Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: The Elder Scrolls IV: Oblivion
Forum PSX Extreme > Platforma > Microsoft > Xbox 360
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30
sentinel
QUOTE(KLEJU @ 29 03 2006, 21:52) *
Cóż... Osobiste preferencje gracza rzeczywiście mają spore znaczenie w tej grze. Ja na przykład magiem grać... po prostu nie lubię i nie umiem :).

same here...

Zabawę z "Oblivionem" zacząłem jako bretoński Thief, obecnie łupię - uwaga, grający w tę grę tylko na X360 (tak, liznąłem tej gry także na tym sprzęcie) niech odwrócą głowy - stworzonym przeze mnie w CS zawodem "Artist".

też zacząłem od złodzieja, by za kolejnym podejściem stworzyć sobie własną klasę, nieco bardziej uniwersalną. btw - jakie możliwości, których brakuje w kreatorze postaci na kosnoli, posiada pecetowy cs (poza możliwością wklejenia własnej facjaty)?

( a na początku dobrą broń łatwo uzyskać, okradając śpiących strazników na przykład)

albo rabując sklepy z orężęm - większy wybór, ghe he he... ]:->

Co do samej wartości gry, to wypowiem się za jakieś 5-6 lat ;).

heh... drugi morrowind (ino lepszy :-)).
oby tylko mody (a przynajmniej oficjalne dodatki) nie zawiodły.
koso
[quote name='koso' post='856274' date='29 03 2006, 17:31'][quote name='sentinel' post='855394' date='28 03 2006, 14:24'] różności - od prostych, pokroju przejścia/wydostania się z jakiejś lokacji (np. lochy na początku), po nieco bardziej praco/czasochłonne, jak zamknięcie wrót oblivionu czy zdobycie tytułu mistrzowskiego na arenie.[/quote]Chyba cos zle zinterpretowales jakiegos faqa. Achievementy rozkladaja sie po rowno miedzy zadania w glownym watku fabularnym, a osiaganie poszczegolnych rang w gildiach.[/quote]
acha... i niby w jaki sposób to co napisałem koliduje z twoim twierdzeniem, co konkretnie jest nieprawdą?
koso, chcesz coś powiedzieć - wal prosto z mostu, daruj sobie te śmieszne wtręty.
[/quote]

Bo to smieszne pisac 'czasochlonne' o czyms, co znajduje sie na drodze kazdego Gracza - kazdy zaliczy te achievementy, skoro znajduja sie "po drodze". Precyzja i konkrety, tyle.
sentinel
QUOTE(koso @ 29 03 2006, 22:10) *
Bo to smieszne pisac 'czasochlonne' o czyms, co znajduje sie na drodze kazdego Gracza - kazdy zaliczy te achievementy, skoro znajduja sie "po drodze". Precyzja i konkrety, tyle.

znaczy co znajduje się na drodze każdego gracza - konieczność zdobycia tytułu mistrzowskiego na arenie? tego achivementu nie zdobędzie się "po drodze", uczestnictwo jest dobrowolne. precyzja i konkrety, powiadasz? - faktycznie śmieszne...
koso
QUOTE(sentinel @ 29 03 2006, 23:17) *

QUOTE(koso @ 29 03 2006, 22:10) *

znaczy co znajduje się na drodze każdego gracza - konieczność zdobycia tytułu mistrzowskiego na arenie? tego achivementu nie zdobędzie się "po drodze", uczestnictwo jest dobrowolne. precyzja i konkrety, powiadasz? - faktycznie śmieszne...

No, tu masz racje. Mialem na mysli zamkniecie wrog Oblivionu. Dobrze, ze przynajmniej po fakcie precyzujesz biggrin.gif
sentinel
wiesz - taki zwyczaj prowadzenia dyskusji bez spoilowania: zbędnych i nic do tematu nie wnoszących konkretów raczej się unika... ;->

Wiec nie wiem po co wdajesz sie w dyskusje po tym, jak sprecyzowalem Twoja informacje o achievementach. Az takie bolesne? - Koso.

nie - aż takie głupie. szczególnie fragment o rzekomym czerpaniu wiedzy z faq'ów.
i daruj sobie dalsze dopiski w moich postach -> eot albo priv. [senti]
lavatekk
ogólnie to po około 25 godzinach z grą jest co pisać, główny wątek liżnięty, a tak to szlajam się po miastach, co do postaci, do jednak chyba postacie magiczne są łatwiejsze w graniu w przeciewieństwie do większąści RPGów, w każdym razie zaliczyłem już dużo RPGów (na Xa wszystkie ważniejsze oprócz niestety Morrowinda) zawsze jako fighter i było zdecydowanie łatwiej niż w Oblivionie, tutaj praktycznie każdy przeciwnik w liczbie większej niż dwa może mnie zaciukać
grając na PC widać, że gra była pisana bardziej z myśla o x360, wszystko kontroluje się z poziomu jednego menu, co jest nie do końca wygodnym sterowaniem, jak już było wspominane brakuje opisu każdego z przedmiotów i samo sortowanie też mogłoby być lepiej rozwiniete, co do rodzajów broni to w porównaniu np. do Baldurów to jest ich bardzo mało, i nie ma większego podziały na klasy,mamy tylko miecze i broń obuchową, ale tak właściwie to nie przeszkadza, tym bardziej, że jest całe mnóstwo magicznej broni
co do samego świata to w jego konstrukcji brakuje mi troche typowych wiejskich osad, pól itp. mamy tylko miasteczka - zamki, a tak to właściwie cała kraina to las, a poletka zdarzaja się żadko, ciekawe skąd biorą całą żywność, np. jabłek jest mnóstwo, ale czy widzieliście gdzieś jabłoń ? smile.gif
takie moje uwagi, bo w ogóla gra jest miażdżąca pod każdym względem i strasznie wciąga
Trzcina
Wszystkie RPG na x'a? Czyli 3? wink.gif

Powiem szczerze ze w kazdym jednym rpg latwiej gralo sie magiem (wliczajac w to wszystkie hack and slash), przynajmniej mi. Owszem niekiedy bylo to mniej wygodnie (ogladac animacje czaru po raz 1000000 nie jest tak fajnie, zwlaszcza jak trwa 15 sekund). W tym momencie mam jakies 20 godzin swoja druga postacia (typowy ofensywny mag, ale na touch a nie na target) i gra momentami jest banalna. Zwlaszcza jak wykonuje questy postacian na 20 poziomie, a wczesniej wykonalem je postacia na 8. Przeciwnicy ida z levelami do gory tak samo jak my (o tym pisal senti), ich ekwpiunek rowniez idzie do gory (np ebony armory) tylko co z tego skoro damage nie idzie jakos znaczaco w gore? W tym momemncie mam swoim magiem jakies 250 HP i moglbym tak stac przez 5 minut i obrywac i w sumie prawie nci by mi sie nie stalo... (ligh armor 60% bez zadnych czarow, wyposazony w elvenowskie armory).

Oczywiscie bardzo duzo zalezy od tego w jaki sposob poprowadzimy posac. Ja inwestowalem tylko i wylacznie w willpower, intelligence i endurance (na 20 poziomoie dwa pierwsze mam na 100 a endurance na 70...) co nie jest specjalnie trudne dla maga. Dlaczego? Dlatego ze system zdobywania leveli jest jaki jest. Zupelnie inny od wiekszosci tego w co gralem, ale w OGROMNEJ przewadze jest tutaj mag... Wystarczy 7 razy wezwac szkelet zeby awansowac o jeden poziom w conjuration magic... wystarczy 25 razy rzucic na siebie shield, zeby pojsc w alteration o lv to gory (to jakies 3 minuty rzucania czarow, dlatego ze nie trzeba czekac az poprzedni sie skonczy...) i wystarczy 20 razy rzucic light zeby pojsc o level do gory w illusion... (kolejne 3 minuty).

Co wiecej stowrki ktore przywolamy sa traktowane jak normalne potworki... Czyli jak go pacne trzy razy to zaczyna mnie przez 35 sekund atakowac (35 sekund bo potem znika) wystarcza dwa szkielety i mam jeden level light armor lub block, co bardzo wydatnie podwyzsza ilosc punktow ktore mozemy dodac do endurance lub strenght.

Co chce przez to powiedziec? Wydaje mi sie ze jest to troche zbyt proste... ktos kto mialby ochote pojsc troche do gory w levelach, musi poswiecic 30 minut zeby naprade mocno pojsc do gory. Oczywiscie w tych atrybutach ktore sa magowi potrzebne... Ale najlepsze jest to ze nie musi w tym celu praktycznie w ogole walczyc z przeciwnikami...

Dobrze chociaz ze najpotezniejsze czary ksoztuaja po 800 many a ja w tym momencie z 100 inteligencji i grajac bretonka mam 250 (oczywiscie jest to bez zadnych enchantowanych itemow, ale z bonusem od bretana +50 many i birthsign 'the lady'). Zobaczymy co bedzie dalej.

Aha, jesli chodzi o glowny quest to nawet nie poszedlem odniesc amuletu ;P (pierwszy quest po wyjsciu z kanalow) czy ktos moze mi powiedziec czy fabula jest dobra? smile.gif

Kleju w ajaki sposob mozna wmontowac swojego ryja do gry? Moglbys skrobnac o tym pare slow? Jak nie tu to na pemke... smile.gif
lavatekk
QUOTE(Trzcina @ 30 03 2006, 01:21) *

Wszystkie RPG na x'a? Czyli 3? wink.gif

Kotor 1,2 ,Jade Empire, Fable - to już co najmniej cztery na Xa smile.gif

oczywiscie zaliczyłem jeszcze pare PCtowych RPGów (Baldury, Icewind Dale itp.) zawsze fighterem:]
sentinel
QUOTE(Trzcina @ 29 03 2006, 23:21) *
w OGROMNEJ przewadze jest tutaj mag... Wystarczy 7 razy wezwac szkelet zeby awansowac o jeden poziom w conjuration magic... wystarczy 25 razy rzucic na siebie shield, zeby pojsc w alteration o lv to gory (to jakies 3 minuty rzucania czarow, dlatego ze nie trzeba czekac az poprzedni sie skonczy...) i wystarczy 20 razy rzucic light zeby pojsc o level do gory w illusion... (kolejne 3 minuty).

dlatego świetną opcją jest możliwość dostosowania poziomu trudnościw trakcie gry - suwak w menu 'gameplay' czyni cuda, dlatego osobiście nie rozumiem tych narzekań na na pozorną łatwość gry... takie opcje są po to, by z nich korzystać. ;->

QUOTE(Trzcina @ 29 03 2006, 23:21) *
czy ktos moze mi powiedziec czy fabula jest dobra? :)

nawet bardzo. przynajmniej do mnie przemawia. i nie wyobrażam sobie jej bez uriela i kilku innych postaci...

QUOTE(lavatekk @ 29 03 2006, 23:34) *
Wszystkie RPG na x'a? Czyli 3? ;)

Kotor 1,2 ,Jade Empire, Fable - to już co najmniej cztery na Xa :)

...baldur 's gate 1/2, x-men legends 1/2, phantasy star online 1/2, the bard's tale, the lord of the rings: the third age, dungeons & dragons heroes, arx fatalis, pirates of the caribbean (no co, można podciągnąć ;-p), fallout: brotherhood of steel, gauntlet: seven sorrows, future tactics: the uprising, black stone: magic & steelmetal dungeon + ewentualnie emu i tona klasyków... ;-)
KLEJU

Kleju w ajaki sposob mozna wmontowac swojego ryja do gry? Moglbys skrobnac o tym pare slow? Jak nie tu to na pemke... smile.gif

Trzeba się trochę pomęczyć (mi się na przykład nie za bardzo chce) - są dwa sposoby. Pierwszy to prosta podmiana tekstury twarzy w jakimś wybranym modelu głowy. Wynik łatwo potem obczaić w CS, żeby na bierząco kontrolować, czy nie masz czasem oka na czole wink.gif. Mordki oblivionowe mają specjalny format graficzny, czytany tylko przez grę (umożliwia on specyficzne rozmycie tekstury przy oddaleniach) i na razie nie spotkałem się z programem przerabiającym normalne graficzne pliki (jpg i inne) na ten format, jednak z powodzeniem mozna uzywać plików TGA.
Drugi sposób wymaga sporych zdolności w posługiwaniu się 3DSMax - zasysasz z sieci odpowiedni plug do tego programu i robisz od podstaw nowy model głowy. Następnie umieszczasz go w grze za pomocą CS.
Proste? wink.gif
Trzcina
OK... no to chyba sobie podauje... myslalem ze moze jest jakis sposob na to zeby mordke z facegen przeniesc do gry...

Senti, no to jest bardzo mozliwe ja sie poziomem trudnosci jeszcze nie bawilem. Zostawiam to sobie na nastepna gre, poki co przejde to tak jak jest. W kazdym razie co sie zmienia wraz z przesunieciem paska? Damage przeciwnikow? Ich ekwipunek (jak tak to super tongue.gif) ilosc HP? Jak wiesz jakie sa roznice miedzy normalnym (suwak na srodku) a trudnym (na maksa w prawo ;p) to skrobnij.

Aha, tak sobie myslalem o zloedzieju i... koniecznosc levelupowania za pomoca Athlethics albo Acrobatics, czy tez Sneak jest naprawde nieprzyjemna... toz to by trzeba przejsc cala mapke wzdluz i wszerz 10 razy zeby nabic do chociazby 75... ;P Ale skoro mowicie ze nie jest tak zle... to wam wierze tongue.gif

Kleju, po co robiles bretonke thiefem? Wlasne preferencje czy moze jakies ukryte 'stealthowe' zdolnosci tej rasy o ktorych ja nie wiem? Przeciez ona ma same bonuisy do czarow smile.gif wiec ciekawy jestem skad akurat ten wybor ;]
KLEJU
Trzcina, ja zawsze gram bretonami smile.gif. Takie skrzywienie, bez powodu.
Piechol_Jr
Idąc dajel tropem tego co mówisz Trzcina, to trzeba by grać Kotem albo Jaszczurką żeby mieć bonus do Złodziejstwa smile.gif A kto by chciał grać płazem? Ja też jestem za Bretonem z koncentracją na stealth.
mario87
QUOTE(Piechol_Jr @ 30 03 2006, 13:08) *

A kto by chciał grać płazem?

ci którzy chciely by zrobić jak najlepszego złodzieja....
Bowe
dziekujemy za tak "inteligentne" opinie poparte tak "inteligentnymi" argumentami...
jak chcesz cos skrytykowac to rzuc chlopcze jakies argumenty to pogadamy/Ryo
Dante
Ja teraz bawie się w zwiedzanie świata i jest bardzo fajnie. Poleci ktos gdzieś jakiegoś questa
Piechol_Jr
QUOTE(mario87 @ 30 03 2006, 16:16) *

QUOTE(Piechol_Jr @ 30 03 2006, 13:08) *

A kto by chciał grać płazem?

ci którzy chciely by zrobić jak najlepszego złodzieja....

Chyba jak najlepszego złodzieja na początku gry. Przecież nieważne kim grasz, zawsze możesz masterować wybrany wcześniej skill. Niezależnie od wybranej rasy.
maciek88
Czy na szczytach gor lezy snieg, jak one wygladaja w ogole? Niech ktos sie wybierze na wyprawe na szczyt jakiejs gory i opisze jak bylo, czy da rade wejsc na piechote, jak klimat i otoczenie tam na gorze, jakies zimowe wiochy itd.
Trzcina
Na gory czasami cjest bardzo ciezko wejsc. Dlatego ze jak jest stromo to sie po prostu nie da... trzeba szukac drogi. Snieg jest na moich obrazkach, ale tylko w miescie, nie szedlem nigdzie dalej ;]

Owszem mozesz masterowac, ale jesli twoja rasa 'obsluguje' dany skill to dostajesz do niego bonus +10 punktow... czyli 1/10 calosc ktora mozna zdobyc w grze, za sam wybor rasy...t o calkiem sporo smile.gif Moim zdaniem.

Zreszta jesli chodzi o zlodzieja to w sumie ciezko jest cos konkretnego wybarc... ale wood elf wydaje sie byc najlepszym (pod wzgledem skilli) wyborem. lepszym niz jaszczur czy kot. Jako jedyny ma +10 do sneak...

Kotek ma +5 do sneak i security, a jaszczur ma +10 security...

Przy czym wood elf ma +10 w alchemii i +5 a lateration... co sie za bardzo nie przydaje zlodziejowi ;p No moze alteration, zeby sie nei musial bawic w otwieraniu zamkow? (joke wink.gif ).

Generalnie jak ktos mowil rasa nie ma az tak wielkiego znaczenia, najwazniejsze co oferuje to wyglad... no i latwiejszy lub trudniejszy start. Chociaz to tez w wzgledny sposob, bo wszystkie major skille ida od razu na 25... a ZADNA postac przy zadnych ukladach nei bedzie miala nigdy na samym poczatku jakiegokolwiek skilla na 50. (50 dlatego ze przy 50 pojawia sie nowy perk).
sentinel
QUOTE(Trzcina @ 30 03 2006, 16:58) *
ZADNA postac przy zadnych ukladach nei bedzie miala nigdy na samym poczatku jakiegokolwiek skilla na 50.

skilla może i nie, ale atrybuty już jak najbardziej - siła, inteligencja, wytrzymałość, szybkość, szczęście, osobowość i cała reszta mogą (i osiągają) po 50 punktów na starcie, w zależności od rasy. a to potrafi bardzo ułatwić start...
ping
Trochę pograłem w nowego Elder Scrollsa i męczy mnie to że nie ma zaznaczonych obszarów na mapie które już odwiedziliśmy sad.gif
Trzcina
No masz racje senti, ale to wydawalo mi sie oczywiste smile.gif Zreszta na to bardzo znacznie moze wplynac rozniesz birthsign (takie + 10 do intelligence i endurance, sa MOCNO pomocne, tak samo jak +10 do strenght...)

Ping, no na poczatku to moze byc problem. Ale tak na dobra sprawe to jest bardzo prosty sposob na to. Miasta oczywiscie sa naniesione na mapke... do lokacji o ktorych ktos ci powiedzial nie mozesz dojsc uzywaja fast travel, bo musisz je najpierw znalezc... Z kolei lokacje randomoweh, ktore gdzies tam sa i nie masz ich na mapce, a ktore musisz sam znalezc (nikt ci o nich nie mowi) pojawiaja sie gdy chodzisz wiecej na piechote. Dziennik jest tak zrealizowany ze o kazdym quescie mozesz poczytac, a dungeony po jakims czasie znow 'zaludniaja' czy tez 'zapotworkowywuja' sie. Wiec na pewno kogos spotkasz w miejscu w ktorym byles. Niemniej jednak, gdyby na mapce byly odznczone innym kolorem lokacje w ktorych juz bylismy byloby calkiem fajnie.
sentinel
obszarów jako takich nie, ale każda poznana lub odkryta lokacja pojawia się przecież na mapie w postaci znacznika - nietrudno więc zorientować się gdzie się było. niemniej wiem o co ci chodzi - faktycznie byłoby łatwiej.
ping
Trzcina -> dobrze że chociaż wszystko jest zaludniane tongue.gif pamiętam jak w morku wybiłem wszystkie wioski co do NPCa i się jakoś tak pusto czułem smile.gif

Właśnie jestem w trakcie zaliczania misji dla gildii złodziei. Fajna zabawa tyle że dużo infamy się dostaje :f. 20 godzin na liczniku.
RosTo
QUOTE(KLEJU @ 30 03 2006, 09:26) *

Trzeba się trochę pomęczyć (mi się na przykład nie za bardzo chce) - są dwa sposoby. Pierwszy to prosta podmiana tekstury twarzy w jakimś wybranym modelu głowy. Wynik łatwo potem obczaić w CS, żeby na bierząco kontrolować, czy nie masz czasem oka na czole wink.gif. Mordki oblivionowe mają specjalny format graficzny, czytany tylko przez grę (umożliwia on specyficzne rozmycie tekstury przy oddaleniach) i na razie nie spotkałem się z programem przerabiającym normalne graficzne pliki (jpg i inne) na ten format, jednak z powodzeniem mozna uzywać plików TGA.

Narzędzia do obróbki tekstur w formacie DDS (który jest używany przez większość gier opartych na DirectX) można pobrać chociażby spod tych adresów:
NVIDIA Texture Tools
DDS Converter
Pod pierwszym adresem znajdziecie min. potężny plugin do Photoshopa, który pozwala na bezproblemową edycję plików z teksturami. Żeby zachować wspomniane przez Kleja "specyficzne rozmycie" tekstury, należy pamiętać, aby koniecznie zapisać ją wraz z zestawem mipmap.
Dante
Takie pytanie do grających . Gdzie da się szybko zdobyć 5 greater soul gems???
Piechol_Jr
Na Ign.com pojawił sie moim zdaniem (pipi) Guide do Obliviona. Jest też możliwość stworzenia swojej postaci i sprawdzenie jakie bedzie miala statystyki.
Trzcina
Dante, w sklepie ;P Jakos nie znalazlem w zadnym dungeonie zadnych greaterowych. A nawet jak mialem to musisz miec mysticism na wysokim poziomie zeby lapac wiecej dusz ;p

Wiec jedyne wyjscie to sklep. Greatera widzialem za bodajze 500 zl.

Na poczatku wydaje mi sie to duzo, ale teraz jak mam 25 000 i kupiony dom to juz nie jest tak duzo ;p

Pytanie, czy ktos robil juz questy Dark Brotherhood? Czy mozna w jakis sposob zdjac ze swojej glowy bounty (moze w chapel po uzyciu altara? ;p) Bo ja bym z checia sobie zrobil troche questow, tylko nie wiem czy nie popsuje mi to stosunkow z innymi wink.gif
sentinel
nie wiem, do mnie przyszedł gość w czarnym kapturze to go zadźgałem tym jego sztyletem - nie lubię jak ktoś mnie budzi w środku nocy, no i fajny ten kaptur był... ;->
Trzcina
Lol ;] To widze ze w tej grze juz sie nie dowiesz co i jak ;]

Btw, jezeli ktokolwiek uwaza to co napisalismy za spoilery... To niech da znac, a wtedy wezmie sie to w ramki. Jednak nei wydaje mi sie zeby to komukolwiek cos spoilowalo smile.gif
Ozi
Mi to nie przeszkadza ale ludzie na pm mi się skarżą, więc jesli łaska to bierzcie to w ramki.
MaxVarEmreis
Trzcina kim dokładnie grasz?? Wiem, że magiem, ale dokładniej. Sam go robiłes czy wykorzystałes szablon (tam chyba był Mag i Sorcer). Znak zodiaku The Mage ??( chyba tylko Panna wchodzi w gre pozatym, niby jest jeszcze jeden co daje 150 many ale obniża szybkosc regeneracji wiec do kitu).
Pisałeś tez ze używasz głownie czarów "dotykowych". Jaka masz taktyke?? Na "Jana" czy cos bardziej wymyślnego ?? smile.gif
Trzcina
No wiec ja zrobilem sobie bretonke. Czemu bretonke? Bonus 50 do magicki plus resty... Jako Birthsign wzialem The Lady, ale po czasie stwierdzielm ze to bez sensu... czemu? No bo po osiagnieciu 100 punktow atrybuty ni eida dalej... Wiec predzej czy pozniej i tak sie je osiagnie na max. Natomiast magicka nie... Dlatego teraz wzialbym chyba bonus do magicki a ujemne resty.

Mojegmu magowi dalem praktycznie wszystkie magiczne skille, pominwszy mysticism. Jakos po prostu nie pasowal do mojej wizji maga... i nie byl potrzebny. A KONIECZNIE chcialem miec light armor. Czemu? No wiec dodatkowy bonus 50% do defense za poziomie master (a mam zamiar do takiego dojsc ;p) na pewno sie przyda, zwlaszcza magowi ktory za duzo gomiec nie bedzie ;P

Tak wiec Ligth armor, plus 6 skilli od magii. Poniewaz mam ligth armor... to zazwyczaj chodze z tarcza oraz z itemem questowym. Rockshatter. Czemu tak? Po pierwsze staffem nie mozna atakowac normalnie, co JEST imo przydatne na slabe potworki, a rechargowanie staffa ktory strzela fireballem 60 jest dosc koszstowne... Nawet bardzo wink.gif Wiec szkoda na slabiakow marnowac bron. Poza tym, tarcza daje mocny bonus do defensa. A bron questowa... NIC nie wazy wiec nie zzera bardzo cennych (dla mnie) funtow wagi ;p Poniewaz ekwipunek mozna zmieniac bez problemu i gra sie pauzuje to nominalnie chodze z tarcza i wlasnie itemem questowym. Niekoniecznie musi byc tio co ja mam... Ale robilem tego questa na 15 lv i Rockshatter daje mi 3 ataku normalnego (nie mam blunt...) i 15 ataku od shock, plus 25% zmniejsza resty przeciwnikom.

To bylby ekwipunek (oczywiscie armory same lightowe, w tym momencie pol na pol glass i elven). ale ekwipunek w sumie jest przydatny tylko czasami. W tym momencie mam jakies 270 magicki i glowne co uzywam to dwa czary fire. Jeden obnizenie restow o 100 na 20 sekund na touch (kosztuje jakies 50 magicki, zrobilem go sobie sam w gildii) a drugi czar to Searing Grasp czy cos takiego, nie pameitam dokladnie. czyli 45 fire dmg na touch kosztuje mnie teraz 60 magicki (ale ja mam 100 inteligencji). Tak wiec te dwa czary na spolke z tarcza i wyposazeniem light armorowym. Plus czar leczacy 25 hp no i maksowanie endurance za pomoca block, to bylo moje glowne zadanie do tej pory (oczywiscie willpower i intelligence tez... ale to oczywisite tongue.gif).

Poki co sprawuje sie to bardzo dobrze, oczywiscie staff z fireball 60 mocno sie przydaje i bez niego w niektorych momentach byloby krucho. Czasami tez nie ma czasu na puszczecie czaru od restow... Ale jak sie go pusci to dmg jest OGROMNY i wystarcza dwa, trzy czary na mocniejszych przeciwnikow.

Aha no i nie mozna zapominac o odnawiaiu magicki ;P Przy czym mi sie odnawia jakies 10-15 punktow na sekunde wiec...

Podsumowywujac. Light armory, z tarcza i bronia ktora nic nie wazy, plus czary zdejmujace resty i mocne czary ofensywne na touch (mneij magicki zzeraja) do tego oczywiscie cala masa innych przydatnych czarow... wspomagajacych. No Feather (dodaje nam 100 funtow wagi na 120 seklund) nie da sie bez tego zapuscic glebiej w dungeon, bo po zebraniu 2 itemow trzeba sie wracac (zrobilem go sam, czar).

Dobra, starczy tego, jakbys chcial cos jeszcze wiedziec to pisz na pemke, bo zaraz ludzie zaczna pisac ze spoiluje im robienei postaci O_O
ping
A ja troche zaofftopuje bo czytałem sobie o Daggerfallu...
"The Elder Scrolls III: Morrowind is 0.0001 percent the size of Daggerfall."
to jest możliwe żeby druga część serii była tak ogromną grą?! ponoć jest tam 750,000 NPCów... to mnie zabiło.
kermit
no, była ale tam wszystko od kalki, kazde miasto takie samo itp. jednym słowem - losowo wygenerowali teren o wielkości anglii - i zapomnij o grafice 3d biggrin.gif to było coś jak Wolf tongue.gif
Matrox
Wczoraj dostalem swoj egzemplarz, o wersji kolekcjonerskiej nie bede sie rozpisywal bo wszyscy wiedza co tam jest. Pogralem narazie troche ponad 3h, troche pozwiedzalem, pozabijalem,zaliczylem 2 questy z glownego watku i mam nadal 1 level, strasznie dlugo zdobywa sie w tej grze levele albo ja o czyms nie wiem ;] najbardziej zdziwila mnie sytuacja gdy przyjechalem na koniu do jakiejs wioski gdzie "obych" nie lubia, zsiadlem z konia i nastepnie znowu na niego wsiadlem to zaczeli mnie wyzywac od zlodziei i gonic z kijami (musialem wybic pol wioski). Co do grafiki to wyglada swietnie, jednak nei podoba mi sie to, ze trawa dorysowuje sie przed nosem. Ogolnie gra naprawde mi sie podoba ;]

Ps. gram Nordyckim Knightem
Trzcina
Trawa przed nosem? Cos masz nie tak z oczami... ;p

Musiales wejsc na innego konia... tzn nie na swojego ;p Obserwuj uwaznie celownik, jesli bierzesz 'cos nie swojego' to celownik zmienia swoj kolor na czerwony.

w tej grze nie expuje sie za zabijanie stworkow (tzn tez ;p) tylko za awansowanie w skillach ktore sobie wybralismy, wiec jak wybrales blade to za atakowanie potworkow tez dostaniesz troche expa.

Awansowanie w skillach, w kazdym inaczej, to jest sposob na expa w tej grze smile.gif
MaxVarEmreis
Ja po 3 godzinach i 3 podziemiach miałem juz 4 lv biggrin.gif. Może nie przespałes sie albo co ??.
Zrobiłem sobie Dunmera. Vilgerortza biggrin.gif.Ta rasa ma kilka punktów do róznych szkól magi i resista na fire dlatego go wybrałem.
Mam takie pytanie. Jak zdjąć chorobe (klatwe)?? Bo mi obniżyło agillity, i nie umiem go do normalnego poziomu przywrócić.
Jeszcze zadnego questa głownego nie zrobiłem heh. Łaże po ruinach i odwiedziłem jakieś miasto zeby zapisać sie do gildii magów.
Matrox
QUOTE(Trzcina @ 31 03 2006, 19:26) *

Musiales wejsc na innego konia... tzn nie na swojego ;p

No wlasnie najsmieszniejsze jest to, ze kon byl na 100% moj bo innego w calej wiosce nie bylo ;]

trawa dorysowuje sie przed nosem jak jade na koniu gdy ide pieszo to nie jest to az tak widoczne.
sentinel
QUOTE(MaxVarEmreis @ 31 03 2006, 20:44) *
Ja po 3 godzinach i 3 podziemiach miałem juz 4 lv :D

jezu, ale wy pędzicie z tymi levelami... ja tu sobie powolutku lokację za lokacją podziwiam, a ci ganiają gdzieś po dungeonach i statsy nabijają... :-P

QUOTE(Matrox @ 31 03 2006, 21:36) *
No wlasnie najsmieszniejsze jest to, ze kon byl na 100% moj bo innego w calej wiosce nie bylo ;]

na 100% nie był to twój koń - mogłeś na nim do wioski przybyć, ale wcześniej go ukradłeś... możesz na kradzionym (czytaj nie kupionym) koniu przejechać cały kontynent, ale to nie uczyni z niego twojej własności. ;->

filmik se z obliwiona zmontowałem (tak testowo zrzuciłem kilka pejzaży, krajobrazów, pokłusowałem na koniu) i się zastanawiam czy go gdzieś wrzucić - chceta? (trochę waży, bez pocięcia na fragmenty się nie obejdzie).
wrog
QUOTE(Matrox @ 31 03 2006, 21:36) *

QUOTE(Trzcina @ 31 03 2006, 19:26) *

Musiales wejsc na innego konia... tzn nie na swojego ;p

trawa dorysowuje sie przed nosem jak jade na koniu gdy ide pieszo to nie jest to az tak widoczne.

Może zrób porządek z cache dysku?
MaxVarEmreis
QUOTE(sentinel @ 31 03 2006, 22:07) *

QUOTE(MaxVarEmreis @ 31 03 2006, 20:44) *
Ja po 3 godzinach i 3 podziemiach miałem juz 4 lv biggrin.gif

jezu, ale wy pędzicie z tymi levelami... ja tu sobie powolutku lokację za lokacją podziwiam, a ci ganiają gdzieś po dungeonach i statsy nabijają... :-P

Ale ja w celach archeologicznych udaje sie do tych miejsc biggrin.gif Moja wina że mnie jakieś zombi i inne pomioty zła atakuja heh ?? Człowiek spokojnie chce sobie po tych pieknych, ciemnych i wilgotnych miejscach połazic, troche w samotnosci pobyc, ale poprostu sie nie da smile.gif.

Wie ktoś jak pozbyć sie choroby (klatwy??)??

P.S. Trzcina pisałeś, że drogo wychodzi ładowanie Staffa. Jest na to inny sposób. Soul gem i soul trap. Za darmo ( po za paroma trupami biggrin.gif), możesz uzupełnic w ten sposób ładunki.
lavatekk
hmm, mi drugi level wskoczył bardzo powoli, potem jest zdecydowanie szybciej, kumpel mówił że w Morrowindzie było podobnie

klątwy pozbywasz się za pomocą wypicia odpowiedniego potionu

co do Daggerfalla to pamietam, że nosił on tytuł najbardziej zabugowanej gry wszechczasów hyh.gif
MaxVarEmreis
QUOTE(lavatekk @ 31 03 2006, 22:34) *

klątwy pozbywasz się za pomocą wypicia odpowiedniego potionu

Odpowiedni potion na odpowiednią chorobe czy jest jakis ogólny "remedy" potion ?? biggrin.gif
Da sie wogole gdzies zobaczyć czym jestesmy zainfekowani?? Pisze to gdzies czy trzeba sie domyślać?? Chyba że nie ma wogole rozrożnienia na statusy (poision, curse, perification itp, itd)
lavatekk
z tego co się leczyłem to działają standardowe potiony - czyli na poison i curse, to czy jestesmy zainfekowani (i ogólnie jakie siły działają na nasze statsy) widać w menu czarów - ostatnia ikona z prawej
Trzcina
No level up zalezy od tego jakie skille sobie wzial wink.gif

No jesli masz np 'enurance drain' to wypijasz plyn 'fortify endurance' i po klopocie wink.gif

Nie zauwazylem zeby pierwszy lv szedl jakos wolno ;p

Owszem jest to jakis sposob. Ale standardowe lapanie duszy daje 150 punktow... moj staff ma 4000 smile.gif Poza tym kamienie trzeba skads miec (nie dostje sie ich za free az tyle wink.gif ) no i imo lepiej je do enchantowania itemow uzyc smile.gif
Dante
Co do nabiojania levelów to wszystko zalezy od postaci jaka stworzyłeś i twoich preferencji grania.

A co do leczenia się ze statusów to w świątyniach ma się to za darmo.
Piechol_Jr
Jak szybko wraz z levelowaniem postaci rosnie Agility itp. parametry? Bo nie wiem w jaki znak inwestować, czy w Thief, czy w Shadow. Doradzicie?
MaxVarEmreis
QUOTE(Piechol_Jr @ 1 04 2006, 09:51) *

Jak szybko wraz z levelowaniem postaci rosnie Agility itp. parametry? Bo nie wiem w jaki znak inwestować, czy w Thief, czy w Shadow. Doradzicie?

Ja np. po lv up'ie, moge dodać po dwa punkty do 3 statystyk. Ale zdażyło mi sie np. że mogłem dodać 5 punktów do inteligencji. Wszystko zależy jak grasz tzn. jakich skilli najwiecej uzywasz.
Trzcina
Bylo juz o tym pisane smile.gif

Dam przyklad. Powiedzmy zemasz lv 10. Chcesz awansowac na lv 11. wiadomo jak si eto robi, trzeba podnosic major skills. Ale kazdy z tych skilli jest przypisany do pewnego atrybutu (na kazdy atrybut trzy skille,wyjatek - luck zadnych skilli). Wiec jesli robiles lv up dzieki skillom ktore sa przypisane do atrybutu strenght, to bedziesz mogl dodac DUZO punktow do strenght. Jezeli lv up byl dzieki skillom zwiazanym z intelligence, to mozesz dac DUZO punktow do intelligence itd.

Ale, jesli podnosisz minor skills (te ktore nie daja ci lv up) to to rowniez jest tam wliczane. Dlatego zawsze WARTO podrasowac troche tych skilli zeby zamiast 1 punktu moc dodac 3, albo wiecej. Mi najwiecej udalo sie dodac 5 puntow w jednym atrybucie. A raz udalo mi sie dodac w dwoch po 4 i w jednym 3. Wszystko zalezy od tego ile lv skilla nabilismy.

Jasne? ;p
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.