MaxVarEmreis
4 03 2006, 17:30
QUOTE(mario87 @ 4 03 2006, 17:17)

W USA
The Elder Scrolls® IV: Oblivion™ has gone to gold master and will be available in stores in North America and Europe during the week of March 20.
BTW. czy oblivion na pc ma już w polsce dystrybutora?
Tak Cenega wydaje nawet edycje kolekcjonerską za 160 (ja chyba biore) I u nas ma być 24
właśnie sam się zastanawiam czy brać wersje kolekcjonerską angielską czy czekaćna polskie wydanie, ale nie wiem jak Cenega zechce przetłumaczyć obliviona i jaka jest jakosć ich tłumaczeń, zawsze było by lepiej mieć polską wersje, ale jak ma być niezbyt wysokich lotów i trzeba będzie czekać to wole wersje angielską, a nóż widelec później będzie dostępna łatka językowa
co do daty premiery to została ona potwierdzona dopiero 2 dni temu więc możliwe że sklepy nie zaktualizowały jej jeszcze

data 24 marca jest z tąd że w jakimś wywiadzie była mowa że do 24 gra ma być już dostępna
ale nie warto się o to spierać

ps. play.pl ma chyba 15 marca ;p
QUOTE(mario87 @ 4 03 2006, 19:05)

właśnie sam się zastanawiam czy brać wersje kolekcjonerską angielską czy czekaćna polskie wydanie, ale nie wiem jak Cenega zechce przetłumaczyć obliviona i jaka jest jakosć ich tłumaczeń, zawsze było by lepiej mieć polską wersje, ale jak ma być niezbyt wysokich lotów i trzeba będzie czekać to wole wersje angielską, a nóż widelec później będzie dostępna łatka językowa
Gdyby to tlumaczyl CD Projekt to bym na twoim miejscu poczekal ale od tlumaczenia Cenegi wolalbym wersje angielska ;]
Ja juz mam zamowiona wersje kolekcjonerska na X360 teraz pozostalo juz tylko czekac
Tylko i ylacznie wersja ang... wersje polskie zawsze (prawie...) to pomylki.
Gothic jest perfekcyjnie spolszczony
MaxVarEmreis
4 03 2006, 22:15
Klika skanów z OXM. Na koncu można zauwazyc ocene...9,5.
Skan 1Skan 2Skan 3Skan 4Ta gra wyglada ślicznie...
QUOTE(Trzcina @ 4 03 2006, 21:12)

Tylko i ylacznie wersja ang... wersje polskie zawsze (prawie...) to pomylki.
mam polskiego morrowinda, kinówka od cd projekt i nie narzekałem

na same tłumaczenie, chociaż fakt, konieczne było ściąganie pluginów "dialogi" bo podczas tłumaczenia wcieło niektóre 'hyperlinki' jesli tak mogę to nazwać, bez nich raczej nie dało się grac
ale już wymieniony gothic był świetny, tylko mało osób robiło voice acting
-GLD-Uzny
4 03 2006, 23:25
QUOTE(MaxVarEmreis @ 4 03 2006, 22:15)

Klika skanów z OXM. Na koncu można zauwazyc ocene...9,5.
Skan 1Skan 2Skan 3Skan 4Ta gra wyglada ślicznie...
Wlasnie dla TEJ gry kupuje 360! Nie moge sie juz doczekac

CUUUUDO...
QUOTE(-GLD-Uzny @ 5 03 2006, 01:25)

Wlasnie dla TEJ gry kupuje 360! Nie moge sie juz doczekac

CUUUUDO...
U mnie jest to samo, czekam na tą gre i biore X360
Piechol_Jr
5 03 2006, 11:39
Tylko żeby cena tym razem była w miare "normalna" ... A nie 300zł tak jak za CoD2 ang. Ale właśnie dla takiej gry mój Xbox360 (zakupiony od Juchego, thx bro

), bedzie sie grzał i grzał... Biedna moja średnia ocen w gimnazjum....
gdzie kupujecie gry ? gdzie najlpeiej kupic obliviona ghost recon 3 itp ?
www.dvdcrave.com - maja chyba najtaniej
polecam tez www.game.net badz www.sendit.com
a tutaj przydatny link dla osob ktore nie wiedza czy kupic obliviona na 360tke czy na PieCa
http://xbox360.ign.com/articles/693/693513p1.html
sentinel
5 03 2006, 21:57
w czym? - pytam - w czym 360-tka ustępuje dzisiejszemu, przeciętnemu pecetowi? a w czym ustępuje pecetowi spełniającemu minimalne wymagania powyższej gry? Hmm, a może to gracz konsolowy “ustępuje” w czymś posiadaczowi takiego peceta? nie? to dlaczego po raz kolejny wersja konsolowa okazuje się być tą uproszczoną/okrojoną w stosunku do wersji pc? nerwi mnie to strasznie, tym bardziej, że nie chodzi o kwestie rozległości terenów, loadingi, jakość tekstur, rozdzielczości, sterowanie czy jakiekolwiek inne "sprzętowe" kwestie. nie, posiadacze 360-tek nie będą mogli na przykład swobodnie tworzyć własnych postaci. ot, bo tak. edycja jakaś tam owszem, będzie - ale w przeciwieństwie do wersji pecetowej (niemal płynne modelowanie poszczególnych części ciała) będzie można wybierać spośród kilku przygotowanych wersji głowy/twarzy, etc. dlaczego? skoro wprost nieopisane możliwości edycji wyglądu postaci oferują tytuły odchodzącej generacji (zerknijcie na edytory w najnowszym tiger woods czy fight night 3 - szok!), to dlaczego są one nam odbierane w grze na sprzęt najnowszej generacji? i to w grze, w której kreacja/wygląd postaci jest jednym z najistotniejszych i najbardziej rajcujących elementów? ech... ;-/
MaxVarEmreis
5 03 2006, 22:07
QUOTE(sentinel @ 5 03 2006, 21:57)

w czym? - pytam - w czym 360-tka ustępuje dzisiejszemu, przeciętnemu pecetowi? a w czym ustępuje pecetowi spełniającemu minimalne wymagania powyższej gry? Hmm, a może to gracz konsolowy “ustępuje” w czymś posiadaczowi takiego peceta? nie? to dlaczego po raz kolejny wersja konsolowa okazuje się być tą uproszczoną/okrojoną w stosunku do wersji pc? nerwi mnie to strasznie, tym bardziej, że nie chodzi o kwestie rozległości terenów, loadingi, jakość tekstur, rozdzielczości, sterowanie czy jakiekolwiek inne "sprzętowe" kwestie. nie, posiadacze 360-tek nie będą mogli na przykład swobodnie tworzyć własnych postaci. ot, bo tak. edycja jakaś tam owszem, będzie - ale w przeciwieństwie do wersji pecetowej (niemal płynne modelowanie poszczególnych części ciała) będzie można wybierać spośród kilku przygotowanych wersji głowy/twarzy, etc. dlaczego? skoro wprost nieopisane możliwości edycji wyglądu postaci oferują tytuły odchodzącej generacji (zerknijcie na edytory w najnowszym tiger woods czy fight night 3 - szok!), to dlaczego są one nam odbierane w grze na sprzęt najnowszej generacji? i to w grze, w której kreacja/wygląd postaci jest jednym z najistotniejszych i najbardziej rajcujących elementów? ech... ;-/
Kur** co za buce... to info oficjalne?? Skad takie hiobowe wieści?? Porozrywał bym takich, jakbym dostał w swoje rece....
sentinel
5 03 2006, 22:18
ryo zapodał wyżej linka. :->
różnic może nie ma aż tak wiele, niektóre są wręcz na korzyść 360-tki, ale po prostu nie mogę przeboleć okrojnego edytora postaci... :-/
ok teraz sie zdenerwowalem! jeszcze niech kuzwa zamiast konia dadza nam osla to bedzie git.
mozna bylo sie spodziewac takiego ruchu ze strony bethesdy. morowind przeciez tez nie posiadal tej opcji na xboxie. nie mozna bylo dodac w zaden sposob zadny skinow/budynkow etc.
QUOTE(sentinel @ 5 03 2006, 22:18)

nie mogę przeboleć okrojnego edytora postaci... :-/
Senti, a gdzie na IGN wyczytałeś, że edytor postaci będzie okrojony? Tych dwóch screenów, które tam zamieścili nie można nijak ze sobą porównywać, ponieważ pokazują one zupełnie inne opcje. Zamiast narzekać na zapas, lepiej przeczytaj opis wersji na X360, który zamieścił serwis
Game Daily. Wg niego w samej tylko twarzy można dowolnie manipulować wyglądem oczu, brwi, policzków, czoła, nosa, szczęki i ust. Oczywiście jeśli nie masz czasu lub ochoty dłubać w edytorze, gra może wygenerować postać o cechach losowych i problem z głowy.
jest jedna rzecz w morku ktora mnie wkurzała tzn jak wchodzłem komuś do domu to ze strony mieszkańca nie było żadnej reakcji. Dziwne bo gdyby ktos mi wpakował sie na chate i np zaczął czytac moje książki to bym go zaraz ścignął. ktoś wie czy coś z tym zrobią w Oblivionie
Solidny (pan)
6 03 2006, 22:40
QUOTE(serek @ 6 03 2006, 00:53)

jest jedna rzecz w morku ktora mnie wkurzała tzn jak wchodzłem komuś do domu to ze strony mieszkańca nie było żadnej reakcji. Dziwne bo gdyby ktos mi wpakował sie na chate i np zaczął czytac moje książki to bym go zaraz ścignął. ktoś wie czy coś z tym zrobią w Oblivionie

Z tego co widziałem na gameplayu, to możesz spokojnie obserwować tryb życia domownika

. Nie przeszkadza mu też to, że siedzisz w jegodomu gdy idzie spać :>.
po przeczytaniu prawie wszystkiego na temat obliviona na tej stronie
http://www.elderscrolls.phx.pl/oblivion/ob...stem_walki.html oraz tego artykułu
http://www.oblivion.pl/index.php?id=artyku...7&menu=oblivion zmienilem stosunek do tej gry to bedzie RPG wszechczasow , czekam na nia jak na zadą inną jaka ta gra bedzie super !:D! nie no nie moge prawdziwy rywal gothica 3 !!!!:D
-GLD-Uzny
7 03 2006, 19:18
To zes sie obudzil

Albo w Morrowinda nie grales

mapa obliviona:
http://www.oblivionsource.com/content/down...uploads/Map.jpg - cos mi tu nie gra i tak... ale co tam

jakby co to na stronie ktora zapodal raulos tez sa skrawki mapy.
dla porownania morrowind:
http://www.gamebanshee.com/morrowind/maplo...enfellthumb.jpgPiekny screen
OMG jaki screen

jak sie na ta gre napialilem bedzie miala wszytko co powinnien miec prawdziwy RPG nowa era RPg-ow nadchodzi

,grałem bylem nawet daleko w legionie ale szczerze moiwac nudny byl jak dla mnie morrowind ale oblivion to bedzie cudo !!!!!!!!!!:D nie moge sie doczekac
QUOTE(-GLD-Uzny @ 7 03 2006, 19:18)

mapa obliviona:
http://www.oblivionsource.com/content/down...uploads/Map.jpg - cos mi tu nie gra i tak... ale co tam

jakby co to na stronie ktora zapodal raulos tez sa skrawki mapy.
dla porownania morrowind:
http://www.gamebanshee.com/morrowind/maplo...enfellthumb.jpgno dobra, jeszcze raz ;p
zapewne chodzi ci o wielkosć tych terenów
ta twoja mapka to mapa całego Tamariel, jednego z 4 kontynentów w całym Noir(czy jak się tam nazywa świat w TES), Tamariel jest też królestwem, cały ten kontynent jest podzielony na 8 prowincjii, w morrowindzie graliśmy w częsci prowincji Morrowind, a dokładnie na wyspie Vvardenfall, Murnhold(stolica morrowind, dostępna dzięki dodatkowi Tribunal) i mniejszej wysepce na pólnocnym zachodzi(dodatek Bloodmoon)
akcja oblivionu dziać będzie się w Cyrodill, centralnej prowincji Tamariel, siedziba cesarza, w jednym z filmików mówiono że oblivion ma mieć 16mil^2 terenu a morrowind miał 8-9mill^2
zastanawia mnie tylko jak ie granice będzie miał świat w oblivionie, w morku była to woda, a teraz? góry czy niewidzialne ściany? może coś na wzór gothica 1, po otwarciu wrót oblivionu cyrodill zostało toczone jakimś polem siłowym?
-GLD-Uzny
8 03 2006, 20:10
No to jeszcze raz wielkie dzieki mario
I pytanie, czy beda sie zmieniac pory roku (snieg, upaly itp.) czy pory beda rozne tylko na okreslonych terenach?
MaxVarEmreis
8 03 2006, 20:18
QUOTE(-GLD-Uzny @ 8 03 2006, 20:10)

No to jeszcze raz wielkie dzieki mario
I pytanie, czy beda sie zmieniac pory roku (snieg, upaly itp.) czy pory beda rozne tylko na okreslonych terenach?
Z tego co wiem, to nie bedzie por roku. Wszystko uzaleznione od regionu.
Piechol_Jr
8 03 2006, 21:23
CZyli jak to bedzie w koncu z tymi klasami? bedzie na poczatku do wybory dajmy na to Mag, Wojownik, Złodziej i koniec? czy bedziemy dobrzy w tym co bedziemy w grze robic? np. otwierac zamki?
na początku pewnie będzie można wybrać jakąś gotową już klase albo stworzyć własną, jako 'klasa' postaci mam na myśli odpowiednio dobrane punkty umiejętności, a w grze będzie conajmniej kilkanaście umiejętności i czym częściej będziemy używać danej umiejętności tym lepsi będziemy w danej umiejętności, mam nadzieje że dosć jasno to opisałem ;p
gdzie zamierzacie kupic obliviona ?

jak powiedzial Ryo najlpeiej chyba na www.dvdcrave.com
Na Allegro jak zejdzie do ludzkiej ceny.
MaxVarEmreis
8 03 2006, 22:14
Tak dla zachety

.
Klik. Zeby te screeny nie okazay sie wrednym retuszem to bedzie bajecznie pieknie
QUOTE(MaxVarEmreis @ 9 03 2006, 00:14)

Tak dla zachety

.
Klik. Zeby te screeny nie okazay sie wrednym retuszem to bedzie bajecznie pieknie

Potym co zobaczylem wczoraj w DOA4 jestem pewien ze to prawda. Bo co tu moze byc nie prawdą...juz teraz mamy taką grafe...wczoraj liczylem liscie na planszy ; )) to samo z FN3.... dajcie juz tego Obliviona
sentinel
9 03 2006, 00:54
QUOTE(MaxVarEmreis @ 8 03 2006, 22:14)

Tak dla zachety :D.
Klik. Zeby te screeny nie okazay sie wrednym retuszem to bedzie bajecznie pieknie :twisted:
akurat *te* screeny, to pochodzą z pc - oblivion na 360-tkę wygląda nieco inaczej (przyjrzyjcie się konstrukcji terenów leśnych na obu platformach).
MaxVarEmreis
9 03 2006, 17:13
QUOTE(sentinel @ 9 03 2006, 00:54)

QUOTE(MaxVarEmreis @ 8 03 2006, 22:14)

Tak dla zachety

.

akurat *te* screeny, to pochodzą z pc - oblivion na 360-tkę wygląda nieco inaczej (przyjrzyjcie się konstrukcji terenów leśnych na obu platformach).
Tutaj własciwie jedyny teren lesny z X360. Dodatkowo ten screen jest stary. Ja tam nie widze jakiejś rożnicy. Moze opisz dokłądniej o co Ci chodzi.
sentinel
9 03 2006, 17:54
eee, no nie żartuj, że nie widzisz rónicy pomiędzy tym:

a tym:

ja wcale nie twierdzę, że xboxowa wersja prezentuje się gorzej, ale różnice (szczególnie w przypadku tej lokacji) są widoczne gołym okiem - przynajmniej na dotychczas prezentowanych materiałach.
btw: widział ktoś ten ponad gigabajtowy filmik prezentujący gameplay? huh, robi... Oo`
pokazane sa dwa odrebne miejsca w grze nie wierze ze nie bedzie takiej paproci itd jak na screenie w pc poprostu 2 inne lasy ,lokacje , tak jak by ktos pokazal PGR na xa na ktorym jest skayline i na pc gdzie jest Enzo i powiedzial widisz na pc jest Enzo , a propo filmiku jest super
sentinel
9 03 2006, 18:06
geee, przecież nie chodzi o różnice w lokacjach, tylko w ilości, jakości i szczegółowości obiektów składających się na leśne scenerie. na 360-tce mamy teksturę trawy i troszkę krzaczków - na pc wygląda to zgoła odmiennie (inną sprawą jest ile pecetów pociągnie to na takich detalach).
mam nadzieje ze bedzie tak ja na tym screenie z pc albo lepiej bo jak mialo by byc inaczej to kiszka przeciez x360 ma power
MaxVarEmreis
9 03 2006, 19:23
QUOTE(sentinel @ 9 03 2006, 18:06)

geee, przecież nie chodzi o różnice w lokacjach, tylko w ilości, jakości i szczegółowości obiektów składających się na leśne scenerie. na 360-tce mamy teksturę trawy i troszkę krzaczków - na pc wygląda to zgoła odmiennie (inną sprawą jest ile pecetów pociągnie to na takich detalach).
Może i masz racje, ale ja bym sie przychyla jednak do zdania Raulosa. To inne lasy i inna poszycie lasu. To nie ta sama lokacja, wiec trudno to porównać. Pozatym, przecierz we wszelkiego rodzaju preview redaktorzy by o tym pisali. A grali na PC wyposazonych w grafiki za 2500zł i nie pamietam aby stwierdzili ze powiedzmy poszycie lasy czy co tam chcemy wygladało lepiej na PC. No coz trzeba poczekać. Napewno po premierze pojawia sie zdjecia porównawcze dokłądnie tych samych lokacji. Wtedy bedziemy wiedziec jednoznacznie.
Nie widziałem tego filmiku. Szkoda mi teraz psuć sobie ta chwile kiedy sam odpale ta gre

. Ale skoro Ty mówisz ze jest dobrze...to musi byc dobrze
mario87
11 03 2006, 03:22
wyszedł już soundtrack Obliviona: "Oblivion Special Edition Soundtrack"
OST jest dostępny przez
Direct Song za 9,99$, nie dużo jak na 26(całość trwa 58min 41s) niezłych utworów, szkoda tylko że wszystkie są w 128kbps
tutaj okładka jakś dostajemy:

jest też dostępny ost Morrowinda za 5,99$
co do różnic pomiędzy wersją na Xboxa360 a wersją PC to niestety tylko xbox360 będzie obsługiwał na raz AA i HDR, na PC będzie do woboru(nawet na kartach ATI) HDR i brak AA, lub AA + bloom
świetna poprostu świetna
Piechol_Jr
11 03 2006, 11:21
QUOTE(mario87 @ 11 03 2006, 03:22)

co do różnic pomiędzy wersją na Xboxa360 a wersją PC to niestety tylko xbox360 będzie obsługiwał na raz AA i HDR, na PC będzie do woboru(nawet na kartach ATI) HDR i brak AA, lub AA + bloom
Czyli plus na kożyść Xboxa? Hmmm.... Bajecznie

Już wiem po co kupiłem tą konsole
Piechol_Jr
11 03 2006, 12:15
A tak poza tym, to gdzie kupujecie Obliviona? przez DVDcrave czy czekacie aż pojawi sie w Polsce za pewnie 300zl?
Czekam aż pojawi się w polsce za 170zł.
Pawcio4
11 03 2006, 15:26
No ja też poczekam aż stanieje, na początku będzie gorączka i wysokie ceny a po kilku tygodniach wszystko ochłonie i będzie można kupić Obliviona za "normlaną" cene.
MaxVarEmreis
11 03 2006, 15:40
QUOTE(Pawcio4 @ 11 03 2006, 15:26)

No ja też poczekam aż stanieje, na początku będzie gorączka i wysokie ceny a po kilku tygodniach wszystko ochłonie i będzie można kupić Obliviona za "normlaną" cene.
Ja na DVDCrave mam wersje kolekcjonerska za 200 zł....
odrazu mozna kupic za normalna cene www.dvdcrave.com (MaxVarEmreis mogłbyś sie odezwac do mnie na gg 8672568)
Pawcio4
11 03 2006, 16:27
No fakt aż tak dużo to nie jest, ale ja i tak narazie kończe moje PDZ

Wiec nie mam sie co spieszyć
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.