santi wykonales juz jakies questy czy sa one interesujace , masz juz jakies ciekawe doswiadczenia

? jak to wyglada z mieczami,zbrojami ..
sentinel
21 03 2006, 11:05
dziś sobie już trochę ponarzekam, skrobnę też coś o kilku smaczkach, ale już mocno skrótowo (nie mam czasu się rozpisywać, no i niech recenzent ma o czym pisać :-)).
- loadingi: ciekawie rozwiązano kwestię *wychodzenia* z wnętrza budynków/pomieszczeń. zazwyczaj każde wyjście do budynku czy przejście do dalszej jego części poprzedzone jest ekranem loadingu, ale powrót już niekoniecznie - najczęściej pojawia się tylko na dole ekranu informacja o loadingu. oczywiście loadingi podczas wchodzenia do pomieszczeń są znacznie krótsze niż podczas podróżowania;
- oprawa: niektóre tekstury są jednak słabe, z czasem męczy też wszechobecny blur; woda - przynajmniej w jeziorze, na które natrafiłem, wyglądała... niespecjalnie (ot, płaska, animowana tekstura). perspektywa fpp - wcześniej myślałem, że to przez moje zmęczone oczy, ale jednak jest troszkę nietypowa; trzeba się do niej przyzwyczaić, szczególnie do większego, niż się początkowo wydaje, zasięgu miecza;
- ai agresorów: czasem robi wrażenie, ale zdarza się im robić naprawdę głupie rzeczy - potrafią wpadać na siebie, blokować się wzajemnie w ciasnych przejściach czy korytarzach. nie jest to nagminne, ale po prostu się zdarza;
- płonące pochodnie i różne czary ślicznie rozświetlają ciemne lokacje; :-)
- obivion jest najlepiej udźwiękowionym erpegiem z jakim się zetknąłem: odgłosy walki, brzęk zbroi, zależny od podłoża dźwięk kroków, okrzyki, dialogi, interaktywna muzyka (często pomaga zorientować się, że jesteśmy w opałach);
- zbroje i oręż: można kupić nowe, nożna naprawiać zużyte i zniszczone; od wagi ekwipunku zależy też prędkość z jaką porusza się postać (jako ciężkozbrojny rycerz nie dogonisz lekko odzianego złodzieja); oburęczna bron ma potężną siłę rażenia - jeden zamaszysty cios (można wyprowadzać także lekkie) powala większość niezbrojonych przeciwników.
uh, masa tego, w wolnej chwili wrzucę coś jeszcze.
No to bardzo ciekawie się zapowiada.
a to z oficjalnej strony info
Oblivion Scores A 9.5 In OXM (USA)
and A 95% In PC Gamer (USA)
OXM states, "Oblivion raises the bar so high that most RPGs would be (and have been) satisfied with a fraction of what's here." In his PC Gamer review, Desslock says, "The best compliment I can pay Oblivion is that it achieves far more than I’d even thought possible. It’s a superlative RPG
MaxVarEmreis
21 03 2006, 11:20
Sentinel dużo jest przedmiotów?? Broni, zbroi, itp itd, jest w czym wybierac?? Jest walka dwiema broniami??
Jak sie sprawują czary?? Bedzie dało sie grac czystym magiem, czy jednak jakis miecz bedzie nieodzowny??
P.S. DVDCrave wysłało mi dzis juz mój egzemplarz edycji kolekcjonerskiej
Trzcina
21 03 2006, 13:23
A mnie by interesowalo czy faktycznie nie ma znaczenia gdzie uderzysz przeciwnika... (w sensie glowa, rece, nogi...) zaimplementowanie czegos takiego mogloby bardzo urozmaicic i poprawic nieduany (IMO) system walki z morowind.
Czytalem ze gdzies ze tego neistety nie ma... ale moze jednak zrobili nam mila niespodzianke?
-GLD-Uzny
21 03 2006, 13:31
mms://a812.l1165445721.c11654.g.lm.akamaistream.net/D/812/11654/v0001/reflector:45721
KLIKAC qr

(sorry, kopiowac i wklejac

)
Trzcina
21 03 2006, 13:36
O LOL!!!
NA 2 i pol minuty ogladania bylo 6 loadingow... po 5 sekund kazdy! Powiedz mi sentinel ze tak nei jest...
sentinel
21 03 2006, 13:49
masa, masa itemów - oczywiście zbroi czy broni jest mniej niż wszelkiego typu potionów, ale i tak ilość tego wszystkiego robi wrażenie. nie pamiętam, żebym w jakimś erpegu miał tak zawalone inventory (a mam za sobą oba kotory ;-)) - tu gromadzi się nawet pojedyncze sztuki mięsiwa czy nazbierane owoce, by posilić się gdy nadejdzie potrzeba (trzeba też odsypiać swoje).
broni, jak to na początku, ograniczona ilość - zestawów do walki oburącz nie widziałem, ale pewnikiem takie są. cod o magii - moja postać to klasyczny fizol ;-), posiłkuję się póki co jedynie czarami lecząco-wzmacniającymi (można ich używać nie odkładając broni). sam jestem ciekaw, czy uda się przeżyć wpierając się samą magią - spotykałem już magów w grze i radzili sobie całkiem dobrze, ale trzeba pamiętać, że to dopiero początek - ciężko przewidzeć jak wyglądałyby walki maga z grupą ciężkozbrojnych, doświadczonych przeciwników (nie wiadomo nawet jakie czary ofensywne/defensywne są w późniejszym czasie dostępne).
nie zauważyłem, by celowanie w jakieś konkretne części ciała przynosiło różne efekty - choć zazwyczaj i tak człowiek stara się odruchowo przywalić w łeb lub w korpus, szczególnie gdy przeciwnik osłania się tarczą (może inaczej w przypadku łuku, ale jeszcze nie próbowałem celować w nogi czy inne ręce - zresztą w przypadku łuku mamy ewidentny autotargeting). a walczy się zdecydowanie lepiej niż w morrowindzie (imo).
mario87
21 03 2006, 13:51
- ai agresorów: czasem robi wrażenie, ale zdarza się im robić naprawdę głupie rzeczy - potrafią wpadać na siebie, blokować się wzajemnie w ciasnych przejściach czy korytarzach. nie jest to nagminne, ale po prostu się zdarza;
stres

jak ciebie zaatakował by jakiś gość z mieczem/młotem/toporem/laską/łukiem/czy_czymś_innym to napewno byś do niego nie podbiegł i nie wyprowadził być jakiegoś śmiertelnego ciosu
podwójnych broń nie ma, można trzymać tylko pochodnie i jakąś broń
naprawianie ekwipunku było w morrowindzie, muzyka też się zmieniała tam podczas jakiegoś zagrożenia/walki
Trzcina, a cy przypadkiem to nie wina streamu?
a co do broni 2-ręcznych to czy ataki taką bronią są odpowiednio wolne i czy można je np. przerwać prez zaatakowanie gościa który się przygotowuje do oddania ciosu?

dlaczego jak sie uderzy w kolesia w oblivionie to on sie tak dziwnie podswieca beznadziejnie to wyglada po co takie cos ehh
mario87
21 03 2006, 15:35
to pewnie jakiś czar, w morku niektóre bronie miały specjalne właściwości, np. jak się gościa trafiło to można było go otruć/sparaliżować/wyssać życie czy zwolnić, magoczne rzeczy miały w morku też taką poświate, czy coś, ale jakiś plugin to chyba znosił
Trzcina
21 03 2006, 15:43
Lol marian... Za kogo ty mnie masz?

Po pierwsze na 1 Mbit streamuje sie calkiem dobrze, zwlaszcza filmik takiej jakosci... (nienajlepszej) po drugie nie chodzilo o bufferowanie filmu i pauzy w filmiku, filmik chodzil idealnie. Chodzilo o to ze koles co i rusz gdziez wlazil i non stop byly jakies loadingi... Moze akurat trafilem na moment w ktorym chcial cos popokazywac, ale efekt byl taki jak napisalem
Niech ktos da znac ze tak nie jest.. prosze
sentinel
21 03 2006, 16:18
nie wiem czegoście się tam naoglądali na tym internecie ;-), ale jest jak pisałem - każde wejście do budynku, zmiana lokacji równa się loading (dłuższy bądź krótszy, w zależności od rozmiarów nowej lokacji). podchodzisz do drzwi, otwierasz i zamiast animacji rozchylających się wrót oglądasz ekran loadingu (wyjątkiem są drzwi prowadzące do dalszej części jakiegoś pomieszczenia, np. sąsiedniego pokoju/komnaty - te zazwyczaj posłusznie się otwierają :-)). troszkę wybija to z rytmu, szególnie jeśli za drzwiam ktoś cię zaraz atakuje, ale po czasie idzie się przyzwyczaić i loadingi specjalnie nie doskwierają. pamiętajcie, że to tylko erpeg, jak będziecie przejmować się takimi detalami, zepsujecie sobie zabawę (a czepiać się jest czego - a to uproszczona animacja postaci, a to popup podczas zwiedzania otwartych przestrzeni, a to powtarzajace się kwestie dialogowe...).
mario87
21 03 2006, 18:17
Trzcina, ja mam 512 i streamował się ch.u.jowo

kilkadziesiąd sekund buforowania, 1-2s filmu i znowy kilkadziesiat s buforowania ;p była wtedy jakaś walka na schodach z pewną panienką
ja na sieci 20mb/s i tez tak mialem, a sciagac nic nie sciagałem ...
To i ja powiem że mi zacinalo, a mam 4 mb/s.

Lipny host...
jak tak patrze na to co napisał KHeeD to w kompleksy popadam... no cóż zarywa wam no bo upload kolesia z tą kamerką też jest limitowany ;] jak rzuciło się na to wielu użytkowników to normalka że nie wyrabia.
Trzcina
21 03 2006, 19:21
No bez znaczenia... to nei byla kwestia filmiku

Tylko tego co pisze senti... Loading co kazdy pokoj

W grze o takiej swobodzie jak morrowind to troche boli
No ale nie chce marudzic nie pgorawszy ani troche. Niemniej jednak troche kapa

Btw, ten filmik byl bardzo slabej jakosci, ale jedno na nim bylo widac, GRAFIKA jest lepsza niz myslalem ze bedzie ;]
ping182, nienormalne, bo Trzcinie sie nic nie buforowało ;P
-GLD-Uzny
21 03 2006, 20:54
Tez ogladalem cale ostatnie 2h. Byly momenty gdzie musialem robic stop i play co chwile ale to moze z 10min, pozniej bylo juz spoko (czyzby ludzie dali sobie spokoj? ;P).
Co moge powiedziec, jest cudownie

Walka o wiele lepsza od tej z morrowinda, kolesie ladnie upadaja po knockdownie (tak... 'fizycznie'). Las wygladal pieknie, ale bylo widac dorysowywanie sie trawy, szczegolnie na tych stepach na krancu mapy. Dosyc czesto pojawialy sie 'pol-sekundowe' loadingi podczas przechadzek po buszu, nie wiem jak Wam ale mi napewno przeszkadzac nie beda

Sarny skakaly, wilki atakowaly i takie tam

Koles odwiedzil takze 2 oblivion 'gejty', jedne udalo mu sie zniszczyc (az za latwo, jak sam przyznal) a przy 2gim musial przerwac gre z powodu alarmu pozarowego (lol

). Martwi mnie troche roznorodnosc przeciwnikow w ogwym 'piekle' tamriel, byly tylko male skrzaty, mini dinusi i dremora. Zabraklo jakis naprawde poteznych ludzikow (w koncu to pieklo).
Must Have
The Elder Scrolls: Oblivion używa twardego dysku ustawicznie, do kopiowania danych i zapisywania stanu gry. Wszystko zostało tak zoptymalizowane, żeby skrócić loadingi. Najważniejszą jednak sprawą jest to, że gra tworzy na dysku twardym przestrzeń (cache), w której zapisuje najbardziej istotne i najczęściej używane dane gry. Jeśli przestrzeń ta jest "rozsypana" po dysku, znacznie obniży to szybkość odczytu.
Aby temu zapobiec panowie z firmy Bethesda, proponują "zdefragmentować" plik cache. Aby tego dokonać należy zrestartowaź Xboxa, przytrzymać przycisk A podczas inicjacji gry. W tym czasie następuje wyczyszczenie pliku wymiany i zapełnienie go na nowo. Przycisk przytrzymujemy, aż do pojawienia się logo Bethesda Softworks.
Tips działa zawsze tylko przy starcie gry i nie powoduje żadnych efektów ubocznych. <ŹRÓDŁO WWW.XBOXONLINE.PL ORAZ BETHESDA>
sentinel
22 03 2006, 12:08
QUOTE(Trzcina @ 21 03 2006, 19:21)

Tylko tego co pisze senti... Loading co kazdy pokoj :/ W grze o takiej swobodzie jak morrowind to troche boli :/
no właśnie jakoś tak to rozwiązano, że nie boli :-) - każde nowe pomieszczenie/lokacja to loading (za wyjątkiem dalszych, oddzielanych otwierającymi się drzwiami, części pomieszczeń), ale na przykład doczytywanie terenów podczas pieszych wędrówek (poza miastami) odbywa się płynnie (na dole ekranu pojawia się tylko info o loadingu).
QUOTE(Trzcina @ 21 03 2006, 19:21)

Btw, ten filmik byl bardzo slabej jakosci, ale jedno na nim bylo widac, GRAFIKA jest lepsza niz myslalem ze bedzie ;]
o oprawie można elaboraty pisać :-), aż boję się pomyśleć ile kosztować musi pecet, który pociągnie obliviona z takimi detalami, w takiej rozdzielczości i z taką płynnością. nie wyobrażam sobie też gry na przyciętych detalach, imo mija się z celem...
przyjrzałem się troszkę możliwościom rozwoju postaci (element, po którym wcześniej tylko przeleciałem) i doznałem niezłego szoku, gdy okazało się, że widziałem tylko ułamek możliwości (listę można było przescrollować w dół Oo`). nie chcę siać spoilerów odnośnie możliwych wyborów (chyba, że chcecie) ani sposobu w jaki się go dokonuje, ale powiem, że każdy znajdzie coś dla siebie (a nawet będzie wahał się pomiędzy 2-3 opcjami).
Mam pytanie Oblivon jest w jednym języku ? Tzn. jak kupie w niemczech to tylko niemiecki, jak w Angli to angielski ??
ja jestem skazany na wersje pc bo xboxa360 jeszcze nie posiadam. na szczęscie mialem niedawno aktualizacje sprzętową

i gra pojdzie mi na fuldetalach tylko ze pewno bez AA
po wypowiedziach sentiego widze ze gra napewno nie jest rozczarowaniem, jutro zaczne zamykac wrota
mario87
22 03 2006, 14:28
widziałem pewien filmik z gry, gość sobie latał po lesie, później po mieście i ciachną jednego gościa, jak biegał po lesie to rzeczywiście co kilka sekund był loading

co prawda nie było żadnych przerw, może małe zwolnienia ale to wina PC
co do samego wyglądu lasu to wszystko było piękne!! screeny nawet w połowie nie pokazują tego co jest naprawde!!
w filmiku był pokazany też ekwipunek, jakoś mało mi się podobał, tylko jedna tabelka, przedmioty ułożone w liście i do tego w tabeli podana, cena, waga i coś jeszcze, bardziej podobał mi się ekwipunek w Morrowindzie, ale mam nadzieję że w samej grze nie będzie tak źle
styxq: jesli masz karte s SM3.0 to wybierasz między HDR a AA, a jak masz karte tylko z SM2.0 to i tak masz tylko Bloom i AA
ja oczywiście wybiorę HDR

ja czekam na mojego nowego PC, powinno pujść na Ultra Hight

Tylko Cenega w ch.uja leci i nie odpowiada na żadne maile
możesz zapodać linka do tego filmiku?
mario87
22 03 2006, 15:20
http://myesg.com/videos/oblivion01.rar (48mb)
zrobiony przez jakiegoś gościa z oficjalnego forum obliviona
sentinel
22 03 2006, 15:25
eee, ekwipunek jest ładnie podzielony na bronie, elemeny ubioru/zbroi, potiony, itp. dodatkowo można sortować wg. kilku kategorii (m.in. ceny, wagi) - wszystko jest imo bardzo czytelne i przejrzyste, po kilku minutach lata się po inventory nie patrząc na ekran. ;-) na filmiku pewnie była otwarta zakładka ukazująca zawartość całego inventory (wszystkie typy item'ów na raz).
mario87
22 03 2006, 15:36
możliwe, była to zakładka z workiem(pierwsza z lewej)
aha, bethasda znowu dała ciała z cieniami postaci w pomieszczeniach, jak jesteśmy piętro niżej to na suficie widzimy cień postaci która jest piętro wyżej
Trzcina
22 03 2006, 15:39
Lol, mariano co ty straszysz ludzi? ;p Te loadingi o ktorych ty mowiles to to samo o czym pisal senti, czyli napis na dole keranu... takie loadingi w tle to nie sa loadingi...
Mi chodzilo o to co sie pojawilo przy wejsciu do domku. Anyway ta gra wyglada... OMFG! A nawet lepiej niz OMFG!...

Jeszcze 4 godziny (o 19 koncze dzisiaj ostatnia laborke ;D) i sprawdze jak sie ta gra spisuje na w maire mocnym i nowym PC ;p Wrazenia na pewno opisze ;]
mario87
22 03 2006, 16:00
QUOTE(Trzcina @ 22 03 2006, 15:39)

Lol, mariano co ty straszysz ludzi? ;p Te loadingi o ktorych ty mowiles to to samo o czym pisal senti, czyli napis na dole keranu... takie loadingi w tle to nie sa loadingi...
Loading area...
no o tym pisałem

Loaing area...
dla porównania HDR ON vs AA+Bloom
Loading area...

Loading area...
Trzcina
22 03 2006, 16:06
OK, z HDR On na pewno wyglada fajniej. A teraz roszydruj mi ten skrot.. i bede ci wdzieczny ;P
HDR-High-Dynamic Range
(rthdribl) Real-Time High-Dynamic Range Image-Based Lighting
http://www.daionet.gr.jp/~masa/rthdribl/hehe
sentinel
22 03 2006, 16:24
QUOTE(mario87 @ 22 03 2006, 16:00)

Loading area...
w czym ci przeszkadza loading, który nie powoduje żadnego przestoju w grze? denerwuje cię sam napis, czy jak? ;->
//edit:
nie wiem o co za różnice widzicie na tym screenie, bo de facto żadnej - poza zmienionym kontrastem - tam nie ma. różnica pomiędzy sceną liczoną z załączonym a wyłączonym hdr jest znacznie większa i generalnie polega na sposobie renderowania/liczenia dynamicznego oświetlenia w obrębie jednej sceny, więc efekt widoczny jest bardziej przy ujęciach perspektywistycznych, ukazujących na przykład daną lokację lub jej większy fragment, a nie zarys postaci na tle wycinka ściany - tu efekt jest niemal zerowy.
Onikage.
22 03 2006, 16:47
a ja chce sie dowiedziec czy grajac na monitorze bede miał pasy:) senti grasz na monitorze?
Troche lepszy przykład na podstawie Far Cry (Obliviona jeszcze nie mam

)

HDR wł/wył
sentinel
22 03 2006, 16:54
tak, przez vga - tylko o jakie pasy ci chodzi? jeśli grasz w trybie panoramicznym (widescreen) na monitorze 4:3 to naturalnie będą, jeśli monitor posiada zaś kineskop panoramiczny, to żadnych pasów nie uświadczysz.
ememiks
22 03 2006, 17:05
QUOTE(Artmil @ 22 03 2006, 16:52)

Troche lepszy przykład na podstawie Far Cry (Obliviona jeszcze nie mam

)

HDR wł/wył
Faktycznie z HDR jest duzo lepiej!! a na x360 Oblivion bedzie z HDR czy bez ?
Dużo lepiej i dużo wolniej

.
Ale da sie pograć!!
Ciekawe z HDR czy bez, Senti ?
Onikage.
22 03 2006, 17:30
niestety nie posiadam monitora panoramicznego a wiec jestem skazany na pasy hahah:) szkoda ze gra nie obsluguje 16:9 tak jak most wanted i cod 2 ,tam nie mam pasów i obraz jest tip top , dzieki za odpowiedz:)
MaxVarEmreis
22 03 2006, 17:35
QUOTE(Artmil @ 22 03 2006, 17:12)

Dużo lepiej i dużo wolniej

.
Ale da sie pograć!!
Ciekawe z HDR czy bez, Senti ?
Z tego co wiem to ma HDR i AA, w PC mozesz miec HDR ale bez AA, lub Bloom z AA.
w PC mozesz miec HDR ale bez AA, lub Bloom z AA.
Z tego co mi wiadomo to Można mieć HDR+AA ale na kartach Ati.
Na kartach NVIDI z powodu ich budowy można mieć HDR albo AA+Bloom
sentinel
22 03 2006, 18:46
na 360-tce są załączone wszystkie efekty, na pc afair dwa warianty do wyboru (hdr+aa lub bloom+aa), ale wersja pc może nadrobić ostrością niektórych tekstur (na xie widać, że część tekstur mogłaby być lepszej jakości) oraz ewentualnie polem widzenia (ale to już na naprawdę monstrualnie drogich sprzętach :-)).
ps: tworzenie własnej profesji ("składanie" z wybranych skillów i umiejętności) to przepotężna sprawa - stworzyłem sobie wymarzoną po prostu postać, o tak przecudownej kombinacji różnych zdolności, że matko boska... ;-)
mario87
22 03 2006, 18:47
QUOTE(sentinel @ 22 03 2006, 16:24)

w czym ci przeszkadza loading, który nie powoduje żadnego przestoju w grze? denerwuje cię sam napis, czy jak? ;->
hmmm....
ooo jakie fajne drzewko

Loading area...
ooo kolejne drzewko, tym razem z grzybkami i krzaczkiem
Loading area...
oooo jelonek
Loading area...
tak, troche by mi ten napis przeszkadzał, ale pewnie bym się przyzwyczaił(jakbym miał wybór;p) mam nadzieję że będzie można wyłączyć ten napis
Konstrukcja kart ATI pozwala na jednoczesny HDR i AA ale nie w oblivionie

ale te karty ATI pojawiły się dopiero w trakcje tworzenia TES4, więc była możliwosć wypuszczenia gry z HDR albo AA do wyboru albo czekać n miesięcy na przepisanie kodu tak aby arty ATI mogły obsługiwać HDR i AA jednocześnie, ale w trakcje tworzenia pewnie by już się pojawiły karty nVidii (80) które by umożliwiały by jednoczesny HDR i AA, wtedy pewnie by wypadało jeszcze raz przepisać kod, n miesięcy opóźnienia i napewno by pojawiło się coś nowego ;p błędne koło
ale sam nie wiem na jakim poziome xbox360 ma w oblivionie HDR i AA
http://en.wikipedia.org/wiki/High_dynamic_range_renderinghttp://www.bit-tech.net/gaming/2005/09/21/...enchmark/2.html filmik z Half-Life2 Lost Coast
uh mam na dysku jesze filmik pokazujący lost coast z HDR i bez HDR jeśli ktoś chce to moge gdzieś wrzucić
marian a poszedł by mi na high detalach z konfig AMD athlon 3000+ 64
GForce 6800 GS , 1 gb ramu, (sory za maly oftopik) robilem test na stronie i pisalo ze spelniam wszystkie warunki recomended
PS marzy mi sie latanie na smoku (albo wielkim Orle)w oblivionie

wyobrazcie sobie latanie smokiem nad wiochą i palenie wiesniaków
Konstrukcja kart ATI pozwala na jednoczesny HDR i AA ale nie w oblivionie ale te karty ATI pojawiły się dopiero w trakcje tworzenia TES4, więc była możliwosć wypuszczenia gry z HDR albo AA do wyboru albo czekać n miesięcy na przepisanie kodu tak aby arty ATI mogły obsługiwać HDR i AA jednocześnie, ale w trakcje tworzenia pewnie by już się pojawiły karty nVidii (80) które by umożliwiały by jednoczesny HDR i AA, wtedy pewnie by wypadało jeszcze raz przepisać kod, n miesięcy opóźnienia i napewno by pojawiło się coś nowego ;p błędne koło
Aaaaaaaaaaaaaaaa

Na wyższych rozdziałkach aliasing nie żuca się tak w oczy
więc nie widze sensu włączać AA kosztem wydajności.
Sam HDR w zupełności wystarczy!
Jeśli mam wybierać to bezwątpienia HDR.
Senti pisał że wyczówalne są spadki klatek na x360.
Spokojnie można było z (AA) tego bajeru zrezygnować a HDR jest obowiązkowy

Chociaż z pewnością bardziej od AA obciąża konsole\pieca
styxq chodzić powinno tylko niewiadomo czy płynnie.
Ponadto przewagę w kwestii możliwości regulowania rozdzielczości, płynności i wrażeniu "miękkości" wyświetlanych klatek na sekundę również przyznano komputerowi stacjonarnemu, choć nie ukrywajmy, aby uzyskać taki efekt, potrzebny będzie naprawdę mocny sprzęt(przentacja przeprowadzana była na komputerze o procesorze 3.4 GHz, 2 GB RAM i karcie ATI x1900 - co może przyprawić o ból głowy niejednego fana).
Cytat z Adamantytowej Wieży.
http://www.elderscrolls.phx.pl/index.php?o...=613&Itemid=546 Fajnie
Santi moglbys zamiescic screeny ?
mario87
22 03 2006, 20:32
QUOTE(styxq @ 22 03 2006, 20:02)

marian a poszedł by mi na high detalach z konfig AMD athlon 3000+ 64
GForce 6800 GS , 1 gb ramu, (sory za maly oftopik) robilem test na stronie i pisalo ze spelniam wszystkie warunki recomended
sam nie wiem

narazie mam gruchota na którym oblivion nawet nie ruszy, ale nowy PC zamówiony

moja wiedza na ten temat opiera się na tym co wyczytałem na oficjalnym forum
z rozdziałką 1280x1024 na very high/high powinno być 50+ fps w pomieszczeniach i 25+ na zewnątrz, to pewnie przy samym eksplorowaniu, nie wiem jak będzie podczas walki
takie osiągnięcia były na prawie takim samym sprzęcie, tylko że karta była podkręcona(nie wiem jak z resztą;p)
NVIDIA wypuściła dzisiaj nowe stery z numerkiem 84.25 do kart graficznych specjalnie z myślą o Oblivionie
"Płyta główna: Abit KN8 Ultra
Procek: AMD Athlon 64 3200@3500 (coś koło tego)
Grafa: 7800gt
Ale ramu niestety tylko 1gb gaile cl,2,5 na dualu

"
i pisze, że mu ciągle doczytuje, fajnie ;P
http://www.elderscrolls.phx.pl/forum/index...showtopic=15648mario87, na stronie nvidi dalej jest 84.21, wiec to chyba jakies beta te 84.25
ememiks
22 03 2006, 20:46
Gdzies w necie widzialem filmik jak gosciu na 9800pro gral z 5 minut i dziwnie mu to dzialalo ale powiem ze naprawde dobrze to wygladalo pozniej wyszedl z wiezienia i myslalem ze koniec grania na takim sprzecie a tu zonk bo moim oczom ukazal sie fajny duzy obszar lasu z duzym polem widzenia i gosciu normalnie gral!
Az sie zastanawiam czy to nie byla podpucha z tym 9800pro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.