Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: The Elder Scrolls IV: Oblivion
Forum PSX Extreme > Platforma > Microsoft > Xbox 360
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30
Owiec
Maciej z takim podejsciem ,to Ty nie szukaj RPG ,tylko jakiejs przygodowki...
maciucha
CYTAT(Owiec @ 15 08 2007, 22:16) *
Maciej z takim podejsciem ,to Ty nie szukaj RPG ,tylko jakiejs przygodowki...

Z jakim znowu podejściem dry.gif ? To , że lubie grać w TPP to nie znaczy , że nie moge grac w RPGi woot.gif
Sokolov
Prawde mówiąc, to przeciez RPG to w wiekszości gry TPP (przynajmniej na konsolach, nie wiem jak na PC) smile.gif
Maciej, ja tez nie byłem zwolennikiem RPG w FPP, ale jak sie okazuje, nie jes to wcale zle rozwiązanie smile.gif
rkBrain
CYTAT(ash77 @ 5 08 2007, 17:59) *
raczej nikt nie gra łucznikiem bo
- obrażenia z łuków są słabe
- bardzo mało magicznych łuków a jak już są to mają słabe charakterystyki
- trudno sie walczy

jak chcesz sie meczyć grając w obliviona to weź łucznika - ja nie polecam

Trudno grać łucznikem strzelając z samego łuku. To logiczne, że przy bliskich starciach trzeba wyjąć miecz. Trzeba więc dłużej grać żeby wytrenować dwie umiejętności.
Owiec
Tak ,tylko niedoasc ,ze musisz miec 2 bronie ,to 2 zbroje - to jest w cholere nie potrzebie marnowanego czasu. Jedyne co luk ma to ataki ze stealth, ale kiedy to sie przydaje? Zazwyczaj i tak Cie zobaczy cos pierwszego.
borygo911
Po co 2 zbroje? wystarczy jedna, a jak ktoś trenuje lekką to ma w ogóle luzik. poza tym 2 bronie wcale tyle w tym wypadku nie ważą, bo łuk jest bardzo lekki. i wcale nie jest tak, że to wrogowie zauważają cię pierwsi (pod warunkiem, że zachowujesz minimum ostrożności). Ja grałem łucznikiem, i bardzo miło to wspominam, ale miecz musisz nosić, choćby na wszelki wypadek.
Owiec
Tak tylko biegajac w lekkiej ,potem mzoesz miec ciezko jak podbiegna i Cie zaczna napie.rzac, ciezsza jednak jest do close.
borygo911
eee, na wyższych poziomach nie ma strasznej różnicy, a generalnie założenie jest takie, że zanim do ciebie podbiegną zredukujesz ich przewagę. No i mając lekką zbroję zawsze mozesz im uciec, ew. skoczyć w jakieś trudno dostępne miejsce.
luck1985
Ile zajmuje skonczenie gry bez zbednych wodotryskow ? Tzn bez zbierania dupereli i lazenia wszedzie ?! Pytam ,bo nie wiem czy sie teraz za to brac czy po wojsku huh.gif
Sokolov
Ukonczenie main questa to jakies 20h mysle, jak nie mniej. Zaliczenie wszystkich gildii to tez jakies 20h moze troche wiecej. Tylko ze jak przejdziesz tylko to co opisalem powyzej, to stracisz bardzo duzo zabawy...
Wallerot
Mam pytanko dotyczące questa o nazwie " Blood of the Divines" chodzi w nim oto żeby znaleźć zbroję Tibera Septima . W poradniku extreme jest napisane ,że trzeba najpierw zabić szkielety. 1 jest w ruinach Sancre Tor a kolejne w Sancre tor prison , Hall of Judgement i CAtacombs . Niestety nie wiem gdzie te miejsca się znajdują, jeśli ktoś by był tak miły i mi powiedział byłbym bardzo wdzięczny.
__bercik07
Czy da rade jedna postacia przejsc wszystkie gildie ? Jestem warriorem skonczylem juz fighters guild i zapisalem sie go magic guild i zastanawiam sie czy nie spotkaja mnie jakies zadania tylko dla magika z ktorymi moja postac sobie nie poradzi.
wielki pen
Można.
dnaost
Witam.
Mam problem w misji daedrycznej zleconej przez Clavicusa Vile. Każe przynieść miecz Umbry. Zabijam Umbrę i przynoszę miecz do bóstwa. I teraz niezależnie od tego czy mu oddam miecz czy nie gra w chwilę potem mi się zawiesza (próbowałem kilka razy) icon_chainsaw.gif . Czy ktoś słyszał lub czytał o takim przypadku?
Owiec
A sprobuj przedtem zrobic jakiegos innego questa czy cos, moze taka kolejnosc cos chrzani.
dnaost
CYTAT(Owiec @ 21 08 2007, 08:25) *
A sprobuj przedtem zrobic jakiegos innego questa czy cos, moze taka kolejnosc cos chrzani.

Właściwie to chodzę z tym mieczem ładnych kilkanaście godzin (zadaje dużo obrażeń). W tym czasie wykonałem już conajmniej kilkanaście questów.
Sasori
W tym miejscu jest bug, jeden zresztą ze słynniejszych w Oblivionie. Podłącz konsolę na chwilę do netu, zessaj update'a do gry i po problemie.

Jeśli z jakichś... ekhem... powodów nie możesz tego zrobić, sposobem na ten problem jest błyskawiczna podróż zaraz po oddaniu miecza. Po wgraniu kolejnego terenu ponownie podróż, i znowu, i znowu i kilka razy. Ponoć to pomaga.

Możesz też olać questa, bo nagroda za niego nie jest warta takiego zachodu (o ile dobrze pamiętam to nawet tego miecza nie jest warta).

edyta: Więcej o bugu tutaj, w języku Hamleta.
dnaost
Dzięki serdeczne Sasori. Miło otrzymać tak szybko kompetentną odpowiedź. biggrin.gif
Już się bałem, że gra mi się spierd*** .
Na sposób z podróżowaniem sam wpadłem, ale nie przyszło mi do głowy, żeby robić to kilka razy. Po jednokrotnej podróży gra też się zawiesza.
Ale skoro ściągnięcie update'a załatwia sprawę to tak zrobię.
Jeszcze raz serdecznie dziękuję. biggrin.gif

Blim
Doszedłem do miejsca w głównym quescie gdzie muszę pogadać z posagiem bogini (?) Azury czy jakoś tak. Wiem ze mogę to zrobić jedynie o świcie lub o zmierzchu, jednak gdy do niej zagadam wyskakuje mi okienko ze nie spełniam jej wymagań? Co dalej?
Wallerot
Dwie strony wcześniej masz napisane co zrobić (sam pisałem).
Blim
Skad wziasc 20 serc i 20 pyłów po wampirach? Zostalem zawieszony z Gildii Magów a zrobił mi się autosave... closedeyes.gif
Sokolov
Z tego co wiem, to musisz mieć tylko jedno z tch dwóch, albo 20 serc, albo 20 pyłów. Serca znajdziesz w zabitych dreamora'ch. Pył z zabitych wampirów. Ja miałem gorzej, musiałem znaleźć jakies kwiatki:P
Szabla8
Gdzie łatwo znaleść pick locki. Bo potrzebuje do 3 misji. I nigdzie nie moge znalesc.
Owiec
Szef gildii zlodzieji sprzedaje po 5 chyba.
Szabla8
Tylko że ja własnie chce się do niej dostać smile.gif
Owiec
confused.gif to musisz lazic i szukac po skrzynkach i beczkach w miastach
__bercik07
albo zalatwic sobie skeleton key wink.gif
Blim
CYTAT(Sokolov @ 28 08 2007, 19:28) *
Z tego co wiem, to musisz mieć tylko jedno z tch dwóch, albo 20 serc, albo 20 pyłów. Serca znajdziesz w zabitych dreamora'ch. Pył z zabitych wampirów. Ja miałem gorzej, musiałem znaleźć jakies kwiatki:P

No tak, ale wrota do Oblivionu już pozamykałem, więc nie wiem gdzie mam znaleźć te stwory. Tak samo nie wiem gdzie mam wyszukać 20 wampirów. Nie da się tego gdzieś kupić? huh.gif
Sasori
Spróbuj w sklepach alchemicznych. Jeżeli coś będzie, kup i zaczekaj kilka dni, potem znów kup itd.
Blim
CYTAT(Sasori @ 28 08 2007, 21:57) *
Spróbuj w sklepach alchemicznych. Jeżeli coś będzie, kup i zaczekaj kilka dni, potem znów kup itd.

Jak te sklepy się nazywają w grze bo szukałem i mi nie wyszło. mellow.gif
Sasori
Masz tutaj jeden przykład: mapa Market District z Imperial City. Sklep alchemika jest pod numerem 21. Obczaj szyld, pewnie wszystkie mają ten sam.

Nie jestem w 100% pewien czy/kiedy uda ci się to załatwić w ten sposób (odnawianie się itemów w sklepach trochę trwa, poza tym cholera wie, czy serca i proch są łatwo/w ogóle dostępne), ale w twojej obecnej sytuacji to chyba najlepszy sposób. Czytałem np o ziomku, który uzbierał tak ileś tam rogów minotaurów (potrzebne w analogicznej sytuacji wypieprzenia z gildii wojowników bodajże).

Poza tym chyba gdzieś był dungeon albo dwa z tymi dremorami czy jak im tam, ale gdzie i jak to już nie pomnę.

edyta: na tej mapce możesz jeszcze odwiedzić numer 8.
Blim
Dzięki za wszystkie wskazówki, dzisiaj skończyłem tą grę, było to moje pierwsze RPG i jeżeli to jest mistrz gatunku to więcej gry tego typu nie odpalę. O ile z początku było ciekawie i nawet sie wkręciłem, tak później wyszły wszystkie buraki tej gry, utarte schematy i po prostu zrobiło sie nudno. Ile razy można iść do jaskini by powybijać nieumarłych, znaleźć coś i odnieść to do mistrza gildii. Wtórność zadań zabijała w pewnym momencie... Ile razy można słyszeć ten sam głos u 100 rożnych postaci (nie ważne czy to król czy żebrak który blaga o jednego złotnika, wszyscy maja ten sam głos - LOL)? laugh.gif

Czy questy poboczne są ciekawe? Warto w to jeszcze grać?
Sasori
Blim, przyjacielu, uwierz - Oblivion jest takim RPG, jak Aegis Wing symulatorem lotu. Nie zrażąj się do gatunku i zaczekaj na Mass Effect - to będzie prawdziwy cRPG, w duchu Falloutów i KOTORów, gdzie gra daje ci możliwość odgrywania postaci (jej zachowanie, słowa, decyzje - wszystko zależy od ciebie) a każdy quest da się rozwiązać na conajmniej kilka sposobów. A do tego zarąbiaszcza walka na Unrealu3 hyh.gif

A questy poboczne z Obliviona sobie daruj, nic tam nie ma. No, chyba że czujesz nieodpartą chęć szukania np 6 butelek jakiegoś tam wina po ruinach albo uwielbiasz kupować komuś srebrne naczynia na prezent dla jego ukochanej.
Świrol
Geez ludzie, a gdzie znalzezc to, albo tamto, biorac sie za takie gry uczta sie jezykow, tam wszystko jest napisane. BTW jak znalezc ... zartowalem, juz mam smile.gif
Owiec
Ale o co teraz chodzilo o to ,zeby umiec jezyk zanim sie w to zacznie grac / uczy sie jezyka podczas grania czy ,ze questy sa jakies dziwne? A takie pytanie jak najszybciej nabic lv magii ,bedac knightem?
Blim
CYTAT(Świrol @ 1 09 2007, 18:27) *
Geez ludzie, a gdzie znalzezc to, albo tamto, biorac sie za takie gry uczta sie jezykow, tam wszystko jest napisane. BTW jak znalezc ... zartowalem, juz mam smile.gif

Tak sie składa że nie wszystko jest tam napisane. Po co więc są angielskie fora poświęcona Oblivionowi wielkie encyklopedie i setki stron? Oni nie znają swojego ojczystego języka? LOL laugh.gif
Świrol
CYTAT(Blim @ 1 09 2007, 18:34) *

Tak sie składa że nie wszystko jest tam napisane. Po co więc są angielskie fora poświęcona Oblivionowi wielkie encyklopedie i setki stron? Oni nie znają swojego ojczystego języka? LOL laugh.gif

Morrowind fakt bez faq-a wiele rzeczy bym nie odkryl, ale tutaj czulem sie jak krab w wodzie smile.gif ale faktycznie skonczylem na tysiaka, butelki z winem tez znalazlem i chyba o to chodzi, samemu sam wszystko poznalem, przemierzac krainy i odkrywac o to najwieksza frajda z tej gry. Zeby nie bylo, jak ktos woli przemierzac strony poradnika to jego sprawa, ja wole poczytac jakas ksiazke wink.gif Inny Swiat T. Williamsa polecam goraco.
ping
CYTAT(Blim @ 1 09 2007, 18:34) *

Dziwny tok rozumowania, wielkie encyklopedie i setki stron sa dla ludzi ktorzy chca miec wszystko podane na tacy, idac dalej Twoim mysleniem po co np. taki serwis jak Gamefaq's w ktorym sa opisy do przeroznych nawet bardzo plytkich gier w ktorych gracz prowadzony jest za raczke?
bez napinek
Ja osobiscie tytul zaliczylem bez zadawania pytan na ktore odpowiedzi znajdywalem bez problemu w grze. W niektorych wypadkach w ktorych mialy miejsca niedopowiedzenia wystarczylo ruszyc szarymi komorkami.
Blim
Tak szczególnie jak przez przypadek wykorzystałeś czar ze skrzyni który był Ci potrzebny do otworzenia jakiegoś przejścia i teraz musisz go szukać po całej krainie. Wtedy jest bardzo łatwo. Ja tam się cieszę że jest taka możliwość - poszperałem po necie i w 5 minut miałem odpowiedź - poczekaj 3 dni a czary znów pojawią się w skrzyni. Ciekawe czy tego tak łatwo się domyślić? W ogóle po co ta cała bezsensowna dyskusja? dry.gif
dnaost
Czy ktoś wie jak podnieś kratę w Forcie Rayles? Od wejścia przechodzimy krótki kręty korytarz w dół i dochodzimy do rozwidlenia. Obie drogi w prawo i w lewo blokują kraty. Tą z lewej otwiera prawdopodobnie dźwignia umiejscowiona za kratą i nie można się do niej dostać. Nie wiem natomiast gdzie otwiera się kratę z prawej. Szukałem jakiś przycisków lub dźwigni, ale nic nie znalazłem i nie mogę iść dalej. Może ktoś pamięta jak ją otworzyć? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Dziobak_
CYTAT(Blim @ 1 09 2007, 00:15) *
Dzięki za wszystkie wskazówki, dzisiaj skończyłem tą grę, było to moje pierwsze RPG i jeżeli to jest mistrz gatunku to więcej gry tego typu nie odpalę. O ile z początku było ciekawie i nawet sie wkręciłem, tak później wyszły wszystkie buraki tej gry, utarte schematy i po prostu zrobiło sie nudno. Ile razy można iść do jaskini by powybijać nieumarłych, znaleźć coś i odnieść to do mistrza gildii. Wtórność zadań zabijała w pewnym momencie... Ile razy można słyszeć ten sam głos u 100 rożnych postaci (nie ważne czy to król czy żebrak który blaga o jednego złotnika, wszyscy maja ten sam głos - LOL)? laugh.gif

Czy questy poboczne są ciekawe? Warto w to jeszcze grać?

Bear, jeśłi chodzi o Obka, to sprawa wygląda tak, ze po przejsciu głównego wątku jest jeszcze ciekawie wypełniając questy Gildii (czyli jakiś 25 godzin zabawy), a potem zaczynasz tą grą rzygać. Ja np. tak miałem, zmusilem sie, żeby np. dokończyć gildię złodziei
Owiec
Wiesz ,ze to bylo pisane prawie miesiac temu?
ArkejD
Mam problem. Gdy próbuję zapisać grę przez start-save to mi zapisuje, ale konsola się zawiesza kompletnie. Autosave działa, tylko jak ja próbuje sam zapisać...co jest ?
deb
Mialem cos podobnego, rowniez jak chcialem zrobic load to mi sie wieszalo a wina za to jest to ze zmieniles zapewne jezyk w konsoli
Keymaker
Wie ktoś, czy po zakupie Oblivion'a Game of the Year Edition będę mógł korzystać z savów stworzonych na podstawce ?
ArkejD
CYTAT(deb @ 30 09 2007, 11:45) *
Mialem cos podobnego, rowniez jak chcialem zrobic load to mi sie wieszalo a wina za to jest to ze zmieniles zapewne jezyk w konsoli

no faktycznie, nim odpaliłem obliviona mialem polski, potem jakos zmienilem na ang i chyba wtedy sie zje.bało. Sprawdzę cyz po ponownej zmianie będzie działać...obym nie musiał zaczynać od nowa (chociaz i tak daleko nie jestem biggrin.gif )
dzięki za info.
Owiec
Co do GOTY to raczej watpie, bo odrazu bedzie z dodatkiem Shivering Isles, chociaz moge sie mylic.
SiuSiu
GOTY jest na 2 płytach - najpierw sam oblivion, później dodatki - powinno zadziałać
dnaost
CYTAT(Keymaker @ 30 09 2007, 10:58) *
Wie ktoś, czy po zakupie Oblivion'a Game of the Year Edition będę mógł korzystać z savów stworzonych na podstawce ?

Bez żadnego problemu. Sprawdzone osobiście.
Mastah27
Nowy dodatek do Obliviona już w poniedziałek, za darmo:

http://www.onlinecenter.pl/index.php?optio...89&Itemid=1

Oby tylko dało się go ściągnąć confused.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.