Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: The Elder Scrolls IV: Oblivion
Forum PSX Extreme > Platforma > Microsoft > Xbox 360
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30
Trzcina
OK, wlasnie sie skonczylo instalowac. Wiec za godzine zdam wam erlacje jak gra hula na moim kompie ;]
KheeD
nie pamiętam bezposredniego linka do tego filmu, ale wrzucilem na swoj serv - http://dt.nsk.net.pl/Oblivion_Walkthrough.wmv

edit: juz mam - klik

grane na Athlon XP 2200, 1 GB RAM, Radeon 9800 Pro

zrodlo - kilk
Artmil
Chce Obliviona chair.gif icon_chainsaw.gif exclaim.gif
cronosik
Czy to forum o xbox360?? Bo ja dlatego sprzedalem kompa i przesiadlem sie na konsole zeby juz tego nie sluchac.
Kto jaki ma sprzet jak mu chodzi i czemu ma za malo ramu. Prosze dajcie spokoj na Xboxie wszystkim pojdzie. smile.gif
KheeD
to tylko taka ciekawostka ;p

btw. sprzedales kompa, a piszesz na forum ? ;]
raulos
Dokladnie ja tez ! nie piszcie juz o pc !
Trzcina
Lol, to jest temat o Oblivion i mam zamiar tutaj pisac tyle ile mi sie spodoba. Jakos dyskusje o hdtv, monitorze, kablach vga i innych rzeczach ktore poprawiaja jakosc grafiki jest ok, ale dyskutowanie o oblivion na pc juz nie? Chyba zartujesz... Poza tym spora czesc ludzi bedzie w to grala na kompie wiec... smile.gif

Ok, wiec tak, jak mowilem gram z HDR z 1024x768 i praktycznie wszystko wlaczane (oprocz detali cieni na maksa, ale widzac to co bylo na filmiku... podaruje je sobie) i gra chodzi bez wiekszych problemow. Jednak POLECAM zdefragmentowac dysk ;P I najlepiej miec jakis szybki wink.gif anyway, cut that technical crap. Nic nie bylo w stanie przygotowac mnie na to co zobczylem O_O Bije poklony developerom z Bethseda bo to najladniejsza gra jaka widzialem. Widac ogrom pracy jaki wlozyli.

Nie bawilem sie w ogole robieniem postaci, ani czytaniem dialogow, po prostu chcialem sobie to poogladac... Ale wiem jedno, inventarz jest zrobiony dziadowsko... w ciagu pierwszych 10 minut zdazyly mnie zitytowac trzy rzeczy:
1) Dlaczego nei ma pokazanego jakiegos 'szkieletu' postaci ktory pokazywalby mi jaki typ itemu mam juz wyekwipowany a jaki nie, owszem jest model postaci ale tylko od pasa w gore... a co z reszta itemow? (mozliwe ze jest jakis sposob zeby to zmienic, ale ja go jeszcze nie odkrylem) przy ogromnej ilosci roznych nazw i typow itemow w tej grze juz na samym pocatku pogbuilem sie ktory z 25 elementow armora jest z jakiego typu (pas, rekawiczki, buty, tarcza, armor, helm, spodnie, greavsy, tunika, bracers??) i ktory typ juz mam wyekwiwpowany a ktory nie...
2) skoro juz nie mozna tego zobaczyc, to daczego do cholery nie dali mozliwosci segregacji itemow wg typu? W ten sposob przynajmniej bym wiedzial czy mam wekwipowany dany typ itemu.
3) dlaczego w tak rozbudowanej grze, opis itemu jest tak 'SLABY'??! Kazdy z moich itemow byl albo 'light armor' albo 'heavy armor' kazde buty, tarcza, armor, greavsy itd itp, gdzie jest jakis konkretny opis??

Ok, tyle narzekania z mojej strony. Wlasciwie to mozliwe ze to nie jest narzekanie tylko niewiedza... ale zdazylem sie pobawic gra tylko parenascie minut. Senti jesli wiesz w jaki sposob mozna to zmienic, aby bylo funkcjonalne to prosze daj znac. Bo bardzo mi to uprzykrza rozgrywke confused.gif Jestem przyzwyczajony do innego interefejsu.

Ok, a teraz powiem jeszcze raz. TA GRA JET PRZEPIEKNA I JESLI KTOKOLWIEK CZEKAL Z ZAKUPEM KONSOLI M& AZ POJAWI SIE JAKAS FAJNA GRA TO WLASNIE SIE DOCZEKAL.

Howgh. smile.gif
Artmil
Trzcina jakiego masz kompa ?

konsola\pecet- nieważne jaki sprzęt, gra sie liczy.
ememiks
QUOTE(Trzcina @ 22 03 2006, 21:37) *

Lol, to jest temat o Oblivion i mam zamiar tutaj pisac tyle ile mi sie spodoba. Jakos dyskusje o hdtv, monitorze, kablach vga i innych rzeczach ktore poprawiaja jakosc grafiki jest ok, ale dyskutowanie o oblivion na pc juz nie? Chyba zartujesz... Poza tym spora czesc ludzi bedzie w to grala na kompie wiec... smile.gif

Ok, wiec tak, jak mowilem gram z HDR z 1024x768 i praktycznie wszystko wlaczane (oprocz detali cieni na maksa, ale widzac to co bylo na filmiku... podaruje je sobie) i gra chodzi bez wiekszych problemow. Jednak POLECAM zdefragmentowac dysk ;P I najlepiej miec jakis szybki wink.gif anyway, cut that technical crap. Nic nie bylo w stanie przygotowac mnie na to co zobczylem O_O Bije poklony developerom z Bethseda bo to najladniejsza gra jaka widzialem. Widac ogrom pracy jaki wlozyli.

Nie bawilem sie w ogole robieniem postaci, ani czytaniem dialogow, po prostu chcialem sobie to poogladac... Ale wiem jedno, inventarz jest zrobiony dziadowsko... w ciagu pierwszych 10 minut zdazyly mnie zitytowac trzy rzeczy:
1) Dlaczego nei ma pokazanego jakiegos 'szkieletu' postaci ktory pokazywalby mi jaki typ itemu mam juz wyekwipowany a jaki nie, owszem jest model postaci ale tylko od pasa w gore... a co z reszta itemow? (mozliwe ze jest jakis sposob zeby to zmienic, ale ja go jeszcze nie odkrylem) przy ogromnej ilosci roznych nazw i typow itemow w tej grze juz na samym pocatku pogbuilem sie ktory z 25 elementow armora jest z jakiego typu (pas, rekawiczki, buty, tarcza, armor, helm, spodnie, greavsy, tunika, bracers??) i ktory typ juz mam wyekwiwpowany a ktory nie...
2) skoro juz nie mozna tego zobaczyc, to daczego do cholery nie dali mozliwosci segregacji itemow wg typu? W ten sposob przynajmniej bym wiedzial czy mam wekwipowany dany typ itemu.
3) dlaczego w tak rozbudowanej grze, opis itemu jest tak 'SLABY'??! Kazdy z moich itemow byl albo 'light armor' albo 'heavy armor' kazde buty, tarcza, armor, greavsy itd itp, gdzie jest jakis konkretny opis??

Ok, tyle narzekania z mojej strony. Wlasciwie to mozliwe ze to nie jest narzekanie tylko niewiedza... ale zdazylem sie pobawic gra tylko parenascie minut. Senti jesli wiesz w jaki sposob mozna to zmienic, aby bylo funkcjonalne to prosze daj znac. Bo bardzo mi to uprzykrza rozgrywke confused.gif Jestem przyzwyczajony do innego interefejsu.

Ok, a teraz powiem jeszcze raz. TA GRA JET PRZEPIEKNA I JESLI KTOKOLWIEK CZEKAL Z ZAKUPEM KONSOLI M& AZ POJAWI SIE JAKAS FAJNA GRA TO WLASNIE SIE DOCZEKAL.

Howgh. smile.gif

A jaki masz sprzecior? jaka grafa itp
Matrox

Lol, to jest temat o Oblivion i mam zamiar tutaj pisac tyle ile mi sie spodoba. Jakos dyskusje o hdtv, monitorze, kablach vga i innych rzeczach ktore poprawiaja jakosc grafiki jest ok, ale dyskutowanie o oblivion na pc juz nie? Chyba zartujesz...

Poniewaz jest to dzial o X360, a nie o PC. Dyskusja o HDTV, kablach itd. jest jak najbardziej na miejscu poniewaz zwiazane jest to z X360. Osobiscie nie mam nic przeciw dyskutowaniu tu tez na temat wersji PC poniewaz bedzie wiecej osob z ktorymi bedzie mozna porozmawiac o samej grze ale jak zapytales to Ci odpowiedzialem.
raulos
wiec idz na forum o tematyce gry na pc
Trzcina
Nie uogonilaj... Temat jest o oblivion. Forum o Xsie, ale forum o Xsie jest na forum o grach... Poanowie skupmy sie na grze, ok? smile.gif

Oczywiscie moge podac moja konfiguracje i mam nadzieje ze nie bedzie to klulo nikogo w oczy...

Amd 3200+ 64 bitowy
1 GB ramu
Nvida 6600 GT (jest duzo mocneijsza niz zwykle 6600 nie wiem jak z 6800...)
no i ja mam dysk na SATA 2 7200 z 16 MB cachem... i powiem szczerze ze w takiej grze dysk jest bardzo wazny... moj sredni transfer z partycji na partycje to 55 MB wink.gif

Anyway, czy ktos ma moze dostep do intrukcji? Jakis pdf... cokolwiek? tongue.gif I nei prosze bez glupich komentarzy... ok? smile.gif

Raulos, cos ci sie nie podoba?

Tak dlugo jak pisze na temat zwiazany POSREDNIO czy tez BEZPOSREDNIO z oblivionem to mam do tego prawo, tak samo jak wszyscy inni. Got that? Wiecej zametu wprowadzasz ty swoimi jednopostowymi bezsensami niz paru uzytkownikow, ktorzy na 100 stron o oblivion zapisza jedna o tym jak gra bedzie chodzila/chodzi na ich pc.
raulos
ok peace trzcina no offence ale taka jest prawda (pisz chociaz o grze a nie o sprzecie)
Artmil
No mam podobny sprzęcik więc sobie pogram w Obliviona przynajmniej na medium detalach! biggrin.gif tongue.gif
K@kTuUuS
Trzcina polecialo PW
sentinel
Nic nie bylo w stanie przygotowac mnie na to co zobczylem O_O

you have been warned... ;->

1) Dlaczego nei ma pokazanego jakiegos 'szkieletu' postaci ktory pokazywalby mi jaki typ itemu mam juz wyekwipowany a jaki nie, owszem jest model postaci ale tylko od pasa w gore...

hmm, u mnie postać można obracać i zoomować, itemy posegregowane są wg. typu (bronie, zbroje) i układają się w inventory jakoś tak logicznie (np. elementy danego typu zbroi są obok siebie). wyekwipowane elementy są podświetlone.

ps: chłopaki, nie przesadzajcie z tymi dyskusjami o konfiguracji sprzętowej waszych pecetów - zaraz co druga osoba będzie podawała konfig i pytała "czy u mnie pójdzie" - są pecetowe fora, jest oficjalny saijt.
dee
Podane w temacie linki rozwiewają wszystkie wątpliwości odnośnie wymagań wersji PC. I w sumie przydatne są, więc bez przesady z tym tępieniem PC.
Pytanie: jak w końcu wygląda walka? Dobre to jest?
Trzcina
Tiaaa tak sadzilem ze jakos da sie zoomowac, tylko nie wiem jeszcze jak ;p

Natomiast to ze itemy sa kategoriami ustawione to wiem. ale wszysrtkie czesci armora sa w jendej sekcji confused.gif I nie pomaga mi to ze podobny set jest obok siebie... no nic bede sie musial przyzwyczaic.

Btw czy w tej grze jest jakis aiming na czary? bo ciezko mi wychodzi rzucanie ich ;p

Walka jest... inna niz wszystko do tej pory (dla mnie), ale jest fajnie i mowi to ktos ktop nie gral w morrowind z powodu walki... Aczkolwiek nie wiem ile z tego to grafika ;p

Aha efekt 'swiecenia' postaco oznajmia nam po prostu czy kogos trafilismy.
styxq
doczeklaem sie zapuscilem jakas godzine temu oblivona i ohmy.gif
najladniejsza największa gra jaką kiedykolwiek widzialem, co mnie najbardziej rozwalilo to ze kazdy npc z ktorym gadalem mial mowione kwestie biggrin.gif moze pierwsze lochy nie robia wrazenia ale jak wyszedlem na wolnosc laugh.gif to poczulem ash powiew powietrza (moze okno otwarte bylo ho cares biggrin.gif )
system walki tesh został przebudowany i ogolnie to narazie same pozytywne wrazenia

PS czy mozna pojsc do morrowinda ?? czy jest niewidzialna sciana wink.gif
-GLD-Uzny
O ile mi wiadomo to wysokie gory sa, a w oblivionie lewitacji nie uswiadczysz (chyba).

BTW. Mam prosbe do tych co graja. Moglby mi ktos przestal sejwa z poczatku gry bo nawet mi sie wlaczyc nie chce (po pokazowce z krolem) smile.gif
uzny@wp.pl

Z gory dzieki.
KheeD
hehe, teraz sobie czytam temat na tweak.pl i tam juz dawaja linka do modyfikacji pliku .ini ktory poprawia grafe ;p podobno nawet mozna włączyć odbicia w wodzie postaci, statycznych obiektów, wszystkich drzew etc.

Tutaj porównanie modyfikacji tego pliku:
Bez modyfikacji - http://dt.nsk.net.pl/2o.jpg
I z - http://dt.nsk.net.pl/1o.jpg

ofkoz chodzi o PC ver.
PePeP
QUOTE(MaxVarEmreis @ 22 03 2006, 17:35) *

QUOTE(Artmil @ 22 03 2006, 17:12) *

Dużo lepiej i dużo wolniej smile.gif .
Ale da sie pograć!!
Ciekawe z HDR czy bez, Senti ?

Z tego co wiem to ma HDR i AA, w PC mozesz miec HDR ale bez AA, lub Bloom z AA.

A nie przypadkiem [ HDR + Bloom ] lub [ AA ] ?? Bloom raczej bardziej imituje AA niż HDR.
mario87
bloom to taki efekt świetlny, uboższa wersja HDR, często tylko z kartami obsługującymi SM2
AA to wygładzanie, dzięki temu kontury są gładkie a nie takie ząbkowane
HDR i AA potrzebują sporej mocy, dlatego HDR albo AA+Bloom
Trzcina
Hehs... powiem jedno. Po wyjsciu z sewers efekt wcale nie jest taki jaki byc powinien... wersja na PC odstaje jesli chodzi o tlo... tzn tlo jest zalosne... nie wiem moze ta zabawa w ini cos pomoze... w kazdym razie wolalbym nei musiec tego robic i zdecydowanei bardziej podoba mi sie wersja na x'a.

Teraz o samej grze. Mozliwosc tworzenia postaci jest 'fantastyczna' biggrin.gif Nigdy sie tak dobrze nie bawilem po prostu robiac swojego chlopka... samo modelowanie twarzy zajelo mi jakies dobre 25 minut, a i tak sie spieszylem biggrin.gif W kazdym razie nie trzeba sie tym az tak bawic bo po chwili przyjda itemki i zakryja polowe tego co stworzylismy wink.gif

Gra w bardzo spojny sposob pozwala nam na stworzenie wlasnej clasy, pozwala na wybor 'born sign' ktory zmienia w jais sposob nasza postac (npmage sign dodaje 50 magicki permamentnie). nie wiem jak to wygladalo w morrowind, bo nie pamietam, ale wydaje mi sie ze nei bylo az tak rozbudowane. W kazdym razie mozliwosci jest od groma. Ja sobie stworzylem swoja wlasne klase, aczkolwiek ciezko mi powiedziec czy przy niej pozostane wink.gif

Co mi sie wydaje. Wydaje mi sie ze tej grze zdecydowana przewage maj wojownicy niz magowie... mozliwe ze sie myle i ze jest to spowodowane samym poczastkiem gry, ale jest tak ciezko trafic czarem szczura, w porownaniu do tego jak prosto bylo to zrobic mieczem... ze masakra ;p

Sama gra zacheca do swobodnej ekploracji... po wyjsciu na 'zewnatrz' widzimy napis 'mozesz isc robic quest fabularny, lub mozesz zajac sie exploracja. milej zabawy' ;]

No nic, mam nadzieje ze kazdy z was bedzie mial szanse jak najszybciej sprawdzic co i jak, bo zapowiada sie naprawde swietnie smile.gif
kermit
Ja już sie nie moge doczekać na mojego Obliviona i na moją X360 - premiera dla mnie Kwiecień (połowa). Możecie zarzucić jakieś screeny z 360 jak gracie na monitorku. Na "zwykłym" LCD czy TV też chetnie zobacze. pozdr
cronosik
QUOTE(Trzcina @ 22 03 2006, 23:37) *

To jest temat Forum PSX Extreme :: > Konsole > Microsoft > XBox 360 > The Elder Scrolls IV: Oblivion

PSX Extreme- gazeta o konsolach
Konsole- nie PC
Microsoft- no tak tu troche z pc jest zwiazku ale chodzi nadal o konsole
xbox 360- to taka konsola
The Elder Scrolls IV: Oblivion- to taka gra ktora bedzie na xbox360.

Wiec tak to jest temat o The Elder Scrolls IV: Oblivion ale na konsole!!!
Sa setki miejsc gdzie pisza o pc i grach na nie.
A my glupki konsolowcy nie chcemy sluchac o tych wszystkich plikach *.ini ustawieniach, konfiguracjach, procesorach, kartach graficznych itp.
O samej grze chetnie posluchamy ale zostawcie ten temat czysty od PC-towych (pipi). GRRR.... icon_evil.gif
[TH: a my głupki konsolowcy? Mów za siebie. Ale trochę racji ma - wypad z PieCami z działu - staramy się mówić o grze, nie o bebechach blaszaków]
Artmil
ŚCIERA w następnym numerze extrema chce obszerną recke tej za***istej gry (jakieś 20 stron smile.gif )
styxq
QUOTE(Artmil @ 23 03 2006, 13:46) *

ŚCIERA w następnym numerze extrema chce obszerną recke tej za***istej gry (jakieś 20 stron smile.gif )

mam lepszy pomysl wydajcie PSX extreme oblivion edition 120 stron o oblivionie laugh.gif to by bylo cos wink.gif
Zeratul
ta gra rzadzi, poki co nr 1 z gier na 360, jedynie GRAw moze z nia konkurowac, zalezy co kto preferuje...
-GLD-Uzny
Mam takie pytanie do bardziej obeznanych w temacie, natrafilem na pewna "bariere" + komunikat (nie mozesz isc dalej, czy jakos tak). I nie chodzi to o to ze gorka byla za stroma czy cus, po prostu niewidzialna sciana blink.gif Choc widzialem jeszcze spory kawalek lasu przed soba... Moze to ktos wyjasnic, ew. potwierdzic ze w ver. na 360 jest tak samo?

Co do samego grania to gram podobnie jak Senti, aby poznac mechanizmy gry (szczur + klawa, 10fps i grafika jaka wyciska moj pc... to nie dla mnie). Na 360 zatrace sie na dobre smile.gif

Moze ktos chce cos zobaczyc czy cos? Zawsze moge nastawic grafe na 'prawie' maks (moja karta nie ma hdr) i porobic jakies screeny w nadzieji na to ze mi pc nie eksploduje cool.gif
Trzcina
hehs, najpierw musialbys zmienic plik ini wink.gif Ale cisza o tym.

Powiem tak, wiedzialem ze ta gra jest DUZA. Ale to co zobaczylem przeroslo wszystkie moje oczekiwania, a nawet moja zdolnosc pojmowania... Mam na liczniki jakies 6 godzin, a zdazylem zerobic JEDEN quest fabularny... i to nei dlatego ze sie nei staralem i nawet nei dlatego ze praktycznie wszedzie chdoze na piechote... W tej grze jest niesamowita radosc z eksplorowania terenu. Ide sobei sciezka a tu nagle komunikat 'you've discovered abandond mines' czy cokolwiek w ten desen. No i nowy dungeon to ktorego oczywiscie TRZEBA wejsc, zeby zobaczyc co jest w jakiejs skrzynce zamknietej na dwa zamki ;P Naprawde... chec ekploracji jeszcze nigdy nie byla u mnie tak wielka...

Swietnie rozwiazane sa gilidie. Nie mozna od razu byc w niej 'bossem' trzeba sobie zasluzyc, w roznych gildiach w rozny sposob. Co wiecej mozna narezec do kilku naraz... Nie jestem obyty z tym rozwiazaniem na tyle by moc stwierdzic jak inne jest to od tego co bylo. Ale bardzo mi sie podoba i bardzo urozmaica rozgrywke.

Druga sprawa, naprawde swietnie rozwiazane sa skille... Sposib zdobywania ich i level upowania. Nie umiem odniesc sie do morrowind i nie wiem czy jest sens rozpisywac sie o tym bo jest tego zbyt duzo... ALe naprawde, jest bardzo intyucyjny i swietnie sie sprawdza w praniu.

Czego nie umiem/nie rozumiem. Nie umiem kupic czaru... umiem scroll, ale nie umiem czaru... Nie wiem jak sie to robi, a moze sie nie robi? Moze czaru musze sie nauczyc? Ale jak? Jakby ktos kto sie zna bardziej ode mnie napisal cos na ten temat to bylbym mu bardzo wdzieczny... W koncu mam maga/wojownika i przydaloby sie posiadac troche potezniejsze czary niz te z samego poczatku gry...

Ok, a teraz co mnie denerwuje... w dalszym ciagu uwazam ze intrejfejs moglby byc lepszy... Gdzie jakeis skroty klawiszowe (rozumiem ze na konsoli mzoe ich nie byc) do mapki? Czemu za kazdym razem jak chce sprawdzic mapke, to musze wchodzic do tego samego journala w ktorym sa tez itemy... Powinien byc osobny przycisk do kazdej zakladki... A najlepiej to jeszcze osobny do zakaldek ktore sa w srodku... Albo przynajmniej do mapki! Bardzo uciazliwe jest (dla mnie) ciagle przeksakiwanie miedzy tymi zakladkami... i po pewnym czasie zaczyna byc mocno upierdliwe...
Druga sprawa, to w dalszym ciagu uwazam ze itemy sa w nienajlepszy sposob rozpisane/posortowane. Oczywiscie dalo sie postac oddalic i w sumei widac praktycznie wszystko co potrzeba. Ale to co najbardizej daje po oczach to olbrzymia czcionka! NA konsoli na pewno jest to plus... na kompie nie bardzo confused.gif Widze 6 moze 7 itemow na raz, a przeciesz siedze 30 cm od ekranu...

Oczywiscie sa to drobne niedogonosci, zalezne od preferencji i czepiactwa grajacego. Nie wplywa to w zaden ujemny sposob na gre, tylko na jej obsluge (dla mnie). Bo sama gra...jest tak wielka ze az czasami boje sie w nia grac i chodzic po niej... Czas mija TAK BARDZO szybko... godzina za godzina, stworek za stworkiem... ehhh

W kazdym razie, tak jak GLC uzny mowil, mozna porobic pare screenow z jakiegos konkretnego miejsca, jesli ktos ma ochote. Wiec piszcie smile.gif
lukasik85
To moze wzuccie screny z jakiegos dungeona.W mozliwie najwyzszych detalach:)
KheeD
lukajce ten - KLIK hłe hłe
sentinel
ło jezu jaka bieda... wracam grać na xie...
KheeD
hłe hłe you are busted!

to nie screen z gry ;P jakieś foto z lasu + miecz z gry dodany w Pohotshopie ;] jakiś kolo z tweak'a to zrobił ;p

dla zainteresowanych jak wygląda grafa po modyfikacji pliku .ini - http://www.nvnews.net/vbulletin/showpost.p...53&postcount=64
Dante
No modyfikowanie może uprzyjemnic granie (brak elementów pojawiających zię zniąd [mówie po screenach bo jeszcze nie grałem])
il capitano
Przepraszam za Offa.

Trzcina - ja też chcę w to zagrać, już sad.gif unsure.gif
Piechol_Jr
Właśnie przed sekundą zamówiłem. Teraz odczekam 5 do 10 dni i będzie bajka. I pomacham koledze który zbiera na więcej RAMu i lepszą kartę graficzna. huh.gif
PS.: Jak mu powiedziałem że na Xie będe miał HDR i AA, a on nie to aż chłopaczek zbladł...
Pozdro dla niego!

A poza Offtopem: Na filmiku z game trailers było widać jak kolo ma problemy żeby normalnie poruszać sie na koniu... Czy on był lebiegą czy to tak już jest?
Pawcio4
Hihihi, do czego to ludzie (polacy) są zdolni biggrin.gif No ale chociaż nie chce pirata cool.gif

http://allegro.pl/item94108222_zbieram_na_..._pomoz_mi_.html
Trzcina
Powiem szczerze ze model jazdy na koniu jest imo beznadziejny... Wprawdzie nigdy na koniu w rzeczywistosci nie jezdzilem. A jedyna gra w ktorej jakos sensownie jezdzilo sie na koniu (w ktora gralem i ktora teraz pamietam) to Gun i tak bylo to O WIELE lepiej rozwiazane... Kon wyglada jakby sie przesuwal a nie poruszal... Na koniu nie mozna atakowac (sic!) z chociazby luku, to jeszcze pol biedy, ale nei mozna tez rzucac czarow! Nawet leczacych samego siebie... Dlatego jezdzenie na koniu jest uciazliwe, bo co chwile trzeba zsiadac z niego zeby kogos ubic... Osobiscie w ogole mi sie to rozwiazanie nie podoba...

Anyway, to co, ktos mi powie w jaki sposob mzona sie uczyc czarow? tongue.gif Czy moze jest jakis sposob na rozpoznanie tego czy kupie scroll czy book? W instrukcji jest napisane tylko tyle ze czary moge albo kupic albo dostac za questy... Ilez mozna meczyc sie z 'flare' ;P Wprawdzie i tak zadaje wiecej dmg niz moj atak meiczem, ale... tongue.gif
sentinel
QUOTE(KheeD @ 24 03 2006, 01:48) *
to nie screen z gry ;P jakieś foto z lasu + miecz z gry dodany w Pohotshopie ;] jakiś kolo z tweak'a to zrobił ;p

ja nie twierdzę, że to screen z gry, tylko że strasznie biednie to wygląda. :->

QUOTE(Trzcina @ 24 03 2006, 09:58) *
Powiem szczerze ze model jazdy na koniu jest imo beznadziejny...

nie wiem jak jest na pececie, ale na xie jest ok.

A jedyna gra w ktorej jakos sensownie jezdzilo sie na koniu (w ktora gralem i ktora teraz pamietam) to Gun

...i shadow of the colossus. :-)

Na koniu nie mozna atakowac (sic!)

i dobrze - jeśli miałoby to być z sensem odwzorowane, atakujący jeździec miałby ogromną przewagę nad broniącym się piechurem (jak w realu); żeby walki miały więc sens, przeciwnicy też musieli by szarżować konno - a wówczas ten szlachetny erpeg zmieniłby się w kolejną część dynasty warriors. ;-)

Dlatego jezdzenie na koniu jest uciazliwe

...chyba dla konia ;-P wiem o co ci chodzi, ale generalnie konie są pomocne przy pokonywaniu większych dystansów, lecz zwykle nie warto wdawać się wówczas w zaczepne potyczki a po prostu zmierzać do celu.

Anyway, to co, ktos mi powie w jaki sposob mzona sie uczyc czarow? :P

jam jest skromny adventurer spod znaku cienia, mnie się nie pytaj... ja cię mogę nauczyć wykradać dobra ze sklepów na oczach sprzedawców i warty, ale nie czarować... ;-)
Piechol_Jr
To senti mnie mozesz nauczyc kraść, bo mam pln byc narodzonym spod znaku Zlodzieja i koncentrowac sie na stealth smile.gif
sentinel
e, to musisz sobie sam taktykę wypracować - ja, jako urodzony pod znakiem cienia - mogę raz na dobę stać się kompletnie niewidzialny i... i to w sumie cała filozofia. xD trzeba tylko pamiętać, że kradziony stuff nie wszędzie można upłynnić - uczciwi handlarze nie skupują kradzionego towaru (nie wiem tylko skąd wiedzą, że kradziony - bo paragonu nie ma? ;-P).
Piechol_Jr
A ile normalnie trwa jeden dzien? Czyli co? wchodzisz do sklepu, załanczasz niewidzialnosc, towar znika, i jest wszystko ok tylko ze nie mozna go sprzedac?
sentinel
dzien trwa (na oko) ponad kilkanaście minut, ale można przyspieszać upływ czasu (tzn. przeskoczyć w czasie o x godzin do przodu). oczywiście kraść należy tak, by właściciel nie zorientował się - jeśli na jego oczach zmienisz się w predatora (kamuflaż) i zwiniesz leżący tuż obok niego wielki topór, to wałek nie przejdzie, a jeśli gość cię wyczuje, kamuflaż na nic się zdaje (czar pryska).
Piechol_Jr
Jeszcze 5 do 10 dni i sam to obadam, ale dzięki Senti smile.gif
A jeszcze jedno: doświadczyłeś już może przedmiotów w różnych dziwnych miejscach? Bo np. w Morrowindzie można było znaleźć bardzo dobry miecz magiczny, który leżał na szafie w wieży w Balmorze, czy tutaj też coś takiego jest?
Trzcina
Jesli o mnie chodzi to ja biegam praktycznei z taka sama predkoscia jak jezdze na koniu... Zwlaszcza bez broni, na speed 60.

Uwazam ze walke na koniu mozna bylo jakosc rozwiazac. Np logiczny bylby mniejszy zasieg. Moze tez obrywalibysmy wiekszy dmg, z powodu mimo wszystko mniejszej mobilnosc oraz wiekszej szansy na trafienie przez przeciwnika. Mogliby w koncu obnizszyc efektywnosc czarow... Ale zamiast tego kompletnei to wycieli confused.gif Dlatego tez nie kumam po co w ogole jest ten kon. Skoro NIE DAJE az takiego boosta do speed... Zreszta jak sie chce naprawde szybkiej podrozy to i tak uzywa sie 'fast travel' wink.gif Wtedy jestesmy 'od razu' na miejsu do ktorego chcemy dojechac... wprawdzie nie mozna w ten sposob ekplorowac swiata i odslaniac nowych lokacji... ale mimo wszystko, jest to przydatne.

No nic, na liczniku 10 h i moge dodac kilka slow od siebie. Wiec tak, przejscie na piechote odleglosci z jednego miasta do drugiego, wiaze sie z jakimis 25 minutami real time. Odleglosc odpoiada mniejwiecej 1/5 wysokosci calej mapy, os w ten desen )z Choroll do Anvil - btw, anvil? WTF, kto nazywa miasto 'kowadlo'...? ;p) Przy czym to jest zwykleglo po prostu chodzenia... non stop na przod. A przeciez po drodze jest mnostwo miejsc do odkrycia, ktorych na glownej mapie nie ma. Na szczescie na kompasie jest kierunek w ktorym nalezy sie udac aby do takiej nieodkrytej lokacji dojsc. W trakcie takiej drogi z jednego miasta do drugiego, odkrylem chyba z 8 roznych miejsc w ktore moglem wejsc, pare obozow, w ktorych moglem sie przespac i pare innych miejsc. Wiec swiat jest naprawde bardzo urozmaicony... Ale tutaj pojawia sie punkt drugi...

Otoz same dungeony wygladaja dosyc podobnie do siebie confused.gif Np jaskinie w gorach. Albo forty... I nei chodzi mi o podobienstwo tekstur, tylko architektonicznie, mam czasami wrazenie deja vu. Ale i tak jestem pewien podziwu dla tworcow za taki swiat...

Teraz moze troche wiecej o questach. Jesli oczywiscie ktos nie chce czytac to nie musi... zrobie parenascie enterow wink.gif Niemniej jednak chce tylko pokazac w jaki sposob jest to turtaj rozwiazane. Dla tych co nei grali w morrowind, na pewno bedzie to ciekawa informacja, a mozliwe ze dla tych co grali, to tez bedzie wygladalo nowo. Chodzi mi o rozbudowanie questow oraz ich zroznicowanie. Walne w podpunktach wink.gif

» Click to show Spoiler - click again to hide... «

Jak wiec widac... sa questy ktore sa przeogromne i wymagajam nostwo czasu i wysilku... (gdyby nie fart... ;P) I to bardzo cieszy. Gdyz w dalszym ciagu mam jednego questa fabularnego ;P

Co do samej postaci... to wydaje mi sie ze troche zle sobie ja na poczatku poprowiadzilem... JEzeli chec sie jakos sensownei uzywac czarow, to nie mozna sobie pozwolic na tak niska ilosc magicki... Nie wiem czy nie bede musial zaczac jeszcze raz ;P Ale tutaj kazdy skill sie bardzo przydaje... i najlepiej zeby postac umiala wszystko na maksa ;P

Jesli chodzi o czary, to okazalo sie ze za drugim razem jak kupilem ten czar to juz byl czar a nie spell... Ehh tongue.gif

Ok, starczy tego pisania... wlasciwie to nie wiem o czym moznaby jeszcze napisac... glupio mi pisac o systemie gry z pozycji osoby ktora w te serie gra na powazniej pierwszy raz. Nie wiem od czego zaczac. Tak wiec jesli macie jakies pytania to piszcie... a jezeli macie juz gre i dlatego nic nie piszecie to oderwijcie sie na chwile i napiszcie swoje wrazenia ;P
styxq
moje wrazenia jak najbardziej pozytywne ( w zasadzie nie grałem chyba jeszcze w tak genialna gra tongue.gif ) denerwuje troche jedno, te questy np idz z tego miasta do tego i znajdz mojego brata potem z nim wroc i potem wroc do miasta po matke i na koncu idz do 4 misata po nagrode blink.gif (miedzy kazdym miastem jest kolo 20 min drogi censored2.gif ) tak więc wole misje ktore rozwiązuje sie w1 miescie. Bardzo spodobalo mi się wykoirzystanie havocka w walce , przeciwnicy upadaja jak zywi a zwłoki mozemy napastować dowoli patrząc jak wajnie sie zginaja biggrin.gif

PS nie mam krwi na mieczu po zadaniu ciosu a na trailerach e3 byla , tesz jej nie macie question.gif bardzo mi sie ten bajerek podobal a tu zonk unsure.gif
estel

1) Kliknij myszka na postac z boku i trzymajac LPM kieruj myszke gora-dol
2) W inwentarzu sa na dole zakladki, ktore segreguja czy to bron/zbroja itd.
sentinel
QUOTE(Piechol_Jr @ 24 03 2006, 13:17) *
A jeszcze jedno: doświadczyłeś już może przedmiotów w różnych dziwnych miejscach?

ta, pomijając to, że sporo można znaleźć przy przeciwnikach czy okazjonalnie napotkanych zwłokach ;-), sporo różnych nietypowych przedmiotów można znaleźć właśnie w szafach, skrytkach czy schowkach (w różnych lokacjach, często takich, do których nie mamy oficjalnie wstępu - trzeba się włamywać, podważając zamki lockpickami, prawie jak w splinter cell :-)).

QUOTE(Trzcina @ 24 03 2006, 14:07) *
Dlatego tez nie kumam po co w ogole jest ten kon. Skoro NIE DAJE az takiego boosta do speed...

nie daje tobie - nie każdy ma speed'a na 60, przeciętny rycerz w zbroi porusza się znacznie wolniej, bez konia dużo trudniej eksplorować świat.

QUOTE(Trzcina @ 24 03 2006, 14:07) *
Otoz same dungeony wygladaja dosyc podobnie do siebie :/ Np jaskinie w gorach. Albo forty... I nei chodzi mi o podobienstwo tekstur, tylko architektonicznie

imo po cześci wynika to z chęci zachowania określonych wcześniej realiów - wszak to jedna i ta sama epoka, obowiązywał wówczas raczej jednolity styl architektoniczny.

QUOTE(styxq @ 24 03 2006, 14:21) *
denerwuje troche jedno, te questy np idz z tego miasta do tego i znajdz mojego brata potem z nim wroc i potem wroc do miasta po matke i na koncu idz do 4 misata po nagrode :blink: (miedzy kazdym miastem jest kolo 20 min drogi :censored2: ) tak więc wole misje ktore rozwiązuje sie w1 miescie.

dlatego na początku dobrze pozwiedzać troszkę świat i dotrzeć przynajmniej do kilku kluczowych miast - później używa się już tylko opcji 'quick travel' i zalicza takie questy w kilka chwil.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.