Głównego jeszcze nie zaliczyłem

i nie śpiesze się
QUOTE(Hlipo @ 3 05 2006, 13:55)

» Click to show Spoiler - click again to hide... «
Wątek główny >> Paradise. Nie wiem co zrobić żeby otworzyć te dzwi z symbolem Obliviona
» Click to show Spoiler - click again to hide... «
Musisz zalozyc rekawice (nie jestem pewien czy to rekawice ale napewno jakas czesc zbroi, juz nie pamietam) ktore mial przy sobie ten straznik, ktory dal ci do wyboru albo sie do nich przylaczyc albo z nim walczyc
Kilka pierwszych minut mam juz za soba.
I od razu kilka pytan (gra przytłacza rozbudowaniem)
- wydostałem sie na powierzchnie (z lochów tego zamku), teraz pytanie gdzie ja mam isc?

, jest tu jakaś mapa ???
- gdy wybiore ze chce sie rozwijac jako wojownik to moge zapomniec np. o rzucaniu czarów ?
- czy mozna ustawic gdzies długoś doby w grze ???
- zbieram mase przedmiotów, moge to np. później gdzies sprzedac? (zarcie tez moge opchnąć ?- ser, jabłka, itp.)
Z góry dzieki za odpowiedz i prosze sie przygotowac na kolejne pytania ;P
1. gdzie chcesz

jeśli chodzi o main quest to do klasztoru waynon czy jakoś tak, ale możesz tam iść nawet i za 100h gry

mapa jest oczywiście
2. nie

ale oczywiście jesli wybrałeś klase warior to masz mniejsze statsy do magii, destrukcje, iluzje, inteligencje, itp, więc nie będziesz miał dużo many i nie będziesz mógł rzucać jakichś super czarów(przynajmniej na razie)
3. w wersji na 360 chyba nie
4. nie możesz sprzedać tylko przedmiotów questowych, ani tych które nie mają żadnej wartości, je można tylko oddać

musisz tylko znalexć odpiwedniego kupca który kupuje/sprzedaje odpowiednie przedmioty
QUOTE(mario87 @ 5 05 2006, 20:00)

1. gdzie chcesz

jeśli chodzi o main quest to do klasztoru waynon czy jakoś tak, ale możesz tam iść nawet i za 100h gry

mapa jest oczywiście
ok, ale skad mam wiedziec gdzie musze isc aby wykonywac głowny quest a nie jakies poboczne ?
I jezeli trafie na jakis poboczny quest, to zaczynam go automatycznie "zaliczać", czy to od mojej decyzji zalezy czy bede go wypełniał ?
MQ to jest to na poczatku zeby dostarczyc amulet , jesli trafisz na jakis quest nie musisz go wykonywac mozesz do niego potem wrócic
na dole ekranu masz kompas i tam masz wskazany kierunek gdzie isć przez zielony albo czerwony znaczek, albo na mapie masz zaznaczone gdzie masz isc
masz też dziennik i masz tam między innymi zakładkę bierzący quest i wszystkie questy, z wszystkich dostepnych questów możesz wybrać który chcesz i zanznaczyć żeby był twoim aktywnym questem
sentinel
5 05 2006, 21:19
QUOTE(mario87 @ 5 05 2006, 20:00)

4. nie możesz sprzedać tylko przedmiotów questowych, ani tych które nie mają żadnej wartości, je można tylko oddać ;) musisz tylko znalexć odpiwedniego kupca który kupuje/sprzedaje odpowiednie przedmioty
wii tam, sprzedać można dowolny towar dowolnemu handlarzowi - czasem bardziej opłaca się sprzedać miecz w sklepie z szatami, jeśli masz lepsze układy z tym sprzedawcą niż z lokalnym handlarzem bronią (można wynegocjować lepsze ceny).
Juz wiekszosc rzeczy ogarniam ;P
Jezeli bede wykonywał tylko głowny quest i po jego ukonczeni bede mogł bez przeszkod kontynuowac gre i wypełniac poboczne zadania ?
I jeszcze jedno głowy quest nie przysporzy mi wiekszych trudnosci ?
wiadomo jezeli bym wykonywał najpierw poboczne questy, automatycznie wzrastaja mi rozne parametry (zdobywam lepsze mieczyki itp.

Wiec nie wiem czy jest sens zabierac sie tylko za główne zadanie (czy podołam zadaniu? ;P)
Dowolne rzeczy dowolnym kupcom mozna sprzedawac tylko jak sie ma wyzszy stopien mercantalism, bodajze 25 styknie. Jak masz niej to tylko u 'wybranych kupcow wybrany sprzet'
Btw, pojawil sie niedawno beta patch od panow z bethsedy, a tutajo tym cisza... ktos instalowal, warto? A moze w sumie lepiej do tematu w kaciku? Chociaz ten patch potem i tak bedzie w wersji na x'a, a na PC go tylko 'testuja'. Jak ktos cos wie to niech skrobnie.
Yeti, w tej grze swiat awansuje z toba... wiec jak chcesz to mozesz smialo robic main quest. Co wiecej gdy ja gralem magiem to prosciej bylo na 10 lv niz na 30 lv gdzie potwory kroily mi konkretny damage ;p (mowa o questach fabularnych). Nigdy nie uda ci sie uzyskac jakiejs mega przewagi nad przeciwnikami, a niektorzy beda cie doprowadzac do szalu (painted trolls ;P). Ale smialo mozesz MQ atakowac.
sentinel
5 05 2006, 23:28
true, faktycznie trzeba mieć mercantile na poziomie journeyman, żeby sprzedawać wszystko dowolnym kupcom - kompletnie o tym zapomniałem, aktualnie gram postacią, która startowała już z niezłym poziomem mercantile, więc...
a main questa polecam zacząć robić ok. 13 levelu. dlaczego? dlatego, że dopiero wówczas zaczynają dokuczać pojawiające się wszędzie wrota do oblivionu, a czas jaki potrzebuje przeciętny gracz, by uzyskać wspomniany level wystarcza zazwyczaj do zapoznania się z podstawami gry, światem czy ukierunkowaniem rozwoju postaci. poza tym main quest rozwiązywany na niższych levelach jest zwyczajnie zbyt prosty i nudny.
KRYSTA-GG-
8 05 2006, 22:02
QUOTE(sentinel @ 6 05 2006, 00:28)

a main questa polecam zacząć robić ok. 13 levelu
to ładnie widze "zwlekałeś"

ale ja sie opierdzielam z main questem chyba do granic, mam 120 godzin gry, 47 poziom ( juz prawie maxymalny

) ok, 400 tys złota nabaxowane (alchemia w tej grze rządzi

na master oczywiscie) i nie zanosi sie zebym w najbliszym czasie sie za main questa zabieral , nawet pierwszej misji nie zaczalem, to jest jedyna gra w swoim rodzaju gdzie mozna wyprawiac takie "cuda" . dzielo sztuki w swojej klasie

pozdro
sentinel
9 05 2006, 11:34
nie pisałem, że ja zacząłem mq na 13 levelu, tylko, że to najrozsądniejszy imo moment dla gracza-odkrywcy świata. :-)
KRYSTA-GG-
9 05 2006, 15:28
QUOTE(sentinel @ 9 05 2006, 12:34)

nie pisałem, że ja zacząłem mq na 13 levelu, tylko, że to najrozsądniejszy imo moment dla gracza-odkrywcy świata. :-)
no w sumie racja, tak sie rodzą plotki
The Forlon Watchman
Na brzegu znajduje sie wrak starego statku, mam problem z tym głównym duchem...(te białe nie stanowia problemu)
Nie wiem jak mam go załatwic, jakis czar?, czy moze inny sposob?
Jestem obecnie na 3lev. wiec moze w tym tkwi przyczyna (słabe statystyki postaci)
magiczną bronią, srebrną bronią/strzałą
Mastah27
23 05 2006, 09:28
Nowy dodatek na XL Marketplace, Thieves Den, do kupienia za 150 punktów:
http://www.gamespot.com/news/6151636.html
Wykonuje zadanie dla Dark Brotherhood.
Musze zabic pewnego wieźnia, problem polega na tym ze nie wiem jak mam sie do niego dostac nie zauwazony przez strazników (zalezy mi na dodatkowej nagrodzie)
Z góry dzieki za odpowiedz.
sentinel
28 05 2006, 19:37
jeśli masz problem przy samej celi, to sposobów jest kilka - od zajścia i cichego wyeliminowania strażnika, po zlikwidowanie celu z dystansu (czytaj z celi, w której zacząłeś grę), za pomocą łuku.
problem zaczyna sie juz na samym poczatku

gdy przemierze juz całe lochy dochodze do takich drzwi za ktorymi stoi dwoch (pierwszych jakich napotkam) strazników (a droga do celi jest jeszcze dosc długa) jezeli tylko troche sie wychyle momentalnie jestem zauwazony i zaatakowany (a nie moge niekogo zabic jezeli marze o dodatkowej nagrodzie)
sentinel
28 05 2006, 19:52
jesteś pewien, że strażnik nie odwraca się plecami na kilka chwil? w sumie nie przypominam sobie, bym miał jakieś problemy z pokonaniem lochów (a zdobyłem wszystkie bonusy), ale ja miałem wysoki współczynnik stealth. próbowałeś wspomóc się czarami bądź scrollami na niewidzialność? może opisz, w którym dokładnie miejscu masz problem?
QUOTE(sentinel @ 28 05 2006, 20:52)

jesteś pewien, że strażnik nie odwraca się plecami na kilka chwil?
ich jest dwoch i sobie rozmawiaja jeden jest odwrocony plecami a drugi skierowny twarza w moja strone

próbowałeś wspomóc się czarami bądź scrollami na niewidzialność?
właśnie o tym samym myslałem, problem w tym ze taki czar miałem...MIAŁEM i juz nie mam

może opisz, w którym dokładnie miejscu masz problem?
tak jak wspomniałem w moim poprzenim poscie, przemierzam lochy az dochodze do dzrwi za ktorymi po prawej stronie stoi dwoch strazników, wystarczy ze sie troche wychyle i juz leca na mnie

Chyba jedyne wyjscie to beda te czary na niewidzialnosc.
PS. zostalo mi jeszcze duzo qestow dla "morderców"?
sentinel
28 05 2006, 20:27
QUOTE(YETI @ 28 05 2006, 20:59)

ich jest dwoch i sobie rozmawiaja jeden jest odwrocony plecami a drugi skierowny twarza w moja strone
zapytam ponownie - upewniłeś się, że po kilku chwilach nie odchodzą każdy w swoją stronę? bo dokładnie taki moment pamiętam - drzwi oddzielające ścieki od lochów zamkowych, dwaj strażnicy dyskutujący na pewien temat, rozchodzący się po pewnym czasie.
QUOTE(YETI @ 28 05 2006, 20:59)

PS. zostalo mi jeszcze duzo qestow dla "morderców"?
dopiero zaczynasz ;-)
ale nie martw się, przed tobą jedne z najlepszych questów w grze.
Tak jak mówisz, moze za szybko wyskoczyłem za tej sciany.
Jeszcze jedno pytanko, jezeli naleze do Dark Brotherhood nie przeszkadz to abym przyłączył sie np. do magików czy złodziej ?
Jezeli chodzi o samą gre, nie spodziewałem sie ze ten tytuł tak mnie wciągnie, naprawde swietna gra na mocną 9.
Co denerwuje to jaskinie, wszystkie sa takie same i awansowanie na nastepny poziom troche długo trwa (obecnia mam 5lv a nadal walcze z wilkami, szczurami itp. badziewiem

)
mozesz sie dolaczyc do kazdej gildii
Trzcina
28 05 2006, 21:08
Awansowanie trwa dlugo? O_O
Wszystko zalezy od tego jakie skille sobie wziales na major... jak wzioles powiedzmy illusion, conjuration i alteration to mozesz miec 10 lv po 30 minutach... wystarczy klepac non stop te same czary (nie trzeba w nikogo trafiac) i sprawa zalatwiona.
Takie conjuration idzie do gory o jeden lv po okolo 5 -6 szkieletach (na 25 poziomie, z tego co pamietam... a to bylo dawno temu ;p).
Tak wiec innymi slowy, spraprales sprawe ;P
Mastah27
2 06 2006, 09:02
Kolejny add-on zapowiedziany (Mehrunes' Razor):
http://www.gamespot.com/news/6152158.html
QUOTE(Mastah27 @ 2 06 2006, 10:02)

Kolejny add-on zapowiedziany (Mehrunes' Razor):
http://www.gamespot.com/news/6152158.html http://www.xboxyde.com/news_3058_en.html
Ludzie help! Oto problem (uwaga spoiler)
Robie chyba ostatnia misje dla gildii wojownikow. Musze znalezc zaginionych wisniakow, trzeba isc do jaskini tam sa te duszki swiatelka 3, zabijam je pisze zeby przeszukac jaskinie. I tu jest problem bo jzu kiedys ja przeszukalem, wbijam wiec teraz ide do wyznaczonego miejsca tma zabijam trolla no i staje na znaczku. Na ziemi trze kosciotrupy ale quest sie nie updatuje, probowalem wszystkiego, czekal, wychodzilem z jaskini i wchodzilem na nowo i nic. Mial ktos podobny problem i mzoe pomoc? Szkoda 50 punktow za achivmenta

Z gory dzieki
yym sorry chlopaki za lamerskie pytanie ale nie moge znalesc swojego konia tzn. wyszedlem z lochow przelecialem cale imperial city i go nie ma a jak chce kupic to jedyna opcja to no thanks. o co chodzi ?
sentinel
6 06 2006, 20:22
a miałeś swojego konia? jeśli tak, to znajdziesz go w najbliższej stajni. jeśli nie miałeś to musisz się o niego postarać - to nie tak, że gdzieś tam po cyrodiil biega sobie *twój* koń. :-)
albo ci go zarabali albo jest w stajni w miescie w ktorym sie obecnie znajdujesz
w stajni nie ma mojego konia bo jak tylko widze konie i chce na jakiegos wsiasc to przylatuje straznik ze kradne itp. to jest sam poczatek gry. Co to znaczy postarac sie o konia ??

mozesz mi odrobinke przyblizyc sprawe ?
Trzeba go kupić zazwyczaj w okolicach miast są stajnie i tam można go kupić
sentinel
6 06 2006, 21:28
dokładnie - konia trzeba kupić, bądź zdobyć w jakimś queście.
Pamiętam, że na początku gry w jakimś mieście wbiłem się do kościoła i ksiądz dał mi konia ;]
ja tam ukradłem kobyłkę, ale jakoś wolę z lacza łazić, wpadam na polankę i "grzybobranie" odstawiam - potem stolik i szkiełka i pichcimy zupki
Olafelum delfin Um
7 06 2006, 07:48
Gra jest super ,tylko szkoda,ze nie po polsku
Czy ktoś zciągnął już patcha do Obliviona z Live'a?!
Podobno dzisiaj ma się pojawić.
Proszę o komentarze czy zauważalne są jakieś zmiany i usprawnienia.
yyy mam prosbe, mozecie mi pomodz bo jestem w ciezkiej sytuacji:
misja Bruma recomandation, mam tam znalesc J'skat rozmawialem o wsyzsktim ze wszystkimi, i volnaro cos tylko wspomnial o czarze backfire, nie wiem co robic strzalki pokazuja na volnaro i taka laske i nic wiecej

ciezka sprawa
O ile dobrze pamietam to ten gosc jest w jednym z pokojow i ma na sobie czar niewidzialnosci, mozna go zagadac nawet jak go nie widac. Musiales wczesniej ukrac ksiazke zaklec z pokoju tej babki co ma Ci dac rekomendacje? Jesli tak to sie nie pomylilem
tak tak o to chodzi ale jak zagaduje do tego kolesia to on niechce mi dac questa tego zeby wykrasc ksiazke. Aha czyli bez zaklecia tez mozna go zlapac ??
ok wykonalem go dzieki za pomoc
Można go złapać, ale w taki sposób nie dojdziesz do celu tego questa
jescze jedna rzecz: misja Cheydinal recomandation, szef mi kaze przyniesc ring of burden ze studni ktora jest za gildia. bylem tam raz ale gdy chcialem wziasc pierscien z ciala tego utopionego kolesia to cialo sie blokowalo i topilem sie, teraz gdy mam czar oddychania pod woda i zchodze pod wode to zielona strzalka pokazuje mijesce gdzie sie pojawiam a ciala chlopca nie ma

jakis BUG ??
no nieee, tam jest bug jak sie przenioslem do savu sprzed 2 godzin to cialo chlpaca tam bylo a teraz go nie ma, i jak wtedy chcialem zabrac pierscien to sie blokowalem, tzn nie moglem nic zrobic, postac sie calkowicie blokowala i co teraz ??
Bo ten pierścień dużo waży i prawdopodobnie twoja postać jest zbyt słaba póki co żeby go unieść. Przed wejściem do tej studni wyrzuć wszystkie rzeczy zabierzesz ten pierścień i zanieś go gościowi potem jak wrócisz pod studnie to zabierzesz to, co zostawiłeś. Nic nie zniknie jak tak zrobiłem tego questa.
Aha jak będziesz w tej studni to przy okazji zabierz sobie roślinkę.
tak ale tego kolesia tam nie ma

, schodze pod wode i strzalka pokazuje miejsce gdzie sie pokjawia,a w zadnym korytarzu nie ma tego chloppaka, co jest do cholery. a do tamtych sejwow nie chce wracac za daleka sa.
Nie wiem może na dnie w tym miejscu, co był ten koleś jest ten pierścień
obadaj dno Hipek, możliwe że na dnie zalega
buehhe nie ma go, ani pierscienia, hmmm a pare savow w tyl tam byl ale dupa
Kwas_91
10 06 2006, 09:59
Czy w Oblivionie po przejściu jakiegoś dungeona można do niego wrócić??? I czy pojawią się tam nowe potwory i skarby???
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.