Wynik sprzedazy:
1. Mobile Suit Gundam Seed Destiny: Union vs. Z.A.F.T. II Plus - PS2 - 337.559 - (337.559)
2. Yakuza 2 - PS2 - 274.822 - (274.822)
3. Pokémon Diamond - NDS - 98.859 - (1.996.275)
4. Blue Dragon - Xbox 360 - 80.348 - (80.348)5. Pokémon Pearl - NDS - 75.206 - (1.669.367)
Nie za duzo na tle innych gier, ale w porownaniu do wynikow sprzedazy innych gier z X0 w KKW, to boski wynik.
Zrodlo -
http://www.gameonly.pl/newsy/10551
Zeratul
14 12 2006, 19:40
bardziej interesujace bylyby wyniki sprzedazy konsoli...
Mowisz, masz:
1. DS Lite 309.630 [6.461.463]
2. Wii 85.439 [435.797]
3. PlayStation 3 50.171 [238.007]
4. Xbox 360 35.343 [145.632]
Wyniki sprzedazy 4-10grudnia. Dla przypomnienia BD ukazal sie 7, czyli jednak jakos Mistwalker rozruszal X0 w japonii, skoro sie w tym tygodniu sprzedala 1/4 calkowietej ilosci konsol w tym roku.
W sumie to trochę się rozczarowałem tymi pokazami gameplayu. Oczywiście czekam na możliwość poznania scenariusza, bo to głównie mnie jara, ale reszta wygląda niekoniecznie oryginalnie. Ot, kolejne Final Fantasy. Albo raczej, coś jak ostatnie FF (10, 10-2), tyko inaczej, zmiksowane z wieloma innymi jRPG-ami. A ja już mam od pewnego czasu Finali i innych jRPG-ów dość. Za dużo tu abstrakcji, za mało powagi.
Czyli generalnie moje oczekiwania na "nowego Chrono Triggera" spadają na barki Lost Odysee.
Abstrakcja nie wyklucza powagi i odwrotnie. Od dawna było wiadomo że gra będzie "klasyczna" i w sensie stylu graficznego i stylu rozgrywki. Nie wiem skąd nagle tyle dyskusji i zarzutów o wtórność czy (o zgrozo) "pedałkowate ludziki" (no cóż poziom przeciętnego Polaczka jak widać nie rośnie wraz ze wzrostem gospodarczym czy zasobnością fotela, zresztą przykład idzie w obecnej kadencji sejmu "z góry"). Proponuje się mimo wszystko wstrzymać z ocenami do czasu premiery w US czy Europie. Teraz można podyskutować o odezwie w japonii - który na dzień dzisiejszy wydaje się całkiem spory, na swój sposób to mały przełom. Rozstrzygające będą najbliższe tygodnie - jeśli niezła sprzedaż 360'ki się utrzyma to będzie dobry znak dla MS. Jeśli to był jednorazowy wzrost sprzedaży to kapa i w sumie nie ma sensu dalej się tam starać wbijać - to by oznaczało że jednak japońce myślą troch prymitywnie i nacjonalistycznie i nic ich nie przekona do konsoli MS.
"pedałkowate ludziki"
Proponuje się mimo wszystko wstrzymać z ocenami do czasu premiery w US czy Europie.
Sugerujesz, ze w amerykanska, czy europejska wersja zmieni czyjes poglady ludzi nt. dziadowskiego IMO design'u toriyamy?
Za szybko i tak nie pogramy w BD bo premiera w zrozumialym jezyku ma byc bodajze w Czerwcu(nie wiem czy amerykanska czy europejska)...dammit
QUOTE(Sanryu @ 17 12 2006, 12:26)

Za szybko i tak nie pogramy w BD bo premiera w zrozumialym jezyku ma byc bodajze w Czerwcu(nie wiem czy amerykanska czy europejska)...dammit

Skad takie info?
QUOTE(Hela @ 17 12 2006, 13:33)

QUOTE(Sanryu @ 17 12 2006, 12:26)

Skad takie info?
Przepraszam za pomylke ale to bylo z planu wydawniczego Microsoft Polska

(co w sumie nie zminia faktu ze BD nie zobaczymy za szybko

)
Obejrzalem dzis kilka scenek walk z bossem,na poczatku jakos przezylem,ale po ogladaniu 3 scenki slyszac tego kolesia jak znowu falszuje,mialem serdecznie dosc,a w rpgach nie chodzi przeciez o to zeby przyciszac/wylaczac glos podczas walki z bossem,lecz wprost przeciwnie...dlatego jestem rozczarowany:/
Mam nadzieje ze oszczedza amerykanskich i europejskich graczy dajac opcje wylaczenia tego wokalu bo mozna padaczki dostac.
Na gametrailers jest dostępny PREVIEW w HD. Zapowiada się smakowicie - grafika niby prosta, ale jednak ma coś w sobie (i trochę efektów jak field of depth czy naprawdę dobre cieniowanie wykorzystuje). Walki turowe, ale nie randomowe - jak dla mnie to najlepsze rozwiązanie jakie tylko może być. Do tego sztuczki z doprowadzeniem do walki między sobą wrogich potworów. Rozwój postaci oraz Cieni też zapowiada się smakowicie - coś troszkę na wzór rozwijania profesji z FF-X2 - zapewne lepsze to niż sphere grid z FFX czy to co jest w FFXII. Zapowiada się wielki hit - trochę świeżych pomysłów i rozwiązań żeby nie było całkowitego "deja vu", ale wszystko to co najlepsze w jRPG zachowane bez większych zmian. Szkoda, że trzeba czekać co najmniej do czerwca/lipca...
PS. Na szczęście w między czasie wyjdzie tyle innych hitów (z innych gatunków gier oczywiście), że oczekiwanie nie powinno być takie straszne
QUOTE(PePeP @ 6 01 2007, 21:14)

Na gametrailers jest dostępny PREVIEW w HD. Zapowiada się smakowicie - grafika niby prosta, ale jednak ma coś w sobie (i trochę efektów jak field of depth czy naprawdę dobre cieniowanie wykorzystuje). Walki turowe, ale nie randomowe - jak dla mnie to najlepsze rozwiązanie jakie tylko może być. Do tego sztuczki z doprowadzeniem do walki między sobą wrogich potworów. Rozwój postaci oraz Cieni też zapowiada się smakowicie - coś troszkę na wzór rozwijania profesji z FF-X2 - zapewne lepsze to niż sphere grid z FFX czy to co jest w FFXII. Zapowiada się wielki hit - trochę świeżych pomysłów i rozwiązań żeby nie było całkowitego "deja vu", ale wszystko to co najlepsze w jRPG zachowane bez większych zmian. Szkoda, że trzeba czekać co najmniej do czerwca/lipca...
PS. Na szczęście w między czasie wyjdzie tyle innych hitów (z innych gatunków gier oczywiście), że oczekiwanie nie powinno być takie straszne

Skad masz informacje ze trzeba bedzie czekac do czerwca/lipca ?
pewnie z oficjalnego planu wydawniczego Microsoft Poland na rok 2007... bodajze 1 czerwca 2007... a to oznacza, ze US pewnie bedzie miec wczesniej....

premiera w US zapowiedziana na sierpien, czyli eternal sonata moze ukazac sie wczesniej... zobaczymy jak pojawia sie konkrety
Shimizu
11 01 2007, 14:49
QUOTE(Zeratul @ 8 01 2007, 21:11)

To mi kupisz w US
Na końcu tego preview gadają, że jakoś koło czerwca będzie. Na różnych innych stronkach tez raczej tak sugerują.
właśnie zamówiłem, za jakiś tydzień-dwa będzie to spisze swoje spostrzeżenia. O ile się oderwę od tej gry

3 DVD grania zapowiada dłuugą rozgrywkę pełną FMV
tam gdzie zawsze - na play-asia
Zeratul
13 01 2007, 15:46
masz japonskiego kloca? bo z tego co wiem to gra nie jest region free... ponadto znasz japonski, czy zamierzasz grac ze slowniczkiem w reku?
z tego co widzialem w paru filmikach to gierka zapowiada sie przekozacko... design bohaterow mi odpowiada. Nie jestem moze wielkim fanem DB, ale nie ma to wiekszego znaczenia. Jedne co to nie podoba mi sie koles z ulizana fryzurka ;p
mam od dzisiaj. japońskiego ucze się już jakieś dwa lata z krótkimi przerwami, w tej chwili na własną ręke bo nauczyciele nie dopisali

, ze słuchu co nieco zrozumiem, z pisma też, gorzej ze skomplikowanymi kanji - wszystkich nie znam ale do tego są słowniki i w ramach wątpliwości chyba będe walczył ze słownikiem w ręku
Zeratul
13 01 2007, 17:36
nie no to ogolnie gratulacje, 3 razy planowalem zaczac sie uczyc... ale zawsze na tym sie konczylo

ogolnie mialem cicha nadzieje, ze napiszesz ze w grze jest do wyboru jezyk angielski

ukryty gdzies i tylko ty wiesz, ze on tam jest. Ale jak wiemy cuda sie nie zdarzaja...
ale co z tym regionem, masz japonska konsole?
QUOTE(ping182 @ 13 01 2007, 15:53)

mam od dzisiaj. japońskiego ucze się już jakieś dwa lata z krótkimi przerwami, w tej chwili na własną ręke bo nauczyciele nie dopisali

, ze słuchu co nieco zrozumiem, z pisma też, gorzej ze skomplikowanymi kanji - wszystkich nie znam ale do tego są słowniki i w ramach wątpliwości chyba będe walczył ze słownikiem w ręku

respect ;P
I o ile sie nie myle,od dzisiaj masz japonska konsole,to znaczy ze skusiles sie na zakup drugiej x 360?
niestety, gra jest w całości po japońsku (suby jak i voice acting) no i jak Velius słusznie zauważył mam japońską konsole (jestem zboczony).
Ryo-San
15 01 2007, 19:55
jak juz masz ping japonskiego X'a i jako takie podstawy językowe to nie lepiej bylo sie wziasc za demko Lost Odyssey; )
chciałbym

ale na marketplace (jestem zarejestrowany na japonie) nic takiego nie widziałem
Ryo-San
15 01 2007, 20:17
bo to demko bylo dolaczone do listopadowego numeru Famitsu:f tzn tak zapowiadal Mistwalker - nie wiem jak to sie potoczylo bo jakos przestalem sledzic temat tego dema....
Jezeli demko faktycznie bylo dolączone do Famitsu to nie bedzie zadnego problemu aby je ustrzelic...
problem jest bo gdzie ja kupie tak archiwalny numer famitsu :< na markecie ogólnie posucha - są 3 dema exclusive - dwa zegapainy z którego jeden chodzi na europejskich konsolach i love football
Zeratul
16 01 2007, 06:03
lepiej napisz jak tam BD, jesli go juz dostales...
jak dobrze pójdzie to będe go miał 30 stycznia
Zeratul
22 01 2007, 23:51
dobra robota, obszerny materiał ;p z czytaniem się wstrzymam, za 2 dni sprawdze to na własnej skórze
po zapłaceniu haraczu urzędowi celnemu wreszcie dostałem w swoje łapy blue dragona

teraz się zacznie wielkie granie
Zeratul
25 01 2007, 19:46
clo na gre @_@ dawaj znac co i jak!!!
tak, 35 zeta :f narazie zagłębiam się w ten świat, dopiero godzinka za mną, jest pięknie, wielkiej trójcy udało się odtworzyć w pewnym stopniu duch final fantasy

rozpisywać się jeszcze nie będe, czeka mnie dzisiaj zarwana nocka z tym tytułem ale jako fan starych PSXowych rpgów który stracił fascynacje tymże gatunkiem na current genach, czuje że blue dragona połknę z miłą chęcią

zresztą zainteresowanych zapraszam na onlinecenter:
http://www.onlinecenter.pl/index.php?optio...&Itemid=190Są fotki i mini gameplay video (kiepska jakość ale jest)
Zeratul
25 01 2007, 20:53
ping jak juz pograsz to koniecznie napisz recke, bardzo mnie ciekawi twoja opinia w szczegolnosci pod katem tego filmiki z pierwszych 10 min gry, ktory moglismy obejrzec.
ćśś śpieszyłem się bo chciałem zrobić foty na szybko i odpalić

a niech mieszają z błotem, ja w to wbijam, najważniejsze że mogę pograć
Mam nadzieje że Europa dostanie gre z taką samą okładką gdyż jest ona naprawda ŚWIETNA!!:)Żadna mi sie tak nie podobała chyba od czasów Daxtera z PSP:)
co ciekawe - okladki masz dwie

jedna srebrna a druga czarna, wystarczy wyciągnąć okładke i przewrócić na drugą strone
moge co nieco napisać o systemie walki - otóż jak wspominałem, nie ma random encounters a przeciwnika można samodzielnie zaatakować, ale jest jeszcze jeden myk - po naciśnięciu R pokazuje Ci się okrąg w którego zasięgu możesz wybrać przeciwników do zaatakowania, co ciekawe często jak wybierzesz dwóch przeciwników innego gatunku na raz to następuje tzw. monster battle - potwory walczą między sobą ułatwiając nam walkę.
Walka wygląda tak że za postaciami są guardiany, za Shu tytułowy blue dragon, za Jiro byk a za Kluke phoenix, wykupiłem w pierwszej wiosce na jaką się natknąłem magię water i zauważyłem ciekawą rzecz - podczas walki z przeciwnikiem trzymającym np. miecz i po użyciu odpowiedniego czaru, nie dość że hp mu spada to jeszcze broń z rąk wylatuje co znacznie obniża jego siłe ataku (z 30 do 2 ;P)
Mamy system jobów, aktualnie awansowałem na 5 LVL i mam do wyboru trzy profesje - knight, monk i assassin.
Jak ktoś ma pytania dotyczące gry, niech pisze, w przerwie pomiędzy graniem odpowiem
JAk z eksploaracją swiata Ping?typowo liniowo jak w większości jrpg czy mamy większą swobodę?
Da się wyłączyć ten damski głos gdy otwieramy skrzynkę itp?
poziom trudności-walki są trudne czy jest to gra skierowana bardziej w mlodych użytkowników x360?
wszystkie filmiki są na silniku gry czy od czasu do czasu mamy rendery?
Z góry dzięki za odpowiedź PING i powiem szczerze,że Ci zazdroszczę bardzo ,że już szarpiesz w Blue Dragon
w tej chwili jest liniowo - wiocha, troszke otwartego terenu prowadzącego do drugiej lokacji itd. tłumacze to sobie tym że to dopiero początek gry.
w konfiguracje się nie zagłębiałem ale chyba się nie da zważywszy na to ze ten damski głos sygnalizuje nam różne ważne rzeczy takie jak przeciwnika który nas zauważył, lub czy ucieczka przed przeciwnikiem się powiodła.
poziom trudności? na jednym bossie się zaciąłem i musiałem wracać nabić level

, nie jest źle, chociaż gra jest przyjazna dla młodszych graczy (kanji są rozpisywane na hiragane).
Wszystkie filmiki są renderami, ale zaręczam, te nie różnią się zbyt wiele od grafiki ktora jest śliczna.
Co sądzisz o postaciach? Nie wiem, czy rozumiesz coś z gry, ale czy są to raczej fascynujące, charyzmatyczne osobowości, czy bezpłciowe nastolatki w stylu FF?
Dużo jest tabelek? Coś w stylu Chrono Triggera (kilka miejsc na specyficzny ekwipunek, kilka technik) czy też klasyczny jRPG, czyli 1500 broni każdego rodzaju i możliwość ekwipowania butów zwiększających uniki?
banda dzieciaków które po ataku rekina lądowego na ich wioske (tata village), starają się go ubić w wyniku czego dostają się na pewien latający statek, rozbija się na pustkowiu, potem dochodzimy do obozowiska zamieszkałego przez ludzko wyglądające owce i od tej chwili próbujemy wrócić do wioski. Wiem, brzmi kurozialnie, ale to jrpg

Nie wiem czy mówić głebiej o fabule bo nie chce robić spoilerów. Bez minimalnej znajomości japońskiego nie warto do tej gry wogóle podchodzić, podczas walki z bossami, bohaterzy udzielają przydatnych porad bez których szybko ujrzymy napis game over.
jeśli o system chodzi to jest klasycznie (chyba) - 4 miejsca na ekwipunek, możliwość zmieniania jobów dzięki którym zdobywamy skille. Skille ekwipuje się osobno dzięki czemu będąc wojownikiem możemy mieć np. czary leczące.
Co mi się podoba - jak już wcześniej pisałem - w momencie zaatakowania dwóch nielubiących siebie kreatur mamy sporą korzyść płynącą ze wzajemnego wybijania się.
Jakies nowe doniesienie Ping?Pewnie już jesteś o parę godzin dalej niż ostatnio
nie grałem zbyt długo, byłem przez jakiś czas poza domem, w tej chwili dołączyła do mnie czwarta postać - marumaro znany z zapowiedzi. Uwaga poniżej spory spoiler, kto nie chce sobie zepsuć zabawy, niech nie czyta.
marumaro szukał w ruinach szpitala leku który według nene - głównego złego gry, miał uleczyć jego chorą wioskę, niestety podanie swoim ziomkom leku tylko pogorszylo ich stan, pojawia się nene, zabiera marowi medycyne mówiąc że była mu potrzebna. Wykorzystany marumaro wpada w załamanie nerwowe ale nasi bohaterzy szybko go pocieszają i razem wyruszają po jakieś alternatywne lekarstwo, okazuje się że kluke której rodzice byli lekarzami, badali podobne objawy jakie dotknęły wioske klanu devi, jedynym lekarstwem jest herbata zrobiona z liści pewnego kwiatu. Starszy wioski twierdzi że widział taki kwiat w lesie niedaleko wioski, drużyna postanawia do niego wyruszyć. tutaj skończyłem grać i za chwile wracam popchnąć fabułe do przodu.
Do przemieszczania się między lokacjami mamy teleport orby - w wielu miejscach na świecie można znaleźć specjalne urządzenia do ktorych wkładamy orby i możemy teleportować się do lokacji w której wcześniej włożyliśmy orba. takich miejsc w całej grze jest ponad 20.
Warto obszukiwać różne półki, wnęki, łóżka i inne takie - często w nich się coś kryje, od 10 gold przez różne itemy na skill pointach kończąc.
ps. spoiler tagi coś nie działają ;/
Zeratul
28 01 2007, 16:49
ok ale tak szczerze, zatracasz sie grajac w ta gre? dla mnie np. FFVII, FFX byly grami w ktorych tracilem poczucie rzeczywistosci, wolalem byc w swiecie tych gier niz w realnym... miales cos takiego kiedys? i czy BD to posiada, czy jest tylko bardzo dobrym jRPG
hm, ja nigdy nie zatracam się grajac w cokolwiek, mogę jedynie powiedzieć że gra mnie wciągnęła i zamiast grać w gearsy czy lost planet, atakuje blue dragona. dla mnie era jrpg skończyla się na psxie, na ps2 RPGi mnie nudziły, na Xboxie nie było ich wiele (chociaż warto odnotować fakt istnienia shin megami tensei ale miał jakiś udziwniony system), na x360 zostalem mile zaskoczony blue dragonem własnie, nie dokucza mi w nim syndrom znudzenia rpg-iem i nawet nie narzekam na to że achievementy praktycznie wogóle nie wchodzą
snakeeater
28 01 2007, 21:30
A jak tam z dogrywaniem walk
dogrywanie?

nie ma czegoś takiego! po zaatakowaniu czegokolwiek od razu przenosi Cię na pole bitwy, bez żadnych loadingów.
Nie wiem jak zaawansowany jestes w rozgrywce ale jestem ciekawy jak sie ma sprawa ze zmiana plyt (gra jest na 3 prawda?), czy to jest na zasadzie takiej jak w wiekszosci wieloplytowych konolowych gier czy jakos inaczej.
(ilosc plyt wieksz niz 1 strasznie mi koncepcje psuje i zniecheca do gry

)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.