Jesli o mnie chodzi to ja biegam praktycznei z taka sama predkoscia jak jezdze na koniu... Zwlaszcza bez broni, na speed 60.
Uwazam ze walke na koniu mozna bylo jakosc rozwiazac. Np logiczny bylby mniejszy zasieg. Moze tez obrywalibysmy wiekszy dmg, z powodu mimo wszystko mniejszej mobilnosc oraz wiekszej szansy na trafienie przez przeciwnika. Mogliby w koncu obnizszyc efektywnosc czarow... Ale zamiast tego kompletnei to wycieli

Dlatego tez nie kumam po co w ogole jest ten kon. Skoro NIE DAJE az takiego boosta do speed... Zreszta jak sie chce naprawde szybkiej podrozy to i tak uzywa sie 'fast travel'

Wtedy jestesmy 'od razu' na miejsu do ktorego chcemy dojechac... wprawdzie nie mozna w ten sposob ekplorowac swiata i odslaniac nowych lokacji... ale mimo wszystko, jest to przydatne.
No nic, na liczniku 10 h i moge dodac kilka slow od siebie. Wiec tak, przejscie na piechote odleglosci z jednego miasta do drugiego, wiaze sie z jakimis 25 minutami real time. Odleglosc odpoiada mniejwiecej 1/5 wysokosci calej mapy, os w ten desen )z Choroll do Anvil - btw, anvil? WTF, kto nazywa miasto 'kowadlo'...? ;p) Przy czym to jest zwykleglo po prostu chodzenia... non stop na przod. A przeciez po drodze jest mnostwo miejsc do odkrycia, ktorych na glownej mapie nie ma. Na szczescie na kompasie jest kierunek w ktorym nalezy sie udac aby do takiej nieodkrytej lokacji dojsc. W trakcie takiej drogi z jednego miasta do drugiego, odkrylem chyba z 8 roznych miejsc w ktore moglem wejsc, pare obozow, w ktorych moglem sie przespac i pare innych miejsc. Wiec swiat jest naprawde bardzo urozmaicony... Ale tutaj pojawia sie punkt drugi...
Otoz same dungeony wygladaja dosyc podobnie do siebie

Np jaskinie w gorach. Albo forty... I nei chodzi mi o podobienstwo tekstur, tylko architektonicznie, mam czasami wrazenie deja vu. Ale i tak jestem pewien podziwu dla tworcow za taki swiat...
Teraz moze troche wiecej o questach. Jesli oczywiscie ktos nie chce czytac to nie musi... zrobie parenascie enterow

Niemniej jednak chce tylko pokazac w jaki sposob jest to turtaj rozwiazane. Dla tych co nei grali w morrowind, na pewno bedzie to ciekawa informacja, a mozliwe ze dla tych co grali, to tez bedzie wygladalo nowo. Chodzi mi o rozbudowanie questow oraz ich zroznicowanie. Walne w podpunktach

» Click to show Spoiler - click again to hide... «
1. Chcialem sie zapisac do mage guild. Wiec kazali mi wypytac jakas panne o to co ona robi w miescie i wrocic do gildii.
2. Wypytalem panne, dlaa nowa lokacje na mapie i powiedziala ze chce ksiazke stamtad.
3. Powiedzialem to w gildii, wyslali po te ksiazke i zabronili oddawac tamtej pannie, kazali przyniesc do gildii.
4. zabralem ksiazke i wrocilem do gildii, w nagrode dostalem recomendation.
5. Poszedlem do panny powiedzialem jej o tym ze oddalem ksiazke w gildii.
6. Nakrzyczala na mnei i powiedziala ze da mi szanse i zebym ja ukradl.
7. Ukradlem ksiazke i jej oddalem.
8. Kazala mi wrocic nastepnego dnia po nagrode.
9.W nagrode podla ami sposob w jaki moge uzyskac skarb w miejscu z ktorego zabralem ksiazke, ale potrzebowalem do tego jakich kamieni... z lokacji o ktorej nie wpsomaniala ;P
10. PRzezp przypadek wszedlem sobie do jakiejs dodatkowej lokacji...
11. Zdobylem kamienie.
12. wrocilem sie do tamtej lokacji, uzylem czaru razem z kamienie...
13. Dostalem w nagrode czar i skonczylem w koncu tego questa ;P
Jak wiec widac... sa questy ktore sa przeogromne i wymagajam nostwo czasu i wysilku... (gdyby nie fart... ;P) I to bardzo cieszy. Gdyz w dalszym ciagu mam jednego questa fabularnego ;P
Co do samej postaci... to wydaje mi sie ze troche zle sobie ja na poczatku poprowiadzilem... JEzeli chec sie jakos sensownei uzywac czarow, to nie mozna sobie pozwolic na tak niska ilosc magicki... Nie wiem czy nie bede musial zaczac jeszcze raz ;P Ale tutaj kazdy skill sie bardzo przydaje... i najlepiej zeby postac umiala wszystko na maksa ;P
Jesli chodzi o czary, to okazalo sie ze za drugim razem jak kupilem ten czar to juz byl czar a nie spell... Ehh

Ok, starczy tego pisania... wlasciwie to nie wiem o czym moznaby jeszcze napisac... glupio mi pisac o systemie gry z pozycji osoby ktora w te serie gra na powazniej pierwszy raz. Nie wiem od czego zaczac. Tak wiec jesli macie jakies pytania to piszcie... a jezeli macie juz gre i dlatego nic nie piszecie to oderwijcie sie na chwile i napiszcie swoje wrazenia ;P