Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Encyklopedia RPG
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik RPG
Ashley Riot
Od 1 maja działa na sieci encyklopedia internetowa, której tematyka dotyczy głównie japońskich gier RPG.

Encyklopedia jest darmowa, oparta o moduł MediaWiki, edytowanie treści jest proste, możliwość edycji online z poziomu przeglądarki i możliwe online.

O ile każdy może ogladać treści encyklopedii, to sprawa edycji wymaga rejstracji i logowania. Nie jest to nic trudnego, ani nie trzeba podawać żadnych danych.

Nie chce teraz opisywać dokładnie wszystkich aspektów tworzenia i funkcjonowania encyklopedii, bo z tym można zaponać się na samej stronie.

Proszę tylko, aby po odwiedzeniu strony i/lub wypełnieniu ankiety, napisać jakieś uwagi, typu pierwsze wrażenie, co się podoba, a co należy zmienić i dlaczego. Wszystkie uwagi będą pomocne administratorom encyklopedii w jej dalszym funkcjonowaniu.

Uwaga: Jeśli chcesz coś edytować na encyklopedii, zapoznaj się z zasadami edycji oraz technikaliami obowiązującymi owy projekt.

Adres encyklopedii: http://wiesz.squarezone.pl
Trzcina
Powiem szczerze ze podoba mi sie ten pomysl. Moze troszke malo informacji jest, na temat pojedynczych hasel, ale to dopiero poczatek.

Powiem tak, moze sie to udac i wyjsc cos bardzo fajnego, ale tylko jesli sie w to wlozy troche pracy. Ale moze sie okazac zebedzie to spis jednozdaniowcow od ludzi ktorzy dana gre przeszli i tyle... Wolalbym jednak aby bylo tam wiecej, niz mniej informacji.
Ozi
Trzcina zwrócił moją uwage na ten projekt... faktycznie na razie jest w stadium "raczkującym" i widać, że potrzeba jeszcze wiele pracy w niego włożyć ale z zainteresowniem bedę sie temu przyglądał. Trzymam kciuki...
Ashley Riot
Oczywiscie, że potrzebuje wiele pracy, samo nic sie nie zrobi, dla przykladu polska Wikipedia miała 2 lata temu kilkaset haseł, a teraz prawie 70k i szóste miejsce na świecie. Nie chce nikogo namawiac, ale sam zajmuje osobiscie opisuje hasla zwiazane z VS, wiec moge obiecac, ze beda to informacje rzeczowe i praktycznie wyczerpujace. Nie moge obiecać takiego samego poziomu merytorycznego innych hasel, ale sama idea projektu to zapewnia.
Bo nasza encyklopedia moze być tworzona przez kazdego, wystarczy logowanie, wiec jesli widzisz blad mozesz poprawic, czegos brakuje możesz dodac, a wtedy jednozdaniowe hasla beda juz dwuzdaniowe, a potem całymi artykułam. Wystarcza chęci i trochę wiedzy.
Oprócz tego mogę zapewnić, ze administratorzy, w tym ja dbają o szczegóły związane z funkcjonowaniem i cała strona techniczna. Jeśli wiecej ludzie dowie się o tym projekcie to napewno bedzie rozwijal sie w dobrym kierunku.
Jeśli ktos ma jakies uwagi na temat ogolnych spraw, ktore mozna lub nalezy zmienic to moga pisac bezposrednio tu lub kontaktowac się ze mna. GG981280
TomajS
Pomysł bardzo ciekawy ale trzeba włożyc dużo pracy w niego.Kto wie może sam skrobne tam pare zdan jeśli okaże sie to przydatne.
Jakim
podpisuje się pod tym
Arkady
Dobry, ba bardzo dobry pomysł. Poczytałem już co nieco o Vagrant Story i jeżeli tak będą wyglądać wszystkie gry... smile.gif
Czekam na Front Mission i Disgaea biggrin.gif happy.gif
Ashley Riot
Wcale nie musisz czekać, jeśli przeszedłeś jakąś z tych gier to napisz podobne teksty. Jako wzor może posłuzyć wspomniany VS albo FF8, również szczególowo opisywany na encyklopedii. Co do założenia, ze o kazdej grze można pisac tak szczegołowe teksty to nie ma problemu, jest to mozliwe, ale sorry, jedna osoba tego nie zrobi, bo napewno nie ma takiej wiedzy, ani takich mozliwosci wiec nie czekaj tylko przyłącz sie do nas. Gwarantujemy prace w zespole i mile spedzone chwile smile.gif Czego chcieć wiecej, moze tylko czasu i pieniedzy wink.gif

A wracając do powazniejszych spraw to każdy może napisac tekst. Wiem, ze jestescie skromni, ale jak nie sprobujecie to nie dowiecie sie ile warta jest wasza wiedza...

a ewentualne bldy można zawsze poprawić
Trzcina
No masz racje Ashley, tylko ze niekotrzy (np ja confused.gif ) cierpia na chroniczny brak czasu, i to nie chodzi o kwestie samego pisania, tylko raczej o sprawdzenie tego czego sie nie pamieta (ja w gry z psx nie gralem od 3 lat? 4 lat?...) a to juz wymaga sporej jego ilosci...

Ale jesli tylko bede w stanie cos zrobic i w jakis sposob wspomoc to na pewno to zrobie.

W zamian za to, uczynie ten temat przyklejonym smile.gif
Ashley Riot
Wielkie dzięki Trzcina, to napewno spowoduje, że temat bedzie lepiej widoczny dla nieznających sprawy, ale wracając do znajomosci czy pamietania gire z PSX, to wcale nie trzeba opisywac akurat tych.

Jesli ktos pamieta gry z sprzed kilku lat niechaj te opisuje, ktos z kolei lubuje sie w starociach ze SNESa to tak samo, a inni zaczynaja dopiero przygode z RPG wiec może, grali tylko w nowości. Na encyklopedii nie ma zadnego ograniczenia, chyba tylko takie, ze dane hasło moze byc juz opisane wiec wtedy mozna je rozszerzyc. Zajmujemy sie wszytkimi RPG, nowymi i starymi, nawet nie ma ograniczenia ze sa to tylko gry stajni Square, ale wszystkie japońskie RPG, na rózne konsole.

Jak cos robic, to profesjonalnie smile.gif

PS. w sumie ten temat byłby bardziej znany, gdyby Star napisał o nim kilka słow w gazecie, ale chyba Kali zabrał mu strone na Kacik Bijatyk. Może za miesiac cos sie zminie, a i wiecej czasu bedzie, bo prawie wakacje i po sesji smile.gif
Kamuito
Wreszcie encyklopedia którą będe czytał z ciekawości , a nie z przymusu bo inaczej chwyce ndst smile.gif
Anamoli
Pomysł świetny, ale popracujcie trochę nad wykonaniem, albo zatrudnijcie dobrego korektora... niektóre błędy są straszliwie rażące... ninja.gif

http://wiesz.squarezone.pl/Midgar

Midgar lub Midgard jest tłumaczone jako środek ziemi.No cóż jak widać można doszukać sie tu ciekawostki a dokładnie chodzi o to że w mitologij można znalezć jeszcze nazwe powiązaną z nazwą miasta a chodzi tu o „Midgard Sorom”, czyli wielkiego węża oplatającego całą ziemie.A ci którzy grali w Final Fantasy VII wiedzą że w pobliżu Midgaru znajduję się taki przeciwnik, który niedość że jest wężem to na dodatek całkiem dużym.Czy to tylko zbieg okolicznosci??Niewydaje mi się.
Ashley Riot
Oczywiście błędy są rażące, ale jest to chyba jedyne takie hasło w encyklopedii, oczywiście nie powienien tego usprawiedliwiać, a poprawić. W sumie to aktywnie nad encyklopedią pracują tylko dwie osoby i mogę powiedzieć, że sam osobiście staram się korygować jakiekolwiek błędy... ale po co ja to pisze, jeśli ktoś to wie to nie trzeba tłumaczyć, a jak ktoś jest uparty to nawet prawda go nie przekona

Nie byłem autorem tego hasła, przynajmniej nie jego ostatniej wersji, co można zobaczyć w historii hasła, które przed zmianami z ostatnich dni było inne (bez błędów). Oczywiście można przywrócić poprzednią wersję bez błędów lub poprawić ponownie tą, ale co z tego jeśli ktoś chce coś zmienić to może, ale jak widać nie każdyh umie sad.gif

Szczerze ubolewam nad tym, że hasło w takiej formie znalazło się na encyklopedii, mimo codziennych starań i kontroli nie dostegłem tej zmiany. Inna sprawa, że to nie ja mam wszystko poprawiać...

Zrobiliśmyh encyklopedię.... dla wszystkich... dla każdego, możemy ją teraz wypełniać albo czekać, aż zrobią to inni, ale w ten sposób nie zrobimy dużo, a czas ucieknie...

Więc zamiast mówić
Pomysł świetny, ale popracujcie trochę nad wykonaniem, albo zatrudnijcie dobrego korektora... niektóre błędy są straszliwie rażące...

to samemu można zmienić taki stan i napisać, że zrobiło się coś dobrego.

Można, ale trzeba chcieć, a samo sie nie zrobi...
Kwiatek
Swietny pomysl z encyklopedią.
Mahou
pomysl dobry moze ten link ci sie przyda?

http://www.ffcompendium.com/h/chara-all.shtml
Ashley Riot
Znam ten link, ale dzięki. Strona jest dobra i daje pewne światło, jednak nasza encyklopedia skupia się na wszystkich jRPG, a nie tylko serii Final Fantasy. Po niecałych 3 miesiacach mamy ponad 600 haseł, a będzie jeszcze więcej.

Zapraszam do tworzenia...
Nimloth_1988
Dla mnie jest to pomysł bardzo dobry, wymaga jednak kilku usprawnień.
Venom 333
Według mnie to bardzo dobry pomysł, już nie będę się rozpisywał co bym zmienił, bo szkoda czasu.
evilcrusader
no ja jaknajbardzi bylbym chetny ale czas ..... ale moze na miech ..

napeno wtedy bede mogl zajac sie star ocean 3 crono chross i pewnie do tego czasu radiata strories
Ashley Riot
Fajnie, że są chętni do robienia czegoś dla innych...
Dark Serge
szczerze ? Tworzenie encyklopedii wyglądającej tak jak ta
IMHO nie ma sensu... do tego wystarczy dodac jedynie newsy i opisy do gier i mamy całkiem dobry porta;l dot. jRPG.... Najśmieszniejsze jest zwracanie się do osób które działają w takioch portalach o pomoc... Nie za bardzo mi to pasi... //Po jaką cholere zamieszczac na "wiesz" encyklopedyczne skróty tego co jest na stronach o tym traktujących ? Wtedy istenienie takich stron traci sens // - cyt. z wypowiedzi Ramzy (jeden z twórców JRPG.PL). Moim zdaniem jak juz coś robic to profesjonalnie, więc taka popierdółka KTÓRA JUZ ISTENIEJE, powinna EWOLUOWAĆ - Ashley - weźcie sobie znajdźcie kilku Newsmanów i wrzucice w system dodawanie newsów, dorzuccie tez opisy i jesteście! Albo wchłońcie Squarezonem tę waszą wiki-jrpg-pedię i będzie naprawdę COŚ.jeden "+" wszystko w jednym miejscu ale troche niedopracowane, . pomysł w zamyśle był dobry...
Ale sie teraz posypie Bluzgów biggrin.gif
Ashley Riot
Czemu od razu bluzgów, każda opinia, jest dobra i napewno w jakims stopniu motywująca czy uzasadniona. Jeśli się komuśten projekt podoba to moze tworzyć razem z nami wspólną encyklopedię, która NIE MA BYĆ kolejnym serwisem. Kiedy zaczynałem tworzyć encyklopdię miałem w zamyśle stworzenie encyklopedii, i tak traktuje to do tej pory... Nie chcę tworzyć serwisu, ani ja, ani pozostali, a to ze jest strona główna o danej grze to już swiadczy o ty m ze to ma być serwis... Przeróżnych j-Portali jest masa w całej sieci, wieć robienie jakiegokolwiek nowego nie ma żadnej racji bytu, Sorry ale szczerze, jakkolwiek nowy serwis powstanie to nie da mu to wielkich rzeszy fanów, siedze na tym gruncie od lat i wiem, rynek jest tak nasycony, ze nie tylko nie ma co robic kolejnych serwisów, a bo nawet istniejace maja problemy... Czy jet inaczej... Proszę bardzo piszcie po raz setny te same teksty o FF7, FF10 czy innych grach, opisy tabelki, itp. ale tego jest tak dużo, że to już nikomu nie jest potrzebne... przykre, ale tak jest... Czemu proszę innych, inne serwisy, ludzie, którzy mają więdzę, ale gdzie już się wkręcili, bo uważam, że kiedyś scean była inna, bardziej twórcza i przyjacielska... DZISAJ są serwisy, jedni drugim coś zarzucą, każdy naskakuje na siebie, zamiast współracować, tworzymy zastój.... a przecież można to zmienić, ale trzeba chce, Moge się z Toba nie zgadzać Shmatan, ktoś moze sie nei zgadzać ze mna, ale będę to robił, bo to kocham, i takie jednostkowe przeszkody mnie nie powstrzymają, bo i tak znajde chętnych... a Wy (niechętni) piszcie sobie te same teksty o niczym...

teraz dopiero posypią się bluzgi smile.gif
Ashley Riot
Encyklopedia upadła 1 listopada, ale nie wszyscy fani jRPG pogodzili się z tym faktem. Niektórzy chcą, aby encyklopedia dalej funkcjonowała. Przykładem jest osoba, która napisała artykuł na temat gry Live A Live.

Ponieważ wcześniejsze zasady działania projektu (nazwa, współpraca z IW, itp.) powodowały mniej lub bardziej jawne głosy sprzeciwu postawnowiliśmy to zmienić. Nie chodzi tu o jakąkolwiek winę, bo tej nie ponosi żadna ze stron. Aby teraz Encyklopedia jRPG mogła działać poprawnie chcemy wprowadzić kilka zasad:
  • Zmieniamy nazwe na Wielka Encyklopedię jRPG, ale wcale nie musi to być nazwa ostateczna (zależy od zainteresowanych). Chcemy, aby z encyklopedii korzystali wszyscy i tak samo, aby mogli się w niej udzielać. Jednocześnie SquareZone daje tylko przestrzeń dyskową, a Ashley Riot zajmuje się administracją i porządkiem. Nie chcemy, aby myślano, że sami podpisujemy się pod wspólnym dziełem.
  • Będziemy szukać różnych metod promocji, aby dotrzeć do jak największej liczby zainteresowanych.
  • Serwisy o tematyce jRPG mogą poinformować swoich członków, a także bywalców o tymprojekcie lub same przyłaczyc się do jego tworzenia. Ponownie zaznaczamy, że to projekt ponad podziałami, który ma na celu zjednoczyć polską scenę jRPG.
Ader
QUOTE(Anamoli @ 4 06 2005, 09:56) *

Pomysł świetny, ale popracujcie trochę nad wykonaniem, albo zatrudnijcie dobrego korektora... niektóre błędy są straszliwie rażące... ninja.gif

http://wiesz.squarezone.pl/Midgar

Midgar lub Midgard jest tłumaczone jako środek ziemi.No cóż jak widać można doszukać sie tu ciekawostki a dokładnie chodzi o to że w mitologij można znalezć jeszcze nazwe powiązaną z nazwą miasta a chodzi tu o „Midgard Sorom”, czyli wielkiego węża oplatającego całą ziemie.A ci którzy grali w Final Fantasy VII wiedzą że w pobliżu Midgaru znajduję się taki przeciwnik, który niedość że jest wężem to na dodatek całkiem dużym.Czy to tylko zbieg okolicznosci??Niewydaje mi się.

Literówki to nie jedyne błedy-Midgar Sorom?A nie Zolom?Tak mi się wydaje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.