Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Blue Dragon
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik RPG
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Orange
Mam nadzieje ze bedzie mozna to wylaczyc, bo juz (pipi)icy dostawalem

faktycznie troche ten glos wkurzajacy , troche by mi psulo to radosc z grania gdyby nie dalo sie tego wylaczyc dry.gif
poza tym gra zapowiada sie naprawde ciekawie choc osobiscie wole styl Lost Odyssey smile.gif
Zeratul
http://www.gameonly.pl/newsy/10458
Orange
musze przyznac ,ze gra pomimo iz stylowo jest troche nader kolorowa i cukierkowa ,to prezentuje sie swietnie smile.gif.
w Japoni bedzie dostepna 7 grudnia a u nas w europie ?
Blim
QUOTE(Orange @ 3 12 2006, 01:10) *

w Japoni bedzie dostepna 7 grudnia a u nas w europie ?

Jeszcze nie wiadomo, ale na pewno nie w tym roku. TBA 2007.
Heh już sobie wyobrażam te reakcje typu "mamo, gram w bajkę!". Graficznie zabija.
Hela
Dwa nowe filmiki:
http://www.xboxyde.com/news_3864_en.html
AbraHAM
swietna wiadomosc , gra bedzie na 3 DVD co pewnie zapewni setki godzin przedniej rozrywki hyh.gif

link do newsa http://www.gameonly.pl/newsy/10478
Zeratul
LOL...
to co ta gra w sobie ma? same filmiki? oblivion starcza na dlugo i jest na jednym >< chyba jednak DVD na dzisiejsze czasy nie wystarcza...
Blim
Istnieje jakies wiarygodne zrodlo informacji mowiace o tym ze gra rzeczwiscie jest na 3 plytkach?
Hela
Na IGN'ie jest napisane.
Blim
QUOTE(Hela @ 6 12 2006, 19:27) *

Na IGN'ie jest napisane.

Nawet są już zdjęcia.

No to zaczyna się "żonglerka" tongue.gif.
AbraHAM
Ale czemu tu sie dziwic ze gra jest tak obszerna , jak taki Resistance na PS3 zajmuje 20 gb , to dlaczego rpg z o niesamowitej jakosci z mnóstwem renderowanych filmikow w wysokiej rozdzielczosci ( jednak nie sa na silniku gry) i godzinami wspanialej muzy w najlepszej jakosci niee mialby zajmowac prawie tych 15 GB, hmm zastanawiam sie teraz czy cale gadanie M$ o wsanialej kompresji plikow to tylko czcze gadanie...

a mnie tam pasuje ze sa 3 DVD przynajmniej za te 200 zyla dostajesz 3 plytki a nie jedna tongue.gif , wiesz co masz taki wspanialy momet jak otwierasz pudelko , pamieta ktos jescze to uczucie po otworzeniu pudelka z FF7?? hyh.gif
Orange
taaaaak , na psx mialo to swoj urok biggrin.gif
nigdy nie zapomne tych moementow "please insert disc 2" biggrin.gif
Hela
to dlaczego rpg z o niesamowitej jakosci z mnóstwem renderowanych filmikow w wysokiej rozdzielczosci ( jednak nie sa na silniku gry) i godzinami wspanialej muzy w najlepszej jakosci niee mialby zajmowac prawie tych 15 GB
Dlatego, ze M$ obiecywal cos innego. Ich 'jedno dvd wystarczy na nastepne 4 lata' sie nie sprawdzilo cos.

Mimo, ze nienawidze stylu Toriyamy, to mam nadzieje, ze szybko nastopi amerykanska premiera gry i bedzie ona region-free.
Trzcina
Dobrze ze ogladalem tez 'first minute' bo po tych dwoch filmikach do ktorych linka dal hela, powiedizlabym ze ta gra jest najbrzydsza gra jaka widzialem do tej pory na x360 O_o

W skrocie opisze swoje wrazenia z 'monster battle i boss battle'... Ostatnie rpg na ps2 mnie rozkaprysily i loadingi mnie wkurzaja, to samo mozna powiedziec o bardzo statycznych walkach... myslalem ze ere 'stoje w miejscu a jak mam swoja ture to doskakuje i atakuje' mamy za soba. Nie mowiac juz o dosc biednie wygladajacym polu walki i kretysnkich portretach postaci w lewym gornym rogu. O designie postaci w ogole nie wspomne, bo wola O POMSTE DO NIEBA, i to ze jest to jrpg wcale nie oznacza ze postacie musza wygladac jakby byly wyrzygane przez psa pluto (kolory+infantylnosc).

To z minusow. Z plusow... w sumie to tylko first minute. Gra wyglada tam slicznie, jednak dobija 'nothing! nothing! nothing!' jezu chryste... kto to wymyslil O_o. Najabrdizej ciekawi mnie jednak, jak we wszystkich rpg system. Po filmikach moge stwierdzic ze jakos lepiej mi sie podobalo enchated arm (po filmikach...) a juz NA PEWNO mi sie bardziej podobalo, jesli na filmiku 'first minute' po kopnieciu w studnie main hero dostal permamenty bonus do HP (HP+1 tam widac, chyba ze sie pomylilem). Jak to jest na stale to juz sobie wyobrazam te 300 godzin nagranych w te gre, z czego 250 to chodzenie do kazdego kwiatka i kopanie go w poszukiwaniu HP.

Jestem mocno zawiedziony gameplay'owymi filmikami z tej gry i tak jak pisalem juz wczesniej bardziej mi sie podoba LO. Nie rozumiem (po tych filmikach) tak wysokich ocen dla tej gry. Zwlaszcza ze przeciez ps2 ostatnio obrodzilo naprawde najwyzszej kalsy RPG... No ale coz, to tylko filmiki i moze gra sie inaczej.

Co zas do 3 DVD to przypomne ze xenosaga zawsze byla na 2 plytach (lub jedynka na dwuwarstwowym) i nie wplywalo to na dlugosc gry (1 czesc 30 h, druga czesc okolo 20... dopeiro 3 czesci troche wiecej). Wiec 3 plyty nie oznaczaja setek godzin gameplay'u. Jednak jesli gra bedzie w polowie tak dobra jak TRYLOGIA (podkreslam to slowo) xenosagi, to bedzie cudowna.

W sumie to moj ewentualny zakup tej konsolki zalezy w duzej czesci od tego tytylu... jak sie sprzeda i przyjmie, to moze bedzie cos z mojego gatunku na x360. Poki co uwazam te gre za 'lekki szmelc'

PS. Prosze nie bic... staralem sie podac jak najwiecej argumentow dla ktorych tak uwazam. smile.gif

PS2. Ktos ma linki do wiekszej ilosci filmikow z gameplay;u?
Hela
bo po tych dwoch filmikach do ktorych linka dal hela, powiedizlabym ze ta gra jest najbrzydsza gra jaka widzialem do tej pory na x360 O_o
Bo sa w tragicznej rozdzialce (320x180...)?
myslalem ze ere 'stoje w miejscu a jak mam swoja ture to doskakuje i atakuje' mamy za soba
To sie raczej pomyliles... Zasadniczo FF12 i Rogue Galaxy nie zmienia zbyt szybko calego gatunku. Zreszta sam piszesz, ze podoba Ci sie LO, gdzie IMO walki wygladaja mniej dynamicznie i mniej ciekawie niz w BD.
kretysnkich portretach postaci w lewym gornym rogu
Masz na mysli to cos, co wyglada jak kolejnosc pokazywania kto nastepny ma ture z FF10?
jednak dobija 'nothing! nothing! nothing!' jezu chryste... kto to wymyslil O_o
Na IGN'ie tez narzekali, bo podobno nie da sie tego wylaczyc.
Nie rozumiem (po tych filmikach) tak wysokich ocen dla tej gry.
Kwestia gustu, ot co. Zdecydowanie BD uderza w inna grupe ludzi niz XS ep. 3.
Jednak jesli gra bedzie w polowie tak dobra jak TRYLOGIA (podkreslam to slowo) xenosagi, to bedzie cudowna.
Pomijajac fakt, ze pierwsze dwie czesci oprocz fabuly bardzo malo soba reprezentuja, sa nudne i nieciekawe...
Poki co uwazam te gre za 'lekki szmelc'
Niby to malo zwiazane z tematem, ale Cie zapytam - co uwazasz o Chrono Trigger?
Trzcina
EDIT:

Cytaty sie psuly... wiec odzielilem moje odpowiedzi na twojego posta akapitami. Odpowiadam raczej po kolei, dodajac sporo od siebie, wiec sadze ze bedzie to mimo wszystko czytelne. smile.gif

Rozdzielczosc filmikow nie miala tutaj specjalnie duzo do gadania... a juz na pewno nie przy szaroburych tlach, czy podlozu. smile.gif Ogolnie to miasto, czy cokolwiek by nie bylo (szara uliczka) prezentowala sie tragicznie. Dlatego wspomnialem o tym ze dobrze ze widzialem 'first minute; bo tam gra wyglada slicznie.

Ja dodalbym do tego jeszcze chociazby Valkyrie Profile 2, .hack GU, ktory to w koncu stal sie sensownym RPG, a nawet Xenosage 3, gdzie coprawda walki sa 'standardowe' jednak zabijaja dynamika, czego nie da sie powiedziec o tej grze. Dodatkowo strasznie boli mnie 'przeskok' z normalnej mapki do pola walkil... Z waskiej uliczki zrobila sie wielka okragala arena z czarnym tlem... Oczywiscie to sam poczatek i nei widzialem nic wiecej, jednak wraz z x360 dostajemy nowa jakosc i pomimo tego ze jrpg na tej platformie sa rzadkoscia, to nie mozna dawac tego co bylo juz 'milion razy, dawno temu' liczac na tym ze malo kto w takie gry gral... Ta gra ma sprzedac te konsole w japonii, ale samo bycie jrpg jej tego nie zapewni, inaczej enchanted arm by to zrobilo za nia.

Nie wiem czy to byla kolejnosc postaci, jesli tak to wyjatkowo nieudana. Chodzilo mi o portret postaci ktory wyskakuje w lewym gornym rogu, mniejwiecej na 1/3 ekranu O_o Ja odnioslem wrazenie ze to po prostu portret postaci ktora wykonje czynnosc (w tamtej walce wezwanie 'smoka' o ile mozna to smokiem nazwac). I nie podoba mi sie to zupelnie. Przpomina mi sie disgaea i dziadowskie wyskakiwanie portretow postaci przy team combo attack... bleh. Aha, specjalnie dla ciebie sciagnalem te filmiki jeszcze raz tongue.gif Wskaznik ruchu (ktora postac sie kiedy rusza) jest na srodku, na gorze ekranu i jest jak najbardziej ok. To co mnie lekko mowiac W(pipi)IA (z powodu dziadowskiego designu postaci) to portrety ktore sie pojawiaja po lewej stronie. Aha i na filmiku o ktorym wspominam ponizej, widac ze jest tak jak mowilem, pojawia sie (pipi)itny portret postaci ktora atakuje (najpewniej smokiem, chociaz mozliwe ze normalne ataki tez).

Dodatkowo obejrzalem filmiki ktore sie pojawily na xboxyde (3 nowe, w tym najwiekszy overworld) sa tam walki z innymi potworkami. Pomijajac kwestie mapy ktore mi sie calkiem podobaly, a nastepnie kwestie tragicznego potworka... zielony smok z filetowymi uszami!) mozna bylo zaobserwowac jak wyglada walke gdzie indziej... i jest to samo, okragla arena, jakis dziadowski blur narzucony na obieky w oddali... Nie zrozumcie mnie zle, nie narzekam na konsole, narzekam na gre i na jej rozwiazania...

No z tym 'nothing' to ktos powinien dostac w czambo, zdecydowanie... No i dalej nie wiem czy te HP sa permamentne... smile.gif

Ja wiem ze design itd to kwestia gustu, wlasnie dlatego uwazam ze jak napisze ze jest do (pipi) to nikt sie nie obrazi wink.gif Dragon Quest 8 tez za to nienawidzilem, nie da sie, bez zmuszania sie, grac w gry ktore gdzie postacie tak wygladaja... no po prostu nie da sie tongue.gif

Mylisz sie co do xenosagi, ale to oczywiscie twoje zdanie i masz do niego prawo. Jedynie 2 czesc trylogi byla slaba pod wzgledem grywalnosciowym, pierwsza czesc byla swietna, a trzecia czesc byla genialna (again, wlasna opinia). I mozna albo oceniac calosc, albo kazda po kolei. Nie uraze niczyich uczuc jesli powiem ze Xenosaga jako trylogia to najlepsza 'gra' rpg w jaka ja gralem (a gralem w sporo) i przebija nawet 'fabularne hity z satelity, czyli snes'. Ale to nie temat o tym.

Tam samo jak nie temat o chrono t. Ale w krotiej odpowiedzi napisze ci ze nie podobala mi sie ta gra. Probowalem grac w wersje na psx i mnie odrzucilo. Wole i wlalem FFVI. Chrono t uwazam za crap, pomimo tego ze dla wielu jest to kult smile.gif

No i na koniec dodam, ze wszystko to pisze z bardzo negatywnym nastawieniem do tego tytulu, jednak staram sie znalezc plusy. Jestem fanem jrpg, neizaleznie od platformy i potrafie docenic dobra gre, ale jak mi sie cos nie podoba to mi sie nie podoba... i nawet to ze te gre robi ktos kto KIEDYS byl wielki, nie dodaje mu nic w moich oczach. I naprawde WSZYSTKO byloby ok, gdyby nie to ze tej jesieni ps2 dalo tak niesamowitego kopa w tym gatunku jak zadna inna konsola nigdy wczesniej. W zwiakzu z czym, dobiajaja mnie dlugo loadingi w BD... VP, Xeno 3, FF12 (inny sposob na krotkie loadingi, w postaci ich braku... wink.gif wiadomo o co chodzi).

PS. Przeciwnik w psotaci ROZWOEGO MOTYLA mnie zabil... serio, to po prostu nie jest chyba gra dla mnie... ani nikogo kto ma powyzej 15 lat, albo gral w jakiekolwiek inne gry rpg na psx, lub ps2. smile.gif

PS2. (pipi)ist brazowy 'kasztan' w naszym party rzadzi rownie mocno jak rozowy motyl... Moze ja jestem za stary? O_o
Orange
PS. Przeciwnik w psotaci ROZWOEGO MOTYLA mnie zabil... serio, to po prostu nie jest chyba gra dla mnie... ani nikogo kto ma powyzej 15 lat, albo gral w jakiekolwiek inne gry rpg na psx, lub ps2.

mam grubo powyzej 15 lat , zagrywalem sie w jRPG na psx i nie uwazam ,ze rozowy motyl badz smok z fioletowymi uszami jest bardziej zabawny niz on --> .

Dziwi mnie troche Twoje podejscie i kladzenie tak duzego nacisku na wyglad w grach typu jRPG ,ktory tak na dobra sprawe jest raczej rzecza podrzedna.No ale masz do tego pelne prawo wink.gif
Trzcina
Dziwi? Dlaczego? Czasy super deformed odeszly w zapomnienie wraz z FFVII... i psx. Grafika jest jednym z elementow pozwalajacych sie wczuc.

Ja potrafie na wiele elementow przymknac oko, no ale sorry...

POza tym jezeli dla ciebie tragiczny rozowy motyl (widziales go w ogole? smile.gif ) jest lepszy niz ikonka i jeden z elementow z ktorych slynie najdluzsza i najwieksza seria rpg na konsole, to jest to cos dziwnego. Abstrahujac juz od tego ze w kazdej czesci moogle zmienialy swoj wyglad... No i jeszcze od tego ze w ff'ach ten element jest BARDZO POBOCZNY, natomiast BD wyglaca calkowicie w ten sposob.

No i nie wszystkie moje zarzuty tycza sie grafiki, a wlasciwie designu a nie grafiki... bo to, pomimo ze wazny element, nie stanowi o jakosci rpga. Zwrocilem uwage na BARDZO nieciekawie wygladajace Z BOKU walki... i zdecydowany brak jakiejkolwiek innowacyjnosci... A wlasciwie to tego chyba oczekiwalem on nowej firmy na rynku, wydajacej gre na 'dziewiczej' konsoli. Mieli szanse zrobic cos nowego, co byloby 'wzorem' dla innych firm wydajacych gry na te platforme. Zamiast tego sklonowali wiekszosc pomyslow... Oczywiscie oceniam to tylko na podstawie tego co widac na filmikach... i wiem ze CIEZKO jest wymyslic cos nowego, ale jesli juz robic cos podobnego do innych, to przynajmniej trzeba korzystac z najlepszych wzorcow, a te walki WYGLADAJA TRAGICZNIE smile.gif

No i na koniec, byc moze jak zagram to bede musial wszystko odszczekac bo gra okaze sie swietna. I nie bedzie mi to przeszkadzalo. Ba, zrobie to z checia bo nikt nie jest nieomylny, jednak na dzisiaj, po tym co widzialem to uwazam ze ZDECYDOWANIE moglo byc lepiej...
Hela
Trzcina - specjalnie dla ciebie:
http://www.xboxyde.com/news_3869_en.html

Znajdziesz tu duzo projektow przeciwnikow ;p
Velius
Jesli gra bedzie region free,to lykam jak najszybciej po premierze w usa.Zapowiada sie ciekawie i moim zdaniem nie powinnismy oceniac gry przed sprobowaniem jej,chociaz oczywiscie gdybac zawsze mozna.
Hela
Zapowiada sie ciekawie i moim zdaniem nie powinniśmy oceniac gry przed sprobowaniem
Bo ja wiem. Ja sie w pewnym sensie (design) zgadzam z Trzcina. W DQ8 byl to jedyny element, ktory skutecznie nie pozwalal mi sie zaglebic w ta gre, mimo ze doskonale wiedzialem, jak dobra jest ta gra.
W BD mi to przeszkadza od pierwszych artow, jednak postanowilem grze dac szanse.
Mieli szanse zrobic cos nowego, co byloby 'wzorem' dla innych firm wydajacych gry na te platforme.
Mieli, ale FF12 ich wyprzedzil. Zreszta nie widac zeby mieli w swoich pierwszych gra jakiekolwiek zapedy nowatorskie - walki w LO wygladaja jeszcze bardziej standardowo.

Zamiast tego sklonowali wiekszosc pomyslow...
Postawili na starsze rozwiazania, ktore sami wymyslili. Wiadomo, ze kazdy oczekiwal czegos wiecej po zagraniu w np. FF12, ale brak innowacyjnosci nie jest rownoznaczny z tym, ze gra bedzie slaba. Wrecz przeciwnie przerabilismy to juz w wielu grach i jedna byla lepsza od drugiej, mimo ze prawie nic nie zmieniala.
PePeP
FF12 ich tak do końca nie wyprzedził. Po prostu jest robiony przez innych developerów którzy mają "swoje" zwyczaje, troszkę inne od tych z ekipy dawnego FF. Trudno w końcu nazwać ff12 odkrywczym porównując go do innych jRPG, np. Vargant story. Co do designu ta gra ma zdobyć przede wszystkim japoński rynek wiec częściowe "odrzucenie" przez zachodnich graczy jest wliczone w ten projekt. Poza tym jest w produkcji wspomniany LO, który ma poważniejszy design i cięższy klimat. Blue Dragon ma być grą z pewną głębią ale jednak pełną optymizmu i z dobrym zakończeniem (słowa autora z jakiegoś wywiadu, nie pamiętam dokładnie) .
Orange
jak widac Japonczycy sie na ta gre troche napalili

http://www.dengekionline.com/data/news/200...207_02_bd03.jpg

http://www.watch.impress.co.jp/game/docs/20061207/bd07.jpg

biggrin.gif

BTW: Trzcina "wady" ktore wymieniles nie moga byc jednak zbyt dokuczliwe bo gra dostala w Famitsu pare dni temu score 37/40 (pewno nie 40/40 bo gra nie jest na konsole sony od firmy square wink.gif) a oni raczej co jak co ale na jRPG sie znaja wink.gif.
Velius
QUOTE(Hela @ 7 12 2006, 19:19) *

Bo ja wiem. Ja sie w pewnym sensie (design) zgadzam z Trzcina. W DQ8 byl to jedyny element, ktory skutecznie nie pozwalal mi sie zaglebic w ta gre, mimo ze doskonale wiedzialem, jak dobra jest ta gra.
W BD mi to przeszkadza od pierwszych artow, jednak postanowilem grze dac szanse.

Hmm,no i tu wlasnie jest podzial na rozne grupy graczy,mi osobiscie nie przeszkadza design czy grafika,np zagrywalem sie w DQ7 i teraz zagrywam sie w DQ8,jakos bardziej stawiam na to "cos" w rpgach,jak w milosci,nie patrze na rozmiar cyckow tylko wnetrze:P Mozna powiedziec ze nawet podoba mi sie taki typ i design jak wlasnie w DQ8 czy BD,a jestem z europy,wiec nawet tutaj gra znajdzie swoich fanow,oczywiscie nie tak licznych jak w japonii.
Jestem ciekawy,co bedzie jezeli gra okaze sie cholernie ciekawa fabularnie i ogolnie bedzie wciagac klimatem,ale niektorych bedzie wkurzal design i "nothing".

Btw jest jakies info czy gra bedzie region free?
Orange
Bundle z Blue Dragon prezentuje sie dosc ciekawie

http://www.1up.com/do/newsStory?cId=3155686 smile.gif
Trzcina
O ocenie juz mowilem... ze nie rozumiem za bardzo skad takie wysokie oceny, dla czegos bardzo sztampowego... smile.gif Nie mowie tez ze brak innowacyjnosci jest zly, czasami faktycznie wychodzi na dobre. Jednak mowimo o platformie na tkorej jrpg nie istnieje w ogole i o ludziach ktorzy 'chcieli sie podzielic swoja kreatywnoscia, a matczyna firma in na to nie pozwalala, stad przeniesli sie pod inne skrzydla'. Przeciez taki powod sakagutchi podawal gdy mowil o wspolpracy z m$.

Osobiscie widzialem to inaczej, chlopak sie wypalil i stwierdzil ze spora nadzieja dla niego jest miejsce gdzie gier z jego gatunku jest malo... Co wcale nie znaczy ze tak musialo byc. Niemniej jednak gdy jako powod podaje sie brak zezwolnia na kreatywnosc i oryginalnosc, a potem daje sie dokladnie to samo co wczesniej, to 'cos tu jest nie tak' smile.gif

Porownanie z FF12 jest w ogole nei na miejscu, bo to zupelnie inny 'rodzaj' jrpg. Przeciez o innowacjach w FF12 (a jest ich sporo) wiadomo bylo od lat 4. Czemuz wiec nie 'pozyczyc' czegos? Powodem jest niepewnosc czy sie to przyjmie... i tutaj again, gdzie ta odwaga i kreatywnosc?

Drazni mnie to troche ze ludzie ktorzy tworzyli wielkie dziela i wielkie gry, zadowalaja sie popluczynami. Na co dowodem jest link ktory mi podal hela... Sorry ale z takim bestiariuszem to mozna robic za minigierke w KH a nie powazny rpg wink.gif Oczywiscie to moje zdanie.
Zeratul
A JEDNAK!!!

http://www.gameonly.pl/newsy/10494
Orange
juz od dawna bylo wiadomo ,ze ta gra to druga z najbardziej wyczekiwanych gier w Japoni tongue.gif
Sanryu
^Yep smile.gif
Ale kurcze dlaczego wersja w zrozumialym jezyku dopiero w przyszlym roku sad.gif Taki jrpg w sam raz na grzanie sie w domu w zimowe wieczory biggrin.gif
Alpha Trion
http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=30195

xbox core + blue dragon + emblemacik na front panel + figurki z gry= 690 zl

Zeratul
lol $239, to ja bym kupil dwie...
Velius
Taniutko...chcialbym ten panel na konsolke._.

Hmm..napis "Blue Dragon" wyglada prawie identycznie jak Dragon Ball pierwsza seria,takie samo ulozenie liter i w ogole,przynajmniej tak mi sie zdaje.
Hela
Pierwsze 10minut:
http://www.xboxyde.com/news_3873_en.html

Ta pierwsza melodia jest genialna...

Edit: I kolejne 10minut pojawilo sie pod tym samym linkiem.
Edit2: I 3 czesc tez ;p

Dziwne kwestie sa w tej grze. Ogladasz 4minuty scenki, nagle sie skonczy, narrator rzuca bezsensowne 'playable', idziesz trzy roki i jest kolejna dosyc dluga scenka... Bezsens.
W ogole te teksty 'join up', 'detected', 'item', sa dla mnie niezrozumiale i mam nadzieje, ze w innych wersjach sobie to daruja.
Dziwny jest glos glownego bohatera, ktory podklada oczywiscie kobieta, a brzmi jakby mial z 40 lat. Idiotyczny jest tez jego bieg, jakby mial jakis motor w du.pie...

Cos co mocno daje rade to muzyka. Battle theme strasznie mi sie podoba, pozostale melodie tez sa bardzo dobre.
Anyway chce w to jak najszybciej zagrac.
Zeratul
glos kolesia przypomina lekko glos naruto, jednak blondas wypada lepiej. Co uwag odnosnie, tego tekstu playable... to sie zgodze... niech to wywala...
muza miazdzy, uematsu daje rade po raz kolejny, Animacja biegania mi sie podoba, ogolnie mam nadzieje, ze US za dlugo nie bedzie czekac na premiere... tzn mniej niz 3 miesiace... bo jak dluzej to mega porazka confused.gif
Blim
Powiem krótko - pierwsze 30 minut - totalna padaka, z czego może 5 min to gra (?) właściwa. Dla Japończyków i zapalonych fanatyków JRPG jak znalazł, ale mi oglądanie paru minutowych scenek po przebiegnięciu 2 metrów jakoś się nie widzi. I tak w kółko. A może tak jest tylko na początku gry? wink.gif

Hela
mi oglądanie paru minutowych scenek po przebiegnięciu 2 metrów jakoś się nie widzi
W MGS'y nie pogrywasz, co? ;f
A może tak jest tylko na początku gry?
Raczej jest to takie dlugie wprowadzenie - pokazuje glownego zlego, skad sa smoki, costam o wiosce bohaterow itp.
W FFX tez trzeba bylo 'chwile' poczekac zeby sie rozkrecilo i nie bylo scenki po scence tylko troche eksploracji itp. Chociaz szlo sie dluzej niz dwa kroki. Na pewno nie bedzie tak przez cala gre. Raczej przypadlosc RPG'ow, mnie to by nawet jakos specjalnie nie przeszkadzalo, gdybym gral, a nie bezczynnie ogladal.
Blim
QUOTE(Hela @ 10 12 2006, 01:05) *
W MGS'y nie pogrywasz, co? ;f

Nigdy nie rozumiałem tej gry. tongue.gif Zdecydowanie wolę Splinter Cell jeżeli już mówimy o tym gatunku.
Hela
Doszlo na xboxyde kolejne 10minut z gry, tym razem podobno z duza dawka ekploracji, walk i z pierwszym boss'em. Jak obejrze to wyedytuje posta jak zauwaze na filmiku cos ciekawego.

EDIT: Na jednym z filmikow z TGS'u bylo widac jakiegos boss'a i tam leciala w tle melodia brzmiaca jak dokonania the black mages i wokal jak iron maiden dla ubogich. Myslalem, ze to po prostu muzyka jaka leciala podczas targow, a tu sie okazuje, ze to jest pelnoprawny 'boss theme'. Niewasko mnie to zdziwilo, bo nie znam innego RPG, ktorego 'boss theme' mialby wokal...
I jeszcze jedno - rozczarowalo mnie, ze jakies pomniejsze dialogi pomiedzy czlonkami druzyny sa pozbawione glosow i trzeba czytac. Mialem nadzieje, ze jak juz sa te 3DVD, to sa wypchane voice-acting'iem...

edit2: dwa klejne filmiki:
http://www.xboxyde.com/news_3878_en.html
Trzcina
Dobra, jednak rozdzielczosc filmikow robila roznice wink.gif

Obejrzalem 4 czesc 'first ten minutes' i jest lepiej niz myslalem. Teraz jedybna dobijajaca rzecza z oprawy av, sa loadingi i 'nieskonczenie duze (a takze plaskie...) pole walki smile.gif

Oczywiscie negatywnyej opinii nt designu nei zmienie... jest dziadowska, ale za to muzyka daje calkiem rade (chociaz mam wrazenie ze slucham midi z ffvii podczas fight theme O_O).

Eksploracja wyglada nienajgorzej, skryznki sa fajne biggrin.gif Ale kasa po walce, ktora wyglada jak zolta kupa jest troche dretwa ;P

Aha, zeby nie bylo, rozwiazania stosowane w grze dalej mnie denerwuja. Wielkie portrety wysuwaja sie na prowadzenie... zaraz potem sa te kretysnkie wstawki wokalowe, chyba dla niedowidzacych je dodali O_o

Niemniej jednak, moze byc z tego calkiem zabawna gra, aczkolwiek utwierdzam sie w przekonaniu ze system seller na pewno to nie jest smile.gif (dla mnie ofkoz, wiec w efekcie mi konsoli nie sprzedali wink.gif )

PS. Boss theme... to jakis zart, niech to zmienia. A design tego bossa... wola o pomste do nieba, wieksza niz kasztan w party i rozowy motyl... prawie jakby z klockow lego byl poskladany X_X
Blim
No tak, jak się nie ma do czego konkretnego przyczepić to znajdzie się i jakaś "żółta kupa". wink.gif Mi się gra nie podoba, nie rozumiem takich klimatów, na czaje Japończyków i nie przepadam za RPG. Dla mnie to mniej więcej tak jakbyśmy my, Polacy próbowali skośnookim wcisnąć Maluch Racer albo inny szajs. Nieco inna kultura.

ps. Blue Dragon już jest system sellerem, w Japonii oczywiście. Nie na długo, ale jest.
Hela
nie przepadam za RPG. Dla mnie to mniej więcej tak jakbyśmy my, Polacy próbowali skośnookim wcisnąć Maluch Racer albo inny szajs
xDDDDD
Ja je.be... xDDDDDDD

loadingi
Nie bylo ich zbyt duzo i nie byly zbyt dlugie, chyba ze spodziewales FF12-2, czyli zadnych loadingow przed walkami itp.
(chociaz mam wrazenie ze slucham midi z ffvii podczas fight theme O_O).
Mysle, ze wlasnie jakis takie dziwny sposob ten battle theme ma sie kojarzyc z tym z FF'ow, chociaz az tak mocno tego nie slychac.
skryznki sa fajne
Skrzynki sa fajne, ta...
Wielkie portrety wysuwaja sie na prowadzenie... zaraz potem sa te kretysnkie wstawki wokalowe, chyba dla niedowidzacych je dodali O_o
Mam nadzieje, ze w bardziej cywilizowanych wersjach pozbeda sie jednego i drugiego...
Soul
Trzcina grałeś Ty chłopaku w Dragon qesta , na pewno IMO tam dizzzajn przeciwników , jest tragiczny dry.gif Nie wiem o co Ci biega jak dla mnie po tym co obejrzałem , jest skłony kupić tą grę choćby zaraz!
Blim
QUOTE(Hela @ 11 12 2006, 23:31) *

nie przepadam za RPG. Dla mnie to mniej więcej tak jakbyśmy my, Polacy próbowali skośnookim wcisnąć Maluch Racer albo inny szajs
xDDDDD
Ja je.be... xDDDDDDD

No co? wink.gif Mnie nigdy pedalsko mangowate małe ludziki mówiące kobiecym skrzeczącym głosem nigdy nie jarały. Podkreślam jeszcze raz nie ta kultura, nie mamy w Polsce obiecanej drugiej Japonii.
Trzcina
Lol... gdzie 'nie mam sie do czego przyczepic'? O_o

Jest cala masa elementow ktore mi sie nie podobaja, ale po co mam o nich powtarzac w kolejnym poscie? Piszac poprzedniego posta, chcialem zwrocic uwage za na lepszych jakosciowo filmikach gra nie wyglada na tak brzydka, jak myslalem. Calej reszty to nie zmieni. Bo i w jaki sposob moze zmienic? O_o

Wiec nei sil sie na robienie ze mnie 'chama' bo nei ma to wiekszego sensu. smile.gif
Velius
QUOTE(Blim @ 12 12 2006, 07:13) *

No co? wink.gif Mnie nigdy pedalsko mangowate małe ludziki mówiące kobiecym skrzeczącym głosem nigdy nie jarały. Podkreślam jeszcze raz nie ta kultura, nie mamy w Polsce obiecanej drugiej Japonii.

Inna kultura?Jestem polakiem i rajcuja mnie "pedalsko"(nie ma to jak dystans) male ludziki mangowate,tak jak cala japonia i ich gry.Blue Dragon mi sie niesamowicie podoba,tak jak inne tego typu produkcje jak Dragon Quest gdzie design postaci jest naprawde niesamowity i nietypowy.Radze nie uogolniac bo niektorzy sie moga zirytowac,znam mnostwo osob ktore wola japonska kulture od polskiej i wlasnie to ich rusza;)

Trzcina grałeś Ty chłopaku w Dragon qesta , na pewno IMO tam dizzzajn przeciwników , jest tragiczny dry.gif Nie wiem o co Ci biega jak dla mnie po tym co obejrzałem , jest skłony kupić tą grę choćby zaraz!

Sorry,ale jak dla mnie design przeciwnikow w Dragon Quest jest boski i naprawde,wole to niz design np w takim FFX,roznica w gustach.Ja mam mentalnosc japonczyka wiec pewnie nigdy nie zrozumiem dlaczego to sie wam nie podoba;p
Ryo-San
BTW gra smiga w 1080p
a tutaj pierwsza anglojezyczna recka

http://www.computerandvideogames.com/article.php?id=151265
Trzcina
Lol, mentalnosc japonczyka? O_o

Tzn co, popelnisz harakiri jak splamisz honor, a ryz bedziesz jadl paleczkami?

Nie mylmy uwielbienia (zla sprawa) z umilowaniem (lepsza sprawa) z tolerancja na pewne 'odchyly' japonczykow. Nie bronie nikomu jego zdania i tego zeby mu sie taki shit podobal, jego sprawa. Ale mowic ze design rozowego motyla jest lepszy niz bahamut z ff to trzeba byc naprawde odwaznym.

Soul, jeden z niewielu elementow na ktore narzekalem przy okazji grania w DQVIII byl wlasnie design. Dlatego tez temat ktory zalozylem nazywal sie 'rozmowy o bardzo dobrej, ale nie idealnej grze'. Wiec nie seplen mi tutaj ;]

Anyway, bo obejrzeniu jeszcze raz tych filmikow walki zaczely mi sie bardziej podobac. Doszedlem do wniosku ze 'dragony' to jedyna forma ataku jaka jest dostepna i ze postacie w sumie niewiele maja do gadania. TEn patent podobal mi sie w przypadku gier Shin Megami Tensei, bo pozwalal na rozrodnosc w party, ale tutaj to troche co innego, ale trzebaby sprawdzic samemu. Walki sa ciekawsze, troche szybsze niz wydawalo mi sie na poczatku.

Hela, jesli chodzi zas o loadingi, no to tutaj neistety PS2 pokazalo rowniez lwi pazur. FF12 poradzilo sobie w wiadomy sposob, ale nawet inne loadingi sa mniejwiecej rowne tym z BD, natomaist Valkyrie Profile 2 i Xenosaga 3, maja GENIALNIE rozwiazane loadingi i wszystko trwa ulamki sekund. Niestety w RPG gdzie eksploracja terenu jest bardzo wazna i trwa dlugo, co wiecj w przypadku 'ladowania osobnego pola walki' jest to dosc uciazliwe. Na szczescie dla BD lokacje sa dosc spore, a przeciwnicy widoczni.

Fajne jest tez wybieranie ktorego przeciwnika chcemy zaatkowac, no i ciekawie wyglada moment level up (przynajmniej tak sadze ze to bylo to) i wybieranie skilli, czarow, czegokolwie.

Wiec podsumowujac. Z dramatu jaki widzialem w tej grze zrobila sie pozycja w miare interesujaca, jak to w moim przypadku bywa fabula ma mniejsze znaczenie niz sam system gry, stad sporo narzekan w tym elemencie. Jednak z checia bym obadal na co poszly te 3 DVD.

PS. Hela ma racje mowiac ze brac VA w cut scenkach, w przyoadku takiej ilosci zajmowanych plyt to jakas bzdura... moze w wersji usa bedzie inaczej? sad.gif

PS2. Ma ktos wyniki sprzedazy BD? Ciekawy jestem jak tam idzie, bo na forum ps3 Yeti podal linka ze sprzedalo sie dopiero 110 x360 w japonii, ale nie wiem jaki stary byl ten news.
Zeratul
z nieoficjalnego i niepotwierdzonego zrodla (czyli moze tak byc ale nie musi ;p) dowiedzialem sie, ze premiera BD w Polsce ma nastapic w okolicach marca.
Hela
natomaist Valkyrie Profile 2 i Xenosaga 3, maja GENIALNIE rozwiazane loadingi
Z tym, ze one sa owocem 4 czy tam 5 lat rozgryzania PS2, a BD to pierwsza gra MW na X0 wiec nie jest zle, zaloze sie, ze w nastepnych grach bedzie lepiej z tym.
brac VA w cut scenkach, w przyoadku takiej ilosci zajmowanych plyt to jakas bzdura... moze w wersji usa bedzie inaczej?
Pewnie nie, chociaz moze posluchaja zdania graczy i naprawia wszystko to co irytuje juz nawet nie grajac w gre.
ale jak dla mnie design przeciwnikow w Dragon Quest jest boski i naprawde,wole to niz design np w takim FFX,roznica w gustach.Ja mam mentalnosc japonczyka wiec pewnie nigdy nie zrozumiem dlaczego to sie wam nie podoba;p
To zdecydowanie jest tylko kwestia gustu, a nie jakiejs urojonej 'mentalnosci japonczyka'... lol... Myslisz, ze wszyscy mieszkancy KKW uwielbiaja taki styl? Toriyame albo pokochasz, albo nienawidzisz i gow.no ma do znaczenia jakiej narodowosci jestes. Sam zdecydowanie uwielbiam Japonie i rozne rzeczy z nia zwiazane, ale ten styl graficzny mi nie pasuje.

edit - ta 'dyskusja' velius vs. trzcina ponizej jest zabawna. Czlowiek o japonskiej mentalnosci 'prostujacy trzcine' (?) nazywajac go pajacem... ;f
Enkidou
QUOTE(Trzcina)
PS2. Ma ktos wyniki sprzedazy BD? Ciekawy jestem jak tam idzie, bo na forum ps3 Yeti podal linka ze sprzedalo sie dopiero 110 x360 w japonii, ale nie wiem jaki stary byl ten news.

Mam trochę ograniczone informacje na ten temat. Pierwszego dnia, w zależności od źródła informacji, sprzedało się od 40 do 43 tysięcy egzemplarzy Blue Dragon. W Yodobashi Camera na launch przyszło plus/minus 180 osób. Do tej ilości nie zaliczają się bundle pack'i Xbox 360+BD. Na razie tylko tyle chociaż może ktoś wie więcej. Ewentualnie trzeba będzie czekać na nowe zestawienia Media Create.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.