Prime Hunter
12 09 2006, 17:42
Gra wymiata, jest lepiej niż oczekiwałem

System save jest czasem denerwujący ale dzięki temu czasem [w szczególności w nocy...] klimat jest bardziej mroczny

ale jak zwiększa się skilla?
attack, speed, life, item stock, throw distance?
sorry za głupie pytanie ale grę mam od kilkudziestu minut
EDIT
Czy czas gry jest ograniczony?
Jak nie będę robił misji to i tak przyleci po mnie helikopter by mnie zabrać spowrotem?
Czy to zależy od tego, czy będę wykonwyał misję?
o i gdy skończę tryb fabularny będę mógł grać dalej?
QUOTE(Prime Hunter @ 12 09 2006, 18:42)

System save jest czasem denerwujący ale dzięki temu czasem [w szczególności w nocy...] klimat jest bardziej mroczny

EDIT
Jak nie będę robił misji to i tak przyleci po mnie helikopter by mnie zabrać spowrotem?
hehe. pograj troche to sam zobaczysz. co za niecierpliwy czlowiek.
skill itp rosnie raze ze wzrostem levelu. kazdy stopien to jeden stat wiecej.
czas gry jest ograniczony. z moich wyliczen wynika ze 72h czasu gry to jakies 6 czasu rzeczywistego.
to czy przyleci helikopter i czy Cie zabierze zalezy od wielu czynnikow, a nie chce spoilerowac.
ogolnie jest 6 roznych zakonczen i wszystko zalezy od roznych zdazen.
zawsze jednak czy zginales, czy np przeszedles gre nie odkrywajac true ending, mozesz zaczac grac od poczatku zachowujac statystyki i nabyte umiejetnosci.
Prime Hunter
12 09 2006, 18:09
QUOTE(jiloo @ 12 09 2006, 19:01)

QUOTE(Prime Hunter @ 12 09 2006, 18:42)

EDIT
hehe. pograj troche to sam zobaczysz. co za niecierpliwy czlowiek.
skill itp rosnie raze ze wzrostem levelu. kazdy stopien to jeden stat wiecej.
czas gry jest ograniczony. z moich wyliczen wynika ze 72h czasu gry to jakies 6 czasu rzeczywistego.
to czy przyleci helikopter i czy Cie zabierze zalezy od wielu czynnikow, a nie chce spoilerowac.
ogolnie jest 6 roznych zakonczen i wszystko zalezy od roznych zdazen.
zawsze jednak czy zginales, czy np przeszedles gre nie odkrywajac true ending, mozesz zaczac grac od poczatku zachowujac statystyki i nabyte umiejetnosci.
Czyli rozumiem, że wszyskie umiejętności rosną wraz z zdobywaniem następnych leveli [speed, attack...]
"hehe. pograj troche to sam zobaczysz. co za niecierpliwy czlowiek."
-tak, wiele osób mi to mówi heh
mały kwas, po zrobieniu case 1-3 zamiast od razu lecieć do "schroniska" to chciałem jedną pindę odeskortować (bo po drodze było), oczywiście wkręciłem się w klepanie zombiaków hantlami i zdeka się przeciągnęło - w międzyczasie pojawił się komunikat "Burt Thompson is dead", to niby czemu potem z nim gadałem w stróżówce? lol
a babę co chciałem eskortować przypadkiem klepłem hantlem, upadła i nie wstała - rotfl
Onikage.
12 09 2006, 19:19
może gadałeś z zombim:)
QUOTE(Diabeu @ 12 09 2006, 19:53)

mały kwas, po zrobieniu case 1-3 zamiast od razu lecieć do "schroniska" to chciałem jedną pindę odeskortować (bo po drodze było), oczywiście wkręciłem się w klepanie zombiaków hantlami i zdeka się przeciągnęło - w międzyczasie pojawił się komunikat "Burt Thompson is dead", to niby czemu potem z nim gadałem w stróżówce? lol
a babę co chciałem eskortować przypadkiem klepłem hantlem, upadła i nie wstała - rotfl
ale czarnoskory zawodnik nazywa sie Brad, a nie Burt, chyba, ze nie o tego chodzi ;P
QUOTE(wrog @ 12 09 2006, 16:24)

Właśnie zaliczyłem prawdziwe zakończenie i co tu dużo pisać, gra jest po prostu świetna. Dokładnie na to czekałem

Jedyne co mi się nie podoba to ten system sejwów, dziwne to jakieś.
system save rzeczywiscie nie jest najmilszy, ale z drugiej strony. jakby mozna bylo w dowolnym momencie bylaby latwizna. a podobny przeciez jest w Residentach tylko zamiast klo-ze-tow maszyny do pisania. dobrze, ze wzorem pierwszych residentow nie musielismy najpierw zdobyc sr-aj-tas-my

a mnie w sumie bardziej wkurzaja komuniakty od Otisa. odbierasz i nic wiecej nie mozesz zrobic zanim sie rozmowa nie skonczy. a jak nie odbierzesz to bedzie upierdliwie dzwonic.
Otis wkurza, dzwoni w najmniej odpowiednim momencie

AI ocalałych też nie jest najlepsze, mi się raz koleś w Paradise Plaza zaklinował w tym strumyku - nie mógł wyleźć cymbał.
QUOTE(wrog @ 12 09 2006, 16:24)

Mozliwosc save tez pojawia sie po kazdym zaliczeniu pelnego Case Files (z wszystkimi skladowymi misjami).
Właśnie nie, bo save pojawia się przy starcie nowego paska
Przeciez dokladnie to napisalem: zaliczenie
pelnego Case File - czyli wszystkich jego skladowych.
A co do save'ow: ja ma sie HD i memorke to od razu gra sie przyjemniej

Dwa sloty na save
Jiloo, chory jestem - popizgało mi się

czy jestem jedynym którego save system odpowiada?
Butcher
13 09 2006, 06:58
Wczoraj zacząłem szlachtowanie w Willamette... no i jest wypasik zgodnie z oczekiwaniami. Zaczynam rozgryzać mechanizmy gry, myszkować i ofkoz zamiast pilnować fabuły zacząłem szukać cywili - z 14 znalezionych tylko 2 ocalało - i to babcia z dziadkiem na samym początku

Jakoś mam problem z subordynacją podopiecznych i zawsze się gdzieś wplatają w aferę, jak jestem zajęty czymś innym

Oczywiście wszystko co tu wałkowaliśmy przy okazji dema teraz uderza z pełną okazałością - narzędzia zbrodni, mixy, subquesty (stepping roxx:)) - długo by wymieniać.
Kilka pytań, które mnie nurtują:
- czy klucz do zamkniętych wyjść awaryjnych jak zdobędziemy to mamy już na stałe przy kolejnych przejściach gry ?
- rozumiem ze cywili właśnie tam powinno się wyprowadzać ? bo uratowanie kogokolwiek za 1 podejsciem graniczy z cudem, gdy wszystkie wyjścia pozamykane
- i zasadnicze, bo jakoś nie wpadłem jeszcze na to: GDZIE się udać aby kontynuowac Case'y ? Czy jest to jakoś oznaczone na mapie, czy szukamy na chybił trafił ?
dajesz w lewo na d-padzie i przy wybranym case wciskasz A, strzałka ci pokaże gdzie
ja cywili wyprowadzam na dach i jebs do szybów wentylacyjnych - kaniec filma - jak na razie 5 przeżyło a 2 padło - jednego mi te frędzle hummerem przejechały
katana okazuje się dosyć sprawnym narzędziem do kasowania psycholi, zwłaszcza jak się wcześniej chlapnie Quickstep'a
Butcher
13 09 2006, 08:34
Ale case'y którym zakładasz strzałki kierunkowe, to nie są tylko subquesty z cywilami (od Otisa) ? A mi chodzi o nurt głównej fabuły - skąd mam wiedzieć dokąd się udać aby go kontynuować...
Cywile na dach - możliwe w każdej części Mall ? Czy tylko tam gdzie uratowaliśmy parkę dziadków?
QUOTE(Butcher @ 13 09 2006, 09:34)

Ale case'y którym zakładasz strzałki kierunkowe, to nie są tylko subquesty z cywilami (od Otisa) ? A mi chodzi o nurt głównej fabuły - skąd mam wiedzieć dokąd się udać aby go kontynuować...
sa i glowne i poboczne. jak znadziesz jakies spokojne miejsce i lukniesz na zagerak, to na dole bedzie sie przewijac krotki opis sprawy ktrora jest podswietona strzalka akurat.
głowne sprawy zawsze sa na szczycie listy
co do cywili to zawsze prowadzę ich na TEN dach, to jedyne wejście do stróżówki
ubiłem Pana Maczetę, zacny ten jego kozik nie ma co

i znowu fabuła poszła się dymać, tym razem po zaliczeniu Case 3-1 - ah ci psychopaci w żółtych kapokach heheheheh
QUOTE(Butcher @ 13 09 2006, 07:58)

- czy klucz do zamkniętych wyjść awaryjnych jak zdobędziemy to mamy już na stałe przy kolejnych przejściach gry ?
tego klucza jeszcze nie zdobylem. ale po skonczeniu 72h zaczalem ponownie i klucz od apteki zniknal. podejrzewam wiec, ze trzeba bedzie kluczne zdobywac od nowa.
Butcher
13 09 2006, 09:19
No to coś czuję, że muszę się mocno zawziąć w sobie i trzymać fabuły - ochrona cywili z 5-oma slotami życia i 5 items nie ma większego sensu. Zużywam wszystko aby przejść 100m.

Subquesty się zrobi za którymś podejsciem i dopakowaną postacią.
polecam pocwiczyć katanie na deskorolce, przyspiesza podróże i to znacznie
QUOTE(Butcher @ 13 09 2006, 10:19)

No to coś czuję, że muszę się mocno zawziąć w sobie i trzymać fabuły - ochrona cywili z 5-oma slotami życia i 5 items nie ma większego sensu. Zużywam wszystko aby przejść 100m.

Subquesty się zrobi za którymś podejsciem i dopakowaną postacią.
tez tak mysle. najpierw true ending, potem (pipi)y, ale mimo wszystko oplaca sie namawiac ludzi zeby do Ciebie przylaczyli. jak masz jakas giwere to im daj, im sie chyba naboje nie koncza

zawsze sie troche obrania i moze za toba dotra. pozatym. osobny bonus PP jest za 'joined' i za dostarczenie do security room. nawet jak sie eskorta nie uda, zawsze to troche punktow dla rozwoju postaci.
Butcher
13 09 2006, 10:17
Ano fakt - zapomniałem o PP, w sumie za wszystko się dostaje

Polecam też rozwalać worki bokserskie w siłowni, 2K PP za każdy 10K za komplet. Wczoraj zaliczyłem to plus bieżnie w jakiejś siłce koło Food Court...
Jedno co mnie boli, to sposób celowania z broni, a przez to kwestia walk z bossami - strasznie to pokraczne jakieś. Walka z Carlito dała mi wiele do myślenia, a dalej nie będzie pewnie lepiej...
ja idę inaczej, ratuję ludzi i poluję na psycholi - za True Ending wezmę się przy kolejny podejściu
i serio nie wiem co wy odstawiacie że wam zabijają cywili, jedna ja sam ubiłem i jednego mi rozjechali a tak to większych problemów nie spotkałem - jak jest dym to double lariat i dobijam co zostało
ja chce odblokowac overtime mode, a do tego potrzeba rozwiazania all cases, a jak jeszcze bedzie true ending, to juz wogole miodzio bo infinity mode. pozatym, juz raz gre przeszedlem pora sie dowiedziec o co biega w tym burdelu
czaję bazę Adam, ale wiesz jak to ze mną jest, nie mogę się opanować
aktualnie śmigam z toporem bojowym (3 sztuki w zapasie), jak się naładuje atak to niezłego młyńca odstawia, ino trzeba pamiętać by trzymać kierunek w którym chce się aby "wiatraczek" pojechał
MaxVarEmreis
13 09 2006, 13:21
QUOTE(Diabeu @ 13 09 2006, 12:17)

aktualnie śmigam z toporem bojowym (3 sztuki w zapasie), jak się naładuje atak to niezłego młyńca odstawia, ino trzeba pamiętać by trzymać kierunek w którym chce się aby "wiatraczek" pojechał
A nie lepsza piła spalinowa ??
Butcher
13 09 2006, 13:26
Piła coś szybko się zużywa, poza tym nie można nosić ich w zapasie. Inna sprawa, że jest widowiskowo
Max, piła jest taka sobie, Excavator lepszy, na dodatek jak wytrzepiesz kadłubek to 100pp wpada, idealny sprzęt do torowania sobie drogi
MaxVarEmreis
13 09 2006, 13:33
QUOTE(Butcher @ 13 09 2006, 14:26)

Piła coś szybko się zużywa, poza tym nie można nosić ich w zapasie. Inna sprawa, że jest widowiskowo

Nom, szkoda ze jej sie do kieszeni nie da wrzucic. Była by jazda

Jest rozwiazanie, na szybkie zuzywanie. Ksiazki (gazety?) które zwiekszaja wytrzymałasc narzedzi (tylko to i tak chyba dopiero jak sie podpakuje postac i bedzie miała wiecej slotów, inaczej napchamy kiesenie papierem i nic juz nie wejdzie

)
idealny sprzęt do torowania sobie drogi
Najlepiej drogę utorować sobie można parasolem - jak zaglądam do Al Fresca Plaza to od razu za jeden łapię

Wiem wiem Diabeu, ale jak trzeba na szybko obok nich przelecieć (tam bydła jest mnóstwo) to parasol jest niezastąpiony.
co do czasopism to zacne są te z pokoju do którego klucz zdobywamy od Pana Maczety - jedna daje boost 100% do żarcia a druga daje boost do ataków wręcz
wrogu, parasolem ich nie pozabiajasz, a nabitym kolesiem na wiertarę jak najbardziej - no i w sumie cholernie wytrzymałe to jest
MaxVarEmreis
13 09 2006, 13:44
Kurcze, szkoda, że Capcom nie zdecydował sie dac Co-pa. Zacna wtedy była by jatka....
A ci psychopaci to sa opcjonalnymi przeciwnikami czy musowo z nimi musimy walczyc ( jesli idziemy za fabuła) ??
Jak narazie tylo na Carlit'a sie napatoczyłem
nie ma obowiązku, ale np. z Szefem Sklepu to trzeba
Tych psycholi związanych z fabuła jest tylko dwóch (sklepikarz i rzeźnik). Carlito, więźniowie, żółte kaptury i paru innych nie zlicza do właściwych psychopatów mimo, że daje spory bonus PP za nich.
Butcher
13 09 2006, 14:17
QUOTE(Diabeu @ 13 09 2006, 14:40)

wrogu, parasolem ich nie pozabiajasz, a nabitym kolesiem na wiertarę jak najbardziej - no i w sumie cholernie wytrzymałe to jest
AFAIR to gra ma buga w tej kwestii i dopóki masz gościa nabitego na wiertare, nie zuzywa sie w ogole.
Czy Carlito jest traktowany jako Psycho ?
SPOILER:
Bo walczyłem z nim wspólnie z Bradem w Food Court, nie wiem czy w końcu zginął (pasek miał na czerwonym i po strzale weszło demko), ale achievementa nie dostałem (1 Psycho defeated)...
MaxVarEmreis
13 09 2006, 14:25
QUOTE(Butcher @ 13 09 2006, 15:17)

SPOILER:
Bo walczyłem z nim wspólnie z Bradem w Food Court, nie wiem czy w końcu zginął (pasek miał na czerwonym i po strzale weszło demko), ale achievementa nie dostałem (1 Psycho defeated)...
SPOLIER
Ale on ucieka przeciez. Moze dlatego nie zalicza achivementa.
SPOILER:
QUOTE("wrog")
Carlito, więźniowie, żółte kaptury i paru innych nie zlicza do właściwych psychopatów mimo, że daje spory bonus PP za nich.
QUOTE(Butcher @ 13 09 2006, 15:17)

nie wiem czy ostatecznie jest psychopata czy nie.
w kazdym badz razie po walce ucieka, ale dostajemy za to 22.000PP opatrzone mianem psychopat defeted bonus.
SPIOLER:
a niedlugo pozniej jest z nim jeszcze jedna walka i znow kolo ucieka i znow jest bonus "psychopat defeted".
podejrzewam, ze carlito i ta laska (uratowana w supermarkecie) sa kims wiecej niz psychopatami.
Butch, a tam bug - tak ma być ;]
"kaczki" są niezłe, jak takiego od razu nie zarżniesz to odstawia kamikadze - jak tylko rzuca się na klatę to trzeba robić unik (szybko dwa razy ten sam kierunek)
jakby ktoś szukał Maintenance Key to jest on w magazynie w podziemnym parkingu
Piasecznik
13 09 2006, 16:10
QUOTE(Diabeu @ 13 09 2006, 17:02)

Butch, a tam bug - tak ma być ;]
No, zużywa się w końcu ten korpusik na wiertle
QUOTE(Diabeu @ 13 09 2006, 17:02)

"kaczki" są niezłe, jak takiego od razu nie zarżniesz to odstawia kamikadze - jak tylko rzuca się na klatę to trzeba robić unik (szybko dwa razy ten sam kierunek)
nie wiem czy was to spotkalo, ale jak sie za duzo ich zbierze dookola to potrafia czlowieka schwytac. odurzaja jakims proszkiem. traci sie przytomnosc i budzi w skrzyni. golusienki i bez ekwipunku. w miejscu ich kultu. probowalem walczyc, ale mnie zatluki, bo bron sie szybko skonczyla. jak bede mial wiecej sily to celowo sie dam zlapac zeby zobaczyc co tam jest dalej.
a tak z innej beczki.
podejrzewam, ze nie wszyscy maja HD. czy Europa takze dostrzega problem za malych i nieczytelnych czcionek czy sobie z tym radzimy bez problemu, a amerykanie to banda patalachow?
Piasecznik
13 09 2006, 16:17
Ja tam widze, na kablu RGB dosyć dobrze. Jestem w stanie wyobrazić sobie że na kablu composite moze być rozmaz, bo literki są poprostu małe.
rozmaz lekki jest, kwestia skorygowania kontrastu i jest znośnie
widac że optymalizowane pod HD
Prime Hunter
13 09 2006, 16:59
Ja narazie doszedłem do clowna z piłami łańcuchowymi
ale niestety dopiero wieczorem będę mógł pograć
Czy gdy zrobiłem Case 1-3 i skończy mi się czas, to będę zaczynał od Case 1-1?
[mam mnóstwo czasu, pytam z ciekawości]
QUOTE(Prime Hunter @ 13 09 2006, 17:59)

jak zawalisz chocby jeden element ktoregokolwiek case tracisz mozliwosc rozwiazania zagadki. czyli wszystkie nastepne case otrzymaja status "expired". bedziesz mogl:
a. zaladowac stan gry z ostatniego sejwa
b. grac dalej nie rozwiazujac zagadki Willamette
c. zaczac od poczatku
tez napotkalem clowna, ale sobie odpuscilem, bo bym nie zdazyl z rozwiazaniem.
Prime Hunter
13 09 2006, 17:23
QUOTE(jiloo @ 13 09 2006, 18:19)

QUOTE(Prime Hunter @ 13 09 2006, 17:59)

jak zawalisz chocby jeden element ktoregokolwiek case tracisz mozliwosc rozwiazania zagadki. czyli wszystkie nastepne case otrzymaja status "expired". bedziesz mogl:
a. zaladowac stan gry z ostatniego sejwa
b. grac dalej nie rozwiazujac zagadki Willamette
c. zaczac od poczatku
tez napotkalem clowna, ale sobie odpuscilem, bo bym nie zdazyl z rozwiazaniem.
heh... no to super
wydaje mi się, że za pierwszym razem nie skończę całej gry
QUOTE(Prime Hunter @ 13 09 2006, 18:23)

heh... no to super
wydaje mi się, że za pierwszym razem nie skończę całej gry

no ja sie nawet na to nie nastawialem za mocno.
owszem - przeszedlem cale 72h jeden raz. oplaca sie bo rozwinalem postac, a za skonczenie tez sa dodatkowe punkty. ale nie zaliczylem scenariusza. na tym chce sie skupic w obecnym przechodzeniu.
Prime Hunter
13 09 2006, 18:50
[/quote]
no ja sie nawet na to nie nastawialem za mocno.
owszem - przeszedlem cale 72h jeden raz. oplaca sie bo rozwinalem postac, a za skonczenie tez sa dodatkowe punkty. ale nie zaliczylem scenariusza. na tym chce sie skupic w obecnym przechodzeniu.
[/quote]
Przeszedłeś ale co?
Jak nie zaliczyłeś scenarusza to raczej ciężko powiedzieć, że skończyłeś
Po prostu miał inne zakończenie i nie odblokował overtime mode. Ja na razie widziałem: A, B, D, F, true ending. Ktoś wie co trzeba zrobić żeby zobaczyć resztę?
QUOTE(Prime Hunter @ 13 09 2006, 19:50)

Przeszedłeś ale co?
Jak nie zaliczyłeś scenarusza to raczej ciężko powiedzieć, że skończyłeś

przylecial po mnie helikopter i potem byl fimik konczocy, a jeszcze pozniej credits. a juz na sam koniec podsumowanie rozgrywki i zapytanie czy chce zachowac stan. mysle ze jednak skonczylem. ;-)
ta gra oferuje cos wiecej niz scenariusz. trwa poporstu 72h i od Ciebie zalezy jak spedzisz ten czas. i miedzy innymi to jest w niej piekne.
a zakonczen jest 6 w zaleznosci jaka jest twoja sytuacja po 72 godzinach dostajesz rozne zakonczenia.
SPIOLER
Unlockable How to Unlock
Ending A Solve all cases, talk to Isabella at 10am, and return to the heleport at 12 pm on the 22nd
Ending B Don't solve all cases and be at the heliport on time
Ending C Solve all cases but do not talk to Isabella at 10am on the last day
Ending D Be a prisoner of the special forces at 12 pm on the 22nd
Ending E Dont be at the helliport and dont solve all cases
Ending F Fail to collect all of Carlitos bombs on act 7-2
ja zaliczylem na razie B
Prime Hunter
13 09 2006, 20:44
teraz rozumiem

właśnie doszedłem do 1-5
żeby tylko nikt nie myślał, że zrobiłem to specjalnie

Od początku gram tylko dla rozwalania zombie
a te Case przez przypadek wchodzą
QUOTE(Prime Hunter @ 13 09 2006, 21:44)

właśnie doszedłem do 1-5
żeby tylko nikt nie myślał, że zrobiłem to specjalnie

nie no co Ty. nikomu to nawet przez glowe nie przeszlo ;p
ja za pierwszym razem doszedlem do 4-1. ale po dwoch niepowodzeniach postanowilem nie konczyc tym razem scenariusza.
teraz jestem w 5-1 i rozwiazuje sprawy dalej

i wanna know the truth!
Butcher
14 09 2006, 06:30
Wczoraj szlag mnie trafił jak po 4-tym ładowaniu save'a byłem już dość daleko od save'a i w parku rozwalili mnie psycho w jeepie (jest na nich jakiś szybki sposób?).
Byłem przy case 1-3 chyba:
SPOILER
szedłem do Security Room, który okazał się zamknięty - ten na piętrze Entrance Plaza w długim korytarzu pełnym zombiaków (gdzie na początku spotykamy Jessie, akcja z dema) - tam wskazywała mi strzałka. Szczerze mówiąc: WTF ?!? To nie te zaspawane przez Otisa drzwi chyba ??
Zgłupiałem i stwierdziłem, że wracam do SRoom dookoła, przez park - no i nadjechali, a ja pistolecik... heh.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.