Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: The Elder Scrolls IV: Oblivion
Forum PSX Extreme > Platforma > Microsoft > Xbox 360
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30
MaxVarEmreis
QUOTE(Kwas_91 @ 10 06 2006, 10:59) *

Czy w Oblivionie po przejściu jakiegoś dungeona można do niego wrócić??? I czy pojawią się tam nowe potwory i skarby???

Tak, mozna do niego wrócic i będa nowe potwory i skarby.
Kwas_91
O co ze sklepami??? W morrowindzie było tak, że jak się okradło sklep, to pozostawał pusty, a po zabiciu sklepikarza nie przychodził żaden nowy. Jak to jest teraz???
YETI
QUOTE(Trzcina @ 28 05 2006, 22:08) *

Wszystko zalezy od tego jakie skille sobie wziales na major... jak wzioles powiedzmy illusion, conjuration i alteration to mozesz miec 10 lv po 30 minutach... wystarczy klepac non stop te same czary (nie trzeba w nikogo trafiac) i sprawa zalatwiona.

ale jezeli jestes wojownikiem to machanie mieczem w powietrze nic nie daje, potrzebne są potyczki z "zywymi istotami"
Trzcina
No ok, wiec mozesz sobie wezwac szkieleta i potem go samemu tluc. I bedzie ci sie liczylo do expa.
hipcio
w jakich miejscach moge zrechargowac laske ?
Yaxa
W gildi magow od niektorch osob, mozesz tez zrobic to samemu soul gemami albo takimi specjalnymi krysztalami ktore sa w jaskiniach (nazwyaja sie jakos valkid stone czy jakos tak)
Hlipo
Może mi ktoś powiedzieć jak pozbyć się czaru, który zmniejsza udźwig postaci?
YETI
QUOTE(Trzcina @ 11 06 2006, 22:03) *

No ok, wiec mozesz sobie wezwac szkieleta i potem go samemu tluc. I bedzie ci sie liczylo do expa.
tylko ze taki szkielet po 3-4 uderzaniach ginie -_-'
Yaxa
Dlatego wzywasz zombi, bierzesz daremny miecz i wchdozi spokojnie 10 strzalow. Ja tak pakowalem i wychodzilo to elegancko, skill na master smile.gif
Trzcina
Dokladnie.

Bierzesz najgorsza bron jaka masz z grupy w ktorej chcesz expowac i wzywasz stowrka. Jak mozesz i umiesz to mocniejszego niz szkielet... nikt nie mowi ze to MUSI byc szkielet ;p

Hlipo, przespij sie tongue.gif Z tego co pamietam to nie ma permametnego 'burden' czy jakkolwiek by sie czar ktorym oberwales nazywal. Jesli masz mzniejszony udzwig za pomoca czaru to na pewno sam zniknie po czasie.

Sa tez inne mozliwosci. Mogli ci zabsorbowac strenghta, albo masz jakis lewy item na sobie ;P Na absrobcje pomaga sleep w lozku... A na item, no coz zdjecie go tongue.gif
Diabeu
QUOTE(Hlipo @ 15 06 2006, 14:48) *

Może mi ktoś powiedzieć jak pozbyć się czaru, który zmniejsza udźwig postaci?

udźwig zmniejsza "feather", tylko czemu się go pozbywać? zwiększy udźwig "burden"

chyba coś pokićkałeś
Trzcina
Ja sadze ze jemu chodzilo o to ze jakis czar zmniejszyl mu udzwig (udzwig - maksymalny ciezar jaki postac moze uniesc) i w takim wypadku to bylby wlasnie burden ;] I wtedy mozna zrozumiec czemu chce sie go pozbyc ;]

Jesli on chce sie pozbyc feather to mowiac szczerze nei rozumiem go i nie wiem jak mu pomoc ;p
Dante
QUOTE(YETI @ 15 06 2006, 18:26) *

QUOTE(Trzcina @ 11 06 2006, 22:03) *

tylko ze taki szkielet po 3-4 uderzaniach ginie -_-'

Ustaw poziom trudności na maksymalny i jeżeli ni masz bardzo dopasionej postaci i broni to nawet szkielet nie będzie taki łatwy do zabicia.
Hlipo
Dokładnie chodzi mi o to

Ostatnio walczyłem na arenie i po ataku przeciwnika pojawił mi się napis "Drain Strenght", a wraz z nim zmniejszył mi się udźwig. Wtedy wczytałem sejva z przed walki bo udźwig dla mnie jest ważniejszy, ale jeszcze wcześniej gdzieś to musiałem złapać sad.gif
Diabeu
Drain'y powinny same z siebie schodzić, z czasem
ale ty tam jeszcze jakąś swamp fever masz

3cina, no tak, ale chłop tak na początku opisał że szło zgłupiećhyh.gif
Yaxa
Idz do kosciola i aktywuj ten okrag on powinien usunac z Ciebie wszystkie choroby i klatwy.
Hlipo
Dzięki zadziałało.

Robię questa dla złodziei, w którym trzeba podrzucić posąg jaszczurcze i powiedzieć Lexowi, że ona go ma. Robię wszystko, co powinienem, ale Lex mi nie wierzy i mówi, że jestem za mało przekonujący.
Yaxa
Musisz zagrac w ta mini gierke do nabijania sympatii (disposition). Jak osiagniesz odpowiedni pulap to wszystko bedzie ok.
Dragoov
Super gierka. Zasługuje na "dyszkę". Mam co robić na najblirzsze kilka miesięcy biggrin.gif. Prawdziwy "must have". Pc-ciarz powie Ci: zasługuje na "7", wole Thiefa :wqurwiony:
Dragoov
QUOTE(Hlipo @ 16 06 2006, 10:18) *

Dzięki zadziałało.

Robię questa dla złodziei, w którym trzeba podrzucić posąg jaszczurcze i powiedzieć Lexowi, że ona go ma. Robię wszystko, co powinienem, ale Lex mi nie wierzy i mówi, że jestem za mało przekonujący.

Tak, a ja mam takie pytanie: Czy w KAŻDYM mieście znajduje się gildia Złodzieji?
Hlipo
W sumie z gildiami złodziei jest inaczej niż w przypadku pozostałych. W niektórych miastach są paserzy, od których czasem dostajemy questa do wykonania. Na początku trzeba się zjawić, w "Imperial City Waterfront" około godziny 24.00. Potem to już idzie według wskazówek.
Dragoov
thx za pomoc a gdzie sprawdza się czas? wiem, że jak idziesz spać to wyświetla się godzina ale gdzie indziej niewiediałem sad.gif
MaxVarEmreis
QUOTE(Wojcieq @ 2 07 2006, 22:14) *

thx za pomoc a gdzie sprawdza się czas? wiem, że jak idziesz spać to wyświetla się godzina ale gdzie indziej niewiediałem sad.gif

Naciszkasz Select i masz smile.gif
adi
Czy poza "kuriozalnymi" zachowaniami niektórych NPC i lewitującymi przedmiotami są jeszcze jakieś bugi?Nie wiecie czy path przygotowywany przez Betshede dotyczy również Xboxa?
Diabeu
QUOTE(Wojcieq @ 23 06 2006, 22:20) *

Super gierka. Zasługuje na "dyszkę". Mam co robić na najblirzsze kilka miesięcy biggrin.gif. Prawdziwy "must have". Pc-ciarz powie Ci: zasługuje na "7", wole Thiefa :wqurwiony:

co ma Thief wspólnego z TES?
Specu
QUOTE(_Diabeu_ @ 3 07 2006, 09:54) *

no co ty, gupi? no przecie ze widok fpp ninja.gif
Dragoov
QUOTE(Specu @ 3 07 2006, 10:00) *

QUOTE(_Diabeu_ @ 3 07 2006, 09:54) *

no co ty, gupi? no przecie ze widok fpp ninja.gif

Poprostu Pc-ciarz nie grał w Obliviona a grał w Thiefa i myśli, że to dziadostwo jest lepsze od naszego kochanego Obliviona.

I jeszcze pytanie: Jak sie wywołuje szkielety i te inne?
Hlipo
Sprawdź sobie w książęce klawiszologie. Tam również znajdziesz podstawowe informacje.
dee
QUOTE(Wojcieq @ 3 07 2006, 11:34) *

Poprostu Pc-ciarz nie grał w Obliviona a grał w Thiefa i myśli, że to dziadostwo jest lepsze od naszego kochanego Obliviona.

Jaki WASZ?
Ja gram w Obliviona na piecu i jest to, o dziwo, MÓJ Oblivion. Coby nie gadać, to seria jest stricte piecowa. Wsadź sobie swoje "głębokie" wynurzenia w zadek.
Dragoov
Chyba nie do końca zrozumiałeś moją myśl. Ten Pc-ciarz to mój kolega. Widział Obliviona przez kilka minut, więc wystawił beta-werdykt. Nie poznał wszystkich możliwości Obliviona. A co do tych wynurzeń: nielepiej zapisać na dysku twardym niż wsadzić w zadek biggrin.gif?
Diabeu
zbędne "dywagacje"

wracamy do tematu
whitesand
Jeśli można - wrócę do kwestii loadingów. Dręczy mnie, a raczej mój egzemplarz Obliviona pewna przypadłość. Doczytywania mają miejsce nie tylko podczas obajwienia się znienawidzonego paska Loading, ale również podczas przeglądania Inventory, otwierania skrzyń i rozbrajania lockpickiem zamków (zaraz po pokonaniu zamka, tuż przed otwarciem), a nawet poczas zmiany uzbrojenia by Hotkey. Ponadto zaobserwowałem przekłamania między dźwiekiem zadawanych ciosów, a ich wizualizacją na ekranie. Często normą jest przypauzowanie gry podczas walki, następnie dogranie sekwencji śmierci adwersarza i dopiero dźwięków temu towarzyszących. Przestoje w grze trapią mnie także podczas wędrówek, mimo że napis Loading nie ukazuje się na ekranie. Nie wydaje mi się to normalne, mimo tego że o problemie Obliviona (czyli 1/5 czasu spędzona na czekaniu na zakończony sukcesem loading) słyszałem już nie raz. Co o tym sądzicie ? Dla porządku dodam, że egzemplarz który posiadam był już używany (by PSX Extreme boyzzz) i ma kilka rysek, jednak nie wyglądających na groźne. Czy te koszmarne wczytywania to norma ? Nawet w moim, konkretnym przypadku ?
Diabeu
primo: masz HDD?
secundo: spróbuj przeczyścić cache konsoli (podczas bootowania trzymaj A)
whitesand
Primo: tak. Mam HDD (zapomniałem wspomnieć).
Secundo: podczas bootowania ? Czyli ... kiedy blush.gif

Wielkie dzięki Diabeu icon_twisted.gif
Diabeu
jak konsola się odpala
Yaxa
Dokladnie co kilka dni trzeba czyscic cache no i z tego co zauwazylem to gra tez szybciej chodzi (w menu czy inventory) gdy konsola nie jest polaczona z internetem (moze mi sie tylko tak wydaje ale jestem pewny na 80% tongue.gif - ktos moglby potwierdzic? )
PePeP
Mam pytanie, bo pisało tutaj pare osób że jak sie "niewłasciwie" rozwinie postać i takie tam to w pewnym momencie gra stanie niegrywalna itp itd. i trzeba wszystko od nowa zacząć. Na czym ma polegać ten niewłaściwy rozwój ?? Należy rozwijać swoje główne umiejęstności (moja postać: Dark Elf, BS: MAGE, Class: Battlemage) czyli np u mnie magie destruktywną i ew. walke, a reszte olewać (zeby sobie sztucznie poziomu nie zawyżać) czy właśnie należy tworzyć postać maksymalnie uniwersalną ?? Może ktos jakiś ogólnych wskazuwek mi udzieli.
Hlipo
Graj jak grałeś levelem się nie przejmuj jak nie chcesz mieć dużego. Niektóre questy wymagają dany level, ale w questach głównych i dla gildii nie ma żadnego takiego questa.
PePeP
A właśnie jeszcze pytanko - po walce z zombie dostałem jakiś komunikat że miałem z czymś tam kontakt i "your agility has been drained" czy jakoś tak. I mam w statsach agility na czerwono. Można coś z tym zrobić ?? Wogóle gdzie warto iść na początku gry żeby coś zarobić i troche się podszkolić, jak się zapisać do gildii magów ?? (byłem w imprial city w arcane i tam gadałem z 2 ludzmi po wejsciu do teleportu ale nie oferowali przynależności do gildii)
dee
QUOTE(PePeP @ 8 07 2006, 11:40) *

Mam pytanie, bo pisało tutaj pare osób że jak sie "niewłasciwie" rozwinie postać i takie tam to w pewnym momencie gra stanie niegrywalna itp itd. i trzeba wszystko od nowa zacząć. Na czym ma polegać ten niewłaściwy rozwój ?? Należy rozwijać swoje główne umiejęstności (moja postać: Dark Elf, BS: MAGE, Class: Battlemage) czyli np u mnie magie destruktywną i ew. walke, a reszte olewać (zeby sobie sztucznie poziomu nie zawyżać) czy właśnie należy tworzyć postać maksymalnie uniwersalną ?? Może ktos jakiś ogólnych wskazuwek mi udzieli.

Twórcy założyli sobie, że świat rozwija się wraz z bohaterem. Ty level'upujesz i oni też. Hint polega na tym, żeby nieco ten system oszukać poprzez bonusy do głównych siedmiu współczynników. Zobacz sam, po level'upie i śnie, niekiedy dostajesz do danego współczynnika( czyli strength, intelligence etc) tylko standardowe 2 pkt. bonusa, czasami nawet 5 pkt. A zależy to od rozwoju umiejętności, także tych pobocznych.Dajmy na to rozwijasz blokowanie, które może być umiejętnościa poboczną. Nadrzędnym dla blokowania współczynnikiem jest siła, więc jeśli odpowiednio rozwiniesz to plus inne umiejętności określane wspólczynnikiem siły, dostajesz bonus do współczynnika siły ponad te 2 standardowe punkty. I na tym się opiera "pakowanie" w Obku. Na bonusach do współczynników. Trochę to może zamotane, ale w sumie proste. Poczytaj sobie na forach, jest tego w cholerę. Co do zombiego. Złapałeś chorobę, disease. Leczy się to miksturami lub przy ołtarzach niektórych świątyń, np. Skingrad. Zresztą po "użyciu" ołtarza dostaniesz komunikat, w jaki sposób zadziałał.
PePeP
spox ale jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić tak żebym mial 3 x 5 pkt. Jest to wogóle możliwe ?? czy raczej jest np do jednej rzeczy 5, a do reszty po 4,3,2 ... ?? I jeszcze jedno pytanie - jaka jest różnica pomiędzy używaniem ciezkiej a lekkiej zbroi (poza tym że cieżka jest niejako mocniejsza ale wiecej waży) - czy ma to jakiś wpływ na moją siłe, fatigue, magicke itp itd. ?? Jak gram magiem dark elfem to powinienem zakładac cieżkie czy lekkie zbroje ??
Goldi69-PL-
Pogralem chwile w tego Obliviona (x360 + plasma 42" przez Component Cable) i musze przyznac ze sie rozczarowalem, fakt czasem grala zrywa beret ale czasami to jest taki balas ze wyglada jak na N64, zaraz po wyjsciu z pierwszych podziemi jak sie rozgladac zaczalem to to co bylo z 50m odemnie to jenolita zielona plama, sorki ale chyba po sprzecie z takimi mozliwosciami mozna nieco wiecej oczekiwac, nie mowiac jaz o loadingach co chwile, choc to zapewne wina braku HD na pokladzie choc mysle ze skoro sprzedaja konsole bez HD to kod powinien byc tak zoptymalizowany zeby wszystko smigalo bez takich akcji.
Diabeu
Oblivion jest zoptymalizowany pod HDD do tego trzeba często czyścić cache
inaczej loadingi co chwila
PePeP
Plazma 42" to pewnie ma rozdzielczość 480p, wiec raczej nie pokazuje całego piekna gry. Jak na całkiem otwarty teren, dobre AI i fizyke uważam że gra chodzi zadowalająco.
Goldi69-PL-
mam obsluge 1080i a co do fizyki i AI to mam na starym X w HL2 niegorsza a jak to ma byc konsola nowej generacji z ktorej ponoc jeden rocek nie wykozystany jest do konca to milo by bylo zeby uzyli drugiego co by takiej biedy nie bylo, a i textury sie lamia jak w pierwszych grach na psx ze przeswity miedzy nimi wychodza, lipa troche wkrecasz sie wsio fajnie i nagle ku.pa max.
za tydzien bede mial bdysk to wiecej pogram
styxq
seria TES nigdy nie miala rozwalac grafiką, ma byc wielki swiat masa questow dobry system rozwoju postaci. i to wszystko IMO dostarczyli nam tworcy a to ze w parze z tym wszystkim idzie dosyc przyzwoita grafika to juz inna sprawa ale pod zadnym pozorem nie nalezy patrzec na ta gre jako pokaz mocy xboxa 360, takowy pokaz mocy jest w ghost recon i w nadchodzącym Gears of wars biggrin.gif .

PS ubolewaam nad awansującym swiatem z nasza postacia, IMo porypany pomysł no bo po co ja trenuje jak nie da mi to zadnej wyraznej przewagi nad przeciwnikiem jest to blędne koło. co do tego to wolałem pod tym względem morrowinda.
Sarge
QUOTE(Goldi69-PL- @ 12 07 2006, 00:11) *

mam obsluge 1080i a co do fizyki i AI to mam na starym X w HL2 niegorsza a jak to ma byc konsola nowej generacji z ktorej ponoc jeden rocek nie wykozystany jest do konca to milo by bylo zeby uzyli drugiego co by takiej biedy nie bylo, a i textury sie lamia jak w pierwszych grach na psx ze przeswity miedzy nimi wychodza, lipa troche wkrecasz sie wsio fajnie i nagle ku.pa max.
za tydzien bede mial bdysk to wiecej pogram

Nie przesadzaj, wprawdzie te tekstury obiektów występujących w dalszej odległości zawodzą, ale prawda jest taka, że na Xboxie 360 Oblivion to teraz czołówka graficzna.
dee
QUOTE(styxq @ 12 07 2006, 10:43) *

PS ubolewaam nad awansującym swiatem z nasza postacia, IMo porypany pomysł no bo po co ja trenuje jak nie da mi to zadnej wyraznej przewagi nad przeciwnikiem jest to blędne koło. co do tego to wolałem pod tym względem morrowinda.

Jak już wyżej pisałem, w pewnym stopniu ten mechanizm można obejść przez rozwijanie umiejętności w ten sposób, by uzyskać jak najwieksze bonusy do współczynników. Aczkolwiek jakiś rewelacji w tym względzie nie ma.
PePeP
QUOTE(Goldi69-PL- @ 12 07 2006, 00:11) *

mam obsluge 1080i

"Obsługa 1080i" oznacza tylko tyle że twój TV potrafi taki obraz PRZYJĄĆ i go sobie przekonwertować w dół do rozdzielczości 480p, nic wiecej, do tego taka konwersja jest podójnie lipna to 1080i to obraz z "przeplotem" a plasma ma obraz progresywny wiec jest jeszcze dodatkowa utrata jakości z powodu takiej konwersji. Gra chodzi w 480p i zapewne lepszą jakość byś uzyskał ustawiająć w dashboardzie właśnie taką rozdzielczość (zgodną z nominalną TV), ale i tak nie ma porówniania do PRAWDZIWEGO 720p i nie ma o czym gadać. Fizyka jest taka jak w HL2 to znaczy wyśmienita - weź pod uwage że HL2 oznacza najlepsza fizyke jaka się pojawiła przez ostatnie lata, do tego w tej grze fizyka to tylko jeden z elementów (obok grafiki,Radiant AI, wielkich otwartych przestrzeni) wiec czepianie się gry uważam za przesade. Poza tym Bethesda nigdy się nie specjalizowała w super grafice (albo inaczej w super grafice i małych wymaganiach co do sprzętu), a ilość RAMu w konsoli jest ograniczona i ma to swoje konsekwencje (na PC możesz mieć 512 dwa razy szybszej pamięci na grafice i jeszcze z 2 GB zwykłego ramu też bardzo szybkiego DDR2).
bart-blank
mam pytanko, czy dzięki HDD w Oblivion'nie są szybsze loadingi itp ? i czy to samo się dotyczyty innych gier na X360 ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.