Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Blue Dragon
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik RPG
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Czezare
CYTAT(Sokolov @ 19 07 2007, 18:52) *
Odpowiedź jest prosta, nie tongue.gif Wątpie żeby zlitowali się nad polakami wink.gif

Wiesz...Kwestia litosci bym to nie tlumaczyl...Wszak gra jest wydawana przez Microsoft, a np w przypadku Forzy 2 wcale litowac sie nie musieli, a sie zlitowali tongue.gif
POK
Wątpię, aby spolszczyli BD. Niby ME bedzie po Polsku, ale BD jest jednak trochę bardziej niszowy. Mi demko bardzo przypadło do gustu, a zwolnień animacji nie pamiętam.
Pokonal ktoś hydrę z drugiej części dema? Chyba nie jest to za bardzo możliwe blackeye.gif
wrog
Jak dobrze pamiętam, to Microsoft Games Studios przy zapowiadaniu premiery w Europie, podawało listę lokalizacji. Było ich siedem, bez języka polskiego.
lookash
Po polsku to by niektóre nazwy były śmieszne biggrin.gif. RPGi niezbyt nadają się na tłumaczenie w naszym rodzimym języku, gdzie przykładem może być gra GuildWars: zaklęcie wrzody na płucach. W dodatku polskie duby są "inne" (naruto na jetix to porażka confused.gif ), ale może ktoś pokusiłby się o subki biggrin.gif
Crakeers
Jedyne co mi przeszkadzało w demku, to dość mocne zwolnienia animacji przy wzywaniu tych zwierzątek laugh.gif (summonów). Najgorzej jest przy tym tygrysie i małpie, przez co ataki te, nie są tak efektowne jak powinny być. Cóż... mam nadzieję, że pobawią się w optymalizację kodu i będzie git. winner_first_h4h.gif

A poza tym to giera rządzi, że hej i pełna wersja na pewno zagości na mojej półce. Ocena wstępna po zapoznaniu się z wersją demonstracyjną: 9. thumbsup.gif
Czezare
CYTAT(POK @ 19 07 2007, 19:13) *
Pokonal ktoś hydrę z drugiej części dema? Chyba nie jest to za bardzo możliwe blackeye.gif

Przylaczam sie do tego pytania.Niemiluch robi totalne zamrożonko mojej druzynce i dupsko zbite icon_cry3.gif
Mam tez inne pytanka.Zanim je zadam gwoli wyjasnienia poinformuje, ze BD jest absolutnie pierwszym japonskim erpegiem, przy ktorym spocilem na padzie swoje lepkie paluchy.Takze wybaczcie naiwnosc pytan...
1.O co tak dokladnie chodzi z tymi turami w czasie walki?Biega mi glownie o kolejnosc "ruchow" druzyny i przeciwnikow.Czy moge miec na to jakis wplyw?Pojawia sie pasek ataku, ktory "czardżuję" naciskajac "A".Do tego paska doprowadzone sa jakies "strzaleczki" od wizerunkow moich podkomednych i adwersarzy.O co tam chodzi?
2.Pasek ataku jest w pewnym miejscu" przerwany ".Co ta przerwa oznacza?Mam trafic z "czardżem" wlasnie w to miejsce czy wrecz przeciwnie, unikac tego?

PS: gra jest bardzo fajna i chyba ja kupie.Jest zupelnie inna niz wszystkie dotad wydane gry na X360 (w Enchanted Arms nie gralem).Jest w kazdym razie o niebo ciekawsza i grywalniejsza od zarzygania nudnego Obliviona hyh.gif
lookash
Mam pytanko do tych, którzy już przeszli "kawałek" gry i oglądali z 7 odcinków: czy fabuła w grze trzyma się dość sztywno gri i animi, czy raczej są jakieś rozbiegi?? Wiem tylko, że Shu i Kluke w grze nie są rodzeństwem, Shu i Jiro się nie kłócą.
Sanryu
CYTAT(Czezare @ 19 07 2007, 23:42) *
CYTAT(POK @ 19 07 2007, 19:13) *

Przylaczam sie do tego pytania.Niemiluch robi totalne zamrożonko mojej druzynce i dupsko zbite icon_cry3.gif
Mam tez inne pytanka.Zanim je zadam gwoli wyjasnienia poinformuje, ze BD jest absolutnie pierwszym japonskim erpegiem, przy ktorym spocilem na padzie swoje lepkie paluchy.Takze wybaczcie naiwnosc pytan...
1.O co tak dokladnie chodzi z tymi turami w czasie walki?Biega mi glownie o kolejnosc "ruchow" druzyny i przeciwnikow.Czy moge miec na to jakis wplyw?Pojawia sie pasek ataku, ktory "czardżuję" naciskajac "A".Do tego paska doprowadzone sa jakies "strzaleczki" od wizerunkow moich podkomednych i adwersarzy.O co tam chodzi?
2.Pasek ataku jest w pewnym miejscu" przerwany ".Co ta przerwa oznacza?Mam trafic z "czardżem" wlasnie w to miejsce czy wrecz przeciwnie, unikac tego?

PS: gra jest bardzo fajna i chyba ja kupie.Jest zupelnie inna niz wszystkie dotad wydane gry na X360 (w Enchanted Arms nie gralem).Jest w kazdym razie o niebo ciekawsza i grywalniejsza od zarzygania nudnego Obliviona hyh.gif

Mnie sie udalo przejsc obydwie lokacje i napewno ta w lesie jest znacznie trudniejsza happy.gif . Fajnie, ze ta gra ma dosc wysoki poziom trudnosci i jednoczesnie troszke szkoda, ze przez to trzeba bedzie calkiem sporo bawic sie w "pakowanie" postaci dry.gif . Tak ta hydra jest denerwujaca, wazne aby strike first wink.gif , koncowy boss (drzewo tongue.gif ) jest moim zdaniem slabszy od tej hydry z tym, ze ma wiecej Hp(poszly chyba z cztery Corporeal((czy jak to sie pisze tongue.gif )), a i to nie wystarczylo. Ale gre kupie zapowiada sie bardzo fajnie i z tego co widze Achievementy nie sa takie latwe jak w Enchanted Arms, oj nie sa happy.gif .
POK
Ja się w drugiej części demka zablokowałem. Nie wiedziałem jak wejść na górę (do gostków z lancami). Mógłby ktoś to w miarę czytelnie wytłumaczyć? Z tym drzewkiem bym sobie chętnie powalczył biggrin.gif
C1REX
Ok. Przelazłem pierwszą lokację bez większych problemów.

Najważniejsze rady:

NIE warto chargować ciosów. A na pewno nie wszystkimi jednocześnie. Chargować TYLKO jak mamy skill quick charge. Do tego polecam delikatne naciśnięcie przycisku na padzie (każdy prawie przycisk na padzie jest analogowy), to będzie trochę łatwiej wymierzyć.

Pozmieniajcie sobie skille. W demku już można sobie morderców zrobić.

Dla 3 wojowników dajcie counter attack. Double attack. Zwiększenie obrażeń za critical hit i większe szanse na critical hit. I nie używać nimi magii. Nie chargować ciosów (chyba, że daliśmy quick charge). Jak do tego dodamy absorpcję hp, to ciężko będzie nas ruszyć. Można też dać auto wskrzeszanie.

Dla magików dajcie double magic cast. Dla białego maga dodajcie czarną magię.

Na bossów odpalajcie specjala. Powinno pojawić się u kogoś nad opcją "Attack".

W lesie, przed walką z wielogłowym robalem trzeba nałożyć sprzęt chroniący przed petryfikacją.

Po drodze można jeszcze naciskać jakieś przyciski w starych maszynach, ale nie wiem po co to.
POK
CYTAT
Po drodze można jeszcze naciskać jakieś przyciski w starych maszynach, ale nie wiem po co to.

Do otwarcia jednej skrzyni.

Czyli zabicie hydry jest wymagane, aby przejść dalej?
Sanryu
CYTAT(POK @ 23 07 2007, 02:42) *
CYTAT

Do otwarcia jednej skrzyni.

Czyli zabicie hydry jest wymagane, aby przejść dalej?

Tak, dokladnie tak jak mowisz happy.gif .
C1REX
Ma ktoś dobrą taktykę na bezstresowe granie na hard?

Ja dodam, że słabych przeciwników można pokonać bez walki. Wystarczy włączyć osłonę (RB). Exp chyba nie ma, ale są punkty SP. Szybko można je więc tak sobie nabić.

Pod lewym przyciskiem warto ustawić niewidzialność. Niewidzialnemu zaczaić się od tyłu i zaatakować z X silniejszych przeciwników.

Nie wiem, czy na siniejszych przeciwników włączenie osłonki coś daje.

BTW: Zakochałem się w tej grze. Na bank ją sobie kupię.
Nie wiem dlaczego, ale ta gra bardzo mi przypomina FF 7.
ping
inna sprawa że osłonkę zdobywamy dopiero w dalszym etapie gry wink.gif
Czezare
A czy komus udalo sie rozklepac tego ogromniastego robota na koncu (chyba) poziomu Fortress?Nie chodzi mi rzecz ciemna o tego leszcza Szabo.Jak tam dotarlem to do konca czasu dema zostalo mi dwie minuty, w trakcie ktorych przebrzydly ten niemilec po kolei zeksterminowal mi cala druzynke dry.gif
Mathez
Robot jest lajtowy, tylko jednak trzeba troszkę więcej czasu niż dwie minuty. Wydaje mi się, że kiedy wyskakuje z niego kilku pomagierów, trza ich zlikwidować możliwie wszystkich na raz - któryś z nich jest "mózgiem".
Matrox
CYTAT(Mathez @ 24 07 2007, 12:39) *
Robot jest lajtowy, tylko jednak trzeba troszkę więcej czasu niż dwie minuty. Wydaje mi się, że kiedy wyskakuje z niego kilku pomagierów, trza ich zlikwidować możliwie wszystkich na raz - któryś z nich jest "mózgiem".

2 minuty starcza smile.gif Ja ich zlikwidowalem "summonem" (wiecie o co chodzi wink.gif ), walka trwala moment.
Czezare
CYTAT(Matrox @ 24 07 2007, 13:31) *
CYTAT(Mathez @ 24 07 2007, 12:39) *

2 minuty starcza smile.gif Ja ich zlikwidowalem "summonem" (wiecie o co chodzi wink.gif ), walka trwala moment.

A czy po tym robocie jeszcze cos jest ro roboty? wink.gif Zastanawiam sie czy nie zrobic tak, ze biec w jego kierunku nie wdajac sie w zadne potyczki po drodze , zalatwic Szabo, nastepnie dalej unikajac walki dotrzec do jego platformy i znow sie z nim sprobowac laugh.gif

Z kazda chwila nabieram ochoty na zakup pelnej wersji tongue.gif Czy Enchanted Arms mialo podobny system walki?A moze ktos ma do sprzedania, wymiany? biggrin.gif
Nie spodziewalem sie, ze zostane fanem jrpg biggrin.gif
Matrox
CYTAT(Czezare @ 24 07 2007, 14:54) *
A czy po tym robocie jeszcze cos jest ro roboty? wink.gif Zastanawiam sie czy nie zrobic tak, ze biec w jego kierunku nie wdajac sie w zadne potyczki po drodze , zalatwic Szabo, nastepnie dalej unikajac walki dotrzec do jego platformy i znow sie z nim sprobowac laugh.gif

Potem jest filmik, a pozniej to nie wiem, bo mi sie czas skonczyl ;]
Mathez
Potem jest walka z glownym bad guyem, ktoremu nie dalem rady smile.gif
Matrox
CYTAT(Mathez @ 25 07 2007, 11:15) *
Potem jest walka z glownym bad guyem, ktoremu nie dalem rady smile.gif

No tak, juz pamietam, to nie czas mi sie skonczyl tylko ten dziad mnie wykonczyl smile.gif
Mathez
Swoja droga straszny z niego skurczybyk blink.gif ktos go wykonczyl?
Zeratul
ile h gameplayu tak by tryb story ukonczyc jest?
POK
Przeszedlem drugą część demka. Walka z Hydrą podobna do tej z drzewem (obydwaj rzucają petryfikacje). Jak by ktoś miał problemy, to polecam Kluke dać Double Casta i rzuczać Quikusa na członków druzyny.

Gierka super wypas biggrin.gif Szkoda, że nie wychodzi trochę wczesniej, tylko razem z Bioshockiem. Z tych dwóch gierek wybieram jednak tą drugą, ale BD z pewnością też kiedyś kupię.

CYTAT
Swoja droga straszny z niego skurczybyk ktos go wykonczyl?

Chyba nie da rady, przynajmniej w demie... Choć w pełnej też wątpie, walka z nim kończy się pewnie przez przegraną. Fabuła musi się jakoś toczyć. Zauważcie, że bohaterowie w drugiej części dema są na wyższych poziomach.
lookash
Robię takie małe rozpoznanie:
Czy ktoś już preorderował wersję europejską?? Ja od razu mówię, że tak będzie to moja pierwsza gra na xboxa w ogóle tongue.gif.
Sanryu
No wlasnie dylemata mam tongue.gif albo BD albo kolekcjonerska wersje Bioshock...ehh ciezkie zycie gracza wink.gif
Czezare
CYTAT(lookash @ 25 07 2007, 21:34) *
Robię takie małe rozpoznanie:
Czy ktoś już preorderował wersję europejską?? Ja od razu mówię, że tak będzie to moja pierwsza gra na xboxa w ogóle tongue.gif.

W dniu dzisiejszym pojawil sie preorder na gram.pl:
http://www.gram.pl/sk8_8QrqH,3_Blue_Dragon.html

Wszystko jasne co do wersji jezykowej.Polskiego nie bedzie huh.gif IMO CD Projekt powinien postarac sie chociaz o instrukcje po polsku.Nic z tych rzeczy sad.gif
ping
przetłumaczenie trzy płytowej gry z dużą ilością dialogów nie jest opłacalne jeżeli produkt ma być skierowany do tak małej grupy docelowej (w tym wypadku nasz kraj) wink.gif
Czezare
CYTAT(ping @ 26 07 2007, 01:22) *
przetłumaczenie trzy płytowej gry z dużą ilością dialogów nie jest opłacalne jeżeli produkt ma być skierowany do tak małej grupy docelowej (w tym wypadku nasz kraj) wink.gif

Masz calkowita racje.Tego w zasadzie sie spodziewalem, nie mniej jednak liczylem bardzo mocno przynajmniej na spolonizowana instrukcje....No coz...Zawiodlem sie sad.gif
ping
w instrukcji nie ma nic ciekawego, nie masz się czym przejmować wink.gif
Zwirz
Bo graniu w demko uznałem, że giera fajna. A co mianowicie do dema. Jak pokonac tego gówninego wielogłowego stwora?
Hela
Nie grałem w demo, więc nie mogę ocenić sam, ale czytam te wasze posty i wychodzi na to, że...walki z bossami są trudne? Byłoby pięknie, ale coś nie chce mi się w to wierzyć.
ping
nie są...
Figaro
No i jednak nie po polsku... Szkoda wielka, choć tym razem do przewidzenia. Mam nadzieję że przy Blue Dragon 2 się postarają biggrin.gif:D
Hela
CYTAT(ping @ 26 07 2007, 18:19) *
nie są...

To większość osób tutaj nie myśli?
Skąd tyle problemów w demie mają?
Figaro
Może śmierć w tej walce jest poprostu ciągiem w fabule? - Nie da się wygrać a giniesz a gra toczy się dalej. Przypuszczam.
ping
CYTAT(Hela @ 26 07 2007, 19:21) *
CYTAT(ping @ 26 07 2007, 18:19) *
nie są...

To większość osób tutaj nie myśli?
Skąd tyle problemów w demie mają?

bo to demo ograniczone z tego co słyszałem czasowo przez co nie można sobie ewentualnie podpakować postaci. Wygląda na to że kończę drugą płytę i ani razu nie zdarzyło mi się utknąć z powodu wysokiego poziomu trudności.
Jeżeli mowa o hydrze w jaskiniach zalanych wodą to trzeba ją pokonać dla dalszego rozwoju fabuły...
POK
Zwirz - w ekwipunku masz dwa naszyjniki chroniące przed petryfikacją, daj je najlepszym wojownikom (przy okazji pozmieniaj skille na lepsze criticale, i podwójne uderzenie). Osobami niespetryfikowanymi ulecz pozostałych (używaj itemów). Kluke rzucaj Quikusa (czy jakoś tak) i daj jej double casta. Pamiętaj o leczeniu pozostałych (white magic). Hydre powinieneś rozwalić bez problemu. Na drzewo zastosuj tę samą taktyke. Powodzenia.

Ping - zawsze można zmienić poziom trudności na hard wink.gif
ping
wiem ale kiedy zaczynałem grać nie było takiej możliwości a teraz szkoda mi save'a wink.gif

a kombinowanie z ekwipunkiem to podstawa w tego typu grach wink.gif
Zwirz
Dzięki za pomoc =] Zadziałało. Masz 1h grania w demie. Wystraczy aby sie zapoznać z grą. Wkurzało mnie to, że są zwolnienia animacji przy atakach. Tragedia. No i mi język angielki nie przeszkadza. Troszke rozumiem tongue.gif
C1REX
Da się grać na w pełnej wersji od razu na hard?

Czy w ten sposób zdobywa się więcej doświadczenia?
ping
po "któryśtam" update jest taka możliwość, nie słyszałem o tym żeby zdobywało się więcej doświadczenia, hard to hard ;-)
lookash
Skoro Hard, to pewnie sa tam mocniejsze potworki, mniej expa, drozsze rzeczy itp... (sorry za brak polskich znakow, ale w pracy mam angielski system ;P)
koso
Oceny Blue Dragon w EGM:

6,5 - 7,5 - 6,5
ping
360 Gamer Magazine UK 9 / 10 Feb 1, 2007
Play Magazine 9 / 10 Feb 1, 2007
gamesTM 9 / 10 Feb 1, 2007
Official Xbox Magazine 8.5 / 10 Feb 1, 2007
GameBrink 88 / 100 Dec 21, 2006
Computer & Video Games UK 9 / 10 Dec 12, 2006

krytyk krytykowi nie równy
C1REX
Must have dla mnie.

Demko na hard dość proste jest. Trzeba jednak dać wszystkim postaciom auto revive.

No i trochę system chargowania zje ba ny jest. Za niewiele większe obrażenia 2x wolniej atak się wyprowadza.
Z dobrze wykorzystaną osłonką będzie też pewnie można nabić SP i wymaksować zawody stosunkowo szybko.

Dobrze, że chociaż wyższe poziomy trudności są.

A ja wracam do erpegów na game boya ; )
Dabman
Napiszcie mi jedna zecz, na ilu plytkach miesci sie BD? Jednej, czy jest tez jakas edycja na 3?
Sarge
CYTAT(Dabman @ 20 08 2007, 10:27) *
Napiszcie mi jedna zecz, na ilu plytkach miesci sie BD? Jednej, czy jest tez jakas edycja na 3?

Tylko 3DVD.
Matrox
Miesci sie na 3 DVD.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.