszych niz 2gb? o co kaman?
-zrob formata z zmiana systemu plikow na ntfs.

narazie tyle... kiedys, w przyszlosci wstawie brakujace przecinki, przepuszcze posta przez worda i wywale wszelkie orty. no. wiec prosze sie nie czepiac i nie proponowac instalacji FF. dziekuje za uwage
shady
Ja mam zamiar kupić 256, ale wacham sie jeszcze o 512
Mithos
QUOTE(shady @ 19 05 2005, 23:32)
Ja mam zamiar kupić 256, ale wacham sie jeszcze o 512
*

Jak bys chcial kupic uzywana 256 to ja bede sprzedawal, bo zmieniam na wieksza. Oryg Sony Pro Duo. Cena do uzgodnienia.
bebbop
Radzilbym kupic MINIMUM 512 MB. 256 to stanowczo za malo, jesli chce sie ogladac filmy i sluchac mp3.
shady
Mitos, odezwij sie na gg za ile tą karte smile.gif
tygrysex
Ja wlasnie dzis z poczty odebralem 1GB biggrin.gif
zaraz po pracy bede sie bawil biggrin.gif
shady
Do czego służą adpatery do kart ??
Paczek
shady ja bym ci radzil dolozec troche kasy ( nie wiem 40 zl biggrin.gif ) i kupic 512 ja mam 512 i mi sie nie wszystko miesci za niedlugo trzeba bedzie kupic 1 GB takie jest moje skromne zdanie i zgadzam sie z bebbop'em
tygrysex
QUOTE(shady @ 20 05 2005, 22:15)
Do czego służą adpatery do kart ??
*

Specjalnie dla Ciebie biggrin.gif
juz jasniej sie nieda wink.gif

Furbik
Heeh ja mam tylko 32mb i nie nazekam biggrin.gif:D:D jednak juz zbieram na 512... bo tylko mb wolne mam tongue.gif
ZyklonB
sweet jesus 400zl za 1 gb :| co za swiat.....
shady
Ja już we wtorek będe miał karte 256mb, zaraz jeszcze sprawdze czy jakies tanie 512 są smile.gif
helciio
czy karta memory stick pro --- to jest karta do psp
shady
Nie, jedynie Memory stick pro duo
66sickfreak
w jakich cenach sa 256mb i 512mb ?? na poczatek poczatkujacemu PSP-owiczowi chyba styknie 512 jak myslicie??
shady
256mb - około 170zł
512mb - około 270zł
oczywiście cenyu na allegro, ja mam 256mb, i mi spokojnie wystarcza
Paczek
Zainwestuj w 512 mb bedziesz mogl filmy wrzucac nie wystarczy Ci 256 mb !! Takie jest moje zdanie
shady
Ja tylko powiem że na PSP filmów niema sensu oglądac confused.gif
Furbik
QUOTE(shady @ 17 06 2005, 21:23)
Ja tylko powiem że na PSP filmów niema sensu oglądac confused.gif
*

Popieram, uwazam iz na PSP powinno sie grac a nie ogladac te same filmt ktore mozemy obejzec w domu. To tak jakby Sony nie wierzylo w optymalna sprzedaz prosuktu i juz daja jakies po(pipi)y zeby licznik hajsu wzrosl... takie cos to tylko hamburgery moga lykanac (Sorry za Offtop)
66sickfreak
wlasnie kupuje PSP poto by w nia grac no i ewentualnie muzy posluchac ale to tez sporadycznie chyba jednak kupie to 512mb ... kiedy te gry stanieje w morde:)
Paczek
Ja ogladam filmy na PSP czasami lubie sobie cos puscic szczegolnie w podrozyi wtedy wlasnie sie przydaje 512 Mb a do muzy to i tak nie wystarcza 256 !!
Emiel
Hmm ja mam 512, ale myślę, że może w (nie)dalekiej przyszłości zakupię sobie coś większego warunkiem jest stanienie troszkę przynajmniej. Co do 512 no to starcza mi na savy troszkę muzy i jakiś odcinek serialu +jakieś komiksy czy inne magazyny. Do tego celu 512 sprawdza się dobrze, jak będzie loader i będzie się dało odpalać ze Sticka to może zakupię pomjemniejszy.
66sickfreak
Ja tez zakupie chyba 512 bo i tak narazie to sie z nia z domu niebede ruszał a muze i filmy moge se na kompie słuchac:] jak nabiore odwagi zeby z nia gdzies wychodzic to moze sie postaram na 1Gb
shady
E tam, przesadzacie, 256mb jest wystarczające wink.gif
Paczek
Ja mialem iPoda 10 GB wiec dla mnie karta 512 jest nie zaduza, kazdemu wystarcza inna wartosc, mi save z gier duza zajmuja do tego gazetki na PSP i jeszcze muyka, oj przydala by sie karta 5 GB lub przynajmniej 2 GB biggrin.gif ostatnio koncert Eminema sobie wrzucilem z Barcelony a ci co maja 256 nie moga biggrin.gif im wiecej tym lepiej moim zdaniem a roznica w cenie nie jest za duza !! na allegro spadly ceny i roznica jest kolo 40 zl chyba ( San Disck )
Sarge
Dżizas, jak mówicie że 256MB to za mało, to co z ludźmi mającymi 32MB laugh.gif ? Ile tak mniej więcej zajmują obecnie gry na karcie pamięci?
bartiz
Ja mam 32MB i mie styka ;] Save np. z Wipeouta zajmuje niecałe 500kb.
tygrysex
Sprawa jest prosta, zalezy kto do czego uzywa PSP - wiec niewiem poco ta wymiana zdan?

wyglada to mniejwiecej tak:
-tylko grasz i potrzebujesz na save(ewentualnie jakies inne (pipi)ki): 32-128mb
-grasz, mp3 jakies filmiki: 256-512mb (chyba ze ktos ma jobla i lubi miec pare gb muzyki w kieszeni)
-grasz, mp3, filmiki i masz zajefajna nadzieje ze wkoncu rusza ISO z kart pamieci: 1-2gb

takie to proste biggrin.gif
Sarge
Heh, to dobrze, w takim razie mi w zupełności wystarczyłoby te 32MB (tak, coraz bardziej napalam się na PSP smile.gif )...

Tylko mam jeszcze pytanie do osób bardziej zaznajomionych z tematem. Na Allegro można znaleźć wiele rodzajów kart pamięci... Dlatego mam pytanie, które pasowałyby do PSP? Tylko te firmowane marką Sony? No i są jeszcze widzę różne nazwy... tutaj Memory Stick, tam Memory Stick Pro, jeszcze gdzies Memory Stick Pro Duo...

Ktoś tam w którymś temacie pisał, że tylko Pro Duo, ale na Allegro karty mające pamięci 32MB to tylko Memory Stick Pro, bez człona "Duo" w nazwie... Kto więc się zna na rzeczy, niech wyjaśni wszystko pokrótce, jak sprawa wygląda smile.gif .
tygrysex
tutaj masz 32 megowe:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=54239112
a ja poszukasz to znajdziesz taniej, to pierwsza aukcja ktora zucila mi sie w oczy

i tak pasuja tylo DUO, zwykle MemoryStyczki sa poprostu wieksze rozmiarowo, wiec poprostu ich nie wepchniesz do slotu biggrin.gif
a PRO to oznaczenie nowszego typu (czyt. szybciejszych) kart, zazwyczaj przez PRO jest oznaczona kazda karta powyzej 128mb czy jakos tak tongue.gif
ale najwazniejsze jest to, ze musi byc DUO
magelan84
\

Cześć a jak jest z filmami czy odpalają sie z napisami czy bez?
dmlakers
QUOTE(magelan84 @ 20 07 2005, 12:45)
\

Cześć a jak jest z filmami czy odpalają sie z napisami czy bez?
*

Plikow *txt to chyba nie czyta wiec trzeba napisy wrzucac do pliku avi a potem konwertowac na mp4.

A co do kart pamieci to mam na razie 256Mb i 512MB i niestety te karty sa troche za male sad.gif . W Midnight Club 3, NBA Street czy Fife niestety na nich sobie nie pogram i az boje sie nowych gier (GT4 Mobile czy PES5). Wiec juz zbieram kase na karte pamieci 2GB i czekam kiedy taka wyjdzie na rynek.
magelan84
Plikow *txt to chyba nie czyta wiec trzeba napisy wrzucac do pliku avi a potem konwertowac na mp4.

oki przepraszam za wyjscie pozatemat ale .. jak wrzucac tekst do plikow Avi (moze znasz jakas stronke itp. gdzie jest cos o tym?)
Co do kart 2 gigabajtowyh juz takie są a nawet 4 giga Z tym ze kosztyuja odpowiednie 1000zł i 4000zł .......... wiec trzeba bedzie opczekaj ...zanim stanieja....
lordpix
dołączam do ostatniego pytania. też chce oglądać filmy z napisami, ale jak je skleic z filmem?
dmlakers
QUOTE(lordpix @ 5 09 2005, 23:27)
dołączam do ostatniego pytania. też chce oglądać filmy z napisami, ale jak je skleic z filmem?
*

Poszukaj na necie - tam jest pełno takich programów biggrin.gif

Sandisc przecenił swoja karte DUO PRO 1GB na ... 62 $ czyli niecale 200 PLN excl.gif . Ale to na zachodzie bo w Polsce nadal bedzie w cenie ok 400 PLN mad.gif
Loto
to jaki problem kupic na zachodzie?
dmlakers
QUOTE(Zabuza @ 8 09 2005, 18:30)
to jaki problem kupic na zachodzie?
*

Oczywiscie ze to zaden problem pojechac do Niemiec czy Francji i tam kupic 1GB Duo Pro za 62 $. Dla mnie wiekszym problemem jest to ze niby Polska jest juz w UE a ceny nadal ma jak w krajach 3 świata mad.gif . To jestesmy w UE czy nie?? Czemu przecena tych kart pamieci (czy innych rzeczy RTV albo komputerowych) jest na zachodzie a nie w Polsce ??
Loto
tak to jest jak sie na chama wpychamy do unii.
PePeP
Hmm a jak to jest z grami i kartami ?? Są już sposoby na odpalanie "kopii zapasowych" z Memory Stick'a ??
Verb
Dwa pytanie:

1. Orietuje sie ktos czy wymienione wyżej Midnight Club 3, NBA Street i Fifa to na dzien dzisajszy jedyne które wymagają karty 1GB? W ogole jest juz jakas gra która wymaga karty 2 gb? o_O

2. Wie ktos moze jak kształtują sie ceny memorek z Nieczech? Za ile ojros stoi 1GB?
SIKI
QUOTE(Verb @ 9 09 2005, 16:31)
Dwa pytanie:

1. Orietuje sie ktos czy wymienione wyżej Midnight Club 3, NBA Street i Fifa to na dzien dzisajszy jedyne które wymagają karty 1GB? W ogole jest juz jakas gra która wymaga karty 2 gb? o_O

2. Wie ktos moze jak kształtują sie ceny memorek z Nieczech? Za ile ojros stoi 1GB?
*

Colin na PSP zajmuje bodajże 1,5GB
Pozatym nie odpalisz z karty Midnight Club3, gdyż ona wymaga 1.52, a ten bios nie został złamany
Verb
Ja ogolnie czekam az sytuacja z Europejska 2.0 sie w 100% unormuje. Kwestia czasu. A ceny memorek leca z miesiaca na miesiac. Wtedy atakuje packa psp + memory 512/1gb. Colina przezyje, gorzej jakby pes5 albo inny hicior mial koniecznosc 2gb ;] Jak memorki poza pl sa rzeczywiscie takie tanie to z raichu nowka psp + memory stick 1 gb po zwrocie taxu bedzie wynosil gdzies 1100-1200 ;p
MichAelis
z tego co wiem wiekszosc gier da sie zmiescic na karte 512... Fifa tez chyba wchodzi ale to jest juz rip ripa. 512 to absolutne minimum.
Zalezy czy chcesz grac na ripach czy nie jak nie to sa gry ktore na 1 GB nie wejda. Chyba Fifa, MC3, Tiger Woods, CHYBA twisted metal.
Jednak najlepsze gry wchodza na 512.
WP, Luminki, Hot shots golf, Burnout:legends...(nie ripy)
co do softu 1.52
gralem w europejskie Medievil(org) ktore niby wymaga 1.52.. wystarczy jeden programik i wszystko smiga pieknie
basbot11
hi mam pytanie dotyczące karty pamieci MS pro duo 256mb od SONY. Karta ma 256mb a w menu PSP pokazuje mi że na karcie mam tylko 227mb wolnego miejsca, wie ktoś może dlaczego tak jest?? Karta jest nowa.
wrog
Normalka, karta jest w porządku. Nigdy nie masz do dyspozycji tyle miejsca ile niby ma karta.
jaro
dokladnie w przeliczeniu na bajty bedizesz mial 256 mega a tak poprostu jest dlatego ze jeden kilo to 1024 bajty czy jakos tak
basbot11
smile.gif aha to spox. dięki za odpowiedź, bo jnaczej dalej bym myślał że mam walniętom karte.
Verb
W temacie PC + PSP pojawil sie post:

Mam pytanie, chodzi o to, ze chce sobie kupic PSP + 1GB karte, tutaj w Irlandii kosztuje to okolo 400 euro razem (255 + 150)

Czyli ~600zł za 1gb memorysticka?O_O A ktos wczesniej pisal ze w PL sa drogie karty pamieci? Jak na allegro Memorysticka 1gb mozna za 330zł wyrwac. To o co w koncu chodzi? o_O
puszczyk
fakt. mile zaskzoczenie ze ceny u nas sa takie jak na zachodzie a czasem nawet taniej jest. niech sie ukaze downgrader do 1.50 z 1.52 i rybka biggrin.gif
themen
QUOTE(Verb @ 10 09 2005, 15:42)
W temacie PC + PSP pojawil sie post:

Mam pytanie, chodzi o to, ze chce sobie kupic PSP + 1GB karte, tutaj w Irlandii kosztuje to okolo 400 euro razem (255 + 150)

Czyli ~600zł za 1gb memorysticka?O_O A ktos wczesniej pisal ze w PL sa drogie karty pamieci? Jak na allegro Memorysticka 1gb mozna za 330zł wyrwac. To o co w koncu chodzi? o_O
*

yup zwiedzilem duza czesc sklepow gdzie psp sprzedaja w dublinie i 1gb wychodzi 150 euro. Taniej jezeli decydujesz sie na kupowanie w specjalnych ofertach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.