Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Blue Dragon
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik RPG
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Dabman
CYTAT(Sarge @ 20 08 2007, 10:50) *
CYTAT(Dabman @ 20 08 2007, 10:27) *
Napiszcie mi jedna zecz, na ilu plytkach miesci sie BD? Jednej, czy jest tez jakas edycja na 3?

Tylko 3DVD.

3DVD to gra? czy DVD1 gra, reszta dodatkowe materialy?
Matrox
CYTAT(Dabman @ 20 08 2007, 11:20) *
CYTAT(Sarge @ 20 08 2007, 10:50) *
CYTAT(Dabman @ 20 08 2007, 10:27) *
Napiszcie mi jedna zecz, na ilu plytkach miesci sie BD? Jednej, czy jest tez jakas edycja na 3?

Tylko 3DVD.

3DVD to gra? czy DVD1 gra, reszta dodatkowe materialy?

Na wszystkich jest gra.
Velius
pre-order zlozony,zacieram rece i mam nadzieje ze przepadne na kilka dni razem z gra.

A tak na marginesie,bardzo fajnie ze wkoncu europa dostaje cos(poza PES) przed USA
Matrox
Nie wiecie moze czy gram.pl wysyla gry dzien przed premiera czy dopiero w dniu premiery ??
Crakeers
CYTAT(Matrox @ 20 08 2007, 20:25) *
Nie wiecie moze czy gram.pl wysyla gry dzien przed premiera czy dopiero w dniu premiery ??

Gdy składałem u nich pre-ordery to gry dochodziły do mnie w dniu premiery. Więc wysyłka dzień przed.
shy4
Gra jest na 3DVD w Europie dlatego że ma sporo języków, wersja region free mieści sie na 2DVD bo ma tylko japoński i angielski
ping
dziwne rzeczy tutaj piszecie... Nie ma czegos takiego jak wersja region-free... Jest wersja Japonska i wersja Azjatycka z jezykiem Japonskim/Angielskim/Chinskim. Gra nie miesci sie na 3DVD z powodu duzej ilosci jezykow :| pisalem jakies pol roku temu przy premierze w Japonii, ze gra zajmuje 3 plyty DVD, kupilem wersje japonska ktora ma oczywiscie tylko jeden jezyk - mam 3 plyty. Powtarzam jeszcze raz BLUE DRAGON ZAJMUJE 3 DVD bez wzgledu na region i jezyk wink.gif
Velius
Ohoho,co sie dzieje,23 sierpnia(dzien przed premiera) a za 15 minut bede mial swoj egzemplarz gry.Juz zacieram rece happy.gif
Crakeers
CYTAT(Velius @ 23 08 2007, 12:55) *
Ohoho,co sie dzieje,23 sierpnia(dzien przed premiera) a za 15 minut bede mial swoj egzemplarz gry.Juz zacieram rece happy.gif

Mam nadzieję, że podzielisz się wrażeniami. smile.gif
Matrox
I jak, ma ktos juz gre ?? Ja zamowilem na gram.pl i chyba jeszcze nawet nie wysali confused.gif
Velius
Ja mam od wczoraj,narazie sobie gram i zastanawiam sie czy gdziekolwiek mozna ustawic odrazu Hard mode(o ile naprawde jest?) czy cos w tym stylu bo jak dla mnie to troche za latwo...moze Ping wie?biggrin.gif Albo jestem slepy albo cos,kliknalem new game i nie bylo zadnego wyboru niestety.

Co do samej gry wypowiem sie wieczorem jak jeszcze troche przejde,lecz narazie moge powiedziec ze Nobuo Uematsu znowu wielki,muzyka zarowno w lokacjach jak i walkach bardzo mi sie podoba.
izon
Mam nadzieje ze ten poziom w tej kuli jest najgorsza czescia tej gry bo inaczej stwierdzam ze ocena 7+ jest jak najbardziej zasluzona i trzeba czekac z nadziejąna Lost Odyssey.Po krotkiej sesji z grą(demem) stwierdzam ze jest ona na maxa infantylna a system walki malo ze nie jest rewolucyjny to wrecz wkurzający..
Sanryu
CYTAT(Velius @ 24 08 2007, 15:27) *
Ja mam od wczoraj,narazie sobie gram i zastanawiam sie czy gdziekolwiek mozna ustawic odrazu Hard mode(o ile naprawde jest?) czy cos w tym stylu bo jak dla mnie to troche za latwo...moze Ping wie?biggrin.gif Albo jestem slepy albo cos,kliknalem new game i nie bylo zadnego wyboru niestety.

Co do samej gry wypowiem sie wieczorem jak jeszcze troche przejde,lecz narazie moge powiedziec ze Nobuo Uematsu znowu wielki,muzyka zarowno w lokacjach jak i walkach bardzo mi sie podoba.

Hard jest dostepny prawdopodobnie po ukonczeniu gry.Kurcze tylko czekam az konsola przyjdzie z serwisu dry.gif
ping
ja jak gralem w ta gre to jeszcze nie bylo czegos takiego jak hard mode wink.gif potem z update'm dodali ale w menu tej opcji nie widzialem, tak jak powiedzial Sanryu -> gre trzeba chyba przejsc.
MichAelis
Obczaicie sobie ocene Eurogamera smile.gif
Velius
Jestem po jakis 10h gry i hmm,dobrze ze nie postnalem wczesniej co mysle,bo w miare z uplywem czasu gry zdanie sie zmienialo,raz w ta,raz we wte.

Wszystko co tu napisze jest oczywiscie moja wlasna opinia i nie kazdemu sie musi podobac.
Najmocniejsza strona gry jak narazie jest muzyka,Nobuo Uematsu sie postaral i przynajmniej mi muzyka zarowno lokacji jak i z walk bardzo sie podoba,niektore kawalki wydaja sie ludzaca podobne do starszych czesci FF ale nie zaliczam tego do minusow,bo gdy sie je slyszy to az cos lapie za serce.Napewno nabede OST Blue Dragona bo jest poprostu solidny.
Co do angielskiej wersji gry i glosow postaci,jestem mile zaskoczony,bo nieraz gralem w rpgi z voice actingiem i czasami wolaly o pomste do nieba,tutaj jest to solidnie zrobione i bardzo mi sie podoba.Mam tylko zastrzezenia co do glownego bohatera,jego glos wydaje sie troche pajacowaty,no ale wkoncu sam bohater tak wyglada wiec chyba wszystko gra.

Jesli chodzi o grafike,wszystko sliczne,piekne i w ogole,ale jedna rzecz mi przeszkadza,zbyt duzo rozmycia obrazu,czasami jest przesyt i mozna sie wkurzyc.(no albo to np wina mojego monitora),a tak to swiat bardzo bogaty(chyba az za bogaty,mozna kliknac na kazdy konar,sciane,czy cokolwiek jest na ziemi/na scianie i znalezc gold lub jakis item).

Fabula.Narazie sie wiele nie wypowiem bo to 10h,ale jestem pewien jednego,na poczatku za bardzo nie przyciaga,wszystko sie dzieje szybko i bez powodu,ale w miare z biegiem czasu,zaczyna wciagac,zaczalem sie wczuwac w bohaterow i wkoncu czulem ze cos mnie ciagnie(poza achievementami) zeby grac dalej.Tak wiec w przeciwienstwie do typowych rpgow gdzie na poczatku jest bardzo wciagajaca a w miare z nastepnymi dyskami coraz nudniej,tutaj chyba jest na odwrot,a to dobrze bo juz sie martwilem,ale oczywiscie bede mogl to potwierdzic dopiero w pozniejszym etapie gry.

Gameplay i system walki,na poczatku wydaje sie dziwny i porabany,ale z uplywem czasu(czesto powtarzam to slowo,ta gra chyba rzeczywiscie nabiera kolorow po dluzszej grze) zaczynam go doceniac i widze jego zalety.Co do skilli i klas,nie ma tego narazie zbyt wiele ale w miare uplywu czasu przybywa tego troche wiecej,szkoda tylko ze jak narazie roznia sie poprostu elementami:(
Brakuje mi mozliwosci ulepszania/zmieniania broni,bo tego poprostu nie ma,ekwipunek dzieli sie tylko na ring,necklace,earring i bracelet przez co wydaje sie to troche ubogie.
Co do samego systemu,inicjowania walk i samej walki,uwazam ze jest swietny,jak sie zrozumie o co chodzi to daje duzo zabawy.

Narazie za najwieksza wade uwazam poziom trudnosci,gra jest poprostu za latwa,w 90% przypadkow normalne moby nie sa w stanie nam zagrozic(czasami wyskoczy jakis mocniejszy,ale raczej nas nie pozabija).Dlatego mialem nadzieje ze chociaz boss mi skopie tylek,ale tu tez sie mylilem...pierwszych kilku bossow nie dosc ze prawie mi nie zagrozilo,to jeden z nich nawet nie zdazyl zaatakowac a juz lezal na deskach,dopiero w pozniejszym etapie gry(ZNOWU!) nastepny boss prawie skopal mi tylek,2 postacie padly a on mocno miotal i dlugo sie trzymal,tu moje nadzieje odzyly i mam nadzieje ze nastepny boss jakiego spotkam tez bedzie rownie silny.

Wkurza mnie tez troche ze w prawie kazdym konarze,w CZYMKOLWIEK jest jakis przedmiot a skrzynie ze skarbami sa poustawiane prawie wszedzie,no ale to tylko szczegol i pewnie denerwuje tylko mnie.

Tak wiec to narazie tyle,jako podsumowanie po tych 10h moge powiedziec,ze jezeli nie nastawiacie sie na rewolucje,przelom a jedynie pierwszego solidnego RPG'a na xbox 360 i lubicie jRPG to mysle ze wam sie spodoba i mozecie smialo kupowac.

Ja wracam grac,postaram sie szybko przejsc i odblokowac hard mode,mysle ze to sprawi ze gra bedzie jeszcze lepsza.
wrog
CYTAT(MichAelis @ 25 08 2007, 00:49) *
Obczaicie sobie ocene Eurogamera smile.gif

1UP tylko 1,5 punktu wyżej. huh.gif Słabiutko. Ale na bezrybiu itd.
PePeP
Nie sugerujcie się tak tymi ocenami. Eurogamer dał 5/10 Kameo :-), a 1-up to już całkiem niewiarygodny serwis jak dla mnie (raz daje 6/10, raz 10/10). Nie grałem w pełną wersje jeszcze, ale demko bardzo mi się podobało. Nie wiem dlaczego wszyscy się czepiają o brak "rewolucji". Od początku było wiadomo, że BD to klasyczny jRPG, z turową walką itp. Ocena 7+ w PSX to jakiś dowc,ip, biorąc pod uwagę, że tyle samo dostał bodajże Spider-man 3, a taki Overlord dostał 8+.
Matrox
Od kiedy na MP sa dema gier to kompletnie zlewam oceny recenzentow, wole sam ocenic. Jak napisal PePeP, BD mial byc rasowym jRPG i takim jest, zadnych rewolucji nikt nie zapowiadal, a przynajmniej do mnie nic takiego ne dotarlo wink.gif Juz sie nie moge doczekac swojego egzemplarza smile.gif
izon
CYTAT(PePeP @ 25 08 2007, 12:14) *
Nie sugerujcie się tak tymi ocenami. Eurogamer dał 5/10 Kameo :-), a 1-up to już całkiem niewiarygodny serwis jak dla mnie (raz daje 6/10, raz 10/10). Nie grałem w pełną wersje jeszcze, ale demko bardzo mi się podobało. Nie wiem dlaczego wszyscy się czepiają o brak "rewolucji". Od początku było wiadomo, że BD to klasyczny jRPG, z turową walką itp. Ocena 7+ w PSX to jakiś dow(pipi), biorąc pod uwagę, że tyle samo dostał bodajże Spider-man 3, a taki Overlord dostał 8+.

Czemu dow(pipi)??Widzisz rozni ludzie maja rozne poglady na szczescie..Dla mnie Blue Dragon to totalna kaszana...Gralem zarowno w demo Overdlorda jak i BD i chociaz zadna z gier mnie nie zachwycila to na ten moment cenie sobie bardziej ten pierwsszy tytul.BD jest za bardzo infantylny a te stworki atakujace cie co chwile doprowadzaja do szalenstwa..Ogladnijcie trailerek Lost Odyssey to moze byc prawdziwy killer w starym stylu a nie taka po(pipi)ka....
Velius
CYTAT(izon @ 25 08 2007, 13:19) *
Czemu dow(pipi)??Widzisz rozni ludzie maja rozne poglady na szczescie..Dla mnie Blue Dragon to totalna kaszana...Gralem zarowno w demo Overdlorda jak i BD i chociaz zadna z gier mnie nie zachwycila to na ten moment cenie sobie bardziej ten pierwsszy tytul.BD jest za bardzo infantylny a te stworki atakujace cie co chwile doprowadzaja do szalenstwa..Ogladnijcie trailerek Lost Odyssey to moze byc prawdziwy killer w starym stylu a nie taka po(pipi)ka....

No wlasnie rozne poglady,np dla mnie Overlord to kaszana i tyle,stawiam BD znacznie wyzej.Co do infantylnosci,wkoncu to japonski rpg,zdarza sie i nie widze powodow do zdziwienia.Jesli kogos bardzo odstrasza to jak napisalem,rzecz gustu.
Atakujace Cie co chwila stworki?tego nie zrozumialem,cenie sobie ta gre za to ze nie ma 666 randomowych walk w ciagu 5 minut,tylko mozna ich unikac,wiec nie wiem skad taki pomysl.Ogolnie fajny system,walczysz kiedys chcesz i mozna sobie nawet "mobowac",jak w mmorpgach.

O Lost Oddysey bylo glosno juz dawno temu i chyba kazdy ogladal trailer,ale trailer to chyba nie wszystko?to ze nie wyglada infantylnie nie znaczy ze musi byc killerem(mimo ze mam nadzieje ze gra sie nim okaze),narazie sie zapatruje na to srednio bo ludzie po grze w demo wypowiadali sie bardzo negatywnie,no ale czas pokaze.
POK
Ja BD po demie oceniłbym na 9-. Jeśli ktoś nie oczekuje rewolucji, a nastolatkowie w głównych rolach mu nie przeszkadzają to BD z pewnością mu się spodoba.
C1REX
BD to typowy jRPG w klasycznym wydaniu. Mangowy styl od twórcy Dragon Balla (o ile czegoś nie kręcę).

Bardzo dobry system walki + wysoki poziom trudności (opcjonalnie na hard i very hard).
Jest mapa świata, po której można się poruszać (dawno tego nie było).

Są różne profesje - uwielbiam ten motyw.

Do tego sumonny, ciekawa fabuła, fajna muzyka. Szkoda tylko, że gierka przycina. Jednak RPG można to wybaczyć.

Pierwsze wrażenie 9/10 (z dema)

Gra już wyszła. Kupię w poniedziałek, ale poważnie pogram po przejściu Star Ocean3 na ps2.

IGN jednak bez zachwytu podchodzi to tej gry.
Crakeers
Mnie jednak martwi brak wyboru trudniejszych poziomów gry. Z tego co wyczytałem jest do wyboru: easy i normal. Ok, ale ja nie jestem graczem casualowym i potrzebuję wyzwania. Mam więc nadzieję, że dorzucą hard i inne w formie DLC za free, jak to miało miejsce w japońskim wydaniu. Wydawało mi się oczywiste, że te jak i inne dodatki będą już wrzucone na płytkę w wydaniu US/UK. Okazało się inaczej. A może trzeba będzie jeszcze dokupić to udogodnienie za MS? Jeśli tak, to mogą wy... ekhm, wyjść. icon_puk.gif
C1REX
CYTAT(Crakeers @ 27 08 2007, 20:57) *
Mnie jednak martwi brak wyboru trudniejszych poziomów gry. Z tego co wyczytałem jest do wyboru: easy i normal. Ok, ale ja nie jestem graczem casualowym i potrzebuję wyzwania. Mam więc nadzieję, że dorzucą hard i inne w formie DLC za free, jak to miało miejsce w japońskim wydaniu. Wydawało mi się oczywiste, że te jak i inne dodatki będą już wrzucone na płytkę w wydaniu US/UK. Okazało się inaczej. A może trzeba będzie jeszcze dokupić to udogodnienie za MS? Jeśli tak, to mogą wy... ekhm, wyjść. icon_puk.gif

Z tego co wyczytałem, to już teraz można ściągnąć dodatki do BD - w tym i wyższe stopnie trudności.

Dodatki są dostępne na Hongkong Marketplace.

Wystarczy podobno tylko założyć dodatkowe, srebrne konto na ten obszar.
Czezare
Jakby komu byl potrzebny poradnik do gry to voila! tongue.gif

http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=36203
Velius
Ble,jechanie bez poradnika imo daje wieksza frajde.
Anyway przyznam ze im dalej sie zachodzi w grze,tym jest troszke trudniej i ciekawiej,wiec polecam jakos przetrwac pierwsze godziny bo to co jest potem jest tego warte.

Ja wlasnie probuje zrobic achievementa broniac wagonow i kurcze,zawsze sie spoznie o pol sekundy i dupa blada -_-
Crakeers
Po przejściu gry odblokowuje się HARD MODE? huh.gif
Velius
Podobno tak.
Ja nie mialem zadnego wyboru na easy czy normal,poprostu new game i odrazu jazda.Na marketplace nie znalazlem zadnych dodatkow do BD,gra rowniez sie nie updatuje po podlaczeniu do netu,tak wiec przeczuwam ze trzeba ja przejsc by odblokowac HARD.Ale jak juz mowilem,sa momenty w grze ktore sa ciezkie i nawet mnie zadziwilo gdy mi party poprostu wipnelo na normalnym mobie.

Gra jest troszeczke nie zbalansowana jesli chodzi wlasnie o trudnosc,najpierw super latwo,potem super trudno,na tej samej mapie mozna spotkac stworki ktore bija nas po 1 i stworki ktore zalatwia nas jednym hitem a daja podobny exp.
C1REX
OK. Po 10 godzinach gry i przeczytaniu opinii innych graczy doradzam, by NIE GRAĆ NA NORMAL.

Gra podobno jest tak łatwa, że można magikami zabijać przeciwników atakami fizycznymi. Tak łatwo, że aż nudno.
Ja gram od początku na HARD i jest akurat. Pierwszy boss za pierwszym podejściem mnie zniszczył. Jakiś większy potwór też nieźle potrafi namieszać.

By mieć dostęp do HARD, INSANE i New Game+ (można w każdym momencie zacząć grę od nowa z dopakowanymi postaciami) wystarczy:
mini HOWTO

Założyć nowe, byle jakie konto (silver, darmowe)
Zarejestrować się na Hong Kong
Ściągnąć wybrane dodatki.

Wszystko działa na PALowej konsoli i grze. Działa też na wszystkich założonych kontach.

BTW: Od pierwszego momentu gra zrobiła na mnie niesamowite wrażenie. Nie wiem skąd te narzekania na ubogą fabułe na początku. Mi się wydaje, że wszystko kręci się bardzo szybko i sensownie. Do tego bardzo przyzwoita gra lektorów. Mocne 9/10 po tych kilku godzinach gry.
Velius
Gra jest zdecydowanie dobra,poziom trunosci to byl jedyny mankament jak dla mnie.

Teraz pokazales jak odblokowac HARD MODE od poczatku i nie wiem czy grac dalej czy od poczatku,ale szkoda mi tych 16 godzin.Pozatym pozniej juz bossowie potrafia dac w kosc wiec hmm...mam problem,ale dzieki za info.
C1REX
CYTAT(Velius @ 30 08 2007, 00:44) *
Gra jest zdecydowanie dobra,poziom trunosci to byl jedyny mankament jak dla mnie.

Teraz pokazales jak odblokowac HARD MODE od poczatku i nie wiem czy grac dalej czy od poczatku,ale szkoda mi tych 16 godzin.Pozatym pozniej juz bossowie potrafia dac w kosc wiec hmm...mam problem,ale dzieki za info.

Mi szkoda gry. Bardzo nakręciłem się na ten tytuł i nie chcę za szybko go skończyć, ani się znudzić.

Na Hard jest trochę więcej kombinowania. Czy to z wyborem cieni/skilli, czy też z prowokowaniem przeciwników, by walczyli między sobą. Na Hard niektórzy zwykli przeciwnicy stanowią wyzwanie i trzeba kombinować, by sami siebie zabijali.

(16 godzin można prawdopodobnie za drugim podejściem zrobić w 5 przewijając wszystkie filmiki)
Soul
http://www.gametrailers.com/player/24324.html

GT dało 7.5 :) Dzięki nim zobaczyłem że giera jest warta świeczki( i tak to wiedziałem kupując ją , a oni mnie tylko w 100% przekonali) , uwielbiam jRPG ,a to co się później dzieje na ekranie jest po prostu prze piękne. Kończę Bioshocka , i ruszam z BD! trzeba coś robić do premiery Halo 3:D
Sanryu
Gre nabylem, ale musze czekac na konsole z serwisu confused.gif Mimo, ze oceny sa so-so i tak licze, ze mile spedze przy niej czas smile.gif (ocena gamespotu 6.0 O_o chyba troche przesadzili)
Soul
Walić to , co mnie obchodzi ocena jakiegoś głąba z gamespotu( i wszystkich innych głąbów z innych gazet , stron internetowych) Liczy się to że mi , czy Tobie się gra podoba:) Jak ja bym się ocenami kierował , to za dużo bym kasy w błoto wywalił x_X
Velius
Wiadomo ze jezeli gre ocenia rasowy europejczyk,ktory nie trawi takich mocno japonskich klimatow,duzych oczek i "infantylnosci" to da niska ocene.Ja np nie mam nic przeciwko a nawet lubie takie cos dlatego osobiscie narazie gra by dostala u mnie 8+(na hard mode).Gra podobno dobrze sie przyjela w japonii wiec cos to jednak znaczy.

Osobiscie nie patrzylbym na oceny tylko pamietal ze to jeden z bardzo bardzo niewielu sensownych jrpgow jak narazie na xO ktory zostal solidnie wykonany,nie jest zadna rewolucja ale poprostu solidnym jrpgiem,z piekna grafika ktory wraca w korzenie oldschoolu,a jak wiadomo nie wszystkim nowym milosnikom tego gatunku musi sie to spodobac.
Marvel
Kazdemu moze sie gra podobac lub nie podobac,to jest kwestia gustu.Chyba,ze mowimy o crapach pokroju hour of victory biggrin.gif
BTW mnie demo tej gry srednio zachecilo,nie gralem nigdy w rpgi i nie kumam tego systemu turowego.
C1REX
Dla tych co grają na hard.

Polecam obadać instrukcję do gry i demko na hard. Łatwiej sobie zaplanować rozwój cieni i przyspieszyć dostęp do najważniejszych umiejętności.
Przy okazji mocno polecam ustawić magików w tylnym szeregu, by uchronić ich od ataków fizycznych. Domyślnie wszyscy są z przodu.

Battle field na trzecim poziomie jest _bardzo_ użyteczną techniką.
Matrox
Mam pytanie, jak sie dostac do tych skrzyn ktore sa otoczone polem silowym co wyglada jak galaretka owocowa ? ;]
PePeP
Strasznie mnie wkurzają niskie oceny tej gry, szczególnie w PSX. Rozumiem, że jacyś amerykanie nastawieni na "szybką rozrywkę" mogą nie trawić tego typu produkcji, ale bardziej "doświadczeni" gracze powinni chyba jednak czuć choć trochę klimat. Przecież mało strawna dla Europejczyka fabuła nie bierze od razu całej przyjemności z gry... Liczą się takie rzeczy jak choćby system walki, a ten w BD jest rewelacyjny. Zresztą w większości recenzji można przeczytać, że "gameplay" jest bardzo dobry. Nie rozumiem więc jakim cudem dobry, klasyczny RPG, którego się przechodzi ponad 30h, z ciekawym i przemyślanym systemem walki, dostaje ocenę niczym crapy jak spider 3, które można przejść w jeden dzień. I dostaje to tylko za to, że nie jest "rewolucyjny",a fabuła jest "infantylna"... Ciekawe czy GT5 za brak rewolucji (w końcu widok od środka jak i więcej samochodów naraz na torze to usprawnienia bardziej graficzne niż dotyczące gameplay'u) też dostanie 7+...
C1REX
CYTAT(PePeP @ 30 08 2007, 21:26) *
Strasznie mnie wkurzają niskie oceny tej gry, szczególnie w PSX. Rozumiem, że jacyś amerykanie nastawieni na "szybką rozrywkę" mogą nie trawić tego typu produkcji, ale bardziej "doświadczeni" gracze powinni chyba jednak czuć choć trochę klimat. Przecież mało strawna dla Europejczyka fabuła nie bierze od razu całej przyjemności z gry... Liczą się takie rzeczy jak choćby system walki, a ten w BD jest rewelacyjny. Zresztą w większości recenzji można przeczytać, że "gameplay" jest bardzo dobry. Nie rozumiem więc jakim cudem dobry, klasyczny RPG, którego się przechodzi ponad 30h, z ciekawym i przemyślanym systemem walki, dostaje ocenę niczym crapy jak spider 3, które można przejść w jeden dzień. I dostaje to tylko za to, że nie jest "rewolucyjny",a fabuła jest "infantylna"... Ciekawe czy GT5 za brak rewolucji (w końcu widok od środka jak i więcej samochodów naraz na torze to usprawnienia bardziej graficzne niż dotyczące gameplay'u) też dostanie 7+...

Ch.uj z ocenami. Ja wychowałem się na jRPG z PSXa i ta gra idealnie trafiła w mój gust. W tym również fabularnie.

Grafika - 9+/10 - w tej chwili IMHO najładniejszy RPG. Jak ktoś lubił kreskę z Dragon Balla, to to też polubi. Nie ma 10 za zwolnienia.
Muza - 9/10 - Bardzo przyjemne dla ucha kawałki; wręcz rewelacyjne + kilka totalnych crapów dla równowagi. Ruiny szpitala mną zamiotły muzycznie.

Gameplay - Cudny, przemyślany system walki. Wymagający strategicznego myślenia (only hard i insane) + odrobinę zdolności manualnych (charge).
10/10. Nie było lepszego od FFT i SO2. Nawet po miastach i mapie przyjemnie się porusza. Prawie jak w platformówce.

Fabuła - mocno kontrowersyjna, ale mi ona bardzo pasuje. Lubię takie klimaty. 9/10.

Generalnie, to typowy oldschool. Trzeba dosłownie lizać ściany i zaglądać pod każdy kamyczek, a walki są bardzo wymagające + wysoko nagradzane jest pakowanie postaci (hard). Mocno mnie ta gra uzależniła.

Przypominam, by nie grać na normal. Opis ściągnięcia dodatków podałem w poprzednim poście.
Velius
Chyba bede musial zaczac gre od nowa na hard zeby sobie nie popsuc calej gry rzeczywiscie.

C1REX,ten dodatek umozliwiajacy HARD mode sciaga sie z marketplace,czy jakis automatyczny update czy jak to jest?(w sensie jak sie juz rejestrne na hong kong)

C1REX
Dodatek sam się nie ściąga. Jest na market place wraz z płatnymi dodatkami (hing kong). Ściągamy ręcznie. Dodatek działa potem na każdym założonym koncie.

Żeby nie marnować zdobytych umiejętności, możesz wybrać New Game+ i poziom hard. Całe doświadczenie zostanie, ale zaczniesz od początku z wyższym stopniem trudności. Możliwe, że po drodze spotkasz jednak inne potwory.

Możesz też sobie zmienić lektorów na japońskich i sprawdzić, jacy bardziej odpowiadają Tobie. Można też zmienić język w kążdym momencie podczas load game (klawisz X przed wgraniem save'a).

Kilka walk z potworami dało mi sporo frajdy. Np. opancerzone ryby w jaskinii. Dość trudny przeciwnik na hard. Wystarczy jednak doprowadzić do konfrontacji z krabami, a staje się śmiesznie łatwy.

Podobnie z niedźwiedziami. Bardzo groźny drapeżnieżnik na hard, który staje się zwieżyną, jeśli spotka ducha myśliwego (ghost hunter).

Famitsu dało 37/40.

Dla jednych crap, a dla innych jeden z lepszych RPG ever.
Zeratul
Ok czas na moja opinie, gdyz wczoraj gierka zawitala pod ma strzeche... tak mozecie cieszyc jape, ze premiera w US odbyla sie pozniej confused.gif

Anyway... tak samo biednie zapakowana, 3 plytki naraz, plus kawalek opakowania sam mi sie odlamal, ale taki malutki. No to do dziela wrzucilem plytke do napedu i zaczelo sie granie. Doszedlem do momentu walki z pierwszym bossem, czyli jak ratujemy tego psa czy kto to tam jest...
Najpierw minusy:
- zwolnienia animacji i nienaturalne przejscia miedzy filmikami i gameplayem
- nie wywalili (ale nie spodziewalem sie, ze wywala) tego calego playable, join itd.
- lokacje ?
Ok lokacje to jeszcze dopiero beda przeze mnie ocenione, bo do tej pory zobaczylem jedna, ale jest ona naprawde biedna. Pustki i nic poza tym (no tak w koncu to pustynia, duh) pare kamyczkow i konarow pod skala i tyle. Zawiodlem sie, statek wygladal IMO super... no ale jak na poczatek gry mozna wrzucic taki stage.
Kolejna sprawa jest fabula, w ktorej oprocz samego poczatku nie nastepuja zadne zwroty akcji. Delikatnie mowiac w ogole nie trzyma w napieciu. FFX o VII nie wspominajac nie pozwala sie oderwac od TV, a tutaj jest inaczej. Grasz bo jestes fanem jRPG, a nie dlatego ze fabula jest kozacka. Z drugiej strony ciezko jest sie utozsamiac z glownym bohaterem. No ale zobaczymy co to dalej bedzie. Jestem nastawiony na nude smile.gif Wiec moze bedzie ok.
Co do samego gameplayu, to BOSHE jak ja za czyms takim tesknilem!! :ninjadance: PURE jRPG!!!! System walk genialny, skille, akcesoria !! :zakochany: Wszystko pieknie i super!! No i to na co narzeka borx czyli co minuta walka, dla mnie to nie jest minus. Wlasnie tego chcialem i oczekiwalem!! Przy takich mozna smialo isc spac, tylko trzeba umiec machac galka i wciskac A spiac smile.gif A Kluke wyglada bosko, she's soooooo cute!!! :* Blue Dragon poki co 8/10
C1REX
CYTAT(Zeratul @ 31 08 2007, 13:30) *
No i to na co narzeka borx czyli co minuta walka, dla mnie to nie jest minus. Wlasnie tego chcialem i oczekiwalem!! Przy takich mozna smialo isc spac, tylko trzeba umiec machac galka i wciskac A spiac smile.gif A Kluke wyglada bosko, she's soooooo cute!!! :* Blue Dragon poki co 8/10

Spróbuj tak pograć na hard ; )
Na anglojęzycznych forach masa ludzi stwierdza, że granie na normal, to strata czasu.

Warto włożyć odrobinę wysiłku w ściągnięcie dodatków, a potem przemyśleniem strategii na grę. Każdy boss to wyzwanie.

Zeratul
ale czemu strata czasu? dla mnie granie w jRPG to czysty fun, a nie skilowanie sie... jest achv za granie na hard? czy co?
C1REX
CYTAT(Zeratul @ 31 08 2007, 14:36) *
ale czemu strata czasu? dla mnie granie w jRPG to czysty fun, a nie skilowanie sie... jest achv za granie na hard? czy co?

Chodzi o to, że na normal gra podobno jest za łatwa i nie daje tyle frajdy, co hard.

Nie wiem, czy dostaje się chievm. Ja gram na hard dla własnej przyjemności i satysfakcji.
ping
nie ma achieve'a, jest tylko satysfakcja wink.gif
Velius
Potwierdzam ze granie na normal sprawia uczucie pustki i jakby czegos brakowalo.Poprostu tryb Normal nie daje mozliwosci wykorzystania wszystkich smaczkow tak jak powinny byc wykorzystane(obmyslanie strategii jak np zmoczenie ognistego stwora zeby nas nie pozabijal czy dobrze zaplanowany monster fight).
Dodatkowo mocno mnie zasmucil fakt ze pewien boss nawet nie zdazyl sie ruszyc a juz lezal martwy,tragedia.

Sciagnalem wlasnie hard mode(dzieki wielkie C1REX) i teraz tylko walcze ze soba czy aby zaczynac od nowa itd.
C1REX
CYTAT(Velius @ 31 08 2007, 15:01) *
Potwierdzam ze granie na normal sprawia uczucie pustki i jakby czegos brakowalo.Poprostu tryb Normal nie daje mozliwosci wykorzystania wszystkich smaczkow tak jak powinny byc wykorzystane(obmyslanie strategii jak np zmoczenie ognistego stwora zeby nas nie pozabijal czy dobrze zaplanowany monster fight).
Dodatkowo mocno mnie zasmucil fakt ze pewien boss nawet nie zdazyl sie ruszyc a juz lezal martwy,tragedia.

Sciagnalem wlasnie hard mode(dzieki wielkie C1REX) i teraz tylko walcze ze soba czy aby zaczynac od nowa itd.

No i właśnie z takimi opiniami się spotkałem.

Dla odmiany hard jest dokładnym przeciwieństwem. Nawet zwykli przeciwnicy wymagają strategii.

Wiele zwykłych potworów sprawiło mi problemy. Musiałem eksperymentować z różnymi czarami, by wyjść cało z konfrontacji.

Dla przykładu podam kraby - kilka z nich miało bardzo wysoki def. Prawie nietykalne. Wystarczyło jednak puścić falę wody, a się przewracały.
Innym przeciwnikiem był zielony smok z mieczem. Bardzo wysoki atk zabierajacy nawet połowę życia. Wystarczy jednak czar ognia, by rozgrzać miecz i wytrącić mu go z łapska. Tym samym drastycznie zmniejszając obrażenia.

Co do ognistych psów. Wystarczy, że spotkają się z lodowymi, a stają się śmiesznie łatwi.

Generalnie hard nie jest jakiś bardzo trudny - trzeba tylko mieć strategie na różnych przeciwników. Daje jednak sporo frajdy.

BTW: Skoro masz New Game+, to możesz pokusić się o okradanie bossów z początku gry i wywalczenie Achievmenta za uzbieranie wszystkich przedmiotów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.