Trzcina
19 03 2006, 18:21
... Jaki koles. Przeciez to nie jego cytowalem O_o
Doskonale rozumiem wypowiedz sentiego i wcale mu sie nie dziwie.

PS. Wracamy do tematu.
ememiks
19 03 2006, 19:36
Oki visa juz w tym tygodniu domnie dotrze i bede mogl zakupic sobie z
http://dvdcrave.com/ -Oblivion-
Ktos kupowal juz z stamtad jak ile idzie wysylka? i mam pytanie jaka firma jest to w polsce dostarczane?
Ryo-San
19 03 2006, 19:54
QUOTE(ememiks @ 19 03 2006, 19:36)

Ktos kupowal juz z stamtad jak ile idzie wysylka? i mam pytanie jaka firma jest to w polsce dostarczane?
wspominalem juz wczesniej ze nie dyskutujemy tutaj o kupowaniu za granicą? czy tak trudno to zrozumiec??
tutaj jest odpowiedni temat
http://www.psxextreme.info/index.php?showtopic=26441&st=0a skoro i tak juz napisalem posta to odpowiem na twoje 3 pytania:
1. tak na dvdcrave w gry zaopatruje sie duza czesc tego forum
2. 7-10 dni
3.poczta polska i przesylka jest dostarczana jako zwykly list czyli gra wyladuje w skrzynce na listy
ememiks
19 03 2006, 19:57
QUOTE(Ryo-San @ 19 03 2006, 19:54)

QUOTE(ememiks @ 19 03 2006, 19:36)

wspominalem juz wczesniej ze nie dyskutujemy tutaj o kupowaniu za granicą? czy tak trudno to zrozumiec??
tutaj jest odpowiedni temat
http://www.psxextreme.info/index.php?showtopic=26441&st=0a skoro i tak juz napisalem posta to odpowiem na twoje 3 pytania:
1. tak na dvdcrave w gry zaopatruje sie duza czesc tego forum
2. 7-10 dni
3.poczta polska i przesylka jest dostarczana jako zwykly list czyli gra wyladuje w skrzynce na listy
Ok dzieki i sorrki myslalem ze nie ma o tym zmianki na forum.
sentinel
19 03 2006, 20:21
wybaczcie - chciałem się nie odzywać, żeby was nie drażnić i nie robić niepotrzebnego smaka, ale... jak zobaczyłem te dopracowane, klimatyczne lokacje, te tekstury, zabawę światłem, fizykę (!), modele postaci, ich mimikę... jak usłyszałem głos stewarta... to jeszcze byłem twardy, wytrzymałem - dłonie mi wprawdzie drżały, ale się nie dałem. przynajmniej do chwili wyjścia z lochów na otwartą przestrzeń, bo na ten widok nikt - podkreślam: nikt - nie może być przygotowany. to aż boli... :-)
ps: gram w hd (720p), ilość widocznych detali powala (oczy bolą), ale framerate jakiś taki... erpegowy - niby wszystko jest płynniutkie, ale czuć, że nie jest to stałe 60 fps'ów (wiem, za dużo wymagam ;-)).
prosze prosze napisz wiecej konkretniej prosze

:* z kad masz gre
Lokacje na screnach są przeogromne ale wyglądają na puste (jeśli chdzi o NPC). Może się myle?
MaxVarEmreis
19 03 2006, 20:56
QUOTE(sentinel @ 19 03 2006, 20:21)

ps: gram w hd 720p, ilość widocznych detali powala (oczy bolą), ale framerate jakiś taki... erpegowy - niby wszystko jest płynniutkie, ale czuć, że nie jest to stałe 60 fps'ów (wiem, za dużo wymagam ;-)).
Bo gra chyba nie chodzi w 60 klatkach, tylko w 30.
Senti czyli middle-gen daje rade ??
Sinister
19 03 2006, 21:01
Ehh, za HDTV i X'a360 z Oblivionem w tej chwili oddał bym prawie wszystko

. Senti, daj więcej szczegółów nt. samego gameplay'u (tworzenie postaci, zwiedzanie, walka itp.).
details details
Ale czy to przezyjemy, jak widzialem ten las po wyjsciu z wiezienia to myslalem ze padne, tak oddanej atmosfery lasu jeszcze nie bylo

Senti zarzuc jakimis szczegolami bo widze ze jestes
santi gra ty wyszedles z wiezenia

? jestem do tylu pisac ludzie pisac
ememiks
19 03 2006, 21:28
Bez paniki to jeszcze pare dni dlugich pare dni

Oczekiwanie umili mi GRAW mam nadzieje
santi skoro napisales ze masz gre to napisz cos konkretnego please
sentinel
19 03 2006, 22:01
jasne - konkrety, detale - człowiek każdą wolną chwilę stara się z grą spędzić a ci gonią do monitora. ;-)
czy lokacje są puste... imo trudno, by ciemne lochy czy zalesione odludzia pełne były mieszkańców - ci skupiają się raczej w miastach (mniejszych i większych) i tu raczej trudno o małej ilości postaci mówić. w lasach za to często napotkać można różnego rodzaju zwierzynę (którą zresztą potraktować można jako posiłek, po uprzednim jej upolowaniu; podobnie owoce, grzyby i inne zjadliwe roślinki).
o samym gameplay'u nie mam się co rozpisywać, bo póki co więcej łażę z pyskiem przyklejonym do każdej tekstury (hłe, hłe) niż zagłębiam się w storyline, ale po samym początku widać, że główny wątek jest naprawdę ciekawy i intrygujący (tzn. na takowy się zapowiada). przez edytor postaci przeleciałem "po łebkach", nie zagłębiając się w meandry tworzenia i korzystając z gotowych wzorców (gram ludziem) - chciałem jak najszybciej zobaczyć grę w akcji, później i tak zacznę od nowa, na spokojnie. walczy mi się póki co nieco dziwnie, ale ja nie przyzwyczajony jestem do machania mieczem w widoku fpp (widok tpp też jest, ale animacja postaci jakaś taka mało przekonująca, zresztą oblivion ewidentnie pod fpp jest stworzony). sporo krwi, jak na erpega.
gra faktycznie chodzi w 30 klatkach, ale w moim subiektywnym odczuciu jakiś ten framerate mało stabilny, choć szarpnięć animacji nie zauważyłem. a może za długo dziś przed ekranem po prostu siedzę... choć podobne wrażenie miałem podczas gry w condemned (w ogóle perspektywa fpp, poruszanie się postaci, feeling podczas eksploracji itp. mocno mi się z tym tytułem kojarzą - ofkoz na myśli mam mechanikę gry).
co tu jeszcze napisać, żeby wam się tak czas nie dłużył... o - jeeeezu, jaki ja zachód słońca przed chwilą widziałem... e, nie, to chyba zadziała inaczej... dobra, idę już. x)
Gdzie tak szybko Obliviona upolowałeś?
W jakis sposób Oblivion wspiera LIVE?
Pawcio4
19 03 2006, 22:12
Dobra powiedział co wiedział (narazie)

. Dajmy chłopakowi się nacieszyć Oblivionem

Juz sobie wyobrazam jak wyjdzie gierka to posty będą z częstotliwościa 1post-tydzien

Dla zgłodniałych TWO DAYS TO GO:
http://www.openxbox360.com/download.php?F=...+IV%3A+Oblivion
MaxVarEmreis
19 03 2006, 22:23
QUOTE(wrog @ 19 03 2006, 22:04)

Gdzie tak szybko Obliviona upolowałeś?
Przywileje redaktora (chyba)

.
No to juz wiem czego sie spodziewać odnośnie framerat'u ( to porównanie do Condemned dużo mi dało

).
Widziałeś wode może?? Jak wyglada?? Bo na pierwszych screnach strasznie plastikowa mi sie wydawała, ale ostatnie screeny z woda sa juz zupełnei inne. Duzo lepsze.
Pytanie odnośnie walki. Czy jest podobnie jak w Condemned?? Tzn. czy jak walniesz gosciowi przez łeb, to zatoczy sie albo cos w tym stylko. Poprostu czy odczuwa siłę udezenia czy raczej jest jak w Morku ??
Czy okrojenie z niektórych dynamicznych cieni rzuca sie w oczy czy tylko duzo gadania było przed premiera o tym??
No i jak z loadingami?? Kiedy wystepuja, jak czsto i jak długo??
hehe to jednak boli kiedy czekasz pare lat na grę a inni już szpilają

robię sobie smaka, gra musi być niesamowita.
Jak jest z mapą? Da się ją aktywować? Faktycznie jest mniejsza od tej z morrowinda (i czy dużo)? Miłego grania
sentinel
19 03 2006, 22:29
hehe, przecież do sklepowej premiery została doba, nie wiem czemu was tak dziwi, że gra jest już dla niektórych dostępna (z tego co mi wiadomo kilka osób w kraju miało obliviona jeszcze wcześniej).
żadnej integracji z xbl jeszcze nie uświadczyłem, ale od razu wskoczyłem do głównego trybu (nie zaglądałem nawet do opcji, co w moim przypadku zakrawa na herezję ;-)). grr, i znowu tracę czas stukając w klawiaturę. ;-P
Trzeba bylo sie nie przyznawac, ze masz to bys mial spokoj

Narobiles ludzia smaku to teraz siedz i pisz, najlepiej jedna reka pisz,a druga graj ;]
Jak pomysle, ze niektorzy juz graja, a ja jeszcze sobie poczekam z 10 dni (premiera w Australii + przesylka) to mnie zazdrosc zrzera ;]
ememiks
19 03 2006, 22:38
QUOTE(Matrox @ 19 03 2006, 22:35)

Trzeba bylo sie nie przyznawac, ze masz to bys mial spokoj

Narobiles ludzia smaku to teraz siedz i pisz, najlepiej jedna reka pisz,a druga graj ;]
Jak pomysle, ze niektorzy juz graja, a ja jeszcze sobie poczekam z 10 dni (premiera w Australii + przesylka) to mnie zazdrosc zrzera ;]
a jak ja sobie pomysle ze w tym tygodniu dopiero visa domnie dojedzie i jeszcze bede musial zamowic to moze w kwietniu zagram
QUOTE(ememiks @ 20 03 2006, 00:38)

a jak ja sobie pomysle ze w tym tygodniu dopiero visa domnie dojedzie i jeszcze bede musial zamowic to moze w kwietniu zagram

Super. A teraz spraw umil nam wszystkim dzień, puknij się młotkiem w czoło i nie pisz więcej w tym dziale. Albo lepiej na całym forum. Albo w ogóle omijaj z daleka wszelkie próby przerobienia tego co ci się roi w głowie w tekst.
ememiks
19 03 2006, 22:48
Ozi cos ci nie ponosie? A moze chu.jowy dzionek masz? Wiec odpier.. sie na metr ok.
[TH: U Pana widzę podobnie?]
senti powiedz jak jest z ta fizyka, jest az tak dobra??
wykonales juz jakies ciekawe questy , jak wyglada strzelanie z łuku
Ludzie po co wam to wszystko wiedziec na dzien dzisiejszy?

Jutro powinny pojawić sie pierwsze recenzje, chyba wytrzymacie.
QUOTE(T-Bone @ 20 03 2006, 01:11)

Ludzie po co wam to wszystko wiedziec na dzien dzisiejszy?

Jutro powinny pojawić sie pierwsze recenzje, chyba wytrzymacie.

Trudno wytrzymac kilka(naście ) godzin jak można szybciej się dowiedzieć o grze na którą czekało się można powiedzieć od premiery jej poprzednika
sentinel
19 03 2006, 23:35
heh, zamiast pytać o kwestie rozwoju postaci, levelowanie czy inne istotne w przypadku erpegów kwestie, pytacie jak wygląda strzelanie z łuku - heh, a jak ma wyglądać? ;-P
o fizyce można książkę napisać - nie ma sobie równych pośród wszystkich znanych mi tytułów (pc included). każdy obiekt w grze ma swoją wagę, co więcej waga przedmiotów ulega kumulacji - tzn. stół z leżącym na nim jabłkiem wazy więcej niż bez niego (obrazowo), zmienia się też środek ciężkości przedmiotów, które "połączymy" z innymi (to najlepiej obrazuje przytaczany już przykład z wiszącym na sznurku wiadrze - po wbiciu weń kilku strzał, z których każda waży swoje, zmienia się środek ciężkości i równo wiszące do tej pory wiadro przechyla się na stronę, po której wbito strzały).
silniejszymi ciosami można nie tylko opóźnić reakcję agresorów, ale nawet strącić ich z krawędzi schodów/muru/podestu/przepaści. czuć siłę ciosów, choć ta oczywiście zależy od rodzaju broni (rządzą oburęczne miecze) i statystyk postaci. słowo o samym rozwoju postaci jeszcze - tu nie ogranicza się on do gromadzenia punktów doświadczenia (których notabene nie ma) i klikania po menusach, postać rozwija poszczególne umiejętności adekwatnie do naszych poczynań i zachowań, a cały proces wydaje się być niezwykle płynny. super sprawa.
nie miałem jeszcze okazji przyjrzeć się jakimś akwenom wodnym, natomiast niektóre cienie faktycznie wydają się mało naturalne lub ich w ogóle brakuje (cienie naszej postaci w tpp), ale to w końcu erpeg, szybko przestaje się zwracać uwagę na takie detale. loadingów oczywiście nie udało się uniknąć, poprzedzają każdą zmianę lokacji, wejścia do większości budynków czy oczywiście podróże, ale trudno mówić, by w jakiś szczególny sposób doskwierały (choć mogłyby być nieco szybsze). uff... gdzie mój miecz...? :-)
MaxVarEmreis
20 03 2006, 10:13
Ja dziś dostałem info z DVDCrave, że cena gry nieznacznie spadła

. Nie dużo, ale to zawsze miło z ich strony heh. (mowa o edycji kolekcjonerskiej)
A i jeszcze jedno pytanie do Sentinela. Grasz na konsoli z HDD czy na Core.
QUOTE(sentinel @ 19 03 2006, 23:35)

heh, zamiast pytać o kwestie rozwoju postaci, levelowanie czy inne istotne w przypadku erpegów kwestie, pytacie jak wygląda strzelanie z łuku - heh, a jak ma wyglądać? ;-P
OK, o wszystkim co napisales wiemy od roku. Moze napisz cos nowego, cos czego nie bylo wiadomo? Np. jakie rasy sa do wyboru na poczatku i kogo wybrales?
QUOTE(sentinel @ 19 03 2006, 22:01)

(...) przez edytor postaci przeleciałem "po łebkach", nie zagłębiając się w meandry tworzenia i korzystając z gotowych wzorców (gram ludziem) - chciałem jak najszybciej zobaczyć grę w akcji (...)
ale np. profesji nie podal;) - Koso
Dla mnie najważniejsze pytanko do świętego mikołaja:
jak w praniu ma sie Radiant AI ???
Śledziłeś już ludzi i ich zachowania? Czy to naprawde robi wrażenie? No i jak dialogi z ludźmi (i nie tylko

)
To chyba największe rewolucje po grafice i fizyce - pozdr
czekam na odp, butch
sentinel
20 03 2006, 14:36
masy rzeczy nie podałem, czegoś rozumiem ma to dowodzić? nikt nie pytał o profesje (podobnie jak o milion innych rzeczy), więc o nich nie wspomniałem - to nie recenzja. zresztą jak pisałem póki co bardziej bawię się oblivionem, starając się poznać grę (a przynajmniej mechanizmy) nie pchając jednocześnie fabuły zbytnio do przodu, a profesję właśnie rozwija się nie na początku a znacznie później.
co do ai, szczerze mówiąc jakoś nie specjalnie tą rewolucję widzę - od, dopracowane kwestie dialogowe, czasem, by wyciągnąć od jakiejś postaci informacje trzeba zaskarbić sobie jej sympatię (zabawić dłuższą, błyskotliwą rozmową) czy zastraszyć. postacie za to faktycznie zdają się nie znajdować przypadkowo w danym miejscu czy zmierzać gdzieś bez celu - i tyczy się to nawet (o dziwo) zwierzyny leśnej czy domowo-podwórkowej. taki leśny zwierzak po wyskoczeniu gdzieś zza krzaka potrafi przystanąć, spojrzeć na ciebie nieufnie, nie bardzo wiedząc czy stać i się przyglądać czy od razu zmykać; po chwili coś niby słyszy, coś go płoszy i daje nura w zarośla - ciężko jednak na tym etapie (nie wymagajcie za dużo, dopiero zaczynam poznawać mechanizmy jakim rządzi się świat obliviona) stwierdzić, czy to faktycznie rewolucyjny system ai reagujący na poczynania gracza, czy zwykłe skrypty. jeśli chodzi o ludzi to nie zaobserwowałem póki co niczego wyjątkowego, ale radiant ai opierać ma się na naszych dokonaniach a ja póki co jestem nikomu nieznanym łapserdakiem, co to wydostał się z lochów - jak będę piękny, sławny i bogaty po zaliczeniu kilku ważnych questów, sytuacja prawdopodobnie się zmieni. chciałem wbić się do czyjejś chałupy i poobserwować mieszkańców, ale okazało się, że nie można tak po prostu wcisnąć się komuś z buciorami w życie, heh - przesadzają z tym "realizmem". :-)
ps: gram na konsoli z dyskiem.
Takie pytanko .
Czy w tej chwili czujeż że to tutuł lepszy od Morrowinda cyz może po prostu dobry sequel (chodzi mi o takie uczucie towarzyszące grze bez zagłabiania się w każdy element).
sentinel
20 03 2006, 14:46
nie wiem czy opiniowanie po liźnięciu zaledwie wstępu do właściwej gry (oblivion jest ogromny) ma jakiś sens, ale... zdecydowanie bardziej podoba mi się od morrowinda, wydaje się być czymś więcej niż tylko jego poprawioną wersją.
dzięki, nie zapomnij się rozpisać o tym realiźmie (AI, Fizyka, itp) w recenzji bo to baardzo interesujący aspekt w Next Genach (inne rzeczy w sumie już były - profesje, i inne takie)
lukasik85
20 03 2006, 15:05
A ja mam takie pytanie dotyczace rozmow z Npc czy jest tak samo jak w Morrowind duzo klikania w tekscie zeby czegos sie dowiedziec czy moze jest to prostsze mniej dlubania??
sentinel
20 03 2006, 15:07
imo zdecydowanie mniej; w ogóle dialogi są znacznie bardziej zwięzłe i treściwe. pomaga też posługiwanie się emocjami.
DVDCrave juz zaczyna rozsylac Obliviony, pobrali mi juz kase z konta wiec pewnie dzisiaj albo jutro zaczna wysylac paczki. Cena wersji kolekcjonerskiej to 195 zl ;]
Dobra nie wytzymałem i porzyczyłem od starych 160 zeta na piecową wersje kolekcjonerską. Kupiłbym na X ale mnie nie stac w tej chwili i nie moge juz czekać.
MaxVarEmreis
20 03 2006, 18:54
QUOTE(Matrox @ 20 03 2006, 16:52)

DVDCrave juz zaczyna rozsylac Obliviony, pobrali mi juz kase z konta wiec pewnie dzisiaj albo jutro zaczna wysylac paczki. Cena wersji kolekcjonerskiej to 195 zl ;]
Faktycznie niezły siurpryz

. Mam taki status :
Pending Shipment: All stock required for your order has been allocated and is being picked and packed in our warehouse.
Sadziłem, że dopiero w piatek bedziemy mogli sie spodziewać rozsyłania przesyłek.
Pre-order ma swoje plusy heh
Cena samej gry zmalała, ale niestety cena przesyłki wyjdzie drozej (zmienili z 1 na 2, choć mozna sie tego było spodziewać)
Ryo-San
20 03 2006, 23:19
jak wyglada edycja kolekcjonerska(takie samo pudlo jak zwykla?) czy moze cos na wzor Perfect Darka? i jakie bonusy dorzucili do wydania wersji kolekcjonerskiej?
MaxVarEmreis
20 03 2006, 23:27
QUOTE(Ryo-San @ 20 03 2006, 23:19)

jak wyglada edycja kolekcjonerska(takie samo pudlo jak zwykla?) czy moze cos na wzor Perfect Darka? i jakie bonusy dorzucili do wydania wersji kolekcjonerskiej?
Pudełko imitujace skóre ( ale nie pytaj sie mnie w jakim stopniu

), dodatkowa płytka, przewodmik po świecie Tamriel ( 112 ston) i replika monety używanej w tamtym świecie ( Septim)
i jesli dobrze pamietam to jescze mapka

?
Special Collector's Edition includes: Pocket Guide to the Empire, "Making of Oblivion" Documentary and a Septim Gold Coin.
MaxVarEmreis
20 03 2006, 23:34
QUOTE(Maiden @ 20 03 2006, 23:31)

i jesli dobrze pamietam to jescze mapka

?
Ale mapka jest chyba także w wersji "zwykłej". Ale głowy nie dam za to. Wydaje mi sie, że gdzieć na forum Adamantytowej Wieży to przeczytałem.
ememiks
20 03 2006, 23:54
QUOTE(ememiks @ 19 03 2006, 22:48)

Ozi cos ci nie ponosie? A moze chu.jowy dzionek masz? Wiec odpier.. sie na metr ok.
[TH: U Pana widzę podobnie?]
Tylko ciekawi mnie co podobnie? (moze odrazu zakaz wstepu na rok?)[TH: Patrzę na temat - "Oblivion". Czy to jest wypowiedź na temat? Hmm...]
Onikage.
21 03 2006, 03:40
czy grając na monitorze będe miał "pasy" w xboxowym oblivionie? nie wiem czy ta gra obsługuje tryb 4:3( np most wanted i cod 2 ma normalny obraz a pgr 3 jest u mnie rozciągniety ale tez dobrze wygląda)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.