Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: The Elder Scrolls IV: Oblivion
Forum PSX Extreme > Platforma > Microsoft > Xbox 360
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30
Sokolov
jak trafisz do wiezienia, to musisz sie przespac. Obudzisz sie na zewnatrz smile.gif
Mihau_ALU
Dokładnie tak jak mówią poprzednicy. A co do wytrycha, to rozkminiłem mechanizm działania zapadek. Opadaja one w roznym tempie, raz szybciej (odbijajac sie od zamka), raz wolniej (zatrzymujac sie na chwile). Zaleznosc jest taka, ze !zawsze! po odbiciu sie zapadki od zamka w nastepnym ruchu owa zapadka zatrzymuje sie u gory pozwalajac na zablokowanie jej wink.gif
Jermex
Co do wytrychów, to na YouTubie swego czasu pokazano filmik dający 100% szansę na otwarcie zamka.
Ale i tak uważam, że najlepszym wyjściem jest zdobycie Skeleton Keya, który nigdy się nie niszczy, a jako, że jest quest-itemem to nie powinni go strażnicy zabrać (nie wiem, nie próbowałem). Można go zdobyć jako nagrodę za wykonanie zadania dla Nocturnal (północny-wschód od Leyawiin, wymagany level-10)
Sokolov
Otwieranie zamków jest banalne wręcz. Ja otwieram każdy zamek właściwie za pierwszy razem. Poprostu jak zapadka opada najwolniej trzeba wcisnąć przycisk. Do tego, zawsze jest taki charakterystyczny odgłos w tym momencie smile.gif
chmura
doszedlem do 30 strony i mam juz dosc neko.gif rozumiem ze wiele osob mialo mozliowsc jzu nie jeden raz przejsc tej gry, i do taki osob ma pytanie czy oplaca sie kupowac tego rpega, czy jest tak cukierkowy jak sie o nim pisze na poczatku watku czy raczej gdy zaglebimy sie w gre staje sie nudny ??
Fab3r
Gra jest zaje.bista, ale po jakichś 30h (jeśli grałeś tylko dla achievementów i nabijałeś GS questami głównymi i z gildii), czyli połowie gry, zaczyna się robić schematycznie - jaskinie, jaskinie, jaskinie. Bleh. Co innego jak grę przeżywasz, zwiedzasz różne miejsca, a achievy same przychodzą z czasem. Wtedy giera jest cudna.
yacolek
Jeśli lubisz RPG - musisz go mieć!
Jeśli chcesz spędzić _dużo_ czasu przy dobrej grze - kupuj! (ja gram od stycznia, ciągle coś nowego znajduję, THX Sokoov chytry_.gif)
Jeśli nie jestes acziwment whore (nie lecisz tylko na achievy) - to kupuj...
Dla samych achiewementów nie warto, gdyż w tę gierkę trzeba się trochę wczuć, a wtedy można grac i grać smile.gif

Gorąco polecam!
Sokolov
Ja mam ponad 100h na liczniku (+ kilka godzin z shivering isles) i musze powiedzieć, że gra ciągle mi sie nie nudzi biggrin.gif Świat jest ogromny i poza questami mozna poprostu sobie połazić po świecie. Ja dzisiaj np. bawiłem sie w zabujce w Imperial CIty tongue.gif Poprostu wkradalem się do mieszkan i zabijałem kolesi tongue.gif
Mihau_ALU
"chmura"
Dokładnie jak mówią poprzednicy.
Jeżeli podoba ci sie klimat magi i miecza, i potrafisz wczuc sie w klimat to mozesz kupowac Obliviona w ciemno, a nie bedziesz zawiedziony.
Lord Tidek
A wiecie ? Mi ten cały Oblivion nie przypasił, jakiś taki sztywny, no ale to moje odczucie(nie każda gra podoba się wszystkim tongue.gif) Moze jeszcze kiedyś spróbuje, ale nie w najbliższym czasie cool.gif
chmura
mam takie pytanie bo czytalem, ze wystepuja problemy z plynnascia gry i nie mowie tu o wersi pc a 2 sprawa jak mnie nurtuje to dopasowywanie otoczenia do twojego poziomu - czy to naprawde tak przeszkadza? Z tego co czytalem to wydaj sie jakoby stalo sie caly czas w miejscu, oczywiscie nie doslowni. Gra juz plynie do mnie wiec tak czy siak to sprawdze ale chcialym miec te obawy za soba.

A co do tego jak bede grac czy dla przyjemnosci czy dla achievementów to odpowiedz jest prosta. Lubie takie gry o ile sa dobre nie wiem czy ta gre mozna porownac z jak dla mnie grnialnym gothic 2 czy 3 (chodz przy mojm sprzecie w g3 duzo nie pogralem papa.gif ) no nie wazne, co do samych achievementów to troche ich nie rozumiem bo nowy jestem (konsola jeszcze tygodnia nie ma) czy owe punkty mozna gdzies poza marketem uplynnic, np koledze sprzedam tylko ciekawe jak by to mialo wygladac tak sie zastanawiam sweat.gif
Zeratul
gra sie przyjemnie... grafika plynnie chodzi... czasem musi sie cos doczytac, ale ogolnie jest wszystko ok. Achv zdobywasz dla swojej przyjemnosci... w oblivionie sa bardzo latwe...
chmura
w jednej misj mam problem i nie potrafie sobie z nim poradzic. Otoz mam misje od niewidzialnego orka misja sie zwie hunters cos tam (nie mam obecnie dostepu do konsoli wiec nie moge sprawdzic) wiec tak w misji musze poplynac na wysepke gdzie jest brama do zniszczonej baszty ktora sie otwiera przycisnieciem glazu, w srodku jest jakis rybak czy cus i mowi mi ze sie dalem wyrolowac ale nic wchodze do podziemi zabijam 2 hanterow wracam i widze tego niewidzialnego orka z ktorym po krotkiej gadce walcze, pada biore od niego klucz i musze wrocic do miasta. Ale jest powazna przeszkoda ktora staje mi na drodze powrotnej mianowicie brama wejsciowa ktora jest zamknieta a ktora mozna otworzyc z zewnatrz przyciskajac pewien kamienny przycisk i w tym jest problem w srodku nie ma takiego kamienia a takze nie ma innej drogi wyjscia, dlatego nie wiem czy to jest bug czy cos innego ale szukalem jakiejs mozliwej dzwigni czy czegos do otwarcia tych przekletych krat i nic nie moge niestety znalesc czy ktos moze mi pomoc sie wydostac ???

A ogolnie co do gry to niestety dosc czesto mi przerywa z czego nie jestem dumny confused.gif

Aha jeszcze jedno pytanie przy pierwszym odpaleniu gry pobrala mi sie jakas aktualizacjia i teraz mam 1125 GB do zbobycia, czyzby to oznaczalo ze jakis dodatek sie sciagnal czy raczej w tej grze jest to normalne ?
koso
Nie 1125, tylko 1250, nie GB, tylko GS i nie dodatek, tylko aktualizacja. W grach na Xboxa 360 najzupelniej normalna rzecz.

PS. Mnie też czasami gry przerywają. Loadingami wink.gif
Gooralesko
CYTAT(koso @ 11 06 2007, 19:29) *
Nie 1125, tylko 1250, nie GB, tylko GS i nie dodatek, tylko aktualizacja. W grach na Xboxa 360 najzupelniej normalna rzecz.

PS. Mnie też czasami gry przerywają. Loadingami wink.gif

1250 dlatego ze mozna zdobyc te dodatkowe 250 z dodatku ktory jest do sciagniecia z Marketplace za "marne" 2400 M$ Points sad.gif
chmura
ja te 250 gs dostalem za darmo, zadnych punktow za to nie placilem, a co do przerywania to mi sie to zdarza nie tylko jak loadinguje sie nowy teren
Sim
CYTAT(chmura @ 13 06 2007, 17:55) *
ja te 250 gs dostalem za darmo, zadnych punktow za to nie placilem, a co do przerywania to mi sie to zdarza nie tylko jak loadinguje sie nowy teren

dry.gif nie dostales ich tylko po updacie doliczylo ci do calosci GS jaka mozna wycisnac z obliviona a zeby to uczynic to trzeba pobrac platny dodatek przeciez ci ludzie pisza czytaj
Sasori
Mam zapytkę.

Nie mogę awansować w hand to hand, umiejętność ta jako jedyna ma obok zarządzającego nią atrybutu wyświetloną malą ikonkę (nie widzę dokładnie, co to ma być) a obok niej trójkę. Umiejętność ani drgnie, kiedy walczę pięściami.

Przyglądałem się walce trenujących obok areny, chyba też u kogoś trenowałem. Od czasu treningu zdobyłem ze dwa levele.

W instrukcji nic nie ma o tej ikonce. Ktoś wie o co chodzi?
Sokolov
Ta iknoka to są takie małe pięści, ale również nie wiem co one oznaczają. Jest ktoś wśród nas oświecony? smile.gif
Sasori
Tez masz przy tym jakąś cyfrę? Myślałem, że to może liczba leveli, które muszę przeskoczyć, by znów móc inwestować w tę umiejętność, ale to nie to. Awansowałem dobrych parę leveli, a ta trójka nadal tam sterczy.

Na forum gamefaqs tez nie potrafili mi pomóc (w zasadzie po dwóch postach dyskusja zeszła na to, że HtH jest do bani i dlaczego niby ją tenować, skoro można latać z ebony longsword - anyway, whatever).
Sokolov
Mam tą cyfrę. Ja mam i tak już 100 skilla, ale cyfra nadal jest, nie wiem, może to jakaś wartość siły?
Mastah27
Zapowiedziano wydanie Oblivion GOTY (Game of the Year):

http://e3.gamespot.com/story.html?sid=6173...tories;title;14

-gra trafi na półki w Ameryce Północnej we wrześniu
-zawartość to podstawka + The Shivering Isles + The Knights of the Nine
-cena 60$ dry.gif
Owiec
Dobra dzisiaj sie wymienilem z kuplem na Obliviona ,jak zwykle zrobilem sobie lucznika, ale po 2h grania stwierdzam ,ze nie da sie graclucznikiem - jak nie wali sie z ukrycia z dmg x3, to ciosy sa taaaaakie slabe ,ze sie po.rac idzie ,a ze nosze lekka zbroje ,to umieram wyjatkowo szybko i tu pytanie: gral ktos lucznikiem i wychodzilo mu to? Czy to jakas mega pro postac czy cos :-?
ash77
raczej nikt nie gra łucznikiem bo
- obrażenia z łuków są słabe
- bardzo mało magicznych łuków a jak już są to mają słabe charakterystyki
- trudno sie walczy

jak chcesz sie meczyć grając w obliviona to weź łucznika - ja nie polecam
Owiec
No juz zdazylem to zauwazyc i zrobilem sobie normalnego ludzia warriora, tyle ze ze swoja klasa ,bo mi hand 2 hand niezbyt potrzebne i wzialem akrobatyke tongue.gif I takie ogolne pytanie - skad braliscie kase? Bo po updacie ,nie ma glitcha z tym typkiem ,co z niego byla nieskonczona kasa.
Keymaker
Welcome to the Arena !!!

Arena jest ok jeżeli chodzi o zarobki, a do tego jakieś drobizny z questów, ale głównie zysk z loot'u smile.gif
Sokolov
Najważniejsze żeby wykonywac questy. Z nich jest najwięcej kasy smile.gif A to zabijesz jakiegoś ludna co ma świetną zborję/broń, a to dostaniesz godziwą zapłatę itd. Ja mam już prawie 200 tys. Nawet się nie obejrzysz, a będziesz miał majątek smile.gif
cycu16
Zna ktoś może jakis szybki sposób na zdobycie lvl ;] Bo nie moge rozpocząc questa z powodu tego ,że brakuje mi jednego punktu doświadeczenia a nie chce mi sie biegac po jaskiniach nie wiadomo jak długo, żeby ten lvl zdobyc biggrin.gif
Sasori
To zależy. Jakie masz główne umiejętności? Pompowanie ich zwiększa poziom, a trening każdej wygląda (oczywiście) inaczej.
cycu16
Walka długim mieczem ,czy jakoś tak ;] Dopiero dość krótko gram w Obka i noob jestem jezeli chodzi o zdobywanie lvl itp ;|
Owiec
Nie chodzi o to ,chodzi o Athletics, Acrobatic, H.Armor, Blade itd ,co masz tego w cholere i leci ten czerwony pasek ,przynajmniej tyle juz sie nauczylem xD A ja mam takie pytanko, jak juz rozwale na arenie tego Grey Prince ,to moge dalej tam walczyc i kase zbierac czy to juz koniec tam?
Sokolov
Możesz walczyć dalej, oczywiscie dostajac za to $$ smile.gif
Owiec
Dzieki, a naszlo mnie nastepne - czy rzeczy kiedkolwiek sie respawnuja? Bo jak zrobilem burdel w chacie Bladesow kilka dni temu(w grze) tak dalej tam jest to samo ,a nowe miecze sie nie pojawily confused.gif
Sasori
Gdzieś czytałem, że syf po dungeonach respawnuje się co kilka growych dni, ale jak to się będzie prezentować na chacie Blade'ów to nie wiem :]

Co do areny, to raz na tydzień będziesz mógł tam zawinąć i nastukać trzem lordowskim (bessęsu) minotaurom, balanga warta jakieś 1,5k w złocie. Na marginesie, przed pokrojeniem Grey Prince'a warto zrobić dla niego kłesta, chłopię podłoży się w walce finałowej - ułatwiając ci zadanie i zapewniając bezkarne morderstwo do statystyk (przydatne, by zaciągnąć się do Dark Brotherhood, czyli absolutnie najciekawszej gildii w grze).

A teraz Tubiś - masz zestaw siedmiu głównych umiejętności. Aby levelować, musisz je nabijać - czyli po prostu używać. Będzie od tego rosnął ogólny pasek postępu. A same treningi to już temat rzeka, poszukaj sobie w necie (dla przykładu: trenowanie skradania się to łażenie w ścianę w trybie skradania przy śpiących pacjentach, trenowanie przyzywania i siekania to sprowadzanie zombiaka i walenie go mieczem itede).

edyta: Owiec, spróbuj przeczyścić Kasię (Cache) - może to pomoże?
Wallerot
Może mi ktoś powiedzieć co to jest za przedmiot "Glow Dust" i gdzie go znaleźć??
Sasori
O ile mnie mózg nie myli, to jest to jeden ze składników alchemicznych, a znajdujemy go przy "zwłokach" will-o-whisp (czyli takie małe, świecące, latające coś):

Jeżeli chodzi ci o kłest dla Azury, to mnie udało się znaleźć te cosie nocą, na północ od ołtarza. Możesz też spróbować sklepów alchemicznych.
Blim
Potrzebuje jakiś tipsów od bardziej doswiadczonych graczy smile.gif. Oblivion jest moim pierwszym RPG i pierwszym zetknieciem z seria. Jednak nieco mnie odpycha bo gine jak scierwo. Doszedlem do miejsca (dla tych co nie grali - SPOILER) gdzie przekroczylem pierwsze wrota Oblivion i doszedlem do wiezy gdzie na dole zabilem pare malych skaczacych i strzelajacych ogniem diabelkow. Jednak ledwo zyje, nie mam juz mikstur uzdrawiajacych,a na gorze jest wielki skur... ktory rozwala mnie dwoma strzalami. Co robic? mellow.gif
Owiec
Inne questy ,zeby nabic troche lv i zdobyc ciekawszy rzeczy smile.gif Sam tak zrobilem.
deb
Sprobuj zmienic poziom trudnosci na latwiejszy to na pewno pomorze happy.gif
Artix
CYTAT(Blim @ 12 08 2007, 10:38) *
Potrzebuje jakiś tipsów od bardziej doswiadczonych graczy smile.gif. Oblivion jest moim pierwszym RPG i pierwszym zetknieciem z seria. Jednak nieco mnie odpycha bo gine jak scierwo. Doszedlem do miejsca (dla tych co nie grali - SPOILER) gdzie przekroczylem pierwsze wrota Oblivion i doszedlem do wiezy gdzie na dole zabilem pare malych skaczacych i strzelajacych ogniem diabelkow. Jednak ledwo zyje, nie mam juz mikstur uzdrawiajacych,a na gorze jest wielki skur... ktory rozwala mnie dwoma strzalami. Co robic? mellow.gif

Próbujesz czekać (poprzez naciśnięcie "Select") po każdej walce? To automatycznie regeneruje życie i manę, ale nie można tego robić, gdy w pobliżu są przeciwnicy.
magelan84
Cześć mam problem gra mi sie zawiesza w momencie uzycia opcji save i load. Wcześniej wszystko było ok . Płytka ie jest jakaś porysowana. sad.gif

Włąśnie przypomniałem sobie jakies dwa dni temu , była ogólna aktualizacja dashu konsoli ( nie gry ) Może to ma coś z tym wspólnego ?
Jak zrobie czyszczenie cache to co mi to skasuje demka zostana?
Owiec
To pytanie lepiej zadaj w temacie z problemami ,tam zobaczy to wiecej ludzi. A jak masz mozliwosc to sprawdz na innej konsoli, moze Ci czytnik pada czy cos?
magelan84
Już ok , co się okazało przestawiłem jezyk w menu konsoli co by strangehold chodził , a p0otem nie przedstawilem stad problemy .
maciucha
Mam takie pytanie - czy w grze idzie sie przełączyć na widok z trzeciej osoby jak np. w Gothicu ?
Gooralesko
Oczywiscie ze mozna. Trzeba wcisnac jedną z gałek na padzie i mozesz zmieniac widok w ten sposob.
maciucha
A nie ma np. jakiegoś dyskomfortu grania w owym TPP ? Kłopotów z walczeniem itd. ?
Blim
CYTAT(maciej95r @ 15 08 2007, 12:13) *
A nie ma np. jakiegoś dyskomfortu grania w owym TPP ? Kłopotów z walczeniem itd. ?

Jest dyskomfort bo gra ewidentnie była zrobiona pod FPP i na TPP widać wszystkie cuda wianki. Ogólnie gra się beznadziejnie.
maciucha
To kurcze kijowo , bo niezbyt odpowiada mi granie w FPP confused.gif . W grze nie ma żadnych loadingów w czasie przemieszczania się po wyspie ?
Blim
CYTAT(maciej95r @ 15 08 2007, 16:05) *
To kurcze kijowo , bo niezbyt odpowiada mi granie w FPP confused.gif . W grze nie ma żadnych loadingów w czasie przemieszczania się po wyspie ?

Są i to często, zazwyczaj drzwi = loading, plus są takie sekundowe przeskoki na świeżym powietrzu (gra doładowuje teren w locie). Ale ogólnie jest w porządku pod tym względem.
Sokolov
Te loadingi w ogole nie przeszkadzają w grze. Trwaja one kilka sekund. Chyba że cos zamuli, wtedy troche trzeba poczekać smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.