Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Enchant Arm
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik RPG
Stron: 1, 2
Jakim
From Software szykuje nam RPG na X360. Coś ostatnio mamy zalew informacji na temat jRPG na nową konsole Microsoftu.. czyżby ta konsola przejęła pałeczkę po Ps2?

Screeny wyglądają naprawdę interesująco!
galeria screenów

TomisH
Hehehe, koleś z łapą jak Bushwacker xD
el ZAX
Moze to bedzie "sieciowka" bo ma byc obsluga XB live...
Trzcina
No kurde, to jest wlasnie to czemu staremu xowi brakowalo biggrin.gif Im wiecej jRPG tym lepiej, byle wysokich lotow.
Ryo-San
QUOTE(zax The Player @ 23 05 2005, 15:26)
*

KAZDA gra wydana na Xboxa 360..ma posiadac opcje Xbox Live..bez znaczenia jest wydawca, developer, gatunek..ma byc online i juz..nie ma ze boli twisted.gif
el ZAX
QUOTE(Ryo-San @ 23 05 2005, 16:28)
*

KAZDA gra wydana na Xboxa 360..ma posiadac opcje Xbox Live..bez znaczenia jest wydawca, developer, gatunek..ma byc online i juz..nie ma ze boli twisted.gif
*

Wiem, tylko chodzilo mi o to ze z głównym nastawieniem na granie przez Neta (tryb offline albo jako dodatek albo wogole bez niego). Ale poczekajmy na jakies konkretne info - na screenach wygląda niezle.
A.Z.BEST
QUOTE(Ryo-San @ 23 05 2005, 16:28)
*

*

Zacznijmy od tego, że wcale nie jest wspomniane w jakiej formie XBL będzie obsługiwać.

Bardzo możliwe, że każda gra będzie miała XBL, ale w takiej formie jak Fable. Ot - że możemy się zalogować na XBL i będą mogły do nas przychodzić invite'y, tymczasem na samym XBL nie było np. nic do ściągnięcia do Fable. Także taki Live to można se wsadzić i podetrzeć.

A co o samej grze myślę? Nic. JRPG obchodzą mnie jak zeszłoroczny śnieg, chciałem jedynie wytłumaczyć kwestię Live'a wink.gif tongue.gif.
Ryo-San
oczywiscie ze tak..to norlmane przeciez..niektorych gier poprostu nie da sie zrobic online nawet mimo dobrych checi..ale takze nie chodzi o taki pseudo Lajw jak w Fable czy Riddicku..ale zapewne o spory content download i jakies inne nowe bajery, ktorych w nowym Lajwie bedzie od groma.
A.Z.BEST
I dodatkowe dolary dla M$u za miecz wygrzebany z (pipi) mamuta znaleziony na dalekiej Syberii +280HP dla postaci, 28 strenght...

Jedyne $3 prawdziwe dolary. Cholera, oni to mają pomysły - ci z M$u.

BTW: Ryjek, gdzie się podziewasz, ja się do Ciebie na gg niedawno dobijałem wink.gif.
TomisH
Jeżeli w każdej grze potwierdzi się zapowiadana przez Allarda możliwość kustomizacji postaci czy sprzętu to hiciory jeden za drugim tongue.gif

i te mniejsze też wink.gif
Flik
na www.gametrailers pojawily sie ostatnio 2 trailery, w tym jeden w hd. mozemy zobaczyc chyba urywek walki, kilka glownych postaci. ogolnie gra trzyma poziom i nie wiedziec czemu kojarzy mi sie mocno z ff8 (podobny "ludzki" design?).
YETI
Jesli chodzi o grafike to ta gra wyglada zenujaco słabo.
Diabeu
co ty masz z tym "żenująco" ??? spodobało się?
żenująco słabo to się Ant Attack prezentuje

nie powala grafa, na poziomie current-genów, i to nie szczyt możliwości - ot przeciętne
Ryo-San
mowimy przeciez o grze jrpg gdzie grafika to sprawa drugo czy trzeciorzedna..
ja dzisiaj bawie sie 100 razy lepiej grajac w jrpgi z PSX'a niz w te popluczyny ktore wydaja dzisiaj...zreszta na current genach ten gatunek siegną dna..
Muzyka i fabula przedewszystkim..jak to bedzie dobre to grafa moze byc na poziomie Xenogearsa...
Zreszta z tego co widze to jesli chodzi o jrpgi to bedzie na X360 w czym wybierac...aktualnie i tak moim nr 1 jest Lost Oddyssey...i to tez nie ze wzgledu na grafe ale na bosko zapowiadajacą sie fabule i muzyke Nobuo Uematsu..
Diabeu
ja na jrpg zlewam z założenia więc mam luz icon_twisted.gif
Flik
yeti czy wy nie przesadzacie troche. wszystko musicie od razu sprowadzac do grafiki. imo moze nie jest ona jakas kozacka ale za to design jest dosc ciekawy. takich gier nigdy nie bylo na iXa zbyt wiele (chyba teraz niedawno ukazal sie shin megami tensei nocturne (info - kacik rpg)), wiec nie ma dla mnie przynajmniej znaczenia ich oprawa. grunt ze w koncu cos sie ruszylo i bede mogl zagrac w japonskie pozycje. po dwoch latach przerwy z rpg to i tak beda dla mnie jedne z najwspanialszych pozycji. chyba ze jakis madrala zdubczy system ;)
YETI
Flik przeciez napisałem ze "jesli chodzi o grafike", nie oceniam gry pod wzgledem systemu walki czy desingu postacji.
Ta gra wyglada jak FFX z lepszymi ostrzejszymi teksturami.

Co do tego co napisał Ryo, zgadzam sie w pełni.
RPG za czasów PSX były najlepsze, teraz to juz nie ten sam poziom (jedynie z FFX spedziłem około 150 godzin).
xelloss
dobra dusza z forum beyond3d.com przetłumaczyła trochę stuffu z oficjalnej japońskiej strony

Mck, I figured I just go through the site throughout... I'm no one though, so I'm going to paraphrase and be a bit liberal.

Enchant ARM
Microsoft Xbox 360
Regular RPG
2 DVDs
1 player
Released December 10, 2005
Costs 7,300 en and 7,665 en with tax

Story: prologue

1000 years ago there was a war entitled the "Golem War". People used Golems to fight (think war dolls), but in the end they just wrecked everything. At some point the war ended and in time they rebuilt. Rather than using the Golems for war they used them to power the rebuilt cities. They sealed them and used there power, which was entitled "enchant". Will they repeat their mistakes of the past?

Story:Outline

Atsuma, the main character, goes to school (college) in Yokohama where he studies Enchant Synthesis. Now, Atsuma has a special right arm with some sorts of power (didn't say). Well, one day an earthquake occurs due to a Golem. Atsuma being the blockhead he is tries to use his right arm's power to stop the Golem and as such, revives Queen of Ice, one of the worst "Devil Golem" from the war. Why what where and how follow as Atsuma searches for answers and is aided by his friends and so on.

Story:Scenario

A story of friendship centered around Touya and Atsuma. Lots of emotions will fly misinderstandings, fear, fights, values, and so on played out deeply and richly (in other words angsty). Lots of trouble and confrontations for Atsuma and Touya. More info to come. Also, Edge Works is doing the scenario and they've done a lot of good stuff.
Link:

http://www.edge-works.co.jp/pdf/Edgeworks(English).pdf

Characters: Main Characters

Atsuma - Student of Enchant Synthesis at Yokohama Uni. He's your standard character to acts without thinking, unlike his good friend Touya. He's called the "Red (I'm not sure ^^; I think) Ameba (sp)".

Touya - Also a student, same as Atsuma. He's calm calculating and called the "Blue COmputer". Kay.

Makoto - Another student. A good friend of the two above. (He's refered to as an Okama, which is essentially gay, but kinda a little flaming gay). Atsuma calles him "Yellow girly man" (I'm being liberal... not that I wasn't already).

Karin - Martial Arts student training in Lodon. She's a force in her own right, and as standard per design she fiesty and a lot to handle.

Raiga - Big ol' swordsman guy. Kinda the opposite of Karin. He owes Karin's Daddy a lot, so he's taken up the job of Karin's bodyguard of sorts to repay the kindness.

Queen of Ice - The Golem seal under Yokohama. She's a "Devil Golem". Female body with Ice attribute powers. Advanced intelligence.

System

Talks about HD resolution and the standard adoptions in US and Japan and how the vertical line increase to 525 so the image will be prettier. Talks about 4:3 vs 16:9.

Pretty buildings are now possible as well as dynamic light and shadows. Character facial animations are gonna increase and make it even more realistic and such the player will be able to connect better.

Cinematic worlds overflowing with expression and emotion (i.e. PR blah blah). THe friendships will be a focus. Bonds and conflict, friendship and misunderstandings, things lost and things gained, (so they say).

I don't feel like going through the rest... basically it said there's gonna be an artbook and art will appear in some magazines. Unless you priate, import, or live in Japan it won't change anything knowing about it.
Diabeu
RPG za czasów PSX były najlepsze, teraz to juz nie ten sam poziom (jedynie z FFX spedziłem około 150 godzin)

chyba ci się nazwy porąbały, nie myl RPG z jRPG, bo to dwie różne rzeczy są

dobre rpg to masz ino na papierze, jak dobry MG jest
YETI
zgubiłem j
-_-'
Diabeu
ty no patrz, jedna literka a ile znaczy:f

huh jak tak lukam na skład ekipy to cholernie sztampowa jest, bleee
Mastah27
Ubisoft wydawcą Enchanted Arms - premiera lato '06:
http://www.gamespot.com/news/6148709.html
ping
dobrze że wyjdzie poza japonię chociaż wkurza mnie to że w większosci jak nie wszystkich grach na japonie jest blokada regionalna confused.gif coraz częściej myślę nad kupnem japonskiego x360 confused.gif
Hela
Pierwsze wrazenia z amerykanskiej wersji + nowe skriny:
http://xbox360.ign.com/articles/704/704069p1.html
Mastah27
Wrażenia z gry:

http://www.gamespot.com/xbox360/rpg/emench...150357&mode=all
Mastah27
Intro i pierwsze 10 minut gry:

http://www.xboxyde.com/news_3160_en.html

http://www.xboxyde.com/news_3164_en.html
YETI
wow coz za poziom graficzny
laugh.gif
Hela
QUOTE(YETI @ 14 07 2006, 23:30) *

wow coz za poziom graficzny
laugh.gif
Ty Yeti, to masz poczucie humoru, prawie jak ten koles z Familiady, co sam sie z nich smieje ze swoich dowcipow...
Nie wyglada next-genowo, ale co z tego? FFT powalal graficznie? A moze Disgaea czy Xenosaga ep 1?

Zupelnie nie podoba mi sie sposob prowadzenia rozmow w tej grze.
MaxVarEmreis
QUOTE(Hela @ 15 07 2006, 19:00) *

Zupelnie nie podoba mi sie sposob prowadzenia rozmow w tej grze.

No, szkoda, że tak to wyglada. Gdyby były normalne scenki, wygladało by to o wiele lepiej.
Mastah27
Cztery filmiki:

http://www.xboxyde.com/news_3221_en.html
Mastah27
Nowy trailer:

http://www.xboxyde.com/news_3268_en.html
Hela
Z tego trailera wynika, ze zostawili tez do wyboru oryginalna sciezke dzwiekowa i zdecydowanie mnie to cieszy i mam nadzieje, ze w kazdym jRPG bedzie taka opcja.
Co mnie martwi, to duzo przygodowych elementow - plywanie, jakas hi-techowa wersja linki z Tenchu... Ciekawe jak sie to spise w praniu.
Trzcina
Obejrzalem sobie krotki trailer w HD pokazujacy walke i powiem ze ta gra wyglada narpawde swietnie. Najlepiej wykonany jRPG o tej pory (co dziwne nei jest) i mam nadzieje ze kolejne tytuly beda coraz to lepsze.

Btw, walka jest naprawde fajnei rowiazana, chociaz jesli to byl boss... to niski poziom trudnosci bedzie wink.gif
Mastah27
Wrażenia z finalnej wersji gry:

http://www.gamespot.com/xbox360/rpg/emench...6&mode=previews
Zeratul
29.08 premiera w US... pewnie pojade w okolicach 31.08 zeby ja kupic, zeby mi sie nie powtorzyla historia jaka mialem z N3
Zeratul
Polecam skladania preorderow w Ubisofcie, jakis koles na forum xboxa napisal, ze dostal przed premiera... w sumie ja dostalem dzis, w dniu premiery...
pogralem z godzinke i tak...

Grafika jest srednia... taka middle gen... miasto wyglada naprawde swietnie... Bohaterowie mniej... ale sa fajni klimatycznie... chlopak ktorym kierujemy jest zwyklym loozakiem. Pospie sobie na lekcjach, pojde na wagary, bo wole zabawe niz nudne wyklady. Jest dobry w walce, a jego atrybutem jest ogien. Drugi kolega, to przystojniaczek, ktory ma powodzenia u dziewczyn (he's so handsome) jest zrownowazony i darzy sympatia naszego herosa. Trzecim kolesiem jest... pedal... swietnie dobrany glos w amerykanskiej wersji... ten koles jest pedalem i nie kryje milosci do tego drugiego i niecheci do naszego bohatera, jego sposob wypowiadania sie jest genialny... Walka odbywa sie na arenie, ktora jest podzielona na kwadraty, na jednej polowie wrog na drugiej my... mozemy poruszac sie w obrebie tylko naszej polowy, do tego rozne ataki maja rozny zasieg, wiec czasem trzeba sie poprzemieszczac zeby zaatakowac (jak w szafach) owe ataki sa naprawde efektowane. Poki co nie wiem za duzo o fabule... to taki na szybko opis, pierwsze wrazenie pozytywane... widac, ze gra stworzona zostala glownie pod japoncow... typowy jRPG... duzo zapozyczen z FFX, duzo z... innych RPG... poki co 7.5/10 al e pewnie moja nota wzrosnie...
Hela
Recka IGN'u:
http://xbox360.ign.com/articles/729/729488p1.html

7.6 to calkiem niezly wynik. Ciekawe jak oceni Gamespot.

Znalazlem aukcje na ebay'u ktorej pisze, ze amerykanski EM jest region-free - moze to ktos potwierdzic? Bo razem z przesylka i tak jest taniej niz preorder u jakiegos sprzedawcy z GB.
MaxVarEmreis
QUOTE(Hela @ 31 08 2006, 10:25) *

Znalazlem aukcje na ebay'u ktorej pisze, ze amerykanski EM jest region-free - moze to ktos potwierdzic? Bo razem z przesylka i tak jest taniej niz preorder u jakiegos sprzedawcy z GB.

Tak, gra jest region free. I chyba własnie zza oceanu ja sobie zamówie.
Onikage.
gejowski romans? chyba kupie? zeratul skąd zamawiałeś gierke?
Zeratul
ubisoft.com
wprawdzie $13 za wysylke, ale mialem ja rzeczywiscie na nastepny dzien...
MaxVarEmreis
QUOTE(Zeratul @ 31 08 2006, 15:58) *

ubisoft.com
wprawdzie $13 za wysylke, ale mialem ja rzeczywiscie na nastepny dzien...

Jak ktos jest z Europy to wysyłka za darmo smile.gif (choć raz cos dobrego z tego wynika )
ememiks
No to powiem co nieco o tej grze wiec wink.gif
Graficznie nie pokazuje w sumie nic specjalnego po za fajnymi wstawkami, oprawa srednia postacie sa bo sa ale naprawde mogli tu sie przylozyc tak samo jak do tekstur sa nieraz dobre nieraz rozmazane to samo sie tyczy dzwieku i muzyki. W sumie nie moge powiedziec ze jest slaba poniewaz to zalezy wszystko o lokalizacji gdzie niektore naprawde sa bardzo ladne np miasta. Co do samej rozgrywki to powiem ze dawno nie gralem w tak dobry jrpg jest dosc mocno rozbudowany pod wzgledem statystyk jak i samej rozgrywki taktycznej.
Jest sporo zabawy i kombinacji z dobraniem golema ktory to towarzyszy naszej druzynie ale ilosc owych golemow jest imponujaca gdzie mozemy zdobyc go walka lub za $$. Golemy nie moga sie uczyc nowych ciosow itp lecz awansuja na wyzsze levele. Ogulnie levelowanie jest dosc trudne na starcie do skumania ale daje sporo mozliwosci.
Fabula jest ok pomimo emocjonalnych powiazan naszych towarzyszow wink.gif
Natomiast jest to gra dla osob ktorzy lubia finale oraz uwaga! gra naprawde jest dluga mam ok 20 godzin i 20% ukonczonej gry a na ilosc walki naprawde nie mozna narzekac.

Poprostu pozycja dla maniakow jrpg.
Zeratul
co do grafy, to zauwaz kiedy ona byla wydana w Japoni... a od tego czasu na bank nic nie zmienili...
Hela
A nie wie moze ktos czy chinska wersja, ktora jest calkowicie po angielsku (przynajmniej jesli chodzi o napisy, menusy, nazwy czarow, broni i cala reszte) jest region-free? Niby na pudelku jest najpisane, ze tylko dla konsoli NTSC/J, ale nie wiem jak jest napisane na grach region free.

edit: juz sam znalazlem odp - oczywiscie nie jest region-free.
Zeratul
No to spedzilem z gra kilkanascie godzin... konca jeszcze nie ma, ale moge juz powiedziec, ze walki rzadza... jeszcze nie probowalem ich na xbox live... ale sama rozgryrwka powinna byc wprowadzona do wiekszej ilosci RPG smile.gif Fabula kuleje... moze niektorym sie spodoba, jesli przyrownac to do fabul FF, to blizej jej do FFVII (mnie osobscie bardziej odpowiadaja romansowe zawilosci z FFVIII i FFX), graficznie jest dobrze, ale tylko dobrze... czasem jest ladniej, czasem mniej. Bohaterowie sa jacys niedorobieni, gdyz niby tacy japonscy i w ogole, ale za chiny nie potrafie sie wczuc w rozgrywke. Muzyka jest ladna i stoi na naprawde wysokim poziomie. Levelowanie na poczatku wydaje sie skomplikowane, jednak pozniej gdy juz wiadomo o co chodzi jest ciekawie. Gra posiada wiele innowacji... i to jest jej najwiekszy atut. Ubisoft nie chcial kopiowac calego finala i to mu sie udalo smile.gif Dla mnie 8/10
MaxVarEmreis
QUOTE(Zeratul @ 19 09 2006, 14:28) *

konca jeszcze nie ma, ale moge juz powiedziec, ze walki rzadza... jeszcze nie probowalem ich na xbox live...

Chetnie zagram na XBL kilka walk. Ale najpierw trzeba podpakowac jeszcze troche golemy smile.gif

Fabula kuleje... moze niektorym sie spodoba, jesli przyrownac to do fabul FF, to blizej jej do FFVII (mnie osobscie bardziej odpowiadaja romansowe zawilosci z FFVIII i FFX),

Osobiscie uważam, ze fabuła jest ciekawa. Golem War, Devil Golem, Magicor's, ramie Atsumy, Enchanting, to sa całkiem zgrabne elementy fabularne. Niestety wszystko psują niezbyt dobrze napisane dialogi ( nie wszytkie, ale spora czesc).

graficznie jest dobrze, ale tylko dobrze... czasem jest ladniej, czasem mniej.

Też tak uwazam. Niektóre miejscówki, naprawde moga sie podobac, a niektóre są strasznie biedne.
Trzeba jednak pamietac, ze gra pojawiła sie niedługo po premierze X360. Patrzac z tej perspektywy, nie jest zle smile.gif

Bohaterowie sa jacys niedorobieni, gdyz niby tacy japonscy i w ogole, ale za chiny nie potrafie sie wczuc w rozgrywke.

No coz, tacy sa japońsy bohaterowie ( w wiekszości przypadków). Jakoś sobie nie moge przypomnieć, aby identyfikował sie z która kolwiek postacią z serii FF smile.gif

Muzyka jest ladna i stoi na naprawde wysokim poziomie.

Fakt. Muzyczka przygrywa całkiem ładnie. Szkoda tylko, ze kawałek podczas walki ( choc jeden z lepszych, churek i te sprawy ) nie zmienia sie przez całą rozgrywke....

Levelowanie na poczatku wydaje sie skomplikowane, jednak pozniej gdy juz wiadomo o co chodzi jest ciekawie.

A co jest skaplikowanego w tym systemie?? smile.gif Dostajesz EXP i SP. To pierwsze wiadomo do czego słuzy, a za pomocą tego drugiego mozemy sobie podpakowac paremetry lub wykupic skilla (jesli jest taka mozliwośc). I tyle własciwie z levelowania.

Ubisoft nie chcial kopiowac calego finala i to mu sie udalo smile.gif Dla mnie 8/10

Ubi jest tylko wydawca na europe. Gre zrobił From Software.
Zeratul
przelazl juz to ktos? bo ja mam na liczniku 20h i w story mam, ze jestem w polowie... Naprawde jest 50h grania?

gra sie rozkreca, ale nadal moim zdaniem fabula nadal lekko kuleje.
MaxVarEmreis
QUOTE(Zeratul @ 27 09 2006, 14:34) *

przelazl juz to ktos? bo ja mam na liczniku 20h i w story mam, ze jestem w polowie... Naprawde jest 50h grania?

gra sie rozkreca, ale nadal moim zdaniem fabula nadal lekko kuleje.

Ja skonczyłem. Ponad 45 h.
Zeratul
testowalem dzis EA na LIVE i tak sobie... wszystko generalnie zalezy od poziomu twoich golemow... mozesz ustawic limit levelowy zakladajac poziom, ale takie to sobie... fighty jak to fighty... raz wygralem, bo koles byl marniutki, a raz przegralem bo koles byl na wyzszym levelu...
Zeratul
Dobra, wie ktos jak pokonac tego Lord of Earth...? Mam 37 level Atsuma, biore najlepsza ekipie a ten patalach i tak mnie zabija...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.