Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: The Elder Scrolls IV: Oblivion
Forum PSX Extreme > Platforma > Microsoft > Xbox 360
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30
Piechol_Jr
Dobra, jasne jak słoneczko. Czyli inwestuje w Shadow, jak Senti happy.gif
Artmil
Witam, mam Pytanie odnośnie The Elder Scrolls Construction Set.
A dokładnie chodzi o wtyczki do 3ds max-a.
Niewiecie czy wyszły nowe wersje '3DS MAX TES EXPORTER' ??
Najlepiej do 3ds max6. excl.gif
Ja widziałem tylko do wersji 3.x, 4.x i 5.x. sad.gif

ps.
I coś dla ziomków, którzy chcą sobie pograć w Obliviona na kartach z pixel shaders 1.x wink.gif
http://www.elderscrolls.phx.pl/forum/index...showtopic=16116
http://oblivionorama.tripod.com/
raulos
censored2.gif censored2.gif censored2.gif censored2.gif censored2.gif censored2.gif censored2.gif censored2.gif censored2.gif zabierzcie go z tad !
[TH: Każdy kolejny nic nie wnoszący do dyskusji post - zaczynając od tego tutaj - będzie warnowany]
Dante
Mam pytanie

» Click to show Spoiler - click again to hide... «
Maiden
Boże co za gra biggrin.gif

Chyba od czasu H1 żadna gra mnie tak nie pochłoneła biggrin.gif

Gram od 8smej i przestać nie moge laugh.gif

Chodze sobie, kradne, wypelniam poboczne questy ; D

Moja postac to Bretoński Battlemage ; D
walker_san
QUOTE(Dante @ 1 04 2006, 15:15) *

Mam pytanie

» Click to show Spoiler - click again to hide... «
Jak jesteśmy w bazie bad boyów i mamy ukraćs książke wtedy kiedy zabierają nam cały equipment.Czy da się to zrobić w inny sbosób niż wytłuczenie po drodze wszystkich?? (próbowałem inaczej i zawsze mnie łapali)

ja wszystkich wycielem, przeciez nie oddalbym im mojego sprzetu biggrin.gif
Matrox
Moze mi ktos powiedziec jak szybko podniesc lvl skilla ktory jest potrzebny do otwierania zamkow ?
Piechol_Jr
Security? Najlepiej otwierac zamki, mimo łamanych wytrychów. W końcu skill podskoczy.
Artmil
Moze mi ktos powiedziec jak szybko podniesc lvl skilla ktory jest potrzebny do otwierania zamkow ?

Otwieraj jak najwięcej zamków smile.gif
Albo znajdz kogoś kto ci wyszkoli tę umiejętność (sporo kasy potrzeba).

A teraz coś osobistego (pierwszy i ostatni raz)
CODE
raulos ku**a najgłośniej sapiesz jak coś jest nie tak ale nie widze żebyś coś konkretnego na temat tej gry napisał.
W domu do mamusi też tak się rzucasz czy tylko na forum odreagowujesz stres bo w realu dostajesz po du**ie od kolegów.
Nie masz zamiaru się udzielać  na ten temat to KU**A MILCZ !
Obliviona na oczy pewnie nie widziałeś(no może na screenach)
A jak masz coś do kogoś to na Pm-a
Trzcina
Szkolenie sie u kogos, to najlepszy i najprostszty a takze najskuteniczjeszy sposob na to zeby osiagnac wysoki poziom w minor skillach.

Jest jedno ale, mozmey nauczyc sie tylko 5 poziomow skilli, na jeden lv expa. Trzeba wiec wybierac z rozwaga i najlepiej te ktore sie strasznie dlugo laduja, albo z ktorych potrzebujemy perki (armorer i naprawianie itemow do 125 mi sie MOCNO podoba ;p).

Co wiecej gdy sie uczymy naszych minor skilli do lv nam idzie do przodu... smile.gif Tylko co z tego, skoro w sumie niczego sie nie uczymy? A kupowanie minor skilli, zwieksza portem liczne punktow atrybutow ktore mozemy dostac. Tak wiec jesli o mnie chodzi o najlepszy najszybszy i najskuteniczjeszy sposob na to zeby moc podwyzasz punkty atrybutow innych niz te wybrane na poczatku (przydatne dla postaci okolo lv 20, gdyz wtedy ma sie juz swoje artybuty raczej na max). Imo jest to swietna sprawa smile.gif I w ogole nie warto kupowac skilli ktore mamy jako major, bo jak pisal gdzies senti nie wazny lv, wazny poziom skilla i perki ktore sie z niego ma smile.gif
ping
Smutne to ale po 20 godzinach grania coraz ciężej mi znaleźć jakiegoś questa nie licząc głównego wątku fabularnego sad.gif.
Trzcina
Loool? Moqwisz powaznie? Ja mam 30 godzin i w dzienniku jakies 15 niewykonanych questow, czekajacych na swoja kolej O_O

Robiles questy dla gildii? Sama gildia magow to jakies 25 godzin grania (wlasciwie to od samego poczatku glownie to robie...) a przeciez jest tyle gildii w tej grze ;P

Nie wspominajac o questach przypadkowych, ktore wziely sie niewiadomo skad... Moze ty po prostu z nikim nie rozmawiasz? Trzeba gadac ze wszystkimi i zawsze klikac w rumors. I trzeba czesto w srodku nocy dawac wait w miastach ;] Ja tak odslonilem sobnie 4 questy razem.

Podstawa to gadac z kazdym i o wszystkim, najlepiej przy jak najwyzszym disposition (100 jest git wink.gif ). A questow bedziesz mial az nadto, wierz mi ;>
PePeP
Mam pytanie choć wam może sie wydać głupie to w maire możliwości prosze o odpowiedź ... Chciałbym sobie stworzyc jakąś postać ala Imperator Palpatine (Darth Sidious) - wiecie szlafrok, popielata skóra i koniecznie pioruny <lol>. Czy jest to możliwe w Oblivionie (np jakiś Dark Elf itp. i potem odpowiednie umiejętności) ?? A jeśli tak to czy da się to zrobic tak żeby moja postać nie była chłopcem do bicia (bo np lightning to super cienki czar, i sie go nie używa). Jestem początkujący w niejapońskich RPG i czuje się troche zagubiony.
PS Szczrze mówiąc żal mi troche twórców obliviona ... taki FF X, FF XII czy DQ8 jest wydawany już po dłuższym czasie życia konsoli i potem sprzedaje się w zasłużonych 10 czy 20 mln kopii. Tymczasem Oblivion jest wydany na początku życia Xboxa 360 i nawet jeśli sprzedaż wersji PC go podratuje (która notabene jest źle zabezpiczona przed piractwem), to i sprzeda się pewnie w małej liczbie egzemplarzy. Następną cześć też pewnie wydadzą w okolicach launchu Xboxa 450 czy 480 biggrin.gif i znowu bedzie powtórka z rozrywki. Przez to też gra nie chodzi super płynnie bo architektura konsoli nie jest jeszcze rozpracowana...
sentinel
bez problemu stworzysz postać, która bedzie wyglądała niemal dokładnie jak sidious, i to bez żadnych sztuczek, w dodatku na samym początku gry (w edytorze możesz dowolnie dobrać odcień i kolor skóry, dorzucić zmarszczki i blizny, a zaraz na początku znajdziesz ciemnoczerwony "szlafrok" z kapturem :-)).

ps: rzucam sznurek do obiecanego filmiku z obliviona - kilka zmontowanych na próbę (testowałem kartę video) scen, pejzaży, jazdy na koniu - dobre dla tych, którzy chcą zobaczyć więcej niż widać na trailerach. niestety pliczek waży aż 75mb - karta zrzucała obraz nie pierwszej jakości, silniejsza kompresja mijała się z celem (nic już nie było widać...). całość w formacie 16:9 - jeśli wasz player rozciągnie obraz do 4:3, wymuście właściwe aspect ratio.

http://www.megaupload.com/?d=XS48MTX7 (75mb)
Hlipo
Macie tutaj kilka screenów z malowanego świata(quest), przedmiotu działającego jak noktowizor, questu w którym trzeba było zamknąć wrota Obliviona, oraz dwóch bugów.

screens
ping
Trzcina -> tak właśnie robię tongue.gif bo nabijam sobie odrazu speechcrafta na każdym napotkanym NPCu. Swoją drogą fajny patent zauważyłem - gdy przechodzi się obok dwóch rozmawiających ze sobą postaci możemy zasłyszeć jakiś ciekawy temat prowadzący do questa. Z gildii zostało mi ostatnie zadanie dla gildii złodziei, arena zaliczona i teraz chciałem ruszyć gildię fighterów, zarejestrowałem się w anvil i teraz szukam kogokolwiek kto mi zleci jakieś nowe zadania bo w tamtym mieście już nic dla mnie nie mają. Na ten moment bawie się w eksplorację świata tongue.gif można czasem fajne itemy znaleźć. Na południe od Kvatch znalazłem fort w którym zaatakował mnie nekromanta z Necromancer Robe za około 1500 zł tongue.gif
Matrox
Moze ktos napisac jak sie "laduje" bronie posiadajace magiczne wlasciwosci ? ;]

Ps. przystapil ktos do dark bratherhood ? Fajne zboje daja smile.gif
MaxVarEmreis
QUOTE(Matrox @ 2 04 2006, 13:31) *

Moze ktos napisac jak sie "laduje" bronie posiadajace magiczne wlasciwosci ? ;]

W gildii magów możesz podładować sie troche, lub użyc soul gem'ów.

Trzcina mam pytanko. Czy na Uniwersytet w Stolicy moge wejsc dopiero jak dostane rekomendacje od wszystkich gildii czy wystarczy jedna?? Bo nie wiem czy moge juz tam isc ( chciałem sobie jakies czary poprzyrzadzac smile.gif ).
Hlipo
Ja do nich przystąpiłem dostałem takie samo wdzianko jak mają inni "bracia" o magicznych właściwościach. Co do broni to można ją naprawić u gości w gildi, ale tez są do tego jakieś kamienie. Wie ktoś w jakim mieście mogę kupić dużą ilość wytrychów?
Trzcina
Do uniwerksu mozna dojsc dopiero po otrzymaniu wszystkich rekomendacji. Z 7 miast.

Ogolnie to ta gildia to chyba najbardziej rozbudowane questy... mam 32 godziny i w dalszym ciagu tego nie skocnzylem (a robie prawie tylko to).

Arena zrobilem cala... jest banalna jak nieszczescie ;P

Teraz tylko trzeba czekac 7 dni... i znow... i znow... tongue.gif

Robe za 1500? Heh, ostatnio widzialem mlotek deadryczny za 5 k wink.gif Notabene wazyl 97...

Im wyzszy lv tym lepsze itemki, najbardizej sie oplaca zabijac ludzi, bo oni praktycznie zawsze maja jakies fajne itemki.

Aha i dla tych ktorzy nie wierza w potege mercantalismu.... Poczekajcie az bedziecie z lzami w oczach sprzedawac deadryczny mlotek warty 5 k, za marne 1200 (a haggle na 75%) bo sklepikarza na wiecej nie stac... (to i tak wysoki prob, nomalnie wiekszos ckowali ma 800 lub 1000). Aha taki kowal jest w Anvil, pierwszy dom po prawej jak sie wchodzi polnocnym wejsciem.

Aha i pamietajcie ze nie zawsze oplaca sie wykonywac quest do konca. Bo czasami itemy questowe sa DUZO lepsze niz nagroda za ich odanie (vide rockshatter - quest z farmy na polnoc od anvil) albo itemy z gildii magow... (cicho sza ;P). Masa ;P

Ping, bo zabrales sie do tego ze zlej strony ;P Jakbys zaczal od gildii magikow to bys mial tak jak ja ;] Poza tym lepiej zainwestowac w czar charmujacy... Bo wtedy caly ten skill 'spechcraft' mamy w jednym palcu. Btw, ten skill jest TRAGICZNY, nie daje absolutnie nic... Nie wiem po co go dodali do tej gry ;P A perki z niego sa tak beznadziejne ze az szkoda slow... smile.gif
Dante
QUOTE(Hlipo @ 2 04 2006, 13:50) *

Wie ktoś w jakim mieście mogę kupić dużą ilość wytrychów?

W gilid złodziejów możan kupowac po 5septima za sztuke. Wiesz w tym miejscu gdzie był nabór do niej ten kolo zawsze stoi.
ping
No więc cóż tongue.gif pozostaje mi powrót do zaliczania rekomendacji smile.gif IMO troche źle rozwiazali w tej części handel bo w morrowindzie jak miałem drogi przedmiot a sprzedawca nie miał tyle kasy to praktykowałem handel wymienny, czekałem 24 godziny i sprzedawałem mu przedmioty z wymiany. Wkurza mnie jeszcze niski udźwig mojego redguarda (295) ale to już raczej kwestia nabicia statystyk tongue.gif
Dante -> jak dla mnie dość upierdliwe rozwiązanie. Wytrychy na sprzedaż mają kupcy u których możemy sprzedać skradziony towar - po 100 sztuk smile.gif
sentinel
QUOTE(ping182 @ 2 04 2006, 18:10) *
Wkurza mnie jeszcze niski udźwig mojego redguarda (295)

niski? Oo`
pograłbyś elfem o "udźwigu" 150, to byś za swoim redguardem zatęsknił... ;->
ping
oł.. boli biggrin.gif
Dante
No musi być trudno. Ja siedzę na 375 i musze nie zbierać lub wywalać dużo przedmiotów.
MaxVarEmreis
Mag ma tą przewage, że choć mam niski udzwig ( ok 200) to moge go sobie poprawić czarami biggrin.gif
Trzcina
No bo nie mozna nosic wszystkkiego smile.gif

Przede wszystkim trzeba wyrzucac ksiazki... oraz niepotrzebne potiony (ja gram magiem i kazdy jeden potion ktory zatruwa bron jest mi zbedny...) Co wiecej wieksosc plynow 'restore' lub tez fortify w moim przypadku mija sie z celem (mam czary). Wiec odchodzi mnostwo ciezaru.

Po drugie i w sumie najwazniejsze, to jak najszybciej zdobyc 75 w klasie armora ktory nosimy. Wtedy w przypadku ligth nie bedzie sie w ogole wliczal w ciezar, a przypadku heavy bedzie zmniejszony o 50% (wem latwo powiedziec ;P). Ja na poczatku mialem swoja czarodziejka 150 i myslalem ze oszaleje jak mialem cos nosic. Na szczescie pojawiaja sie rozne mozliwosci w postaci czarow ze szkoly alteration (feather w tym momencie 150 na 180 sekund), ale juz przy 25 mozemy miec dodatkowe 50 z tego co pamietam (daaawno to bylo ;p). No i alchemia, znajdujemy dwa skladniki z feather i potem powstaje potion dajacy 99 funtow wagi na 300 sekund...

W kazdym razie faktycznie jest to na poczatku ekstremalnie uciazliwe, dlatego ludzie robili mody ktore to zmieniaja.

Jesli chodzi o lockpicki, no to przejawia sie plus wersji PC, czyli quicksave ;] Jak zniszczymy wiecej nzi 2 to trzeba robic load ;] Nie wiem jak to wyglada na x'sie ale wydaje mi sie ze na pewno nie tak szybko jak na pc smile.gif

Jesli o mnie chodzi to handel jest w sumie fajnie rozwiazany. Dzieki temu, skill 'mercantile' ma w ogole jakis sens. Zreszta pozniej ta kasa leci w takim tempie... 3 godziny temu mialem 40 k, teraz mam 60 k... i w sumie nei ma za bardzo na co wydawac (nie chce robic enchant itemow, bo nie mam odpowiednich rzeczy ktore chce dodac a nie mozna tego zdjac, przy czym to by mnie kosztowalo jakies 15 k...). Ewentualnie kase mozna wydac na jakies domy. Ja mam jeden w anvil (5 k) i jeden w imperial city (2 k, ale jeszcze tam nie bylem ;P) Wiem ze jest jeden bodajze w skingrad za 25 k, wiec sporo. A tak... to nie ma co kasy dawac ;P (oczywiscie mozna na czary... ale to tez 2 k najdrozszy...). Potem pewnie bedzie potrzebna na nauczycieli zeby sobie juz i tak jakis wysoki skill, jeszcze podwyzszyc.

Ok, a teraz slowko o filimiku i tym co z niego wywnioskowalem, oraz slow pre o roznicy PC - Konsola. (Wrazliwych x'owcow prosze o nie czytanie jesli nie chca sie na mnie zdenerwowac a potem krzyczec ze gadam o PC zamiast o konsoli). Po pierwsze, filmik wylaczylem w momencie wielkich czerownych... i jak ktos obejrzy to bedzie wiedzial wink.gif Swietne ujecie w snieznych gorach, senti biggrin.gif Naprawde rewelacja :DDD Musze sie pobawic czyms takim pobawic smile.gif Ogolnie filmik calkiem przyjemny, a wodowanie koniem pokazuje jakie bugi dotacze realizmu mozna czasami spotkac w tej grze ;]

Ok, teraz slow kilka o roznicach w grze. Oczywiscie chodzi o kwestie wizuale.. bo o jakie inne? Abstrahujac od wielkosci tv i hdtv itd itp (akurat ja mam kompa pod tv podlaczanego...). Sa pewne elementy nie ulegajace zmianie. Po pierwsze trawa oraz tekstury podloza, ogolnei tlo dorysowywuje sie znacznie blizej na x'sie niz na PC, to samo tyczy sie bluru w tle (myslalem ze moze na x'sie go nie bedzie) ale jest. Roznica wzgledem PC jest dosc znaczna... Na szczescie w parze z tym idzie pare klatek animacji wiecej (ciezko powiedziec cos konkretnego po takim filmiku... mimo wszystko kiepskiej jaksoci, moze kiedys bede mial szanse zobaczyc gre na x'sie to zweryfikuje swoja opinie) ale nie na tyle duzo jesli na PC zmniejszyc pole 'ladniejszych tekstur'.

Niemniej jednak gra wyglada superfajnie i jesli ktos nie ogladal zbyt duzo wersji PC, to blizsze pole widzenia nie robi mu roznicy. Natomiast plynnosc gry na pewno bedzie dla niego wazniejsze.

To tyle, prosze mnie nie bic ;P
sentinel
QUOTE(Trzcina @ 2 04 2006, 19:31) *
Swietne ujecie w snieznych gorach, senti :D Naprawde rewelacja :DDD Musze sie pobawic czyms takim pobawic :)

wyżej się nie dało - granica świata, ale generalnie koniem można prawie wszędzie wjechać przy odrobinie cierpliwości. :-) a świetny to był mega-galop na dół - nie wiem jakiego speeda miałem, ale po drugim czy trzecim skoku z jakiejś skarpy zabiłem się razem z koniem (też mam gdzieś nagrane :-)).

Ogolnie filmik calkiem przyjemny, a wodowanie koniem pokazuje jakie bugi dotacze realizmu mozna czasami spotkac w tej grze ;]

to nie bug - konie *pływają* (tak jak w realu). wyraźnie przebierają nogami pod wodą, starając się utrzymać wyciągnięty łeb nad powierzchnią wody (można sprawdzić zniżając kamerę pod powierzchnię).

Po pierwsze trawa oraz tekstury podloza, ogolnei tlo dorysowywuje sie znacznie blizej na x'sie niz na PC, to samo tyczy sie bluru w tle (myslalem ze moze na x'sie go nie bedzie) ale jest. Roznica wzgledem PC jest dosc znaczna...

ja akurat miałem okazję pograć na pc i wcale taka znaczna nie jest. owszem, detale potrafią dorysowywać się nieco bliżej niż na pc, ale dzięki temu gra zyskuje na płynności; w przypadku bluru jednak zgodzić się nie mogę - weź pod uwagę, że to obraz zrzucony w niskiej rozdziałce i poddany niezłej kompresji - w przypadku hd obraz jest zaś ostry jak żyleta. imo prawda leży jak zwykle po środku - momentami gra prezentuje sie lepiej na 360 (efekty, płynność, kolorystyka, miękkość obrazu), a momentami lepiej na pc (ostrość tekstur, fov + grzebanie w .ini i podkręcanie parametrów silnika). gra się jednak za to zdecydowanie wygodniej na konsoli. :-)
Trzcina
Jak mowie, relatywnei slaba rozdzialka filmiku nie pozwolila zbyt duzo powiedziec. Mi to w sumie obojetne ;]

Ale wiem ze bez skrotow klawiszowych (od 1 do 8 ) chyba nie dalbo sie grac magiem ;p (przynajmniej ja sobie teraz tego nie wyobrazam).

Sa w ogole na x'sie skroty do czarow/itemow? Wygodne jest obslugiwanie tego?
sentinel
QUOTE(Trzcina @ 2 04 2006, 23:23) *

no ba :-) - dokładnie osiem na ośmiokierunkowym d-padzie; znacznie szybsze i wygodniejsze od skakania po klawiszach klawiatury (szczególnie w nocy). :-)
MaxVarEmreis

Jak mowie, relatywnei slaba rozdzialka filmiku nie pozwolila zbyt duzo powiedziec. Mi to w sumie obojetne ;]

Ale wiem ze bez skrotow klawiszowych (od 1 do 8 ) chyba nie dalbo sie grac magiem ;p (przynajmniej ja sobie teraz tego nie wyobrazam).

Gram magiem i nie narzekam. Mam od tego krzyzaka. Tez dokładnie 8 skrótów ( liczą sie także "skosy" )

Sentinel mnie wyprzedził heh smile.gif.
I ma racje z tym, że wygodniej. Jednym kciukiem moge szybko zmienić czar i nawet nie musze specialnie sie zastanawiac ani szukac jakis liczb na klawierce tongue.gif. Ot pełna kontrola bojowa maga biggrin.gif
Maiden

Ja gram battlemagiem i świetnie sobie radze... Nawet z luku trafiam ohmy.gif

Dasz wiarę?

A czary? Tak jak napisali Senti i Max 1-8. Wszystko.
Trzcina
Twoja ironia jest niepotrzebna. Akurat ja jestem ciekawy jak wyglada to na x'sie, nie kazdy zamyka sie na to co ma i ma gdzies wszystko inne.

Interesowalo mnie w jaki sposob sa te skroty rozwiazane, a nie ile ich jest O_O
Onikage.
mam prawie 18 godzin na liczniku a robie tylko questy dla gildii magów ,swiata prawie nie zwiedzilem bo uzywam opcji fast travel, ciekawi mnie czy q dla innych gildii tez tyle zabieraja czasu , mam 100 inteligence a magicky tylko 420(high elv) czy nie da sie tego jeszcze jakos zwiekszyc? ,zeby zrobic wszystkie q w grze to bedzie chyba potrzebne na to ze 100 godzin , no i co 6 godzin gry uzywam opcjii oproznienia cache i wtedy gra faktycznie dyzo szybciej wszystko ładuje , gra swoim rozmiarem jest GIGANTYCZNA
ping
Gratuluje filmiku Senti.
Zapuściłem się ostatnio na wschodnio południową część mapy. Eksploracja jednak to jest to! Można znaleźć questy od daedr tudzież bramy do oblivionu.
hacik
Mam pytanie do zaznajomionych z tematem smile.gif

Czy po wykonaniu wszystkich zadan z glownego watku gra sie konczy czy mozna jeszcze grac i wykonywac sobie rozne poboczne questy?

No i jak sie czysci ten cache? Gdzies o tym czytalem ale mi wylecialo i nie wiem gdzie znalezc.
ping
w poprzednich częściach była taka mozliwość więc i w tej jest wink.gif
sentinel
QUOTE(hacik @ 3 04 2006, 12:41) *
No i jak sie czysci ten cache? Gdzies o tym czytalem ale mi wylecialo i nie wiem gdzie znalezc.

przytrzymaj [a] podczas wczytywania (uruchamiania) gry.
Zeratul
lekko za latwa ta gra sie wydaje, wszystko jest w zasiegu reki nad niczym praktycznie w ogole nie trzeba myslec, ale za to przygoda jest klawa... zamknalem drugie wrota, jestem gdzies na 12 godz... gdybym mial tylko wiecej czasu...
Dante
Jak jest za łatwo to zwiększ sobie poziom trudności. Wtedy potyczka z trzema przeciwnikami to wyzwanie a walki na arenie to już nie zabawa dla dzieci bo dwa trzy ciosy i cie nie ma.
Trzcina
Wydaje mi sie ze jemu chodzilo o cos innego. O to ze nie trzeba specjalnie myslec robiac questy. Spowodowane jest to niesamowitym journalem i mapka ktora cie wszedzie zabierze.

Aczkolwiek nie wyobrazam sobie zeby bylo to rozwiazane inaczej. I np mowia ci w Anvil 'idz i znajc modryna w chorrol' i masz to zrobic bez niczego... nei da sie tongue.gif
Zeratul
QUOTE(Trzcina @ 3 04 2006, 19:46) *

Wydaje mi sie ze jemu chodzilo o cos innego. O to ze nie trzeba specjalnie myslec robiac questy. Spowodowane jest to niesamowitym journalem i mapka ktora cie wszedzie zabierze.

Aczkolwiek nie wyobrazam sobie zeby bylo to rozwiazane inaczej. I np mowia ci w Anvil 'idz i znajc modryna w chorrol' i masz to zrobic bez niczego... nei da sie tongue.gif

no przeciez o walke mi nie chodzilo...
nawet w banalnych finalach trzeba bylo czasem ruszyc glowa, tu masz tylko idz z punktu x do y... a przydaloby sie pare zagadek logicznych...
najlepszym przykladem jest przystapienie do gildii zlodziei, po cholere dostaje wskazowke zeby isc i porozmawiac z zebrakiem, ktory do tego wszystkiego znajduje sie 5 metrow od miejsca spotkania, przeciez to zenujace...
MaxVarEmreis
QUOTE(Zeratul @ 3 04 2006, 22:05) *

QUOTE(Trzcina @ 3 04 2006, 19:46) *

no przeciez o walke mi nie chodzilo...
nawet w banalnych finalach trzeba bylo czasem ruszyc glowa, tu masz tylko idz z punktu x do y... a przydaloby sie pare zagadek logicznych...
najlepszym przykladem jest przystapienie do gildii zlodziei, po cholere dostaje wskazowke zeby isc i porozmawiac z zebrakiem, ktory do tego wszystkiego znajduje sie 5 metrow od miejsca spotkania, przeciez to zenujace...

O_o w jakim FF trzeba było ruszyc głową?? Przecierz to gry do bólu liniowe. Zadnego pomyslunku nie trza tam było.
Nie narzekajcie. Jak niby miało by byc to zrobione?? Gościu podaje ci jakies info i idz szukacj wiatru w polu?? Wyobrazasz sobie przeczesywanie tej całej krainy w poszukiwaniu kogoś lub czegoś bez dokłądnej lokalizacji?? Ja nie.
Pozatym jesli ktos mi powie ze w jakims jRPG sa trudniesze questy do wykonania i wymagajace jakiejs wyzszej inteligencji to wysmieje. Przecierz w tych grach jak nie wiesz co robic to gadasz ze wszytkimi w jednym miescie i napewno trafisz ( no fakt bardzo to trudne i wymagajace).
ping
Zauważyliście takie różne pachołki i worki treningowe w gildiach? Na pewno. Ja zauważyłem że nie da się na nich ćwiczyć umiejętności np. Blade confused.gif to normalne czy za krótko w nie wale? (100 uderzeń i wskaźnik nabicia nie przesunął się nawet o milimetr)
Onikage.
jak sie gra złodziejem? czy ma on duze szanse w bezposrednim starciu? ja mam obecnie maga na 23 poziomie i zamkniecie pierwszych wrot jest dla mnie trudne poniewaz wyskakuja mi potowry z najwyzszej polki( własnie przez moj level) a nie chce mi sie non stop biegac i czekac na zregenorowanie magii , inna rzecz ze jak jakis daedra do mnie podleci to po 3 ciosach mam zgon:(
raulos
nie gralem w obliviona jescze a w Gothicu nad niektorymi questami trzeba bylo porzadnie pomyslec !
Trzcina
Nie zgodze sie z tym ze nie trzeba myslec. Ani z tym ze questy sa proste.

Wlasciwie jedyne ulatwienie to mapka i wskaznik... Owszem w wiekszosci przypadkow odwala on najwieksza robote. Ale w sytuacjach gdy musimy cos, a nie kogos znalezc, to czesto on znika. Np znalezienie 5 lez pewnego rycerza... Albo quest z butelkami wina ktore sie znajduje i COS trzeba z nimi zrobic (co?). Abstrahujac od tego ze czesto jest pewna swoboda i nie do konca wiadomo co wybrac zeby bylo najlepiej.

Nie mowiac o tym ze najpeierw te questy trzbea znalezc...

Niemniej jednak rozumiem o co chodzi, bo czasami samego mnie to draznilo. Ale przy bardizej skomplikowanych questach (chociazby 'fingers of the mountain' quest dla gildii magow z chorrol) i koniecznosc znalezienia sobie wylkend (czy jak on tam sie nazywa) stone, ktory jest gdzies w 'ayleid' (czy jak one sie tam nazywaja ;p) ruinach i szukaj wiatru w polu...

PS. To nie jest temat o jRPG i tego jakie sa te gry... Starczy juz offtopow smile.gif To nawet posrednio nie dotyczy tej gry wiec... opanujcie sie. smile.gif
lavatekk
heh, tez sie zastanawiam co z tym winem zrobić

a co do questów, to bywają banalnie proste, ale też bardzo skomplikowane, dobrze, że najczęściej mamy znaczniki na mapie gdzie trzeba pójść, bo szukanie zajmowałoby nie potrzebny czas, a w tej grze jest tyle do zrobienia, że czasu po prostu brakuje
Onikage.
system achievementow w oblivionie jest dziwaczny , za zrobienie rangi arcymaga( 20 h grania) dostalem tyle samo punktow jak za zamkniecie pierwszej bramy... inna rzecz ze zmienilem postac na warriora bo mag na 23 poziomie mial olbrzymie trudnosci aby wykonac questy fabularne ktore staly sie diablenie ciezkie na tym poziomie, nie rozwijalem alchemy i nie mialem mikstur:((( ale granie wojem to jest to:)))
sentinel
niedobrze - mieliśmy obiecane darmowe dodatki i updatey a zamiast nich *już* zaczęło się nabijanie kasy na oblivionie. doczekaliśmy się bowiem dziś w nocy pierwszego downloadu - niestety płatnego. panowie z bethesdy postanowili zrobić nam wielką łaskę, udostępniając armor packa dla... konia (czytaj dwa kawałki szmat + kawałek blachy, wirtualnej oczywiście) za cenę niemal 30zł (200ms points, wg. aktualnego kursu funta + ew. opłata za transakcję kartą), czyli 1/6 ceny samej gry. fajnie - ciekawe na ile wycenią poważniejsze downloady...

ps: a - żeby było zabawniej, dowload dostępny jest jedynie dla graczy ze stanów, kanady, anglii, hong kongu, tajwanu, koreii, australii i nowej zelandii. ci, którzy założyli konta na inne niż anglia kraje europy, mogą się cmoknąć - przyznajcie, że to świetny żart ze strony bethesdy: uk jako jedyny godny uwagi kraj w europie?

pps: o tym, że pecetowi gracze pewnie dostaną takie popierdółki za free wraz z najbliższym patchem pewnie nie ma nawet co wspominać... _-_ ,
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.